Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...
 

Emigare 2021 la 40+ - incotro?

* * - - - 3 votes
  • Please log in to reply
140 replies to this topic

#127
ralucameme

ralucameme

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 23.08.2016

View PostXYZ777, on 21 august 2021 - 20:49, said:

Am vizitat Franta cu vero 10 ani in urma si am batutu partea de jos intr-adevar superb. Dar nu vorbesc franceza fluent desi inteleg lejer 80% din vorbit sau scris. Ar fi intr-adevar un avantaj sotia vorbind franceza. Dar ca si limba toti inclusiv jr. avem un nivel ok de engleza. Daca gasesc ceva cu limba engleza posibil ca as face pasul.

In legatura cu Irlanda, pretul chiriei ar putea fi un soc, in prezent in 1-bed in zone mai spalate din Dublin incepe de la 1500 Euro, adauga electricitate+gaz aproximativ 80 Euro, plus internet si mobil, vreo 75 Euro.
Arunca un ochi aici, sunt 17 rezultate intr-o zona OK din Dublin:
https://www.daft.ie/...n?showMap=false

Bugetul asta e minimum absolut daca mergi pe jos la munca si nu ai masina.
Adauga mancare si putin iesit in oras, vreo 500 Euro.

Initial, daca primesti o oferta de angajare si mergi singur asta ar trebui sa fie bugetul tau, iar apoi dupa ce vine familia, probabil veti avea neoie de mai mult spatiu, desi un 1-bed decent are vreo 55 mp.

Piata imobiliara in Irlanda este o piata deformata, o adevarata anomalie, deoarece oameni intre 30-40 de ani cu salariul mediu nu isi permit sa isi cumpere casa lor si sunt numiti "the working poor". Daca nu este scopul tau sa iti cumperi o locuinta in Irlanda atunci o scapi de un stres.
Ideea cu achizita unei locuinte este ca ambii parteneri sa aiba joburi bine platite, pentru ca bancile de aici te pot imprumuta cu 3.5 x salariu brut anual, nu mai mult.

Am inceput cu ce e mai rau, dar in afara de asta Irlanda este un loc vesel, trifoi cu 4 foi, lepriconi, valuri de bere, pescarusi si vaci fericite.
A si nu e tarziu deloc la 43 de ani, incepe si trimite CV-uri peste tot.

Bafta!

#128
Groot

Groot

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,021
  • Înscris: 16.11.2014
Experienta in biotehnologie in Romania valoreaza foarte putin. Mai ales cand aia 80% sunt de fapt pe vanzari si nu pe research/development.

Adica pe sales trebuie sa stii limba perfect si sa ai conexiuni beton. Nu te angajeaza nimeni pe sales venind din estul europei fara nicio conexiune si vorbind limba slab.

Sansa ta la varsta asta e sa marsezi pe tehnic. Dar cu tehnicul e problema venind din coada europei cu centre de dezvoltare in bioinginerie putine si slabe. Infinit mai slabe decat ce se practica in lumea civilizata.

Daca aveai 25 de ani gaseai, ca te angajau ca sa te invete.

La 43 de ani treaba e invers. Trebuie sa bubui de experienta si rezultate in domeniu ca sa te angajeze sa ii inveti tu pe ei. Sa intri direct in paine sa incepi sa produci milioane pentru ei.

#129
XYZ777

XYZ777

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 22
  • Înscris: 07.12.2020
Groot eu imi dau seama ce zici dar cam atat iti permite RO. Experienta in Industrie nu e chiar 80% vanzari - include un mix de business analysis/banking in domeniu, marketing, cercetare si proiect management, si intr-adevar partea de vanzari, dar aici vorbim de vanzari tehnice unde nu faci nimic fara cunostiinte in domeniu si nu de vanzari de alimente. Plus ca la engleza nu cred ca e o problema - cel putin pentru UK si Irlanda nu am avut probleme la interviuri acum 3 ani.

La mine experienta de industrie s-a suprapus o perioada cu cercetarea academica- ca deh trebuie sa mai si traiesti. Din pacate mai mult cercetare academica  in ultimii ani mai mult axata pe domenii gem medicina biomarkeri genomica. In general, am facut management de proiect dar am aptitudini foarte bune in statistica si medical/scientific si posibil technical writing (aici vorbesc probabil mai bune ca multi nativi). Este si ceva experienta in laborator (7-8 ani) dar au trecut 2-3 ani de cand nu am mai pipetat ceva.

Dar sugestiile tale sunt binevenite -  o sa marsez pe skilurile pe care pot conta. Legat de tehnic da e important, dar o tehnica se poate invata cand ai baza pe cand capacitatea de analiza si sinteza o ai sau nu. Si faza cu daca aveai 25 parca aud un HR ist din RO. Nu stiu cata cercetare ai facut dar in domeniul asta (chiar daca vorbim de cercetare academica fundamentala) inveti tot timpul. In plus varsta si experienta pot fi avantaj  chair daca nu ai lucrat direct tehnic sa zicem prea mult. Plus partea de soft skilluri. In fine probabil ca o sa marsez pe 2 directii unul mai tehnic si altul mai soft (business analysis, marketing, sales suport, etc).

Edited by Dany_Darke, 23 August 2021 - 02:34.


#130
Groot

Groot

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,021
  • Înscris: 16.11.2014
Nu zic ca nu inveti tot timpul, dar una e sa inveti la Harvard si alta e sa inveti la Spiru Haret.

Exact asta este ordinul de marime dintre cercetarea romaneasca si aia straina. Oi avea tu experienta, dar e experienta din aia slaba calitativ. Pentru ca te-ai nascut in tara gresita.

Edited by Groot, 23 August 2021 - 11:13.


#131
XYZ777

XYZ777

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 22
  • Înscris: 07.12.2020
Buna Groot,

acum eu nu zic de Harvard dar totusi Spiru Haret....am cunoscut si absolventi de harvard si alte nume tari si crede-ma unii de aici din Ro formati la universitati locale nu sunt cu nimic mai rau pregatiti ca ei. Intr-adevar contexza si ca scrie Harvard si poate m-am nascut in tara gresita dar omul cat traieste lupta.

Acum legat de faptul daca experienta mea e slaba sau nu calitativ cred ca altii trebuie sa decida, nu tu... in primul rand nu ne cunoastem si nu stii ce am facut sau nu am facut. Cu mentalitatea asta si fatalismul asta balcanic ma intalnesc in fiecare zi  si e unul din motivele care ma face sa vreau sa plec. Nu o lua personal. Eu stiu doar atat .... lucur invatat in ultimii ani mai ales -  nimeni nu imi poate spune ce sunt sau nu sunt in stare sa fac - aici cred ca am ajuns la maturitatea sa imi dau seama ca totul tine de mine. Si doi sa ma feresc de parerile, dar mal ales sa nu aplec urechea la parerilor profetilor atotstiutori. Eu am cerut unele pareri si sfaturi concrete nu filozofii si miorite. If not pls spare my time.

#132
Groh

Groh

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,595
  • Înscris: 03.09.2008
Pana la urma fiecare stie ce isi doreste,cat valoreaza,ce poate face si ce nu,de unde sa porneasca.
Eu am venit in Germania in 2017,prietena a venit in 2018.
In Romania lucram de vreo 15 ani in multinationale,ma ocupam de parcurile auto,salariu ok,masina de serviciu pe care o foloseam cand si unde vroiam,telefon,calculator.
Tocmai de cumparaseram de vreo 3 ani un apartament de 3 camere,aranjat,mobilat,tot ce trebuie.
Eram intre joburi si am zis dintr-o data.Plec.
Am ales Heidelberg deoarece aici am verisori veniti de vreo 20 de ani in Germania si evident a fost infinit mai usor cand ai pe cineva care te ajuta la inceput.
Am stiut ca trebuie sa o iau de la capat,sa ma apuc de limba germana deoarece nu as putea sa fac ce faceam in Romania fara sa stiu limba de aici.
Pentru prietena a fost foarte simplu,miltinationala la care lucreaza fiind world-wide astfel incat doar a transferat contractul pe Germania,are birou daca vrea sa se duca la 15 minute de mers cu bicicleta.
Eu,cum spuneam am luat-o usor,am stat un an intr-o garsoniera,am lucrat primele luni la o terasa apoi am avut noroc sa gasesc un post in bucataria centrala de la Spitalul Universitar de aici.
Am spus ca este ceva temporar la ei dar au trecut 3 ani si inca sunt aici.
De ce? nu multa munca,nu mult stres,incep la 5 dar la 13.30 sunt acasa,prin urmare am mai mult de jumatate de zi libera,fac 5 minute pana la munca.
In Romania plecam la 7 dimineata de acasa si mai ajungeam de multe ori la 7-8-9 seara.
Intre timp ne-am mutat si aici la 3 camere si am adus toata mobila de la Bucuresti care oricum era nou-nouta.
Castig mai bine ca in Romania?Salariul evident mai mare..dar cu ce mai scoteam pe langa in tara,e cam la fel si aici.
Dar la 42 de ani banii nu mai conteaza atat de mult.
Prefer sa am timp liber,putin stres la munca,sa beau o bere pe balcon si sa ma uit la padure,etc,etc.
Pentru multi,daca ai plecat intr-o tara straina si nu ai un nivel salarial de cateva ori fata de ce aveai in Romania,este de neacceptat.
Eu nu am plecat pentru bani ci pentru o mai buna calitate a vietii de zi cu zi fata de ce aveam in Romania.
Iar pentru noi,acest lucru conteaza mult mai mult decat banii.

Edited by Groh, 23 August 2021 - 12:35.


#133
XYZ777

XYZ777

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 22
  • Înscris: 07.12.2020
@Groh - te inteleg foarte bine. Si eu momentan sunt sa zicem intre joburi -  am acceptat o pozitie pentru ca pot plati ratele si am timp sa caut un job alternativ in strainatate.Nici la mine nu e neaparat  de bani -  am spus clar. E vorba de nivel de viata si ideea ca pe un job decent pot sa nu ma stresez financiar. Dar in lipsa unui job decent (eu fiind cel care vine cu grosul salarial in casa) te stresezi plus micromanagementul romanesc, Apoi ma vine si o vacanta si altel, scoala mai bune pt jr, etc.

#134
Groot

Groot

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,021
  • Înscris: 16.11.2014

View PostXYZ777, on 23 august 2021 - 11:24, said:

Buna Groot,

acum eu nu zic de Harvard dar totusi Spiru Haret....am cunoscut si absolventi de harvard si alte nume tari si crede-ma unii de aici din Ro formati la universitati locale nu sunt cu nimic mai rau pregatiti ca ei. Intr-adevar contexza si ca scrie Harvard si poate m-am nascut in tara gresita dar omul cat traieste lupta.

Acum legat de faptul daca experienta mea e slaba sau nu calitativ cred ca altii trebuie sa decida, nu tu... in primul rand nu ne cunoastem si nu stii ce am facut sau nu am facut. Cu mentalitatea asta si fatalismul asta balcanic ma intalnesc in fiecare zi  si e unul din motivele care ma face sa vreau sa plec. Nu o lua personal. Eu stiu doar atat .... lucur invatat in ultimii ani mai ales -  nimeni nu imi poate spune ce sunt sau nu sunt in stare sa fac - aici cred ca am ajuns la maturitatea sa imi dau seama ca totul tine de mine. Si doi sa ma feresc de parerile, dar mal ales sa nu aplec urechea la parerilor profetilor atotstiutori. Eu am cerut unele pareri si sfaturi concrete nu filozofii si miorite. If not pls spare my time.

Mult succes cu emigratul. Sa ne anunti cand se va intampla.

Apropo, nu pe noi (userii forumului) trebuie sa ne convingi ca esti valoros.

Asteptam sa ne dai peste bot, sa ne umpli de respect cu jobul ce-ti va fi oferit pe unde vei ajunge.

Bafta.

Iar pentru partea cu "spare my time", ai functie de pus useri pe ignore. Daca ma pui pe ignore nu mai vezi ce postez.

#135
giuliani

giuliani

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,153
  • Înscris: 18.05.2007

View PostXYZ777, on 23 august 2021 - 11:24, said:

Buna Groot,

acum eu nu zic de Harvard dar totusi Spiru Haret....am cunoscut si absolventi de harvard si alte nume tari si crede-ma unii de aici din Ro formati la universitati locale nu sunt cu nimic mai rau pregatiti ca ei. Intr-adevar contexza si ca scrie Harvard si poate m-am nascut in tara gresita dar omul cat traieste lupta.

Acum legat de faptul daca experienta mea e slaba sau nu calitativ cred ca altii trebuie sa decida, nu tu... in primul rand nu ne cunoastem si nu stii ce am facut sau nu am facut. Cu mentalitatea asta si fatalismul asta balcanic ma intalnesc in fiecare zi  si e unul din motivele care ma face sa vreau sa plec. Nu o lua personal. Eu stiu doar atat .... lucur invatat in ultimii ani mai ales -  nimeni nu imi poate spune ce sunt sau nu sunt in stare sa fac - aici cred ca am ajuns la maturitatea sa imi dau seama ca totul tine de mine. Si doi sa ma feresc de parerile, dar mal ales sa nu aplec urechea la parerilor profetilor atotstiutori. Eu am cerut unele pareri si sfaturi concrete nu filozofii si miorite. If not pls spare my time.


Eu muncesc in domeniul tehnic, ca inginer, de 7 ani. Am facut un doctorat in Romania la o universitate de prestigiu pt tara noastra (UTCN) si pot sa confirm ceea ce spune colegul Groot. Din pacate este o diferente enorma intre ce inseamna tehnicul in Romania, inclusiv cercetarea, si ce se face in Germania. Si nu o spun ca sa te descurajez sau ca sa ma laud, am trecut si eu prin asta. Cand eram la doctorat am insistat si am cautat posibilitati sa fac o practica in Germania la o firma sau universitate. S-a nimerit sa fie o firma, si acolo mi-am dat seama ca suntem la ani lumina. Practic eu nu facusem mare scofala in lunile de practica din Germania si aveam deja cunostinte mult peste ce as fi putut acumula in lunile alea in tara. Asta se intampla acum 9 ani. Mi-am dat seama de diferenta asta si am revenit in Germania exact acum 7,5 ani cu gandul sa gasesc ceva post de inginer.
Cea mai mare problema cu care m-am confruntat a fost sa gasesc firme care fac ceea ce stiam eu sa fac, fiindca toata lumea stie de marile concerne gen Mercedes, BMW, Bosch, etc. insa venit din Romania e foarte greu sa faci pasul intr-o firma ca asta nu doar din cauza diferentei de cunostinte ci si pt ca aceste concerne au practic sute de persoane care aplica, ai nevoie de ceva ani de experienta la nivel inalt sa fii de nivelul unui Bosch de exemplu, cel putin in domeniul meu.
Si am inceput sa caut firme in tot sudul Germaniei, simplu pe google, pe google maps, cautam de nebun... si intre timp faceam curs de grmana ca sa ajung macar la B1. Dupa vreo 6 luni am reusit sa gasesc ceea ce doream, o firma medie unde in 6 ani am invatat enorm. La inceput salariul a fost mai mic, practic aveam 30% mai putin decat ceilalti colegi pe acelasi post, insa in doi ani am sarit bine dpdv salarial.

Deci, din treaba asta vreau sa scot in evidenta ca pentru tine e important sa gasesti un job, sa faci intrarea cumva pe piata germana/engleza/italiana/franceza chiar daca initial salariul o sa fie mai mic. Pentru ca odata intrat in domeniu o sa fie multi mai usor sa te muti la o alta firma, sa iti cresti salariul, etc. Cum ti-am spus, exista o gramada de firme mici sau medii care au nevoie de forta de munca, in Germania de exemplu sunt o gramada de firme care cauta ingineri si sunt dispuse sa angajeze oameni neexperimentati pt ca au nevoie de oameni. Sunt convins ca asa e si in domeniul tau chiar daca nu imi e cunoscut indeaproape. Nu te descuraja, nu cauta doar concerne mari pentru ca acolo experienta ta in Romania s-ar putea sa fie nula, iar intr-o firma mai mica s-ar putea ca ceea ce stii tu sa fie tot ce au ei nevoie pt a te angaja.

Edited by giuliani, 23 August 2021 - 13:43.


#136
XYZ777

XYZ777

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 22
  • Înscris: 07.12.2020
@giuliani -  mersi de sfaturi si sunt foarte constient ca va trebui cel mai sigur sa plec de mai jos dar asta este -  cat traim invatam. Tinand cont ca ultima experienta a fost la un nume mare poate va conta -  cine stie. Multumesc mult!

#137
mykero

mykero

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 813
  • Înscris: 09.01.2010
Voi incerca sa iti raspund cat de obiectiv pot la intrebarile pe care le-ai pus. Putin background pentru inceput, sunt bio-chimist cu 13 ani experienta in Romania (5 experienta sef laborator in pharma si 8 ani experienta director vanzari/produs), la care se adauga ultimii 5 ani in departamentul Cercetare in München – tot bio-chimie/bio-tehnologie. Am emigrat la 35 si acum am 44 ani.

View PostXYZ777, on 19 august 2021 - 09:14, said:

1. Care credeti sa sunt sansele pentru emigrare cat de cat reusita - in ideea in care sunt constient ca va trebui sa lucrez pina la 70 de ani?
Nu prea e clar ce inseamna pentru tine reusita. Daca vrei sa lucrezi in domeniul studiat, sansele pentru Germania sunt cu ingaduinta intre 10 si 20%. Asa cum a mai spus si Groot, experienta de Romania valoreaza foarte putin, scoala romaneasca de chimie este sublima dar lipseste cu desavarsire.
Iti dau un exemplu simplu despre cum s-a desfasurat ultima angajare in cadrul departamentului unde lucrez, poate te ajuta sa iti faci o parere.
A fost scoasa la concurs o pozitie tehnica. S-au primit 180 de CV-uri, iar prima runda de interviuri a fost on-line cu 20 de candidati numai cu HR pentru a vedea care se potriveste profilului firmei ca personalitate. Din cei 20 au fost alesi 10 care au venit la al doilea interviu personal in cadrul sediului firmei cu seful de departament pentru discutii tehnice. Peste inca o saptamana, din cei 10 au fost chemati 5 fiecare in cate o zi pentru a vedea care sunt aptitudinile lor in laborator (cat de bine stiu sa foloseasca instrumentele pe care le avem). In final a fost aleasa o singura persoana. Am avut ocazia sa vad cele CV-urile celor 10 persoane selectate si deloc surprinzator toti au studiat in Germania.

View PostXYZ777, on 19 august 2021 - 09:14, said:

2. In ce tari din Europa considerati ca ar fi cele mai mari sanse de a gasi un job cat de cat decent, mai ales in conditiile in care nu mai am 20 sau 30 de ani,
si eventual oportunitati - care din pacate in RO lipsesc. Mentionez ca sunt fluent in Engleza si am ceva cunostiinte de germana. Planul meu este sa gasesc un job care sa imi permita imi intretin familia timp de 1 an pina juniorul se acomodeaza si sotia invata cat de cat limba.
Marile centre de biotehnologie ale Europei in momentul de fata sunt Basel, München si Zürich. Nu spun ca nu mai exista si alte locuri unde poti gasi ceva de lucru in domeniul, insa in cele 3 locatii sunt comasate cele mai multe firme cu potential. As recomanda sa incerci in Elvetia, unde sunt mai mari sanse sa poti face ceva cu limba engleza. In domeniul biochimiei, salariile in Austria sunt destul de mici. Posibil ca si UK sau Irlanda sa fie o solutie, nu ma pot pronunta despre ceva ce nu cunosc.

View PostXYZ777, on 19 august 2021 - 09:14, said:

3. Dintre cei care traiesc in vest, as aprecia experientele voastre in domeniu -  stiu ca sunteti satiu de dat sfaturi dar am invatat in viata ca de multe ori un necunoscut te poate ajuta mai mult ca o persoana cunoscuta. In principiu sunt interesat de Olanda, tarile nordice, Germania, eventual Uk sau Irlanda.
Ca atitudine, imi aduci aminte de mine atunci cand am venit acum 10 ani. Eram cu germana cam tot la B1, lucrasem pentru o companie de vanzari elvetiana, lucram in limba engleza – nu au cum sa nu ma ia astia de bun ce sunt – iti dai seama, 13 ani experienta in tot ce tine de chimie. Dupa aproximativ 1,5 ani si 250 de CV-uri am inceput sa inteleg ca ceva este cumva gresit in abordare – important nu e ceea ce crezi tu ca stii ci plusul valoare pe care poti sa il aduci firmei care te angajeaza. Am facut un nou curs de Master timp de 2 ani la Uni, am luat un job de subzistenta, am facut practica, am schimbat abordarea in CV, mi-am facut ceva relatii (sunt extrem de importante!) si pana la urma am reusit sa gasesc o pozitie in domeniul chimiei dupa 5(!) ani de cand am venit in Germania.
Cea mai mare problema in ceea ce te priveste o vad faptul nu esti specialist pe ceva anume. Ai lucrat in domenii variate si fara conexiuni clare intre ele. Sigur ca tu vezi asta ca un avantaj, insa crede-ma, nu e. Revenind la exemplul pe care ti l-am dat mai sus din firma unde lucrez, dar se poate aplica si la oricare alta firma intrebarea ar fi: care ar fi motivul pentru care te-ar angaja pe tine? Ce ai tu in plus fata de restul? Tie trebuie sa iti raspunzi la aceste intrebari – te pot ajuta sa la partea de auto-evaluare.

View PostXYZ777, on 19 august 2021 - 09:14, said:

4. Ce site-uri sau abordari ar fi ce le mai potrivite pentru gasirea unui job  -  Linkedin, aplicatii nesolicitate, sau site-uri gen monster sau indeed.
Hai sa vedem intai care sunt directiile pe care le poti urma. Din ceea ce ai scris pana acum, punctul tau forte il reprezinta studiile clinice /medical writer. Doar cu engleza pot recomada inca o data cu caldura zona Basel. Trebuie sa vii cu o experienta solida in spate si sa lucrezi cu companii de recrutare din domeniul. Cauta pe net “recruiting agency pharma basel” si vei gasi destule. Trimite CV-ul, te vor contacta ei pentru a intra in baza lor de date si pentru a-ti face un profil si apoi iti vor trimite oferte de munca care nu le vei gasi pe site-urile consacrate. Una din cele mai mari in domeniul de la care am primit cele mai multe oferte este Hays. Alte website-uri interesante ar fi stepstone.de, jobvector.de, indeed.com si jobs.ch. De obicei, la firmele de recrutare apeleaza companiile mari, deci e posibil ca sansele sa fie mai mici de a obtine pozitia dorita.
Si in incheiere, un mic secret care te poate ajuta daca stii sa il folosesti cum trebuie: in Germania, work-life balance este foarte important (chiar radeam cu cineva ca germanii muncesc de la un concediul la altul). In concluzie, nu prea le plac joburile de alergatura, cu dormit in hotel etc. Daca esti o persoana tehnica si ai experienta de utilizare a unui aparat specific (cu cat mai complicat, cu atat mai bine) – HPLC, GC, MS/MS, AA, RMN etc. atunci ai o sansa pe partea de instalare/service (90% din inginerii de service au doctorat). Partea de vanzari fara cunoasterea limbii nici nu intra in discutie.
O abordare pe care nu o recomand, insa a functionat la un prieten este sa faci downground la CV - a scris ca are 15 de ani experienta ca laborant la Uni - pozitiile de laborant sunt destul de cautate, exista un deficit de personal aici. Iti garantez ca sansele sunt mai mari de a obtine un job - din pacate prietenul meu a fost dat afara in timpul perioadei de proba, neseriosii astia de germani se prind repede cand minti.
Atat pot sa iti spun despre partea cu Germania/ Elvetia – experienta mea personala, posibil sa nu te ajute prea mult in cazul tau. Daca mai ai intrebari punctuale, iti pot raspunde cu placere in limita timpului disponibil.

Edited by mykero, 23 August 2021 - 17:25.


#138
giuliani

giuliani

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,153
  • Înscris: 18.05.2007
Ca o idee, cand lucrezi ceva decent in Germania iti permiti sa iti faci Steuererklärung la un Steuerberater, nu te intereseaza pe tine clasele de impozitare, iti spune si iti face ala totul.
Nici eu nu m-am bagat foarte adanc in chestiile astea pentru ca am contabilul care se ocupa de treburile astea, ii platesc cat trebuie si aia e, eu am altele pe cap.

Legat de cunoasterea limbii, da e important, insa depinde in ce mediu te invarti. De multe ori pentru joburile bune nici nu ai nevoie de germana, e totul atat de international incat e suficienta engleza. Eu m-am angajat ca inginer cu B1, a fost foarte putin, as recomanda minim B2. Pentru adaptare in Germania ai nevoie totusi de un nivel mai ridicat de limba.

Edited by althea, 25 August 2021 - 17:45.
eliminare citat al unui mesaj sters


#139
foxtian

foxtian

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 606
  • Înscris: 03.10.2019

View Postgiuliani, on 24 august 2021 - 19:17, said:


Legat de cunoasterea limbii, da e important, insa depinde in ce mediu te invarti.........Pentru adaptare in Germania ai nevoie totusi de un nivel mai ridicat de limba.  


adevarat   ! si multi  Romanii  vin in Germania   fara  nici  un cuvant invatat , macar ceva acolo  sa se prezinte la un interviu  . Si pe urma zic ca nemtii   sunt rasisti sau ca au joburi naspa si pleaca acasa  . eu nu am facultate    dar  o cunoasterea  a  limbi germane  foarte buna    ma avantajat  foarte mult  pentru un job super  , o remuneratie  buna     si un schulung   platit de firma  .  

in Germania inca  se mananca  o paine  alba   , ieri in ziare si la tv  se spunea ca Germania are nevoie anual  de minim 400.000 mii oameni  calificati pentru industria germana

#140
giuliani

giuliani

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,153
  • Înscris: 18.05.2007

View Postfoxtian, on 25 august 2021 - 17:00, said:


in Germania inca  se mananca  o paine  alba  

Glumind putin, foarte putina lume mananca paine alba in Germania, din contra, e cea mai evitata :)

#141
tfmercedez

tfmercedez

    BUFU

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 72,551
  • Înscris: 15.06.2007

View Postericmario, on 19 august 2021 - 11:32, said:


Ho hooooo!
Ce întrebare de 5 ani ai pus!

Care sunt mărețele avantaje?
Păi limita e cerul, dar am putea trece de el dându-ți explicații.


Pfuuu, that was deep!
exceptia intareste regula..  am intalnit cetatean francez care s-a mutat in Romania. La un moment dat sotia romanca cu copii locuiau in franta iar el venea des in Romania unde isi mutase o parte din afacere, ca pe parcurs sa se mute cu totii in Timisoara, desi copiii erau nascuti in Franta.  Deci.. se gasesc tot felul de cazuri si macazuri in viata.  
In functie de ocupatie poate fi mai bine intr-o parte sau alta, dar nu putem generaliza.  

Trebuie cautat sincer motivul plecarii: banii? Societatea? Peisajul?  
Majoritatea pleaca pentru bani, deci pe undeva eclar ca spera la o intoarcere candva, atunci cand vor fi strans o suma multumitoare.
Stiu si persoane care s-au stabilit in NZ  si Australia. Nu se mai intorc nici macar in vizita.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate