Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
orange cablu f.o. - internet fara...

Robinet care comuta traseul

A fost lansata Fedora 40

Samsung S24 plus
 Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?

transport -tren

Platforma electronica de eviden&#...
 Cot cu talpa montat stramb in per...

Sfat achizitie sistem audio pentr...

tavan fals rigips

Ce preferați: produse mai scumpe ...
 Demagnetizare (minimala) ori ba?

Cum pot sa vad pe un proiector pr...

Joc Drone

Dropshipping
 

Compost, reciclare, refolosire si altele ...

- - - - -
  • Please log in to reply
66 replies to this topic

#1
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,751
  • Înscris: 29.11.2007
Ieri a nins. Azi e soare. Ma gandesc, deja, la toate lucrarile de primavara.
Acum, despre compost.

A folosit cineva metoda se mai jos?
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/t39WfhyOc60?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Daca da, imi puteti spune cum merge?

Incerc sa simplific, cat mai mult, lucrurile si doresc ca, de anul asta, sa ma apuc serios de compost. Cu mine, mai e cum e ... cu cei ce vor veni sa ma ajute la lucrarile pe care le mai am cu casa ... e alta poveste.
M-am gandit sa adaptez ceva simplu, sperand ca in felul aceasta ne vom tine, cu totii, de "reteta". Nu am facut niciodata compost fara sa-l intorc Posted Image  si ma cam ia cu fiori. In concluzie, ati facut compost ... static?!

Ca multumire, va pot povesti cum am facut copost clasic; pe care l-am intors. Va pot povesti chiar si cum, pe vremea cand nu ma preocupa subiectul, am avut un nedorit inceput de compost, in gradina; chestie care m-a speriat destul de rau, atunci Posted Image
Si, cum imi place cam tot ce tine de refolosire, recuperare, reciclare ... putem extinde discutia si pe directia altor obiceiuri sanatoase, in gradina si nu numai.

O zi buna!

P.S. Rog un admin sa adauge un "i", in titlul topicului. Se vede ca scriu pe stomacul gol.

#2
vali

vali

    forumist

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,891
  • Înscris: 03.12.2001
mi se pare că se descompun prea greu. am ales să le împrăștii prin grădină»

#3
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012
Mie nu mi-a iesit static, asa ca raman la metoda dinamica.
Importanta este alternarea straturilor, verde/umed- uscat (raport N-C )

#4
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,751
  • Înscris: 29.11.2007

View Postvali, on 21 februarie 2021 - 22:44, said:

mi se pare că se descompun prea greu. am ales să le împrăștii prin grădină»

Este si asta o metoda. Le imprastii, prin gradina, sau - si mai bine - le ingropi.
Doar ca eu voi avea destule resturi cu continut mare, de carbon (carton, hartie, rumegus) si-as vrea sa le folosesc, nu sa le arunc. De grabit, nu ma grabesc, asa ca ... dupa ce discutam si - poate - ma mai lamuresc cu metoda asta, o sa putem discuta si despre lazile de compost, unde va ajunge cel din container; sa se "odihneasca" macar un an.

View Postpasilla, on 21 februarie 2021 - 22:47, said:

Mie nu mi-a iesit static, asa ca raman la metoda dinamica.

Ce metoda statica ai folosit? Si ce n-a mers?
N-am stiut cum altfel sa-i zic. O alta varianta ar fi cea de compost de om lenes vs compost de om harnic Posted Image

View Postpasilla, on 21 februarie 2021 - 22:47, said:

Importanta este alternarea straturilor, verde/umed- uscat (raport N-C )

Da, alternarea straturilor e foarte importanta. In situatiile in care n-am avut suficient material (fie verde, fie maro) am completat cu ... pamant. A mers.

Edited by DIY, 21 February 2021 - 22:59.


#5
sandel1

sandel1

    Avat de 4 kg/75 cm. Ultimul, balastierele usl au distrus râul.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,072
  • Înscris: 24.02.2011
Compostul clasic are nevoie de un an ca să se matureze, deci este indicat să se facă două grămezi, una cu resturi proaspete și alta cu mai vechi. Iarba cosită aruncată peste gunoi ajută foarte mult pentru că se descompune, se încălzeste și se umple de râme care fac toată treaba. Nu strică din când în când să întorci cu furca grămada de gunoi

#6
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012

View PostDIY, on 21 februarie 2021 - 22:57, said:

N-am stiut cum altfel sa-i zic. O alta varianta ar fi cea de compost de om lenes vs compost de om harnic Posted Image
Oricum ai zice, eu am inteles. Sper ca si tu ai inteles ca nu am avut alte intentii (am utilizat ghilimele....)

Poate ca nu esti de acord, dar daca ai prea mult material maro, poti utiliza niste NH4NO3, sau CH₄N₂O pentru accelerarea procesului.

#7
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,751
  • Înscris: 29.11.2007
Incetul cu incetul se fabrica ... compostul Posted Image

Cea mai simpla metoda de a face compost necesita un container, materia prima si ... multa rabdare. Pun, aici, o reteta pentru incepatori. Reteta asta prespune o asteptare de cel putin un an dar ... nu da gres.

Pentru container se poate folosi o galeata, din plastic, careia i se va face un capac, un container de orice fel, cu capac, sau un tomberon de gunoi, cu capac; sau orice alta chestie aveti, la indemana.

Indiferent de forma si dimensiune, containerul se va gauri (din belsug), pe fund, pe laterale si, eventual, pe capac. Important este ca, in container, sa poata patrunde atat aerul cat si ... viermisorii, ramele. Containerul se va pune intr-o zona ferita de soarele direct dar cu suficienta lumina, incat sa poate incepe procesul de descompunere. Si nu se va pune intr-un loc unde sa ploua, direct, pe el Chiar daca are capac. De asemeni, se va pune "pe" pamant, dar ridicat un pic, pe ceva suporti. Niste stinghii din lemn, bolovani sau ce mai aveti pe-acolo, care sa-l ridice, de la pamant, vreo 2-3 cm si gata! In felul acesta, aerul va intra si pe jos. In caz ca nu aveti incredere in rame, ca sunt suficient de intreprinzatoare sa intre in containerul ridicat, acesta din urma se poate aseza pe pamant, direct, in prima saptamana.
Ideal este ca acest container sa fie pus acolo unde, in viitor, se va planta ceva. Si sa nu fie o pozitie fixa. In raport cu dezvoltarea gradinii, containerul poate pregati terenul acolo unde este nevoie si unde sunt conditii ideale pentru amplasarea lui.

Dupa asta, incepe umplerea containerului. Cel mai simplu este sa se inceapa cu un strat de vreo 2-3 cm de materiale bogate in carbon (maro), dupa care se pun, in proportie de 1:3 (sau chiar 4), materialul bogat in azot (verde) si cel maro. Dupa care se uda, un pic. Umiditatea ideala, in container, trebuie sa fie undeva la 60%. Proportiile acestea se vor mentine, de fiecare data, cand completam cu materii prime, containerul.

Este important, deci, sa avem o rezerva de materiale maro, ca sa le tinem in frau pe cele verzi (asa o sa le zic, de-acum incolo). In general pentru incepatori, cel mai simplu este sa se mearga pe 3-4 parti materiale maro, la una verde. In felul acesta, se evita riscul supraincalzirii compostului si - mai ales! - se evita situatia in care materia verde se descompune prea repede si taseaza amestecul, ceea ce rezulta in instalarea bacteriilor anaerobe. Bacteriile anaerobe aduc mirosul urat, zemurile nepermise Posted Image , formarea unei paste slinoase si alte de-astea.
Deci: verde, maro, apa. Intotdeauna, ultimul strat al compostului este un strat maro. Chiar si atunci cand se amesteca  intoarce compostul. Dupa aceasta operatiune, se adauga un strat maro; udat.

Containerul cu compost se va rostogoli, o data pe saptamana. Sau compostul, din el, se va amesteca - tot asa, o data pe saptamana - cu o furca mica sau ce mai aveti la indemana (asta, desigur, daca nu se alege metoda statica, cea cu teava de aerisire, de care am aflat de curand ... dar despre care nu va pot spune cum functioneaza). Dupa aceea se adauga 1-2 cm de materie maro si se uda. Si se lasa asa, pana la urmatoarea umplere.

In mod normal, containerul ar trebui sa se umple, pe indelete, in timp de trei luni. Dupa aceea, ori ramane asa, pe pozitie, pana in anul urmator, ori se rastoarna intr-o gramada (ingradita sau nu) de compost, unde va continua sa se descompuna.
Ideal este sa fie doua containere astfel incat, in timp de se umple cel de-al doilea (inca trei luni), primul se odihneste. La finalul celor sase luni, se goleste primul container in gramada de compost si se reia ciclul de umplere.
Este important ca, peste compost, sa treaca macar o iarna si-o primavara. De aceea spuneam ca, in special pentru metoda aceasta, este nevoie de rabdare.

Sunt multe metode de a face compost, unele mai rapide, altele ma lente, unele mai stiintifice, altele mai la ochi dar eu am vrut, pentru inceput, s-o prezint pe aceasta, care nu da gres.

Spor!

Edited by DIY, 21 February 2021 - 23:49.


#8
ionut76

ionut76

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,370
  • Înscris: 05.04.2006
Compost facem si noi in curte de multi ani, aruncam intr-o groapa tot felul de resturi vegetale si de bucatarie, de la legume, yat de cafea, tot felul de coji pina la rumegus, gazon tuns etc. De curind (2-3 ani) folosim si un praf pentru accelerarea compostului, de la Biopon, ajuta destul de bine, dar functioneaza pe caldura si la umezeala, ceea ce e normal. Am si un film cum facem noi, nu e cel mai bun de invatat, insa asa procedam:
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/ojVBzbLMkkM?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
De ceva vreme nu mai cumparam decit foarte rar pamint din magazinele de bricolaj fiindca scoatem din groapa aia multe roabe cu compost.

#9
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,751
  • Înscris: 29.11.2007
Tot despre compost

Materiale verzi: orice resturi de legume si fructe, iarba, gazon, buruieni (in anumite conditii!!), zat de cafea (pentru usurinta, consideram si filtrul ca fiind verde), pliculete de ceai, coji de oua si frunze verzi.
Intr-o oarecare masura (dupa ce s-a castigat ceva experienta) se pot pune resturi de paine si produse de panificatie. Se poate pune si balega, daca nu e ceva mai bun de facut, cu ea.
Atentie! Nu se vor pune, in compost: grasimi, produse animale, plante bolnave, buruieni cu radacina sau seminte, detergenti. Si - in nici un caz! - excremente de caini, gaini s.a.m.d. In general, orice excrement provenit de la o fiinta care se hraneste cu proteine, este interzis!

Materiale maro: orice planta moarta si uscata, frunze uscate, carton, hartie, ziare, ace de brad, rumegus si lemn (resturi, crengute). Acestea din urma se pun daca, la ochi, sunt suficient de mici incat sa se descompuna intr-un an sau ... daca nu ne deranjeaza (resturile lor) in compost.
Se pot pune si ambalaje de mancare, atat timp cat sunt din hartie sau carton, nelucioase, si doar putin imbacsite cu grasimi (ex: cutiile de pizza).
Atentie! Nu se vor pune cartoane lucioase sau trase in tipla.

Daca compostul incepe sa miroasa, se adauga, repde, mai mult material maro. Daca, insa, nu se intampla nimic si pare ca nu se descompune, se adauga mai multa materie verde. Nu aveti nici una, nici alta, la indemana? Se poate adauga pamant sau - si mai bine - compost Posted Image

Pentru cei care se simt mai in siguranta urmarind, exact, proportiile ... iata o alta metoda simpla. Se pune, totul, cu aceeasi masura.
Resturile din bucatarie se pot pune intr-un container, in frigider sau in congelator; dupa rapiditatea cu care se umplu. Resturile din congelator au si avantajul ca, odata ce se vor dezgheta, vor fi mult mai pregatite pentru descompunere. Cu acelasi container se masoara si materia maro si ... gata.

Spor!

#10
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,751
  • Înscris: 29.11.2007

View Postsandel1, on 21 februarie 2021 - 23:05, said:

Compostul clasic are nevoie de un an ca să se matureze, deci este indicat să se facă două grămezi, una cu resturi proaspete și alta cu mai vechi. Iarba cosită aruncată peste gunoi ajută foarte mult pentru că se descompune, se încălzeste și se umple de râme care fac toată treaba. Nu strică din când în când să întorci cu furca grămada de gunoi

Un an, daca ai noroc Posted Image De cele mai multe ori, e nevoie de mai mult de un an. Numarul de aur, in productia Posted Image compostului, este 3! Trei ani, trei gramezi, trei containere (daca incepi compostul, in mic, cum vreau eu, acum). Asta pentru ca una este pui, in compost, coji de banane & carton maro si alta-i sa pui coji de oua & crengi. Trei ani sunt suficienti, chiar si pentru cele mai indaratnice materiale; indiferent de perioada in care incepe formarea gramezii de compost.

Cum arata compostul tau, dupa un an, cand incepi sa formezi a doua gramada?

View Postpasilla, on 21 februarie 2021 - 23:09, said:

Oricum ai zice, eu am inteles. Sper ca si tu ai inteles ca nu am avut alte intentii (am utilizat ghilimele....)

Am luat-o in gluma, no worries Posted Image

View Postpasilla, on 21 februarie 2021 - 23:09, said:

Poate ca nu esti de acord, dar daca ai prea mult material maro, poti utiliza niste NH4NO3, sau CH₄N₂O pentru accelerarea procesului.

Da, buna sugestie! De unde cumperi asa ceva, in cantitati mici? Oricum, nu conteaza daca sunt, eu Posted Image , de acord, sau nu. Fiecare contribuie cu propria-i experienta. Cine citeste, alege si - dupa aceea - poate vine sa ne si spuna ce-a facut si cum i-a iesit.

View Postionut76, on 22 februarie 2021 - 00:07, said:

[...]groapa tot felul de resturi vegetale si de bucatarie, de la legume, yat de cafea, tot felul de coji pina la rumegus, gazon tuns etc. De curind (2-3 ani) folosim si un praf pentru accelerarea compostului, de la Biopon, ajuta destul de bine, dar functioneaza pe caldura si la umezeala, ceea ce e normal. Am si un film cum facem noi, nu e cel mai bun de invatat, insa asa procedam:
[...]
De ceva vreme nu mai cumparam decit foarte rar pamint din magazinele de bricolaj fiindca scoatem din groapa aia multe roabe cu compost.

Interesant. N-am mai intalnit metoda cu groapa. Banuiesc ca unul dintre avantaje (in afara faptului ca tii compostul "pe loc" intr-un mod ieftin Posted Image) ar fi acela ca te preocupa, mai putin, excesul de materii verzi. Ce dimensiuni are groapa? Cum intorci compostul? Ai mai multe gropi, sau numai una?
Oricum, metoda ta e simplu, de pus in aplicare, cand ai spatiu sa pitesti groapa. Ceea ce ma face sa pun alta intrebare ...

Cum "ascundeti" fabrica Posted Image de compost, cu toate sectiile ei? Hai ca, acum, ii las si pe altii sa povesteasca.

Cat despre filmulet ... toate bune si frumoase atat timp cat ai unde sa faci gramada aia, care numai aratoasa nu e. In rest, asta-i metoda clasica de facut compost in gramada. E destul de simpla, dar trebuie sa fii cu ochii pe ce se petrece, acolo. Mai simplu e sa faci o groapa Posted Image

Revin cu sugestia (prealuata de la altii, mult mai priceputi decat mine) de a face gramezile in locuri unde, la un moment dat, se va planta ceva. Sa nu se duca, degeaba, in pamant, totate bunatatile Posted Image alea.

P.S. In ceea ce priveste containerul cu teava de aerisire? Careva?!?

Edited by DIY, 22 February 2021 - 00:58.


#11
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012

View PostDIY, on 22 februarie 2021 - 00:45, said:

Da, buna sugestie! De unde cumperi asa ceva, in cantitati mici?
Gasesti si in cantitati mici, dar nu e rentabil.
Mai bine un sac de 50 Kg........< 100 lei

#12
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,751
  • Înscris: 29.11.2007
Ma gandeam ca, la o adica, pot face o incercare ... in mic. Oricum, mai e pana acolo. Cam cati mc de compost faci cu 50 kg?

#13
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012
E foarte relativa treaba. Sunt prea multe variabile.

#14
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,751
  • Înscris: 29.11.2007
Corect. Din experienta ta, cu promisiunea ca n-o iau ca reteta. Cam cat pui o data? Si cam cat de mare e cantitatea de materii cu carbon, pe care o ataci? Posted Image

#15
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012

View PostDIY, on 22 februarie 2021 - 01:09, said:

Din experienta ta, cu promisiunea ca n-o iau ca reteta.
Daca promiti.....cam 2 kg/2 mp/30 cm strat. Conteaza foarte  mult resturile casnice (coji de cartof, ceapa, rosii, etc. Stii tu.)
Tot cu dinamic :)

#16
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,751
  • Înscris: 29.11.2007
Posted Image Posted Image  Multam!

#17
sandel1

sandel1

    Avat de 4 kg/75 cm. Ultimul, balastierele usl au distrus râul.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,072
  • Înscris: 24.02.2011

View PostDIY, on 22 februarie 2021 - 00:57, said:

Cum arata compostul tau, dupa un an, cand incepi sa formezi a doua gramada?
Eu nu folosesc 2 grămezi ci una. Am zis că sunt bune două pentru că din experiență am constatat că trebuie să dau la o parte straturile proaspete de deasupra ca să ajung la "mraniță".
Aș mai adăuga că ar fi bine ca grămada de gunoi să fie împrejmuită cu ceva betoane cã are tendința să se întindă mai mult decât e "plapuma". Și amplasată undeva mai departe de locuințã pentru că poate atrage musafiri nepofțiți (șobo Posted Image )

#18
ionut76

ionut76

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,370
  • Înscris: 05.04.2006
Groapa mea are cam 1 metru cub, laturile sunt de 1,3x1,3 m si adinca de vreo 0,5-0,6 m. Pun in ea tot ce e vegetal, cum am spus si din cind in cind intorc cu o furca totul, nu e deloc complicat. Nu ma intereseaza sa fie sau nu aratoasa groapa, nu candidez la niciun concurs, este undeva in spatele curtii si, desi am oameni care vin pe la mine (dupa miere), toti gasesc ideea interesanta si binevenita ;)

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate