Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Cum scap de reflexul de baiat bun?

* * * - - 5 votes
  • Please log in to reply
92 replies to this topic

#73
foreverbanned

foreverbanned

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,965
  • Înscris: 06.05.2020
În tren, o bunică și nepoata ei se pregăteau să coboare.
Am avut intenția să o întreb dacă o ajut cu valiza, dar nu era prea mare.
I-a cerut ajutor unui băiat care a coborât la aceeași stație.
De data asta mai bine nu aș fi tăcut, nu ?

În situațiile în care ne este refuzat ajutorul, mai bine nu ne mai gândim ce s-ar fi putut întâmpla dacă am fi tăcut. Noi, ca niște buni samariteni, am vrut să oferim ajutorul; ce a urmat, că nu a fost acordat, nu a ținut de noi.

#74
DuskGerman

DuskGerman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,516
  • Înscris: 12.07.2019
foreverbanned - Daca scriam eu mesajul respectiv poate avea o alta incarcatura emotionala. Asa am citit ca pe o problema. Ca pe un exercitiu de imaginatie.
Pot zice ceva sincer? Ai facut ce trebuia, daca nu aveau nevoie de ajutor si le parea ciudat?
Si parca te simti mai bine cand iti cere careva ajutorul si ajuti, asta in loc sa te oferi singur si sa te bagi aiurea in vreo treaba neplacuta.

Edited by DuskGerman, 27 July 2021 - 16:42.


#75
foreverbanned

foreverbanned

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,965
  • Înscris: 06.05.2020
Cam așa: mă simt mai bine când îmi cere cineva ajutorul, dar mă simt bine și când mă ofer eu, iar respectivul e receptiv.
Însă mă simt aiurea când mă ofer eu, iar respectivul refuză, cu toate că ar avea nevoie. Și mai aiurea (cu nod în gât, probabil cunoști senzația) când cel pe care intenționez să ajut mă ia peste picior.

#76
DuskGerman

DuskGerman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,516
  • Înscris: 12.07.2019
Stiu ce zici. Patesc asta cu locul in autobuz, nu stiu ce naiba am de nu pot eu sa stau atent pe treaba mea, eu ma uit pe cei care se urca in autobuz si ma retrag sa aiba ala loc. Si sa vezi ca se aseaza in alta parte. Si am inceput sa ma uit pe telefon, sa fiu distant, cine doreste ceva zice si este mai bine, chiar fac o fapta buna.

Eu a trebuit sa ma obisnuiesc cu persoanele care au tot timpul planuri dar nu le executa, ar merge, ar face, dar 0 actiune.
Am un prieten care zicea de vreo 5 ani sa isi cumpere mobila si masina de spalat, asta ca am fost eu atent, l-am ajutat, l-am luat la cumparaturi.

In rest tot ce a zis ca face? Pai de ani de zile isi pune termopane la balcon, si am zis, ba, ce tot ma bag? Ia sa imi vad eu de treaba, daca are nevoie imi cere ajutorul.

Pot sa zic ca ca la ceva timp parca ma aduc singur la starea aia de spirit mai distanta, ajung undeva? Iau starea aia de spirit, si incepe sa imi devina automatism, in loc sa intru eu super plin de viata, super din categoria celor cu care iti permiti ceva, ba, incep sa ma corectez, sa fiu mai distant.

Cel mai ciudat lucru mi-a fost asta sa fiu mai tacut, adica sa nu trebuiasca cumva sa zic ceva sa nu mai fie tacere. Am observat ca daca eu tac, cealalta persoana sau celelalte persoane simt nevoia sa discut.

Maine de exemplu am un fel de intalnire, o sa ma duc si o sa fiu distant, nu stiu ce o sa imi reuseasca dar stiu ca o sa fiu distant. Nu vreau sa pun pe careva in garda, o sa fiu foarte distant.

Edited by DuskGerman, 27 July 2021 - 18:53.


#77
foreverbanned

foreverbanned

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,965
  • Înscris: 06.05.2020
Intalnire distractiva si relaxanta sau ce fel ?
Astept sa povestesti cum te-ai descurcat.
Am observat ceva de-a lungul timpului: singurii care nu refuza ajutorul sunt oamenii cu copii mici.
Am ajutat femei cu carutul, dar si barbati.
Am oferit locul in microbuz/maxi-taxi si nu au zis niciodata nu.
Odata, cand faceam naveta la facultate, (60 km) m-am ridicat sa ii dau locul unei fete si se uita ciudat la mine, de marca as fi vrut sa o mananc.
A trebuit sa insist si sa o rog.
Aiurea, nu ?

#78
DuskGerman

DuskGerman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,516
  • Înscris: 12.07.2019

View Postforeverbanned, on 27 iulie 2021 - 19:44, said:

Intalnire distractiva si relaxanta sau ce fel ?

Aiurea, nu ?
Intalnire cu un fel de sef. Relaxata si distractiva nu o sa fie. Dar macar mai bine prefer sa tac din gura sa vad ce are ala de zis, asta in loc sa fiu eu super vocal sa-l pun in garda cu tot.

Traim intr-o lume in care ajutorul asta este ciudat, nu stiu sa exprim, sunt destui ciudati pe lumea asta de nu te prinzi de toate intentiile lor.
Asa ca mai bine stai cuminte ca persoanele respective deja au experiente neplacute/anterioare cu fel si fel de ciudati si or sa se uite ciudat la intentiile tale bune si la ajutorul tau.

Vrei sa zic ceva? La mine in oras erau 2 firme de transport, 1 firma de transport public, 2 firma privata, maxi taxi, nu te urcai fara bilet, civilizat, fara tampiti ca aia merg fara bilete.
Si firma privata a inchis activitatea, adica nu puteau sa concureze firma de transport de la stat ca astia primeau subventie pentru pensionari si elevi.
Si s-a petrecut ceva ciudat, au inceput sa apara fete/femei foarte frumoase in statia de autobuz si nu se mai urcau in maxi taxi, se urcau in autobuzele RAT.
Sa zic cat a durat treaba asta? Cateva zile, cateva zile le-au trebuit sa se sature sa tot fie pasaite, fasaite, abordate, salutate. Adica se bagau prietenosi cu ele in seama.
Deci de aici este retinerea majoritatea oamenilor fata de oameni care se poarta cam prietenosi ca tot timpul este ceva ciudat.
Cred ca stii ce zic, te asezi in autobuz langa cineva, iti pare ca este sanatos, poate te intreaba ceva de bine, iti cedeaza locul, se da mai incolo. Si apoi deschide gura si te prinzi ca nu prea este pe treaba lui, ca discuta ce nu trebuie, ca vorbeste singur. Asa ca esti vaccinat si-l inveti pe nebun si inveti si sa fii mai atent pe viitor cu persoanele prea saritoare/zambarete/prietenoase/bune.

Ai povestit ceva de mi-ai adus aminte de prima vacanta in care am fost. Am scris pe forum in ce statiune am fost si nu vreau sa scriu statiunea si povestea in acelasi mesaj.
Ma duc eu in prima vacanta in Romania, ma simt foarte bine, vorbesc serios, ma simt foarte bine, peisaje superbe, lume faina, ma simt bine.
Si intr-o seara observ o terasa, ma asez la terasa si eram singur si zic hai sa fac o poza sa zic si la prieteni, sa vad ce preturi au si asta este, mananc ceva, beau o bere si apoi ma duc la treaba mea.
Si m-a observat femeia respectiva(patroana) ca fac poze la meniu, s-a apropriat, asa nu stia ce sa zica, ca de fac poze, spun ca vreau sa arat meniul la prieteni, totul ok, se vedea ca sunt turist, cred ca aveam si camera foto la mine, nu mai stiu. Oricum am facut poza cu telefonul mobil.
Intram noi in vorba, se temea femeia ca este ceva in control, probabil sa o reclame.
Ii zic sa stea linistita ca sunt din alt oras, comand, mananc, incepem sa discutam. Sper ca nu esti plictisit de poveste ca toate astea conteaza.
Fara sa stiu ca era de la mine din oras, la momentul respectiv ii zic sa stea linisita ca sunt din alt oras, ca sunt pe tichete de la stat in vacanta. Si fara sa vreau am nimerit pe femeie din orasul meu, fiul ei lucra la stat.
Genul de faza ca eram eu singurel cu treaba mea, linistit, am pornit o discutie fix cu o persoana din orasul meu, fix cu baiatul ei pe undeva pe la stat. Si era curioasa despre mine. Iti dai seama cand esti plecat in alt oras ca nu spui unde lucrezi. A fost un moment ciudat de serile urmatoare era dubios cand treceam pe acolo.
Si acuma cand zice careva sa mergem in vacanta acolo, iti zic ca am o retinere. Totul ca am fost eu prea prietenos. Nu puteam sa ma opresc la "fac poza sa tin minte meniu poate mai vin serile urmatoare".
Si ia de iti imagineaza varianta mea de vacanta, nu m-am barbierit, eram si cu berea la bord, vroiam ceva mici si sa imi vad de treaba mea.
Cum nu prea vrei sa te vada careva si intr-o statiune de nu ar trebui sa te cunosca careva.

Edited by DuskGerman, 27 July 2021 - 20:21.


#79
Shalik

Shalik

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 17.02.2022
Salut!

Comportamentul de tip "baiat bun" sau sindromul baiatului bun este un comportament destul de intalnit in societatea de astazi, la foarte multi dintre barbati.

Asta nu ar fi o problema in sine, doar ca de regula baietii buni ajung sa fie frustrati pentru ca oricat de bine s-ar comporta cu ceilalti, nu ajung sa primeasca ceea ce isi doresc defapt.
Dr. Robert Glover in cartea "Gata cu baiatul bun" face referire la acele "contracte ascunse" prin care baietii buni spera sa obtina, recunoastere, validare, relatii intime, etc.
Practic in sinea ta ai convingerea ca daca o sa fii bun cu ceilalti si o sa le dai ce au nevoie, atunci o sa-ti dea si ei ce ai nevoie si prin urmare o sa-ti satisfaci nevoile.

Necazul cel mai mare al baiatului bun este cand observa ca prietenele lui carora le-a ascultat problemele nemuritoare, nu il vad decat ca pe un simplu prieten alegand sa fie cu "baiatul rau".

Ca sa nu mai fii un baiat buni ai nevoie sa intelegi care e opusul baiatului bun... daca un baiat bun e un barbat imatur, necopt...care ar fi idealul?

Baietii buni vad lumea monocrom, adica la polul celalalt ar fi baiatul rau...si tocmai pentru ca a fost invatat sa nu fie "rau" isi reprima anumite emotii si porniri ce ar putea fi considerate asertive.

Opusul baiatului bun este barbatul integrat. Este un barbat care isi constientizeaza nevoile si le recunoaste si isi asuma responsabilitatea satisfacerii lor. Nu le ascunde si asteapta ca ceilalti sa ghiceasca ce isi doreste. El le considera importante, asa ca nu le ascunde sub pres. Daca ii place de o femeie, merge direct si ii face o invitatie. Daca un anumit lucru il deranjeaza, ii spune cu empatie interlocutorului, nu se face ca ploua sau asteapta sa se rezolve de la sine.

Ca o concluzie, decizi ce e important pentru tine, in materie de implinire personale, relatii cu ceilalti etc apoi incepi sa te indrepti in diirectia respectiva, autovalidandu-te in functie de asta, drept urmare nu mai cauti validarea in exterior. In timp, ajungi sa te cunosti, capeti incredere, directie in viata si nu mai esti afectat daca sunt unii care nu rezoneaza cu tine.

Totul pleaca de la tine.

Baiatul bun vede in ceilalti calea fericirii lui.
Barbatul integrat se vede pe el ca fiind sursa fericirii lui si singurul responsabil.

E un proces ce se desfasoara pe mai multi ani, insa unul dintre aspectele vietii este sa simtim ca crestem si ca nu am ramas la acelasi nivel ca acum 5 ani.

#80
Nenea Zap

Nenea Zap

    Zuperman

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,035
  • Înscris: 10.04.2006
Wow, ai scris atât fără o invitație la un curs nlp?

#81
RangerBoy

RangerBoy

    Cea mai mare jigodie

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,358
  • Înscris: 08.11.2020
Iti apreciez perseverenta, totusi, eu sunt 100% sigur ca asa e firea ta si nu ai ce sa faci, eu te accept asa cum esti! ceilalti nu stiu ce sa zic :)))
Nu e un defect, e normal sa fi asa, insa pentru societate nu este.

#82
BucsaMobilul

BucsaMobilul

    Bucșeanul

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,839
  • Înscris: 02.11.2016

View PostRangerBoy, on 18 februarie 2022 - 13:57, said:

Iti apreciez perseverenta, totusi, eu sunt 100% sigur ca asa e firea ta si nu ai ce sa faci, eu te accept asa cum esti! ceilalti nu stiu ce sa zic Posted Image))
Nu e un defect, e normal sa fi asa, insa pentru societate nu este.

Oamenii se mai pot schimba, ia sa-l iei la o bauta sa vezi prin cate anxietati o sa treaca si o le depaseasca :)

#83
RangerBoy

RangerBoy

    Cea mai mare jigodie

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,358
  • Înscris: 08.11.2020

View PostBucsaMobilul, on 19 februarie 2022 - 14:02, said:

Oamenii se mai pot schimba, ia sa-l iei la o bauta sa vezi prin cate anxietati o sa treaca si o le depaseasca Posted Image
De ce sa ai anxietate cand te duci la bauta? zici ca se duce la razboi.

#84
thalia

thalia

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,934
  • Înscris: 07.11.2007

View PostDuskGerman, on 19 iulie 2021 - 18:14, said:

Ete ca iti faci rau cand esti baiat bun ca pici de prost.
Te bagi singur in belele cu atitudinea asta de baiat bun.
Altcumva nu faceam subiect pe forum daca nu ma deranja cu ceva atitudinea asta a mea.

Sunt atat de putini oameni cu atitudinea asta si tu vrei sa te schimbi pentru altii. Schimba-te pentru cei care te-au luat de fraier sa le arati ca nu esti prosti, dar ramai acelasi pentru ceilalti.
Repet, am uitat sa fim oameni....buni...zambitori..deschisi..

#85
DorinelIrimia

DorinelIrimia

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 205
  • Înscris: 27.12.2021
Pai tocmai asta e problema: nu merită aproape nimeni, nu există "ceilalți".
Chiar și aici pe forum există destui care iau la mișto pe cei care îi ajută sau pe cei care le țin partea într-o polemică.
Și nu fac așa fiindcă atât îi duce capul, ci din răutate.

#86
Melteanu

Melteanu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,105
  • Înscris: 28.02.2022
Sau cauta compania celor ca tine.Daca nu gasesti,te izolezi cumva,sau restrangi cercul de cunoscuti.

#87
bursucelu_viesel

bursucelu_viesel

    Very very sketchy stuff

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,721
  • Înscris: 03.02.2009
Din pacate a fi bun intr-o societate non-cooperativa intradevar e un dezavantaj. Insa a fi om bun in mod normal e o calitate (trebuie si-un creier care sa permita asa calitate, fata de cei care sunt invadati de partea de jos/animalica-impulsiva a creierului, si trebuie si un mediu spiritual, si un pic de noroc, toate ca sa ajungi sa ai bunatate).

Altfel spus: e bine sa fi o albina (colaborativ) intr-un stup de albine, insa in afara stupului albina nu rezista nici 24hr. Intr-un fel omul bun nu e o fiinta intreaga, ci e o parte a unui "organism social" ("stupul uman"). Adica el isi dedica timp pentru a ajuta, si devine vulnerabil, insa intr-un stup el va fi ajutat inapoi, si tot colectivul ca intreg e mai puternic decat indivizi egoisti.
Ba chiar as spune ca in lupta celebra din filme dintre personajul bun si cel rau, e normal ca cel rau sa castige. Cel bun doar daca ar veni cu tot "familionul" ar putea face fata, caci el e o particica incompleta.

Mai rau e ca daca un animal trece neobservat in interiorul stupului, atunci el capata avantaje incredibile, caci beneficiaza de ajutorul tuturor, si el nu-si pierde din timp/resurse ca sa ajute la randul lui, deci doar acumuleaza. La fel si-n cazul oamenilor, cei mai "tari" sunt egoistii care nu sunt vazuti ca atare, si traiesc intr-o societate de oameni buni/organizata.
Concret, cand au ajuns Romanii mai ales unii "de etnie" prin europa occidentala prin anii 90, s-au bucurat din plin de faptul ca bicicletele nu sunt legate/bagate la adapost, si alte nebunii (lebede mancate, etc), si chiar prefacutul ca au vreo problema (fara s-o aiba) si obtinerea de bani (de la stat) necuveniti.

In fine, ideea e ca ideal ar fi ca omul bun sa se mute intr-o societate de oameni buni, si ea sa se extinda. Spre deosebire de a sta omul bun sa se sacrifice ca un martir intr-o societate de salbatici. Mai ales ca nu exista smecheri daca nu exista fraieri.

Acum sa vb si desprea partea cealalta a problemei: sa nu confundam un comportamentul submisiv al tuturor oamenilor aflati in dificultate cu bunatatea. Ca sa afli daca esti bun (si nu doar submisiv, adica "milog") trebuie sa observi comportamentul asta (de om bun) fata de cei mai slabi ca tine. Caci fata de sefi, toti subalternii sunt "oameni buni" (submisivi). Insa cand se intorc acasa, se descarca asupra celor de sub el (nevasta, copii, caine, chiar si corpul).

A fi bun nu e doar o stare colaborativa, ci inseamna a te identifica cu individul pe care-l observi, a te pune in pielea lui, si de aici dorinta de ajutor.

Cat despre zambet.. el ridica colturile gurii aratand caninii, ca semn defensiv, si inchiderea pleoapelor (precum un copil care nu vrea sa mai vada pericolul), adica arata un om care se simte vulnerabil, dar nu e dusmanos sa ascunda asta si sa contra-atace, si afiseaza vulnerabilitatea lui (fiind deci deschis, fara intentii meschine).
Un zambet fals e cand ochii nu se apropie, ceea ce-nseamna ca nu-i nicio frica/vulnerabilitate.

In concluzie, e bine sa treci prin mai multe cat mai repede si sa nu fi dependent, ca sa se elimine problema daca esti doar submisiv (si nu om bun). Iar daca esti om bun, ori stai in societatea actuala dar selectand cu atentie oamenii buni cu care sa fi bun, ori te muti intr-o societate mai "spirituala" (adica mai umana, mai "civilizata"/asezata). Chiar daca nu pleci in alta tara, poti lua in considerare sa te muti intr-o zona mai civilizata. Una e sa stai in Bucuresti in Ferentari pe strada cu niste golani, si alta e intr-un oras universitar, sau undeva unde-s oamenii mai educati, civilizati, calmi, prietenosi, colaborativi (si nu competitionali).

Edited by bursucelu_viesel, 01 May 2022 - 11:29.


#88
Evonxxx

Evonxxx

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 719
  • Înscris: 17.02.2022
Ori ramai baiat bun, ori devii narcisist :)

#89
NelsonMandravela

NelsonMandravela

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,566
  • Înscris: 10.01.2012
Exemplele extreme ajută la înțelegerea fenomenului.
Anul trecut eram în piață și am luat o sacoșă de struguri. Mă îndrept spre o chiuvetă sa spăl unul, chiar îmi era foame.
Acolo, ce să vezi... era un băiat tras la față care mi-a deschis apa. MĂ AȘTEPTA, a fost succesul lui în acea zi.

Ideea este că în mod eronat se face tam tam că serotonina este hormonul fericirii. Parametrul de referință pe care se axează creierul, este eliberarea de dopamină.
Adică evităm ce ne provoacă dezgust/ disconfort fiindcă scade dopamina, și căutăm plăcerea fiindcă o crește.
Chiar dacă scenariile de viață sunt de fapt mai complexe, condiționarea operantă le încadrează pe toate într-un model fundamental cu 4 cazuri mari și late.

Simpla interacțiune socială, poate scade sau crește eliberarea dopaminei. Iată încă un concept fundamental.
Novelty seeking
Pe Wiki zice că este o caracteristică MOȘTENITĂ! De acord, dar este doar o tendință. Relevanți sunt factorii care subminează eliberarea de dopamină: de ex testosteron scăzut sau/și o dependență.
Din câte am observat, suplimentarea cu niacină și megadoze de vitamina C ar putea fi parte din soluție.
De care și în ce doze este altă discuție. NU ÎNCEPEȚI DACĂ NU AVEȚI TOATE INFORMAȚIILE.

Reversul monedei
Harm avoidance

Edited by NelsonMandela, 04 June 2022 - 05:59.


#90
bursucelu_viesel

bursucelu_viesel

    Very very sketchy stuff

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,721
  • Înscris: 03.02.2009

View PostEvonxxx, on 25 mai 2022 - 20:52, said:

Ori ramai baiat bun, ori devii narcisist Posted Image
E interesant caci un om bun e lipsit de ego/orgoliu, iar narcisistul e plin de el.

As spune si ca-i bine sa observi alti oameni(/baieti) buni si-ti vei da seama mai usor de defectele tipului asta de comportament si vei invata mai repede sa recunosti cand te comporti in felul asta.

https://youtu.be/ijC...jC4YYNsOa0&t=28
De exemplu, aici e o fata buna, a carui comportament inocent il poti imita pe loc. Rotesteti ochii cu seninatate pe sus cum face ea si imita-i gestica Posted Image. Vei simti cand dai de penibil, si vei identifica mai usor cand faci asa in viata reala.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate