Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Foliere geamuri

Microsoft Defender

cartela Internet Europa

Sondaj EV
 Testerul pe VAG arata devieri la ...

Aparat ieftin pentru sigilat pung...

Hyundai elantra 2024 Highway, 6MT.

Interpretare XML
 PPCEnergy - Emiterea facturii in ...

Telefon Nou de la Digi

La multi ani @creativestar!

La multi ani @Nimcid25!
 "Spionul" nostru cel de t...

Care aplicatie are cele mai ok co...

Parere antrenament incepator

Dilema sursa
 

Net Digi ONT, router - intrebari

* * * * - 3 votes
  • Please log in to reply
38 replies to this topic

#1
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 399,715
  • Înscris: 08.10.2015

 viotl, on 24 octombrie 2021 - 04:27, said:

De 6 luni astept sa vina Digi sa imi lase cablul sa il ingrop. Sunt vreo 100 de metri.
Instalatia casei a fost pregatita pentru antena, deci cablurile TV ies afara. Tehnicianul de teren a zis ca nu se poate pune cutia afara. Si stau si-mi sparg creierii cum sa fac sa rearanjez fara sa sparg tencuiala si gletul... mai trece o vreme... pana vorbim cu cineva la birouri/vanzari/support si ce sa vezi, se poate pune cutia afara. Eu ce sa cred?


As dori sa ajutam pe acest topic un coleg care are problema cu netul. Colegul are ceva cunostinte insa nu foarte avansate si nu ar fi rau sa clarificam la subiect, exact pe problema pe care o intampina. O sa posteze mai tarziu detaliat care este problema
Pana atunci o sa incerc sa ii explic pe scurt:

Daca in casa iti intra un cablu ce are un cap exact ca in poza de mai jos, inseamna ca este fibra optica. Fibra optica nu poate intra in router ci doar intr-un echipament ce se numeste ONT, echipament ce este oferit gratuit de DIGI. Acest echipament are si posibilitatea sa iti dea net prin wifi, insa daca este ONT generatie mai veche, wifi-ul este destul de slab, posibil o viteza de maxim 100Mbps, desi tu poate ai abonament de 500Mbps. Acest ONT are porturi LAN. In acest port LAN infigi un cablu normal UTP RJ45 pe care apoi il infigi in pc/laptop. Acel pc sau laptop va avea internet automat fara sa faci nimic (adica fara sa bagi vreun user/parola). Ai bagat cablu UTP si gata, ai net.

La abonamentul de 1000 Mbps de exemplu, digi ofera gratuit un ONT performant care are wifi (wifi6) pe care poti prinde viteze foarte mari. Retine, pe cablu nu conteaza ce fel de ONT ai, vitezele for fi maxime.

Cei care au ONT mai vechi la care wifi-ul este dezamagitor, aleg sa isi cumpere suplimentar un router ce ofera viteze mari. Atentie, ONT-ul ramane chiar daca ai cumparat router. Cum am spus mai sus, fibra nu poate "fi citita" decat de ONT.  Acel router se leaga de ONT prin cablu utp rj45. Si acel router le va da net wifi. Insa routerul are de asemenea porturi lan in care poti veni cu cablu utp rj45 si sa dai mai departe net la alte pc-uri etc.

In acest caz, in care iti intra in casa fibra optica (ONT), tu nu mai trebuie sa faci nicio setare, Digi seteaza automat ONT. Tu doar infigi un cablu UTP RJ45 in ONT si apoi in PC. Si ai net. Fara nicio setare.

Daca insa iti intra cablu RJ45 in casa, aici este putin mai complicat, nu foarte greu.

Mai intai trebuie sa te uiti ce anume iti intra in casa.


In cazul in care iti intra fibra optica in casa.
Attached File  SCHEMA FIBRA.jpg   46.03K   68 downloads




Cablu UTP RJ45
Attached File  utp RJ45.png   457.3K   55 downloads


Fibra OPTICA
Attached File  FIBRA OPTICA.png   180.56K   15 downloads

Edited by MembruAnonim, 24 October 2021 - 08:10.


#2
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 399,715
  • Înscris: 08.10.2015
edit:

Schema ONT si router (in cazul in care nu esti multmuit de viteza wifi a ONT-ului)


Attached File  SCHEMA FIBRA ont PLUS ROUTER.jpg   85.61K   112 downloads



edit2:

In cazul in care iti intra cablu RJ45 in casa

Attached File  schema cablu rj45.jpg   76.81K   102 downloads

Edited by MembruAnonim, 24 October 2021 - 08:25.


#3
spooky51

spooky51

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,815
  • Înscris: 29.09.2006
Tocmai am instalat si eu netul de la Digi, abonament de 500 Mb/s, ONT-ul are semnal wifi bun iar dupa el nu mai este nevoie de router, am pus un switch de 10/100/1000 iar ONT-ul aloca IP-uri private.

#4
FreemanG1

FreemanG1

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 724
  • Înscris: 14.07.2014
Titlul topicului contine :Net Digi ONT, router - intrebari

Unde a ramas intrebarea ?
Sau noi sa intrebam ?
Ce ?

#5
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 399,715
  • Înscris: 08.10.2015

 FreemanG1, on 24 octombrie 2021 - 10:49, said:

Unde a ramas intrebarea ?
Sau noi sa intrebam ?
Ce ?

Rabdare. O sa vina colegul viotl si o sa expuna exact problema cu care se confrunta. Asta este problema noastra a romanilor, sarim repede ca hienele. Omul chiar a zis intr-o postare pe alt topic, mai bine nu mai intreaba decat sa fie repezit fara rost.

#6
strongsss

strongsss

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,529
  • Înscris: 27.10.2007
tu ai dat raspunsul inainte sa apara intrebarea?
daca a pus problema pe alt topic, n-ar trebui sa primeasca raspunsul tot acolo?

#7
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 399,715
  • Înscris: 08.10.2015

 strongsss, on 24 octombrie 2021 - 13:39, said:


Faci offtopic!

Topicul ala avea ca tema altceva.

#8
flp014

flp014

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,830
  • Înscris: 22.01.2010

 MembruAnonim, on 24 octombrie 2021 - 13:44, said:

Faci offtopic!

Topicul ala avea ca tema altceva.
ce tema avea? dezvolta sa stim la ce sa ne uitam.

#9
viotl

viotl

    Straight ahead ... middle of the road

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,552
  • Înscris: 03.04.2013
Da, colegul @scorpion a considerat, asa cum e normal, ca e mai bine sa discutam public si nu in privat, poate si alti interesati vor gasi idei pentru ce au nevoie.
Incerc sa scriu cate ceva, sa continuam discutia si poate gasesc o solutie....
Dar va avertizez - primul care rade e mancat.... o sa va bantui. Posted Image
Asta o sa patiti Posted Image
Attached File  putin erdogan.jpg   67.12K   76 downloads

cablul de la digi intra in rasnita asta.

Attached File  router.jpg   116.72K   68 downloads


(scuze, nu pot sa o intorc...)

cablul de la digi:
Attached File  mufa digi.jpg   64.76K   51 downloads

Deci, mi se pare cablu normal rj45.
Abonamentul este.... hyperlink 1000!!!!!!!!!!
Daaar... digi nu a pus nimic altceva in apartament decat cablul. Routerul folosit a fost al nostru.
Digi a preluat firma de la care luam net anterior. Initial era cablul vechi, apoi sotia spune ca au schimbat pe fibra. Din ce am inteles aici, cablul care intra in routerul meu nu e fibra optica.
Este posibil ca ONT-ul meu sa nu fie in casa, ci sa fie in cutia de pe casa scarii. Ma gandesc acum ca pe casa scarii e un singur ONT pentru palier, adica 4 apartamente... si din ala sa plece 4 cabluri, cate unul la fiecare apartament.

Ce parere aveti?

Edited by viotl, 24 October 2021 - 17:52.


#10
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 399,715
  • Înscris: 08.10.2015
Da, ce iti intra in router este RJ45. Apropo de router, este un router foarte bun. Eu am Archer C6, tu ai Archer C60, deci asemanatoare. Al meu rupe, am viteze foarte bune. In consecinta si tu ar trebui sa ai la fel, mai ales ca spui ca ai abonamentul de 1000.

Pe wifi ai 2,4Ghz cat si 5Ghz. Deci cand cauti cu telefonul retele, le vei gasi pe astea doua.

5ghz acoperire mai mica insa viteze de ~600-700-800mbps depinde de cat de performant este telefonul.
2,4 Ghz acoperire mare insa viteze de pana in 400 si ceva Mbps.

Pe cablu (pc) ar trebui sa prinzi ~850-900Mbps download.



edit: bagi vreo parola si username in pc ?


Daca ai setate parola si username in pc, asta inseamna doua chestii, ori nu ai ONT ori ai ONT insa este trecut in mod bridge, adica conectarea se face in routerul tau (ppoe - username si parola).

Edited by MembruAnonim, 24 October 2021 - 18:06.


#11
baribalu

baribalu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,713
  • Înscris: 23.10.2006
Tu ai cablul rj45 care iti intra de pe scara. Poti sa iesi tot cu rj45 din routerul tau sa te duci cu cablul unde nu ai semnal si acolo sa pui un AP daca vrei net fara cablu.

Edited by baribalu, 24 October 2021 - 18:04.


#12
viotl

viotl

    Straight ahead ... middle of the road

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,552
  • Înscris: 03.04.2013
Attached File  router - Copy (2).png   2.63MB   17 downloads

 baribalu, on 24 octombrie 2021 - 18:03, said:

Tu ai cablul rj45 care iti intra de pe scara. Poti sa iesi tot cu rj45 din routerul tau sa te duci cu cablul unde nu ai semnal si acolo sa pui un AP daca vrei net fara cablu.
Mersi. dar staaaaiii, sa vezi ce urmeaza.
Stai sa transfer de pe tel pe pc.... e o poveste.

Pana transfer, ce parere aveti de router. E ok sau nu?

#13
baribalu

baribalu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,713
  • Înscris: 23.10.2006
Este ok.

#14
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 399,715
  • Înscris: 08.10.2015

 viotl, on 24 octombrie 2021 - 18:07, said:

ce parere aveti de router. E ok sau nu?

Este foarte bun. Eu am C6 tu ai C60, am impresia ca al tau este putin mai bun. Eu prind cu C6 pe 5Ghz undeva la 600Mbps download. Depinde mult si de telefon, poate daca este mai performant prinzi si mai mult. Desigur, conteaza si distanta.

Edited by MembruAnonim, 24 October 2021 - 18:14.


#15
viotl

viotl

    Straight ahead ... middle of the road

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,552
  • Înscris: 03.04.2013
Ta-daaaam... Posted Image
Prima pe 2.4, a doua pe 5
Sa nu radeti, ca patiti ce am zis mai sus.
daca puteti crede ce inocenti sunt unii...

Attached File  speed band 1.jpg   121.14K   32 downloadsAttached File  speed band 2.jpg   117.69K   28 downloads
Deci, ce e de facut :D
Cred ca trebuie si un speed test la pc, asa-i? sa vad ce da digi pe cablu. Si atunci vom sti unde e problema, digi sau setarile din routerul meu.
daca puteti crede, am aflat ca de cand a schimbat fii-miu routerul si l-a pus pe asta, nu a simtit nimeni probleme cu netul. In afara de mine cand stau in pat, cel mai departe de router.
Totusi, adaptorul mi pt tv-ul din dormitor mai caraie cateodata ca nu are net, o fractiune de secunda.

#16
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 399,715
  • Înscris: 08.10.2015
Fa un test de viteza cu cablul bagat direct in pc sa vedem ce iese.

Edited by MembruAnonim, 24 October 2021 - 18:41.


#17
Dany_Darke

Dany_Darke

    ✠ Fear of the dark ツ

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 21,847
  • Înscris: 07.06.2014
mai copii, nici unul din voi nu prea stie ce si cum, dar o luati orbeste ca poate o fi de acolo sau pe dincolo.

viotl - ca sa nu lungim agonia si sa pierdem vremea pe aici, acel router C60 are doar port de 10/100, nu vei prinde in vezi viteza mai mare de 100, pe cablu.

cu cablu direct in pc, ar trebui sa obtii cat mai aproape de 1000 sau cat ai tu in abonament, dar cablu prin acel router, niciodata

 MembruAnonim, on 24 octombrie 2021 - 18:13, said:

Este foarte bun. Eu am C6 tu ai C60, am impresia ca al tau este putin mai bun.

la ce e mai bun?

un router de 100 nu o sa fie niciodata mai bun decat unul de 1000, ce povesti indrugi acolo?

#18
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 399,715
  • Înscris: 08.10.2015

 Dany_Darke, on 24 octombrie 2021 - 18:46, said:


Corect Posted Image  C60 nu are port gigabit. Am confundat cu A6 care are port gigabit.

 viotl, on 24 octombrie 2021 - 18:35, said:


Cum spune danydarke, acel c60 nu are port 1000. Fa un test cu cablul bagat direct in PC. Ar trebui sa ai vitezele marite, adica ~850 la download

edit: digi da in chirie, 3 lei pe luna, un router bun wifi6.

Edited by MembruAnonim, 24 October 2021 - 18:56.


Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate