Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

XP NTLDR is missing

NVIDIA RTX 4090 vs RTX 3090 Ti | ...

I5 10400F sau I5 11400F?
 Google Pixel 6 vs Samsung S21 Fe

Abatere de la autorizatie casa

Rețeaua RCS va pune Aleph si toat...

Navigatie blocata
 Recomandare tastatura

Slavia Praga - CFR Cluj 6.10.2022...

Problema citire stick USB

Recuperare document Office
 USB-C obligatoriu pe toate dispoz...

Thessaloniki - Izmir Ferry incep...

Informații despre VOYO !

VUNK - Felicitari, ai reusit!
 

Conexiune 10 Gbps . Ce echipament trebuie pentru asa ceva ?

* * * * - 3 votes
  • Please log in to reply
343 replies to this topic

#37
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,942
  • Înscris: 07.03.2006
Nu e clar daca RDS va permite punerea in bridge. Eu sper ca da (nu numai faptul ca am hardware-ul necesar dar mai ales din cauza topologiei fizice a retelei)
Daca nu, personal o sa fac dublu nat iar ipv6 via tunelul la hurricane care este gratuit (unde poti opta pt un /64 (un subnet) sau un /48 chiar adica ~65.000 de subnet-uri....)

#38
kretzu77

kretzu77

    Custom title

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,574
  • Înscris: 06.06.2006
Te lovesti de multe probleme cu double NAT din pacate. :(

#39
sigma

sigma

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 443
  • Înscris: 08.03.2005
Pt cazul in care echipamentul digi se va putea pune in bridge, singurul router pe care l-am gasit cu 2 porturi RJ45 10 gbps:
https://www.qnap.com...duct/qhora-301w

#40
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,942
  • Înscris: 07.03.2006
Well, care zici tu ar fi cele ne-rezolvabile?

@sigma, good find dar tot un singur port lan multi-gigabit are (1/2.5/5/10) - however, pe wifi pare top notch din specs.

#41
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,942
  • Înscris: 07.03.2006
Ca fapt divers, pt cei ce vor opta "doar" pt 2.5 Gbps si vor vrea ca mai multi clienti sa obtina viteza asta:
un switch multi-gigabit: 1/2.5/5/10 (sau doar 1/2.5/5 Gbps) e de cele mai multe ori mai scump ca unul care stie doar 1/10 Gbps. sau cel putin era
iarasi, echipamentele care specifica clar ca stiu 1/10 NU STIU 2.5/5
atentie si la interconectare: SFP+ vs RJ45 - un switch ce stie 10 Gbps SFP+ e uneori mai ieftin (atentie ca aici se adauga si modulele care costa!) ca unul care stie acelasi lucru pt RJ45 si muuult mai ieftin fata de un RJ45 ce stie 1/2.5/5/10.
modulele SFP+ teoretic stiu doar 1/10 Gbps - in ultima vreme insa au aparut si transceivere ce stiu sa faca downgrade/upgrade dar conteaza si suportul producatorului switch-ului/router-ului; top notch acum sunt cele de la aquantia/marvell
fibra PARE mai ieftina dar in final ajunge mai scump  din cauza de transceivere + adauga multiple points of failure.
CAT5e duce 2.5/5 Gbps fara probleme up to 100 M si  inclusiv 10 Gbps dar pt 2-3-5 m - vb de cabluri de calitate nu sarme de aluminiu.
Daca schimbati cablurile de la CAT5e faceti trecerea direct la CAT6a chiar daca CAT6 stie 10 Gbps dar stie doar max 55m. In acceasi ordine de idei, CAT7 nu e recunoscut de TIA/EIA si deocamdata nimic mai sus de CAT6a n-are rost (asta daca nu se  vrea fibra - fibra care o trageti acum pt urmatorii 100 ani: OM3 duce 100Gbps pana la 100m iar OM4 pana a 150m - vb de 100Gbps)
tot legat de fibra: sunt 2 variante: MM (multi-mode) si SM (single-mode) - MM e ceva mai ieftina si e pe "2" cabluri - SM are doar 1. In functie de fibra se cumpara tranceiver-ele / nu sunt inter-schimbabile)

#42
maverick1976

maverick1976

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 758
  • Înscris: 15.02.2007
Pentru un abonament de 2.5 Gbps din routerul lor Zyxel cu Cat6a in adaptorul acesta https://mediagalaxy.... de aici in PC oare ar functiona ?

Edited by maverick1976, 03 October 2021 - 19:37.


#43
me_iauras

me_iauras

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,011
  • Înscris: 08.01.2009
@maverick1976 daca folosesc acelasi echipament ca si in spania nu va functiona ; acela suporta link-uri negociate de 1 Gb/s si 10 Gb/s ( nu are suport pt. standardele mai noi 2,5/5 Gb/s).
In Ro cel mai probabil va fi situatie similara dar pana nu anunta oficial echipamentul/echipamentele folosite sunt doar supozitii dar ar fi si pt. ei mai usor/ieftin probabil sa suporte un singur tip de echipament si limitarea la abonamentul de  2,5 Gb/s sa fie exclusiv pe interfata WAN (similar cum actualmente la ab FL300/FL500 link speed-ul pe interfata LAN este de 1Gb/s si limitarea e aplicata pe sesiunea PPPoE)

#44
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,942
  • Înscris: 07.03.2006
Tips!
Tot ce a aparut acum pe piata consumer si se lauda cu 10 Gbps, stiu/pot  asta doar cu pachete de 1518 bytes - care inseamna ~ 890K pps.
La un speed test o sa atinga viteza de 10 Gbps dar la un torr.en.t o sa...dea cu virgula, pt ca AVG pkt size este ~400 bytes - asta ar insemna ca router-ul sa poata  3 virgula ceva mil pps ...ceea ce va da cu rest :)

Inainte sa dati o caruta de bani, intrebati producatorul ce throughput masurat in pps de 64 bytes poate hardware-ul. sau macar pps-uri de 512 bytes.
la pps de 64 bytes 10 Gb = ~20.000.000 pps
la 512 = ~2.600.000 pps
la 1518 = ~890.000 pps

pps = packets per second

#45
ovidiuvio

ovidiuvio

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 43
  • Înscris: 18.10.2008

Vizualizare mesajkretzu77, pe 02 octombrie 2021 - 12:35, a scris:

Cat timp echip lor 10Gbps nu poate fi pus in bridge, nu are rost discutia privind ce router sa pui in spatele lor (orice ai pune pe routare, o sa ai double NAT, cu problemele rezultate de aici).
Doar sa ramai la routarea digi, cu bruma de setari de securitate pe care o ai in routerul lor si sa iei un switch 10Gbps pt restul casei (AP-uri, echip LAN).
Oricum, degeaba ai un NAS+Plex cu 10Gbps, daca majoritatea tv-urilor inca au placi de retea 10/100 sau, in cel mai bun caz (rar) gigabit. Poate astea 8K.

Treci pe ipv6 si scapi de nat, cg-nat, etc.
Pe ipv6, poti sa pui direct routerul tau, si in spate sa ai toata reteaua.
Bineinteles, clientii legacy gen tv, telefoane mai vechi vor merge tot pe ipv4 prin double nat / triple nat ( cg-nat),
dar tot ce poate folosi ipv6 ar trebui sa mearga foarte bine.

Depinde de usecase bineinteles.

Edited by ovidiuvio, 08 October 2021 - 12:42.


#46
maul

maul

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 614
  • Înscris: 10.11.2005

Vizualizare mesajbaribalu, pe 30 septembrie 2021 - 18:50, a scris:

https://service-prov...eways/ax7501-b0
Acesta se pare ca o sa fie echipamentul dat de Digi este si router. Calculator care faca fata sa ai.
daca va uitati atent la specificatii se poate observa ca portul SFP+ este pentru modul XGS-PON asadar raman doar porturile ce cupru (ethernet) 1g/10g pentru PC/router/switch ce va avea fiecare

Edited by maul, 08 October 2021 - 14:33.


#47
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,942
  • Înscris: 07.03.2006
Teoretic se poate folosi si portul SFP+ cu un modul GPON B+/C+ pt hand-off la client dar nu vrea RDS-ul.

#48
benis

benis

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 26,931
  • Înscris: 04.02.2011
Oricum, cea mai mare problemă pentru early adopteri, dacă se bagă ONT setabil în bridge, va fi găsirea routerului care să ducă viteza pe PPPOE. Și nu prea am văzut teste pe acest subiect, deci va fi pe încercate.

Fără bridge nu m-aș băga totuși.

#49
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,942
  • Înscris: 07.03.2006

Vizualizare mesajovidiuvio, pe 08 octombrie 2021 - 12:38, a scris:

Treci pe ipv6 si scapi de nat, cg-nat, etc.
Pe ipv6, poti sa pui direct routerul tau, si in spate sa ai toata reteaua.

nu se poate.
ca sa faci asta, ONT-ul trebuie sa fie si server dhcpv6-pd pt a face relay la pd-ul oferit de RDS si in momentul de fata nu exista asa ceva in lume.
ca fapt divers sunt f putine L3 (accesibile dpdv €€€€) care pot fi si servere de dhcpv6-pd.

daca-mi zici ca merge sa re-imparti (sub-net-ezi) un /64 ce-ti vine din ONT in router via dhcpv6 si sa oferi clientilor din spatele lui (router-ului) ipv6 sau sa faci NAT64 (cu ULA sau mai grav cu link-local) atunci n-ai inteles scopul ipv6-lui in lume.

#50
benis

benis

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 26,931
  • Înscris: 04.02.2011
Plus că rata de adopție la ipv6 e enervant de mică, din păcate.

Edited by benis, 08 October 2021 - 16:39.


#51
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 114,584
  • Înscris: 07.02.2003

Vizualizare mesajogo, pe 02 octombrie 2021 - 18:51, a scris:

Nu e clar daca RDS va permite punerea in bridge. Eu sper ca da
Eu nu inteleg de ce nu... eu asa vad orice conexiune cu router soho. Protocolul de autentificare e acelasi din cate stiu, pppoe ipv6, corectati daca nu e asa.

Vizualizare mesajkretzu77, pe 03 octombrie 2021 - 09:12, a scris:

Te lovesti de multe probleme cu double NAT din pacate. Posted image
IPv6 si nu mai ai treaba cu nat-ul.

Edited by andreic, 08 October 2021 - 19:07.


#52
ovidiuvio

ovidiuvio

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 43
  • Înscris: 18.10.2008

Vizualizare mesajogo, pe 04 octombrie 2021 - 13:06, a scris:

Tips!
Tot ce a aparut acum pe piata consumer si se lauda cu 10 Gbps, stiu/pot  asta doar cu pachete de 1518 bytes - care inseamna ~ 890K pps.
La un speed test o sa atinga viteza de 10 Gbps dar la un torr.en.t o sa...dea cu virgula, pt ca AVG pkt size este ~400 bytes - asta ar insemna ca router-ul sa poata  3 virgula ceva mil pps ...ceea ce va da cu rest Posted image

Inainte sa dati o caruta de bani, intrebati producatorul ce throughput masurat in pps de 64 bytes poate hardware-ul. sau macar pps-uri de 512 bytes.
la pps de 64 bytes 10 Gb = ~20.000.000 pps
la 512 = ~2.600.000 pps
la 1518 = ~890.000 pps

pps = packets per second
14.88 million pps ca sa fim mai precisi :D

#53
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,942
  • Înscris: 07.03.2006
eh, right...+8 preamble + 12 interframe = 64 + 20 = 84 bytes exact 14,8 Mpps

ca sa fim mai catolici ca Papa, ar mai trebui adaugati 8 (6+2) de la pppoe RDS si atunci se fac 92 bytes.
si la 92 bytes ar fi 13.586.956,52 pps pt 10 Gbps.

Edited by ogo, 08 October 2021 - 22:20.


#54
ovidiuvio

ovidiuvio

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 43
  • Înscris: 18.10.2008

Vizualizare mesajogo, pe 08 octombrie 2021 - 16:36, a scris:

nu se poate.
ca sa faci asta, ONT-ul trebuie sa fie si server dhcpv6-pd pt a face relay la pd-ul oferit de RDS si in momentul de fata nu exista asa ceva in lume.

Detaliezi putin pe partea cu ONTul ?
Nu sunt sigur ca inteleg ce zici

Edited by Ravy, 09 October 2021 - 04:45.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate