Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...
 probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National
 Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...
 Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...
 

Emisie a fotonilor de la LED-uri

* - - - - 1 votes
  • Please log in to reply
29 replies to this topic

#1
karax

karax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,839
  • Înscris: 14.10.2017
As vrea sa imi ziceti si mie , orice foton emis de orice particula de la LED-uri se duce spre aceeasi directie? Conductorii au o asezare de asa fel ca particulele se misca ordonat si emit la fel fotonii?

#2
DarthBane

DarthBane

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,486
  • Înscris: 22.03.2021
Ce vrei să întrebi de fapt ?
E clar că ledurile nu sunt unidirecționale, deci ?

#3
maccip

maccip

    45 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,066
  • Înscris: 06.01.2007
La LED, fotonii sunt emisi cu preponderenta in directia de deplasare a curentului prin jonctiune, dar cu dispersie destul de mare.
Pentru a trece prin LED,, curentul electric,, adica electronii intampina o bariera de potential. Mai pe intelesul tau, intra intr-o zona de camp electric care-i franeaza si apoi ii accelereaza, ca si cum ar urca si cobora un deal. Cand ajung in capatul celalalt, ajunge sa fie captati de catre cristal, pierzandu-si viteza emitand in schimbul pierderii energetice un foton de o anumita culoare, culaore data de inaltimea "dealului"
Dealul e de fapt o diferenta de potential, avand inaltimea de 1.5 pana la 3-4Volti (functie de tipul cristalului). Ledul infrarosu are mai putin, rosu mai mult, violetul si ultravioletul (recent descoperite) si mai mult.


Pentru a obtine lumina coerenta, adica toti fotonii sincronizati, e nevoie de asazisa emisie stimulata. Adica, procesul descris mai sus, are loc "stimulat" intr-o cavitate rezonanta. Mai precis, jonctiunea e facuta foarte subtire incat sa fie transparenta, iar marginile ei sunt facute semioglinda, astfel incat o parte din fotoni sa se intoarca inapoi si sa fie reflectati succesiv, acestia stimuland emisia altfel spontana, sa nu mai fie spontana ci in rezonanta. Adica la fel ca la laser. Acel led se numeste dioda laser. E un fel de led mai upgradat si emite lumina "pura", sincronizata, adica coerenta. In cazul asta directivitatea e mult imbunatatita, emisia se produce perpendicular pe acea "oglinda" Dioda laser are fascicolul foarte putin divergent, dar nu mai putin divergent decat un laser obisnuit, cu cavitate rezonanta "lunga". Pinterele laser cu care se joaca copiii pe blocuri au diode laser. Ledul e ala ce-l ai si tu la diverse dispozitive de prin casa. Ai vazut ca emite oarecum in toate directiile, desi el in mod nativ are o oaresicare directivitate ceva mai mare decat cea observata cand e incapsulat in plasticul ala.

Pentru a intelege procesul mai bine, ai nevoie sa intelegi ce-i ala un semiconductor intrinsec, apoi unul dopat, ce-i aia jonctiune P-N si mai apoi ce-i ala un LED. Altfel, multumeste-te cu povestioara mea, facuta specal pentru tine.

Ledul alb e de fapt un led albastru sau violet, care mai are in plus un strat de luminofor(probabil un amestec de oxizi de fosfor, sau ceva similar), care absoarbe parte din lumina violet si o reemite spontan in alte culori, facand astfel ca ledul sa apara ca si cum ar avea o lumina alba.

Laser alb nu exista.

Edited by maccip, 07 August 2021 - 20:00.


#4
DarthBane

DarthBane

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,486
  • Înscris: 22.03.2021
@maccip, nu te ai gândit să devii și vlogger, ceva de genul Cristian Presură ?
Cunoștințe ai, explici lucruri complicate intr un mod inteligibil, e super :)
Acum, nu știu cât de solicitant e și dacă merită..., doar întreb...

#5
maccip

maccip

    45 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,066
  • Înscris: 06.01.2007
Nu stiu suficiente pentru a explica altora de nivel mai avansat. Pentru karax merge, dar tot pentru el ar fi mai bine sa caute explicatii pe youtub, cu animatii cu tot ce trebuie.

#6
DarthBane

DarthBane

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,486
  • Înscris: 22.03.2021
Sfânta subestimare :)
Eu nu dețin nici 10 % din cunoștințele tale, dar aproape zilnic explic ba una, ba alta la diverși. Chestii de bază, de la terminarea liceului am terminat cu fizica.
In fine, tu știi mai bine, să mă scuze @karax pt off topic pe topicul lui.

#7
karax

karax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,839
  • Înscris: 14.10.2017
Deci dispersie dupa emitere?  Adica pur si simplu fotonii emisi se lovesc de molecule si etc si is dispersati?  Luand in calcul doar emiterea nu si dipersie , putem zice ca fotonii is coerenti ?
Sa luam de exemplu conductorii 2d ce pot fi  realizati azi cu tehnici de litografie.  Ei vor emite coerent avand in vedere ca nu is molecule de care fotonii emisi sa se loveasca si sa disperseze?

Conductorii 2d pot fi considerati sau ei is diode laser?

Atat vreau sa ma lamuriti si gata cu subiectul led-uri

#8
maccip

maccip

    45 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,066
  • Înscris: 06.01.2007
Conductorii aia 2d de care zici tu(eu nu am auzit d easa ceva)  sunt facuti din atomi 3d iar procesele care au loc de genereaza fotoni sunt la nivel e atom.

Emisia coerenta e ca un pas de defilare, daca te-ai uitat la teveu de 1decembrie sau mai degraba daca ai vazut inregistrari de pe vremuri de la 23 august.
Adica..
Fiecare atom care va emite un foton, o va face stimulat de ceilalti. Adica, la nivel micro procesul e acelasi, dar e stimulat la nivel macro de o cavitate optica rezonanta.
Cumva emisiile alea de fotoni trebuie sa fie interconectate intre ele. Si cum n-au dirijor, nici securist care sa fie cu ochii pe ei, rezonanta in cavitatea optica e singurul proces ce poate sincroniza emisiile alea.

Acuma, cred ca ai auzit si tu ca fotonul e si corp si unda si cateodata se manifesta aspectele ondulatorii, cateodata cele corpusculare, niciodata  ambele.
Cand vorbim despre laseri, efectele ondulatorii sunt cele care se observa, deci e cumva impropriu sa ne referim la fotoni ca si entitati corpusculare.
Fizica semiconductorului opereaza mai bine in paradigma asta corpusculara, dar, ceea ce observam noi in realitate cand vorbim despre laseri cu fotoni coerenti, nu vedem natura corpusculara ci cea ondulatoriel. Adica vedem niste unde de o singura frecventa, nu niste fotoni corpusculari sincronizati. Iar daca observi totusi natura corpusculara, atunci nu mai vezi sincronicitatea dintre ei.

E sanatos ca intotdeauna sa consideri lumina ca fiind unda acolo unde e cazul si fasccol de fotoni, tot asa, cand e cazul. In cazul laserului, nu e cazul.

De fapt, in cavitatea aia optica se creeaza unde stationare, dar nu sunt unde de fotoni sau particule, ci unde de probabilitati. Iar manifestarea lor in exterior va arata ca o unda electromagnetica, nu ca un fascicol de particule egal departate. Adica sa nu-ti inchipui ca unda plana e un sir indian de fotoni care merg ca soldatii, sau mai rau, fotoni care vibreaza cum cred multi.
Vizualizarea asta cu soldatii am amintit-o mai sus si e mai usor de vazut ca si mecanism de formare a undei. Am vorbit despre emisie, insa unda formata nu mai e formata de siruri de soldati, e ceva emergent. Asta-i frumusetea dar si contraintuitivul din dualismul unda-particula. Nu-i unda formata din particule, nici particule formate din unde, nici unda si particula ci doar unda sau particula.

Sau mai corect daca vrei, e o unda de probabilitate de a gasi particula. Dar nici asta nu-i prea intuitiv ca nu e probablitatea in sine ci amplitudine de probabilitate, o chestie iarasi total neintuitiva, posibil doar un artefact matematic care se chinuie sa zugraveasca realitatea deoarece notiunea asta de amplitudine de probabilitate exista doar in fizica cuantica, servind ca si interpretare a semnificatiei functiei de unda, facuta de dragul de a da o semantica a ceva ce in mod normal nu ar purta nicio semantica intuitiva.

De ce am spus toate astea, care tin de cuantica? Pentru ca vreau sa intelegi ca fotonii nu se ciocnesc ca nucile sau bilele cum crezi tu, din atom in atom pana ies afara zapaciti de atatea cocniri.
Ei sunt emisi undeva in cristal si ajung direct in ochiul tau sau in aparatul de masura, fara sa faca vreo halta pe undeva, fara sa se ciocneasca si fara sa-si micsoreze viteza (nici macar in sticla sau alte medii), fara sa-si schimbe directia. Stiu ca pare neintuitiv, dar asa este. Unda se deplaseaza evantual cu viteze diferite in diferite medii, se reflecta, se refracta, dar nu si fotonii. Fac si fotonii ceva insa, se reformeaza, adica pe parcursul ipoteticii traiectorii, nu putem sti exact cum arata , unde s-au format, nici macar ce frecventa au. Lucrurile astea depind de mediu, de sistemele de referinta. Dar nu exista identitatea asta a fotonului pe timpul vietii lui, persistenta pe care o are un obiect obisnuit pe care stii ca l-ai bagat in buzunar si e acolo. Fotonul exista in doua locuri ca si obiect persistent La emisie si la receptie, iar identitatea lui e legata de geometria mediuli pe care ii desparte.

Edited by maccip, 07 August 2021 - 22:50.


#9
karax

karax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,839
  • Înscris: 14.10.2017
Nu is lamurit deloc.  Postul tau e asa mare si deviaza de la subiect

https://en.wikipedia...layer_materials

#10
maccip

maccip

    45 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,066
  • Înscris: 06.01.2007
Ok deci. Daca n-ai nevoie de explicatii, atunci bag-o asa cum e la cap si cu asta-basta. Grafenul nu e dioda laser, daca doar asta voiai sa stii.

#11
karax

karax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,839
  • Înscris: 14.10.2017
Nu, zisesi ca nu stii ce e conductor 2d  
Asa ca am aratat cum e ceva 2d.   Conductorii 2d is similari cu ce am pus eu

As vrea sa stiu si la magneti cum e
https://en.wikipedia...iki/Gauss_(unit)
Magnetii toroizilor au o anume densitate a fluxului magnetic
El e puternic pe cat de dese is liniile conductorilor? Sa zicem ca un toroid e realizat din mii si sute de mii de foi conductoare puse la un atom latime.  Se vor forma siruri de 1 atom de conductor , apropiati , ce va da un toroid cu fluxuri foarte puternice ale densitatii magnetice?
Ma uit ca poate se poate realiza la fel si cu LED-uri , avand multe candele , candelele parca era unitatea de masura a densitatii fluxului luminos, realizate cu tehnologii de fotolitografie.  La fotolitografie se pot realiza gap-uri de 1 atom ceea ce ar duce la randuri de 1 atom latime , ar fi o densitate mare

sau chiar latime sub atomica ceea ce ar duce la marimi sub latimea de la nucleul unui atom la nivelele energetice densitatea luminoasa sau a fluxului magnetic fiind foarte mare
Ar ajuta enorm la  toroizi si laseri cu densitate mare , deci la nuclear fusion

Banuiesc poate are sens ce zic

#12
maccip

maccip

    45 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,066
  • Înscris: 06.01.2007
Care magneti ai toroizilor? Toroizii nu au magneti.

Flux magnetic poate sa rezulte din magneti sau electromagneti. Magnetii au o limitare, starea de magnetizare permanenta atinge un maxim la materiale pe baza de Niobiu. electromagnetii nu au aceasta limitare, insa aia pentru a fi puternici, curentul electric trebuie sa treaca prin supraconductori, nu prin folii conductoare de care aberezi tu ca ar sta asa, agatate in sendvish cu o distanta de 1 atom intre ele.
Fluxul magnetic mai depinde si de permeabilitatea magnetica a materialului prin care trece, exista si materiale cu permeabilitati foarte mari.

Procesele astea de natura electromagnetica nu duc nicaieri, in ceea ce priveste fuziunea nucleara. Daca vorbim despre cristale, conductie electrica si camp magnetic produs de catre materiale, lucrurile astea se desfasoara la o scara mult mai mica a energiei decat initierea fuziunii. Ai o problema mare cu scara fenomenelor. Ti-e mai usor sa aberezi decat sa vezi care-i energia necesara pentru a aduce doua nuclee unul langa altul, versus energiile uzuale ale electronilor prin procesele astea cu curenti electrici prin metale sau cristale.
Pentru informarea ta, curentul electric dintr-un fir obisnuit, impinge electronii cu o viteza suplimentara de cativa centimetri pe ora, asta in conditiile in care electronii deja se misca haotic, termic, prin fir cu kilometri pe secunda. Si acei kilometri pe secunda sunt total insuficienti pentru a vorbi despre energiile implicate in fuziune, unde practic nucleul trebuie sa se miste cu viteza luminii (sute de milioane de km pe secunda).
Adica temperatura, care genereaza miscari de kilometri pe secunda nu e suficienta, dar tu vrei sa aduci in discutie energii care misca electronii cu centimetri pe ora? Astea-s energiile suplimentare pe care le aduce curentul electric miscarii electronilor.

Ti-am zis, ai o problema mare cu scarile fenomenelor, asta te pune in situatia sa aberezi continuu, perpetuu,, fara exceptie,

#13
karax

karax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,839
  • Înscris: 14.10.2017
Nu am zis din ce folii conductoare sa fie facuti magnetii

#14
karax

karax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,839
  • Înscris: 14.10.2017
Ce vreau ss zic , campul unei particule , e emis in jurul particulei peste tot? Ca in cazul asta densitatea fluxului magnetic tine de numarul de particule raportat la permeativitatea mediului. Campul magnetic e continuu sau e format din linii?
Oricum ar fi cu fotolitografie poate se poate mari numarul de particule per conductor

Edited by karax, 08 August 2021 - 18:56.


#15
maccip

maccip

    45 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,066
  • Înscris: 06.01.2007
O particula este un dipol magnetic, din cauza faptului ca are spin. Forma campului magnetic e una specifica dipolului.
Dar camp magnetic genereaza si particulele electrice in miscare, dar are alta forma, care reiese din legea Biot-Savart.

Campurile sunt continue, nu au nicio linie nimic, liniile sunt folosite pentru reprezentare dar nu exista in realitate. La naiba!

#16
karax

karax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,839
  • Înscris: 14.10.2017
Nu pricep si gata
Las balta ca nu pricep si gata

#17
maccip

maccip

    45 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,066
  • Înscris: 06.01.2007
N-ai vazut si tu desene cu magneței si cu forma campului generata de acei magneței?
La fel arata si campul generat de catre o particula.
Ia poza de aici. Particula e un mic magnet. Are nord si sud.
Attached File  Screenshot 2021-08-09 123537.jpg   124.02K   2 downloads

Doar ca liniile alea de camp nu exista in realitate. Nu stiu cum iti poti inchipui ca in realitate ai camp magnetic doar pe unde trece linia desenata. Liniile alea sunt o reprezentare grafica, nimic mai mult.
E drept ca daca pui un magnet sub o foaie si pe foaie pilitura de fier, pilitura de fier se organizeaza sub forma unor linii, dar asta nu inseamna ca doar acolo e camp magnetic, inseamna ca pilitura aia prefera sa se grupeze.

#18
karax

karax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,839
  • Înscris: 14.10.2017
Aha eu credeam ca e ceva similar farului de la mare

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate