Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă
Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne. Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale. www.neurohope.ro |
Smochin Brogiotto Nero
Last Updated: Dec 19 2021 18:20, Started by
bostanu_4u
, Sep 30 2021 13:59
·
0
#1
Posted 30 September 2021 - 13:59
Care aveti acest soi de smochin, cum va descurcati cu el?
Eu am probleme la el cu inghetul. Vreo 5 ani a tot inghetat complet, dar au supravietuit cativa pui si s-a dezvoltat iar. Apoi am inceput sa il acopar in fiecare iarna, dar mult nu ajuta pentru ca in primavara tot ingheata pe la extremitati. Anul acesta a fost singurul an in care a rodit ca lumea si acum a crescut mare si nu prea il mai pot acoperi complet la iarna. Ma tem ca va ingheta din nou la extremitati si iar o iau de la inceput. Nici cu toaletatul nu stiu ce ar trebui sa ii fac. Sa ii tai crengile inghetate in primavara? Ele isi revin spre vara si incep sa faca frunze, dar nu stiu daca e normal. La alti smochini frunzele apar mult mai devreme Edited by bostanu_4u, 30 September 2021 - 13:59. |
#2
Posted 30 September 2021 - 14:13
Pai cam toti smochinii cel putin vreo 5 ani trebuie sa fie acoperiti complet iarna ca sa reziste la noi. Nu conteaza soiul.
Eu ii acopar in noiembrie si ii dezveles pe la inceput de Aprilie daca e suficient de cald - de cateva ori aveau deja frunze date cand i-am dezvelit. Abia dupa 5-6 ani poti sa te risti sa-i lasi mai descoperiti. Dar eu prefer sa nu ma risc - am acoperit mereu - cel mai mare are 8 ani deja. Cu toaletarea depinde cum vrei sa-l faci - tufa sau copac. La noi se preteaza mai mult tufa dar am vazut ocazional si copaci. In general se taie din cracile mai vechi de 2 ani. |
#3
Posted 30 September 2021 - 14:49
Eu am soiul Dalmatic si e foarte rezistent la frig. Asta iarna au rezistat chiar si mugurii din varf. O singura data am vazut o ramura uscata. Face fructe medii spre mari din august pana la sfarsit de octombrie. Inca e plin cu smochine partial coapte. Cauta un soi rezistent la frig ,Dalmatic sau Brunswick.
IMG_20210724_131539.jpg 95.61K 57 downloads IMG_20210717_120550.jpg 230.68K 56 downloads IMG_20210724_125416.jpg 105.32K 50 downloads Edited by Leo2006, 30 September 2021 - 14:52. |
#4
Posted 30 September 2021 - 16:25
Pune in jurul lui peste radacini pietre mari cat pumnul sau mai mari, ca o gramada, ele se incalzesc si iarna de la soare (atat cat este)si il protejeaza
|
#5
Posted 30 September 2021 - 16:55
Din ce am mai citit se mai practica infasurarea smochinului cu un cablu luminos si aprinderea lui in noptile geroase. Caldura generata in interiorul foliei il fereste de ger.
|
#6
Posted 04 November 2021 - 10:04
N-ai spus în ce zonă ești...Sunt locații în țară unde îngheață garantat iarna!
La Severin,în oraș,am doi smochini "noname",care mi-au înghețat o singură dată,într-o iarnă geroasă.I-am lăsat să crească sub formă de pom. În câmp deschis și în zone cu iarnă mai grea e f greu să-i protejezi.Acolo ar fi bine condus sub formă de tufă,ca să le poți acoperi. Când îngheață trebuie tăiat tot,că dă din rădăcină. Dacă nu locuiești în zonă caldă,în Sud,îți recomand să nu crești așa ceva! |
#7
Posted 04 November 2021 - 10:59
La mine in Suceava e un nene care are cativa smochini in curte si sunt bine mersi. Cred ca ii protejeaza iarna. Sebybastian ar trebui sa stie, e aproape de Universitate....
|
#8
Posted 18 December 2021 - 16:57
La mine in Bucuresti am asa:
- Un smochin comun cu smochine mici purpurii-mov, nu f dulci. In unele ierni pierde aproape toate crengile, in altele pastreaza anumite crengi mai mici pe jos sau chiar medii si pastreaza si breba si reuseste s-o faca anul urmator prin iunie-iulie si apoi rodeste grosul in august-septembrie. Acesta e favoritul meu, am vazut ca unii ii zic smochin italian. (vezi poza 1) - Un smochin comun, cu smochine mari, albe, dulci. Nu reuseste sa pastreze crengi lungi / inalte si breba. Face doar tarziu, sfarsit de august si inceput de seprembrie si de multe ori 70-80% din ele nu reuseste sa le faca, mai ales in anii mai reci cum a fost si anul acesta. (vezi pozele 2 si 3) - Un smochin necunoscut, cu smochine medii, albe, dulci, apoase. Face putine smochine, nu face breba, rezista mai bine la frig ca ceilalti pastrand ramuri mai lungi peste iarna dar e inferior ca specie dpdv al productiei si calitatii. Nu ii acopar deloc in nici o iarna. Doar in primii ani i-au acoperit parintii mei cand i-au plantat. Deci smochinul normal nu rezista in Bucuresti sa faca coroana mare, cum vezi prin Istambul, la un moment isi pierde crengile de frig. Dar poate fi crescut ca tufa usor si daca e de soi, mananci o groaza de smochine prin August. Am vazut la cineva in Bucuresti un smochin maricel, cica rezista la frig dar face smochine putine si inferioare. Prin alte locuri in Romania, cei mai frumosi cu crengi de mai multi ani i-am vazut pe litoral, la Eforie parca. Attached FilesEdited by Tzur, 18 December 2021 - 17:10. |
#9
Posted 18 December 2021 - 19:20
Am vazut in Campina cel putin 4 smochini sub forma de pom/tufis (am impresia ca in fiecare an, ce creste pe langa tulpina este indepartat). Unii inalti peste 2 m, poate 3.
Eu am 2 smochini, unul luat de la o pensiune din Vama si altul primit (Yellow Hardy - cel de la care l-am primit are o curte plina cu smochini, toti adusi din afara tarii. Cel putin 10 soiuri). Deocamdata ai mei sunt mici, am cam 1 m inaltime, tije, si cresc in ghivece de 9 l. Intentionez sa-i plantez in 2023. Nu stiu de ce va mirati, in Bucuresti sunt o gramada de bananieri. Edited by adip1962, 18 December 2021 - 19:22. |
#10
Posted 19 December 2021 - 15:33
Nu prea merge pom in Romania. merge 4-5-6 ani dupa care vine o iarna mai rece si ingheata.
Eu il tin ca tufa; in majoritatea iernilor nu ingheata si am doua recolte. daca ingheata crengile subtiri, am o singura recolta, daca ingheata toate crengile, nu apuca sa se coaca smochinele. |
|
#11
Posted 19 December 2021 - 15:42
Sorin, teoria spune ca ingheata ce este sub 2,5 cm grosime. Daca apuci sa cresti un trunchi mai gros, deja nu te mai intereseaza. Apoi protejezi sarpantele in formare, iar cand ai un schelet mai gros format, chiar ca ai scapat de griji.
Deja ma uit dupa protectii si m-am gandit la furtunele alea gri de burete care ar trebui sa protejeze tevile. Am vazut ca-s groase pana la minim 8 cm diametru exterior. |
#12
Posted 19 December 2021 - 18:20
Eu langa scoala unde am invatat am vazut un smochin care a tot crescut pana am terminat eu - dupa 8 an avea cam 5-6m inaltime - la inceput avea o folie pe el, la final nu i-au mai pus ca nu mai puteau. Asta in Bucuresti.
Conteaza foarte mult pozitionarea. La munca il am langa un gard - e o tufa care a ajuns la 3m inaltime. Cand astuia ii cazusera toate frunzele la vreo doua curti prin vecini incaq le aveau pe toate - sunt pusi tot pe langa un gard dar pe colt si la 6-7m e si casa - la mine e camp liber exceptand gardul. Eu prefer sa il tin mai mic - tai varfurile chiar daca nu se usuca peste iarna - n-am chef sa ma urc cu scara dupa smochine. Si pun folie pe el in fiecare an. Anul asta am avut vreo 60 breba - astea le face enorma - cam cat pumnul - astea le-am mancat toate. Celelalte au fost vreo 600 dar mici cam cat o minge de ping-pong - au mers mai mult la gem. Asta vara am mai plantat 3 obtinuti tot din el in primavara - am taiat bucati de 15 cm anul trecut, le-am tinut in frigider si in februarie le-am pus in pahare cu nuca de cocos. au iesit toate. Mai am si acum pe balcon dar pe balcon se comporta ciudat - cam la 9 luni le cad toate frunzele si intr-o saptaana incpe sa dea iar.ptr 9 luni. Acum ma in frigider de la un coleg alt soi de smochin - sa vad ce iese in februarie din el |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users