Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cu ce va aparati de cainii agresi...

Nu imi platiti coletul cu cardul ...

Mi-au disparut amigdalitele ?

Exista vreun plan de terorizare p...
 Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 

Instalatie apa si Centrala Lemn Viadrus U22 Modificari

- - - - -
  • Please log in to reply
19 replies to this topic

#1
vandemm

vandemm

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 686
  • Înscris: 05.05.2009
Am o casa intr-o zona fara gaz, cu centrala pe lemne Viadrus U22 fonta, cu instalatie completa ,doua pompe, senzori .
Pe langa am si instalatia pe panouri solare(care are o eroare, nu am gasit meserias care sa se ocupe inca).

Modificari sunt la bai (POZA 1)
: tevile iesite afara prin bai, bagate in perete, scoase cu cot scurt, mai putin la masina de spalat, unde nu prea am ce face (am 8cm teava de alimentare apa si cotul de la evacuare care trebuie sasat mai lung).

Am primit propunerea la ca bucataria evacuarea (teava apa de 32 sa o schimb cu 50 mm pentur a preveni infundarea rapida  e vorba de 2-3m de teava
si
cele de la robineti PPR de la cele standard- 20mm cred , la mai mare de 25..desi am furtunele racord subtiri de 3/8, tot preventiv pentru a asigura o presiune constanta(nu stiu ce sa zic(.  






BOILER de la Panouri solare - mi s-a spus ca vasul de expansiune care intra pe Tur-alimentare apa rece e inutil si trebuie scos. E corect?

CENTRALA LEMN
. LA circuitul de apa din centrala lemne,  dar am doua pompe , ca in poze si  doua termostate de contact. Cel de pe bypass mi s-a spus ca nu e bine pus si trebuie mutat imiediat dupa , fiindca preia temperatura inutil; si ca trebuie dus dupa ,  pe apa calda. CE pareri aveti?


Nu sunt expert deloc in domeniu, de aceea cer pareri, scuzati pentru exprimare, probabil nu am dat detaliile complete, dar ma intereseaza acest puncte. Multumesc

Attached Files



#2
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Vasul de pe apa rece ce intra in boiler, este montat gresit. Trebuia sa fie intre supapa si boiler.
Ordinea corecta era: Teava apa rece + Robinet de separare + Supapa de sens / siguranta + teu cu vas + boiler.

Sonda de la panourile solare este bagata gresit. Trebuie mutata cu o gaura mai sus.
Nu se vede clar in poza, dar cred ca in celelalte 2 gauri ai dop. Era bine daca bagai teci in toate cele 3 gauri.

Datorita modului in care sa montat pompa de bypass, nu prea ai unde sa montezi cele 2 termostate de contact. Ele trebuie montate intre iesirea de tur din centrala si teul din care mergi la pompa de bypass.
Sfatul meu este sa te duci la dedeman si sa cumperi 2 controlere Avansa 110 E la 130 lei bucata. Sodele celor 2 termostate electronice Avansa se pot baga direct in centrala, in teaca in care este bagata sonda termometrului de temperatura al centralei. Astfel vei citi corect temperatura centralei si vei comanda pompele in functie de temperatura reala a centralei.
Atentie de de regula termometrul centralei va arata cu 10grd mai mult fata de termometrele electronice Avansa, chiar daca sint bagate in aceasi teaca.

#3
vandemm

vandemm

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 686
  • Înscris: 05.05.2009
Wow , multumesc mult!  Deci chiar are dreptate instalatorul asta si dvs aveti cu siguranta!

El mi-a spus ca pompa de tur principala sa o alimentez separat si sa o bag direct la priza , si sa iau un UPS , daca gasesc unul mia convenabil cu sinusoida pura (acumualtori am, auto de 72KW).


La panouri solare imi da eroare in Display..acum sincer nu am verificat instalatia electrica, e un tablou acolo.Sonda  o pun mai sus, in linie cu tevile de pe mijloc boiler.
a zis ca nu se baga.. chiar aveam nevoie de apa aia, cat o mai fi calda; poate totusi gasesc pe cineva .
El zicea sa golesc instalatia pe iarna din panouri.



*
mi-a aratat proiecte mari de 90KW kilometri de tevi cu automatizari facute de el, are scoala ,  cum vad  si la  dvs pe acest doemniu).

Toata instalatia, la tablou camera tehnica are siguranta in pozitia off(0) dar panouri solare totusi apare pe dispay mesaj eroare.
O sa trebuiasca sa iau si electrician dupa sa verifice electricul cumva, si sper sa nu apara alte probleme, o sa rog sa fac o proba la centrala de functiune (am doar craci ca lemn de foc, uscate pe vara);

Edited by vandemm, 03 September 2021 - 10:03.


#4
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Ce panouri ai ? Plane sau cu tuburi ?
In panouri nu ai antigel ?

Fa o poza la eroarea aia.

Acum m-am uitat mai atent la ce model de termostat are boilerul tau.
Ca sa nu te apuci de montat teci, poti baga sonda panourilor direct in boiler. Demontezi capacul ala de plastic de sub boiler si ai sa dai de o teaca in care acum sint bagate 2 sonde de cupru. Sint doua pentru ca ai 2 termostate mecanice in cutia aia de plastic. Scoti afara sondele alea de cupru, pui pe linga ele sonda de la panoul solar, dupa care le bagi in gaura (teaca) pe toate 3 odata pina la maxim.
Poti in prealabil sa bagi o singura sonda pina la maxim si sa faci un semn cu o bucata de banda de izolat, ca ulterior cind le bagi pe toate 3 deodata, sa fi sigur ca au intrat aproape pina la maxim.

#5
MT401

MT401

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 04.09.2021
Am o problemă deosebită. Pe un circuit de apa am avut o cana de 1/2. S-a spart țeavă este prinsa in ciment și nu o pot mișca, iar distanța rămasă după demontare este de 3 cm. Ce pot sa pun, ca și legatura între cele două fără să sparg tot peretele?

#6
vandemm

vandemm

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 686
  • Înscris: 05.05.2009
Mulțumesc

Panourile sunt plane, cu antigel , am pus poze de la achiziție .

https://ibb.co/CB14vb1
https://ibb.co/w0bXw1M
https://ibb.co/jyQkpNK
https://ibb.co/sCXrFL9
https://ibb.co/7Ndwm1h
https://ibb.co/fqTyLs7

Eroarea ..nu se vede clar
https://ibb.co/x88xyk2

Voiam să întreb dacă pentru mirosul din baie are rost  țeavă aceea din exterior care ar ieși pe o parte și trasa pe acoperiș să ajungă deasupra geammului mai sus? Din ce am văzut pe conducta de golire mare se face și aspirare aer prin vacuum .

Iar referitor la țeavă de golire sifon și țevile de apa de la chiuvete, are un rol pozitiv mărirea diametrului, pt a nu se acumula reziduuri la prima și pentru un flux mai bun la robineți ?

Mulțumesc


Legat de vas expansiune am citi aici ceva, legat de cele montate pe aspirație , mă gândeam dacă e musai să îl anulez pe cel de pe aspirație sau poate e gândit că mai jos. ( Nu mă pricep extraordinar, doar mă gândesc că ăștia de la Black des au dat schema, văd că tot orice vas instalații pompe e luat de la ei inclusiv sistem panouri  )

https://centrala.inf...rece-sau-calda/

Practic se recomanda plasarea vasului de expansiune pe partea de aspiratie a pompei de circulatie. Plasarea vasului de expansiune pe aspiratie va permite sistemului de distributie sa functioneze la o presiune mai mare, ceea ce va ajuta la evitarea formarii de bule de gaz în lichid precum si la evitarea cavitatiei (formarea si implozia aerului la contactul cu rotorul pompei din cauza presiunii scazute), care ar putea astfel deteriora pompa.

#7
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Daca ai antigel in panouri, nu ai nici un motiv sa le golesti iarna. Trebuie doar sa masori si sa vezi la ce temperatura rezista antigelul si sa mai completezi daca este cazul.

Eroarea aia zice ca sonda de sus de pe casa, sau cablul ce duce la ea, are undeva un scurtcircuit.
- Urca sus pe casa si verifica cum au fost inadite firele dintre cablu si sonda. Refa legaturile si vezi daca dispare eroarea
- Daca nu dispare, desfa sonda si vezi daca dispare eroarea respectiva si apare alta. Daca apare alta eroare, este sonda defecta. Daca ramine aceasi eroare, ai cablul defect.
- Daca ramine aceasi eroare, desfa si firele din controler. Daca ramine aceasi eroare, ai controlerul defect. Daca se schimba eroarea, ai cablul sau sonda defecte, sau inaditurile prost facute.

Parerea mea este ca sonda a fost inadita aiurea prin rasucirea firelor si dupaia data cu banda de izolat si in timp a intrat apa pe sub banda si acum controlerul zice ca ai firele in scurt

#8
vandemm

vandemm

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 686
  • Înscris: 05.05.2009
Da, am sa caut sa vad unde este pus si dac ae nevoie completez. Multumesc mult, fac si treaba asta cu sonda!

#9
M_ierdnA

M_ierdnA

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,608
  • Înscris: 17.03.2014

 florin71_skoda, on 03 septembrie 2021 - 08:34, said:

Sodele celor 2 termostate electronice Avansa se pot baga direct in centrala, in teaca in care este bagata sonda termometrului de temperatura al centralei. Astfel vei citi corect temperatura centralei si vei comanda pompele in functie de temperatura reala a centralei.
Atentie de de regula termometrul centralei va arata cu 10grd mai mult fata de termometrele electronice Avansa, chiar daca sint bagate in aceasi teaca.

Florin, am o problema asemanatoare la tara si m-ar interesa sa fac smecheria de care ai pomenit aici cu teaca in care e bagata sonda termometrului centralei. Am fost pe la tara zilele astea, insa nu am avut timp sa ma uit la centrala. Numai am incercat sa trag un pic de cutia cu termometrul, insa nu imi dau seama cum se desface/scoate si cum nu am vrut sa stric ceva, am lasat-o asa. Poti sa imi dai cateva indicatii cum sa desfac cutia? Multumesc.

#10
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Trebuie sa salti capacul mare, tabla care este deasupra peste toata centrala.

#11
M_ierdnA

M_ierdnA

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,608
  • Înscris: 17.03.2014
Aha, am inteles. Eu ma gandeam ca e numai cutiuta aia unde e termometrul care trebuie data la o parte. Sa incerc data viitoare cand ajung pe acolo sa vad cum e cu capacul. Habar nu am cum e prins. Trebuie demontat ceva la termostatul din fata care actioneaza priza de aer?

#12
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Termometrul din cutiuta, are un fir capilar de sa zicem ca 1 metru lungime care iasa din cutiuta si la capat are un "bulb" care este bagat intr-o teca imersata intr-o gaura din cazan.
Teoretic ar trebui sa poti salta capacul suficient de mult, fara sa umbli la "termostatul" din fata.
Din cite-mi aduc eu aminte, capacul are 4 clipsuri cu "cui", pe laterale. Nu-mi aduc aminte sa aiba si 2 holsuruburi in spate, insa trebuie verificat. Deci trebuie doar sa tragi tare de el in sus, sau sa bagi sub el o surubelnita lata si sa o rotesti.

#13
M_ierdnA

M_ierdnA

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,608
  • Înscris: 17.03.2014
Multumesc. O sa vad cand ajung pe acolo. Sper sa reusesc ceva. Cum e in momentul de fata aranjata instalatia e un pic ciudat. La iesirea din centrala e un Teu si pe o ramura a lui e casa cu caloriferele si pe cealalta e circuitul de bypass care trece si printr-un boiler. Pe acest circuit de bypass imediat dupa Teu e pusa o teaca unde sta acum senzorul care porneste pompa de calorifere. Pompa de bypass e "gandita" sa mearga non-stop (si asta e aiurea, dar asa e) si in felul asta, senzorul citeste cat de cat corect temperatura apei din centrala. Daca insa pompa de bypass sta dintr-un anumit motiv, senzorul asta ramane in urma vreo 10 grade cu cititul. As fi vrut sa scap de aceasta problema ca daca cineva uita sa dea drumul al pompa de bypass, sau se strica pur si simplu, pornirea pompei de calorifere sa nu depinda de acest lucru. Si de asta ma gandeam ca ar fi ideal ca aceasta pompa sa fie comandata direct de senzorul bagat in teaca centralei.

As face o "automatizare" si pentru pompa de bypass, dar nu stiu exact cum e recomandat sa porneasca ca inca nu am studiat problema.

#14
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Daca trece printr-un boiler, atunci nu mai este bypass :D Deci nu ai pompa de bypass :D
Ai 1 pompa de boiler si 1 pompa de radiatoare.

Pui 2 "termostate" Avansa.
- Unul setat pe ~55 grd porneste pompa de boiler
- Unul setat cu 5-10grd mai sus, porneste pompa de radiatoare.
daca cumva termostatele citesc temperaturi diferite, trebuie tinut cont si de diferenta de temperatura dintre ele. Sau pe ala ce citeste o temperatura mai mare legi pompa de boiler, ca asta trebuie sa plece prima, ial pe ala ce-i in urma cu citirea, legi pompa de radiatoare. Astfel esti sigur ca si daca sint setate la aceasi temperatura, intodeauna va pleca prima data pompa de boiler.

#15
M_ierdnA

M_ierdnA

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,608
  • Înscris: 17.03.2014
E si un bypass cu robineti la boiler, dar sta de obicei inchis, deci, da nu prea am bypass. Oricum boilerul ala are o serpentina minuscula si apa care trece prin el abia se simte ca pierde ceva caldura in boiler, deci pana la urma tot un fel de bypass e. Pompa asta de boiler o mai folosesc vara sa racesc boilerul incalzit de panoul solar. Dar si asta tot semi-automat (pe perioada cat nu e nimeni acolo), adica cu o priza programabila pusa sa circule apa prin boiler si centrala cateva ore pe zi. Cred ca controllerul solar are un releu pe care il actioneaza cand temperatura inboiler atinge o anumita valoare, insa nu m-am lamurit care e. ar trebui sa pun releul asta in paralel cu avansa ca sa am pompa de boiler complet automatizata, dar eu de obicei stau ff putin acolo si nu mi-am batut capul prea tare. Multumesc mult insa pentru sfaturi!

#16
vandemm

vandemm

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 686
  • Înscris: 05.05.2009
Revin cu o  problema întrebare :

In toamna am avut un mare soc : după de am văruit și faianțat toată casa , curgea apa prin pereți de la etaj la tonaj mare .


O Teava ppr roșu pocnise Si a spart și un robinet la radiatorm. Țeavă arata că la explozie , am spart gresia că să văd unde e.

Temperatura in cazan trecuse de 120 adică maxim deși tija de tiraj era montata la 80 /40 și era coborata.

Instalatorul a schimbat țeavă și mufele , robineți si pompa de retur, plus o supapa de sens și valvele de suprapresiune ce s-ar la 3. bari l lucru ce nu se întâmplă însă căci rămâne la 2 bari sau 2.2 maxim chiar de sare temperatura la 200 cred .


Ce sa fac ?
Nu am încredere în termostatul de imersie din cazan întrucât a mai sărit de 100 chiar de merge din 15 in 15 minute sa verific. Am văzut că daca nu pun lemne peste 70-80% din capacitate nu sare temperatura dar nu cred că este normal.

Am de gând să verific termostatul cumva punanadu l in apa care fierbe sa văd daca arata 100 . As pune altul dar ideea e că problema rămâne .

#17
vandemm

vandemm

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 686
  • Înscris: 05.05.2009
De asemenea am pățit că focul sa fie aproape stins de 30 minute -1 ora (cartoane pusesem și nu ard ) și arată tot 80 grade in cazan

#18
M_ierdnA

M_ierdnA

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,608
  • Înscris: 17.03.2014
Ai cumva robineti termostatati pe la calorifere? Pare ca nu ai circulatie cum trebuie. La temperaturile alea 100-120, pompa mergea?

La numarul 2, pe cate nivele e casa? Daca nu ai mai mult de un etaj, fa presiunea de 0,8 - max 1 la rece si pune supape de siguranta de 2 bari. Problema sunt tevile de plastic. Ele rezista la o anumita presiune pentru o anumita temperatura (de regula la 90 de grade). Daca temperatura creste mult (acel 120pe ca l-ai vazut) ele nu mai rezista la presiunea care e scrisa pe ele si fac poc, asa cum ai experimentat deja. Cu o supapa mai mica temperatura nu creste asa de tare inainte sa dea afara supapa si poate ai sanse sa te pastrezi in plaja in care tevile se simt inca bine. Ca masura suplimentara de protectie iti faci un fel de puffer in care sa descarci energia produsa de centrala cand temperatura pe tur sare de o anumita valoare.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate