Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Toyota - inconveniente minore poa...

Cadere frunze la lamai

Releu protectie tensiune

Sfat achizitie masina noua
 Numere inmatriculare inundatie

Adaptor mandrina la paleta

Achiziție și inlocuire ...

Recomandare service BMW Bucuresti
 Recomandare SSD

Cheie BMW X4 G02 duplicat

Colantare auto, locatii, preturi,...

Boxe fata golf 5
 Resizable BAR

Gratar/tigaie pentru friptura - p...

Se pot utiliza imaginile generate...

Alternativa la Paint pe Ubuntu
 

Casa retro - aparatură

 • Please log in to reply
35 replies to this topic

#1
djl

djl

  A mai rămas o zi până la erecții

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 113,024
 • Înscris: 13.06.2004
Din păcate mobila are un subiect separat, că aș fi menționat de ea dacă tot e vorba de "decorul domestic". Că doar mobila e parte extrem de integrantă a casei.
Deci să presupunem că am avea chef să facem o locuință (minim 2 camere) retro. Poate nu 100% cu aparatură retro, dar cel puțin 60%-70% retro. Ce ați recomanda, ce ați folosi? Întrebare adresată minorității care ar dori așa ceva sau care e măcar parțial pasionată de retro.
Eu nu sunt pasionat doar de o anume epocă, așa că în casa mea ar fi mai multe epoci (la mine încă sunt, deși nu pe cât aș vrea), de parcă aș fi trăit în mai multe perioade, ori născut înainte de anii '80 (deși puteai fi născut în anii '80 și să găsești și în țări dezvoltate chestii vechi prin casă, că în trecut nici ăia care o duceau așa de bine nu aruncau chiar tot ce e vechi) ori m-am teleportat în diverse epoci și am luat din fiecare câte ceva.
Eu pot să fac ceva recomandări generale, dar nici nu știu cu ce să încep. Hai că dacă-s disc jockey lampă (de radio) să încep cu aparatura audio-video.
Deci 1) O linie audio veche sau diverse aparate audio vechi (măcar tuner, amplificator sau amplituner și pick-up) în sufragerie. Pe post de amplificator 2, un radio mai mare pe lămpi. Sau măcar pe post de pornit ocazional. Dacă ai cameră mai mare, un radio pe lămpi (mare sau mediu) merge și în cameră. Dacă nu, ceva portabil pe tranzistor în camere sau un radio cu ceas ori un radiocasetofon
Televizor C.R.T.  Sufragerie mai mare, pui 2: unul 4:3, altul 16:9 (poate chiar H.D.)
Eventual videocasetofon (poate să fie și Betamax dacă ai sursă de casete), D.V.D. player, LaserDisc player.
Din păcate pentru chestii cu casete trebuie să depanatori pricepuți. O să întreb pe cineva să văd dacă-mi poate servisa bine un deck casetofon, că de mult nu am mai rulat o casetă;

2) Telefon fix. Dacă nu mai ai linie telefonică clasică, există adaptoare. Iar telefonul nu trebuie neapărat să fie cu disc dacă dorești ceva mai facil. Există telefoane cu taste frumoase și simple ("Western Electric" 2500 - am) sau unele cu agendă, chiar display L.C.D. făcute în anii '80-'90, care sunt destul de aspectoase, au plastic ALB de calitate;

3) Electrocansice.
Mașina de spălat.... automate există din anii '50 în Europa, dar greu de găsit din astea. Și în plus, în general alea din anii '50 aveau nevoie de fixare în podea ca să nu o ia la goană. Dacă m-aș muta la casă, precis aș face rost de una din asta (că doar nu dau găuri în planșeul de la bloc), mai exact una din asta - vedeți ce mecanică avea și aici ce rulmenți. Dar ceva din anii '80-'90 se poate găsi. Și în anii '90 erau unele plăcute la aspect, dar din păcate pentru mine folosesc prea puțină apă la clătire   :(
Apropos de mașini de spălat vechi, dacă cineva știe Germana îmi poate spune cam cum se traduce ce scrie sub butoanele acestei mașini a cărui specificații sunt date succint în această pagină dintr-un catalog "Quelle" de prin 1968-1974.

Attached File  Masina de spalat Matura si matza p2.jpg   318.86K   38 downloads

Posted Image


Frigidier, încă mai aveți șanse să găsiți ceva din comunism. Dar "Z.I.L." din alea cu încuietoare (aveau placă pe față cu "ZIL Moskva" în Rusă)  nu prea cred că se mai găsesc, că le-au aruncat oamenii în dușmănie. Capacitate de 180 litri aveau. Sincer, prefer frigider no-frost că mi-e lene să dezgheț frigiderul, dar dacă aș găsi un frigider importat la noi în interbelic, ar prezenta interes. Însă cum nu au fost importate prea multe (dacă e să mă iau după o statistică din prima pagină a a primului articol cu răcitoare electrice, la câte se vindeau în București, probabil au fost maxim 5.000 - 10.000 înainte de 1941) spre imposibil de găsit așa ceva. Iar dacă mai e vreun "G.E." Top Monitor (căutați să vedeți ce e), pe care vreun deștept l-a băgat la 220 Volți (cei care aveau bani de frigider în București trăiau de obicei în zonele cu 120 Volți) și s-a dus motorul, greu de scos... Eu nu am dat de persoană a cărui strămoși să fi avut frigider înainte de comunism.
Acum m-aș mulțumi și cu primul frigider Românesc, 'Pinguin'.
Restul electrocasnicelor nu mă pasionează. Iar la aere condiționate parcă tot ceva mai nou aș vrea.

4) Rămânând în domeniul electricității, lustre vechi. Poate și veioze, dacă ai putea schimba firul de dinăuntru (în caz că sunt din alea de metal). Lustrele vechi aveau fasungurile (duliile) bine făcute, rezistente în timp. Și rezistența în timp e bună, chiar dacă pui becuri cu L.E.D.
La baie, glob mat.
În sufragerie aș aduce și niște reflectoare țepene pentru becuri Nitraphot (Nittafot) (floodlight). Erau niște becuri cu incadescență, supravoltate (deci durată mică de viață) folosite în domeniul foto. Dar în România nu găsești de genul cu puteri mai mici de 500 Wațți   :disgust:   (pentru casă ai nevoie de din alea de 100, maxim 250). Vreau să fac poze ca pe vremuri   ^_^
Și contorul dacă ar putea să fie vechi. Dar la noi nu cred că e voie cu contoare recondiționate    :disgust:
Siguranțe prefer noi, chiar dacă automate au existat și în trecut. Siguranța e siguranță. Deși tabloul electric poate fi pus în ceva retro sau chiar să faci o ușă cu siguranțe vechi și sub ușă să fie siguranțele care sunt în uz de fapt.

5) La instalații sanitare, robineții din Bronz nu cred că au moarte. La Casa Presei mai erau acum ceva ani, dar    :disgust:   Aici chiar cred că trebuie să cauți din ăia vechi, că azi găsești imitații care se strică repede. Să ai așa ceva la cadă în clădire mai veche de anii '60, super. Dar sincer, oricât de nostalgic aș fi, prefer ăștia monocomandă, că-s mai ușor de manevrat când ai mâinile murdare și nu ai chef să pui mâna murdară sau grasă pe mânerul de Biden.


Parțial off-topic: la mine în cartier (era să scriu la mine în bloc; la mine în block (cvartal) ar fi corect) fac 2 blocuri. Privind noaptea către machete par a fi a la ceva de blocuri de anii '60. Din păcate materialele ce le vor utiliza la finisaje le vor da un aspect actual, urât. Însă mă gândeam cum ar fi să fac un serial cu personaje din Germania anilor '60 care locuiesc într-un asemenea bloc. Ce mobilă ar avea, ce aparate ar avea, cum ar trăi. Și să pun în practică "nici o baie fără geam", însă la baie să eventual 2 geamuri: ăla mat dinspre balcon și ăla normal dinspre baie, adică să existe un intrân de 1 m. Că în Germania nu se închid balcoanele și blocurile alea din proiect au balcoane continuee.

#2
mihaicozac

mihaicozac

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 15,626
 • Înscris: 05.12.2005
Dacă vrei feeling mai real de casă veche retro, montează în tablou un contactor comandat de un generator de semnal aleatoriu, care să-ţi taie curentul când îţi e lumea mai dragă, ca pe vremea împuşcatului.

#3
pufonel

pufonel

  Oglinda, oglinjoara, cine-i cel mai pufos din tara?

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 27,937
 • Înscris: 28.11.2006
Off: nevasta unui prieten are o fobie ciudata: nu suporta baile fara geam. Cand a cautat apartament sa se mute cu proaspatul sot, prima conditie a fost ca baia sa aiba geam. Din fericire au gasit :P Dar si cand pleaca in vacanta, daca nu are geam la camera de hotel, cauta baie cu geam prin restaurante :w00t: Deci mai sunt si altii cu problema asta...

On: vezi ca au aparut frigiderele cu design retro Fram, sau cum le spun eu, "hipster edition". Nu conteaza ca sunt facute prin Turcia si sunt destul de scumpe, dar pentru design merge. Si au in gama si masini de spalat :D

#4
Alexandru2212

Alexandru2212

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 590
 • Înscris: 30.09.2015

View Postmihaicozac, on 28 octombrie 2021 - 21:55, said:

Dacă vrei feeling mai real de casă veche retro, montează în tablou un contactor comandat de un generator de semnal aleatoriu, care să-ţi taie curentul când îţi e lumea mai dragă, ca pe vremea împuşcatului.
Parcă am trăit în altă ţară, nu am avut parte de acest spectacol...

Edited by Alexandru2212, 28 October 2021 - 22:15.


#5
Evergreen

Evergreen

  Proud "United Gashka" member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 15,954
 • Înscris: 09.12.2004
La mine cel putin nu era aleatorie pana de curent. Se stia ca intre 18 si 20 e bezna

#6
waterman

waterman

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 28,372
 • Înscris: 17.05.2004
Televizorul Diamant cu mileul aferent și peștele de sticla unde îl pui ?


#7
baribalu

baribalu

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 6,744
 • Înscris: 23.10.2006
Ce ne mai bucuram seara, cand se intrerupea curentul electric si eram la scoala. De obicei, daca in 10-20 min. nu revenea, plecam acasa.  Aproape toti aveam in ghiozdan lanterna.

#8
pufonel

pufonel

  Oglinda, oglinjoara, cine-i cel mai pufos din tara?

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 27,937
 • Înscris: 28.11.2006
Partea proasta e ca si bateriile pentru lanterna se gaseau greu si erau de proasta calitate...

#9
djl

djl

  A mai rămas o zi până la erecții

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 113,024
 • Înscris: 13.06.2004
Dacă în România erau pene de curent (în comunism mai ales din cauză de că aşa se dorea de sus, dar şi din cauze tehnice, după din cauze tehnice) nu înseamnă că nu putem re-crea anumite vremuri fără minusurile aferente.
Frigidere 'Fram' noi... nu ştiu cât de hipstereşti sunt, dar au în comun cu marca veche ce are "Grunding"-ul actual cu cel de pe vremuri. Sau chiar "Cadillac"-urile actuale cu cele ce se făceau pe vremuri.
Geam la baie nu e de fobie. Se aerieşte mai uşor, vara sau când sunt măcar 16 ° C noaptea poţi lăsa cu geamul deschis să se aerisească. Plus când te razi (bărbiereşti) e frumos să ai lumină naturală.
Da, bateriile "EL.BA." erau proaste. Cică la început "777" erau chiar mai bune decât ele.
Dacă ai diapozitive din copilărie sau faci şi azi, un diaporiector e mişto. Pentru filme trase pe bandă sau disc, un proiector C.R.T. Mi-aş dori un proiector de peliculă cine de 16 m.m. ...

#10
vestale

vestale

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 3,351
 • Înscris: 24.11.2002
Caloriferul rece, poate usor caldut il are si acum, plus apa calda care atunci cand vine e rece.

#11
DaculScoril0

DaculScoril0

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 6,677
 • Înscris: 03.12.2014

View PostAlexandru2212, on 28 octombrie 2021 - 22:13, said:

Parcă am trăit în altă ţară, nu am avut parte de acest spectacol...
faci parte dintr-o minoritate, presupunând că ai apucat vremurile alea.

#12
waterman

waterman

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 28,372
 • Înscris: 17.05.2004
Și vecinii care asculta pe furiș Europa liberă
Și pâinea veche și uscata, dar data pe cartela
Și alimentarile goale
Și cozile la orice


Bananele luate pe pile, la sac, verzi, bă, da verzi rău de tot.
Stăteai cu ochii pe ele sa se coacă


Cum dracu sa îți fie dor de asa ceva?
Exista acum 4K full hd, dacă nu ma înșel e deja și 8k
Exista virtual reality cu tot ce e nevoie.

Djl: as vrea niște diapozitive ...

Edited by waterman, 28 October 2021 - 23:10.


#13
djl

djl

  A mai rămas o zi până la erecții

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 113,024
 • Înscris: 13.06.2004
Şi care e problema ta? Te încurc cu ceva pe tine? Nu înţeleg ce vă doare pe voi grija că vreau să trăiesc cum vreau eu să trăiesc. Dacă aşa mă simt eu bine, aşa mă simt eu bine.
De asemenea gândurile voastre se pare că sunt presetate precum posturile de la radioreceptoarele alea din anii '30.

#14
Friskey

Friskey

  Guru Member

 • Grup: Banned
 • Posts: 11,500
 • Înscris: 11.01.2013
Dezvolta.
Si apoi dezvolta si serialul ala. Pune scenariul, poate o fi bun, cine stie.

#15
djl

djl

  A mai rămas o zi până la erecții

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 113,024
 • Înscris: 13.06.2004
E doar o idee lungă de o staţie. Poate fac rost de ceva informaţii istorice, dar nu pot prelungi traseul, că de ceva ani mi s-a atrofiat şi nu mai am idei de "traseu lung".
Iar pentru cei care urăsc vremurile din trecut, vremurile naşpa sunt pentru mine acuma, deşi financiar sunt mai bine. Pentru că
1) foarte lung de spus, dar pe scurt, eu aveam anumite vise. Eu simt. Şi dacă cineva îmi ia visurile, nu mă simt bine. Lumea perfectă arăta cam cu tehnologia de atunci (plus unele tehnologii noi, care însă să nu distrucă la modul atomic trecutul) şi venituri mai mari raportate la preţuri. Oamenii care schimbă unele chestii că aşa bate vântul nu-mi inspiră încredere. Iar dacă eu am posibilitatea să am parte din lucrurile pe care nu le puteam avea în trecut, atunci mi le doresc. Pentru că sunt acele lucruri;
2) În România nivelul de trai a crescut pe datorie şi pe Made in China. În ţările în care a crescut în trecut nivelul de trai s-a făcut creştetrea şi pe baza industriei naţionale şi ulterior şi a unor companii de servicii care lăsau mare parte din bani acolo. Deci asociez anumite chestii cu ceva cu bază mai solidă (şi datorită calităţii unor produse), pe când modernitatea o asociez cu nesiguranţa şi falsitatea (faşi existau cu duimul în trecut, dar parcă acum a devenit la modă).
Şi să fiu eu mai prost decât un aparat. Nu mă pot pricepe la unele lucruri pe care le fac aparatele/dispozitivele şi pe care le-ar putea face un om, dar nu-mi doresc să fiu considerat inferior, adică fără minte.
Credeam că pot evita asemenea discuţii. Dar văd că nu.
Să-ţi faci o locuinţă retro nu e ieftin. Poate dacă dai de ceva care mai e retro şi nu a fost mascrat la stilul sinistru, scazi din costuri. Dar dacă nu ai bafta asta, costă. Mai ales dacă nu ai îndemânări. Eu nu am chef să fac unele chestii că nu-mi place de exemplu să mă murdăresc prea mult, dar pe altele, deşi aş vrea să le fac, nu pot. Nu am îndemânare pentru lucrurile de fineţe (deşi pe unele m-aş pricepe să le fac) şi nici forţă fizică. Însă ce poţi face cu o locuinţă retro? Pe lângă satisfacerea propriilor nevoi spirituale, să dai un exemplu. Probabil nu vor pricepe mulţi. Dar poţi să începi să convingi oamenii de anumite lucruri şi apoi ei să-i convingă pe alţii. Nu e uşor, dar poţi să încerci.

#16
Friskey

Friskey

  Guru Member

 • Grup: Banned
 • Posts: 11,500
 • Înscris: 11.01.2013
Nu ai dezvoltat alea de mai sus.

Tu n-ai trait vremurile astea la care visezi acum. Daca le traiai, treceai prin ele degeaba ca erai ocupat sa visezi la alte vremuri de dinainte, probabil inainte de revolutia industriala. Peste cativa ani o sa stai sa visezi la vechiturile care azi sunt de actualitate. Si uite asa o arzi toata viata singur intr-un vis cretin.

#17
waterman

waterman

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 28,372
 • Înscris: 17.05.2004

View Postdjl, on 28 octombrie 2021 - 23:30, said:

Și care e problema ta? Te încurc cu ceva pe tine? Nu înțeleg ce vă doare pe voi grija că vreau să trăiesc cum vreau eu să trăiesc. Dacă așa mă simt eu bine, așa mă simt eu bine.
De asemenea gândurile voastre se pare că sunt presetate precum posturile de la radioreceptoarele alea din anii '30.

Djl cum tu expui niște idei și păreri la fel am făcut și eu
Nu te-a caracterizat nimeni pe aici deci abține-te
Bun, îți place ție trecutul pentru că mașina de spălat Miele din 1950, dar nu înseamnă ca toată lumea are aceeași părere...

Și nu e vorba de trăit aici, de ceva concret, de un verb...

Ci doar de insirat povești ca ce mișto era demult.

#18
Lawnmower

Lawnmower

  Junior Member

 • Grup: Members
 • Posts: 142
 • Înscris: 06.07.2009
Pentru bucatarie recomand aparate Smeg (firma italiana) care arata retro, dar sunt construite bine. Au frigidere, blendere, mixere (cum e KitchenAid), toastere, masina de facut spuma de lapte pentru cappuccino etc. Ibric retro cu email pentru cafea nu stiu de unde sa iau, dar Bialetti au ibrice care arata retro, dar stil italian.

Pentru telefonie nu trebuie linie telefonica, se pot gasi adaptoare USB sau Bluetooth pentru Skype, de ex: https://www.wired.co...etro-phone-han/

Pentru CRT ar trebui antena pe bloc sau la fereastra, dar cred ca nu mai exista posturi TV pe analog, doar digitale.

Chiar si radio poate fi modern (nu pe lampi) dar cu design retro, cauta "retro radio" pe google.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate