Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Amenintat cu moartea de un numar ...

La multi ani @AndReW99!

Alegere masina £15000 uk

TVR vrea sa lanseze o platforma d...
 Strategie investie pe termen lung...

Modulator FM ptr auto alimentat p...

orange cablu f.o. - internet fara...

Robinet care comuta traseul
 A fost lansata Fedora 40

Samsung S24 plus

Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?
 transport -tren

Platforma electronica de eviden&#...

Cot cu talpa montat stramb in per...

Sfat achizitie sistem audio pentr...
 

Actiune in Instanta contra majorarii prețurilor fixe din contractele cu furnizori de energie

* * * * * 4 votes
  • Please log in to reply
392 replies to this topic

#73
T#OR

T#OR

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 400
  • Înscris: 28.01.2007
Art.9. Modificarea circumstanțelor- (1) Prin "modificare de circumstanţe" se înţelege intrarea în vigoare, modificarea textului sau a interpretării privind orice prevedere legală (inclusiv încetarea valabilităţii unei cerinţe legale, retragerea sau reînnoirea acesteia) sau modificarea condiţiilor tehnico-economice valabile la data semnării contractului.
(2) Orice modificare a circumstanțelor va duce la actualizarea automată a valorilor facturate de către Furnizor fără a fi necesară amendarea prezentului contract, astfel încât să se permită recuperarea integrală de către furnizor a costurilor suplimentare, cu respectarea procedurii de notificare prevăzută la art.6 alin.1 lit.e.
(3) Excepție de la prevederile cuprinse în alin.2 fac introducerea / modificarea / eliminarea oricăror taxe, impozite, tarife reglementate pentru care notificarea se considerată efectuată prin intermediul facturii, conform reglementărilor legale în vigoare.
(4) În caz de modificari legislative, furnizorul poate sa modifice componentele individuale ce formeaza pretul contractual fara acordul sau instiintarea cumparatorului si in lipsa unui act aditional, daca nu rezulta cresterea pretului de contract.


Art.12. Forţa majoră - (1) Părţile sunt exonerate de orice răspundere pentru neîndeplinirea în totalitate sau în parte a obligaţiilor ce decurg din acest contract, dacă aceasta este rezultatul acţiunii forţei majore. Circumstanţele de forţă majoră sunt acelea care pot apărea în cursul executării prezentului contract, în urma producerii unor evenimente extraordinare care nu au putut fi luate în considerare de părţi la încheierea contractului şi care sunt în mod rezonabil în afara voinţei şi controlului părţilor.
(2) Partea care invocă forţa majoră trebuie să notifice acest lucru în scris celeilalte părţi în termen de 48 de ore de la apariţia acesteia, cu confirmarea organului competent de la locul producerii evenimentului ce constituie forţă majoră.
6 FG-CGF-01.2021
(3) Neîndeplinirea obligaţiei de comunicare a forţei majore nu înlătură efectul exonerator de răspundere al acesteia, dar antrenează obligaţia părţii care o invocă de a repara pagubele cauzate părţii contractante prin faptul necomunicării.



Se pare ca au stiut de la inceput ce vor face....par acoperiti aici.

Edited by T#OR, 01 September 2021 - 20:38.


#74
FC72

FC72

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,626
  • Înscris: 06.03.2005
Nu ai inteles, repet, nu ai voie sa vinzi in pierdere produse, servicii. Profit sau pierdere pe firma este altceva.
Poate nu ai inteles furnizorii astia sunt baietii destepti din energie, nu au nimic, nu fac nimic, revand cu o microadaos dar sumele se aduna si fac ceva bani frumosi din asta.
Pot merge si in pierdere adica cheltuie mai mult castiga (tot bine pentru ei) dar nu pot vinde in pierdere si sunt obligati sa mareasca pretul, fara nici un risc.

#75
cain2k

cain2k

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 990
  • Înscris: 29.06.2008

View Postbenis, on 01 septembrie 2021 - 20:23, said:

Observ că nicicare nu aveți tupeul să puneți o captură de ecran cu articolul de "forță majoră" din contract. Acolo sigur se specifică de războaie, crize economice & shit. Ghinion, cum s-ar spune.

Me - tupeistul Posted Image

P.S: T#OR - ai fost mai tupeist ca mine ... tzz ...

Attached Files


Edited by cain2k, 01 September 2021 - 20:44.


#76
autocargo

autocargo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 456
  • Înscris: 01.03.2015

View Postbenis, on 01 septembrie 2021 - 20:31, said:

E cam greu să faci astfel de contracte, nu e așa de avansată piața.
În primul rând că la capitolul stocare la gaze doar Romgaz are ceva depozite în care stochează și își dai seama că nu semnează contracte cu toți furnizorii special pentru asta. Pentru că oricum au capacitate limitată, nu stochează pe ani de zile.
În al doilea rând, Hidroelectrica nu poate stoca energie pe termen așa de lung, deci nici dacă ar vrea nu ar putea onora asemenea contracte.

Atunci nu minti spunind ca oferi un pret fix pe 12 luni. Daca cunosti situatia de pe piata, asta fiind bussines-ul tau.
Nici o secunda nu m-am gandit ca astia de fapt ne vand vrabia de pe gard.
In mintea me de habarnist in ale pietei de energie m-am gandit ca astia au cel putin un contract (ferm si asigurat, eventual  chiar achitat) cu xxxxx Mgw ca sa poata vinde si ei mai departe.
Oare pe ce planeta traim?

#77
T#OR

T#OR

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 400
  • Înscris: 28.01.2007

View PostFC72, on 01 septembrie 2021 - 20:37, said:

Nu ai inteles, repet, nu ai voie sa vinzi in pierdere produse, servicii. Profit sau pierdere pe firma este altceva.
Poate nu ai inteles furnizorii astia sunt baietii destepti din energie, nu au nimic, nu fac nimic, revand cu o microadaos dar sumele se aduna si fac ceva bani frumosi din asta.
Pot merge si in pierdere adica cheltuie mai mult castiga (tot bine pentru ei) dar nu pot vinde in pierdere si sunt obligati sa mareasca pretul, fara nici un risc.

Bun....si atunci ei sa inteleg ca nu sunt obligati sa aiba niste contracte ferme inainte de a face oferte la clienti cu pret fix?
Cum sunt lasati sa intre pe piata asta? Totusi nu vand blugi sau alte chestii care nu sunt esentiale.Acum noi trebuie sa alegem un contract mult mai dezavantajos decat acum cateva luni, cand am semnat cu restart.

Inteleg....am luat teapa, dar sper prin sesizari macar sa fie schimbata legislatia sa nu mai permita unora sa vina si sa faca oferte pentru care nu au acoperire cu contracte ferme cu producatori(sau cum s-or numi) de gaze naturale.

Edited by T#OR, 01 September 2021 - 20:54.


#78
fati

fati

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 76
  • Înscris: 30.08.2021
Sa nu se inteleaga gresit.. nimeni nu a invocat forta majora, pentru ca aia probabil ar insemna total altceva, nu e ceva ce se poate doar declara, trebuie confirmata de autoritati si ma indoiesc ca va fi vreodata declara doar din cauza unui pret pe bursa.. acolo e vorba de calamitati naturale si razboaie, situatii total exceptionale.. faptul ca preturile pe bursa fluctueaza n-ar trebui sa fie o surpriza pentru nimeni si in niciun caz o forta majora.

Ce a facut Restart Energy a fost sa invoce un articol din conditiile general (art.  9  din  Condițiile  Generale  care  prevede  faptul  că  modificarea circumstanțelor de la momentul încheierii Contractului (inclusiv  modificarea condițiilor tehnico-economice) duce la actualizarea automată a valorilor facturate de către Furnizor, fără a fi necesară amendarea Contractului.) care spune vag ca se poate modifica pretul contractului datorita modificarii unor conditii tehnico-economice, neavand o definite a ce inseamna asta si cum se poate stabili, practic e un fel de usa lasata deschisa care le permite sa modifice pretul ori de cate ori considera ei de cuviinta.

Doar ca acel articol din conditiile generale este in total dezacord cu contractul in care se precizeaza ca pretul este fix pe durata celor 12 luni, text care se regaseste si in oferta si, dupa cum au observat unii, inclusiv la BVB unde au listat obligatiuni pentru ofertele respective, ce sa mai, au si recunoscut asta cand au raspuns la reclamatii (Astfel, în condiții normale de piață, prețul este unul fix. Acesta poate fi modificat în situații excepționale din pricina modificării circumstanțelor existente la data încheierii contractului.)

Despre asta e vorba, reclama de la inceput, la fel ca si la alti furnizori, a fost pentru pret fix pe durata contractului, au trecut asta peste tot, doar ca acuma prefera sa nu mai respecte acele contracte si sa creasca preturile sfidand practic toate promisiunile si stipularile ca pretul va ramane fix pe durata contractului..
Exista si alti furnizori pe piata care inca isi continua contractele cu pret fix, nu au invocat nicio situatie tehnico-economica..

Am si un PDF mai lung cu raspunsul de la ei in care practic mi se spune ca producatorii nu si-au respectat contractele cu ei, si astfel imi pun mie in carca pierderile pe care firma le-ar suferi pastrandu-mi pretul din contract.. ceea ce e absolut halucinat de citit..

#79
diasul

diasul

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,314
  • Înscris: 06.03.2006
Unii vorbesc aici doar sa se afle în treabă, fara să cunoască piata din energie. Grosul contractelor se fac pentru livrarea energiei într-o anumită perioadă de timp in viitor, pentru clienții preconizați. Exact ceea ce trebuia să facă și restart. Și un contract, trebuie respectat, punct, de aceea este legea părților.

Edited by diasul, 01 September 2021 - 21:58.


#80
tytysor

tytysor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,503
  • Înscris: 02.09.2006

View Postzile_san, on 01 septembrie 2021 - 17:24, said:

actiuni - colective - nu exista asa ceva in Romania.
contra majorarii prețurilor fixe din contractele cu furnizorul de energie - fundamentata (si) pe obligatia de a face  - am terminat facultatea de drept si sunt avocat dar ceea ce ai scris acum nu are niciun sens in limba romana
ambiguitatea continutului contractelor - da detalii
ambiguitatea continutului contractelor - da detalii

ce trebuie sa inteleaga omul de rand e ca furnizarea de curent/gaze intr-o tara normala e o afacere. afacerea trebuie sa produca profit. crezi ca face acelasi profit o firma care vinde apa in desert cu una care vinde apa in munti in elvetia?
Probabuil ca ai terminat spiru sau alta din aceeasi categorie, altfel stiai macar chestii elementare despre contracte!

View Postaxisborn, on 01 septembrie 2021 - 17:44, said:

Lasa-l frate, a facut dezmat pe topicul cu Restart Energy.
El crede ca tot ce zboara se mananca, el nu intelege ca pretuyl gazului pe pietele de unde importa furnizorii nostri a crescut cu peste 100% si atunci nu se mai poate respecta pretul din contract. El nu pricepe si pace, el tot mai crede ca firma asta., Restart Energy,. o sa vina cu zeci sau sute de mil de euroi de acasa sa compenseze pretul asta crescut brusc ca sa respecte articolul din contract cu pret fix. Si stai, ca in contract sunt apoi niste "conditii generale" pe care firma le poate folosi in avantajul ei ptr a mari pretul.

Aha, deci acum recunosti, ai cunostinte juridice zero, dar pe topicul restart te dai mare cunoscator .

O sa te miri, dar exact asta inseamna un contract!

Edited by tytysor, 01 September 2021 - 22:01.


#81
g1102

g1102

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,308
  • Înscris: 17.07.2018

View PostT#OR, on 01 septembrie 2021 - 20:36, said:

Art.9. Modificarea circumstanțelor- (1) Prin "modificare de circumstanţe" se înţelege intrarea în vigoare, modificarea textului sau a interpretării privind orice prevedere legală (inclusiv încetarea valabilităţii unei cerinţe legale, retragerea sau reînnoirea acesteia) sau modificarea condiţiilor tehnico-economice valabile la data semnării contractului.
(2) Orice modificare a circumstanțelor va duce la actualizarea automată a valorilor facturate de către Furnizor fără a fi necesară amendarea prezentului contract, astfel încât să se permită recuperarea integrală de către furnizor a costurilor suplimentare, cu respectarea procedurii de notificare prevăzută la art.6 alin.1 lit.e.
(3) Excepție de la prevederile cuprinse în alin.2 fac introducerea / modificarea / eliminarea oricăror taxe, impozite, tarife reglementate pentru care notificarea se considerată efectuată prin intermediul facturii, conform reglementărilor legale în vigoare.
(4) În caz de modificari legislative, furnizorul poate sa modifice componentele individuale ce formeaza pretul contractual fara acordul sau instiintarea cumparatorului si in lipsa unui act aditional, daca nu rezulta cresterea pretului de contract.


Art.12. Forţa majoră - (1) Părţile sunt exonerate de orice răspundere pentru neîndeplinirea în totalitate sau în parte a obligaţiilor ce decurg din acest contract, dacă aceasta este rezultatul acţiunii forţei majore. Circumstanţele de forţă majoră sunt acelea care pot apărea în cursul executării prezentului contract, în urma producerii unor evenimente extraordinare care nu au putut fi luate în considerare de părţi la încheierea contractului şi care sunt în mod rezonabil în afara voinţei şi controlului părţilor.
(2) Partea care invocă forţa majoră trebuie să notifice acest lucru în scris celeilalte părţi în termen de 48 de ore de la apariţia acesteia, cu confirmarea organului competent de la locul producerii evenimentului ce constituie forţă majoră.
6 FG-CGF-01.2021
(3) Neîndeplinirea obligaţiei de comunicare a forţei majore nu înlătură efectul exonerator de răspundere al acesteia, dar antrenează obligaţia părţii care o invocă de a repara pagubele cauzate părţii contractante prin faptul necomunicării.



Se pare ca au stiut de la inceput ce vor face....par acoperiti aici.

Cum sunt acoperiti?
Daca organul de confirmare a situatiei , ANRE spune prin vicepresedintele ei ca aceste contracte cu pret fix trebuie respectate?
La fel si ministrul energiei.

Edited by g1102, 01 September 2021 - 22:04.


#82
sammydo

sammydo

    PATRIOT ROMAN

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,234
  • Înscris: 04.03.2013

View Posttytysor, on 01 septembrie 2021 - 22:00, said:

Probabuil ca ai terminat spiru sau alta din aceeasi categorie, altfel stiai macar chestii elementare despre contracte!



O sa te miri, dar exact asta inseamna un contract!


Ce legatura are Spiru cu contractele ? Ce se invata la Spiru se invata la toate facultatile cu diferenta ca cei de la zi au programe de invatare mai bune, ateliere, spete, etc, eu am avut mai demult o speta si avocatii cu care m-am intalnit, o firma mare, MARE din Bucuresti, dupa ce le-am spus speta tot in codul penal se uitau, caci tot timpul au la ei cartile astea

#83
tytysor

tytysor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,503
  • Înscris: 02.09.2006

View Postaxisborn, on 01 septembrie 2021 - 18:11, said:

Dar oare  judecatorul nu va putea sa spuna: pai bine, nea Malinescu, Restart nu si-a respectat pretul din contract, dar matale nu esti client captiv la ei, puteai sa pleci si sa gasesti o oferta mai buna in alta parte , de ce n-ai facut-o?
Deci nu vei putrea spune ca din cauza restart ai ajuns sa platesti prea mult, in caz ca da faliment.
Sau sa ceri daune morale si alte trasnai.
Ca sa se mire o anumita categorie a populatiei! aceea care se face ca nu intelege ca partile aveau un contract care trebuie respectat de ambii parteneri!

View Postsammydo, on 01 septembrie 2021 - 22:03, said:



Ce legatura are Spiru cu contractele ? Ce se invata la Spiru se invata la toate facultatile cu diferenta ca cei de la zi au programe de invatare mai bune, ateliere, spete, etc, eu am avut mai demult o speta si avocatii cu care m-am intalnit, o firma mare, MARE din Bucuresti, dupa ce le-am spus speta tot in codul penal se uitau, caci tot timpul au la ei cartile astea
N-are nici o legatura, desigur! la private se vind diplome, nu se invata carte! orice paytron care se respecta, se sterge undeva cu diplomele respective!

#84
T#OR

T#OR

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 400
  • Înscris: 28.01.2007
g1102

Ok, atunci sa vad eu cum ii forteaza ANRE sa respecte contractele.

#85
ADAMCLISI-2020

ADAMCLISI-2020

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,308
  • Înscris: 07.05.2020

View PostFC72, on 01 septembrie 2021 - 19:59, said:

Nu inseala pe nimeni, nu mai poate respecta conditiile unui contract si se retrage, sau pune alte conditii, nu il poti obliga sa continue in aceleasi conditii pentru ca ar incalca legea! da ai citit bine, ar incalca legea sa iti furnizeze la acelasi pret cand producatorul l-a marit cu 30%.
Furnizorul, distribuitorul, revanzatorul nu are voie conform legii sa vanda un produs sau serviciu in pierdere.Da, firma poate avea profit sau pierdere dar nu poate vinde ceva in pierdere conform legii.
Marja de adaos este foarte mica iar o crestere a pretului la producator nu poate fi controlata din asta.
Ba incalca destule legi prin nerespectarea Contractului de Furnizare ! Pt cei mai putin pregartiti Reprezentantii ANPC deja s-au pronuntat direct pe media !  Chiar au specificat Clientilor cu pret Fix sa nu accepte modificarea pretului de Contract ! Mai ales obigatiile pe care le are ca Furnizor cand a primit Licenta ! Chiar daca o are valabila pana in 2016 i se poate suspenda sau retrage pt asa ceva de catre ANRE !  Sa nu uitam ca si AIK a patit la fel tot la gaze ! Nu a mai avut banuti a plecat !  Ce spune un Dorel sau altul fara pregatire juridica este doar cancan...(Precum cei ce-s mecanici dar stiu ei ca vaccinul le baga chipuri in corp...)

#86
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,850
  • Înscris: 20.10.2015
Cei care cereti sistem de sanatate privat 100%, ar trebui sa invatati din exemplul asta

#87
sammydo

sammydo

    PATRIOT ROMAN

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,234
  • Înscris: 04.03.2013

View Posttytysor, on 01 septembrie 2021 - 22:13, said:

Ca sa se mire o anumita categorie a populatiei! aceea care se face ca nu intelege ca partile aveau un contract care trebuie respectat de ambii parteneri!


N-are nici o legatura, desigur! la private se vind diplome, nu se invata carte! orice paytron care se respecta, se sterge undeva cu diplomele respective!


Lasa ca nu se sterge, am vazut cazuri cand paytronelul ala tot dupa diplome se uita...............mai sunt si mituri

#88
ADAMCLISI-2020

ADAMCLISI-2020

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,308
  • Înscris: 07.05.2020

View PostT#OR, on 01 septembrie 2021 - 22:13, said:

g1102

Ok, atunci sa vad eu cum ii forteaza ANRE sa respecte contractele.
Prin suspedarea sau chiar anularea Licentei de Furnizare Gaze si EE !  Daca nu stiai ANRE da Licentele pt asa ceva ! Nu poate orice Domuta cu srl ul lui (care cica a devenit SA) sa-si bata joc de mii de clienti ! Capisci man ?

#89
george_alexandru

george_alexandru

    Mwe Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,488
  • Înscris: 30.08.2017

View Postbenis, on 01 septembrie 2021 - 20:17, said:

Deci aparent da, au uzat de capitolul "forță majoră" din contract. Au mari șanse să fie acoperți de acel contract, trebuie citit ce au scris acolo.


Probabil asta au invocat, dar foarte improbabil sa aiba castig de cauza. Intr-o piata cu preturi fluctuante sa spui ca a crescut pretul mai mult decat te asteptai e chestie de amatori. Cum ar fi sa invoc si eu fata de banca forta majora pentru ca am fost dat afara si sa cer mi se stearga restul ratelor. Nici eu nu ma asteptam sa fiu dat afara.

View PostTsunnnami, on 01 septembrie 2021 - 22:15, said:

Cei care cereti sistem de sanatate privat 100%, ar trebui sa invatati din exemplul asta

SUA e un exemplu negativ chiar mai bun

Edited by george_alexandru, 01 September 2021 - 22:21.


#90
sammydo

sammydo

    PATRIOT ROMAN

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,234
  • Înscris: 04.03.2013

View Postgeorge_alexandru, on 01 septembrie 2021 - 22:21, said:

Probabil asta au invocat, dar foarte improbabil sa aiba castig de cauza. Intr-o piata cu preturi fluctuante sa spui ca a crescut pretul mai mult decat te asteptai e chestie de amatori. Cum ar fi sa invoc si eu fata de banca forta majora pentru ca am fost dat afara si sa cer mi se stearga restul ratelor. Nici eu nu ma asteptam sa fiu dat afara.



SUA e un exemplu negativ chiar mai bun


Nu ai inteles ca baietii sunt pe un cartel, sistemul asta a fost gandit si conceput de niste baieti destepti, si cum proverbul spune ca corb la corb nu isi scoate ochii, daca gainarii astia de la Restart raman fara licenta dau eu berea, eu pariez ca nu li se intampla nimic, desi si eu mi-am luat teapa, dar contractul meu mi-a dat clanta si nu prea pot sa fac nimic

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate