Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Proiect: compensarea cantitativa curent prosumatori

* * * - - 3 votes
  • Please log in to reply
1431 replies to this topic

#1171
anothertwo

anothertwo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,906
  • Înscris: 07.06.2019
Am tot urmărit discuția de aici, și am ajuns la o singura concluzie. Pare că cei afectați și revoltați pe faptul că nu se face compensare cantitativă sunt cei ce au făcut investiții cu scopul de a scoate profit, și nu e nimic rău în asta. Dar, înainte de a face o investiție, câți dintre voi ați verificat cum se compensează energia introdusă în rețea prin alte țări europene și nu numai?

De curiozitate, aseară am parcurs un document, un studiu de prin 2016 unde sunt analizate condițiile economice aplicate prosumatorilor. Și ce să vezi, in mare parte din țările studiate, tendința este de a încuraja autoconsumul, și nu excesul de producție. Și sunt mai multe opțiuni pentru a nu stimula excedent de producție energie verde, precum un tarif de feed-in (prețul energiei plătit de furnizori către producători casnici pentru energia injectata in rețea - ca sa nu primesc comentarii la adresa neologismelor folosite) mai mic decât tariful platit pentru energia activa consumată. Alte țări sau regiuni limitează mărimea sistemului instalat la 5kW (vezi regiunea Bruxelles), altele nu îți permit sa instalezi mai mult decât puterea aprobate pentru consum (nu ca la noi, unde facem cerere de spor de putere că am instalat mai mult decât consumul casei).

Așa că, daca ați investit in sisteme de producere energie verde in alt scop decât acela de a diminua facturile lunare, singurele opțiuni rămase sunt asocierea într-o cooperativa de gen, lucru despre care am auzit că se practică și la noi, cu specificația că legislația de la noi e foarte volatilă.

LE: Daca statul ar încuraja instalarea de sisteme fotovoltaice pentru injectarea surplusului in rețea innscop comercial, probabil că programe precum casa verde (care de bine, de rău, finanțează câteva mii de dosare)  nu ar mai primi alocare bugetară

Attached Files


Edited by anothertwo, 01 February 2023 - 06:32.


#1172
stoianalin

stoianalin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,749
  • Înscris: 17.01.2014
din pacate trebuie sa te contrazic... compensarea este cea mai rea metoda legala pentru a obtine profit din fotovoltaice... dar e si mai rau ca acum se respecta legea junglei !

referitor la situatia din 2016... daca faceai un "plan de afaceri" cu panouri fotovoltaice plecai in suturi de la "Arena Leilor"... panourile erau scumpe, curgea gazul ieftin prin conducte iar centralele in cogenerare erau fierbinti... la cat ajungea sa coste kWh produs de ele, nu merita nici sa te urci pe casa.

in 2022 a disparut gazul ieftin (si petrolul la indemana) iar asta a adus criza energetica... Statele "guvernate" au introdus imediat masuri de stimulare a productiei energetice si de stimulare a consumului eficient.

La noi... :-)

PS. eu in 2016 am pus pe casa primele 12 panouri cu un offgrid PIP4850MS si 24 baterii PB CSB de 110 Ah fiecare... din cate stiu PIPul si bateriile inca mai functioneaza la cel cere le-a cumparat de la mine in 2019.

#1173
anothertwo

anothertwo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,906
  • Înscris: 07.06.2019
Bun, e ok sa avem păreri diferite. Dar nu pot sa fiu de acord cu instalarea unui sistem FV care sa acopere 150% din consum. Nu știu cazul tau specific, și nu vreau sa fie interpretata greșit, dar am văzut sfaturi de la alți membrii pe forum care recomanda instalarea unui sistem de 5kW pentru cineva care consumă (acum) sub 2000kwh/an. Și apoi îți pui întrebări despre modul lor de gândire, și despre scopul final. Trebuie sa înțelegem că legislația la noi e volatilă, și doar o minune ne ferește de alte aberații legislative, iar planurile de investiții în sisteme care sa acopere și consumul de peste iarnă (sau mai bine spus, să producă îndestulător de mult și iarna) trebuie evitate.

Nu mai e mult, și veți vedea schimbări de atitudine in alte țări, precum încurajarea autoconsumului prin adăugarea de stocare locală, limitarea injectării în rețea la x procent subunitar, și așa mai departe. Germania a eliminat TVA inclusiv la baterii, de ce oare? Pentru a creste autoconsum și autosuficienta? Sau pentru a plăti înapoi către prosumatori? De ce apar tot mai multe invertoare ce suporta limitarea injecției spre rețea în fracții (nu doar zero export)?

#1174
stoianalin

stoianalin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,749
  • Înscris: 17.01.2014
Depinde cum definesti acei "150% din consum"... consideri 150% consumul total anual, vrei sa acoperi 150% autoconsumul, vara, iarna, medie anuala... ?

Tinta mea este independenta energetica, iar pentru asta iarna ai nevoie de multe panouri, de stocare cat mai mare, de optimizari, de automatizari pentru maximizare autoconsum...
Cu cat esti mai aproape de tinta pentru iarna, cu atat iti creste supraproductia vara... asta am inteles-o prin 2016-2017 cand, offgrid fiind, vara pe la ora 10 aveam bateriile deja incarcate si porneam manual toti consumatorii posibili si imposibili doar ca sa consum. Odata cu trecerea la ongrid (2019-2020), productia mea a explodat (per suprafata de fotovoltaic) si cel mai de castigat este statul.

LE: bateriile devin indispensabile pentru "reglajul" gretelei in perioadele de fluctuatie (situatie specifica unei retele cu multe sisteme fotovoltaice/eoliene) si de aici facilitati dar  si interesul foarte mare pentru sisteme de incarcare bidirectionale pentru EV

Edited by stoianalin, 01 February 2023 - 10:47.


#1175
anothertwo

anothertwo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,906
  • Înscris: 07.06.2019
Extras din Solar energy policy in the EU and the Member States, from the perspective of the petitions received, 2016:
https://www.europarl...8/IPOL_STU(2016)556968_EN.pdf

Quote

[..] we also emphasize the need for a regulated extension of selfconsumption given that solar electricity has achieved grid parity in many EU countries and costs of decentralized storage are also decreasing. From our point of view, it is useful that “prosumers” contribute to financing grid costs and other costs. [..]

Sunt disponibile surse multiple de informare. Ce vreau sa punctez este ca sunt mai multe tari unde exista (deja, sau se discuta) tarife diferentiate pentru energia introdusa in retea, si procentul considerat "normal" pentru autoconsum. E departe de noi, dar Australia limiteaza puterea injectata la 5kW. Mai aproape de noi, sunt tari care tarifeaza un cost fix in functie de puterea bransamentului. Sunt alte tari care nu aplica taxe de transport pentru x procent din productie exportata si reimportata. Cele care aplica net metering (asa cum a fost data legea la noi) taxeaza puterea bransamentului cu un cost anual fix.

#1176
sparkyson

sparkyson

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,142
  • Înscris: 11.01.2009
Problema: daca nu ai supraproductie vara o sa ai spre zero productie iarna, deci adio autoconsum iarna.
Calculul trebuie sa fie de amortizare, adica evaluate castiguri (reducere la factura de consum + factura de prosumator platita dupa 2 ani) vs. investitia initiala.

Am muncit eu la o aproximare de calcul candva.

Mi se pare infuriant sa nu te poti baza pe legile in vigoare pentru ca se pot schimba peste noapte.
Ce investitor, mic sau mare, o sa vrea sa mai investeasca aici?

Edited by sparkyson, 01 February 2023 - 10:54.


#1177
radurus

radurus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,023
  • Înscris: 16.06.2006
Eu nu inteleg de ce va raportati doar la energie cand de profit in FV.

Daca tragi line la ce iti da statul, ce primesti de pe FV si ce cheltuieli ai cu de toate (impozite pe teren, pe constructie, pe masina, pe drum, asigurari, combustibil, etc.) mai iesi pe profit?

Se mai poate numi profit acea suma (primita e energia injectata) din care imi platesc darile, consumurile si acopar gaura facuta de costurile cu combustibilul?

Daca ai gradina si scoti 200kg cartofi din care 100kg le vinsi si cumperi fasole, rosii, ceapa... poti numi profit cele 100kg de cartofi vandut?

Care e problema ca as vrea sa imi acopar anumite cheltuieli cu sume din alte surse?

#1178
anothertwo

anothertwo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,906
  • Înscris: 07.06.2019
Radurus, stoianalin, îmi pare că am fost înțeles greșit. Nu e treaba mea și a  nimănui să vă spună ce faceți voi cu banii voștri. Sunt ai voștri și gata!

Ce încercam eu sa spun este că 1. in Romania nu beneficiem de predictibilitate (in orice domeniu) și 2. arătam tendințele regionale în privința sistemelor de generare de energie locale, descentralizate.

Crezi că distribuitoriii nu se întâlnesc la o cafea și nu discuta ce trebuie sa propună legiuitorului ca să le fie lor bine?

De aceea tot insist pe ideea că ne sunt suficiente sisteme care sa acopere doar o parte din tot consumul anual. Mai bine (dar și mai scump) este redirecționarea capitalului către stocare, pentru a consuma cat mai mult din producția proprie.

Și în aceeași notă cu analogia ta, dacă toți am vinde producția de legume la recolta, nu e normal sa primim un preț mai mic, că e oferta mai mare decât cererea? Și nu ar trebui sa primească un preț mai mare cel care se gospodărește și stochează legumele până când timpul recoltei a apus?

#1179
oxbridge

oxbridge

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 219
  • Înscris: 22.10.2011
La câte schimbări legislative au fost in domeniul prosumatorilor in ultimii 4 ani, de când sunt interesat de subiect, cred ca e greu pentru oricine sa spună ca situația de acum este in linie cu estimările initiale.
Personal, acum “ma mana in lupta” posibilitatea de a compensa excedentul de la locul de producție cu consumul de la celelalte locații, apropo de capacitatea excedentara pentru moment. Cât o mai fi in vigoare reglementarea asta, nu pot sa spun.
Cu siguranța, voi merge înainte ca prosumator, beneficiile materiale și nemateriale sunt peste riscurile și costurile viitoare, atât cât le pot estima acum.

#1180
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013

 anothertwo, on 01 februarie 2023 - 10:42, said:

Cele care aplica net metering (asa cum a fost data legea la noi) taxeaza puterea bransamentului cu un cost anual fix.
Aici este o mica confuzie.

In anumite tari sunt foarte raspandite niste contoare mecanice care se invart in ambele sensuri. Adica ziua cand injectezi se invarte invers, indexul scade si se anuleaza ce ai consumat noaptea trecuta. Rezulta astfel un "net metering" adevarat.
Fiind foarte multi prosumatori in situatia asta, operatorii de retele de distributie s-au plans ca nu mai incaseaza destui bani pentru intretinerea retelei de la abonatii ramasi, care nu-s prosumatori.

Atunci statul a dat o lege ca cei care au contor mecanic bidirectional si pot face net metering sa plateasca o taxa anuala fixa pentru intretinerea retelei. Taxa depinde de puterea bransamentului sau de puterea sistemului PV, nu mai retin exact cum e.

Dar in acelasi timp, o vreme a acordat si subventii pentru inlocuirea contoarelor mecanice bidirectionale cu contoare electronice care inregistreaza separat importul 1.8.0 si exportul 2.8.0.

Iar prosumatorii care au contoare electronice platesc tot ca la noi, platesc taxele de retea pe energia importata si compensata din cea exportata.

#1181
stoianalin

stoianalin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,749
  • Înscris: 17.01.2014

 anothertwo, on 01 februarie 2023 - 18:35, said:

Ce încercam eu sa spun este că 1. in Romania nu beneficiem de predictibilitate (in orice domeniu) și 2. arătam tendințele regionale în privința sistemelor de generare de energie locale, descentralizate.

Crezi că distribuitoriii nu se întâlnesc la o cafea și nu discuta ce trebuie sa propună legiuitorului ca să le fie lor bine?

De aceea tot insist pe ideea că ne sunt suficiente sisteme care sa acopere doar o parte din tot consumul anual. Mai bine (dar și mai scump) este redirecționarea capitalului către stocare, pentru a consuma cat mai mult din producția proprie.

Și în aceeași notă cu analogia ta, dacă toți am vinde producția de legume la recolta, nu e normal sa primim un preț mai mic, că e oferta mai mare decât cererea? Și nu ar trebui sa primească un preț mai mare cel care se gospodărește și stochează legumele până când timpul recoltei a apus?

- cu 1 sunt perfect deacord! :(
- daca ar fi doar la o cafea si intre ei... ar fi OK... numai ca suspectrez ca sunt pe la munte/chermeze si cu invitati de prin ANRE/politic si asa nu mai e OK.
- stocarea este inca foarte scumpa... o stocare pentru 12-36h e rezonabila si necesara pentru siguranta/autoconsum... peste acest nivel pretul devine imens si investitia nu prea se mai merita. Mai bine investesti suplimentar in panouri - parerea mea.
- referitor la recolta... as fi deacord cu tine daca Romania ar fi exportator net de energie. Din pacate noi inca importam energie pe bani grei si asta exact in timpul zilei cand am putea folosi fotovoltaicul si o vindem noaptea pe nimic.


 oxbridge, on 01 februarie 2023 - 19:42, said:

Personal, acum “ma mana in lupta” posibilitatea de a compensa excedentul de la locul de producție cu consumul de la celelalte locații, apropo de capacitatea excedentara pentru moment. Cât o mai fi in vigoare reglementarea asta, nu pot sa spun.
Cu siguranța, voi merge înainte ca prosumator, beneficiile materiale și nemateriale sunt peste riscurile și costurile viitoare, atât cât le pot estima acum.

Nu-i asa ca suna bine faza cu consumul la locatii secundare?!? Doar suna...
Eu aveam 4 puncte de consum simple la Enel + unul unde sunt prosumator... am asteptat cativa ani aceasta solutie dar am renuntat (am trecut la Hidro ce era cu consum important) si bine am facut! Regulile sunt facute pe traditionalul mod ANRE... nu cred ca cineva va aplica la acel mod de lucru din cauza taxelor si a raportarilor pe care trebuie sa le faca! In primavara o sa trec si prosumatorul pe Hidro (sper ca pana atunci sa ajunga si Enel la zi cu facturile (optimist incurabil... stiu :-) )

#1182
stoianalin

stoianalin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,749
  • Înscris: 17.01.2014
exportam energie la greu...o fi pentru Moldova?

sursa aici

Attached Files


Edited by stoianalin, 01 February 2023 - 22:25.


#1183
Ion_Bumbu

Ion_Bumbu

    User asocial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,567
  • Înscris: 31.01.2010
Aici se vede:
https://www.transele...areHartaportlet

#1184
oddy

oddy

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 728
  • Înscris: 08.09.2006

stoianalin said:

1675283000[/url]' post='29720538']
exportam energie la greu...o fi pentru Moldova?

sursa aici
Depinde de zile, sunt ore si ore, acum de exemplu importam din UKR, Serbia si HU cam 1,5% de la fiecare si exportam in BG 0,5%

https://app.electric...aps.com/zone/RO

Edited by oddy, 01 February 2023 - 22:58.


#1185
diabloss

diabloss

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 937
  • Înscris: 14.02.2007
A reusit vre-un prosumator sa isi faca sau sa obtina contract cu productie la punct A si consum declarat la punctele A si B?
(B fiind la o distanta de cel mult 10 km de la punctul A de productie)
Ordonanta de urgenta a fost deja emisa dar distribuitorii/furnizorii se fac ca nu inteleg.
https://www.economic...tii_631071.html

#1186
pexic

pexic

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,325
  • Înscris: 29.05.2004
pai la cum se scriu ordonantele la noi poate chiar nu inteleg...

#1187
Ion_Bumbu

Ion_Bumbu

    User asocial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,567
  • Înscris: 31.01.2010
Dar s-a dat ordonanta aia de care se vorbeste?

#1188
diabloss

diabloss

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 937
  • Înscris: 14.02.2007
Este prinsa in ghidul prosumatorului 2023 , dar pe site la ANRE nu apare inca PDF-ul actualizat.

Mi-a dat cineva un extras vedeti mai jos

"Ghid prosumator - Actualizarile pentru 2022 - 2023
Romania trece prin reforme legislative considerabile care au ca scop stimularea si implementarea surselor regenerabile de energie.
Unii dintre principalii actori ai acestui concept este reprezentat de prosumatori. De aceea, s-a luat in considerare simplificarea producerilor de instalare a panourilor fotovoltaice in vederea desfasurii prosumului.
Astfel, un prosumator autohton trebuie doar sa anunte distribuitorul, pentru a putea instala panouri solare de pana la 10,8 kW capacitate. Firma poate respinge racordarea, numai in cazul in care exista un motiv bine intemeiat, care este prezentat intr-un termen de 15 zile. Daca nu exista obiectii, compania este nevoita sa instaleze panourile in limita unei singure luni, de la primirea cererii.
Mai mult, un prosumator are acum dreptul de a instala panouri in mai multe locatii si de a consuma energia intr-o alta zona fata de cea in care este produsa. Singura conditie este sa existe un singur furnizor, nu mai multi."

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate