Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...

Modul alimentare rulou/jaluzea ex...

Recuperare fișiere dupa form...
 Aplicatii stress test RAM

Asigurare auto hibrid

Asus B550M - PC-ul nu porneste di...

Tzanca Uraganu - Inconjurat de Fe...
 explicatie montaj breadboard

3 Doors Down - Kryptonite

Semnalizati cand virati pe un dru...

Succesiune - mostenire apartament...
 Donez Siofor de 1000mg ( diabet t...

Izolatie intre parter si etaj

Hranirea pasarilor din orase -pro...

[unde] goarna tramvai
 

Modificarea artificiala a vremii de catre om

* * * - - 6 votes
  • Please log in to reply
29 replies to this topic

#19
parabellum

parabellum

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,447
  • Înscris: 06.01.2010

Quote

Noi avem un echilibru,
Nu avem asemenea echilibru in sens fizic. Nu exista echilibru static, dinamic, whatever.

Exista 'echilibru' in sens cargo cultist turbat.

Chiar daca iei la puricat sub-sisteme idealizate catre extrem, rezulta ne-echilibru.
Sa luam o situatie simplista, o competitie prada-pradator la nivel simplificat => comportament oscilant si nu echilibru.
Deja daca iei competitie pentru o resursa comuna si adaugi mai multe specii, poate rezulta usor haos (din nou, sistem ultra-idealizat): https://compphys.go.ro/chaos/ Rant-ul meu de acolo impotriva alora cu 'echilibrul' nu e intamplator.

Quote

dar și echilibru dinamic
Care nu e deloc ca in cargo cultisme: https://en.wikipedia...mic_equilibrium

#20
maccip

maccip

    45 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,056
  • Înscris: 06.01.2007
Phobos nu se referea la echilbru mecanic, nici termidinamic ci la starea de echilibru a unui sistem. Adica la faptul ca daca incerci sa modifici starea, sistemul se opune si incearca sa revina de unde s-a plecat.

#21
parabellum

parabellum

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,447
  • Înscris: 06.01.2010
'Adica' ala e un non sequitur.

Quote

starea de echilibru a unui sistem
Sistemul este un sistem dinamic, la ne-echilibru.

Nu e la echilibru, nici mecanic, nici termodinamic, nici dinamic nici nimic stiintific. E 'echilibru' cargo cultist.

#22
maccip

maccip

    45 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,056
  • Înscris: 06.01.2007
Atunci poti sa te prefaci la infinit ca nu intelegi hartuind cuvinte, dar uite ca sunt unii care inteleg ce a vrut sa zica si eventual ar putea discuta ideea. Nu-i cazul meu ca nu-s tare interesat de subiect, sau nu pe parametrii astia de dialog.

#23
parabellum

parabellum

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,447
  • Înscris: 06.01.2010
Altii 'inteleg' rahaturi cu horoscoape si astrologie si cristale magic-vindecatoare.

Chestii de-astea pseudo stiintifice.

Atata vreme cat de fapt planeta asta e un sistem la ne-echilibru, un sistem in care dinamica e esentiala (si nu e echilibru dinamic, oricine poate sa afle asta afland ce e ala). Un sistem unde vremea, clima, viata, evolutia ei, etc... n-ar exista daca ar fi echilibru, nu ai ce sa intelegi cand cineva sustine teorii contrare faptelor.

#24
maccip

maccip

    45 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,056
  • Înscris: 06.01.2007
Aia cred ca intelege toata lumea, doar ca tu vorbesti despre ceva, el despre altceva.
Repet, prin echilibru, colegul se referea la ideea ca sistemul va incerca sa revina la starea initiala dupa o perturbare(minora). Adica se autoregleaza, asa cum se autoregleaza temperatura corpului dupa ce stai in frig sau faci un efort.
Ma rog, poate ca ideea asta poate fi exprimata si altfel, fara a folosi cuvantul echilibru, insa si eu as fi folosit acelasi cuvant in ideea ca cel care citeste intelege despre ce-i vorba.

Uite, de exemplu exista ideea asta ca producem Co2 care, prin nustiuce mecanisme fac ca sa se poruca si mai mult co2 pana cand vom avea in aer 100% co2. Doar ca poate exista si un alt proces care sa vrea sa scape de co2, de exemplu mai creste o buruiana in plus in curte, sau poate alt proces.
Pe pamant au existat o multime de astfel de procese care sa aduca in zona de echilibru anumiti parametri (temperaturi, concentratii, populatii, etc), care au permis, zice colegul prin extensie, aparitia vietii si mentinerea ei.
Si in general, un anume parametru nu poate varia de la 0 la infinit, tot timpul vor exista procese care sa-l limiteze, important e pentru viata ca aceste limite sa nu iasa in afara zonelor in care viata se poate desfasura.
Circuitul apei are un rol de a echilibra anumiti parametri importanti. Existenta atmosferei, tot asa, are rolul de a echilibra temperatura si multe altele.
Dar ideea platonica din spate e aia de echilibru, cu asta sunt si eu de acord. Vorbim despre un echilibru al anumitor parametri la scara planetara. Nu despre faptul ca planeta ar avea aceiasi temperatura la poli si ecuator, vara si iarna. Desigur, acest echilibru se trage din aceiasi idee platonica abstracta, dar are o alta reprezentare, de exemplu in cadrul unei teorii cinetico moleculare, sau informationale teorii ergodice samd.. Ele sunt reprezentari ale notiunii abstracte de echilibru, dar nu sunt notiunea in sine care intotdeauna va avea un sens mai larg, fiind o notiune abstracta.
Daca aceasta e supreascrisa cu una din reprezentari, atunci musai trebuie inventata alta pentru ca vom avea nevoie intotdeauna de aceasta idee de echilibru.
Acelasi ucru si cu infinitul sau cu alte notiuni. Exista ideea platonica, dar si reprezentarea matematica sau mentala, dar care nu poate locui ideea imuabila. Daca tii neaparat sa o inlocuiesti, atunci trebuie sa mai creezi inca o notiune care sa exprime in continuare ideea platonica ce nu poate sa dispara.

Adica, mai precis, nu poti invalida o idee folosindu-te de faptul ca un cuvant ce a fost folosit in exprimarea acesteia mai are si alte intelesuri in alta paradigma. Eventual ii zici omului ca n-a folosit corect cuvantul echilibru in exprimarea ideilor lui si-i zici care-i cuvantul potrivit, daca tii neaparat sa-l corectezi. Eu prin "echilibru din natura" nu inteleg decat cu rea vointa echilibru termodinamic. Doar daca vreau sa-i hartuiesc opiniile sau cele exprimate voi apela la procedeul asta stilistic.

#25
KiloW

KiloW

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,050
  • Înscris: 08.01.2021
Nu va mai certati ca aveti amandoi dreptate. Si maccip despre faptul ca phobos se refera la "echilibrul" gen metastabil al unor parametri (arbitrari poate), si parabellum la faptul ca echilibrul in sens strict al termenului, si chiar si dinamic, este o iluzie si daca il iei la bani marunti e incompatibil cu evolutia de exemplu, care merge intr-o singura directie fara sa "oscileze" (cel putin pana acum).

Revenind la titlul topicului, mie faptul ca meteorologia si vremea sunt niste haotice si foarte instabile ma face sa cred ca avem posibilitatea macar teoretica sa le putem controla, macar partial,  cu efort redus, cu conditia sa avem modele suficient de precise.  Un sistem haotic nu necesita interventii foarte puternice care sa ii schimbe radical evolutia, spre deosebire de cele "stabile" care au nevoie de energii mari sa ca fie deraiate din mersul lor.  Poate nu vom putea opri un uragan cu bataia aripilor unui fluture, insa poate il putem schimba directia de exemplu suficient cat sa "rateze" o zona dens populata.
Zic si eu, exista deje ramuri ale ingineriei care se folosesc de instabilitate.

Edited by KiloW, 05 August 2021 - 14:57.


#26
parabellum

parabellum

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,447
  • Înscris: 06.01.2010

Quote

prin echilibru, colegul se referea la ideea ca sistemul va incerca sa revina la starea initiala dupa o perturbare(minora)
Asta e o prostie patentata, scuza-ma ca-ti spun.

Evolutia sistemului e ireversibila si incearca o laie sa se intoarca sa starea 'initiala'.

Quote

Un sistem haotic nu necesita interventii foarte puternice care sa ii schimbe radical evolutia,

Singura mare, enorm de mare, gigantica... problema, e ca trebuie sa poti prevedea cum se va schimba evolutia. Si ghici ce? Daca la o perturbatie mica o ia razna pe campii, tot asa o ia si predictia ta la o eroare de masura infima (la care se adauga si erorile numerice, colac gigantic peste pupaza).

Edited by parabellum, 06 August 2021 - 22:31.


#27
maccip

maccip

    45 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,056
  • Înscris: 06.01.2007
Ca-i prostie sau nu, ramane de discutat(daca e posibil). Dar ideea e ca nu se referea la echilibrul la care te refereai tu.

#28
parabellum

parabellum

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,447
  • Înscris: 06.01.2010
Ideea e ca o dai masiv in ilogica. O treaba iubita de altfel de catre 'stiintele' cargo cult: https://en.wikipedia...ki/Equivocation

E o echivocare in stil pseudo stiintific de-ala turbat, exact cum baga aia cu energia pozitiva si negativa da' habar nu au ce-i aia energie, tot asa si cu 'echilibrul'. Si e o echivocare cu un termen ne-definit. Dar clar contrariu definitiilor stiintifice.

Mai sunt termeni de-aia indragiti, 'rezonanta', 'cuantic', 'camp'...

#29
maccip

maccip

    45 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,056
  • Înscris: 06.01.2007
E bine ca ai argumente. Tine-o tot asa, poate faci toate topicurile praf.
Sunt curios si inca astept sa vad o expunere de-a ta, cap coada, sa vad cum gandesti. Tu, pe foaie alba, fara sa te legi de unul au de altul. Ca de hartuit ideile altora, am vazut ca stai excelent, uneori iti dau si dreptate.
Dar o idee, o analiza, ceva neperturbat de altii. Sunt tare curios, deoarece te-am mai vazut pe ici pe colea facandu-ti aparitia pe diverse subiecte si inca nu-mi dau seama daca ai ceva de zis de la tine, sau doar sa sutezi la 11 metri poti.
Stiu ca esti baiat destept si ai putea, de-aia astept.

Edited by maccip, 07 August 2021 - 11:15.


#30
parabellum

parabellum

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,447
  • Înscris: 06.01.2010
Daca esti foarte curios ad hominem, poti sa sapi pana gasesti.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate