Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Alegere aspersoare

Despre Japonia - tara pe care nu ...

ICSee din sursa sigura sau echiva...

Exista vreo metoda sa pasez contu...
 Acumulator 3.7v

Andaluzia sau Tara Bascilor

reparatie camin vizitare put

Pragurile minime de raportare pen...
 Anevrism de aorta ascendenta

Dovada adresei de resedinta

Tulsa King (2022 - )

Tv box android fara "servicii...
 Factura platita la Supercom si ne...

Nu mai primesc sms pentru locker ...

Apeluri efectuate dar nu apar in ...

Apa de puț in Berceni-Ilfov
 

Urmăreați pe vremuri posturi tv în limbi străine, deși nu înțelegeați limbile respective?

* * - - - 10 votes
 • Please log in to reply
46 replies to this topic

#19
KLMN

KLMN

  Active Member

 • Grup: Members
 • Posts: 1,916
 • Înscris: 21.09.2003
Si eu am invatat limba bulgara vizionand programele lor de dinainte de '89. Dupa '90 nu am mai vizionat acel post si am inceput sa mai uit, dar cand merg in concediu in Bulgaria, inteleg cam 50 % din limba lor, dovada ca mi-a prins bine.

#20
Bombalurina

Bombalurina

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 5,325
 • Înscris: 08.11.2016
De sarbi am uitat cu desavarsire. Prindeam programul 1 si 2 de la ei cu antena in pod.

#21
afh

afh

  Active Member

 • Grup: Members
 • Posts: 1,837
 • Înscris: 14.04.2005

 ericmario, on 26 septembrie 2021 - 02:43, said:

Doamne... fiecare zi era la fel, imnul de stat, telejurnalul unde vedeam recorduri doborâte non-stop deși alimentarele erau mereu goale, niște mulțumiri conducătorului suprem și aia era!
Erau unii care ziceau că dacă Ceaușescu ar fi dat măcar puțin divertisment la televizor ar fi rezistat chiar mai mult, deși nu știu ce să zic... Posted Image
Mai era tare faza când se transmitea câte un meci la prânz, iar la sfârșit apărea prezentatorul care spunea "Aici se termină prima parte a programului pe  ziua de azi" :))), de parcă era ceva regulat...

Eu nu pricep cum se poate învăța o limbă străină exclusiv de la televizior...
M-am uitat ani la rândul la ruși și ucrainieni, n-am priceput o boabă vreodată...
Toată lumea se uita la ruși la Sclava Isaura (aveam colegi lipoveni și îi mai întrebam ce s-a întâmplat Posted Image).
Parcă și Caracatița l-au dat. în '86, mondialul din Mexic...

Edited by afh, 26 September 2021 - 10:50.


#22
djl

djl

  A mai rămas o zi până la erecții

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 113,024
 • Înscris: 13.06.2004
Ah, stai că şi eu mă uitam la Bulgari. Ce supărat am fost când a trebuit să merg la grădiniţă şi nu mă mai puteam uita la desene animate. Iar pe urmă au băgat teatru de păpuşi, care nu-mi plăcea delor. Într-un final am ajuns să am video. La Bulgari m-am uitat şi după 1989, dar pe urmă nu ştiu de ce nu am mai recepţionat postul.
Banc: un Bulgar vine în delegaţie 3 zile în Bucureşti.
- Cum a fost întreabă la întoarcere rudele?
- Îngrozitor!
- De ce?
- Păi doar în prima zi am putut ieşi, că restul le-am stat numai în hotel. Erau pe stradă Românii cu bare în mână şi strigau "ai prins Bulgarii, ai prins Bulgarii?"   Posted Image

Sârbii subtitrau filmele, dar la nici o rudă nu ţin mine să fi recepţionat R.T.V. Iugoslavă în Bucureşti.

 waterman, on 25 septembrie 2021 - 23:49, said:

Mai era un canal turcesc, nu mai tin minte numele, am retinut expresia “bu aksham”

Show Tv. Post Turcesc. "Bu akşam" înseamnă "după-amiază".
Mă mai uitam la desenul ăsta uneori (nu după-amiază)

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/XfxNdKvL1lk?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by djl, 26 September 2021 - 10:56.


#23
lcche

lcche

  Junior Member

 • Grup: Junior Members
 • Posts: 115
 • Înscris: 27.01.2016
Ce vremuri! prin 91-92, cand am avut primul tv color, fara telecomanda si a aparut la noi, oras mic, prima televiziune prin cablu.
Am invatat italiana de pe Rete4, Canale5 si Italia1 din serialele Famialia Adams sau Jeannie cu JR din Dallas.
In rest, ne uitam pe Pro7, Sat1, RTL, unde stiam zilele saptamanii si intelegeam numerele, si notam cand era programat vreun film mai bun. In timp, am inceput sa mai nteleg cate ceva, dar deja intrau pe scena primele posturi private romanesti.
Engleza invatata foarte usor de pe MTV, CartoonNetwork si un dictionar de buzunar, in care cautam cuvintele dupa ureche.
Tv-ul a fost un profesor mai bun decat scoala, unde cica invatam rusa si franceza.

#24
djl

djl

  A mai rămas o zi până la erecții

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 113,024
 • Înscris: 13.06.2004
Eu am învăţat mai mult Engleza la şcoală şi la meditaţii. Pe La 12-16 ani nu aveam capacitate mentală a de învăţa procesa aşa de repede, precum o fac acuma; asta mi-a dăunat mult, deoarece mi-a frânat evoluţia, şi e ceva care nu mai pot repara. Dar mai înţelegeam unele cuvinte şi le adăugam vocabularului. Abia după 16-17 ani am început să pricep mai bine Engleza.

#25
KiloW

KiloW

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 12,660
 • Înscris: 08.01.2021
Normal ca urmăream ca n-aveam la ce altceva sa ma uit.
Începusem sa înțeleg suficienta rusa cât sa prind subiectul unei discuții sau acțiunea unui film, chiar dacă îmi scăpau din detalii detaliilor.

#26
mojook

mojook

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 3,561
 • Înscris: 28.03.2004
In 1992 sau 1993 a aparut cablul TV in Cluj Napoca, firma se numea Portal. A functionat multi ani, pana a cumparat-o UPC-ul. Tin minte ca la inceput abonamentul lunar era echivalentul in lei a 1 Dolar SUA. Dupa instalare am mers sa platesc abonamentul, am platit pe 1 an, sa nu mai tot plimb pana la casierie. Dupa aceea s-a tot scumpit, in fiecare an.
Chiar de la inceput aveam Italia 1, Rete 4 si Canale 5, posturi italiene, mi-au placut foarte mult. Asa am invatat italiana in timp record, intr-o luna pricepeam aproape tot ce vorbeau. Dupa un an eram expert. Am avut norocul sa am un coleg italian la servici (sef mai degraba), m-am lansat cu el in discutii, mi-am perfectionat bine de tot limba. Ii placea sa vorbeasca cu mine, sa mai auda si el o vorba in limba lui natala. Am si inceput sa prind accent de Napoli, tipul de acolo era. Ma rog, de la el am aflat, pe vremea aia, ca in zona lui se vorbeste un dialect local, el vorbea cu mine italiana "oficiala", cu accent napoletan. Faine vremuri!

Edited by mojook, 26 September 2021 - 11:50.


#27
djl

djl

  A mai rămas o zi până la erecții

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 113,024
 • Înscris: 13.06.2004
Italiana şi Româna se mai aseamană, aşa că nu e greu de priceput. Dar bravo ţie că l-ai făcut pe om bucuros şi în acelaşi timp ai evoluat.
Italienii aveau unele programe faine. Chiar şi alea de stat (R.A.I.).

#28
Cousteau

Cousteau

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 6,772
 • Înscris: 25.04.2007
djl, erau foarte putine antene ptr, sarbi in bucuresti, toate erau Yagi foarte lungi, uneori si cate patru "jumelate". Erau indreptate spre vest, evident, doar pe blocuri mai inalte si unde era vizibilitate directa spre vest. Si asa, din cauza curburii pamantului, nu se prindea grozav fara un amplificator de foarte buna calitate, adica confentionat "in casa", nu cumparat (daca or fi existat prin magazine). De unde crezi ca mi-a venit ideea sa prind sarbi in Bucuresti? Am vazut acele antene ce iti atrageau atentia ca sunt orientate spre vest si nu spre sud, m-am interesat si cum aveam un prieten la IEMI, am aflat canalul si am facut rost de schema amplificatorului si tranzistoare mosfet cu zgomot foarte mic. Antena aia am facut-o deoarece era echivalenta in castig si directionalitate cu un Yagi de trei ori mai lung sau cu o "baterie" de 4 antene. Dar tot nu prindea nici ea bine decat doua saptamani din patru. In rest scadea calitatea pana la foarte purecos si neinteligibil dar doar sonorul se mai intelegea apoi incepea sa creasca la loc. Dupa ce am facut amplificatorul cu doua etaje de amplificare, receptia s-a imbunatatit dar tot erau momente moarte. Probabil cu 4 antene Swan si amplificator as fi vazut bine mai tot timpul dar am muncit atata la antena aia ca mi s-a facut lehamite sa mai fac trei. Apoi l-au impuscat pe cizmar si au dat drumul la programe, filme, asa ca nu mai erau interesanti sarbii si bulgarii. Nu mai zic ca oricum aveam video de prin 1997 asa ca imi petreceam mare parte din timp vizionand 1-2 casete de 3 ore pe seara, in weekend chiar si 6 de muream de somn luni la servici.

#29
Lawnmower

Lawnmower

  Junior Member

 • Grup: Members
 • Posts: 142
 • Înscris: 06.07.2009
Am prins limba italiana cu desene animate prin anii '93-95. Ma mai uitam la turci la desene animate, chiar daca nu intelegeam si nu invatam limba turca.
Ma mai uitam la Fort Boyard la francezi (asta cred ca prin anii 2000, dar tin minte ca am vazut si pe un alt post prin anii '91-92), nu prea intelegeam ce vorbeau dar imi placea conceptul de emisiune.

#30
KLMN

KLMN

  Active Member

 • Grup: Members
 • Posts: 1,916
 • Înscris: 21.09.2003

 Cousteau, on 26 septembrie 2021 - 12:29, said:

djl, erau foarte putine antene ptr, sarbi in bucuresti, toate erau Yagi foarte lungi, uneori si cate patru "jumelate". Erau indreptate spre vest, evident, doar pe blocuri mai inalte si unde era vizibilitate directa spre vest. Si asa, din cauza curburii pamantului, nu se prindea grozav fara un amplificator de foarte buna calitate, adica confentionat "in casa", nu cumparat (daca or fi existat prin magazine). De unde crezi ca mi-a venit ideea sa prind sarbi in Bucuresti? Am vazut acele antene ce iti atrageau atentia ca sunt orientate spre vest si nu spre sud, m-am interesat si cum aveam un prieten la IEMI, am aflat canalul si am facut rost de schema amplificatorului si tranzistoare mosfet cu zgomot foarte mic. Antena aia am facut-o deoarece era echivalenta in castig si directionalitate cu un Yagi de trei ori mai lung sau cu o "baterie" de 4 antene. Dar tot nu prindea nici ea bine decat doua saptamani din patru. In rest scadea calitatea pana la foarte purecos si neinteligibil dar doar sonorul se mai intelegea apoi incepea sa creasca la loc. Dupa ce am facut amplificatorul cu doua etaje de amplificare, receptia s-a imbunatatit dar tot erau momente moarte. Probabil cu 4 antene Swan si amplificator as fi vazut bine mai tot timpul dar am muncit atata la antena aia ca mi s-a facut lehamite sa mai fac trei. Apoi l-au impuscat pe cizmar si au dat drumul la programe, filme, asa ca nu mai erau interesanti sarbii si bulgarii. Nu mai zic ca oricum aveam video de prin 1997 asa ca imi petreceam mare parte din timp vizionand 1-2 casete de 3 ore pe seara, in weekend chiar si 6 de muream de somn luni la servici.
Si eu am prins sarbii in zona Otopeni si am fost surprins de distanta lunga. Eram in armata si am incercat la televizorul din camera. Undeva langa Pitesti se receptiona aproape zilnic, daca mai aveai si o antena speciala cu amplificator erai destul de multumit de receptie.

#31
rinaldoparaipan

rinaldoparaipan

  Green member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 5,581
 • Înscris: 13.02.2006
Baga mai multe subiecte @djl, le recunosc dupa lungimea propozitiei.
Eu am invatat ceva bulgara urmarind filme englezesti si subtitrate live.

#32
Maddow1

Maddow1

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 300
 • Înscris: 05.04.2012
Prin scoala generala urmaream RTL II ca transmiteau Dragon Ball Z ..ce vremuriPosted Image

#33
silcar

silcar

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 3,240
 • Înscris: 21.05.2019
Eu prindeam pana sa am cablu, rusi, moldoveni, ucrainieni. Pe un post ucrainiean, dadeau filme seara si mtv ziua. iar in weekend doar filme, aveam un haram de antena pe bloc facuta special ptr postul ala :)))

Apoi desigur, cand au aparut Mediaseturile MTV Cartoon, Nemtii si Eurosportul, am prins rapid engleza si italiana. Germana mai greu, dar tot urmaream pro 7, sat 1, rtl, mai ales ca erau si dublate la filme de un traducator angajat de firma de cablu :P

#34
pufonel

pufonel

  Oglinda, oglinjoara, cine-i cel mai pufos din tara?

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 27,936
 • Înscris: 28.11.2006

 djl, on 26 septembrie 2021 - 11:20, said:

Eu am învăţat mai mult Engleza la şcoală şi la meditaţii. Pe La 12-16 ani nu aveam capacitate mentală a de învăţa procesa aşa de repede, precum o fac acuma; asta mi-a dăunat mult, deoarece mi-a frânat evoluţia, şi e ceva care nu mai pot repara. Dar mai înţelegeam unele cuvinte şi le adăugam vocabularului. Abia după 16-17 ani am început să pricep mai bine Engleza.
La 12-16 ani creierul e mai maleabil decat la 40 si poti invata mai usor chestii, de ex. limbi straine. Probabil nnu te-a interesat, alrtfel nu-mi explic.

On: am mai scris chestiile astea, dar le repet. Pe vremea lui Ceasca nici macar n-aveam televizor (vorbesc de ultimii ani), pentru ca Venus-ul alor mei se stricase si nu s-au mai obosit sa-l repare sau sa cumpere altul pentru 3 ore de laude lui Ceasca pe zi. Apoi in '90 mi-am luat un Diamant si in '93 un MegaVision color. Dar un an si ceva am prins doar TVR1, cu o antena de camera. Insa in august '94 am bagat cablu si a inceput distractia.

Am invatat si eu italiana de la TV, impulsionat de tatal meu, care era pe sfert italian (poate nu stiati, dar la inceputul secolului trecut mii de italieni au venit sa caute de munca in Romania, majoritatea fiind zidari si pietrari, si muti s-au stabilit pe valea Prahovei. Satul Talea, de langa Comarnic, isi trage numele fix de la italienii care s-au stabilit acolo). Tata intelegea italiana si mi-a mai zis cateva cuvinte, dar dupa vreo 2 ani incepusem sa-i dau eu lectii :D

De asemenea, desenele animate de pe Cartoon Network si filmele de la M6 m-au ajutat cu engleza si franceza, pe care le studiam si la scoala. Ce sa mai, mi-au placut limbile straine. Din pacate germana nu s-a prins de mine, desi am avut mereu canale germane in grila.

#35
johnnycrush

johnnycrush

  Active Member

 • Grup: Members
 • Posts: 1,098
 • Înscris: 26.12.2017

 djl, on 25 septembrie 2021 - 23:31, said:

Urmăreaţi pe vremuri posturi tv în limbi străine, deşi nu înţelegeaţi limbile respective?
Pe timpul "iepocii de aur" urmaream canalele rusesti si ucrainene.
Acum pe timpul epocii RDS-RCS urmaresc canalele de sport de la polonezi.

 pufonel, on 26 septembrie 2021 - 22:00, said:

...poate nu stiati, dar la inceputul secolului trecut mii de italieni au venit sa caute de munca in Romania, majoritatea fiind zidari si pietrari, si multi s-au stabilit pe valea Prahovei. Satul Talea, de langa Comarnic, isi trage numele fix de la italienii care s-au stabilit acolo.
Si-n comuna Greci din judetul Tulcea au venit italieni cand incepuse sa se exploateze granitul din zona.

#36
CABLE MAN

CABLE MAN

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 7,908
 • Înscris: 11.01.2006
In ultimii ani ai comunismului in CRAIOVA ,cam prin 1987,ca sa nu fie o padure de antene pe blocuri,s-a luat decizia ca o firma sa confectioneze un sistem de antene pentru tot blocul,de fapt 3 antene cu amplificator,pentru receptia a 5 canale :TVR 1,TV SOFIA 1,TV SOFIA 2,TV BELGRAD 1 si TV BELGRAD 2.
Semnalul venea in priza pentru antena comuna din fiecare apartament,iar posturile se vedeau perfect,ca si TVR 1.
Din pacate cand a aparut al treilea canal sarbesc 3K in 1989,cel mai interesant dintre toate,canal pentru tineret de divertisment,el nu a putut fi receptionat cu antena comuna,asa ca a trebuit sa ne chinuim cu antene separate pentru a-l receptiona.

Edited by CABLE MAN, 27 September 2021 - 00:42.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate