Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
orange cablu f.o. - internet fara...

Robinet care comuta traseul

A fost lansata Fedora 40

Samsung S24 plus
 Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?

transport -tren

Platforma electronica de eviden&#...
 Cot cu talpa montat stramb in per...

Sfat achizitie sistem audio pentr...

tavan fals rigips

Ce preferați: produse mai scumpe ...
 Demagnetizare (minimala) ori ba?

Cum pot sa vad pe un proiector pr...

Joc Drone

Dropshipping
 

In situatia actuala, ce parere aveti daca reimplementam impozitarea progresiva ?

* * * - - 5 votes
  • This topic is locked This topic is locked
2249 replies to this topic

#1783
diaconuliviu

diaconuliviu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,772
  • Înscris: 19.01.2005

View PostFlat, on 18 ianuarie 2022 - 20:12, said:

[...]Noi negociem salariul net.[...]


Deci Flat e bugetar in "occident"...

#1784
Lowrider

Lowrider

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,439
  • Înscris: 22.05.2005

View Postmarius.bunu, on 19 ianuarie 2022 - 06:40, said:

Funny, acum chiar nu troleaza Posted Image

Ba da, la faza asta:

View PostFlat, on 18 ianuarie 2022 - 22:13, said:

pensionarii din Romania o duc bine, li s-au mărit pensiile, cumpără eco, au bani la saltea cum nu au visat vreodată

View Postmarius.bunu, on 19 ianuarie 2022 - 06:40, said:

Daca spunea acum 10 ani cineva ca te duci la Carrefour si mai gasesti o singura casa cu casier - restul sunt self service- nu l-ai fi crezut
Ba da. Una din activitatile saptamanale ale echipei mele e sa identificam trenduri in tech (toate domeniile tech) si asta cu casierii self-service chiar e chestie de gradinita. Gandeste-te ca am furnizori care au automatizat linii intregi de productie, dar nu dumb automatization, ci automatizare inteligenta bazata pe AI si ML. Sau daca ramanem in zona retail, sunt demult case de marcat care au un cos, tu pui produsele in el si-ti apare instant pe ecran lista cu produsele aflate in cos si cat ai de plata. Tu doar platesti, iei produsele si pa, nici macar scanarea nu o mai faci tu personal.

#1785
Tzur

Tzur

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,817
  • Înscris: 03.01.2006

View PostRosebud09, on 18 ianuarie 2022 - 19:54, said:

Impozitarea venitului in Canada este foarte mare. Aparent. E bine sa stiti ce poate fi prin alte parti dar nu cumva sa copiati tot! Posted Image
De la 15% pana la 33%, CAS este 5%. Pentru pensie este 5% dar plafonata la maxim cca 2000$ pe an. Nu se plateste pentru sananate.

Chestia este ca se plateste de 2 ori: odata pentru tara (federal) a doua oara pentru provincie. In al doilea caz, valoarea procentuala este variabila in functie de provincie, 10-15 % (12 mediu) care se adauga la ce s-a luat inainte. Vedeti si voi cat face la total.

In detailu insa, lucrurile se aseaza cumva si aici e bine de observat, pentru cei care chiar inteleg despre ce e vorba.
- deducerea personala, neconditionata, ptr toata lumea este cca 12.000 $ anual.
- deduceri diverse pentru : cheltuieli cu sanatatea peste o anumita valoare (peste cca 3000/an), pentru educatie (personala sau a copiilor), pentru sumele date pe pensia privata (pana la 20% din venit sau max. 20.000 anual), pentru taxe date ca membru in asociatii profesionale, donatii diverse.

Pentru unii care inca nu pricep cum se impoziteaza: procentul corespunzator treptei se aplica la sume ramasa dupa ce s-au scazut toate darile (sanatate, pensie de stat, pensie privata, deducerea personala). Acel minim 15%  se aplica de ex. pentru sume pana la 49.000 pe an, ceea ce este deja apropiat de salariul mediu brut, in timp ce marea majoritate a restului cetatenilor intra la treapta 2 de 20.5% (restul de la 49.000 pana la 98.000). Deci grosul populatiei nu va trece de treapta 2.Atentie ca nu se impooziteaza salariul brut ci valoarea de impozitat!

Ex (simplificat): brut 60.000 pe an. Se scade CAS 3000, pensia stat 2000, si deduceri: 12.000 deducere personala, iar pentru pensie privata sa zicem 4800 (modest la 400 $ lunar). Rezulta 38200 valoare impozabila, treapta 1 deci. Impozit (15% stat+12% provincie) din 38200 = 10.300.

Cat e din brut? 10300/60000 =~17% (informativ)

Mai sunt detalii, nu au rost aici, ideea este ca deducerile joaca rol important.

Deci, efectiv, in exemplul tau, cu deducerea aia neimpozitata de 12000 rezulta 39900 bani in mana (cont whatever), deci iti raman 66.5% din bani, adica taxe/contributii per total de 33.5%.

Nu e rau fata de 41.5% no matter what la noi.

Faza cu deducerea si treptele de impozitare, 15% si 20% mi se par f ok, de asemenea.

Si faza cu impozitul local si global e corecta, cu variatia impozitului local fn de zona.

La noi cred ca nu se vrea, pentru ca smecherii isi deconteaza pe firma direct masina, benzina, hotel 5 stele, "maseoza", cumparaturi curente, vacante, si fiind smecheri si platind mai nimic la stat, ca sa se completeze gaura, ii pun pe fraieri sa dea si pielea de pe ei.

Ar fi interesanta o comparatie intre tari, ponderea veniturilor per categorii de platitori, impozite, plati sanatate, etc

Feelingul meu este ca, daca o tara e mai saraca deci si slaba, cu atat bogatii platesc mai putin si saracii mai mult, ca pondere.

Desigur, nu poti schimba brusc politica de taxe, ca-ti pleaca la fel de brusc toti bogatii si businessurile si ramai si mai sarac.

#1786
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,619
  • Înscris: 02.10.2009
Nu stiu cum ai calculat  39900. Parca e mai mult.
Adauga: TVA e zero pentru alimente si alte cateva (educatie, carti) altfel 5%. In unele locuri (provincii socialiste de ex) mai e un fel de TVA local de 7%.
In schimb asigurarile diverse (masina, casa, viata) iau o buna parte din venit, 5-6000 pe an cel putin, impozitele pe proprietate iau si ele 2-10.000.

Morala este : pune osul la munca daca vrei acolo.

#1787
MinettoMatoi

MinettoMatoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,024
  • Înscris: 04.09.2018
Macar am auzit ca in Canada sistemul de sanatate e uman si accesibil oricui, nu ca in SUA unde esti tratat doar in functie de cat platesti, asa ca e normal sa pui osul la munca acolo daca vrei sa fi bine.

#1788
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,619
  • Înscris: 02.10.2009
Sistemul de sanatate e o calamitate fix din cauza ca e de stat. Dureaza ANI pana ajungi la un specialist, la fel pentru orice operatie care nu este absolut urgenta si amenintand viata. Doctorii de familie sunt doar un fel de roboti, se ocupa cu trierea cazurilor si acoperirea cu hartii care sa-i absolve de orice raspundere (nu ca ar avea vreuna). Daca vrei tratament trebuie sa cauti in US sau Europa, China pentru ca pana se misca sistemul esti gata. Din pacate stiu astea din propria experienta in familie chiar zilele astea am inceput sa caut serios o clinica in Europa pentru fiica .Nici nu e prima ocazie, nici macar singurii din jur.

Asta si din cauza de clasa muncitoare imbecila care-si distruge sanatatea cu tot felul de porcarii, excese si droguri si nu are bani de doctori. Urla ca nu e echitabil ca altii, aia cu bani adica, sa beneficieze de servicii bune, de parca aia ar plati din banii saracimii. Asa, nu nici unii nici altii, guvernul tine cu pleava votanta socialism.
Mai pune la socoteala sefimea din sanatate,numita politic pe criterii de gen si culoare si ai imaginea dezastrului.

Cum am mai spus, pana sa ajungi pe mana doctorilor, in spitale, clinici (unde sunt servicii bune) deja poti fi atat de rau ca nu mai au ce-ti face. Oricum, toti si-au luat salariul, si-au facut datoria dupa lege, pa si pu. Un loc de veci nu ocupa asa mult loc, tara are miloane de kmp.

Dar vezi, nu se plateste pentru sanatate, nu sunt retineri speciale din salariu pentru asta, oricum impozitele sunt foarte mari, e de unde, cata vreme salariile din sidtem -in special sefii- sunt enorme fata de medie.

Edited by Rosebud09, 22 January 2022 - 20:19.


#1789
Tzur

Tzur

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,817
  • Înscris: 03.01.2006
Cu sistemul de sanatate e mult bulshit peste tot, sunt putine tari unde doctorii, managerii, oamenii din sistem sunt corecti.

Sunt foarte multi bani in joc, in special big pharma care vrea sa fim cu totii bolnavi sau sa banuim tot timpul ca am avea ceva, sa ne tratam simptomele si nu cauza, nu boli grave sa ne curatzam rapid ci boli cronice de lunga durata.

Si in cardashia asta de interese, nu e nimeni sa iti zica si sa te oblige, bai boule, nu mai manca numai paine, pizza, bere si covrigei si cola ca nu-ti mai dau nici o pastila sa-ti tratezi simptomele care de fapt sunt semne disperate ale organismului care iti zice sa nu-i mai dai rahaturi. Si nu mai sta numai cu fundul pe scaun si ochii in ecran, misca-te. Si dupa, daca te imbolnavesti de toate bolile conexe, obezitate, artroza, inima, diabet, cancer, alergii, nu te tratam pe gratis.

Mai sunt si producatorii de produse frumos impachetate, bine inginerite, cu gluten, zahar si grasimi vegetale si arome bestiale sau alte smecherii, care fac lobby, au putere, se imbogatesc pe spinarea dependentilor.

Daca ar fi dupa mine, pt pre-diabetici, pre-obezi le-as dubla sau tripla asigurarea de sanatate. Asa, vazand ca pierde multi bani, s-o lasa si si-o reveni de pe calea pierzaniei victima.

Dar adevarul crud despre societatea noastra este ca banii grosi se fac pe dependenta. De dopamina, de adrenalina, de zahar, de alcool, de nicotina, de servicii si facilitati fara de care nu mai poti, si, ideal, de nevoia de a-ti suprima durerea fizica cu pastile si psihica/stress-ul cu tampenii la moda.

#1790
MinettoMatoi

MinettoMatoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,024
  • Înscris: 04.09.2018

View PostRosebud09, on 22 ianuarie 2022 - 20:15, said:

Sistemul de sanatate e o calamitate fix din cauza ca e de stat. Dureaza ANI pana ajungi la un specialist, la fel pentru orice operatie care nu este absolut urgenta si amenintand viata. Doctorii de familie sunt doar un fel de roboti, se ocupa cu trierea cazurilor si acoperirea cu hartii care sa-i absolve de orice raspundere (nu ca ar avea vreuna). Daca vrei tratament trebuie sa cauti in US sau Europa, China pentru ca pana se misca sistemul esti gata. Din pacate stiu astea din propria experienta in familie chiar zilele astea am inceput sa caut serios o clinica in Europa pentru fiica .Nici nu e prima ocazie, nici macar singurii din jur.

Asta si din cauza de clasa muncitoare imbecila care-si distruge sanatatea cu tot felul de porcarii, excese si droguri si nu are bani de doctori. Urla ca nu e echitabil ca altii, aia cu bani adica, sa beneficieze de servicii bune, de parca aia ar plati din banii saracimii. Asa, nu nici unii nici altii, guvernul tine cu pleava votanta socialism.
Mai pune la socoteala sefimea din sanatate,numita politic pe criterii de gen si culoare si ai imaginea dezastrului.

Cum am mai spus, pana sa ajungi pe mana doctorilor, in spitale, clinici (unde sunt servicii bune) deja poti fi atat de rau ca nu mai au ce-ti face. Oricum, toti si-au luat salariul, si-au facut datoria dupa lege, pa si pu. Un loc de veci nu ocupa asa mult loc, tara are miloane de kmp.

Dar vezi, nu se plateste pentru sanatate, nu sunt retineri speciale din salariu pentru asta, oricum impozitele sunt foarte mari, e de unde, cata vreme salariile din sidtem -in special sefii- sunt enorme fata de medie.
Te referi la Canada nu ?
Cum adica dureaza ani pana ajungi la un specialist ? Pai daca e nevoie, cum sa stai luni de zile (cred ca, cu ani ai exagerat totusi) ? Ca doar nu te duci acolo ca nu e nevoie mai repede. Si operatiile la fel, nu faci operatia daca nu e cazul, dar cand e cazul sa o faci.
La nemti nu e cum zici tu desi si la ei e de stat, deci inseamna ca in Canada e mai nasol. La nemti ce-i drept nu te trimite ptr orice la specialist ci medicu de fam se ocupa si de diabet de exemplu, insa noi am ramas dezamagiti de prestanta lui, nu si-a facut bine deloc datoria,  n-a zis sa ia mama aparat sa se masoare, nu le-a dat regim concret, n-a zis sa ia glicemia si la 2 ore de la masa. Cand am venit aici in Romania s-au mirat medicii de aici de toate lipsurile astea.

Insa la nemti se plateste ptr sanatate, poate in Canada e nasol tocmai ca nu se plateste, nu stiu ce sa zic.

Si cu trat in alta tara ce faci ? DIn Canada te duci in SUA sau Europa ? La ce te referi mai exact ? Da un caz ca si exemplu te rog.

Si intrebare, de ce daca e de stat trebuie sa fie sistemul prost ?! De ce n-ar putea fi sistemul de stat bun ? Unde sta problema de fapt ?
Ptr ca si daca ar fi privat, n-ai sa ai bani sa ai acces la el, asa ca in final e tot aia, adica majoritatea cu venituri medii nu prea o sa-si permita.

Edited by MinettoMatoi, 23 January 2022 - 19:33.


#1791
remvirg

remvirg

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,110
  • Înscris: 04.08.2007

View Postyo9hrb, on 17 ianuarie 2022 - 22:10, said:

Ca sa raspund la intrebarea din titlu.
Daca in urma impozitarii progresive salariul meu net creste (putin probabil), votez pentru.
Daca in urma impozitarii progresive salariul meu net va scadea (foarte probabil) votez impotriva.
Nu ma intereseaza ce fac atarnatorii din sistem, sa-si gaseasca de munca si discutam dupa. Nu ma simt obligat sa platesc diverse sume celor care nu vor sa munceasca/ contribuie la buget pe motiv de "frezoane".
Nu e bun rationamentul
Posibil ca grila unei impozitați progresive sa te avantajeze la un moment dat însă te va arde în viitor. Practic o creștere a veniturilor în următorii ani te va duce într-o zona a grilei în care vei plăti mai mult decât ai plăti dacă ar fi păstrat impozitul fix.

#1792
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,619
  • Înscris: 02.10.2009
@MM
E off topic, n-am ce sa zic mai mult decat ca desi nu se plateste impozit special pentru sanatate, angajatorii, persoanele particulare sau amandoi in acelasi timp platesc pentru asigurari private. Toti. Statul asigura doar servicii de baza, medici de familie si specialisti, analize medicale si operatii /spitalizari in caz urgent care ameninta viata. Restul e pe seama asigurarilor private. In general lunar astea nu costa mai mult de o zecime din venitul minim cum am spus, in marea majoritate a cazurilor sunt platite integral de angajator.

Pentru acces la specialist intr-adevar poate dura luni, ani chiar in unele cazuri, la fel ca si pentru operatii care nu sunt urgente (caz clasic, cel mai intalnit este acel hip replacement, operatia de sold). Dotarile spitalelor sunt foarte bune, dar e greu de ajuns acolo daca nu esti chiar pe muchie.

Chiar daca per total impozitarea este foarte ridicata - daca ne luam doar dupa cifre in realitate nivelul de trai se mentine destul de ridicat din cauza castigurilor mai ridicate. Adica se ia mult din ceva destul de mult la randul lui. Exista desigur destui cetateni  pe salariul minim, platind impozit infim dar procentual nu reprezinta mai mult de 3-4 % din populatie.

Un sistem progresiv de impozitare trebuie sa tina cont de foarte multe lucruri, nu se poste face din pix, dupa pareri si discutii la bodega, nici macar pe considerente politice de moment, pentru ca afecteaza direct toate aspectele societatii si economiei.

Incercarea din Romania de la sfarsitul anilor 90 nu a dat rezultat si din cauza ca economia si societatea nu erau suficient de dezvoltate pentru asta. Intre timp, coruptia generalizata a taiat si mai mult din sanse sau oportunitate. Acum unii, disperati ca pusculita se goleste incearca marea cu degetul.

Edited by Rosebud09, 23 January 2022 - 19:58.


#1793
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,916
  • Înscris: 25.06.2007

View PostRosebud09, on 23 ianuarie 2022 - 19:58, said:

ani chiar in unele cazuri, la fel ca si pentru operatii care nu sunt urgente (caz clasic, cel mai intalnit este acel hip replacement, operatia de sold).
Protezarea de sold e operatie electiva in toate tarile si dupa toate protocoalele.
Se face cand artroza ajunge cel putin in stadiu 3 (clasificarea  Kellgren-Lawrence).
Dar ani de zile e enorm, intr-adevar.
Aici la mine perioada de asteptare la rand e cam 6-8 luni.

View Postremvirg, on 23 ianuarie 2022 - 19:56, said:

Posibil ca grila unei impozitați progresive sa te avantajeze la un moment dat însă te va arde în viitor. Practic o creștere a veniturilor în următorii ani te va duce într-o zona a grilei în care vei plăti mai mult decât ai plăti dacă ar fi păstrat impozitul fix.
Daca s-ar aplica grilele din vest (de exemplu cele de la mine) ar ajunge sa plateasca mai mult de 41.5% doar daca ar ajunge sa castige monstruos (dupa standardele romanesti), am mai spus, pe la 88-90 mii euro/ an.
IMHO, cam toata lumea ar prefera sa aiba un impozit foarte mic cand castiga putin, ca atunci se simt banii aia. Cand deja faci anual suma amintita, cam incepe sa nu-ti mai pese atat de mult...

Ca sa nu mai zic ca prea putini romani ajung vreodata la veniturile alea.

#1794
Moinesti72

Moinesti72

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 35,046
  • Înscris: 30.07.2006

View PostKarhu, on 24 ianuarie 2022 - 09:59, said:



Daca s-ar aplica grilele din vest (de exemplu cele de la mine) ar ajunge sa plateasca mai mult de 41.5% doar daca

Nu merg la noi.

View Postremvirg, on 23 ianuarie 2022 - 19:56, said:


Nu e bun rationamentul
Posibil ca grila unei impozitați progresive sa te avantajeze la un moment dat însă te va arde în viitor. Practic o creștere a veniturilor în următorii ani te va duce într-o zona a grilei în care vei plăti mai mult decât ai plăti dacă ar fi păstrat impozitul fix.

Corect.

#1795
KiloW

KiloW

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,190
  • Înscris: 08.01.2021
Eu din cate citesc prin presa problema majora in Romania nu e neaparat nivelul impozitelor in sine, ci mai degraba gradul de colectare. Poate statul ar trebui sa faca eforturi intai sa acopere loopholes in materie de taxare, si hemoragia de bani publici catre "baietii destepti" si doar daca e necesar sa ia in calcul si modificare impozitarii pe baze de cifre concrete, nu de considerente ideologice. Altfel cat timp impozite platesc doar fraierii, iar banii ajung cine stie unde majoritatea n-o sa fie vreodata multumita. si pe buna dreptate.

Edited by KiloW, 24 January 2022 - 11:06.


#1796
Flat

Flat

    Bugetar Esențial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,875
  • Înscris: 23.06.2006

View PostKarhu, on 24 ianuarie 2022 - 09:59, said:



Daca s-ar aplica grilele din vest (de exemplu cele de la mine) ar ajunge sa plateasca mai mult de 41.5% doar daca ar ajunge sa castige monstruos (dupa standardele romanesti), am mai spus, pe la 88-90 mii euro/ an.


Dar în ro nu este 41,5% impozitarea,  ci numai 10%

25% este contribuție la pensie, nu poți socoti asta la impozit pentru ca se întorc sub forma de pensie lunară

#1797
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,916
  • Înscris: 25.06.2007

View PostFlat, on 24 ianuarie 2022 - 11:09, said:

Dar în ro nu este 41,5% impozitarea,  ci numai 10%

25% este contribuție la pensie, nu poți socoti asta la impozit pentru ca se întorc sub forma de pensie lunară
In toata Europa contributia la pensie e retinere de la baza. La fel si asigurarea medicala de stat. Ambele pot fi asimilate unui impozit deoarece sunt procentuale, in functie de salariul brut.

Si chiar nu poti stii daca se intorc sau nu. Poti muri inainte de a ajunge la varsta de pensie (accident, boala incurabila) sau la cateva luni dupa iesirea la pensie, cand nu ai incasat decat cateva procente din suma platita de-a lungul anilor.

#1798
Flat

Flat

    Bugetar Esențial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,875
  • Înscris: 23.06.2006
Atunci compara cu contribuțiile la pensie totale și din tara ta

Ele se plătesc atât o parte din brutul tau, dar și o parte (importanta) de către angajator. Deci trebuie  sa faci comparația luând și aceste sume în calcul, nu numai ce se retine din brut.

În România se plăteau contribuțiile similar pana acum 4 ani, când PSD a mutat de la angajator la angajat. Asta nu schimba cu nimic procentul

#1799
Moinesti72

Moinesti72

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 35,046
  • Înscris: 30.07.2006

View PostKarhu, on 24 ianuarie 2022 - 11:25, said:


In toata Europa contributia la pensie e retinere de la baza. La fel si asigurarea medicala de stat. Ambele pot fi asimilate unui impozit deoarece sunt procentuale

Nu sunt.
Impozitul pe salariu nu e acelasi lucru cu CAS si CASS.

Flat are dreptate.

Trebuie comparat strict impozitul pe salariu.

Edited by marius.bunu, 24 January 2022 - 12:13.


#1800
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,025
  • Înscris: 24.02.2006

View PostFlat, on 24 ianuarie 2022 - 11:32, said:

Atunci compara cu contribuțiile la pensie totale și din tara ta...

si nici macar asta nu e corect, deoarece modul de calcul al pensiei difera. chiar daca ai contribuit fix aceeasi suma pt fix aceeasi perioada, e posibil ca in tari diferite sa primesti sume diferite.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate