Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric

CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...
 Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...

Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...
 Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...

Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11
 securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...

De unde cumparati suspensii / gar...

[UNDE] Reconditionare obiecte lemn
 

Primele task uri in Germania

* * - - - 3 votes
  • Please log in to reply
10 replies to this topic

#1
robertbv1414

robertbv1414

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 70
  • Înscris: 27.08.2021
Salut tuturor!
Am emigrat in Germania de putina vreme si as avea cateva nelamuriri. As vrea, daca se poate, niste raspunsuri de la oameni care cunosc bine situatiile respective.
1.Mi-am facut anmeldung in a 2a zi dupa ce am ajuns aici, dar m-am angajat dupa o luna si o saptamana. In aceasta perioada in care nu am muncit, nu aveam asigurare medicala, dar aveam anmeldung, trebuia sa platesc asigurarea medicala? suna putin aiurea, dar cineva mi-a spus ca asigurarea se plateste din momentul in care ai anmeldung, si pentru 100€ sau cat e nu vreau sa ma trezesc cu 2000€ peste cateva luni.
2.As vrea sa urmez un curs de integrare, am intrat pe site ul Federatiei Germane pentru Migranti si Refugiati si am gasit cam vreo 6-7 tipuri de cursuri de integrare. Unele aveau 600 de ore altele 1200 de ore. Care ar fi cel mai potrivit in conditiile in care cunosc maxim 100 de cuvinte in germana. Mentionez ca la sfarsitul cursului as vrea sa pot da examenul pentru B1, normal:)).
3.Dupa ce termin cursul si sa zicem ca iau examenul, care ar fii pasii pentru a obtine si B2 C1 C2, si cat ar dura toata smecheria? (ma duce capul cred ca pot face si intensiv)
4.O sa imi cumpar o masina peste scurt timp. Nu prea ma pricep la chestiile astea, ce ar trebuie sa platesc lunar la ea? Stiu decat de asigurare dar mai departe habar n-am. Am auzit ceva si de impozit.
5.Niste ponturi cu magazine/site uri in DE de unde as putea cumpara electronice/electrocasnice/mobila mai ieftina? As vrea sa renovez apartamentul in care stau, dar nu ma lasa inima sau dau 1000€ pe un pat si un dulap.
Va multumesc pentru viitoarele raspunsuri, auf wiedersehen!

#2
dimripper

dimripper

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 663
  • Înscris: 12.04.2007
1.Am fost in prima instanta cu multi ani in urma inainte sa vin definitiv aici angemeldet cateva luni, fara sa fiu angajat, nu am primit nimic. Nu am nicio restanta. Poate depinde totusi si de cat timp stai fara job. Pune.ti ingrijorarea pe o foaie cu GTranslate si intreaba la Bürger Büro sau similar. Consultarea cu autoritatile e gratuita si incurajata. Vezi ca oficial nu au voie sa vorbeasca engleza sau altceva decat germana cu tine. Nici nu poti sa dai pe cineva la telefon sa vorbeasca ghiseul cu el. Asta era refuzat chiar si inainte de pandemie
Plus, locuiesti la adresa la care ti.ai facut Anmeldung? Numele pe cutia postala si nu mai ai nici un stres.
2.Te duci la Bildungszentrum din orasul de care apartii, te inscrii pentru Einstufungstest (test de plasament). Cu foaia de Anmeldung (Meldebescheid). Apoi te intorci acasa, in aprox o sapt primesti o foaie de confirmare. Cu aia te duci la testul de plasament, care se tine la ore fixe, fara Termin. Fiecare nivel, sa luam A2 de exemplu, e impartit in alte doua module, A2.1 si A2.2 Cursurile de limba vor avea maxim 7 module. (A1,A2, B1 fiecare cu 2 module plus cursul de integrare). Vei fi plasat probabil undeva intre A1 si A2. Eu dupa Einstufungstest am inceput cu modulul 6, adica B1.2, sotia cu al treilea, A2.1. Fiecare modul costa 195 eur, indiferent ca il faci la Bildungszentrum sau la scoli private. Doar scolile private ofera de regula cursuri de seara. Dupa ce iei examenul pt modulul 7, vei primi jumatate din bani inapoi. Cartile le vei plati separat.
Cu toate astea, vei intalni scoli care iti vor cere 300 eur/modul, de exemplu. De regula turci sau rusi. E hotie, dar probabil se acopera cumva din hartii. Vezi care ofera programul care iti convine cel mai mult.
Eu am invatat.o singur in RO, de placere, fara sa o studiez vreodata in scoala. Daca vrei materiale bune si atractive cu care sa avansezi, scrie.mi in privat. In ce land esti? Eu sunt in BW.
3.Aveti putintica rabdare, stimabile. Hai sa treci de alea 100 de cuvinte intai si mai vezi tu. Cine lucreaza pe GmbH si in general nu doar cu colegi romani, dupa B1 nu.si mai pierde timpul si banii pentru urmatoarele. Da.i cu TV, radio, citeste ziarele germane, nu libertatea si o sa te dezvolti singur. B2 are 4 module, fiecare dureaza 2 luni, mult mai multa gramatica decat pana la B1. Cu un full time job o sa.ti dai repede seama ca nu prea merita.
Intensiv nu cred ca stii ce inseamna. 8 ore zilnic, 5 sau 6 zile, luni intregi, si intensiv pe bune. O sa.ti incinga creierul. A facut un coleg la un moment dat, a reusit sa ia C1, dar zice ca n.ar mai trece inca o data prin asta.
4.Lunar, nimic. Anual. In primul rand, cont bancar german ca sa poti sa inmatriculezi o masina. Cu asta o sa faci multe Lastschrifturi (direct debit). Dai contul si autorizare, isi iau ei banii direct din cont. Suna scary, dar nu e. N.o sa.ti fure nimeni banii astfel, plus ca tu ai un an la dispozitie sa refuzi orice Lastschrift pe care nu.l recunosti.
Pentru masina, iti faci online o simulare de asigurare. Primesti un cod unic. La inmatriculari (Zulassungstelle) te duci cu codul asta cum te duceai in RO cu RCA.ul. Impozitul anual si.l ia statul tot din contul tau. La cateva saptamani dupa inmatriculare, o sa.si si asigurarea banii din cont. Tu esti, desigur, acoperit si pana in momentul ala. Pe langa Zulassungstelle vei gasi birouri auto, de regula tinute de rusi care te ajuta cu toate actele, in sensul ca o inmatriculeaza in numele tau, daca n.ai chef sa faci tu un Termin direct. In rest benzina si talpa. Pentru service, iti recomand sa eviti cea mai mare retea din tara, ATU. Au foarte multi practicanti si fac multe greseli tampite sau chiar sugereaza reparatii de care nu ai de fapt nevoie. Eu ma ocup partial si de parcul auto al firmei la care lucrez si firma cam vrea sa renunte la contractul cu ATU, am niste povesti interesante in acest sens.
5.Eu am inchiriat numai mobilat, dar colegii se inghesuie sa cumpere de pe ebay. Mobila ca noua e la preturi derizorii acolo, fata de pretul de nou din magazin. Daca stai rau cu finantele la inceput, mergi pe ebay la categoria Zu verschenken (de pomana). O sa iei mobila sanatoasa, poate cu o zgarietura ici colo, sau veche dar in stare foarte buna, si vei plati doar transportul. E o cultura sanatoasa a tarii.

Taxa Radio TV (ARD Beitrag) ti.ai platit.o? A venit primul plic? Daca ai Anmeldung fix in acelasi loc unde mai are si altul care inca locuieste acolo, nu vei plati nimic. Dar s.ar putea sa primesti totusi plicul, si online anunti codul unic al cerui care plateste deja. Daca nu, faci Lastschrift, isi iau ei singuri la 3 luni banii si nu te doare capul.

Daca am gresit ceva info sau s.au mai schimbat lucruri, rog colegii sa ma corecteze.

Edited by dimripper, 28 August 2021 - 08:32.


#3
Piscopescu

Piscopescu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,507
  • Înscris: 24.03.2018

 dimripper, on 28 august 2021 - 08:26, said:

Numele pe cutia postala si nu mai ai nici un stres.

Explicatie :)?

#4
ericmario

ericmario

    Fenomembru

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 39,921
  • Înscris: 14.12.2007
Eu cred că inițiatorul face caterincă.

 dimripper, on 28 august 2021 - 08:26, said:


4.Lunar, nimic.
Asigurarea auto.
De ce nu?

#5
dimripper

dimripper

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 663
  • Înscris: 12.04.2007

 Piscopescu, on 28 august 2021 - 10:40, said:

Explicatie Posted Image?

Pentru ca factorul postal returneaza orice plic daca nu gaseste numele destinatarului pe cutie.

Iar posta e sfanta, adresa ta de mail si telefonul nu valoreaza doua ruble in DE. Autoritatile comunica aproape exclusiv prin posta. Bastinasii inca se inghesuie de sarbatori la posta sa trimita felicitari. Old school.


 ericmario, on 28 august 2021 - 10:49, said:

Eu cred că inițiatorul face caterincă.


Asigurarea auto.
De ce nu?

Pentru ca nu lunar o plateste, ci anual. Si impozitul, si asigurarea. Initiatorul intreba daca plateste ceva luna de luna pentru masina.

#6
robertbv1414

robertbv1414

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 70
  • Înscris: 27.08.2021
e primul meu post, nu stiu sa raspund individual, @dimripper in legatura cu taxa radio/tv, eu mai locuiesc cu cineva, am citit ceva pe internet ca multi oameni nu o platesc, dar eu vreau s-o platesc pentru a avea istoric bun la schufa ca sa fac mai tarziu un imprumut. Deci daca nu imi vine nimic in posta inseamna ca nu am de platit practic, nu?

@dimripper as vrea sa imi trimiti materialele cu privire la cursuri, habar n-am cum sa iti dau mesaj in privat:))
Si in legatura cu landul, momentan stau in Brandeburg, dupa ce o sa fac un curs sa am B1 si sa mai dezvolt putina experienta cu nemtii cat si experienta profesionala, sa mai strang niste bani de un start mai puternic, o sa ma mut in Bavaria unde chipurile e mai bine, acum sa vedem, mai e pana atunci

Edited by Dany_Darke, 28 August 2021 - 22:54.


#7
quantico2708

quantico2708

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,148
  • Înscris: 15.07.2008

 dimripper, on 28 august 2021 - 11:13, said:




Pentru ca nu lunar o plateste, ci anual. Si impozitul, si asigurarea. Initiatorul intreba daca plateste ceva luna de luna pentru masina.
cum esti tu asa sigur pe tine ....

asigurarea auto se poate plăti si lunar  . Cei pățiți s-ar putea sa iți explice si de ce e mai bine asa . Da , as putea sa iți explic si eu dar nu vreau ca ești prea sigur pe tine.

#8
giuliani

giuliani

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,153
  • Înscris: 18.05.2007

 quantico2708, on 28 august 2021 - 16:55, said:

cum esti tu asa sigur pe tine ....

asigurarea auto se poate plăti si lunar  . Cei pățiți s-ar putea sa iți explice si de ce e mai bine asa . Da , as putea sa iți explic si eu dar nu vreau ca ești prea sigur pe tine.

s-o putea, dar eu nu stiu pe nimeni care sa plateasca asa, cel mult de 2 ori pe an. N-are niciun sens sa platesti lunar si sa dai in final 10% mai mult.

 dimripper, on 28 august 2021 - 08:26, said:


5.Eu am inchiriat numai mobilat, dar colegii se inghesuie sa cumpere de pe ebay. Mobila ca noua e la preturi derizorii acolo, fata de pretul de nou din magazin. Daca stai rau cu finantele la inceput, mergi pe ebay la categoria Zu verschenken (de pomana).

Ebay Kleianzeigen, ebay e altcea.

https://www.ebay-kleinanzeigen.de/

#9
Groh

Groh

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,595
  • Înscris: 03.09.2008
Asigurarea auto o pati plati lunar,trimestrial,anual sau de doua ori pe an.

#10
robertbv1414

robertbv1414

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 70
  • Înscris: 27.08.2021
Buna ziua, revin cu inca doua intrebari.

1.Am inteles ca exista o asa numita asigurare stomatologica, in Germania.Din ce am citit pe net, in situatia danturii si a varstei mele, nu as plati mai mult de 15-20 de euro pe luna, si ca as putea incepe sa beneficiez de compensatie numai dupa 8 luni. Am inteles ca in primul an ai compensatie 1500€, in al doilea 2500€ si dupa tot creste. Acum intrebarea mea e alta, daca sa zicem imi fac maine asigurare stomatologica, si peste 10 luni am nevoie de ceva care costa 1200€, costul e acoperit integral de casa de asigurari? Adica eu imi pot face ce vreau in gura in limita sumei impuse de casa?

2.Si in legatura cu asigurarea medicala normala, cea standard pe care o fac majoritatea. Eu as vrea sa imi fac niste analize, nu doar de sange, si RMN si toate prostiile, am eu un fix cu asta, nu mi am mai facut de ceva vreme si vreau sa fiu impacat cu mine. Beneficiez de asigurarea asta de fix o luna de zile. Deci intrebarea este, imi pot face toate analizele posibile si imposibile pe asigurarea asta sau nu?

Mention: Sunt asigurat la Aok
Mention 2: Nu-mi raspundeti cu 'du-te si intreaba direct la ei', deoarece nu ma prea descurc cu germana, spre deloc. Nu eram nebun sa intreb aici daca aveam cu cine sa ma inteleg la filialele lor.

Danke tshüss!

#11
dimripper

dimripper

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 663
  • Înscris: 12.04.2007
Zahnzusatzversicherung. Asigurare dentala suplimentara. Nu integral, ci de regula intre 70% si 90% iti acopera, din chestiile complexe, cum ar fi implant, si asta dupa minim 6 luni. Carii mai complexe pe care nu le.ar fi facut orice dentist doar in baza asigurarii AOK sunt in schimb acoperite de asigurarea suplimentara imediat ce o inchei.
Daca te duci pe check24 si cauti Zahnzusatzversicherung vei gasi zeci de oferte de la 10-15 pana la peste 50 euro pe luna si in mare ce ofera fiecare.

Pe asigurarea normala, daca specialistul considera ca ai nevoie de RMN, o sa faci RMN.ul (MRT ii zice aici) in maxim 2 saptamani, acolo unde gasesti sa faci o programare. Nu are treaba de cat timp muncesti, cat timp esti angajat pe GmbH. Dar chiar si ca detasat din RO poti accesa gratuit servicii medicale mai mult sau mai putin de urgenta. Stiu ca m.am ocupat cu asta o perioada pentru muncitori transfrontalieri romani.

Tot pe asigurarea de baza (eu am la DAK) am facut pana si o rezectie apicala la o masea, culmea, fara Zahnzusatzversicherung. Curatarea dentala (aici nu face nimeni o simpla detartrare, ci Zahnreinigung complet), in schimb se plateste. Prin asigurarea suplimentara, indiferent unde o inchei, ai o curatare profesionala pe an inclusa.

Si vezi ca ti.am scris in privat, vezi plicul mic din partea stanga a paginii, sus.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate