Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Audio surround cu boxe in tavan

- - - - -
  • Please log in to reply
306 replies to this topic

#1
Ger0nimo

Ger0nimo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 994
  • Înscris: 21.07.2021
Se da sistemul din imagine cu urmatoarele caracteristici si se supune studiului functionarea sa.

TV Philips cu 3 ambilight 55POS8700/12,  4k

AV Receiver Marantz SR5010 cu upscaling 4k si Atmos/DTSX
Minipc Beelink SEI10  - Win11 - playerul perfect! Cu telecomanda AirMouse si tastiera.
Bluray player/SACD  OPPO BDP-103
Placa audio externa Creative Sound Blaster X3 7.1
Boxe Front   2 X  B&W  DM-604 S3  3-cai
Centru  1 X B&W  DM-600   2-cai
Surround Side 2  X B&W CCM 362  2-cai
Surround Back  2  X B&W CCM 362  2-cai
Subwoofer Yamaha 1000 crossover 150Hz.
Cabluri intre aparate preponderent  HDMI, singurele capabile de 192khz/Atmos/Dolby Vision. Am incercat si varianta sa separ audio prin Creative cu 8 RCA in analogic dar tot mai bine se aude prin HDMI.

Dispunerea boxelor:  Cele doua Front si Centrul  in mod clasic  la acelasi nivel iar cele patru surround in tavan, dispuse perechi in alte doua planuri diferite. Daca consideram Ascultatorul asezat pe canapea in fata lui la 0grade sunt Fronturile si Centrul, in sus la 80 grade e prima pereche Surround Side iar la 100 grade e cealalta pereche Surround Back. Toate cele 7 boxe delimiteaza un spatiu(4 x 5m) de auditie multicanal cu sunet controlat, inafara acestui spatiu sunetul pierzandu-si locatia (nu calitatea) fiind mai aproape de stereo decat de surround(zic eu).
Am facut precizarea cu pozitia exacta a boxelor pentru a arata ca au fost respectate cateva conditii. Toate boxele sunt  in acelasi spatiu de auditie iar cele perechi in acelasi plan si echidistante fata de Ascultator. Nu degeaba boxele sunt perechi si in acelasi plan.

Tratament acustic al camerei: Inafara de antifonarea peretilor din constructie, nimic special. Singura grija a fost sa nu am suprafete mari plane si sa fie cat mai mult material fonoabsorbant, covoare, draperii. Calitatea sunetului a fost asigurata cu componente de calitate, cabluri de sectiune suficienta, trasee prin pereti separate alimentare/semnal. Nimic extravagant.

Setari: Marantz ofera mai multe setari in privinta pozitiei boxelor, fiecare mutand scena in fata/spate sau sus/jos. Poti asculta o melodie in mai multe moduri ca experiment macar.
Fronturile au fost pozitionate initial paralele pe colturile unui triunghi echilateral cu latura de 3m, apoi au fost rotite catre Ascultator in urma auditiei.  Calibrarea am facut-o cu Audissey XT in 9 puncte care a relevat destul de exact locatia difuzoarelor si a verificat legarea in faza a lor. Am incercat si fara Audissey dar am abandonat, sunetul era fad.
Deasemenea a fost nevoie de subwoofer, Marantz taind destul de mult frecventele joase. Comparativ, Onkyo are bass puternic si merge fara probleme in 5.0.
Alte reglaje mai fac din pc.  In special upmix la 7.1, egalizare, cu AC3Filter in interiorul playerului.

Auditie: Sunetul in zona de auditie are toate adjectivele unui sunet de calitate. Inalte si medii clare, bass sanatos, nici un ecou,  nici o vibratie in carcasa boxelor, mobilier sau parchet.
Se aude diferit fata de un sistem surround clasic pe un  singur layer ? DA, dar nimic infricosator, e aceeasi melodie. Insa daca un sistem clasic te face sa te simti intr-o sala plana, aceasta pozitionare te duce catre amfiteatru. Esti mai jos decat scena.
Nu sunt  toate sunetele? Ba da, sunt acolo. Ascultatorul e in bataia a 7 conuri de sunet simetrice controlate de receiver, doar ca acum semnalul vine de pe 3 planuri, nu unul. Diferentele fata de un sistem clasic nu sunt mai mari decat diferentele  observate cand rotesti capul in timpul auditiei, deci acceptabile. Oricum, nu cred ca sta nimeni incremenit pe canapea de frica sa nu strice melodia prin miscarea lui.
Marantz, si toate amplificatoarele cu Atmos, ofera pozitionari de boxe in tavan care nu sunt anulate in lipsa semnalului Atmos. Daca Atmos lipseste pe ele e trimis semnal surround, semn ca nici tehnicienii Marantz nu si-au facut probleme de semnal surround din tavan.

In concluzie  pot spune ca boxele in tavan iti ofera un alt fel de a asculta sunete. Nu mai bun, nu mai rau. Asa cum multicanalul nu e mai bun ca stereo ci e altfel.  Cu multe optiuni de a jongla cu scena, cu multe reglaje. Ascultatorul alege ce-i place exact cum alege un brand de boxe sau un amplificator. Poate spune ca-i place cu muzica si de sus sau ramane la surround clasic la nivelul canapelei. Sau nu-si face nici o problema si se obisnuieste cu sunetul asa cum s-a obisnuit cu Atmos sau Auro dupa multi ani de Dolby si DTS.

Pro? Aceasta pozitionare poate fi o optiune cand ai o camera mare si nu vrei sa o ocupi toata cu scule audio. Sau are multiple intrebuintari. Si mai vrei sa scapi de grija unor boxe pe stativ in mijlocul camerei mereu in pericol de a fi rasturnate.
Contra. Sunt necesare cateva lucrari de zidarie.

Attached Files



#2
__Dan__

__Dan__

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,942
  • Înscris: 15.04.2019
Daca le dai tare, la bloc, ajung bașii și la vecinul de sus? Adica-i genereaza valuri in ciorba de pe masa?

Edited by __Dan__, 31 August 2021 - 15:05.


#3
overseas

overseas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,088
  • Înscris: 09.01.2007
Mah, omul a promis pe alt topic ca isi face subiect separat pentru o discutie tehnica. Nu are rost sa-l haituim pe teme civice, nu pare oricum genul sa dea muzici la tot cartierul.

#4
vinciun

vinciun

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,661
  • Înscris: 24.10.2015
Crossover la 150 hz imi pare nepotrivit, mai ales ca ai boxe de podea in 3 cai. L-as fi pus de la 80 in jos. In dependenta de cum se aude. Si imi pare ca lipseste ceva jos pe podea.

Edited by vinciun, 31 August 2021 - 15:51.


#5
Ger0nimo

Ger0nimo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 994
  • Înscris: 21.07.2021
Intr-adevar difuzoarele de bass de la frontali cam stau degeaba dar suna prea frumos subwooferul Yamaha.

#6
FC72

FC72

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,622
  • Înscris: 06.03.2005
Poti sa incerci diferite setari la crossover sa vezi cum suna mai bine, THX de exemplu, merg pe 80Hz ca punct de taiere la boxe si subwoofer fara posibilitate de modificare.
Subwooferul la 150Hz devine usor localizabil.
Nu stiu cum suna din punct de vedere calitativ boxele incastrate in perete, din ce am ascultat nu sunt deloc grozave dar pentru canalele alea ambientale nu ai nevoie de hi-end.
Totusi revin la tv, ma ingrozeste, uite o comparatie cum este o imagine de 100" versus una 65", proiector vs OLED.
55" este monitor de birou cum ziceam.

Attached Files



#7
Ger0nimo

Ger0nimo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 994
  • Înscris: 21.07.2021
Fain biroul dar putin mare monitorul pentru mine. Probabil tv-ul va fi urmatorul upgrade.

Subwooferul l-am adaugat din cauza lipsei basilor. Deci daca merg la 80Hz nu regasesc diferenta in boxele front. Acolo pur si simplu Marantz taie. Ar trebui sa scot Audissey dar atunci raman si fara dsp-uri si nu-mi mai place sunetul.

#8
underb

underb

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,491
  • Înscris: 08.03.2015
Poza cu camera spune totul. Si nu pare sa spuna nimic de bine.
2 aspecte principale:
Tavan<>parchet @ ~3m - unde statice la greu. Treaba cu tratamentul acustic in conditiile astea e o gluma sper. E mai mult ca sa fie. Arunca ceva pe jos si va face de 20x mai mult decat tratamentul acustic.

Pozitionarea pe inaltime a sunetului e data din masterizare si tine cont de felul in care percepe urechea sunetele care vin de sus sau de jos si le livreaza ca atare direct pe inregistrare. Tu ai suprapus masterizarii care incearca sa pacaleasca urechea si creierul, pozitionarea fizica a difuzorelor. Auzind totul de sus, nu vei mai auzi ca fiind sus doar ce a fost masterizat sa se auda ca fiind sus ci totul.

Ce ai tu poate fi ok pt ambianta sau o auditie fara pretentii dar in rest e sub un sistem stereo complet de 3000 de lei. Poti sa nu fii de acord ca nu ma afecteaza in niciun fel nici pe mine si nici pe aia care ti-au luat banii.

Probabil ca se aude ca la nunta...

PS. Am vazut ca ai si fronturi deci e ok.
Ramane doar faza cu aruncatul a ceva pe jos ca sa omori undele statice care strica treaba.

Edited by underb, 31 August 2021 - 22:32.


#9
vinciun

vinciun

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,661
  • Înscris: 24.10.2015
Am spus si eu din prima ca lipseste ceva jos dar nu a luat in seama.

#10
Ger0nimo

Ger0nimo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 994
  • Înscris: 21.07.2021
Nu se vedea dar e.

 underb, on 31 august 2021 - 22:31, said:


Pozitionarea pe inaltime a sunetului e data din masterizare si tine cont de felul in care percepe urechea sunetele care vin de sus sau de jos si le livreaza ca atare direct pe inregistrare. Tu ai suprapus masterizarii care incearca sa pacaleasca urechea si creierul, pozitionarea fizica a difuzorelor. Auzind totul de sus, nu vei mai auzi ca fiind sus doar ce a fost masterizat sa se auda ca fiind sus ci totul.


Asta se verifica doar pe masterizari cu pozitionare pe inaltime adica Atmos si Auro. Nu se verifica in cazul unui surround normal unde layerul de la nivelul urechii e urcat in tavan, dar e oricum in acelasi plan.

In concluzie e problema doar in cazul filmelor cu Atmos/Auro unde nu voi mai avea o separare precisa pe inaltime, corect?
Surround-ul normal, stereo, 7.1 vor fi ok.

 vinciun, on 31 august 2021 - 22:36, said:

Am spus si eu din prima ca lipseste ceva jos dar nu a luat in seama.

Mai curand n-am inteles.

Attached Files



#11
edigee

edigee

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,177
  • Înscris: 16.10.2008

 Ger0nimo, on 31 august 2021 - 23:02, said:

.
Asta se verifica doar pe masterizari cu pozitionare pe inaltime adica Atmos si Auro. Nu se verifica in cazul unui surround normal unde layerul de la nivelul urechii e urcat in tavan, dar e oricum in acelasi plan.

Masterizarea in audio inseamna cu totul altceva. Eventual poti vorbi de calibrari rezultate in urma unor masuratori.
Jean-Luc Picard te poate indruma si ajuta cu asa ceva.
Ca idee generala ,un sistem audio , fie stereo sau multicanal ,se realizeaza dupa reguli bine stabilite. Cand incercam sa impacam si problemele de design , sa integram cumva acel sistem intr-un anumit spatiu prestabilit e foarte dificil. Eventualele libertati/abateri de la reguli pe care  le luam in favoarea designului sunt , de cele mai multe ori , nefericite.
Edit: Nici macar subwooferul nu e corect pozitionat. Te-a indrumat cineva? Ai cautat informatii?

Edited by edigee, 01 September 2021 - 23:02.


#12
Ger0nimo

Ger0nimo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 994
  • Înscris: 21.07.2021
Tocmai voiam sa continui cu cateva intrebari celor care se ocupa cu optimizarea camerelor sau celor care stiu.

Ce se masoara intr-o camera de auditie? Cu ce aparate? Care sunt valorile acceptabile?

Cum se corecteaza ce s-a masurat?

#13
edigee

edigee

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,177
  • Înscris: 16.10.2008
Daca esti din Bucuresti , ia legatura cu Jean-Luc -Picard si te va rezolva in cel mai profesional mod cu putinta.
Lucrurile aste de finete nu prea le gasesti pe forumuri decat la un nivel ceva mai "entry level".
Calibrarile automate facute de receiver ,iarasi nu dau intotdeauna rezultate scontate. Te scot doar oarecum din incurcatura intr-o prima faza.

Edited by edigee, 01 September 2021 - 23:14.


#14
Ger0nimo

Ger0nimo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 994
  • Înscris: 21.07.2021

 edigee, on 01 septembrie 2021 - 23:00, said:

Masterizarea in audio inseamna cu totul altceva. Eventual poti vorbi de calibrari rezultate in urma unor masuratori.
Jean-Luc Picard te poate indruma si ajuta cu asa ceva.
Ca idee generala ,un sistem audio , fie stereo sau multicanal ,se realizeaza dupa reguli bine stabilite. Cand incercam sa impacam si problemele de design , sa integram cumva acel sistem intr-un anumit spatiu prestabilit e foarte dificil. Eventualele libertati/abateri de la reguli pe care  le luam in favoarea designului sunt , de cele mai multe ori , nefericite.
Edit: Nici macar subwooferul nu e corect pozitionat. Te-a indrumat cineva? Ai cautat informatii?

Masterizarea nu e inregistrarea?

Subwooferul are difuzorul inspre Ascultator si tubul in dreapta. Aerul iese prin tub paralel cu peretele. Tubul cilindric cu forma neregulata.
L-am pozitionat dupa cateva incercari dar nu sunt diferente notabile.

Discutia aici e doar cu scop informativ. Imi dau seama ca sunt subtilitati care se rezolva la fata locului.

Sunt din Arad.

#15
Jean-Luc_Picard

Jean-Luc_Picard

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,777
  • Înscris: 04.10.2014

 Ger0nimo, on 01 septembrie 2021 - 23:04, said:

Ce se masoara intr-o camera de auditie?
Se măsoară să nu-ți transforme camera ceea ce livrează boxele în cu totul altceva.

 Ger0nimo, on 01 septembrie 2021 - 23:04, said:

Cu ce aparate?
Cu aparate speciale, începând cu microfoane dedicate de măsurători audio.

 Ger0nimo, on 01 septembrie 2021 - 23:04, said:

Cum se corecteaza ce s-a masurat?
Schimbată poziția boxelor, a locului de ascultare, sincronizat sub-ul cu sateliții, tratamente acustice (nu draperii și covoare, ăla e decor), corecție a curbei de răspuns cu filtre (digitale cu DSP).

 Ger0nimo, on 01 septembrie 2021 - 23:13, said:

L-am pozitionat dupa cateva incercari dar nu sunt diferente notabile.
Atunci e ceva grav în neregulă acolo. Este piesa cea mai sensibilă la poziționare.

#16
edigee

edigee

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,177
  • Înscris: 16.10.2008

 Ger0nimo, on 01 septembrie 2021 - 23:13, said:

Masterizarea nu e inregistrarea?
Nope.
Masterizarea e un proces ce se face asupra mixului unei inregistrari. E o activitate de post productie. Dupa ce se face inregistrarea intr-un studio ,sau live , materialul multitrack sau mix-ul stereo(cazul cel mai intalnit) sufera corectii si prelucrari ulterioare pt un scop bine definit. Anume sa sune corespunzator cam pe orice tip de echipament audio ,indiferent ca e sistem HI-FI ,portabil sau car audio.
Masterizarea e un proces complicat ,de cele mai multe ori exista studiouri specializate pt asta. Ca fapt divers ,persoanele ce fac masterizaarea e de preferat sa nu fi lucrat si la inregistrarea respectiva. Adica pt urechile lor materilaul sa vina "virgin" ,pt a se inlatura orice urma de subiectivism in abordare.

#17
Ger0nimo

Ger0nimo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 994
  • Înscris: 21.07.2021
Care e probabilitatea ca ceea ce stabilesc aparatele sa nu coincida cu preferintele Ascultatorului?

Masuratorile tin cont de factorul uman? In sensul cà daca Ascultatorul are carente in auzirea frecventelor se poate face ceva? Sau e unanim acceptata curba de raspuns?

 Jean-Luc_Picard, on 01 septembrie 2021 - 23:22, said:


De exemplu 20Hz si 20000Hz nu-i mai auzi cu varsta

#18
Jean-Luc_Picard

Jean-Luc_Picard

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,777
  • Înscris: 04.10.2014

 Ger0nimo, on 01 septembrie 2021 - 23:31, said:

Care e probabilitatea ca ceea ce stabilesc aparatele sa nu coincida cu preferintele Ascultatorului?
Ca și la video, nu se calibrează pentru preferințe arbitrare, ci pentru fidelitatea reproducerii înregistrării. Cum se definește această fidelitate? Simplu, materialul se vede sau se aude cât mai apropiat de cum era perceput în studioul în care i s-a dat forma dorită de autori. (De altfel, una dintre ține este să reproducem ambianța din studio, motiv pentru care există reguli precise de amplasare a boxelor, exact pe că la fel erau amplasate și acolo unde s-a stabilit care este sunetul dorit.)
Exemplu concret video: o nuanță de culoare trebuie să fie identică cu cea originală, nu plăcută sau neplăcută. Oricine va percepte două culori identice ca fiind identice, e posibil ca două culori ușor (sau chiar mai mult) diferite să fie percepute de către unii ca fiind diferite, iar de către alții ca fiind identice.
Exemplu concret audio: conținutul de armonici, timbrul unui sunet, trebuie să fie identic cu cel original, nu plăcut sau neplăcut (nu transformăm o compoziție pentru pian să sune ca o trompetă). Oricine va percepe două sunete cu compoziție spectrală identică drept identice; din nou, dacă există diferențe, unii s-ar putea să le perceapă, iar alții nu.
Diferențe inexistente nu sunt percepute decât în cazul iluziilor, dar în acest caz ceva tot diferă, perspectiva sau altceva, nu poți creezi iluzia unei diferențe inexistente dacă nu introduci un factor de variabilitate.

 Ger0nimo, on 01 septembrie 2021 - 23:31, said:

Masuratorile tin cont de factorul uman?
Există un set de calități ale sunetului care sunt definite în termeni de percepție umană, nu de mărimi fizice.

 Ger0nimo, on 01 septembrie 2021 - 23:31, said:

In sensul cà daca Ascultatorul are carente in auzirea frecventelor se poate face ceva?
Dacă e surd, nu are rost să se facă reglaje.
Dacă îi plac bubuieli sau alte tipuri de excese și deformări, se poate să fie lăsat în pace să se joace din butoane cum dorește. Nu avem in dotare EEG, să vedem ce distorsiuni îi creează răspunsuri neuronale.

 Ger0nimo, on 01 septembrie 2021 - 23:31, said:

Sau e unanim acceptata curba de raspuns?
E unanim acceptat că trebuie să se audă ceea ce este pe înregistrare.
E adevărat că unii vor să audă altceva (valabil și la video), caz în care se recomandă lovirea unui lighean cu un făcăleț sau orice altceva produce distorsiunile dorite (și confundate cu un sunet de calitate). Posted Image

Edited by Jean-Luc_Picard, 01 September 2021 - 23:54.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate