Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...
 

Probleme cronice cu driverele video

* - - - - 2 votes
  • Please log in to reply
16 replies to this topic

#1
pinguinul666

pinguinul666

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,710
  • Înscris: 06.10.2015
Tot nu inteleg...

Dupa atatia ani, cum se face ca distributiile pe baza de *.rpm - chiar si nume mari alde OpenSuSE Tumbleweed - au probleme atat de mari cu driverele video, mai ales nvidia, in timp ce distributii alde Linux Mint Ulyana si 20.1 functioneaza perfect indiferent daca pe nvidia sau amd radeon, indiferent daca pe laptop sau desktop ?!

Ce au facut mai bine Linux Mint si Ubuntu si nu au facut OpenSUSE si celelalte distributii pe rpm ?!

De pilda, pe opensuse este bine stiut faptul ca intre kerneluri, apar mari probleme cu driverele video ...dar la mint, nu am avut niciodata probleme intre kerneluri!
Doar update si...mi-am vazut de treaba!

De pilda, am vazut ca una din problemele cronice ale distributiilor pe rpm este cuplarea unui monitor extern pe laptop, in portul HDMI.
Multi useri pe forumurile opensuse, spun ca e firesc pt aceasta distributie, frecvent, sa nu mai functioneze corect driverele video daca pornesti calculatorul/laptopul cu monitorul extern cuplat la laptop...lucru care pot sa il confirm!

Care e problema distributiilor pe rpm si nu a celor pe deb...?!

Edited by Dany_Darke, 04 March 2021 - 20:09.
daca stii ca nu vezi bine scrisul, faci un zoom in browser. nu ne obligi si pe noi sa ne uitam la un scris de-o schioapa


#2
YOUR_GOD

YOUR_GOD

    Not assigned

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,915
  • Înscris: 01.01.2010
Nu e chiar asa. Ma rog, nici grav, dar nici perfect.
Eu sunt inca pe 20, Mint si am o problema la boot, imi afiseaza o eroare si inca una, ca imi intra driverul audio al placii audio in sleep, daca nu iau sunet prin HDMI si fara Pulse, nu am reusit sa-l trezesc.

Nu stiu distributia ta, poate mai trebuie sa creasca. Imi amintesc Ubuntu pe vremuri, era durere cu orice driver. Pana si codecurile erau o problema.

#3
pinguinul666

pinguinul666

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,710
  • Înscris: 06.10.2015

View PostYOUR_GOD, on 04 martie 2021 - 20:29, said:

Nu e chiar asa. Ma rog, nici grav, dar nici perfect.
Eu sunt inca pe 20, Mint si am o problema la boot, imi afiseaza o eroare si inca una, ca imi intra driverul audio al placii audio in sleep, daca nu iau sunet prin HDMI si fara Pulse, nu am reusit sa-l trezesc.

Nu stiu distributia ta, poate mai trebuie sa creasca. Imi amintesc Ubuntu pe vremuri, era durere cu orice driver. Pana si codecurile erau o problema.


problemele lui OpenSuSE sunt vechi.
Am ajuns pe forumurile lor si vad multi useri cu problemele astea din 2012-2014-2015 !

daca cauti pagina lor de wiki cu instalarea drivereleor video (cauta pe google "install nvidia the hard way open suse") ai sa vezi ca ei admit cu gura lor ca au probleme mari cu driverele proprietare nvidia!

Nu sunt de ieri de azi si nici cazuri izolate.

Referitor la problema ta cu boot-ul lui mint...
1) Ce configuratie de boot ai ?  SIngle boot? Dual boot? Triple boot?
2) Cum ai instalat OS-urile? Manual sau automat? Ai instalat windows primul sau nu?
3) De cand ai problemele ?
4) Ajungi la ecranul cu grub2 ?

Eu am instalat si configurat totul manual, mereu, niciodata cu installerul automat, fiindca stiu ca acela are probleme.uneori.

Edited by pinguinul666, 04 March 2021 - 20:34.


#4
norris_sedric

norris_sedric

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 225
  • Înscris: 07.05.2020
Au mai fost probleme cu Mint-ul și în trecut privitoare la compatibilitatea unor versiuni noi de kernel cu driverul Nvidia.
Totuși e de apreciat modul în care Clem și echipa reușesc să-l optimizeze. N-are niciun fel de probleme dacă-l clonezi de pe HDD pe SSD, daca îl muți pe un alt calculator cu o configurație hardware total diferită, nu-l intereseaza dacă e setat IDE sau AHCI...merge oricum.
Am un SSD cu Mint Cinnamon 18.3 (clonat de pe un HDD) care a fost instalat pe un PC cu AMD care merge pe orice calculator îl pun. Doar am dezinstalat driverul Nvidia. Zici că rulează în sesiune live de pe stick, nu altceva.

Edited by norris_sedric, 04 March 2021 - 20:36.


#5
YOUR_GOD

YOUR_GOD

    Not assigned

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,915
  • Înscris: 01.01.2010

View Postpinguinul666, on 04 martie 2021 - 20:32, said:

Nu este problema, functioneaza normal, doar la boot time imi apare mesajul de eroare, care are un easy fix (trebuie schimbata extensia unei arhive, parca), pe care nu vreau sa-l aplic.

Eu am testat cateva distributii, am tras de Ubuntu, dar pur si simplu m-a pierdut. Mint a fost dragoste la prima instalare.
La Mint este echipa mare, ai suport live, ce mai, pentru mine, bate Windows.  SI este stabil in sensul ca poti face prostii si tot merge, ca m-am si jucat cu el.

#6
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,568
  • Înscris: 15.06.2004
Cand ma mai jucam cu Suse si apoi cu Open Suse exact cu nVidia nu aveam probleme - puneam driverul lor si era totul ok.

#7
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
Ah, OpenSuSE a mostenit traditia SUSE de a nu face un update fara a gnera o problema. Singura distributie care la update facea downgrade, probabil se prindeau dezvoltatorii ca au bagat un pachet unstable or some shit like that in repo, si il loc sa puna un patch sau ceva bagau la update versiunile vechi ale pachetelor.

Intrebarea "ce fac dezvoltatorii de genereaza probleme cu driver-ele video" e o intrebare de pus direct la sursa. Poti intreba dezvoltatorii, banuiesc ca, asa cum fac si alte distributii, modifica in house (patch-uri and shit) pachetele din upstream si apoi le pun in repo. Pai cand faci asa ceva daca nu ai grija ce faci d-ai cu sistemul de pamant. Nu generaliza problemele din suzeta cu probleme la toate distributiile bazate pe RPM ca asa bagi si RHEL, CentOS, Fedora, OL, PCLOS, etc. Si nu stiu cate dintre ele au fix aceiasi problema ca ceea specificata de tine.

PS: Un update de kernel si sau gcc si sau glibc trebuie sa fie insotita de un update de pachet la nvidia ca altfel crapa modulul vechi nu mai este incarcat in kernel sau genereaza erori.

#8
spooky51

spooky51

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,815
  • Înscris: 29.09.2006
Si Linux Mint cam avea probleme cu driverele nVidia, eu am trecut pe Manjjaro la PC-urile cu placi nVidia si am pastrat Mint pe celelalte.
Nu stiu cum naiba se face ca Cinnamon arata mai frumos pe Manjaro decat pe Mint.

#9
shiva

shiva

    Nameless hero. Professional bug slayer mom.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,860
  • Înscris: 06.10.2003
Cam urlați la poarta greșită. Driverul NVidia e proprietar - stimabila firmă nu-și actualizează driverul closed source pt. noile versiuni de kernel. N-ar fi singura - și la VMWare îți crește barba până oferă o versiune care suportă noile kerneluri - ofcourse, pe servere nu rulezi Tumbleweed așa că nu e o prioritate. Noroc că sunt devi care fac munca asta moca și nu trebuie să aștept 6 luni pt. Workstation (licențiat) să meargă din nou.

AMD a investit în driverul lor open-source: e 1:1 sau chiar mai bun decât versiunea closed source. Lipseste doar echivalentul aplicației Catalyst (de management).

Chiar am luat o placă Nvidia zilele astea s-o îndes în serverul meu Dell - ultima versiune de Unraid (6.9) aduce și suport pt. NVidia ( AMD + ATI = love, Intel + NVidia = love).

#10
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
Eu am zis de distributie, mai bine zis de dezvoltatorii distributiei deoarece eu am doar nVidia (nu as da bani la mucosii ailalti nici daca m-ar plati cineva, ah si nici nu as folosi ceva de la ei chiar daca mi-ar dona cineva ceva de la ei) dar folosesc Arch si nu am avut probleme la update-uri de kernel si la Arch chiar ai parte de update-uri destul de dese la kernel si de obicei la o versiune superioara si din cand in cand la alt build cu un patch pus. Am 2 sisteme cu nVidia si in afara de faptul ca am fost nevoit sa merg pe alta versiune a pachetului (placa din sistem nu mai este suportata de ultima versiune a driver-ului cam de 2 ani) nu prea m-am lovit de probleme pe partea grafica. Sau doar odata dar atunci nu era de la kernel ci de la X care trecuse de la o versiune la alta la ABI (parca) iar kernelul si pachetul nVidia nu aveau suportul inca pentru respectiva versiune. Sau a fost fix invers, nvidia a facut modificarea dar X-ul nu trecuse inca la acea versiune. Plus nu stiu cate distributii folosesc pachetul fix de la nvidia, sa preia binarele de la nvidia si apoi ei sa le impacheteze in formatul corect. Posibil ca toate sa faca asta dar chiar nu am verificat. Desi uite ce zice Arch:
extra/nvidia-dkms 460.56-1 (23.8 MiB 46.2 MiB)
	NVIDIA drivers - module sources

Stiam eu ca pot instala fie nvidia (pachet precompilat) fie nvidia-dkms (surse) si la update kernel compileaza modulul pentru placa video.

#11
shiva

shiva

    Nameless hero. Professional bug slayer mom.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,860
  • Înscris: 06.10.2003
Fedora și OpenSuSE nu distribuie chestii closed-source sau cu probleme legale deci nu se depune efort pt. testare și/sau bugfixing. Distribuțiile mai flexibile își permit să ia din pilă driverul nvidia ca să meargă.

#12
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,236
  • Înscris: 24.02.2007
Ce pot modifica asa des la kernel/X incat sa tot devina incompatibil pt driveri video la fiecare cateva luni?

Edited by dani.user, 05 March 2021 - 16:17.


#13
shiva

shiva

    Nameless hero. Professional bug slayer mom.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,860
  • Înscris: 06.10.2003

View Postdani.user, on 05 martie 2021 - 16:16, said:

Ce pot modifica asa des la kernel/X incat sa tot devina incompatibil pt driveri video la fiecare cateva luni?

Pot să-ți zic de la vmware: MACRO-uri și definiții de funcții.

#14
varanhia

varanhia

    Active Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 1,192
  • Înscris: 20.09.2015

View Postpinguinul666, on 04 martie 2021 - 19:49, said:

Tot nu inteleg...

Dupa atatia ani, cum se face ca distributiile pe baza de *.rpm - chiar si nume mari alde OpenSuSE Tumbleweed - au probleme atat de mari cu driverele video, mai ales nvidia, in timp ce distributii alde Linux Mint Ulyana si 20.1 functioneaza perfect indiferent daca pe nvidia sau amd radeon, indiferent daca pe laptop sau desktop ?!

Ce au facut mai bine Linux Mint si Ubuntu si nu au facut OpenSUSE si celelalte distributii pe rpm ?!

De pilda, pe opensuse este bine stiut faptul ca intre kerneluri, apar mari probleme cu driverele video ...dar la mint, nu am avut niciodata probleme intre kerneluri!
Doar update si...mi-am vazut de treaba!

De pilda, am vazut ca una din problemele cronice ale distributiilor pe rpm este cuplarea unui monitor extern pe laptop, in portul HDMI.
Multi useri pe forumurile opensuse, spun ca e firesc pt aceasta distributie, frecvent, sa nu mai functioneze corect driverele video daca pornesti calculatorul/laptopul cu monitorul extern cuplat la laptop...lucru care pot sa il confirm!

Care e problema distributiilor pe rpm si nu a celor pe deb...?!

Eu sunt un user openSUSE și chiar nu am probleme. E drept ca eu nu am decât un pc bătrân cu NVIDIA, restul sunt Intel based. Pachetele deb din cate știu eu sunt mult mai restrictive decât cele de la rpm. Ubuntu va fi noul windows din opensource.

#15
acvaristul

acvaristul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,540
  • Înscris: 27.09.2006
Eu am un laptop Dell cu placa video NVidia GeForce MX230, pe care rulez un PopOS (un Ubuntu cosmetizat de catre cei de la System76).
Dupa un update de drivere video (nvidia-driver-460, aka 460.56) m-am trezit cu probleme la bootare. Pur si simplu, sistemul nu mai pornea deloc.
In final am reusit sa intru in consola si-am dezinstalat driverele: sudo apt purge nvidia*
Am mers o bucata de vreme cu driverele "nouveau", pana cand a aparut o alta versiune de drivere de la nvidia (460.67).
Deci sunt probleme din astea si in sistemele bazate pe deb.

#16
tar1901

tar1901

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 554
  • Înscris: 15.05.2018

View Postacvaristul, on 26 martie 2021 - 12:39, said:

Am mers o bucata de vreme cu driverele "nouveau", pana cand a aparut o alta versiune de drivere de la nvidia (460.67).

Pe Ubuntu poti sa ramai pe drivere mai vechi. Daca nu ai ceva placa grafica de ultima ora(NV30xx) poti sa folosesti linistit drivere mai vechi. Din Software&Updates de la Additional Drivers poti sa-ti alegi 450 sau 418 si daca apar drivere mai noi nu te afecteaza.

Daca vrei sa joci Cyberpunk sau alt joc recent trebuie sa folosesti ultimele drivere de la nvidia ca altfel ai probleme

Edited by tar1901, 15 April 2021 - 23:30.


#17
acvaristul

acvaristul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,540
  • Înscris: 27.09.2006
Da, pe Ubuntu (si probabil pe multe alte distro cu Ubuntu la baza) este valabil ce ai zis tu.
Dar desteptii de la PopOS (pe care il am si eu pe laptop) au integrat driverele Nvidia direct in distributie (atunci cand descarci ISO-ul ai posibilitatea sa alegi daca e "cu Nvidia" sau fara)... asa ca nu exista acel modul "additional drivers" in modul clasic (ca la Ubuntu). Desigur ca se poate instala ulterior, daca faci cateva scamatorii.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate