Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cu ce va aparati de cainii agresi...

Nu imi platiti coletul cu cardul ...

Mi-au disparut amigdalitele ?

Exista vreun plan de terorizare p...
 Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 

Prelucrarea fructelor (sucuri, deshidratare ș.a.)

- - - - -
  • Please log in to reply
39 replies to this topic

#1
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Peste vreo 2-3 ani, o sa am cam multi meri pe rod. SI peri. Am inceput sa ma interesez de o instalatie de facut suc (pentru uz propriu-familial si nu industrial).
As vrea sa va supun atentiei urmatoarele:
- Presa actionata de apa - 3 atm. Ca si idee ceva asemanator ar fi: https://nedeias.ro/p...sa-frutty-40l/. In plus s-ar putea folosi si la vin...
- Pentru stocare/pasteurizare, asta: https://nedeias.ro/p...ermostat-2500w/
Va rog nu luati in seama preturile - desi cf preturilor actuale o valoare totala ar ajunge pe la 8000 lei (preturie pe acest site au crescut enorm in ultimile 2 saptamani - incalzitorul era vreo 400 lei, acum e 1100 - doar ca nu e singurul site).
- ca si recipiente, ma gandeam la sticlele de 5 l (cam 25 lei bucata), deoarece nu as dori sa folosesc plastic. Sucul se imbuteliaza la cca 70-80 grade, plasticul va emana o multime de substante "benefice".
Evident nu ma gandesc doar la mere, ci si la pere, indeosebi la cele de vara. Mai departe de mere si pere si eventual struguri, nu am m-am gandit.
Ce parere aveti?

Edited by adip1962, 25 September 2021 - 17:09.


#2
Powerup

Powerup

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,124
  • Înscris: 30.04.2017
Am avut iarna trecuta 10 litri facuti. Te saturi repede de el, dar e o solutie ca sa nu arunci merele.
Sunt firme care ofera serviciul asta contra cost si e ieftin, iti duci marfa si iti prepara sucul. Nu stiu daca merita asa o investitie la nivel de hobby.

Edited by Powerup, 26 September 2021 - 11:54.


#3
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Power, la mine-n comuna la tara, oamenii cand fac tuica separa sucul de merele tocate. Pun merele in butoi si apoi suc cat trebuie (nicidecum tot sucul). Apoi adauga zahar, fiecare dupa cum crede de cuvinta.
Ideea mea este sa fac intr-un mod similar, doar ca sucul ramas sa mi-l pasteurizez si pastrez pentru atunci cand eu sau cineva din familie are chef sa bea.
Pe de alta parte, imi vor intra pe rod, in cativa ani, piersici, caisi, pruni, ciresi si visini. Inca nu stiu in ce masura se poate face suc si pasteuriza sucurile acestor fructe. Dar nefiind un impatimit al bauturilor alcoolice, nu vad se ce nu as profita de excedentul de fructe care vor fi. Dulceata are si ea limite de consum (inca avem dulceturi facute acum 3 ani). O alta varianta ar fi deshidratarea, dar inca nu stiu mai nimic despre ea si cum as putea folosi fructele pe urma.
Pana la urma, decat sa bei aia 2 l de apa pe zi, nu mai bine bei suc? Eventual combinat? Sau poate un cidru, facut de tine?
Pe de alta parte, pulpa fructelor ce rezulta din stoarcere poate fi adaugata la tuica sau este un excelent ingrasamant (mai ales dupa ce este fiarta - aici habar nu am de ce, dar toti cei cu cazane nu arunca boasca fiarta dupa tuica, ci fertilizeaza cu ea).
Cu toate acestea, trebuie facut un calcul de rentabilitate. O punga cumparata de la fabrica, daca ai in apropiere (cu merele tale) te costa cam 7,5 lei (nu stiu daca punga de 3 sau 5 l -  de abia acum m-am apucat sa studiez domeniul). O instalatie te costa ceva, nu putin, vremea este cum este, poti avea o recolta buna, ca anul asta sau una inexistenta sau aproape inexistenta.
PS. Anul trecut am facut tuica din merele unui mar astazi taiat. Merele nu aveau suc mult, asa ca trebuia adaugata apa&zahar la greu. La prima fierbere, un alt cazan decat cel obisnuit, un alt patron etc. Am scos peste 40 l la un butoi de 220l. La a doua fierbere, am luat primii 12 l de palinca de 50 grade (verificat cu alcoolmetru), iar restul cazanului l-am lasat celor care veneau dupa mine. Dupa 3 luni am aflat ca am facut "impresie"... Cei de dupa mine au mai scos inca vreo 20 l tuica. Doar ca pe mine nu ma intereseaza. Eu vreau doar pentru mine si familia mea, iar 12 l de palinca sunt mult peste necesitatile noastre pe un an. Iar eu nu vand.
Acesta este motivul pentru care ma gandesc la o alta utilizare a fructelor. Evident ca voi mai face tuica/palinca, o voi depozita in butoaie si uita de ele... sa se invecheasca.

Edited by adip1962, 26 September 2021 - 13:17.


#4
sorin_tps

sorin_tps

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 300
  • Înscris: 24.09.2010
piersici, caisi, pruni se pot usca..

La sucu de mere nu trebuie neaparat pasteurizat. poti face cidru din el.

#5
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,072
  • Înscris: 17.03.2005
Pt pasteurizat trebuie un sistem mai deștept decât butoiul ala cu capac flotant.
Un tip de ambalaj în care pui sucul proaspăt și pe cwre apoi sa îl bagi în cuva de pasteurizare.
Cine face sute de litri odată?

#6
dingradina

dingradina

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 158
  • Înscris: 08.11.2018
Eu am instalatia respectiva pentru sucuri. Spalam merele, curatam ce e stricat, apoi se baga la un tocator, se storc in presa si le pasteurizam in cazanul acela cu fierbator. Le punem fierbinti in pungi de 3 litri. Anul trecut am facut prea mult (din mere de vara - cred ca era iulie sau inceput de august la prima serie). Inca mai am pungi bune. S-au stricat cateva pentru ca a scapat pisica la ele si le-a intepat, dar au tinut incredibil de bine. Si in punga tine mult mai mult si dupa deschidere, fata de sticla.

#7
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Padre, am spus doar ca-s orientative...
Doar presa ar trebui un pic mai mare sa nu stai sa bagi mere aiurea. Sa zic 60 l. Din ei ar trebui sa iasa cam 20 l suc, poate ceva mai mult dar... depinde de fruct. Butoiul de pasteurizare poate avea si 40 l. La capacitatea asta si rezistenta cu termostat e mai mica si, evident costurile sunt mai mici. Din cate am inteles, procesul ar fi incalzirea la 80 grade, urmata de o mica pauza (parca 30 min) la temperatura asta. Se scoate rezistenta se acopera, se mai sta un pic si la 70 grade se pune in pungi sau sticle.
Am citit ce-a spus si colegul mai sus. Eu nu vreau sa bag la temperatura aia in punga de plastic. Ori carton ori sticla. La sticla e o problema cu aerul.
Poate colegul ne spune exact cum procedeaza el, si care ar fi capacitatile f. de nr de pomi.
Daca se poate si ce fructe a facut. Pentru ca eu ma gandesc sigur si la piersici si caise (dupa ce le scot samburii)...

Edited by adip1962, 26 September 2021 - 19:48.


#8
dingradina

dingradina

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 158
  • Înscris: 08.11.2018
La piersici nu merge. Iese putin si apos. Cred ca trebuie facut nectar cu tot cu pulpa. La struguri parca tot cu teascul merge mai bine.

#9
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Cineva a incercat! Multumesc.
Dar presa este si cu manivela de tip teasc. Numai ca nu am chef sa invart...
Colegul, ce fructe ai mai incercat?

#10
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,072
  • Înscris: 17.03.2005

View Postsorin_tps, on 26 septembrie 2021 - 18:16, said:

piersici, caisi, pruni se pot usca..

La sucu de mere nu trebuie neaparat pasteurizat. poti face cidru din el.

Usucă tata mare din groapa...

Cei care au idei de acest gen, au uscat vreodată ceva?
Întreb pentru Ca eu am uscat diverse la deshidrator.
Una la mana ca dacă nu ii dai forja sau nu pui puține, le ia dracu și asta într-un deshidrator bunicel pt acasa(adică o drăcie cu 10 rafturi pe care plinta ceva, rezistenta mare de 1000 W sau pe acolo parca șamd... 2000 lei una...
Cât consuma și cât costa nu vrei sa știi, asta când era curentul în firea lui la preț. Azi nu mai spun....

Când am uscat eu chestii acum vreo 2 ani a fost distracție mare, cel puțin la rosii a fost jale, același lucru e și la piersici și la alte chestii mai apoase...

Ca sa nu coste ca porcul trebuie deja sa intri în sisteme mult mai complexe care implica și alea investiții și infrastructura... Cuptoare, ventilație naturala. Incinte.... Adică lucruri serioase....

Sa crezi ca faci tu uscare de fructe în general cu investiție rezonabila(deși sa dai 20000 pe un deshidrator cât de cât) și cu cost de producție /consum rezonabil... E o gluma...

Nu va întrebați de ce majoritatea fructelor uscate menționate în din tari calde, cu climat uscat, și chiar și aia folosesc tot felul de artificii pt a scădea costurile?

Adică oricum aia fac fumigatie cu sulf  și alte porcarii mai mult sau mai putin toxice ca să nu li se imputa produsul în prima faza a deshidratării... Acasă tu nu faci asa ceva pt ca dacă bagi și porcarii chiar nu are sens sa te mai chinui. E mult mai ieftin și comod sa le cumperi...

Pt. Deshidratat trebuie un cumul de factori, de la faptul ca fructele trebuie sa fie ele pretabile pt deshidratat, mai fără multă apă, pana la clima si/sau infrastructura potrivite....

Asa, acasă, cu o pocnitoare de 100 lei care consuma 300 W sa usuci 3 mere... Merge, nu contează dacă arunci jumate o data, dacă alta data merge 20 ore în loc de 10 și consumul e dublu pt ca tot e insignifiant.
Când multiplii cu 10 sau 20 distracția, ceea ce nu e mult și e tot nivel casnic, deja simți și înțelegi altfel....


Deci nu, nu prea usuci, decât eventual câteva prune și asta de moft și având totuși ceva condiții.
Tocmai ca merele se pot usca cel mai ușor dintre cele enumerate...

#11
dingradina

dingradina

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 158
  • Înscris: 08.11.2018
Scuze, forumul nu ma lasa sa editez. Noi avem presa cea mai mica din oferta. La patru prese se umple cazanul de 65 de litri, pornim fierbatorul si intr-adevar se incalzeste la 80 de grade si se tine cam jumatate de ora. La Indagra ne-a spus cineva la un stand ca daca merele au fost bolnave trebuie fiert, nu ajunge 80 de grade, dar eu nu am pus mere stricate. De capacitate la numarul de pomi nu stiu sa zic. Eu am o livada cu meri batrani, din aceia de 10 metri. Am facut mai multe serii, cand se strangeau suficiente mere bune si aveam si noi timp, pana am obosit. Impresia mea e ca daca ai multe mere mai bine ai o presa mica si doua cazane de pasteurizat. Acolo e limitarea pentru ca dureaza mult. Daca le pui la sticla si nu ai multe, ma gandesc ca pot fi pasteurizate ca pe conservele de bulion, la cuptor sau fierte in bain-marie.

#12
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,072
  • Înscris: 17.03.2005

View Postdingradina, on 26 septembrie 2021 - 20:00, said:

Scuze, forumul nu ma lasa sa editez. Noi avem presa cea mai mica din oferta. La patru prese se umple cazanul de 65 de litri, pornim fierbatorul si intr-adevar se incalzeste la 80 de grade si se tine cam jumatate de ora. La Indagra ne-a spus cineva la un stand ca daca merele au fost bolnave trebuie fiert, nu ajunge 80 de grade, dar eu nu am pus mere stricate. De capacitate la numarul de pomi nu stiu sa zic. Eu am o livada cu meri batrani, din aceia de 10 metri. Am facut mai multe serii, cand se strangeau suficiente mere bune si aveam si noi timp, pana am obosit. Impresia mea e ca daca ai multe mere mai bine ai o presa mica si doua cazane de pasteurizat. Acolo e limitarea pentru ca dureaza mult. Daca le pui la sticla si nu ai multe, ma gandesc ca pot fi pasteurizate ca pe conservele de bulion, la cuptor sau fierte in bain-marie.

Treaba cu pasteurizat vs bain Marie e simpla.
La bain marie fierbi apa și nu ai ckbtrol asupra temperaturii...
Prin fierbere sucurile alea oricare ar fi ele au gust de compot, fruct fiert, dulceață și nu aroma de fruct proaspăt.
Nu mai spun de componente active care mai scăpa întregi la pasteurizare dar se duc dracu lanfierbere(100 sau peste)
Prin pasteurizare în general modificarea gustului și aromei e mai mica. Poate nu total neschimbat dar oricum mult sub ce se întâmplă prin fierbere.

Pasteurizare pt mine înseamnă, în afara de controlul temperaturii, procesarea produsului ambalat anterior, nu a sucului după care sa urmeze ambalarea (e cam aberant după mintea mea) sau mai rău prostia aia cu butoiul care are el controler... Practic un ambalaj foarte mare care și pasteurizeaza...



View Postdingradina, on 26 septembrie 2021 - 19:44, said:

Eu am instalatia respectiva pentru sucuri. Spalam merele, curatam ce e stricat, apoi se baga la un tocator, se storc in presa si le pasteurizam in cazanul acela cu fierbator. Le punem fierbinti in pungi de 3 litri. Anul trecut am facut prea mult (din mere de vara - cred ca era iulie sau inceput de august la prima serie). Inca mai am pungi bune. S-au stricat cateva pentru ca a scapat pisica la ele si le-a intepat, dar au tinut incredibil de bine. Si in punga tine mult mai mult si dupa deschidere, fata de sticla.

Ia sa citesc eu din urma sa vad exact ce ai și ce pungi folosești... Anul asta poate nu fac dwr la anul sigur va trebui sa procedez cumva excedentul...

Edited by parintele, 26 September 2021 - 20:13.


#13
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020

View Postdingradina, on 26 septembrie 2021 - 20:00, said:

Scuze, forumul nu ma lasa sa editez. ......
Vei putea edita cand ai 100 postari.
Nu cred ca cineva poate pune mere stricate.
Eu ma mai gandeam la perele de vara. La eie exista o fereastra de cateva zile, in care-s foarte moi, pana sa se prabuseasca. Nu mai trebuie tocate inainte. AI facut?
Si ma mai gandeam la caise, desi cred ca va fi aceiasi problema ca si cu piersicile.
Apropo, ai presa pe apa sau gen teasc?

View Postparintele, on 26 septembrie 2021 - 20:13, said:

Pasteurizare pt mine înseamnă, în afara de controlul temperaturii, procesarea produsului ambalat anterior, nu a sucului după care sa urmeze ambalarea (e cam aberant după mintea mea) sau mai rău prostia aia cu butoiul care are el controler... Practic un ambalaj foarte mare care și pasteurizeaza...
Padre, important este ca sucul sa nu intre in contact cu aerul sau sa intre foarte putin. Cand faci dulceata, dupa fierbere ce faci? Pui in borcane, intorci borcanul pentru sigilare.
Asa este si aici. Pui in punga/sticla ce ai si sigilezi apoi. Cu sticla e mai naspa ca odata deschisa bei din ea, intra aer. Trebuie bauta repede. Daca ai de 5 l.... la punga gen bag in box, asta nu se intampla. Dar ai prostiile din plastic.

#14
dingradina

dingradina

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 158
  • Înscris: 08.11.2018
Cel mai greu e spalatul si daca e cazul curatatul de parti stricate. Pungile sunt pungi de 3l tip bag-in-box, dar dupa primul an nu le-am mai luat si cutii de carton. Le pun cate 5-6 in ladite de plastic si laditele le stivuiesc intr-o camera nefolosita.

Presa hidraulica. Caise nu am incercat, doar mere, piersici si struguri. Pere n-am avut suficiente pentru un cazan, am pus cateva impreuna cu merele. Nu s-au simtit. Am uitat sa zic ca dupa ce oprim fierbatorul, il mai lasam un pic la racit. Le punem pe la 70 de grade parca in pungi. Dupa ce se umple punga, scot cat mai mult din aerul ramas si pun dopul. Operatiunea asta e mai neplacuta pentru ca punga e fierbinte. Exista si niste suporturi pentru gura pungii, dar erau foarte scumpe, am zis ca ne facem noi unul, dar n-am mai apucat. Sucul e mult mai bun decat ce se poate cumpara la supermarket, dar aroma si dulceata variaza in functie de ce mere sunt disponibile.

#15
sandel1

sandel1

    Avat de 4 kg/75 cm. Ultimul, balastierele usl au distrus râul.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,073
  • Înscris: 24.02.2011
Eu fac altfel cu sucul de mere și mustul de struguri. Merele le fac suc cu storcătorul cu melc, iar mustul îl fac cu teasc, pentru că la storcător are gustul mai rău de la sâmburi și iese mai gros. După aia bag sucul în ladă frigorifică și mă ține tot anul. Când am chef de cidru sau de-un tulburel las sticlele câteva zile cu dopul desfăcut și iese ceva acidulat și mai bun ca sucul pentru că nu mai este așa dulce.

#16
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,072
  • Înscris: 17.03.2005

View Postadip1962, on 26 septembrie 2021 - 20:23, said:


Vei putea edita cand ai 100 postari.
Nu cred ca cineva poate pune mere stricate.
Eu ma mai gandeam la perele de vara. La eie exista o fereastra de cateva zile, in care-s foarte moi, pana sa se prabuseasca. Nu mai trebuie tocate inainte. AI facut?
Si ma mai gandeam la caise, desi cred ca va fi aceiasi problema ca si cu piersicile.
Apropo, ai presa pe apa sau gen teasc?


Padre, important este ca sucul sa nu intre in contact cu aerul sau sa intre foarte putin. Cand faci dulceata, dupa fierbere ce faci? Pui in borcane, intorci borcanul pentru sigilare.
Asa este si aici. Pui in punga/sticla ce ai si sigilezi apoi. Cu sticla e mai naspa ca odata deschisa bei din ea, intra aer. Trebuie bauta repede. Daca ai de 5 l.... la punga gen bag in box, asta nu se intampla. Dar ai prostiile din plastic.
Domne, eu fac conserve de mult timp și știu ce zici. Dar..
Ca fapt divers, nu are treaba in torsul cu capacul în jos cu aerul, aer nu întra nicicum, dacă e sa intre va întra indiferent cum e borcanul.
Întoarcerea aia are un singur motiv și anume sterilizarea capacului.
Adică ideea e simpla, deși tu poți steriliza borcanul și capacul anterior turnarii conservei, pana la momentul turnarii diverși germeni din aer sau de pe mana șamd.... Pot contamina interiorul capacului sau gatul borcanului.
Când îl întorci, conserva fierbinte la 100 grade va omora eventualii germeni din acea zona... Ce e spre fundul borcanului oricum e omorât când torni în borcan asa ca astfel, întorcând, ești sigur ca tot ce se afla în interior a făcut baie la 100 grade.


Se poate și fără întoarcerea borcanului, conservă aia fierbinte generează aburi iar aceștia, având și ei temperatura înaltă vor face același lucru...

Doar ca exista posibilitatea ca aburii sa nu fie suficient de fierbinți sau fierbinți pt suficient de mult timp sa o omoare germenii aia.
Intorcand borcanul, lichidul din interior e sigur fierbinte și sta fierbinte mai mult timp, asa ca sterilizarea e mult mai aproape de 100%.

Asta este și motivul pentru care eu am niște retineri cu privire la metoda asta cu pasteurizarea.
Teoretic pasteurizare e suficienta pt a steriliza lichidul însă manipularea ulterioara, expunerea lichidului la umplerea vaselor  și expunerea vaselor în sine, a interitoriului acestora, mie nu îmi place.
    Din acest motiv am și spus ca as prefera un fel de bain Marie dar la temperatura controlata a vaselor în care păstrezi lichidul.
Umpli, eventual scoți aerul dacă e vorba de pungi, pui capacul și sterilizeze la temperatura și timpuu de pasteurizare.
Nu știu dacă exista pungi rezistente sau dispozitive de acest gen, nu am făcut asa, intuitiv nu îmi placemetoda prezentata mai sus dar dacă voi spuneți ca merge....
O sa ma documentez, nu am făcut-o, mere nu am asa multe iar perele oricum nu se pretează la suc ci mai degrabă la piure/nectar, am făcut dar pracric l-am fiert și deși e bun nu e ce trebuie...

Asa cum ziceam probabil ca la anul va trebui sa fac ceva și pana atunci ar cam fi cazul sa ma documentez mai serios, asta 3 și motivul pt care discuția mi se pare utila.




#17
dingradina

dingradina

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 158
  • Înscris: 08.11.2018
Nu prea aveam nici eu incredere in pungi initial, dar anul trecut a fost al doilea an in care am facut suc si a tinut bine. Daca ar fi sa-l pun in sticle as steriliza intai sticlele la cuptor (ca la conserve) apoi as turna in sticla. Cazanul are un robinet, jetul de suc nu atinge decat aerul pana sa intre in recipient. Si eventual capacele fierte sau sterse cu alcool si bine uscate. Dar n-am incercat sa fiu sigura ca tine fara inca o sterilizare dupa racirea sticlei.

#18
sorin_tps

sorin_tps

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 300
  • Înscris: 24.09.2010
Rosii am uscat la soare. Plante medicinale si legume am uscat in pod. Acoperis doar din tigla fara izolatie. Probabil merge si in solar.

Nu vad de ce nu ar merge si caise sau piersici. Daca se anunta cateva zile cu soare si 30C+ ar trebui sa mearga. Noaptea mutate inauntru.

Ce investitie si tehnologie au astia?

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/Crsqrfx2S-I?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

La ce uscaciune a fost anu asta, daca nu udam cred ca se uscau in pom.

Am incercat si cu deshidrator de ala la 150 lei cu 5 tavi mici. Nu merita; il mai folosesc sa usuc afine odata la doi trei ani.

Edited by sorin_tps, 27 September 2021 - 05:51.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate