Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Resoftare camera supraveghere

Cu ce va aparati de cainii agresi...

Nu imi platiti coletul cu cardul ...

Mi-au disparut amigdalitele ?
 Exista vreun plan de terorizare p...

Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024
 Suprasolicitare sistem electric

CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...
 Magnet in loc de clește pent...

Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over
 

Remediere țuică cu gust usor "lemnos"

* - - - - 1 votes
  • Please log in to reply
49 replies to this topic

#19
scania_delfin

scania_delfin

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,133
  • Înscris: 25.01.2015

 ericmario, on 29 august 2021 - 11:54, said:

Cea mai nașpa răchie e cea de corcodușe. Și cea de struguri.
Iaaak! Hepatita A!
Nu este deloc naspa,tuica din corcoduse este mai aromata dacat din prune,si din struguri este foarte buna.Daca o faci zeama lunga este naspa din orice.

#20
neamanole

neamanole

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 840
  • Înscris: 12.01.2014
Distileaza tuica inca o data

#21
rim80

rim80

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,172
  • Înscris: 06.04.2020
Exact, daca nu esti multumit de gust, tarie, aroma, o poti fierbe inca o data si ai rezolvat problema. Eventual o scoti la distilare ceva mai tare daca nu-ti place palinca.

#22
cristiany

cristiany

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,871
  • Înscris: 16.04.2007

 ericmario, on 29 august 2021 - 11:54, said:

Cea mai nașpa răchie e cea de corcodușe. Și cea de struguri.
Iaaak! Hepatita A!

Du-te și spune-le grecilor că răchia de struguri e nașpa. Posted Image

#23
Hunor_66

Hunor_66

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,530
  • Înscris: 22.08.2016

 ericmario, on 29 august 2021 - 11:54, said:

Cea mai nașpa răchie e cea de corcodușe. Și cea de struguri.
Ii zice ''grappa''.

 gavroche83, on 29 august 2021 - 11:39, said:

Aveti idee, exista remedii pentru a elimina / a curata tuica? Nu fac asta in mod regulat, a fost ceva ocazional si nu ma pricep.

Merci
O mai fierbi o data.

#24
EMPP

EMPP

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,781
  • Înscris: 12.01.2018

 foreverbanned, on 29 august 2021 - 12:11, said:

[optional, dar necesar] sirop
optional sau necesar?pun zahar cei ce vand ca sa iasa mai multa.
daca pui zahar peste pufoaica sau gainat de pasare tot tuica rezulta

 scania_delfin, on 29 august 2021 - 13:09, said:

Nu este deloc naspa,tuica din corcoduse este mai aromata dacat din prune,si din struguri este foarte buna.Daca o faci zeama lunga este naspa din orice.
trebuia din start sa ne zica de cate ori a fiert-o

Edited by EMPP, 29 August 2021 - 16:22.


#25
edy_wheazel

edy_wheazel

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,023
  • Înscris: 31.07.2007
Adaosu' de zahar se simte in palinca, nu stiu in tuica. Si iti da dureri de cap.

#26
DaculScoril0

DaculScoril0

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,670
  • Înscris: 03.12.2014
zahărul se pune înainte de fermentare, nu după.
Și asta doar în cazul în care borhotul nu are suficient zahăr.

#27
edy_wheazel

edy_wheazel

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,023
  • Înscris: 31.07.2007

Quote

zahărul se pune înainte de fermentare, nu după.

Da, am intrebat expertu' si o zis ca asa-i. O zis ca iasa mai tare, in cazu' nostru pe la 52 grade, da' se poate si fara zahar.

#28
corsica

corsica

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,945
  • Înscris: 13.04.2007
Inițiator:
1. niciodată să nu mai deschizi un topic despre băutură duminica,  toți sunt "afumați" și foarte pricepuți
2. din corcodușe nu se obține țuică,  doar din prune
3. singura soluție ar fi să o mai distilezi încă o dată

#29
foreverbanned

foreverbanned

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,965
  • Înscris: 06.05.2020
Tuica se obtine din orice fructe.
Chiar daca nu s-ar obtine cum ai scris, corcodusa e asemanatoare cu pruna.

#30
DaculScoril0

DaculScoril0

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,670
  • Înscris: 03.12.2014

 edy_wheazel, on 29 august 2021 - 16:54, said:

Da, am intrebat expertu' si o zis ca asa-i. O zis ca iasa mai tare, in cazu' nostru pe la 52 grade, da' se poate si fara zahar.
n-are legătură zaharul cu tăria distilatului.
Zahărul influențează numai cantitatea de alcool din borhot, înainte de distilare. Dacă e prea puțin borhotul se face oțet. Dacă e prea mult nu contează prea tare, oricum nu vei obține mai mult de 10-12% concentrație alcoolică în borhot.

Tăria distilatului depinde de cum se face distilarea. Cu un alambic obișnuit obții ceva pe la 35% la prima distilare și maxim 50-53% la a doua.
Depinde mult de cum e construit alambicul, cât de tare este focul, și altele.

53% (pe acolo, nu-mi amintesc exact valoarea) este maximul ce se poate obține cu un alambic simplu, indiferent de câte ori distilezi.
Ca să obții concentrații alcoolice mai mari trebuie o coloană de reflux.

#31
DaculScoril0

DaculScoril0

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,670
  • Înscris: 03.12.2014

 corsica, on 29 august 2021 - 20:26, said:

Inițiator:
2. din corcodușe nu se obține țuică,  doar din prune

 foreverbanned, on 29 august 2021 - 20:54, said:

Tuica se obtine din orice fructe.

@corsica e pedant.
Orice distilat din altă fructă decât pruna se cheamă rachiu.

#32
foreverbanned

foreverbanned

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,965
  • Înscris: 06.05.2020
1. Corcodusa este tot o pruna, un fel de pruna salbatica.
2. Definitia din dex: Băutură alcoolică obținută prin fermentarea și distilarea prunelor sau altor fructe.

#33
Manjo

Manjo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 355
  • Înscris: 14.09.2011

 foreverbanned, on 29 august 2021 - 12:31, said:

Cine are de cheltuit bani pe delicatese si are aproape magazin de unde cumpara sa o faca cu toata inima.
Altii fac doar pentru diversificare.
Mai distilează inca o data produsul neconform si ma inviți la degustare.

 gavroche83, on 29 august 2021 - 11:39, said:

Salut,
Am avut cateva corcodușe pe care le-am strâns si dupa fermentate, le-am facut țuica.
In locul apei am adaugat un rest de vin pe care nu il mai consumam, nu era acru doar ca ramasese pytin dulce si nu a avut succes in consum.
Am reusit eliminarea majoritatii samburilor dar au mai ramas xativa si in borhotul format.
Dupa ce am facut țuica, se observa un usor iz de lemn (nu miroase ciudat, doar in gust), cel mai probabil de la samburii ramasi in borhot.
Aveti idee, exista remedii pentru a elimina / a curata tuica? Nu fac asta in mod regulat, a fost ceva ocazional si nu ma pricep.

Merci
Mai distilează inca o data produsul neconform si ma inviți la degustare.

#34
Black66

Black66

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 736
  • Înscris: 10.05.2019

 DaculScoril0, on 29 august 2021 - 21:46, said:


n-are legătură zaharul cu tăria distilatului.
Zahărul influențează numai cantitatea de alcool din borhot, înainte de distilare. Dacă e prea puțin borhotul se face oțet. Dacă e prea mult nu contează prea tare, oricum nu vei obține mai mult de 10-12% concentrație alcoolică în borhot.

Tăria distilatului depinde de cum se face distilarea. Cu un alambic obișnuit obții ceva pe la 35% la prima distilare și maxim 50-53% la a doua.
Depinde mult de cum e construit alambicul, cât de tare este focul, și altele.

53% (pe acolo, nu-mi amintesc exact valoarea) este maximul ce se poate obține cu un alambic simplu, indiferent de câte ori distilezi.
Ca să obții concentrații alcoolice mai mari trebuie o coloană de reflux.

Stii ceva insa nu pe deplin.

Concentratia de alcool obtinuta cu un alambic/cazan simplu nu este de maxim 52 ci este in functie de cata ,,coada,, lasi sa curga in tuica . La un cazan de 120 litri la a 2 a fierbere primii 2 litri adica fruntea au in jur de 85 de grade,este albastra la culoare, apoi am tras 6 loturi a cate 5 litri de75,65,65,pana la ultimul care facea 50 de grade. De la 50 la 35 am mai tras vreo 7 litri, apoi restul de distilat l.am pus deoparte si l.am adaugat la o alta transa. Per total au iesit circa 45 de litri de produs la 67 de grade. Deci se poate si fara coloana. Doar ca este mai multa munca si e nevoie de pricepere. Produsul de la 67 il amestec cu ,,apa dulce,, si.l aduc la taria dorita, 52,45,40.

Pt initiator, orice distilat nu se poate aprecia imediat ce a fost facut. Are nevoie de timp si recipiente de lemn apoi de sticla ca sa matureze. Tu ai facut un carcalete din corcoduse si vin, este clar ca nu va fi niciodata la fel cu unul de pruna, sau mere sau etc. Ai nitica rabdare cu el pana la iarna si.l vei consuma cu moderatie si placere.

Edited by Black66, 30 August 2021 - 09:48.


#35
DaculScoril0

DaculScoril0

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,670
  • Înscris: 03.12.2014

 Black66, on 30 august 2021 - 09:44, said:

Stii ceva insa nu pe deplin.

Concentratia de alcool obtinuta cu un alambic/cazan simplu nu este de maxim 52 ci este in functie de cata ,,coada,, lasi sa curga in tuica . La un cazan de 120 litri la a 2 a fierbere primii 2 litri adica fruntea au in jur de 85 de grade,
măsurate cum gradele alea?

 Black66, on 30 august 2021 - 09:44, said:

2 a fierbere primii 2 litri adica fruntea au in jur de 85 de grade,este albastra la culoare,
mai curăță alambicul ăla că o să te intoxici cu oxizi de cupru.

#36
Black66

Black66

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 736
  • Înscris: 10.05.2019
Gradele le masor cu alcoolmetru. Sau concentratia cu refractometru, dar nu este la fel de precisa.
Cat despre oxizii de cupru , nu mai exista asa ceva cand folosesti cazanul pt 2 saptamani sa faci prima fierbere,apoi te apuci de a 2.a. Doar la primul cazan se poate intampla, asta daca nu l.ai curatat cum trebuie.Fruntea este albastra,transparenta insa nu ca a spirtului medicinal.

Mai citeste niste postari de ale mele din anii trecuti pe tema asta. Nu scriu de dragul nr de postari ci din experienta.
Daca ai o parere diferita de a mea nu.i bai, insa sa fie bazata pe logica,eventual sa poata fi pusa in aplicare. Ca de ,,am citit,, sau ,,am vazut la altii,, este plin netul. Din replicile de pe acest topic, 90% nu au nici o treaba cu subiectul, nu contin decat spam.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate