Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
RPL2021: Instructiuni auto-recenzare

Info Coronavirus/Vaccin vs. Fake News

Ajutor pentru refugiatii ucraineni

Leica in industria GSM
 EPANTOFI telefon relatii clienti ?

Fiberhome SR1041Y

Honda H-RV 2022

Canon R7 si R10
 Despre transplantul de par

[UNDE] Gasesc de inchiriat lumini...

La multi ani @BlueKing-69!

La multi ani @CostyNn96!
 The importance of being an archit...

City break de 3-4 zile ce locatie...

Mission: Impossible – Dead ...

Amenajare parcare interioara
 

Instalatia electrica - la ce sa te uiti

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
36 replies to this topic

#19
cain2k

cain2k

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 865
  • Înscris: 29.06.2008
Salut!

Cel mai simplu - firmă autorizată care face totul corect (prin recomandare, deoarece că în orice domeniu, o hârtie nu garantează seriozitatea&calitatea.)

La firidă am o siguranță C40, curent trifazat, iar în casă am 3 tablouri - cel principal = C32, cel din CT = C16, și unul în pod = C16 (pentru o eventuală extindere ulterioară).

S-a lucrat cu materialele firmei - totul a fost cca. 9000 lei (în 2019).

#20
misu78

misu78

    Din viata scapa cine poate!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,519
  • Înscris: 12.03.2009

View PostAdm, on 13 iulie 2021 - 20:21, said:

....iar paratrasnet nu se pune pentru a nu atrage fulgerele.
EPIC! Posted Image

#21
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 10,404
  • Înscris: 17.03.2009

View Postcain2k, on 15 iulie 2021 - 09:08, said:

Salut!

Cel mai simplu - firmă autorizată care face totul corect (prin recomandare, deoarece că în orice domeniu, o hârtie nu garantează seriozitatea&calitatea.)

La firidă am o siguranță C40, curent trifazat, iar în casă am 3 tablouri - cel principal = C32, cel din CT = C16, și unul în pod = C16 (pentru o eventuală extindere ulterioară).

S-a lucrat cu materialele firmei - totul a fost cca. 9000 lei (în 2019).
Prin montarea unui intrerupator general de 32 A ti-au limitat puterea activa pe care poti sa o extragi legal din retea,asta este o greseala.

#22
cain2k

cain2k

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 865
  • Înscris: 29.06.2008

View Postanaki, on 17 iulie 2021 - 20:04, said:


Prin montarea unui intrerupator general de 32 A ti-au limitat puterea activa pe care poti sa o extragi legal din retea,asta este o greseala.

Inițial în firidă aveam C16, dar din cauza unor defecțiuni mi-au montat C40. Este ok - am consumatori casnici, nu industriali 😉

#23
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 20,838
  • Înscris: 22.05.2003
Haha, ca idee, ceea ce ai facut tu e ilegal, adica ai facut spor de putere.

In mod normal siguranta de langa contor trebuie sa fie egala cu cea generala din casa.

Daca aveai 16A (ff putin) afara, e normal sa sara, ca inseamna 11 kW putere instalata trifazata, dar daca nu imparti bine pe faze, sare siguranta (3.6 kw monofazat).

Vezi de cat ai cablurile de BMTP pana in casa.
Trebuie sa fi de minim 6mmp

#24
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 10,404
  • Înscris: 17.03.2009
Daca are si cablurile de la PAFS/stalp la BMPT dimensionate corespunzator,tot sa ai defectiuni din astea.Posted Image
@cain2k e doar o gluma!Posted Image

#25
pestili

pestili

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 116
  • Înscris: 13.02.2021

View PostCourage, on 13 iulie 2021 - 20:12, said:


1. Ce putere ofera bransamentul casei/apartamentului? E monofazat sau trifazat?


- siguranta bipolara = > curent monofazat (230V)
Puterea se calculeaza dupa formula 230V x amperii scrisi pe siguranta.

ex: 230 x 25A = 5.7 kW.
230 x 32A = 7.3 kW

Un aer conditionat consuma cca 2 kW, deci daca aveti 3 bucati deja sare siguranta.


Sunt fix in situatia descrisa de tine, monofazat, cu 3 aere si siguranta de 32A. Ce ar trebui sa fac, sa schimb siguranta cu una mai mare de 32A?

#26
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 20,838
  • Înscris: 22.05.2003
Practic da, macar 40, poate 50a la bmtp si in casa (general).
Oficial depui de ATR electrica pt spor putere si fac ei schimbul :€

#27
pestili

pestili

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 116
  • Înscris: 13.02.2021

View PostAdm, on 18 iulie 2021 - 09:59, said:

Practic da, macar 40, poate 50a la bmtp si in casa (general).
Oficial depui de ATR electrica pt spor putere si fac ei schimbul :€

Asta ar fi singura problema? Restul firelor și sigurantelor din circuit țin? Scuzați-mi ignoranța...

#28
cain2k

cain2k

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 865
  • Înscris: 29.06.2008

View PostAdm, on 18 iulie 2021 - 09:59, said:

Practic da, macar 40, poate 50a la bmtp si in casa (general).
Oficial depui de ATR electrica pt spor putere si fac ei schimbul :€

Sigur - asta am și făcut. Am cerut putere mai mare decât mi-au trecut ei în ATR (kVA - 10,59 și kW -9,00) și mi-au spus că nu au de unde, iar singurul transformator de unde puteam să trag era la 1 km distanță și nu-mi garantau puterea cerută.

Așadar .. La 2 aere condiționate, o mașină de spălat și un boiler electric - sărea siguranța din firidă în secunda 2 (iarna trecută nu aveam gaz, acum am).

Soluția ? Sună un prieten și schimbă siguranța, din C16 în C40. ☺ Nu mă interesează scuza distribuitorului, problema lui, echipamentele lui, planul lui de investiții..

#29
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 10,404
  • Înscris: 17.03.2009
Ar fi bine sa nu mai epatezi asa si ar fi bine sa citesti termenii contractului ca sa intelegi ce ai facut.
Pe distribuitor sigur nu o sa-l intereseze scuza ta si in consecinta va restabili situatia exact in termenii contractului in cel mai bun caz,sau vei sta la lumina opaitului.
In ceea ce priveste pretenul tau daca e din sistem va fi dat afara,stiu ei cum sa-l identifice.
Nu te supara dar asa sta situatia.

#30
radurus

radurus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,743
  • Înscris: 16.06.2006
Postare mutata https://forum.softpe...5#entry28049305

Edited by radurus, 19 July 2021 - 13:46.


#31
DaculScoril0

DaculScoril0

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,603
  • Înscris: 03.12.2014

Vizualizare mesajcain2k, pe 15 iulie 2021 - 09:08, a scris:

La firidă am o siguranță C40, curent trifazat, iar în casă am 3 tablouri - cel principal = C32, cel din CT = C16, și unul în pod = C16 (pentru o eventuală extindere ulterioară).
dar cabluri, ce cabluri ai?

Vizualizare mesajcain2k, pe 18 iulie 2021 - 09:41, a scris:

Inițial în firidă aveam C16, dar din cauza unor defecțiuni mi-au montat C40. Este ok - am consumatori casnici, nu industriali ��
pe ce cablu (ce secțiune) au montat siguranța aia C40? Că dacă a pus-o pe un conductor de 4mm2 mai bine n-o punea, făcea economie de câțiva leuți.
Oricum pare firmă de Dorei, pentru rezidențial normativul zice că musai siguranțe cu curbă B.

Vizualizare mesajpestili, pe 18 iulie 2021 - 09:57, a scris:

Sunt fix in situatia descrisa de tine, monofazat, cu 3 aere si siguranta de 32A. Ce ar trebui sa fac, sa schimb siguranta cu una mai mare de 32A?
mai întâi faci asigurare, și citești cu atenție care sunt clauzele care privesc decontarea în caz de incendiu.

Oameni buni, siguranțele se dimensionează după secțiunea conductorului. Ele sunt puse să protejeze conductorul.

Conductorul se dimensionează după necesități. Dacă nu e bine dimensionat, aia e, instalație nouă sau te limitezi la ce putere ai disponibilă.
Nu te apuci să schimbi siguranțe după cum te taie capul că riști să dai foc la casă.

Edited by DaculScoril0, 19 July 2021 - 20:55.


#32
cain2k

cain2k

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 865
  • Înscris: 29.06.2008
@DaculScoril0:

Despre cabluri nu știu, o să întreb. Siguranță în curba C a fost montată de distribuitor - oricum s-a verificat fiecare fază în parte, cu toți consumatorii porniți.

@anaki:

Sigur - aștept reprezentanții distribuitorului, cu poliția, jandarmeria, DNA, DIICOT, că am eu montată o siguranță ce îmi oferă un spor de putere - putere cerută când am depus actele, dar care nu a putut fi oferită de distribuitor, pentru că ... el nu investește în infrastructură în mediul rural, la capăt de sat, că nu-l interesează. Eu plătest aceleași taxe, tarife de distribuție și transport, ca orice client, dar nu pot beneficia de puterea necesară unei construcții actuale.

No, îi aștept ☺

PS: dada, știu, nu-i legal și o să dărâme stâlpii până la proprietatea mea, vor trece cu plugurile, vor arde pașunile, vor ... (ceva dramatic și foarte ofensator, iar tot satul va fi martor la restabilirea ordinii energetice) 😂

Edited by cain2k, 20 July 2021 - 06:38.


#33
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 10,404
  • Înscris: 17.03.2009
Pe sistemul asta sa-si schimbe fiecare dupa cum il taie capul ,cu cea mai mare ca e cea mai tare,da-i dracu pe vecinii nostri ,si ne mai miram de ce avem tensiunea in neregula de ce apar fluctuatii periculoase etc.
Nu stiu de ce esti sfidator si bravezi cu o ilegalitate.

#34
pestili

pestili

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 116
  • Înscris: 13.02.2021

View PostDaculScoril0, on 19 iulie 2021 - 20:52, said:


Oameni buni, siguranțele se dimensionează după secțiunea conductorului. Ele sunt puse să protejeze conductorul.

Conductorul se dimensionează după necesități. Dacă nu e bine dimensionat, aia e, instalație nouă sau te limitezi la ce putere ai disponibilă.
Nu te apuci să schimbi siguranțe după cum te taie capul că riști să dai foc la casă.

Cum pot sa calculez ce putere am disponibila? Fara sa dau foc la casa?

#35
radurus

radurus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,743
  • Înscris: 16.06.2006
"Puterea" trece prin 2 componente:
Siguranta din BMPM/T
Cablul de la BPMM/T pana in casa.

La siguranta puterea disponibila e data de produsul dintre tensiune si curent (volti x amperi) ex. 235x40 = 9400W

La bransament puterea maxima e data de mai multe caracteristici:
Sectiunea condutorului
Materialul (Al sau Cu)
Lungimea (dus intors pentru monofazic, alta formula pentru trifazic)
Toleranta admisa de la tensiunea nominala (5%...7%) la incarcare maxima
Ingropat/aerian.

Daca poti pune aici informatii despre cablul de la bmpm pana in casa, am putea calcula ce putere maxima ai putea trage prin el a.i. sa nu se deterioreze si sa nu ai fluctuatii mari la consumatori
- lungime (distanta in m)
- sectiune (2.5mmp, 4, 6, 10 etc.)
- material (Cu/Al)
- presupun ca ai monofazic

Ordinea e urmatoarea.
- proiect pe puterea dorita.
- alegere cablu
- ATR pentru puterea dorita/proiectata
- montare siguranta corespunzatoare in BMPM

Din nou!!
SIGURANTELE PROTEJEAZA CIRCUITELE nu consumatorii.
O siguranta de curent mai mare decat e proiectat circuitul, NU PROTEJEAZA.

Edited by radurus, 20 July 2021 - 15:53.


#36
demafly

demafly

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 449
  • Înscris: 07.08.2010
Salut,

Vreau sa refac total instalatia eletrica la un apartament.
Puterea avizata de distribuitor e de 6kW.
In momentul de fata langa contor am doua disjunctoare monopolare in tablou (in carcasa unde e contorul nu am nicio siguranta).

Cablurile vor fi de 2.5mmp pentru prize si 1.5mmp pentru iluminat.
Consumatorii mari (cuptor electric, masina uscat rufe si aer conditionat) vor avea fiecare circuit separat.

Am pus pe lista urmatoarele componente (in ordinea din tabloul 2x12 module):
- separator tip sertar cu fuzibile 2P 32A
- disjunctor monopolar 16A 6kA curba B pentru releu monitorizare faza
- releu monitorizare faza 16A
- contactor 40A
- disjunctor RCCB 40A 30mA 10kA tip A pentru general
- 6 disjunctoare monopolare 16A 6kA curba B pentru circuitele de prize
- un disjunctor 10A 6kA curba B pentru iluminat si unul 10A 6kA curba B pentru sonerie
- sonerie 10A

Am cateva intrebari si as fi recunoscator daca puteti sa-mi raspundeti.

1. Ar mai fi ceva de adaugat sau de schimbat in tablou?
2. Pe circuitul unde am frigiderul ar trebui sa pun un RCBO inainte de general? Asta in caz ca apare vreun defect pe celelalte circuite si se declanseaza RCCB-ul de pe general si eu sunt plecat mai mult timp.
3. Pe unele site-uri exista diferential RCCB 1P+N si 2P. Care e diferenta intre ele tinand cont ca un RCCB monitorizeaza diferenta de curent intre faze?
4. Tinand cont ca am pus RCCB pe general, ar avea sens disjunctoare 2P pe circuite?
5. Am citit ca teoretic e posibil sa existe situatii cand distribuitorul sa inverseze faza cu nulul. Ce protectii exista pentru situatiile de genul?

Multumesc.

Edited by demafly, 20 May 2022 - 11:06.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate