Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD
 Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...
 Bing-Content removal tool

Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit
 

Cat de corect este daco-romani?

* * - - - 6 votes
  • This topic is locked This topic is locked
332 replies to this topic

#37
criztu

criztu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,298
  • Înscris: 03.09.2002

View PostGlCA_Contras, on 02 aprilie 2021 - 11:24, said:

Graure ala are doctorat luat la Sorbona in perioada interbelica... deci poate ca are habar despre ce vorbeste, spre deosebire de altii.

si Elena Ceausescu era doctor honoris cauza, membra de vaza a Academiei Romane.
acuma tu ce faci, daca iti vantura o diploma inseamna ca din gura lui iese numa adevaru, dom'le daca are doctorat nu poa sa minta, n-are cum, ar exploda.

#38
Kazmer

Kazmer

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,307
  • Înscris: 25.11.2010

View PostIochanan, on 02 aprilie 2021 - 11:13, said:


Parte din așa-zișii daci liberi au fost romanizați prin mutarea lor la sud de Dunăre, în acea Moesie, care era de fapt un teritoriu traco-geto-daco-roman. Astfel ei au putut fi romanizați, pe lângă alții care au fost romanizați prin influența culturală în afara granițelor imperiului. Mutarea unora dintre dacii liberi s-a făcut în urma războaielor carpo-romane ulterioare retragerii unora dintre daco-romani la sud de Dunăre, unde populația era de fapt înrudită și pe drumul romanizării, așa cum am menționat și mai sus.

Deci romanizarea dacilor liberi s-a întâmplat la sud de Dunăre?
Au fost mutați doar în Moesia? Nu au fost disperați in tot imperiul să le slăbească puterea?

Nu a fost la fel cu goții cu sarmatii? Totul e doar amestec daco roman. Celtii scitii goții sarmatii toți s-au evaporat.

Au rămas doar dacii romanizati de geti?

#39
spooky51

spooky51

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,815
  • Înscris: 29.09.2006
Romanii se trag din daci la fel cum se trag bulgarii din traci :D

#40
Iochanan

Iochanan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,843
  • Înscris: 28.04.2011

View PostKazmer, on 02 aprilie 2021 - 11:37, said:

Deci romanizarea dacilor liberi s-a întâmplat la sud de Dunăre?
Dacă te dovedești incapabil să porți un dialog, și vrei să ascunzi că ești aici doar pentru propagandă (mincinoasă și antiromânească, în cea mai mare parte a ei), atunci nu înțeleg de ce te mai bagi în seamă.

La nord de Dunăre nu erau doar „dacii” liberi, marea parte a lor fiind de fapt din ramurile carpilor, care erau tot un soi de geto-daci. Erau și carpii liberi, dar mai erau și daco-romanicii și carpo-romanicii, iar pentru astea există dovezi arheologice, după cum deja ți-am mai spus, dar se vede că nu vrei să pricepi; crezi dacă ești așa pe repede înainte, ai impresia greșită și că ai vreo legătură cu adevărul.

Alexandru Bolșacov-Ghimpu: „Populația daco-romană din Moldova, care își face cunoscută prezența începînd cu secolul al IV-lea prin ceramica provincială romană lucrată la roată din argilă cu degresant nisipul, în cadrul culturii Sântana de Mureș - Cerniahov și a celei Mănoaia-Costișa-Botoșana, din secolul următor, are o perioadă de regres în secolele VI-VII, când ceramica autohtonă, înrudită cu cea Ipotești-Ciurel-Cândești din Muntenia, este parțial confecționată și de mână. Dar în secolul al VIII-lea se constată o renaștere a ei, când ceramica își îmbogățește ornamentarea, fiind denumită de tip Dridu. Cultura de tip Hlincea din secolele VII-VIII evoluează ca formă și ornamentare spre cea de tip Dridu și reprezintă un proces de asimilare a slavilor de către români. Întrucât în Muntenia, la Dridu, descopririle se datează în secolele IX-XI, această cultură este limitată doar la secolele respective. În realitate, și în Muntenia și în Moldova ceramica, încă din secolul al VIII-lea, se îmbogățește cu o ornamentare formată din grupe alternative de linii paralele orizontale sau în val. Deci real cultura Dridu, caracterizată prin oala de caracter romanic, începe în secolul al VIII-lea și de aceea nu poate fi de origine bulgară sau bizantină, cum se susține uneori. Ea evoluează în paralel cu cultura balcano-dunăreană din Bulgaria, ce are ca bază tot ceramica provincială romană. Pe malul nordic al Dunării până la Brazda lui Novac, în Banat și în Bugeac și puțin în Moldova, sînt răspândite unele elemente balcano-dunărene, precum ceramica de tip Saltovo-Maiațk de origine răsăriteană, cu o pastă cenușie și neagră cu ornamente lustruite, cât și ceramica din humă albă decorată cu ocru și ulciorul amforoidal cu două torți de origine bizantină. Aceste elemente se răresc la începutul secolului al XI-lea.”

C. Daicoviciu, Em. Petrovici, Gh. Ștefan, în tratatul de Istoria României al Academiei R.P. Române, ediția 1960:
„Dacă pentru produsele meșteșugărești de metal (fie ele elemente de podoabă sau de uz casnic), incertitudinea atribuirii lor etnice constituie o normă, altfel stau lucrurile în ce privește ceramica. Cu toată ivirea unor forme și tehnici noi, se constată în general că ceramica zisă comună întregii epoci prefeudale se leagă strâns din punct de vedere al formei, stilului și tehnicii, de ceramica secolelor anterioare, dacice-romane și romane-provinciale. Această legătură nu poate fi explicată decât prin prezența unei populații autohtone care, după cum s-a văzut, continuă imediat după abandonare să făurească o ceramică provincială în unele centre din Dacia. Faptul incontestabil că popoarele migratoare războinice își duc traiul și își trag puterea economică și militară de pe urma populației supuse (o dominație a lor atât de dîrz apărată peste niște regiuni deșarte de oameni ar fi, altfel, un non-sens) se verifică arheologic și pentru sec. VI și următoarele.

View PostKazmer, on 02 aprilie 2021 - 09:08, said:

(...) au venit geți, celți, (...)
Există dovezi arheologice că unii celți care au venit în zona dacică au fost integrați în societatea dacică încă dinainte de romanizare. Practic în cimitirele dacilor apar și morminte celtice, care atestă integrarea lor în societatea dacică. Practic unii dintre celți au fost dacizați, getizați încă dinaintea invaziei romanilor în Dacia și începutului proceselor de romanizare a populației din Dacia romană.

Edited by Iochanan, 02 April 2021 - 11:52.


#41
GlCA_Contras

GlCA_Contras

    Master Mind

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,262
  • Înscris: 21.03.2020
Comparatia este elocventa pentru logica ta

View Postcriztu, on 02 aprilie 2021 - 11:35, said:

si Elena Ceausescu era doctor honoris cauza, membra de vaza a Academiei Romane. acuma tu ce faci, daca iti vantura o diploma inseamna ca din gura lui iese numa adevaru, dom'le daca are doctorat nu poa sa minta, n-are cum, ar exploda.


#42
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,945
  • Înscris: 17.01.2012

View PostKazmer, on 02 aprilie 2021 - 09:08, said:

Care a fost raportul numeric dintre romani și dacii liberi? (evident mult favorabil dacilor liberi din moment ce romanii au fost nevoiți să se retragă)

romanii au fost nevoiți să se retragă deoarece imperiul se tot prăbușea..., NU că iar fi silit dacii liberi să o facă...
sau îmi poți da niște nume de bătălii în acest sens...

Dacă răspunzi la întrebările astea realizezi că romanizarea la nord de Dunăre e doar fantezie fără niciun fel de dovezi.
...
Este evident au plecat și dacii romanizati de frica persecuțiilor nu doar romanii.

io aș zice că cele două rânduri de mai sus sunt contradicții, tu n-ai zice că-s contradicții? :o

Din acest amestec cât la sută au fost daci? Ce a rămas de la daci?

păi hai să lărgim aria paranoiei și să admitem și că geto-TRACII sunt părinții romanilor
în acest caz tot topicul tău e dureros de prost inspirat.


#43
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016
Nu au existat "daco-romani". Au fost doua popoare care s-au ucis intre ei si erau fanatici in ura lor.
Ungurii si romanii s-au amestecat de 1000 de ani in Transilvania, si nimeni nu-i numeste ungro-romani sau ungrovalahi.
Daramite dupa doar 160 de ani si numai 14% din teritoriu cucerit. Este o ineptie a Scolii Ardelene preluate de comunisti, pentru a-si fauri o identitate.
Cel mai bun exemplu este ca nimeni nu prea pomenea in sec. XXVII - XXVIII de Mihai Viteazul. Nici Eminescu, sau altii. Mihai Viteazul este opera lui Balcescu, "Romanii supt Mihai Viteazul",
preluata de comunisti si ridicata in slavi. La fel ca o multime de alti indivizi obscuri care devin in decurs de doar 2 decanii mai eroi nationali. Abia dupa '89 aflam ca majoritatea
acestor indivizi inca in viata, sunt adulatori ai comunismului

#44
zz_dop

zz_dop

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,635
  • Înscris: 09.08.2018

View PostKazmer, on 02 aprilie 2021 - 09:08, said:

Aurelian retrage romanii de pe ogoarele Daciei
împăratul Galerius: " Tatăl său era trac, iar mama sa Romula era o femeie dacică
Din acest amestec cât la sută au fost daci? Ce a rămas de la daci?
a ramas, sigur.
http://saa.uaic.ro/e...e-iconographie/

#45
Kazmer

Kazmer

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,307
  • Înscris: 25.11.2010

View PostIochanan, on 02 aprilie 2021 - 12:00, said:


La nord de Dunăre nu erau doar „dacii” liberi,

Care a fost raportul numeric dintre romani și dacii liberi? (evident mult favorabil dacilor liberi din moment ce romanii au fost nevoiți să se retragă)
Care a fost raportul numeric dintre romanii rămași și dacii liberi care au venit? - 1 la 20 sau mai degraba 0.00x la 20?
Având în vedere retragerea romanilor la sud, 800 de ani de ocupație romană la sud de Dunăre cam care să fi fost raportul numeric dintre romanii rămași în Dacia după retragere și romanii din sudul Dunării? Să fi fost 0.00x la 20?

Asa groso modo care crezi că au fost raporturile numerice ca romanizarea de după retragere să aibă succes?

#46
viotl

viotl

    Straight ahead ... middle of the road

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,481
  • Înscris: 03.04.2013

View PostKazmer, on 02 aprilie 2021 - 09:51, said:

Nu trebuie interpretat totul ca un atac.
Ba este chiar un atac. Si este interpretat asa cum e, adica un atac.
Cum dreq vrei sa fie interpretat un atac, altfel decat un atac?
Poate ca in limba voaqstra inseamna altceva, dar in limba noastra, asa cum am invatat-o eu de la mamica mea, prin atac intelegem adicatelea.... atac.
Daca vrei sa combati cu romani in limba romana....

View PostKazmer, on 02 aprilie 2021 - 09:51, said:

Dezbatem istorie.
Dezbati istorie o laie.
"Cauti scandal", asta faci.

Ma, Kazmere, zi ma n-auzi.
Cum ii zic amicii lu' micu' Janosz cand se joaca pe ulita, in Moravia.

#47
kyrre

kyrre

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,954
  • Înscris: 27.05.2010

View PostWestPoint, on 02 aprilie 2021 - 12:27, said:

Nu au existat "daco-romani". Au fost doua popoare care s-au ucis intre ei si erau fanatici in ura lor.

Nu bah, ca ungurii inca nu venisera.

#48
viotl

viotl

    Straight ahead ... middle of the road

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,481
  • Înscris: 03.04.2013

View PostWestPoint, on 02 aprilie 2021 - 12:27, said:

Nu au existat "daco-romani". Au fost doua popoare care s-au ucis intre ei si erau fanatici in ura lor.
Ungurii si romanii s-au amestecat de 1000 de ani in Transilvania, si nimeni nu-i numeste ungro-romani sau ungrovalahi.
Daramite dupa doar 160 de ani si numai 14% din teritoriu cucerit. Este o ineptie a Scolii Ardelene preluate de comunisti, pentru a-si fauri o identitate.
Cel mai bun exemplu este ca nimeni nu prea pomenea in sec. XXVII - XXVIII de Mihai Viteazul. Nici Eminescu, sau altii. Mihai Viteazul este opera lui Balcescu, "Romanii supt Mihai Viteazul",
preluata de comunisti si ridicata in slavi. La fel ca o multime de alti indivizi obscuri care devin in decurs de doar 2 decanii mai eroi nationali. Abia dupa '89 aflam ca majoritatea
acestor indivizi inca in viata, sunt adulatori ai comunismului
Prietene, daca traia ceausescu aveai un ciocusor asa mic.... si niste bicepsi.... de la sapat la canal..... voluntar, nu te gandi la altceva, Doamne-fereste. :P

#49
criztu

criztu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,298
  • Înscris: 03.09.2002

View Postviotl, on 02 aprilie 2021 - 12:56, said:

Poate ca in limba voaqstra inseamna altceva, dar in limba noastra, asa cum am invatat-o eu de la mamica mea, prin atac intelegem adicatelea.... atac.

Mie nu mi se pare deloc atac, in limba noastra, asa cum am invatat-o eu de la taticu meu, prin atac intelegem adicatelea.. cand iti trage o ranga in nara. Nu cand te intreaba daca e corect sau ba.
Pentru oricine indrazneste sa mai puna la indoiala ca eu sunt roman verde carpatin 100% pur si originar, ii trimit poza cu masuratorile capului meu, facute de un reputat academician doctor inginer honoris causa manga cum laudae multiplu premiat cu diverse premii si medaliat olimpic la Sorbona, Hardvard si Cambrigi.

Edited by criztu, 02 April 2021 - 13:10.


#50
viotl

viotl

    Straight ahead ... middle of the road

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,481
  • Înscris: 03.04.2013

View Postkyrre, on 02 aprilie 2021 - 13:03, said:


Nu bah, ca ungurii inca nu venisera.
Corect.
Nu terminasera de furat acolo unde erau.

View Postcriztu, on 02 aprilie 2021 - 13:05, said:

Mie nu mi se pare deloc atac, in limba noastra, asa cum am invatat-o eu e la taticu meu,
Pai, exact asta ziceam. Ti-as traduce, dar n-am cum. Tre sa-ti faci udate la "soft". Sau sa te conectezi la alt "server". E unul mai la vest, acolo poti sa dezbati istoria asta fara sa fii impiedicat cumva.

#51
criztu

criztu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,298
  • Înscris: 03.09.2002
Daca-ti dau sa citesti un text in latina, te uiti la el ca chinejii la araba... imi pui tu placi cu shlagare cu origini de la Roma din coellusu lu Romulus Mulvus

Edited by criztu, 02 April 2021 - 13:19.


#52
viotl

viotl

    Straight ahead ... middle of the road

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,481
  • Înscris: 03.04.2013

View Postcriztu, on 02 aprilie 2021 - 13:05, said:

Pentru oricine indrazneste sa mai puna la indoiala ca eu sunt roman verde carpatin 100% pur si originar,
Cu atat mai rau.
Valabil si pt tine chestia cu canalul.

Bai nenica, incredibil cata energie aveti. Stau si ma gandesc cum era daca foloseati energia constructiv, civic.... ii depaseam pe unguri la toate capitolele.

View Postcriztu, on 02 aprilie 2021 - 13:17, said:

Daca-ti dau sa citesti un text in latina, te uiti la el ca chinejii la araba... imi pui tu placi cu shlagare cu origini de la Roma din coellusu lu Romulus Mulvus
Probabil.
Eppur..cogito.

Dar dragul meu, esti curajos. "Daca-ti dau".. Cee maa? Hihi, esti funny. Nenicule, grofii aia nu se mai intorc. Tu viseaza, e o tara libera, e loc pt toti sub soare, dar grofii aia nu se mai intorc.

=====================
Ai ma Kazmere ma, ca ma lasa netul, zi ma n-auzi.
Cum ii zic amicii cehi lu' micu' Janosz pe strada.

#53
criztu

criztu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,298
  • Înscris: 03.09.2002

View Postviotl, on 02 aprilie 2021 - 13:27, said:

Nenicule, grofii aia nu se mai intorc.

Ce treaba are aiureala de "daco-romanii" cu fricile tale de la 1956 cand te-ai nascut tu, de ti-au bagat sovieticii in cap ca ungurii vor sa te invadeze?

#54
viotl

viotl

    Straight ahead ... middle of the road

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,481
  • Înscris: 03.04.2013

View PostGlCA_Contras, on 02 aprilie 2021 - 10:07, said:

Nu s-a lamurit nimic, mai mult s-a mistificat istoria. Problema e ca se continua cu prostia asta si dupa perioada comunista, pe sistem sa intoarcem din condei totul ca sa sune bine, nu ca sa aflam adevarul...
E o vorba veche la noi : adevarul umbla cu capul spart. Prietenii stiu de ce !
Colegule, eu cu mintea mea proasta gandeam asa:
Adevarul e una.
Ceea ce se intampla pe topicul asta nu este despre adevar. E pur si simplu agitatie, bagat batul prin gard, cu rautate. Indiferent de sursele pe care le mentioneaza.
Nu are nici o legatura intentia initiatorului la deschiderea acestui topic cu adevarul istoric, fie el inainte sau dupa '90.
Adica, asta e alta.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate