Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...

Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...
 Modul alimentare rulou/jaluzea ex...

Recuperare fișiere dupa form...

Aplicatii stress test RAM

Asigurare auto hibrid
 Asus B550M - PC-ul nu porneste di...

Tzanca Uraganu - Inconjurat de Fe...

explicatie montaj breadboard

3 Doors Down - Kryptonite
 Semnalizati cand virati pe un dru...

Succesiune - mostenire apartament...

Donez Siofor de 1000mg ( diabet t...

Izolatie intre parter si etaj
 

hero to zero?

* * * - - 2 votes
  • Please log in to reply
25 replies to this topic

#1
jidili5309

jidili5309

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 14.04.2021
Incerc sa descriu problema, de acea va fi foarte lunga.
A-si aprecia doar acele raspunsuri, care au valoare in tema.

Pe foarte scurt: cu o experienta de mai mult de 20 ani nu gasesc un loc de munca  (care sa-mi convina) si caut o solutie, nu neaparat loc de munca, ci si ca antreprenor!

Pe lung:
Am inceput cu un limbaj de programare, apoi am facut un switch, fiindca in ala am primit mai multe oferte, dar nu numai 8 ore x 5 zile am lucrat ci mult mai mult.( la inceput)
Apoi m-am si angajat la diferie firme: mici - mai mari. Cu softulete mici, mai mari.
Dupa un timp desigur ca nu m-a interesat numele firmei care ma angajeaza, ci doar salariul primit. Acest lucru este primit cu ochi foarte largi deschise de la cei de la HR, adica ma descalifica din start, daca zic asta.
Vremurile s-au schimbat technologiile, frameworkurile. Eu cit de cit m-am adaptat, desigur nu la toata limbajel de programre, dar am acumular si o virsta de 40+ si o experienta consistenta. Deja nu se mai poate aburi pe mine cu "pachet de beneficii"  - care sunt inutile mie, dar compania le ofera si persoana de HR se astepta sa fiu bucuros, ca am sansa sa-l primesc. M-am gandit ca joc si eu teatru un pic si spun ce vor sa auda: las HR chiar a functionat, cand e condus interviul de fetite de 24-28 anisori. Deobicei vine interviul tehnic: acolo gasesc urmatoarele cazuri:
- persoana e un programator, relativ tanar, a copiat de pe net ceva intrebari si raspunsuri de angajare si asteapta fix aceasi raspuns, care scrie pe net. In cel mai rau caz chiar nu stie sa interpreteze raspunsul dat si nu stie daca e comparabil sau e chiar aceasi gasit pe diferite site-ri sau nu. Sint anumite intrebari si raspunsuri, pe care e bine sa inveti pe de rost, ca versurile si sa zici fix aia, ca altfel nu poate sa decida, si nu este cel asteptat, deci nu ai nimerit raspunsul.
- persoana e un profesor, mai ales cu un doctorat. Aceste persoane dau aproape exclusiv doar algoritmica. Relatic grele, dar ma supara ca prietenul, care trece la aceste probe teoretice cu brio nu stie programare... practic, fiindca se ocupa mai mult de teorie decit la practica, dar precum doctoratul e considerat cel mai inalt nivel de educatie managerul si investitorul de multe ori desemneaza aceasta persoana.
- mai gasesc persoane, care e frica ca isi va pierde slujba, daca ma propune la post. Cu sau fara motive intemeiate... Unele persoane chiar nu pot sa nici justifice prezenta, evident ca e frica.
- foarte rar, nici macar 10% ( poate 3% ) gasesc omulet normali. Isi pune intrebarile, poate sa judece raspunsul, poate sa si interpreteze. Pe baza raspusului dat poate sa schimbe intrebarile dinamic, dificultatiile intrebarile, temele.

Firmele mari si foarte mari:
- e greu de ajuns inauntru , si foarte usor esti pe afara.
- se ofera salariul bun, binisor, dar la timp, nu e problema sa nu plateasca la timp
- e birocratie, e comunissm, e ... fix ca la stat: stai stai nu te gandi , ci executa ordinul.  
- in ciuda pandemiei unii crec ca daca vii la birou fizic, atunci esti "de al lor" vei ramine pentru totdeuna, vei gansi si vei simtii ca apartii firmei  X
- daca lucrezi remote, pai esti un om "second hand", stai la coada.
- programul fix, si multe meetinguri lungi si brainless.

Firmele mici:
- cit ai cerut? - pfaiii, n-avem atit. Eventual 25%, aca ceri 50% ne jefuiesti si de ce vre  sa ai salriul mai mare decit CEO?
- in schimb aici nu te pune de un post fix "programator Java", "programator Android cu ....", ci depinzand de proiect e nevoie de conostinte de X, si de Y si sa folosesti si capul sa vi cu idei creative.
- la zi de salriu sa vedem daca a intrat banii in cont si daca mai putem sa-ti livram salariul, si cu cit intarziem...
- aici contaza randamentul si nu cit ai stat la birou.

Antreprenor:
Am avut ceva idei de aplicatii.
Cam am creat un MVP si m-am dus pe teren sa vand am vazut ca nu e asa lumea in Romania, cum am gandit eu.
Cei mai multi comercianti cred ca investitia in software inseamna ca eu nu mai pot incasa pe negru nimic, si atunci afacerea lor se va inchide. Nu am avut rabdarea si nervii sa-i explic ce insemana "partajarea datelor cu parola". Am considerat ca ei au un nivel de cunostinta digitala, la care costa maimult educatia decit softul. Aoi sa-i schimb mentalitatea lui ca daca nu e negru nu unseman ca nu e bun... nu am rabdare

Alta ideie am avut ptr o firma sa-i salvez ceva banuti: vreo 60.000 euro. Am zis ca ptr 3500 fac un softuleti sa ai monitorizare ce faci tu pe acolo si ce ai de incasat ce ai de platit. Se pare ca nu sam discutat cu persoana corecta sau nu cu care trebuia sau nu cum trebuia:
- omul care trebuie sa utilizeze softul, poate e analfabet digital, si vrea hartie,  ca in schimbul unei favori nu vrea sa incaseze banutii penalitati, cu softul e frica ca nu merge  + ca nu stie sa utilizeze o tableta.
Managerul e frica sa ia banutii din planul de investitii , fiindca poate ii se va trage din salar.
Proprietarul afacerii nu vrea sa dea banutii, ca e treaba managerului sa aiba EBITDA si sa-si faca el buget, daca vrea.

Am gandit ca e un caz aparte, si nu am noroc, si am incercat altundeva cu o ideie monitorizare de stoc.
Pai cine ar trebuii sa utilizeze softul nu-i place, ca nu mai pote sa fure.
Managerul nu da bani fiindca EBITDA...
Proprietarul nu se baga, ca e treaba managerului.

Concluziea este ca la :
- firmele mari in RO e comunism. Dai spaga ai contract. Nu dai spaga te ai plimbat degeaba.
- firmele mici in RO: tu vrei sa iei tot pe softul tau cit e cifra de afacere anuala? :)) - n-au bani, si nu dau.
- firmele straine: esti stain. Le e teama ca nu vei fi contactabil cand e nevoie de manetenata, cand vor sa te dea de judecata.

Ca si preti evident sunt mult mai ieftim, decit firmle mari, care fac aceasi lucu, sau chiar eu fac. (dar ei nu stiu cum gasesc clienti, contracte)


Acum intrebarea mea e ce sa fac?
- sa ma anagajez pe bani putini, doar sa fiu angajat si sa stau? - nu mi-ar place deloc
- sa mor de foame ca antreprenor?  - nici asta nu doresc
- sa dau anunti ca la o firma "de renume", (care acum este cercetat ptr mita) cu anuntul ca consilier vanzari, care are unchi la XY institutie de stat?  - nu prea am stofa de genul

Cui si cum sa incerc sa-mi vand serviciul de programare?

#2
giuliani

giuliani

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,153
  • Înscris: 18.05.2007
Firma mare pana la pensie. Chiar daca azi sun proiecte mai marunte, vor veni cu siguranta si altele mai interesante. Firme mici in Romania nu merita in niciun domeniu. Sau plecat in strainatate.

#3
YalFa

YalFa

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 618
  • Înscris: 02.05.2020

Quote

Dupa un timp desigur ca nu m-a interesat numele firmei care ma angajeaza, ci doar salariul primit. Acest lucru este primit cu ochi foarte largi deschise de la cei de la HR, adica ma descalifica din start, daca zic asta.
Dap, ca sa nu faci hit and run.
Eu ca manager trebuie sa am incredere in tine,ca in caz ca se intampla o urgenta,  pun pe telefon, te sun , intrii si rezolvi problema fara sa ceri bani in plus daca nu este in timpul programului.
Regula nr 1 corporate: trebuie sa fii la discretia corporatiei cand are nevoie de tine si corporatia va fi la dispozitia ta cand vei avea nevoie de ea.Sustinere reciproca.

Quote

- persoana e un profesor, mai ales cu un doctorat. Aceste persoane dau aproape exclusiv doar algoritmica.
Ala confunda clasa sa de studenti cu firma.

Quote

Concluziea este ca la :
- firmele mari in RO e comunism. Dai spaga ai contract. Nu dai spaga te ai plimbat degeaba.
- firmele mici in RO: tu vrei sa iei tot pe softul tau cit e cifra de afacere anuala? Posted Image) - n-au bani, si nu dau.
- firmele straine: esti stain. Le e teama ca nu vei fi contactabil cand e nevoie de manetenata, cand vor sa te dea de judecata.
firmele mari in RO nu prea sunt romanesti, sunt straine.Iar acel "comunism" este  impus de regulamentul de la corporatia mama. Si la ei acasa, tot asa e.
Intr- o astfel de firma , este de fapt armata, iar echipa trebuie sa raspunda ca un tot unitar, un fel de drepti in fata managerului.
Fara ordine si discipline nu poti conduce oamenii.

Mergi pe varianta pe comunismul sau iti incerci norocul in continuare ca freelancer doar schimba domeniul de freelancing.Treci pe tehnologii web de front  cu  php, etc.

Edited by YalFa, 14 April 2021 - 23:13.


#4
drive-x

drive-x

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 300
  • Înscris: 25.10.2016
De obicei, pe la varsta asta trebuie sa aspiri la pozitii de leader, sa renunti la programare propriu zisa.
Antreprenor ar fi o solutie. Sa incepi sa coordonezi ceva micut, facand niste proiecte faine, dar in Romania e cam greu sa gasesti clienti care chiar sa plateasca

Edited by drive-x, 15 April 2021 - 00:08.


#5
CryTeku

CryTeku

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 938
  • Înscris: 29.11.2013
Desi nu as putea sa iti dau un sfat, pentru ca nu am ajuns sa am varsta si experienta ta, iti voi spune ce gandesc eu acum ca as face cand voi ajunge in locul tau.

Eu sper, daca lucrurile raman la fel in Romania si nu se schimba drastic totul in urmatorii 15+ ani, sa ajung sa am un venit pasiv lunar (din orice - gen chirie), iar eu sa mai fac cate un proiect personal la 1-2 luni. Cand ajungi la o varsta, ai deja copiii mari, nu te mai intereseaza miile de euro, important e sa ai pe cineva langa tine, o casa, o masina si cam atat.

Eu, personal, nu as mai putea concura la 40-45 de ani cu tinerii astia care vin direct din facultate, mintea nu va mai fi la fel de agera, nu voi mai putea acumula atat de multe informatii, deja as fi trecut prin prea multe, etc.

Repet, asta e ceea ce gandesc eu acum, nestiind ce ne rezerva viitorul... planul de sus este doar un vis, exista posibilitatea ca peste 5 ani sa se intample atat de multe lucruri grave in Romania, incat IT-ul sa nu mai fie o solutie...

#6
danvlas

danvlas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,118
  • Înscris: 04.06.2009
Prima mea impresie e ca nu ești foarte organizat, iar scrisul și firul logic îți sunt alambicate. Scrisul e chiar neîngrijit și asta contează mult, pentru unii.
A doua mea impresie este ca ai convingerea ca meriți foarte mult, chiar și in comparație cu oameni pe care nu-i cunosti și nu știi ce le poate capul.
Emiți judecați asupra celor care sunt puși sa te evalueze, spunând ca “habar n-au”. Pai nici ei nu știu dacă tu “ai habar”, deci îți vor pune întrebări relevante pentru nivelul la care se așteaptă de la tine. Nu angajezi MVP Microsoft la fabrica de pantofi.
Dacă nu-ți reconsideri atitudinea, probabil vei ajunge la 80 de ani cu aceleași dileme.

#7
blitz09

blitz09

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 425
  • Înscris: 05.11.2007

View Postdanvlas, on 15 aprilie 2021 - 08:47, said:

Prima mea impresie e ca nu ești foarte organizat, iar scrisul și firul logic îți sunt alambicate. Scrisul e chiar neîngrijit și asta contează mult, pentru unii.
A doua mea impresie este ca ai convingerea ca meriți foarte mult, chiar și in comparație cu oameni pe care nu-i cunosti și nu știi ce le poate capul.
Emiți judecați asupra celor care sunt puși sa te evalueze, spunând ca “habar n-au”. Pai nici ei nu știu dacă tu “ai habar”, deci îți vor pune întrebări relevante pentru nivelul la care se așteaptă de la tine. Nu angajezi MVP Microsoft la fabrica de pantofi.
Dacă nu-ți reconsideri atitudinea, probabil vei ajunge la 80 de ani cu aceleași dileme.
Exact aceleasi impresii mi-a lasat si mie. La cate greseli gramaticale a facut, ajung sa ma intreb daca chiar e programator cu experienta de 20 de ani. Nu de alta, dar asta inseamna 40 de ani sau peste, si pe vremea aia se citea mai mult, din lipsa de alternative.

In plus, mi se pare aiurea remarca referitoare la interviul de HR cu "fetite de 24-28 anisori". Oare initiatorul ar fi vrut sa fie luat in serios cand avea 24-28 de ani, sau era un "baietel"? Pe mine si la 24 de ani m-ar fi deranjat cineva care ma judeca strict pe baza varstei. Si pe de alta parte am vazut incompetente la HR trecute bine de 28 de ani.

#8
CryTeku

CryTeku

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 938
  • Înscris: 29.11.2013
Poate are emotii atunci cand scrie si face greseli gramaticale. Sau a dorit sa ne impartaseasca multe lucruri si, fiind mai entuziasmat, a gresit anumite cuvinte.

Nu cred ca putem judeca experienta unei persoane dupa un post pe un forum.

#9
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,189
  • Înscris: 24.02.2007

View Postjidili5309, on 14 aprilie 2021 - 19:27, said:

- firmele straine: esti stain. Le e teama ca nu vei fi contactabil cand e nevoie de manetenata, cand vor sa te dea de judecata.

Chiar asa? Sunt totusi destule firme unde strainii prezinta un procent insemnat.

#10
danvlas

danvlas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,118
  • Înscris: 04.06.2009

View PostCryTeku, on 15 aprilie 2021 - 14:29, said:

Poate are emotii atunci cand scrie si face greseli gramaticale. Sau a dorit sa ne impartaseasca multe lucruri si, fiind mai entuziasmat, a gresit anumite cuvinte.

Nu cred ca putem judeca experienta unei persoane dupa un post pe un forum.
Dar nici după un interviu de 30 minute, in care candidatul se uita de sus la cel care-i pune niște întrebări “banale”. Dacă întrebările ar fi dificile, candidatul nostru ar spune ca “postul era, oricum, cu dedicatie”.

#11
gimajo5694

gimajo5694

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 16.04.2021

View PostCryTeku, on 15 aprilie 2021 - 08:31, said:


Eu, personal, nu as mai putea concura la 40-45 de ani cu tinerii astia care vin direct din facultate, mintea nu va mai fi la fel de agera, nu voi mai putea acumula atat de multe informatii, deja as fi trecut prin prea multe, etc.


Se vede ca nu esti pe la 40-45 ani, dar iata:
Nu o sa scrii cod mai rapid ca ei, nici ei ca tine.
Cel care are 2 ani experienta scrie codulk la fel de rapid ca unul de 10 sau de 20 ani.
Diferenta enorma este la numarul de bug-uri produse la timpul de scriere. Evident cei care vin de la facultate sunt majoritatea net inferiori, nu au cum sa concureze.
De exemplu trebuie sa implementezi 5 ecrane:
Cei de la scola care vin proaspat le ia sa zicem 5 zile.
Cei cu experienta le ia 2 zile.
Apoi la testare bug fix:
cei de la scoala produc 10 bug-uri.
Cei cu 2 ani de experienta 1 sau 2 eventual.
Cu 10 ani nu prea e bug.

Mintea ageara? -Pai in fiecare 3 ani se schimba frameworkurile, limbajele de programare, evident ca trebuie sa fi "up to date" si cu mintea proaspat. Nu are nimic mai mult.

#12
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,295
  • Înscris: 21.04.2004
Mi se pare un caz clasic de geniu neinteles :lol:

#13
unudinmultime

unudinmultime

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 67
  • Înscris: 21.03.2021

View PostYalFa, on 14 aprilie 2021 - 23:10, said:

Regula nr 1 corporate: trebuie sa fii la discretia corporatiei cand are nevoie de tine si corporatia va fi la dispozitia ta cand vei avea nevoie de ea.Sustinere reciproca.
Cum poate sta la dispozitie corporatia cand ai nevoie de ea ?

#14
YalFa

YalFa

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 618
  • Înscris: 02.05.2020
Avansari pe proiecte speciale fara concurs(direct prin numire directa), decont operatii chirurgicale complexe, angajare directa a personaelor pe care le vrei tu (fara intrebari),
marire de salariu chiar daca nu s-ar justifica performanta, etc, etc.

#15
unudinmultime

unudinmultime

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 67
  • Înscris: 21.03.2021

View PostYalFa, on 05 iunie 2021 - 16:18, said:

angajare directa a personaelor pe care le vrei tu (fara intrebari),
Poti sa iti angajezi toate pilele la corporatie ?

#16
YalFa

YalFa

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 618
  • Înscris: 02.05.2020
Depinde aici, ca este cu dus intors. Oamenii pe care trebuie sa-i aduci, trebuie sa fie specialist pe postul respectiv, pot ca raspunzi pe cine aduci.Iti joci credibilitatea la nivel de corporate.
Daca persoana confirma pe postul respectiv, atunci primesti o prima de 30% din salariul brut +  cresterea increderii corporatiei in tine ca poti face rost de oamenii necesari atunci cand corporatia doreste.
Este pana la urma serviciu contra serviciu.

Edited by YalFa, 16 June 2021 - 07:32.


#17
Corl

Corl

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 597
  • Înscris: 11.04.2006
Pai daca nu ti se potriveste stilul de multinationala (eu cel putin nu inteleg dezavantajele pe care le-ai enumerat pe acolo) e clar ca singura optiune este sa devii freelancer.

#18
unudinmultime

unudinmultime

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 67
  • Înscris: 21.03.2021

View PostYalFa, on 16 iunie 2021 - 07:32, said:

Depinde aici, ca este cu dus intors. Oamenii pe care trebuie sa-i aduci, trebuie sa fie specialist pe postul respectiv, pot ca raspunzi pe cine aduci.Iti joci credibilitatea la nivel de corporate.
Daca persoana confirma pe postul respectiv, atunci primesti o prima de 30% din salariul brut +  cresterea increderii corporatiei in tine ca poti face rost de oamenii necesari atunci cand corporatia doreste.
Este pana la urma serviciu contra serviciu.

Cat de mare e concurenta  si stresul la o corporatie cu avantaje din astea ?

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate