Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Intrebari srl nou

Amenintat cu moartea de un numar ...

La multi ani @AndReW99!

Alegere masina £15000 uk
 TVR vrea sa lanseze o platforma d...

Strategie investie pe termen lung...

Modulator FM ptr auto alimentat p...

orange cablu f.o. - internet fara...
 Robinet care comuta traseul

A fost lansata Fedora 40

Samsung S24 plus

Imi iau un Dell? (Vostro vs others)
 Abonati Qobuz?

transport -tren

Platforma electronica de eviden&#...

Cot cu talpa montat stramb in per...
 

Sighisoara si imprejurimi

- - - - -
  • Please log in to reply
106 replies to this topic

#1
Cosmo13

Cosmo13

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 359
  • Înscris: 15.08.2016
Salutare,

Ce as putea sa vizitez in jurul Sighisoarei, pe o raza de ~2 ore cu masina? Si in Sighisoara, in afara de cetate si plimbat prin centru ar mai fi ceva?

Sunt in tranzit o zi si o noapte in Sighisoara si as vrea sa vizitez ceva sau macar sa vad un peisaj frumos.

Multumesc frumos

#2
mannyx92

mannyx92

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,008
  • Înscris: 15.04.2017
In tranzit catre? Nu de alta dar la 2h de Sighisoara e Sibiu care iar merita vazut dar daca stai o zi si o noapte mai bine te bucuri de Sighisoara linistit

#3
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,855
  • Înscris: 04.07.2010

 Cosmo13, on 06 iunie 2021 - 12:43, said:

... Ce as putea sa vizitez in jurul Sighisoarei, pe o raza de ~2 ore cu masina? Si in Sighisoara, in afara de cetate si plimbat prin centru ar mai fi ceva?

Sunt in tranzit o zi si o noapte in Sighisoara si as vrea sa vizitez ceva sau macar sa vad un peisaj frumos ...

Peste 2 săptămâni o să fim și noi în zonă, avem cazare chiar în oraș 5 nopți. Problema este că sunt o groază de obiective de vizitat, sigur nu ne vor ajunge cele 4 zile pline plus câte ceva din prima și ultima.
Ar trebui să spui dacă ești prima oară în zonă, sau ai mai fost. Iar în ultimul caz ce ai vizitat.
Și ar mai trebui să spui ce te interesează să vizitezi.


Sănătate și toate cele bune !

#4
Cosmo13

Cosmo13

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 359
  • Înscris: 15.08.2016
Multumesc pt infos in primul rand.

Sunt in tranzit cu trenul in Sighisoara (job related) si acum am cam o zi jumate - doua zile moarte pe aici pana trebuie sa plec iar in alta localitate.

In Sighisoara am tot vizitat prin centru seara dupa munca inclusiv cetatea si eram curios daca mai sunt si alte chestii. Majoritatea site-urilor turistice baga numai cetatea in fata.
Si ma gandeam daca ar fi sa inchiriez o masina pt o zi doua si sa vizitez ceva si prin jur.

E prima oara cand sunt in zona, da

@mannyx92 Nu e rea ideea cu Sibiul, multumesc.

#5
Razvan125

Razvan125

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,365
  • Înscris: 03.02.2016
Nu ai ce vizita in Sighisoara Posted Image Hai sa fim seriosi. Daca nu esti un fan al istoriei, cetatea medievala o vizitezi in 3-4 ore (cred ca nici atat). In rest, poti merge sa stai la terase, slava domnului ca e plin orasul de asa ceva.

Poti sa inchiriezi bicicleta electrica sau normala si sa mergi pe trasee (dar cred ca poti lua doar cu ghid la pachet plus ca iti poate organiza un pranz cu produse locale in satul cu destinatie finala). Cu siguranta nu te plictisesti, dar nu stiu cum e vremea zilele acestea.

Poti sa vizitezi satele fortificate (asta poti sa o faci tot cu bicicleta). Exista diferite trasee: Sighisoara - Saschiz - Viscri. Sighisoara - Stejareni - Cris - Malancrav (Floresti)

Pe villa franka este un parc de aventura, paint ball (dar trebuie sa iti faci echipa), mini golf (nu stiu exact daca l-au deschis).

Brasovul e tot la doua ore de Sighisoara Posted Image

Edited by Razvan125, 06 June 2021 - 13:46.


#6
lucianburjuiul

lucianburjuiul

    Unserious member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,606
  • Înscris: 12.06.2010
Praid - salina, Sovata, Batos - Crama Liliac (pe langa Reghin), Corund - ceramica, Cristuru Secuiesc - cel mai bun parizer.

Attached Files


Edited by lucianburjuiul, 06 June 2021 - 13:51.


#7
abancor

abancor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,078
  • Înscris: 07.07.2006
Cel mai celebru loc dimprejurul Sighișoarei e Biertan.
Cel mai comod de ajuns cu trenul e la Mediaș.
Dacă mergi cu mașina, fă o tură spre Mediaș, cu posibile opriri la Criș, Dumbrăveni, Biertan, Ațel.

#8
lool21135

lool21135

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 470
  • Înscris: 09.11.2010
Târgu Mureș (grădina zoo, platoul, centru etc) și Salina Praid.

#9
Cosmo13

Cosmo13

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 359
  • Înscris: 15.08.2016
Multumesc

#10
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,855
  • Înscris: 04.07.2010

 Cosmo13, on 06 iunie 2021 - 13:08, said:

... In Sighisoara am tot vizitat prin centru seara dupa munca inclusiv cetatea  ...

Ok, atunci nu mai zic nimic de oraș, ci doar de împrejurimi.

Cu trenul eu am încercat să planific zilele trecute vizitarea bisericii fortificate din Archita (cel mai pitoresc ansamblu de biserică fortificată - părerea mea), fiindcă drumul Mureni - Archita - Dârjiu - Daia nu e asfaltat în totalitate, devine bun din nou abia când intri în județul Harghita. Cele 3 biserici fortificate se vizitează, cea din Dârjiu fiind chiar monument Unesco. Dar se pierde prea mult timp cu trenul, și în general bisericile fortificate nu sunt situate prea aproape de gară, așa că am abandonat ideea de tren. Mașina e sfântă.

Așa încât, din Sighișoara dacă mergi pe DN13 înspre Brașov, în afară de breteaua amintită deja (Mureni - Archita etc.), ai în Saschiz biserica fortificată chiar lângă șosea, și nu e închisă. Este monument Unesco și nu mai are ziduri, dar turnul bisericii e singurul care se aseamănă cu Turnul cu ceas din Sighișoara, toate celelalte turnuri de biserică fortificată din toată zona nefiind la fel de frumos ornamentate.
Din păcate, cetatea țărănească din Saschiz este închisă temporar.
Mai la sud de Saschiz ai 2 bretele la dreapta, una spre Cloașterf (asfalt bun), alta spre Criț (asfalt bun) și mai departe spre Meșendorf (asfalt acceptabil). Toate 3 bisericile fortificate sunt vizitabile, nu le-a închis pandemia.
Apoi în Bunești biserica fortificată este la șosea și e vizitabilă, după care breteaua la stânga spre Roadeș are asfalt impecabil și biserica fortificată se poate vizita.
Se poate merge în continuare spre Brașov pe DN13, trecînd prin Rupea (unde cetatea e frumos renovată), de unde se face la dreapta breteaua spre Dacia (asfalt bun), dar biserica fortificată este închisă temporar; de la Dacia este asfalt impecabil până la Viscri, unde biserica fortificată se vizitează. A nu se folosi breteaua Bunești - Viscri, care figurează cu roșu pe proinfrastructura.ro (aka asfalt vechi și prost, descris la fel și de MihaiStoian mai demult pe alt topic).
Reîntors la Rupea eu aș mai continua doar până la Racoș, unde sunt 4 (patru) obiective turistice mișto: castelul Bethlen, Vulcanul Stins, Coloanele de Bazalt și Lacul de Smarald.
Bine, te-ai încadra în cele 1 - 2 ore și dacă ajungi la Brașov, însă biserica cu turnul prăbușit în februarie 2016 de la Rotbav, precum și biserica fortificată și cetatea alăturată din Feldioara se vizitează mult mai normal din Brașov.

O altă idee ar fi să mergi din Sighișoara spre vest pe DN14. Primul obiectiv ar fi Domeniul Dracula de la Daneș, cu centru de călărie, un mic punct zoo, restaurant etc. Și mai la sud, pe asfalt bun ajungi la Criș, unde se vizitează Castelul Bethlen, care momentan nu se știe în ce stadiu al renovării este.
Reîntors la DN14, nu are rost să mergi la stânga pe asfalt bun până la Laslea și mai apoi până la Mălâncrav, fiindcă ambele biserici fortificate sunt închise. Păcat de cea din Mălâncrav, care e singura pictată în frescă pe interior.
Nici la Dumbrăveni nu merită mers, întrucât Castelul Apafi e închis și el.
În schimb, la Șaroș pe Târnave biserica se vizitează (eu am sunat la nr. de mobil luat de pe gmaps și confirm), apoi pe asfalt bun se ajunge la Biertan, unde biserica fortificată este monument Unesco și se vizitează, dar doar până la ora 15. Nu uita să mergi apoi la stânga peste deal pe asfalt impecabil până la biserica fortificată di Copșa Mare, care se vizitează și ea. În schimb, din Biertan nu merită mers spre sud la Richiș, chiar dacă asfaltul e bun, fiindcă atât biserica fortificată, cât și muzeul sunt închise, iar bisericile din Alma Vii și Moșna se pot vizita venind pe breteaua ce pleacă din Mediaș.
La Ațel biserica fortificată e închisă, iar asfaltul nu e nici el prea bun.
Și în fine, Mediașul are mai multe de oferit, dar eu vreau neapărat să vizitez Muzeul Gazelor Naturale, mi se pare ceva foarte mișto.

O a 3-a idee ar fi să mergi din Sighișoara spre nord, apoi de la Bălăușeri pe DN13A pe asfalt bun până la Sângeorgiu de Pădure, și de acolo pe asfalt impecabil până la Crișeni, pentru Muzeul Pălăriilor de Paie.
Înapoi la Sângeorgiu, de unde ajungi pe asfalt bun la Praid, unde salina e deschisă doar până la ora 16. Din păcate, Casa Fluturilor Exotici din Praid e închisă temporar, iar mocănița de la Sovata are program doar vineri - sâmbătă - duminică. Ștranduri nu cred că e cazul în prezent, dar ele există - unul în Praid, iar în Sovata sunt amenajate unul pe Lacul Ursu, altul pe Lacul Negru, iar lângă Lacul Tivoli se află Adrenalin Plus - numele e sugestiv.
Întoarcerea la Sighișoara se poate face pe la Corund, dar până acolo DN13A trece pe lângă Dealul Melcului și Muzeul de Aragonit, ultimul aflat chiar la marginea vestică a șoselei.
Iar în Corund atelierul Pall Lajos Keramia merită vizitat (omul are diplomă de Tezaur Uman Viu), ca și Păstrăvăria de la Pensiunea Moara de Apă.
În sfârșit, la nord-vest de Odorheiul Secuiesc, tot pe DN13 A, pe stânga drumului se află mai întâi Muzeul Apelor Minerale, și după încă 450 de metri breteaua către Mini Transilvania Park și Galeria Porților Secuiești.

Ar mai fi de spus că din Sighișoara spre sud, deși DJ106 are asfalt bun până la Apold, totuși bisericile fortificate din Șaeș și Apold sunt închise temporar.
Nu am pus linkuri, dar m-am căznit și am scris corect toate denumirile, așa încât e ușor de căutat fiecare obiectiv pe google și pe gmaps.


 Cosmo13, on 06 iunie 2021 - 13:08, said:

... Nu e rea ideea cu Sibiul ...

Nu e rea și te încadrezi și ca timp.
Însă aș lăsa Sibiul pentru o altă ocazie, fiindcă ai și acolo o groază de obiective în zonă, acum e mai normal să vezi ceva în zona Sighișoarei, că tot ești acolo.


Sănătate și tcb !

#11
Brainie

Brainie

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,757
  • Înscris: 18.04.2007
... iar mocănița de la Sovata are program doar vineri - sâmbătă - duminică ...

În februarie nu mergea deloc. Nu știu când a fost pus biletul, nici când și dacă se va relua funcționarea.

Attached File  06 MocanitaSovata (02).jpg   353.93K   32 downloads

Dacă ai ajuns și la Odorheiul Secuiesc, la circa 10 km, lângă Bisericani, există monumentul „Inima lui Isus”. La un moment dat am ajuns cu mașina până sus. Sau se lasă mașina undeva mai jos, și se urcă pe picioare vreo 20-30 min (bănuiesc) (poza de aici e făcută din spate).

Attached File  IMG_0740.JPG   167.1K   31 downloads

#12
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,855
  • Înscris: 04.07.2010

 Brainie, on 07 iunie 2021 - 06:51, said:

... mocănița de la Sovata ...

Eu am dat telefon acum vreo săptămână şi a răspuns o voce feminină care mi-a dat toate informaţiile. Mi-a spus că la ora 8 se deschid casele de bilete şi nu se pot face rezervări.
Programul e exact cum scrie şi pe net, vineri, sâmbătă şi duminică sunt câte 3 curse până la Câmpul Cetăţii şi înapoi. Orele de plecare din Sovata sunt 11, 14 şi 17, iar cursa durează cca. o oră pe sens, cu un sfert de oră staţionare la Câmpul Cetăţii.  Am mai întrebat ce se poate face la Câmpul Cetăţii, fiindcă văzusem în poze că nu e nimic acolo, stai în câmp 15 minute şi te uiţi cum mută locomotiva în capătul celălalt al trenului, în niciun caz nu e ca la Argel în Bucovina. Iar tipa mi-a spus că o să fie ceva oameni acolo care vând Kurtoci colaci, palincă etc.

În ce priveşte monumentul Inima lui Isus - eu nu am mai amintit, fiind un simplu monument care nu consumă prea mult timp pentru a fi vizitat.
Mai sunt unele monumente prin "ţinutul secuiesc", într-o intersecţie am văzut nişte cruci mari din lemn sculptat, apoi e un monument lângă lacul de acumulare de lângă Sângeorgiu de Pădure - ăsta cred că e legat de strămutarea vechiului sat înghiţit de ape, mai e monumentul de la Albeşti etc.
Nu am mai spus nimic nici de poteca turistică către Muntele de Sare din Sovata, şi ar mai fi şi altele.
Oricum timpul e prea scurt pentru a vizita chiar totul. Nici mie n-o să-mi fie suficiente cele 4 zile pline, plus cele 2 jumătăţi de zi (venirea şi plecarea). Mă duc pe la Braşov şi din Sighişoara plec la Deva.


Sănătate şi tcb !

Edited by OvidiuNS, 07 June 2021 - 09:02.


#13
mihaistoian

mihaistoian

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 583
  • Înscris: 02.11.2009
Bravo Ovidiu, ai facut un plan de vizitare excelent!
Atentie la Racos, zona este inchisa pt ca se filmeaza o coproductie americano-romana.
Regret ca nu mai este deschisa biserica din Malancrav, este foarte frumoasa, eu am gasit o localnica care avea cheia, dar am fost nevoit sa astept 40 de minute sa termine de fiert zacusca!

Iar aici aveti traseul din 2015 facut de mine, postarea 943, evident ca unele informatii nu mai sunt de actualitate, fiind necesare alte verificari
https://forum.softpe...e/page__st__936

#14
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,855
  • Înscris: 04.07.2010

 mihaistoian, on 07 iunie 2021 - 10:00, said:

... Atentie la Racos, zona este inchisa pt ca se filmeaza o coproductie americano-romana ...

Nasol !
Vulcanul stins e cel mai mişto loc din zonă. De fapt proprietarul casei Hermann din Sighişoara (unde vom sta) ne-a recomandat Lacul de Smarald. Eu ştiam de coloanele de bazalt, lacul nu e chiar wow dacă prinzi o zi mohorâtă. Dar tot uitîndu-mă pe gmaps am intrat într-o doară pe Vulcanul stins. Am rămas paf, zici că eşti în Arizona !
Mulţumesc de aprecieri şi de informaţia cu Racoş. O să îl mai întreb şi pe proprietarul din Sighişoara despre noutăţi de la Racoş. Iar dacă nu se poate ajunge în zonă tot răul va fi spre bine, vom avea mai mult timp ca să vizităm biserici şi să descongestionăm zilele când vom sta la Sighişoara. Iar Racoşul poate vi văzul cu altă ocazie, eventual cuplat cu vreo excursie în Cheile Vîrghişului.

Postarea ta o ştiu de pe topicul făcut de Kokoşmare, ai pus-o şi acolo. Foarte mişto este, m-ai inspirat cu vizitarea bisericilor, eu aveam de gând să fac poze mai mult de afară.
La Dârjiu, Daia şi Archita e posibil să ajung de la Odorhei, după ce vizităm Mini Transilvania Park, e bun drumul prin Ulieş. Să vedem dacă va mai fi timp în ziua aia, că cică sunt vreo sută de exponate în miniatură, plus porţile secuieşti, din lemn. Mi-ar părea rău să nu ajung la biserica din Dârjiu, că e monument Unesco. Iar Archita arată într-un mare fel.

Biserica din Mălăncrav e doar temporar închisă, din cauza pandemiei, dar am un număr de fix de acolo, şi o să sun, chiar dacă e cam mult de mers până acolo. Tu ştii că mă interesează în primul rând bisericile pictate pe interior.

Dar vom mai vedea la faţa locului. De obicei nu se potriveşte socoteala de acasă cu cea din târg.


Sănătate şi tcb !

Edited by OvidiuNS, 07 June 2021 - 11:09.


#15
mihaistoian

mihaistoian

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 583
  • Înscris: 02.11.2009
Aici ai link cu stirea despre Racos
https://www.libertat...-django-3539203
Postarea mea veche era mai mult adresata initiatorului subiectului, stiam ca tu ai citit-o

Edited by mihaistoian, 07 June 2021 - 11:38.


#16
mihaistoian

mihaistoian

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 583
  • Înscris: 02.11.2009
Biserica din Malancrav a ramas preferata mea din acel sejur! Merita vizitata!

Attached Files



#17
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,855
  • Înscris: 04.07.2010

 OvidiuNS, on 06 iunie 2021 - 23:03, said:

... Păcat de cea din Mălâncrav, care e singura pictată în frescă pe interior ...

Am mai cercetat și nu e singura. Și la Dârjiu biserica are în interior câteva porțiuni pictate în frescă. Suprafața pictată e mică, dar există.


 OvidiuNS, on 06 iunie 2021 - 23:03, said:

... drumul Mureni - Archita - Dârjiu - Daia nu e asfaltat în totalitate, devine bun din nou abia când intri în județul Harghita ...

S-au schimbat unele imagini de pe street-view, și se pare că între DN13 și Dârjiu e asfalt nou.
În ce privește harta calității asfaltului (proinfrastructura.ro) aceasta cam rămâne în urmă, nu s-a actualizat absolut nimic din ce am studiat eu în ultimele 2 luni.
Știu de pe street-view că între DN13 și Dârjiu au apărut imagini din luna mai 2021, iar drumul între Copșa Mică și Valea Viilor e asfaltat recent, în niciun caz nu e roșu.
Deci eu deja încep să devin sceptic în ce privește veridicitatea informațiilor referitoare la calitatea asfaltului (de pe proinfrastructura.ro).


Sănătate și tcb !

Edited by OvidiuNS, 12 June 2021 - 00:24.


#18
mihaistoian

mihaistoian

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 583
  • Înscris: 02.11.2009

 OvidiuNS, on 12 iunie 2021 - 00:16, said:

Am mai cercetat și nu e singura. Și la Dârjiu biserica are în interior câteva porțiuni pictate în frescă. Suprafața pictată e mică, dar există.

Sănătate și tcb !

Ovidiu, asta era portiunea pictata in fresca in 2015

Attached Files



Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate