Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Rename SQL column

Achiziționare tuner TV !

Din ce este facuta terasa asta?

Cum accesez site-ul CNAS ?
 Algoritm simplu de calculare al u...

Bitdefender Total Security ș...

casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...
 Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...
 probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National
 

Probleme laptop(uri) AMD - drivere, freeze, etc

- - - - -
  • Please log in to reply
24 replies to this topic

#1
d4m4g3

d4m4g3

    The best or nothing.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,755
  • Înscris: 23.05.2013
Am avut un Lenovo Legion 5Pro cu AMD 5800H, 16GB RAM, RTX3050Ti. Artefacte peste artefacte random, nu se instala absolut niciun program/driver oficial AMD sau de la Lenovo direct. Plus freeze-uri random fara sa se faca ceva anume in acel timp. Plus pixeli morti, destui. Ventilatoarele pornesc si se opresc haotic - chiar si in IDLE pornesc mai tare, se opresc 1-2s, pornesc iar. De parca intr-o secunda in IDLE urca temperatura 10 grade sa se incinga. Am returnat.

Am un Asus Zephyrus G14 cu AMD 5900HS, 16GB RAM, RTX3060. Software-ul de la AMD da erori, nu se pot instala anumite updateuri pentru chipset, au ramas unele versiuni mai vechi. Freeze-uri la greu random - la click dreapta in Explorer, cand se selecteaza cate o categorie in Settings in Windows, sau mai nou chiar freeze complet de sistem in timp ce rula doar aplicatia Netflix. La fel, ventilatoarele pornesc si se opresc haotic. Am si aplicatia lor Armoury Crate care mai ajusteaza cate una alta. Cica. Plus WiFi Mediatek care nu apare la instalarea OS-ului si obliga la instalarea Windowsului cu cont local, ulterior modificand. Ca sa nu mai zic de calitatea constructiei care lasa de dorit, si 2-3 pixeli morti rasfirati. Ma gandesc sa-l returnez si pe asta.

Windows 10 Pro updatat la zi de pe site-ul Microsoft, fara alte nebunii de softuri instalate, configurari ciudate, etc.

N-am mai avut AMD de pe vremea Athlon-ului single core, cand era foarte bun.
Am un laptop vechi dual-core cu Intel i3-5010U, slab, dar nu exista absolut nicio problema de genul asta. Pe vechiul desktop Intel care a murit, la fel.

Din pacate nu stiu ce sa mai fac - am incercat sa mai updatez, reinstalez drivere, schimb profilele de power, nimic. Freezeuri la greu, acum si blocari complete.
Ce poate fi, e ceva ce mi-a scapat?! Sau atat de praf e AMD la capitolul software? Intr-un fel a confirmat asta si suportul Asus, fata de produsele Intel.

Iarasi din pacate, daca-l returnez, n-am ce sa mai cumpar. Adica am, dar toate pe Intel sunt mult mai slabe ca performanta.

#2
Puferiu_

Puferiu_

    Membru foarte activ

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,421
  • Înscris: 05.07.2018
Stefane, o iei pe urmele lui Stefan/djl.

#3
d4m4g3

d4m4g3

    The best or nothing.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,755
  • Înscris: 23.05.2013
Adica? :lol:

#4
Lex404

Lex404

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 35,445
  • Înscris: 19.04.2009
Eu am Zephyrus G14 dar nu am probleme Posted Image

Edited by Lex404, 10 October 2021 - 23:55.


#5
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,629
  • Înscris: 29.03.2006
La intel si nvidia sunt si mai praf si driverele si hardwareul la ultimele generatii, si nu la performanta ma refer, ci la stabilitate, fiabilitate si culmea si consum.

De altfel vad ca ai avut GPU nvidia la ambele...

De la Lenovo iei thinkpad nu alte balarii, si nu-l pui pe chestii care obtureaza admisia de aer de sub el.

Edited by loock, 11 October 2021 - 00:12.


#6
d4m4g3

d4m4g3

    The best or nothing.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,755
  • Înscris: 23.05.2013
@Lex404 - Super! Desi asta nu ma ajuta, ai instalat ceva anume, setat ceva anume? Pe el?
MyAsus nu arata niciun update - toate sunt la zi desi Radeon Adrenalin gasise pentru chipset dar nu merg instalate , functia lor de scanare a sistemului nu a gasit nicio problema.

Nu stiu ce o fi cu produsele astea noi cu 0 control al calitatii, strambe fizic (Asus), ecrane defecte, iar software-ul atat de praf, cel putin pe astea cu AMD din ce vad.

@loock - Nu stiu cum or fi astea din generatia 10/11 la Intel, dar daca si cei de la Asus au zis ca e clar mai ok... Iar din ce vad eu AMD nou, clar e praf la capitolul asta. Dar le-am vrut pentru performanta. Intel e fierbinte, consuma mai mult, autonomie clar mai mica, dar ma gandeam ca stau mai bine in rest ca software/stabilitate/etc. Dar nu am avut.

Cat despre ThinkPad, nu prea merge. Nu prea se gasesc produse in general, in special in zona asta de buget, plus ca voiam mai multe core-uri pe CPU, video dedicat NVIDIA RTX, minim 16GB RAM si 1TB SSD. Pentru lucruri generale dar si editare foto/video. Asadar fara GPU dedicat, multe au picat dintre alegeri. Desi ma bate un gand la un ultrabook simplu precum un Zenbook cu i7 1165G7, 16GB RAM, 1TB SSD, ecran OLED, dar e mult mai slab pentru cand vine vorba de lucrat ceva mai aparte.

#7
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,629
  • Înscris: 29.03.2006
Eu cred ca am fost destul de clar.
Daca iei laptop Asus sau alt Lenovo care nu e thinkpad, iti dai singur teapa.

Exista si alte cateva laptopuri decente, de la alti producatori, dar nu sunt comune in RO.

Laptopurile performante au fost mereu mult mai scumpe decat desktopurile/towerurile ca in general la tower midi ne referim.
Componentele miniaturizate si facute performante la consum foarte mic sunt mult mai scumpe, plus ca ai si acumulator si monitor.
Ori acum pretul unui PC tower performant moderat se duce si la 3000 euro pt performanta medie-moderata. La un laptop e uzual sa coste si dublu pt 1/2 sau 2/3 din performanta.
Cu RTX 3060 care e entry level nu te duci la 3000 E pt tower, decat daca restul este din alta clasa de performanta. Poate iese si sub 2000 E, insa tu vrei laptop...

Edited by loock, 11 October 2021 - 00:32.


#8
d4m4g3

d4m4g3

    The best or nothing.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,755
  • Înscris: 23.05.2013
Nu mai vreau desktop, stiu ca e mai simplu de ales, configurat, depanat, dar poate e nevoie sa plec cu el si nu am cum, plus GPU-uri si alte componente costa cat jumate de laptop din asta.

Una peste alta, indiferent de performanta, ar trebui sa functioneze. AMD sau Intel, orice o fi. Ca difera calitatea produsului fizic, anumite optiuni, raciri, fiabilitate, lucrurile de baza tot un CPU, RAM, SSD, o placa de baza sunt care trebuie sa functioneze. Altfel e un produs defect.

Cautand pe Google problemele astea, am vazut ca o groaza au probleme cu ecran/blocuri de artefacte la Legion-urile alea care aveau ecran super! 16:10, 500nits, foarte luminos si misto. Dar defecte multe. Mi-a placut modelul pentru ecran, tastatura cu NumPad, porturi multe in spate, etc.
Freeze-urile astea, cum am si eu, nu le-am dat de cap desi multi au scris despre astea, degeaba. G14-le asta are si lid-ul curbat/stramb pe inaltime cum este deschis - multi au la fel din cate vad. Dar nu toti.

Trecand peste aspectele de brand/serie, totusi ar trebui sa fie functionale. De asta amintisem si Asus-ul dual core vechi pe care-l am, a fost 1500lei acum 5-6 ani sau naiba stie, dar nicio problema nici fizic nici probleme software nimic. S-a complicat atat de mult tehnologia in sine incat software-ul nu pare sa tina pasul cu atatea profile de putere, tehnologii, drivere pentru nspe mii de lucruri, ecranele nu vad sa vina fara pixeli morti, etc.

O sa verific ce ThinkPad-uri exista in buget, desi clar sunt mai slabe ca performanta. Ma uitam la un MacBook M1 base model sau urmatorul cu 8GB 512GB SSD care e cam la acelasi pret cu G14, performant, ecran bun, dar nu stiu cum m-as obisnui cu MacOS, plus alte software pe unde e necesar. Plus accesorii ca nu poti conecta nimic la el fara dongles si altele, adica alti bani.

Dar daca aveti idee de a incerca sa rezolv G14-le asta, de la ce pot veni freeze-urile, sau cine a avut mai mult timp AMD, nu stiu, incerc sa vad daca-i dau de cap.
Cum ziceam, nu am alte nebunii de aplicatii instalate ca e de cateva zile, W10Pro updatat la zi, BIOS nou, freeze-uri apar indiferent de profil Silent/Performance/Turbo, temperaturile sunt ok pentru laptop, nu apar probleme la drive nici la CheckDisk, SFC-ul a scanat sistemul si nu sunt erori, virusi si altele nu.

Daca nu, probabil retur si la asta si poate astept Alder Lake-ul nou desi pana va aparea la noi, pe laptopuri sau ceva, va fi o vesnicie cred.

#9
Lex404

Lex404

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 35,445
  • Înscris: 19.04.2009

View Postd4m4g3, on 11 octombrie 2021 - 00:15, said:

@Lex404 - Super! Desi asta nu ma ajuta, ai instalat ceva anume, setat ceva anume? Pe el?
MyAsus nu arata niciun update - toate sunt la zi desi Radeon Adrenalin gasise pentru chipset dar nu merg instalate , functia lor de scanare a sistemului nu a gasit nicio problema.


Nimic specific.

Dar mentionez ca am varianta cu Win 10 din fabrica si facut upgrade la 11 saptamana asta.

Si am dezinstalat in shimb niste porcarii, printre care si clean uninstall la driverul AMD (si reinstalat ala light), si ceva game booster ca citisem ca e o porcarie.

In rest, mere struna. Si updateuri, in afara de GPU, fac doar prin windows incl drivere.
Vezi sa nu ai vreun tranzistor busit pe MoBo care sa faca figuri..

#10
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,629
  • Înscris: 29.03.2006
Nu e o garantie daca faci update de drivere doar prin windows.
N-am sa uit ca la o placa full ATX care era si Abit cu chipset Nvidia, windows update tot insista sa fac update si la driverele pt LAN care avea accelerare hardware NVidia nforce LAN, si dupa update nu mai mergea LANul indiferent de setari, si a trebuit sa pun la loc driverul vechi cu care nu avea probleme. Nici inainte nu obisnuiam sa fac update la driverele pt hardeare din win update, am facut pt ca insista, si erau drivere Nvidia dedicate, insa dupa faza asta cu atat mai putin, si le fac de la producator doar cand e nevoie si sunt documentat ca nu au buguri, de ex de la Asus pt. placa grafica.

Edited by loock, 11 October 2021 - 01:44.


#11
lyanna

lyanna

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,304
  • Înscris: 02.09.2007
Eu am un Lenovo Legion (ne-pro) cu 5600H si 3060 si un Asus ROG cu 5800H si 3060 si nu imi face asa deloc.
Lenovo chiar sta in jocuri non-stop pe bratul canapelei, deci cu aerisirile semi-obturate.

De-asta ma gandesc ca poate ai tu ceva, un use-case mai ciudat.

#12
arkhangel

arkhangel

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 802
  • Înscris: 27.03.2006
Si eu am de aproape un an un Lenovo Legion 5 cu Ryzen 5 si 2060 si de cand am pus prima data windows-ul nu am avut nici o problema.

#13
Groot

Groot

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,021
  • Înscris: 16.11.2014
Cand am pus un link la un super laptop XPS 17 (model 2020) redus de la 3300 de euro la 1600 de euro, mi-a sarit lumea in cap cu linkuri la petarde de gaming, cu display FHD in cel mai fericit caz, fara windows, din plastic, cu racire vai de capul ei (prin comparatie cu vapour chamber) in 1500 de euro.

Asa ma unge pe suflet topicul asta...

Edited by Groot, 11 October 2021 - 09:02.


#14
Lex404

Lex404

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 35,445
  • Înscris: 19.04.2009
Ești tu mai special dacă nu vezi diferența între 14” și 17”.

#15
d4m4g3

d4m4g3

    The best or nothing.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,755
  • Înscris: 23.05.2013
Aseara instalasem AMD Adrenalin Software sau cum ii spune sa updateze ce ar trebui.

A updatat driverul pentru GPU corect, 1-2 chestii pentru chipset, apoi a dat eroare la alte drivere pentru chipset.
Azi cand l-am pornit, Windows update a updatat el tot AMD GPU cu ceva incompatibil, pentru ca aparea iconita in Tray dar cand voiam sa deschid, aparea un mesaj de eroare ca software-ul nu este compatibil cu hardware-ul. Dezinstalare, instalare corecta, iar instala Windows ce voia si gresit. Acum iar.

Software de doi lei, de la A la Z.

#16
mikaell

mikaell

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,888
  • Înscris: 24.12.2010
si eu am un asus tuf 5800h + rtx 3070
nu am nici o problema cu cea descrisa de tine
eu pe al meu l-am forjalit calumea, am ajuns la 97 grade pe proc, randez, modelez, ma joc din cand in cand. a intrat si in throttle din cauza ca i-am dat prea mult sa duca
nu am instalat drivere manual deloc. l-am lasat pe el sa-si caute ce vrea. singura chestie ce o fac este sa setez nivelul de performanta si switchul de pe dedicata pe igpu, in functie de ce fac pe el
nici o problema pana acum (il am din ianuarie 2021)

#17
d4m4g3

d4m4g3

    The best or nothing.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,755
  • Înscris: 23.05.2013
Da, nu stiu ce e diferit, dar la mine ba merge ba nu. Nu prea s-a mai blocat, dar nu pot face Windowsul sa nu instaleze driverele gresite, am selectat sa nu descarce automat, degeaba, mi le strica de oricate ori le repar pentru GPU AMD.

In timp ce foloseam Lightroom, s-a blocat lightroom, tot desktopul incat orice miscam/deschideam ramanea ca "umbra" in spate, si nu l-am putut inchide initial nici de la buton, ca din soft nici atat.

Fix acelasi software ca si pe laptopul vechi, desktopul vechi, nimic nu merge pe astea noi cu AMD. Praf. Nu stiu daca sa-l returnez ca altceva n-am in schimb.

#18
mikaell

mikaell

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,888
  • Înscris: 24.12.2010
pai mergi atunci pe intel
eu am optat pentru amd dupa 20 de ani de cand i-am lasat in urma
experienta a fost surprinzator placuta, pentru ca ma asteptam exact la ce zici tu aici, poate chiar mai rau
nici la temperaturi nu sta rau, adica 5800h pus cap la cap cu intel din aceasi liga, il bate la fund atat la performanta cat si la temperaturi
sau mai asteapta pana ies lapuri cu gen 12, daca n-au aparut deja

ps. ce windows ai instalat? din ce am mai citit, cica microshit a facut blat cu intel ca sa le strice treaba celor de la amd in w11.. oricum eu pe w10 n-am probleme

Edited by mikaell, 13 October 2021 - 22:13.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate