Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Nikon Z6III

Caști bluetooth pentru smart...

Mutare tablou electric exterior

La mulți ani @leomagic44!
 Recomanadare viniluri

Tv ars din cauza la cctv?

Recomandare soundbar pentru telev...

Vecinii din curte au pus monopol ...
 La multi ani @MariusEXxTREME!

Temperatura AC

Sunt sigure bolurle de plastic (B...

Dimensionare putere centrala / ca...
 Impamantare suplimentara

Scartiei frana fata bicicleta noua

Instalare aer conditionat in apar...

Telefoane prietenoase cu vederea?
 

Cum functioneaza cablul TV?

* * - - - 3 votes
  • Please log in to reply
27 replies to this topic

#1
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 50,376
  • Înscris: 20.10.2015
Eu intelesei asa:
Informatia se transmite pe cuprul ala coaxial. Ecranul este pentru protectie impotriva interferarii.

Am gasit in casa 3 cabluri, unul pentru fiecare camera.
Am identificat prin verificare continuitate pe fiecare unde merge (pe coaxial doar nu si pe ecranare)

Pentru estetica, m-am gandit sa impart un cablu care vine la un dormitor pentru 2 televizoare (pentru fiecare dormitor).
Am folosit un splitter 1 in 3 si folosit 2 iesiri doar.

Problema este ca atunci cand il conectez la un televizor, am continuitate nu numai pe coaxialul central ci si pe ecranare.
Nu mi se pare normal.
Fenomenul se repeta la orice televizor folosesc.

Deocamdata nu am semnal sa verific daca receptia e clara. E recomandata impartirea unui cablu pentru 2 televizoare in cazul asta?

#2
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,629
  • Înscris: 05.12.2005
Milioane de locuințe folosesc sistemul ăsta.
Ecranajul este normal să aibă și el continuitate. Semnalul este trimis pe firul central, dar trebuie să se și întoarcă pe undeva...

#3
Sef-chenko

Sef-chenko

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,569
  • Înscris: 17.04.2006
Ideal este fiecare TV cu cablul lui dar, daca semnalul este suficient, se poate imparti fara probleme.
Continuitate este normal sa ai si pe tresa. Important este sa nu ai tresa si centralul in scurt, continuitatea sa fie pe fiecare in parte, nu impreuna.

#4
Oxigen1234

Oxigen1234

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,675
  • Înscris: 21.07.2011
de ce nu ti se pare normal?

#5
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 123,270
  • Înscris: 07.02.2003

View PostTsunnnami, on 02 septembrie 2021 - 07:34, said:

Problema este ca atunci cand il conectez la un televizor, am continuitate nu numai pe coaxialul central ci si pe ecranare.
Nu mi se pare normal.
Ba da, e normal, tv-urile moderne au inductoare la masa pe intrare ca parte din circuitele de filtrare si separatie, fac scurt in curent continuu.
Cablul coaxial e gandit sa functioneze in curent alternativ de inalta frecventa si este asimetric prin definitie si asa sunt toate conexiunile de 75 si 50 ohmi. Nu inseamna ca se foloseste un singur conductor pentru semnal... e nevoie intotdeauna de 2 poli pentru a forma un circuit electric Posted Image

Edited by andreic, 02 September 2021 - 08:09.


#6
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 50,376
  • Înscris: 20.10.2015
Stiam eu ca-mi dati motive sa fiu optimist

Mersi la toti

#7
Driade

Driade

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 337
  • Înscris: 14.08.2018

View Postmihaicozac, on 02 septembrie 2021 - 07:38, said:

Milioane de locuințe folosesc sistemul ăsta.
Ecranajul este normal să aibă și el continuitate. Semnalul este trimis pe firul central, dar trebuie să se și întoarcă pe undeva...
Prin cablul coaxial nu circulă niciun fel de curent electric, succint, ca la grădiniță, in spatiul dintre tresă și conductorul central se propaga o unda electromagnetică, exact cum curge apa printr-o țeavă, practic cablul coaxial e un ghid de undă de bandă largă, dar cu un factor de calitate Q net inferior ghidurilor de undă propriu-zise, care sunt țevi metalice sau sticlă argintată utilizate în benzile de unde centrimetrice/milimetrice.
Factorul de calitate al semnalului în cazul propagării printr-un cablu coaxial e dat de raportul dintre coeficientul de undă progresivă si coeficientul de undă staționară, dar mai ales este limitat de pierderile în dielectric(polietilena, teflon, etc). Tresa, învelișul exterior al cablului trebuie sa fie cat mai des împletită, eventual dublatî de folie conductoare pentru limitarea dispersiei de componenta electrica din campul electromagnetic.

#8
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 50,376
  • Înscris: 20.10.2015

View PostDriade, on 02 septembrie 2021 - 08:56, said:

Prin cablul coaxial nu circulă niciun fel de curent electric,

Nice, multumesc de explicatie.
Asta inseamna ca nu-i fce bine semnalului sa treaca prin multe splitters-e

O ajuta amplificatprul de semnal?

E vorba de semnalul care vine de pe fibra optica si iese din modem pe cablul coaxial

#9
RFL

RFL

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,400
  • Înscris: 10.12.2018
Nu iti trebuie amplificator la 3-4 televizoare. In legatura cu splitterul, schimba-l pe cel cu 3 iesiri cu unul cu 2 iesiri daca il folosesti pt 2 televizoare. Nu folosi splittere cu mai multe iesiri decat e cazul.

#10
Mircel

Mircel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,427
  • Înscris: 01.10.2005

View PostTsunnnami, on 02 septembrie 2021 - 09:06, said:

nu-i fce bine semnalului sa treaca prin multe splitter-e
„Multe” înseamnă peste...7-zic și eu.
La tine nu-s necesare mai mult de 3.

View PostTsunnnami, on 02 septembrie 2021 - 09:06, said:

O ajuta amplificatprul de semnal?
Doar dacă ultimul cablu coaxial are mai mult de 30 de metri. La capătul lui poate ar trebui un amplificator.
Cifrele au doar valoare de exemplu.

#11
danvlas

danvlas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,118
  • Înscris: 04.06.2009
Pui amplificator doar daca ai probleme cu semnalul la vreun televizor. Si, daca vrei calitate, chemi furnizorul sa ti-l regleze (ei au aparatura speciala cu care masoara atat amplificarea semnalului, cat si atenuarea zgomotului). Recomandarea este ca amplificatorul sa se puna la "inceputul" cablului, nu in capatul dinspre TV. Asta ca sa nu amplifice si zgomotul indus de cablul respectiv.

#12
Neaceasca85

Neaceasca85

    Power grid enthusiast

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 89,534
  • Înscris: 14.10.2008
Eu la 8 televizoare si 3 splittere cu 3 iesiri cascadate am amplificator, chiar din 2005.

Cu cat mai multe splittere, cu atat mai slab semnalul, se prabusea complet fara amplificator, asta dupa masuratori facute in 2005 de baietii de la RDS. Pana atunci foloseam doar 2 televizoare si era suficient, pana s-au introdus canale in banda UIF care e mai pretentioasa.

Acum zgomot am mai degraba la inceputul benzii decat in UIF.

Dar digitalul ma salveaza, desi unele HD-uri dau rateuri, dar merg cele importante.

SD sau radio nu au probleme.

#13
Digix

Digix

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,851
  • Înscris: 03.02.2007

View PostDriade, on 02 septembrie 2021 - 08:56, said:

Prin cablul coaxial nu circulă niciun fel de curent electric...

N-are cum să nu circule curent. Legea lui Ampere zice că avem câmpul magnetic proporțional cu intensitatea curentului. Dacă ai curent zero, nu ai nici câmp magnetic.

#14
Driade

Driade

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 337
  • Înscris: 14.08.2018

View PostDigix, on 02 septembrie 2021 - 10:04, said:

N-are cum să nu circule curent. Legea lui Ampere zice că avem câmpul magnetic proporțional cu intensitatea curentului. Dacă ai curent zero, nu ai nici câmp magnetic.

Nu are absolut nicio legatura electrotehnica cu radiotehnica in cazul de fata, nici undele electromagnetice care se propaga in atmosfera nu dau nastere la diferente de potential electric.
https://en.wikipedia...i/Coaxial_cable

Mult mai ilustrativa si mai "savanta" decat wikipedia, este aceasta carte veche, de unde se poate afla exact cum functioneaza un ghid de unda, cablu coaxial, magnetron, clistron, circulator, antena dielectrica, etc, etc.
https://www.targulca...at-1955-2005130

Amplificatorul de cablu este util in anumite situatii, dar nu face minuni, amplifica atat semnalul util, dar si zgomotul din linie, uneori amplificatorul face mai mult rau, inrautateste raportul semnal-zgomot.

Edited by Driade, 02 September 2021 - 10:22.


#15
Swerige

Swerige

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,535
  • Înscris: 09.01.2010
Semnalul la intrarea in amplificator trebuie sa fie de "calitate buna", altfel nu prea ai ce amplifica..
Daca ai fibra optica trasa pana in casa, semnalul este suficient de puternic chiar daca trece prin 2-3 splittere.
Foloseste cablu coaxial de calitate, gros. De asemenea ai grija la mufare.

Edited by Swerige, 02 September 2021 - 11:14.


#16
DaculScoril0

DaculScoril0

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,677
  • Înscris: 03.12.2014

View PostTsunnnami, on 02 septembrie 2021 - 07:34, said:

Eu intelesei asa:
Informatia se transmite pe cuprul ala coaxial. Ecranul este pentru protectie impotriva interferarii.
e un pic mai complicat. Firul central plus cămașa metalică formează un ghid de undă care se comportă diferit de un cablu electric. Diferit în sensul că n-au legătură unul cu altul :)

#17
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 50,376
  • Înscris: 20.10.2015

View PostDaculScoril0, on 02 septembrie 2021 - 23:34, said:

e un pic mai complicat. Firul central plus cămașa metalică formează un ghid de undă care se comportă diferit de un cablu electric. Diferit în sensul că n-au legătură unul cu altul Posted Image

Got it, thx!

#18
DaculScoril0

DaculScoril0

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,677
  • Înscris: 03.12.2014

View PostTsunnnami, on 02 septembrie 2021 - 07:34, said:

Problema este ca atunci cand il conectez la un televizor, am continuitate nu numai pe coaxialul central ci si pe ecranare.
Nu mi se pare normal.
Fenomenul se repeta la orice televizor folosesc.
nu e clar ce înțelegi prin continuitate și cum o măsori.

Orice TV are pe intrarea antenei tot soiul de componente între  firul central și masă care s-ar putea să-ți de senzația de continuitate.

În altă ordine de idei, la modul ideal, dacă ai un spliter 1 la 3 și folosești numai două dintre ieșiri ar treibui să pui pe a treia ieșire un terminator (Posted Image rezistență adică) de 75 de ohmi. Dar ești în România așa că merge și a așa.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate