Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

'' Mastercard va anunța în curând că orice bancă sau comerciant din rețeaua sa va putea oferi servicii cripto ''

  • Please log in to reply
18 replies to this topic

#1
noname44

noname44

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 875
  • Înscris: 02.12.2012
'' Mastercard va anunța în curând că orice bancă sau comerciant din rețeaua sa va putea oferi servicii cripto ''

sursa : https://www.g4media....cii-cripto.html

asteptam ...

#2
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,216
  • Înscris: 06.01.2007
Eu astept altceva de la ei. Sa dispara.
Sa dispara in urma aparitiei unui sistem de secolul 21 care sa inlocuiasca eternele mastercard si visa, care sunt de secolul trecut.

#3
aeon

aeon

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,487
  • Înscris: 05.08.2002
Si cu ce propui sa fie inlocuiti?

#4
bluesnake

bluesnake

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,751
  • Înscris: 22.11.2006
pentru unii si Visa/Mastercard sunt SF. despre ce vorbim ?

#5
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,551
  • Înscris: 07.02.2003

View Postmaccip, on 26 octombrie 2021 - 10:16, said:

Eu astept altceva de la ei. Sa dispara.
De ce ? Lasa sa fie acolo safe si bun.

#6
nick_blaster

nick_blaster

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 208
  • Înscris: 13.07.2006
E un lucru foarte bun daca MC se implica aici. Cu siguranta urmeaza si Visa poate si CUP si Amex.
La ce infrastructura au Visa si MC, nu exista inca nimic care sa se poata compara (exista de cativa ani in EEA Payments Services Directive 2, si care de fapt nu a adus nimic semnificativ cu al sau Open Banking).
Pe langa asta, au si procedurile operationale foarte bine puse la punct (rules, regulations, testare, certificare, compliance, chargeback, monitoring etc), si cred ca acesta este de fapt obstacolul cel mai mare pentru alte scheme care ar putea aparea.

Edited by nick_blaster, 26 October 2021 - 11:37.


#7
rz

rz

    Moderator

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,161
  • Înscris: 05.05.2003

View Postmaccip, on 26 octombrie 2021 - 10:16, said:

Eu astept altceva de la ei. Sa dispara.
Sa dispara in urma aparitiei unui sistem de secolul 21 care sa inlocuiasca eternele mastercard si visa, care sunt de secolul trecut.

Nu va disparea... poate dupa 2100
Se va merge in pararel cu noul sistem... cateva decenii bune
Noul sistem financiar va functiona prin blockchain si va avea tranzactii/plati prin stablecoin-uri (portofel > portofel deci fara visa/mastercard)
Fiecare banca va avea o componenta digitala/blockhain, pe langa cea clasica... in cea digitala totul se face evident cu stablecoin-uri
Fiecare tara va avea propriul stablecoin (national, de tara) dar vor fi probabil in acelasi timp si stablecoin-uri de uniune (USA, UE) ori regiune/continent (Asia, Australia/Noua Zeelanda, America Latina, Africa).
Personal, nu cred ca vor intra in sistemul financiar mai mult de 10 stablecoin-uri internationale/globale (dolar digital, euro digital yuan digital, yen digital, etc)... plus toate alea nationale, de tara (sunt in jur de 190 de tari pe glob).
Platile nu se vor mai face cu cardul ci doar cu telefonul, prin scanare cod QR... toti comerciantii vor avea POS direct pe telefon sau alte dispozitive ieftine, cu android/iOS/HarmonyOS (totul s eface prin scanare cod QR).
Companiile vor vinde/achizitiona platind cu stablecoin si isi vor plati angajatii in stablecoin... toate vor avea conturi in aceea componenta digitala a bancii iar acolo vor lucra evident prin blockhain. Angajatii la fel adica vor avea cont digital la banca x sau y (adresa stablecoin) dar direct pe mobil, fara optiune de retragere/depunere la ghiseul bancii.
Vor aparea si bancomatele Cripto cu optiune Stablecoin (de tara sau international)... utilizate doar daca (sau in caz extrem) este nevoie de cash

In China este deja ceva dar este putin diferit... se fac multe plati prin scanare cod QR si multe tranzactii direct intre aplicatii (WeChat, AliPay) deci fara a mai fi un transfer in contul bancii clasice - practic, statul Chinez nu mai detine controlul acelor fonduri, rulate doar intre sau prin aplicatii private.
Guvernul chinez vrea acum sa elimine acest aspect si sa oblige WeChat & AliPay sa puna la plata doar stablecoin-ul de tara (controlat strict de catre guvern, prin blockhain), atunci cand se va lansa.

In alta ordine de idei, exista si in Romania plata prin scanarea unui cod QR (plata reala, portofel > portofel, nu doar obtinerea unui link de plata) dar nu este extins... se face cu cripto (stable sau volatil) iar cei care permit asta sunt Netopia si Smart Cash, deocamdata

Edited by rz, 26 October 2021 - 13:37.


#8
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,216
  • Înscris: 06.01.2007
Eu nu cred in previziunile astrea cu blockchain. Sau, sunt agnostic.
Deocamdata blockchaiunul nu are valoare de moneda standard, cu rolul standard de comert bunuri si servicii.
Eu vad doar un rol speculativ, pentru investitorii in chain si rol de protectie pentru infractori + cretinatatea asta cu mineritul.
E tot moneda, dar ar trebui denumita diferit ca nu are rol de moneda, adica de comert.
Nici moneda clasica nu e hartie, tot electronica e, tot criptata. Iar tranzactiie sunt servicii financiare, platite, dar cu bani mult mai putini decat nebunia asta cu placi video si minare.
Plus alte avantaje. Dovada ca plata electronica a evoluat in ultimii 10-20 de ani, pe cand blockchainul s-a raspandit prin clonare, acum fiecare fraier are cate o moneda.

Despre mastercard nu e safe si nu e controlabil de catre mine, ca detinator de bani. Sistemul 3D secure presupune niste chestii care sunt in aer in ceea ce priveste responsabilitatea.
Nicicand pe planeta pamant nu s-a putut sa furi un bun, doar privindu-l. Cu mastercard acum e posibil.
Nu poti vcontrola unde sa bagi pinul si unde nu, cand sa ceri SMS, cand nu , catre cine sa poti transfera bani si catre cine nu. Plata online daca o inchizi, poti s-o inchizi cu totul sau deloc. Neah, nu controlezi tu procesul, depinzi de banca iar ea nu are alta responsabilitate decat in mentinerea increderii, care poa sa fie volatila.
Mecanismul de plata Mastrcard e de fapt un mecanism primitiv de autentificare, de tip totem in fata bancii, cu putine instrumente de control a banilor., dar unde nu ai control, banca nu are nici responsabilitati.
De exemplu o plata pe care eu nu o doresc si banca nu-mi ofera posibilitatea de a o bloca aprioric, si totusi e facuta, pica integral in responsabilitatea mea, desi eu aveam alta idee, de exemplu s-o blochez sau sa o deblochez in anumite conditii.
In locul unde bat pinuri sunt ticsite de camere video, eventual si ascunse. Niciodata pe planeta pamant nu s-a putut fura ceva, doar privind. Acum se poate in anumite scenarii.
E un mecanism primitiv cu care pazesti sume posibil foarte mari de bani. Si un smartfon are securitate mai buna si ala nu pazeste decat eventual niste poze goale.

#9
rz

rz

    Moderator

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,161
  • Înscris: 05.05.2003
Ok, am citit doar primele 3-4 randuri si mi-am dat seama ca tu inca nu faci deosebirea dintre un stablecoin si o criptomodeda volatila... chiar din denumire ar fi trebuit sa iti dai seama ca un stablecoin este o criptomoneda stabila adica 1:1 cu cea sau ceva din viata reala
Prin stablecoin de tara guvernul/statul are control 100% asupra tranzactiilor... toate se fac si raman in blockchain nimic nu se mai poate sterge de acolo!
Se poate vedea tot traseul banilor... de la prima vanzare din fabrica a unui produs pana la ultimul comerciant care a vandut acel produs.
Conturile astea digitale sunt obtinute cu verificarea identitatii (KYC) adica exact cum se face la conturile clasice (cu act de identitate)... iar in stablecoin-ul de tara nu poate ajunge cu fonduri un anomim din cripto volatil!
De ex. USDT sau USDC sunt stablecoin-uri dar nu sunt stablecoin-uri de tara... nu apartin unor guverne!
Stablecoin-ul de tara este varianta digitala a monedei nationale si abia acum se lanseaza... deocamdata totul este in stadiul pilot (Euro Digital, Dolar Digital, etc... 1:1 cu EUR respectiv USD)

Edited by rz, 26 October 2021 - 14:17.


#10
KiloW

KiloW

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,181
  • Înscris: 08.01.2021
Blockchain și modele sunt lucruri diferite. Monedele sunt dacă vrei aplicații ale Blockchain-ului, însă nu sunt singurele aplicații.
De exemplu ai putea folosi blockchain și ca să scapi de notari, sau cadastru, nu doar de banci.

#11
rz

rz

    Moderator

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,161
  • Înscris: 05.05.2003
Absolut... o tranzactie imobiliara prin blockchain poate tine loc de o stampila/inregistrare la notar mai exact iti certifica si tine loc de act de proprietate (fara a mai implica hartia clasica in ecuatie)
La fel si atunci cand vinzi ori cumperi o opera de arta sau orice alt produs valoros (chiar arta/produse/obiecte din viata reala)... faci tranzactia/plata prin blockchain si ai astfel garantia (ca si cumparator) ca ai obtinut originalul de la adevaratul artist/creator.
Este un alt subiect asta cu NFT-urile (pot fi atat unice cat si multiple adica cu vanzare in mai multe exemplare) dar numitorul comun este tot blockchain-ul!

Edited by rz, 26 October 2021 - 15:15.


#12
nick_blaster

nick_blaster

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 208
  • Înscris: 13.07.2006

View Postmaccip, on 26 octombrie 2021 - 13:58, said:


De exemplu o plata pe care eu nu o doresc si banca nu-mi ofera posibilitatea de a o bloca aprioric, si totusi e facuta, pica integral in responsabilitatea mea, desi eu aveam alta idee, de exemplu s-o blochez sau sa o deblochez in anumite conditii.


Poti sa ii ceri bancii emitente a cardului sa ai toate tranzactiile ecommerce cu autentificare (adica prin mobile banking sau otp + parola). Asta iti va rezolva problema, nu e nimic primitiv in asta. Numai ca nu toti comerciantii suporta 3DS (sau nu vor sa aplice la toate tranzactiile), si vei avea unele tranzactii automat respinse.

#13
Lowrider

Lowrider

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,439
  • Înscris: 22.05.2005

View Postmaccip, on 26 octombrie 2021 - 13:58, said:

Eu nu cred in previziunile astrea cu blockchain. Sau, sunt agnostic.
Deocamdata blockchaiunul nu are valoare de moneda standard, cu rolul standard de comert bunuri si servicii.
Eu vad doar un rol speculativ, pentru investitorii in chain si rol de protectie pentru infractori + cretinatatea asta cu mineritul.
E tot moneda, dar ar trebui denumita diferit ca nu are rol de moneda, adica de comert.
Nici moneda clasica nu e hartie, tot electronica e, tot criptata. Iar tranzactiie sunt servicii financiare, platite, dar cu bani mult mai putini decat nebunia asta cu placi video si minare.
Plus alte avantaje. Dovada ca plata electronica a evoluat in ultimii 10-20 de ani, pe cand blockchainul s-a raspandit prin clonare, acum fiecare fraier are cate o moneda.

Man, probabil ca te pricepi la multe, dar la subiectul asta esti pe langa si emiti pareri cu pretentii de adevaruri. De ce nu te interesezi un pic mai mult despre subiect, lasand prejudecatile tale deoparte? S-ar putea sa descoperi ca aia cu rolul de protectie pt infractori e o duma amuzanta (bine, pt ala din Iasi care a crezut la fel ca tine ca e protejat de blockchain nu mai e amuzant de cand i-au daramat mascatii usa). Si s-ar putea sa afli ca moneda nu inseamna blockchain, sunt 2 concepte diferite.
Buna aia cu blockchain-ul care s-a raspindit prin clonare Posted Image

#14
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,216
  • Înscris: 06.01.2007

View Postnick_blaster, on 26 octombrie 2021 - 17:27, said:

Poti...Numai ca...
Deci nu pot.
Nu e ce vreau eu, adica ala care raspunde de ce tranzactii se fac de pe contul meu.

Astea mergeau pe vremea credit-cardurilor si nu la noi ci prin america. Noi nici nu aveam carduri pe vremea aia.
Dar mergea cand banca trebuia sa dovedeasca, in caz de un conflict, ca tu ai fost ala care a facut plata. Erau banii bancii in fapt iar cardul instrument de autentificare si de plata.
Parte din acest lucru s-a pastrat ca tu nu ai niciun instrument de dovada (daca nu ceri explicit). si in continuare banca face parte din management, insa in caz de ceva, tu raspunzi. Aberatia e ca tu nu faci managementul, ci in foarte mica masura, in rest depinzi de banca.
Eu evit plata online. O folosesc pentru diverse chestii, deci nu o pot dezactiva, dar o evit, sau o trec prin Revolut, acolo unde sunt riscuri mai mari.
Taxiurile de exemplu le am pe cardul de ING, dar platile pe aliexpress prefer sa nu.
In rest, prefer plata cu cardul decat plata online cu cardul. Sau prin transfer bancar, daca altfel nu se poate.

Edited by maccip, 26 October 2021 - 17:56.


#15
nick_blaster

nick_blaster

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 208
  • Înscris: 13.07.2006

View Postmaccip, on 26 octombrie 2021 - 17:56, said:

  Aberatia e ca tu nu faci managementul, ci in foarte mica masura, in rest depinzi de banca.

Poti sa explici cum vezi tu flow-ul? Ceva care sa aiba sens pentru comercianti, bancile acceptatoare si cele emitente (de oriunde ar fi in lumea asta, cu acces sau nu la internet, smartphone etc).

#16
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,216
  • Înscris: 06.01.2007
Pai, sa deschid aplicatia bancii, sa vad cu cine am avut de-aface si sa pot seta pentru fiecare comerciant vechi:
- limita maxima fara SMS
- daca sa-l blochez sau nu pe un anume comerciant/cont
- numar maxim de tranzactii pe zi, pe luna. Suma maxima cumulata pe zi, pe luna. catre un anume comerciant/cont/serviciu
- daca accept sau nu plata automata lunara. Cate plati accept lunar catre acest comerciant/cont (utila pentru netflix, yoxo, spotify)
Pentru tranzactii catre un cont nou sa-mi ceara autentificare prin SMS (asta cred ca face)

Pentru card, limita maxima pe zi fara PIN, pentru fiecare comerciant din istoric.
Pentru comerciantul nou, limita maxima fara pin

Sa pot seta autentificarea prin SMS pentru un dispozitiv inrolat nou sau sa setez eu cat doresc sa fie valabil.

Genul asta de control, prin care sa-ti poti gestiona si filtra operatiile pe care tu le faci in mod curent si ce iese din schema, posibil sa nu fii tu.


Acum ceva ani jucam un joc online la care puteai cumpara niste chestii in joc.  Si am ramas surprins cand am vazut ca pot cumpara chestii din joc cu cardul unei tipe din Islanda, fara acordul ei. Jucam impreuna jocul (travian) si ne mai tineam locul unul altuia, mai intram pe contul de joc. Ea mi-a zis sa cumpar ceva, eu nu credeam ca merge, dar a mers.
Ideea e ca banca ei nu a considerat suspect sa cumpere ceva pe joc, avand cardul inrolat in joc, de pe un dispozitiv din Romania. Mie mi s-a parut aiurea, nesigur, eram convins ca nu merge, dar a mers.
Invers insa nu a mers. Mi-a cerut confirmare mie pe telefon.
Dar ideea e ca depindeam de banca si de regulile facute de ea, nu de mine. Ar fi putut sa mearga si la mine cum i-a mers ei, chestie cu care nu as fi fost de acord.
De exemplu, daca eu ii dadeam codul din SMS, dupa aia orice tranzactie facuta de ea de pe calculatorul ei cu cardul meu, ar fi functionat si eu nu as fi avut nicio setare sa pot opri acest lucru.

Si booking a facut o gramada de magarii, abuzand de prostia clientilor care dadeau datele cardului. Si daca se desteptau pe parcurs, nu mai aveau ce face, Ori blocau cardul cu totul, ori sunau la banca, dar nu raspundea nimeni, ori se trezeau cu sume blocate pe card, nu intotdeauna convenite. Eu nu am patit, dar au patit oameni din anturajul meu.
Eu m-am ferit de chestii de-astea. Multa vreme am avut plata online oprita cu totul. O porneam cand aveam nevoie si apoi o opream. Insa de cand cu serviciile astea online, nu mai pot, sau e aiurea s-o fac.

#17
Lowrider

Lowrider

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,439
  • Înscris: 22.05.2005

View Postmaccip, on 26 octombrie 2021 - 18:35, said:

Si booking a facut o gramada de magarii, abuzand de prostia clientilor care dadeau datele cardului si nu citeau conditiile. Si daca se desteptau pe parcurs, nu mai aveau ce face, Ba da, plateau ceea ce au acceptat sa plateasca atunci cand au dat click pe "rezerva". Nu e vina booking ca oamenii face rezervari cu ochii inchisi, fara sa dea click pe detaliile camerei pe care au rezervat-o, acolo unde sunt scrise in detaliu toate conditiile, inclusiv faptul ca o anumita suma se poate bloca de catre booking la cererea hotelului. Ori blocau cardul cu totul, adica tiganie romaneasca, ori sunau la banca, dar nu raspundea nimeni, ori se trezeau cu sume blocate pe card, nu intotdeauna convenite. Sumele alea nu sunt convenite, sunt acceptate. Nu intri pe booking ca sa te tiganesti ca la piata, intri pe booking si rezervi din ce au ei in oferta, daca iti convin conditiile lor. Cand ai dat click pe "rezerva", ai acceptat toate conditiile puse de ei si atata timp cat nu te-au obligat sa apesi acel buton, esti singurul responsabil. Eu nu am patit, dar au patit oameni din anturajul meu. Poate pt ca te duce capul o idee mai mult decat pe ei?
Eu m-am ferit de chestii de-astea. Multa vreme am avut plata online oprita cu totul. O porneam cand aveam nevoie si apoi o opream. Insa de cand cu serviciile astea online, nu mai pot, sau e aiurea s-o fac.
Am completat cu mov, e mai simplu decat sa sparg in 1000 de citate. Exemplul cu booking arata doar ca oamenii sunt prosti, cum si tu singur ai spus-o.

#18
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,216
  • Înscris: 06.01.2007
Hai, lasa, speta nu era pentru a face tu analiza morala, era o garnitura de motive pentru care vreau control mai bun.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate