Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Amenintat cu moartea de un numar ...

La multi ani @AndReW99!

Alegere masina £15000 uk

TVR vrea sa lanseze o platforma d...
 Strategie investie pe termen lung...

Modulator FM ptr auto alimentat p...

orange cablu f.o. - internet fara...

Robinet care comuta traseul
 A fost lansata Fedora 40

Samsung S24 plus

Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?
 transport -tren

Platforma electronica de eviden&#...

Cot cu talpa montat stramb in per...

Sfat achizitie sistem audio pentr...
 

Dosarul instalatiei de utilizare

- - - - -
  • Please log in to reply
17 replies to this topic

#1
MikePatts

MikePatts

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 87
  • Înscris: 25.06.2019
Ma chinui sa realizez bransamentul unei viitoare contructii de la tara, pe noul ordin, cu costurile suportate de distribuitor. Ma lovesc de o ciudatenie si va rog lamuriti-ma din ce stiti voi: dupa executia partii stradale, mi se solicita "dosarul instalatiei de utilizare". In conditiile in care am solicitat racordare temporara, pentru santier. Deocamdata nu am executat nimic din constructie. In contract scrie clar ca dosarul se intocmeste "de executantul instalatiei", "dupa realizarea instalatiei interioare".

Am discutat si la distribuitor (cu greu am dat de cineva) si la diversi executanti si toti o scalda, nu primesc o explicatie completa si logica despre ce anume se solicita. Pana la urma, inteleg ca se solicita un dosar fictiv al unei instalatii de utilizare care nu exista, din viitoare constructie. Dar mie mi se pare ilogic si nu pot sa cred ca exista vreo lege atat de tampit facuta, chiar si in tara noastra inedita.

Am studiat normativele ANRE aplicabile si eu as crede ca nu se solicita acest document pentru racordare temporara, ci abia pentru cea definitiva.

Este o smecherie care sa mulga bani pentru ca nu am executat pe banii mei, cu un instalator "autorizat" sau ce este la mijloc?

In conditiile in care instalatia din santier ma costa maxim 300 lei (panou + cablu aferent), iar scorurile la dosarul de utilizare, simple hartii fara vreo valoare, incep de la 1000 lei.

#2
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,252
  • Înscris: 17.03.2009
Si bransamentul ala pt organizare de santier nu alimenteaza o ,,instalatie de de utilizare" compusa din tabloul pt organizarea de santier,priza tehnologica,prize, puteri nominale unelte utilizate,schema monofilara a tabloului,etc.?
Stiu ca multi le faceau dupa ureche dar timpul ala a trecut sau daca le faci si esti prins ....
Sa fim ca in occident dar numai cand ne convine ...

Edited by anaki, 30 September 2021 - 12:56.


#3
MikePatts

MikePatts

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 87
  • Înscris: 25.06.2019
Răspunsul de mai sus este identic cu raspunsurile aiuritoare primite de la distribuitor si diversi executanti.

Un tablou de șantier costă de la 120 lei unul simplu si pana la 230 lei unul cu prize trifazice cu 16 si 32 A, complet echipat. Logica dicteaza ca daca produsul este agrementat, are tot ce trebuie si . Nu sunt necesare puterile sculelor (pe care nici nu ai de unde sa le cunosti dinainte), pentru ca exista o putere maxima a tabloului si aia e puterea pentru care e proiectat.

Ramane intrebarea: cum de marea instalatie costa 300 lei si dosarul fictiv costa de la 1000 in sus?

Edited by anaki, 30 September 2021 - 13:13.
Limbaj


#4
MikePatts

MikePatts

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 87
  • Înscris: 25.06.2019
Intre timp, cu greu am smuls de la un executant "autorizat" urmatoarele informatii:
- dosarul instalatiei de utilizare este un dosar fictiv al viitoarei constructii, care prezinta puteri absorbite etc samd, cu motivatia ca "trebuie montat contorul potrivit".
- dosarul are zero utilitate reala, se arunca la gunoi de distribuitor (nu inventez, asta e ce mi-a spus omul!)

Se observa ca informatiile cuprinse in acest proiect sunt regasite in proiectul de instalatii electrice si ar fi suficient acest document, nu inca unul care dubleaza informatiile existente. Legislatia nu e stramba, dosarul real al instalatiei de utilizare se intocmeste DUPA executarea instalatiei. La bransament pentru santier e doar un pretext ca sa mulga bani de la beneficiari. O forma de cartel.

Poate aceste informatii vor fi de folos si altor useri care in viitor se vor confrunta cu aceasta ciudatenie care bate logica: sa prezinti un dosar post-executie al unei instalatii inexistente. Logica e la locul ei, e doar o smecherie. Daca voi avea timp, disponibilitate si sansa, voi incerca sa lamuresc si eventual sa corectez la ANRE aceasta practica de cartel. Stiu ca e parte si ANRE din schema, de aceea am adaugat sansa la conditiile necesare.

#5
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,252
  • Înscris: 17.03.2009
Dosarul nu e fictiv ,dar daca nu-ti convine pretul cauta la alte firme/electricieni atestati.

#6
MikePatts

MikePatts

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 87
  • Înscris: 25.06.2019
Dosarul este fictiv pentru ca un dosar al unei instalatii de utilizare (un nume complex pentru aceleasi informatii copy-paste din memoriul de instalatii) se realizeaza DUPA executia instalatiei, pe baza celor real executate la constructie. Abia atunci e un document cu aproximativ util, dupa ce exista instalatia. Spun aproximativ pentru ca instalatia poate suferi modificari in timp, dar odata realizat bransamentul, nu se mai intampla nimic cu Dosarul.

Insa in cazul unei constructii noi, cum nu a fost nimic executat si acest dosar se cere, relativ abuziv, pentru bransamentul temporar, de santier, rezulta imediat caracterul fictiv: un document care ar trebui sa prezinte o instalatie existenta, dar care prezinta ceva virtual, ce nu exista.

Legat de pret, aici se manifesta cartelul: de la 1000 lei in sus pentru ce se reduce la o copie a memoriului de instalatii electrice, deja platit si calculat.

Pe un distribuitor il intereseaza in mod real doar cateva informatii: puterea maxima, eventual puterea medie, eventual daca ai echipamente care genereaza putere reactiva. In rest e irelevant cate prize ai in casa sau cate circuite are tabloul tau. Adica tot ce il intereseaza (real) pe distribuitor deja exista si a fost prezentat cand s-a emis autorizatia de construire. Restul sunt doar pretexte ca sa dea de lucru la cartel.

#7
MikePatts

MikePatts

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 87
  • Înscris: 25.06.2019
Ceea ce mi-a trezit inițial suspiciunea este ce am scris: toți rosteau cuvintele magice "dosarul instalației de utilizare" dar nimeni nu părea capabil să spună în ce constă și de ce se cere pentru o construcție care nu există (ce utilizare, dacă nu am nimic?). Apoi am tot întrebat și explicațiile erau toate pe fugă și eventual jenante, de exemplu distribuitorul a zis "păi nu trebuie să știm și noi ce alimentați?". Răspunsul logic e că nu, nu te interesează ce am eu în casă și chiar dacă ar fi așa, din moment ce ulterior pot să cumpăr multe alte echipamente, nu ai cum să știi ce alimentez.

O altă caracteristică este că toți mă luau repede, "ne trebuie ATR, copie CI, planuri"... Păi stai mă nene că nu ai zis cât costă și ce faci de banii aceștia. Parcă eram la alba-neagra. Apoi mai toți solicită niște aiureli, semn că nu e relevant ce ai: solicită "releveu" - păi dacă nu am casă, cum aș putea să am releveu la ceva ce nu există?! Alții se oferă să facă ei planurile "dacă nu le am" - dar dacă am ATR, care se emite cu prezentarea autorizației de construire, cum să nu am planuri, cum am obținut autorizația fără planuri?

În fine, când ceream detalii, toți se enervau, pentru că nu prea aveau ce să explice. Atmosferă de totală lipsă de profesionalism și încredere - pentru că serviciul oferit nu e real. Când îi întreb, "bine dar pe lângă hârtii cu care nu am ce face, cât mă costă să montezi tabloul de șantier" - "aaaa, o facem și pe aia". Hârtiile sunt mai im,portante, ultimul mi-a zoi rânjind cu satisfacție că fără hârtia fictivă nu mă branșează distribuitorul.

De aceea am zis că, dacă am ocazia, mă voi implica să pun capăt acestui cartel cu branșările.

#8
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,252
  • Înscris: 17.03.2009
Incepe cu ANRE-ul si sa ne tii la curent.Posted Image

#9
MikePatts

MikePatts

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 87
  • Înscris: 25.06.2019
Iata continutul real al dosarului instalatiei de utilizare, ca sa intelegeti de ce e o activitate de cartel:

- declaratia executantului prin care se respecta cerintele din avizul tehnic de racordare , realizarea instalatiei de utilizare in baza proiectului tehnic verificat in conditiile legii, cu respectarea normelor tehnice in vigoare;
Comentariu: e o declaratie data in fals, deoarece asa-zisul executant nu a executat nimic.

- procesele verbale de receptie la terminarea lucrarilor si punerea in functiune, cu rezultate corespunzatoare, buletine de incercari, etc;
Comentariu: nu are ce procese verbale sau buletine de incercari reale sa prezinte, "executantul" nu a facut decat niste hartii.

- schema monofilara a instalatiei de utilizare la nivel de interfata cu instalatia de racordare, statia de conexiuni sau tabloul general, cu precizarea protectiilor prevazute si a reglajelor acestora
Comentariu: la fel ca mai sus, nu e executat nimic, totul e fictiv.

- schema de racordare la reteaua de utilizare a surselor proprii, avizata de operatorul de retea.
Comentariu: e optional, nu prezinta nimic aici

Cu alte cuvinte, un astfel de dosar intocmit inainte de executia instalatiei contine documente false. E destul de simplu de rezolvat problema la nivel legislativ, zic eu. Nicio prevedere legala nu poate cere sa prezinti documente false. Se intampla deoarece pentru toti cei implicati e convenabil sa ascunda sub pres. Sa avem nitica rabdare.

#10
numerci

numerci

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,024
  • Înscris: 30.12.2012
Banuiesc ca ai instalatia electrica aeriana pe strada si se poate trece usor de la un consum mic de santier la instalatia finala dar sunt orase in care instalatia este subterana (la mine asa este). Probabil ca daca se apuca sa sape pentru a racorda in astfel de cazuri pun direct firele pentru instalatia finala si in consecinta au nevoie de proiectul pentru instalatia finala pentru a realiza bransamentul corespunzator. Doar o ideie...nu tot ce pare aberant chiar si este pentru ca trebuie sa vezi imaginea de ansamblu nu doar cazul tau particular.

Edited by numerci, 30 September 2021 - 14:42.


#11
MikePatts

MikePatts

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 87
  • Înscris: 25.06.2019
Instalatia este deja executata subteran. Dimensionarea instalatiei si implicit tipul bransamentului sunt stabilite din faza de calcul a ATR si figureaza si in proiectul depus la primarie de distribuitor pentru executarea instalatiei.

Deci solicitarea ar avea logica la momentul emiterii ATR - dar la acel moment este disponibil un document si mai bun: proiectul instalatiei electrice. Acolo sunt toate informatiile necesare: puteri proiectate, consumatori, scheme monofilare, protectii prevazute etc. Daca doresc, nu au decat sa solicite proiectul, e deja platit si exista.

Cu alte cuvinte, solicitarea dosarului instalatiei de utilizare dupa ce sunt disponibile toate datele si totul a fost executat nu mai are logica. Alta decat a lua bani pentru intocmirea acestuia.

#12
adisz

adisz

    Targu Mures

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,019
  • Înscris: 07.11.2006

View PostMikePatts, on 30 septembrie 2021 - 13:06, said:

Răspunsul de mai sus este identic cu raspunsurile aiuritoare primite de la distribuitor si diversi executanti.

Un tablou de șantier costă de la 120 lei unul simplu si pana la 230 lei unul cu prize trifazice cu 16 si 32 A, complet echipat. Logica dicteaza ca daca produsul este agrementat, are tot ce trebuie si . Nu sunt necesare puterile sculelor (pe care nici nu ai de unde sa le cunosti dinainte), pentru ca exista o putere maxima a tabloului si aia e puterea pentru care e proiectat.

Ramane intrebarea: cum de marea instalatie costa 300 lei si dosarul fictiv costa de la 1000 in sus?
Pai atunci cere si tu un bransament de cel putin 2 MW..Chiar daca doar pentru organizarea de santier.Sa fie.
Apropo,tu stii ce contine un dosar al instalatiei de utilizare?Ai vazut vreodata asa ceva?

ps.
Nu are importanta cat costa materialele si echipamenteleN-au nici o tengenta cu dosarul.

#13
MikePatts

MikePatts

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 87
  • Înscris: 25.06.2019

View Postadisz, on 30 septembrie 2021 - 15:22, said:

Pai atunci cere si tu un bransament de cel putin 2 MW..Chiar daca doar pentru organizarea de santier.Sa fie.
Păi nu are nicio legătură dosarul instalației de utilizare nici cu șantierul, nici cu ce putere ceri:
1. Puterea o ceri când faci solicitare de ATR. Se execută ce e în ATR. dosarul instalației de utilizare se depune când lucrarea stradală a fost executată deja puterea disponibilă a devenit o constantă, deci nu mai e nimic de dimensionat.
2. dosarul instalației de utilizare nu are legătură nici cu șantierul, pentru că acesta se referă la imobilul inexistent, nu la șantier. E un dosar fictiv.

View Postadisz, on 30 septembrie 2021 - 15:22, said:

Apropo,tu stii ce contine un dosar al instalatiei de utilizare?Ai vazut vreodata asa ceva?
ps.
Nu are importanta cat costa materialele si echipamenteleN-au nici o tengenta cu dosarul.
Conține ce am scris mai sus. Așa e, documentația nu are nicio legătură cu ce vrei tu să racordezi. Funcționează ca un fel de taxă de acces. Chiar despre asta e vorba în topic.

Nu există lucrare pe lumea asta care să coste 1/4 din valoarea proiectării, pentru că nimeni nu s-ar mai apuca de așa ceva. Iată că aici se poate, pentru că oamenii sunt nevoiți să se branșeze și sunt jumuliți exact la momentul oportun, chiar înainte să le monteze contorul.

Orice lucrare de proiectare costă de la 1% până la 10% din valoarea lucrării, la investiții foarte mici. Acolo unde valoarea lucrării e mică, sute de lei, nu se face nicio proiectare, se face pe un aviz sau agrement standardizat. În cazul de față, e de ajuns agrementul tabloului pe care-l utilizezi. Acesta are deja toate componentele dimensionate de proiectantul industrial care a conceput tabloul, inclusiv protecțiile și e bun de conectat la rețea așa cum este.

#14
Romi_

Romi_

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 286
  • Înscris: 01.05.2020
putem/poti cere la Europa o analiza pentru corectia situatiei?

#15
MikePatts

MikePatts

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 87
  • Înscris: 25.06.2019
Update la zi: dupa multe parlamentari, telefoane, schimb de mailuri si de mesaje, distribuitorul si proiectantii au realizat, in final, ca solicita o documentatie fictiva. Astfel ca, de parca nu tot ei solicitau anterior dosarul de utilizare pentru casa inexistenta, acum solicita cu veselie dosarul de utilizare pentru organizarea de santier. I-am chestionat cum de o schimbare atat de brusca, se fac ca erau altii cei care mai ieri cereau pentru casa.

Aparent victorie a logicii. Dar nu si a bugetului, stupoare, costul documentatiei e acelasi. Ca faci pentru un imobil cu instalatie complexa sau pentru un panou electric de santier, pare sa nu conteze. Absurdul situatiei: panoul, adica instalatia in sine, costa 150 lei. Documentatia costa 1000 lei.

Edited by anaki, 06 October 2021 - 15:31.
limbaj


#16
Dms0284

Dms0284

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 21.01.2023
Salutare! Aveti perfecta dreptate. In aceeasi situatie ma aflu si eu .. dupa ce am achitat 6700 lei pentru bransament apare " taxa de shmecher " si anume dosarul instalatieinde utilizare . . Inca nu il am si nici nu l-am achitat . Vreau sa il fac rost de undeva si sa-l editez cu datele mele . Ma puteti ajuta ? Multumesc

#17
d3rb

d3rb

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 43
  • Înscris: 14.01.2023

View PostDms0284, on 21 ianuarie 2023 - 20:57, said:

Salutare! Aveti perfecta dreptate. In aceeasi situatie ma aflu si eu .. dupa ce am achitat 6700 lei pentru bransament apare " taxa de shmecher " si anume dosarul instalatieinde utilizare . . Inca nu il am si nici nu l-am achitat . Vreau sa il fac rost de undeva si sa-l editez cu datele mele . Ma puteti ajuta ? Multumesc

Salut! Ai facut cumva rost de acel dosar? As avea si eu nevoie sa-l editez cu datele mele :)

#18
nilf40f

nilf40f

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 294
  • Înscris: 03.05.2007

 Dms0284, on 21 ianuarie 2023 - 20:57, said:

Salutare! Aveti perfecta dreptate. In aceeasi situatie ma aflu si eu .. dupa ce am achitat 6700 lei pentru bransament apare " taxa de shmecher " si anume dosarul instalatieinde utilizare . . Inca nu il am si nici nu l-am achitat . Vreau sa il fac rost de undeva si sa-l editez cu datele mele . Ma puteti ajuta ? Multumesc
Buna
Ai facut rost de dosar de instalatie de utilizare? Ma poti ajuta si pe mine. Eu am doar o solicitare de spor de putere, presupun ca nu am nevoie de toate procesele verbale de punere in functiune, etc, casa si instalatia interioara sunt vechi

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate