Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Mezina familiei, Merida BigNine

The Tattooist of Auschwitz (2024)

Se poate recupera numar de telefo...

Upgrade de la MacBook Pro M1 cu 8...
 Ce tip de monitor am nevoie pt of...

Resoftare camera supraveghere

Cu ce va aparati de cainii agresi...

Nu imi platiti coletul cu cardul ...
 Exista vreun plan de terorizare p...

Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024
 Suprasolicitare sistem electric

CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...
 

Asteptari realiste de la Panourile Fotovoltaice sau " Cat produc panourile solare ?"

* - - - - 2 votes
  • Please log in to reply
22 replies to this topic

#1
moridichiu

moridichiu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 24
  • Înscris: 06.09.2006
S-a mai discutat / uita-te pe topicul cutare etc : am incercat dar ce ma interesa se intinde deja pe sute de pagini si mi-am pierdut si eu rabdarea si banuiesc ca s-a pierdut si mesajul topicurilor respective. Daca un moderator, dupa ce parcurge ce voi scrie mai jos, considera redundante informatiile care vreau sa le ofer/dezbat unde e cazul ... so be it.

   Introducere:
-> recent ma uitam pe un video al unui nene care relateaza productia lui anuala cu niste 2.5KW PV convertiti la 220V cu niste microinvertoare : 3.16MHh , adica un normat 3.46h eficienta reala  = 3160KWh/365zile/2.5KW (echivalentul ca si cum ai obtine cei 2.5KW promisi doar 3 ore si 27minute pe zi mediat pe 1an, asta inseamna 3.46h).
Linkul catre filmuletul domnului: www.youtube.com/watch?v=N3AncCf1d3k
-> prima mea parere: sigur face ceva rau; e soare si cald in Romania, le-o fi pus ... in casa; daca ma intrebai acum 1 saptamana iti spuneam ca sigur ai o medie de 8h zilnic la full power instalati.
-> dar, pentru ca si eu cochetez de ceva vreme cu ideea investirii in PV am zis hai sa incerc sa inteleg mai bine cine ne "fura" la KW .

   1. Panourile Solare
a) PV produc V*I=Putere(W) proportionala cu Irradiation(W/m2) ;
b) cei 300-400 W sau xxx promisi in deschidere sunt obtinuti in anumite conditii printre care Irradiation de 1000W/m2 si Tcell=25C , ceea ce corespunde la Tambient de vreo -5C: asta duce la decalaje mari intre ce se baga in fata mare si ce se obtine in conditii reale; o mai dreg ei putin cu NMOT conditions unde din prima cei x00 W scad cu minim 25%, dar chiar si asta e inca departe de conditiile noastre reale;
   Aici mai multe detalii : https://www.pveducat...ature = 20°C
   In principiu se ajunge la Tcell=Tair+Sirr(NOCT-20)/80 , unde Sirr este iradierea, in W/cm2 iar restul sunt furnizate de producator.
   Cu ajutorul coeficientului de Putere al PV (cel cu -x.y %/C) veti putea vedea ca la un Tair de 50C platim o penalizare de -21% in Putere. Iar un 50C la soare vara nu e deloc exagerat.
   Off-topic: Cand cei 20% eficienta ai PV vor creste in timp spre 100% nu se vor mai numi Panouri ci Plite solare. Da, poate in laborator se poate mari eficienta, dar sa ai 1000W/m2 cumulat cu Tair de 40-60C cam esti pe cale sa dai foc la casa. De curiozitate cat e suprafata unui calorifer de 1KW ? Ori vin baietii cu tehnologii noi bazat pe ceva reactiv(L ? C) ori le tinem ca pe vaccinul Covid la -60C.
Nu stiu daca acel coeficient e doar rezultatul unor extrapolari sau tine cont si de electrothermal behaviour: cu cat e mai fierbinte scade si tensiunea diodelor, creste rezistenta conductorilor ...scade si Puterea
   Chiar intr-un post spunea cineva ca a observat Putere colectata mai mare la PV mai vechi cu eficienta mai mica fata de un nou string cu ceva mai nou.
c) Cum alegem PV ? Ieftine si bune!
- eficienta sa fie ok, dar nu e parametrul concludent, doar daca esti limitat de spatiu(am explicat mai sus de ce);
- coeficientul ala de putere: ce e mai mic de -0.35%/C, evita daca poti (mai mic inseamna aici -0.40 sau nespecificat);
- degradarea Puterii cu timpul: unde vezi < 85% dupa 25ani evita daca poti;
- NOCT: cat mai mic, inclusiv spread;
  Nici chinezariile nu mai sunt ce au fost: sunt unele chiar bune.
  Ce e mai mare de 0.7-0.8EUR/W : sper ca stii ce faci si spune-ne si noua.

2. Iradieri luminoase in Romania: sunt diverse site-uri care furnizeaza harti solare si ne putem face o parere, dar ca idee generala ne putem astepta la un zilnic integral de 2 pana la 6-8 KW/m2, functie de anotimp si vreme, sau chiar pana la 10-12 KW/m2 integrala pe o zi de iunie in caz de Solar tracking;
   Recomand https://re.jrc.ec.eu...vg_tools/en/#DR pentru harti solare : aici selectat-am buzau, apoi "daily data", apoi luna care te intereseaza si am lasat optiunile default de unghiuri si deja aveam acces la o zi tipica pe ore cu Irradiance Global: direct/diffuse/ ClearSky pentru punct fix sau Solar Tracking.
  Dupa ce mi-am luat datele pe toate 12luni, le-am pus in excel + adaugat dependenta Puterii PV cu temperatura deja aveam o imagine asupra KWh zilnici care pot fi real colectati DC;
  Site-ul are chiar si posibilitatea de a optimiza unghiul etc.
  Mai merita uitat pe :
http://www.solarelec...ny given month.
si
https://aip.scitatio....1063/1.4813001  - aici e un articol al unui roman cred unde concluzia e ca Irradiance anuala pe Bucuresti e intre cea Global si cea Clear sky furnizata de site-ul anterior, cel cu harta(europa.eu).
In calculele mele in excel am ignorat intervalele orare (dimineata si seara) unde Irradiance < 150W/m2 : ar creste integrala dar in realitate se va lovi de impracticalitatea valorii prea mici pentru a fi exploatata eficient de invertor etc.

3. Invertoarele: m-am uitat pe niste curbe de eficienta ale invertoarelor si am aplicat un 7% global pierdere DC-AC in excelul meu;
Stiu, vei spune cum asa ca ele au 97-98% eficienta.
Posibil, dar intr-un anumit interval unde nu ne aflam decat o scurta perioada de timp pe zi. Plus ca nu stiu daca testarea lor se face cu o sursa finita de putere, cum e PV, sau cu niste surse ideale care emuleaza V al panoului.
Aici e un link catre un SMA de 5KW unde se vede curba eficientei functie de V si I al PV: https://files.sma.de...at-TI-en-47.pdf , dati la pagina 72.
Plus caderea pe fire: un 375V pentru un 5KA  inseamna un 13A care plimbat prin 2x25m cablu de 4mm2 iti papa un 4-6V.
Sub un 20% Putere scade eficienta drastic si ajunge pe la un 80% eficienta la Putere mica: acolo ne aflam noi dimineata si seara sau pe innorate.
As alege in inversor cu cat mai multe mppt si un interval cat mai elastic/generos al variatiei tensiunii de intrare DC din PV.

4.   Concluzia tradusa in KWh recoltabili anual tradusi in echivalent h/zi :
a) Pe un tipic Global Irradiance(direct+diffuse) un normat de eficienta echivalenta reala de 3.42h/zi care merge pana la maxim 5.86h/zi in cazul in care toate zilele are avea un ClearSky;
Ce vreau sa spun prin acest normat 3.42h/zi este ca daca ai 2.5KW putere instalata atunci 2.5*3.42*345zile=3130KWh anuali. Daca ai mai multa putere instalata obtii mai multi KWh dar acesti 3.42h e normat si nu tine cont de puterea instalata/locatie etc ai fiecarui utilizator: x.y echivalent ore pe zi la Putere instalata e o metrica foarte utila in a face benchmark intre diverse configuratii si a intelege unde e loc de optimizare daca sunt departe de medie.
b) Pe un sistem Sun Tracking se poate ajunge de la un 4.36h/zi pana la 8.23h/zi ClearSky toate zilele, ceea ce este mult prea optimist.
c) Dar mai mult de 8.23h/zi, ce ar corespunde celor 2.5KW instalati un produs de Energie anual de 7510KWh, nu vad cum am putea spera din fotovoltaice in Ro.

5.   Rentabilitate
-> atentie la pret/W : PV incep de pe la 0.3EUR/W pana la ... chiar 2EUR/W; la asta se mai adauga o medie de 0.2EUR/W Invertorul(un SMA de 5KW il vad in jurul la 1000EUR) la care se mai adauga pret anexe (sistem prindere, cabluri, montaj ... etc);
-> in conditiile celor 0.04EUR/KWh promisi 2021 in calitate de prosumator, costuri de 0.7EUR/W (PV+Invertor+etc/W) sunt amortizate in 6(ideal de optimist) pana la 14 ani(putin spre un pesimism, dar nu mult luand in calcul si faptul ca PV peste 25ani deja au un minus de 15-25% eficienta), caz in care sper ca stiti ce faceti cand aveti costuri > 0.7EUR/W instalat;
-> desigur, maximul amortizarii instalatiei PV vine din posibilitatea de a consuma maxim pe timp de zi, caz in care daca am partaja consumul zilnic 50% din factura PV si 50% din Enel, atunci are rezulta un cca. 0.07EUR/KWh ce ne-ar amortiza investitia in 4-8ani, urmatorii 12-20 ani fiind profit pur, mic da bun Posted Image
-> atentie la necesiatatea unor sisteme de stocare: astea in prezent eu le vad pretabile doar celor care nu au posibilitatea ON grid sau doar chestiilor critice si micute; ceva serios bine dimensionat sa te tina ceva ani iti poate dubla costul EUR/W lejer si te forteaza sa dublezi Puterea instalata, ca ce tragi noaptea tre sa pui la loc ziua.
-> are mai mult sens PV pentru consumatorii grei din timpul zilei: nu un utilizator casnic care seara porneste mai tot iar ziua e un frigider si un ruter pornit.
-> are sens supra-dimensionarea PV cu un > 25% fata de capacitatea invertorului, mai cu seama la imposibiliatea unui solar tracking.

6. Rugaminte: daca aveti rabdarea si parcurgeti tot va rog daca puteti spune scurt echivalentul asta de X h/zi si daca este echivalentul unui an sau Z luni, eventual unde vedeti ca sare de 6h/zi sau scade de 3h/zi poate mentionati si panourile, marca, locatie. Ceva sa ne ajute sa discernem mai bine cum putem optimiza.
Adica:
-> stii ca ai colectat 1MWh in luna noiembrie cu o instlatie de 4KW -> 1000KWh/30zile/4KW : eficienta echivalenta  8.33h/zi pentru luna noiembrie;
-> stii ca ai colectat 1MWh in 6luni cu o instalatie de 2KW -> 1000KWh/180zile/2KW : eficienta echivalenta  2.78h/zi pentru luna noiembrie;
Din datele mele echivalente intre 4h-7h / zi sunt de asteptat/dorit iar restul ori e prea bun/rau sistemul(hai sa intelegem si noi) ori calculele mele sunt prea "la furat".
Eventual costuri orientative exprimate in EUR/W al intreg sistemului.
De asemena daca vedeti erori in ce am expus mai sus corectati-ma si voi incerca si eu sa editez acest enunt. Intentia nu e sa ajungem la zeci de pagini care vor descuraja pe oricine sa le parcurga ci sa intelegem repede care ar fi niste valori reale in teren in Ro.

   P.S. : treceti peste greseli gramaticale/ortografice/semantice etc. Preventiv, dupa cum recomanda Nae Nicolae; ....;;;;..///,,,,---::::: luati de aici si puneti-le unde vreti voi.

#2
apocalipsul

apocalipsul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,481
  • Înscris: 26.01.2014

Quote

mi-am pierdut si eu rabdarea
in cazut tau, cine crezi ca are rabdare sa citeasca cat ai scris?!?

off topic:
life is short!

#3
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013

View Postmoridichiu, on 30 ianuarie 2021 - 01:25, said:

Concluzia tradusa in KWh recoltabili anual
In jur de 900 - 1000 kWh pe kWp instalat.

#4
tacumd

tacumd

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 143
  • Înscris: 21.06.2020
Care este concluzia?

#5
Leo2006

Leo2006

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,800
  • Înscris: 30.08.2006
Concluzia e ca e mai ieftin s-o cumperi decat s-o generezi.

#6
RaulPV

RaulPV

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,597
  • Înscris: 26.06.2016

View Postkolfleading, on 30 ianuarie 2021 - 09:19, said:


In jur de 900 - 1000 kWh pe kWp instalat.

Asa este, cu mici diferente in diferite regiuni.

#7
moridichiu

moridichiu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 24
  • Înscris: 06.09.2006

View Posttacumd, on 30 ianuarie 2021 - 09:57, said:

Care este concluzia?
Readable out loud with :
4.   Concluzia tradusa in KWh recoltabili anual tradusi in echivalent h/zi :
a) Pe un tipic Global Irradiance(direct+diffuse) un normat de eficienta echivalenta reala de 3.42h/zi care merge pana la maxim 5.86h/zi in cazul in care toate zilele are avea un ClearSky;
.... bla bla ....
5.   Rentabilitate
-> in conditiile celor 0.04EUR/KWh promisi 2021 in calitate de prosumator, costuri de 0.7EUR/W (PV+Invertor+etc/W) sunt amortizate in 6(ideal de optimist) pana la 14 ani(putin spre un pesimism, dar nu mult luand in calcul si faptul ca PV peste 25ani deja au un minus de 15-25% eficienta), caz in care sper ca stiti ce faceti cand aveti costuri > 0.7EUR/W instalat;


Revenind la cei  900-1000HWh / KWp confirmati din teren de dvs.(nu ii contest, asta vad si eu din relatarile multor altor useri pe masura ce sap mai mult pe acest forum), asta ar corespunde:
- unui echivalent zilnic 2.6h (adica 2h si 36min) conform metricei mele, ceea ce mi se pare putin,
- sau inversa metricii mele, care o credeam pesimista deja: cei 3.42h echivalent zilnic ar insemna  1250 KWh/KWp, cu 25% mai mult decat ce se vede in teren;
- sau, tradus in Solar Irradiation si facand abstractie de pierderi, ar insemna un integrat zilnic mediu anual de cca. 2.6KW/m2.
Pe oricare harta de Insolatie ma uit datele indica un potential solar mediu zilnic / an de  4.2 - 5.5 - 7.1 KW/m2 fara tracking: asta ar insemna ca, ignorand pierderile, are trebui colectati dublu fata de cat obtinem in realitate.

Unde se pierde sau ce imi scapa? Panourile de slaba calitate dau mai putin decat promit productaorii ? Inversoarele functioneaza sub-optimal si corelat cu extractia puterii dintr-o sursa finita de energie ajunge sa aiba un randament mult mai mic decat cel pus in prim plan ?

Intelegeti nelamurirea mea ?
Trackingul, macar pe o axa, da rezultate considerabil mai bune ? Site-ul ala .eu sugerat de mine pentru harti indica un plus de 50% fata de fara.

Multumesc oricum pentru input-uri.

Edited by moridichiu, 30 January 2021 - 16:16.


#8
71cristian

71cristian

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,197
  • Înscris: 26.12.2019
Interesanta pledoarie . Chiar am citit cu interes . Recuperarea investitiei se face in 6--14 ani cum spuneti voi dar fara sa luati in calcul defectarea vreunui echipament care genereaza costuri pentru repunerea in functiune. Si uite asa recuperarea investitiei se prelungeste . Eu sunt mai ciufut si din punctul meu de vedere as stoca toata energia electrica in baterii .  Pe linga faptul ca sunt scumpe ( ma refer la alea pe litiu si combinatii cu litiu ) nu ai garantia ca nu te lasa vreun element .

Edited by 71cristian, 30 January 2021 - 17:47.


#9
marius_vfp

marius_vfp

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,130
  • Înscris: 14.07.2008
salut, cristian stocarea energiei in baterii e foarte paguboasa la buzunar indiferent de chimie , imagineazati ca ai 10kw panouri instalati intro zi buna panourile iti pot genera peste 50kwh cu usurinta , unde stochezi toata acea energie , bun ai sa spui in baterii , dar oare ai nevoie sa stochezi toata  acea energie doar in baterii. eu cred ca mai indicat e ca o parte din energia electrica sa o stochezi in apa calda sau climatizarea locuintei si doar o mica parte sa intre efectiv in baterii atat cat sa iti ajunga sa treci noaptea si inca cel mult 6 ore.

cel mai eficient e sa consumi energia in momentul producerii si doar o parte sa plece spre baterii .

Edited by marius_vfp, 30 January 2021 - 19:09.


#10
RaulPV

RaulPV

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,597
  • Înscris: 26.06.2016
Probabil ati scapa anotimpul, sistemul proiectat,zona e f importanta, nu e la fel peste tot. Ex, la locatia mea vest de SV pe timp De iarna 0,4kw/m2 si vara 6,6kw/m2. Asta in teorie. In viata reala mai ai si pierderi de sistem. Cablurile te taxeaza, fiecare conectie, siguranta etc. Apoi eficienta invertorului chargerului, unghiul De incidenta, orientare si mai mult, depinde ce e pe linga tine. Implicit capriciile vremii, astea sunt cele mai imprevizibile. Un nouras si productia cade in nas. Ceata e moartea cea mai urata. Nici nu an nu e la fel. Pot fii luni de noiembrie negre si mai puti negre. Anul trecut ianuarie a fost bestial comparat cu ian de anul asta.
Daca faci o simulare pe situl mentionat De tine in prima postare, vei vedea ca cel mai bine da cu tracker la sol. In viata reala costul e mare. De exemplu, la sol cu multiple orientari tot acolo iesi pe productie ca pe tracker dar mai ieftin ca panourile sunt ieftine acum. Daca ai nr limitat de panouri, orientare sud e cel mai benefic. Daca dublezi panourile ptr iarna, le pui pe multiple orientari sa ai timp indelungat de productie, nu virf.
Pierderi De sistem sunt mici, in timp nesimnificative, pierderile cele mai mari sunt datorate vremii neprielnice, daca sistemul e bine proiectat si componentele in parametrii.

Edited by RaulPV, 30 January 2021 - 20:22.


#11
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007

View Post71cristian, on 30 ianuarie 2021 - 17:47, said:

............... din punctul meu de vedere as stoca toata energia electrica in baterii .  Pe linga faptul ca sunt scumpe ( ma refer la alea pe litiu si combinatii cu litiu ) nu ai garantia ca nu te lasa vreun element .
Nu prea mai sunt scumpe. Sunt mai ieftine ca plumbul.
Azi chiar vorbeam cu cineva:
Plumb gel, pe Caranda, aproape 1000 lei bateria de 12V 110Ah adica 1,3kWh pe hartie adica realist 0,6 kWh utilizabili (timp de cca 3-4 ani)
Litiui fier fosfat, first hand din China, intre $160 cele mai ieftine si $260 cele mai scumpe variante, per kWh de eticheta, adica 0,8kWh utilizabil (timp de cca 8-15 ani; da, eu am baterie de-asta, are 5 ani si a pierdut 7%).

Pai avem deci litiu versus plumb:
Li: $160 / 0,8kWh = 1056 lei/kWh cu taxe cu tot, uzabilitate minim 8 ani
Pb: 1000lei / 0,6kWh = 1666 lei/kWh, uzabilitate hai 4 ani

Mnoh...

#12
moridichiu

moridichiu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 24
  • Înscris: 06.09.2006
Mi-ar fi placut sa pot edita primul mesaj, cel de deschidere, pentru a pastra / avea un overview clar asupra problemei si sumarului discutiei pe masura ce alti utilizatori raspund fara ca cineva care intra pe topic sa mai dea scroll ... scroll etc. Nu stiu cum de nu exista functia asta intr-un forum. Se genereaza sute de pagini pe un topic fara a avea posibilitatea ca initiatorul sa isi editeze primul mesaj cu concluziile trase pe masura ce topicul avanseaza.

Bun:
1.  Realitatea din teren indica un 900-1000KWh / KWp , caz in care utilizatorul mentional de mine in [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/N3AncCf1d3k?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] a obtinut o medie anuala de 1260KWh/KWp a avut un rezultat cu 25% peste medie; e drept domnul a folosit niste panouri de calitate superioara(0.8EUR/W) si niste uInvertoare (10 panouri 250W + 10uInvertoare iQ7) iar bauiala mea ca nu obtine mai mult era legata de eficienta iQ7 cuplata cu panou mic si pierderi la DC/AC.
2. Referitor la iarna/vara soare/innorat media de Irradiation echivalenta celor 900-1000KWh ar fi 2.62KW/m2 : e o medie zilnica anuala care ia in calcul variatiile acestea. La fel si cei 4.2KW/m2 calculati de mine cu datele de pe https://re.jrc.ec.eu...vg_tools/en/#DR sau de pe http://aip.scitation....1063/1.4813001.
   Tot legat de Irradiance si asteptari realiste ale energiei colectate anual raportat la KW instalat site-ul mentionat de mine are si posibilitatea de a face aceasta analiza si acolo, dupa ce selectezi locatia(Buzau in cazul meu) si mergi pe optiunea de Grid Connected deja sugereaza un 1250KWh/KWp pentru o orientare Sud, 36grade Slope si 14% pierderi DC-AC(defaultul lor).
   https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html#PVP

3. In final lumea e interesata de amortizare / ROI.
In deschiderea topicului am avansat niste cifre prea optimiste se pare.
Pretul: pentru un sistem ieftin(genul CanadianSolar/Trina etc) observ un 3000-3500EUR pentru un 5KWp (sursa: https://www.alpha-so...olar-5025w.html sau https://www.alpha-so...wechselrichter/) la care se mai adauga sistemul de prindere 1000-1500 EUR si montajul + altele(nu stiu ... bransamente etc.). Motiv pentru care un pret de 1000EUR/1KWp ar trebui sa fie usor spre optimist cred.
Pentru amortizarea investitiei avem Cost_KWp / Productie_MWh / Venit_MWh avem :
-> pentru pretul de prosumator, 0.04EUR/KWh(2021: 197RON/MWh): amortizare = 1000EUR/KWp / 0.9MWh/an / 40EUR/MWh = 28 ani;
-> pentru pretul de consumator, 0.12EUR/KWh(2021: 585RON/MWh): amortizare = 1000EUR/KWp / 0.9MWh/an / 120EUR/MWh = 9 ani;

   Aveti cunostinte, idee daca un pret de 1000EUR/KWp este greu de obtinut in Ro ? E mai mare sau mai mic ?
   Pentru ca in aceste conditii, in afara de o puternica motivatie ecologica, ce altceva v-ar motiva sa le instalati ?

Attached Files


Edited by moridichiu, 31 January 2021 - 17:25.


#13
edysun2007

edysun2007

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,049
  • Înscris: 16.07.2008
Daca o sa citesti de prin topicurile de aici, o sa identifici diverse motivatii personale la fiecare user. Daca ai si idei legate de return of investment, devine si mai personal. Unii pur si simplu nu vor sa dea bani la electrica, chiar daca ar fi mai putini (gusturile nu se discuta). Cred ca trebuie sa vezi exact ce vrei tu, in ce masura poti obtine si daca doresti sa te implici. Realitatea din sit-ul tau doar tu o poti imbunatatii. Nu e un an ca altul, vremea e de la mama natura. Daca vrei o afacere, sunt multe idei mult mai profitabile. Ma apuca rasul (unul bun, din inima) cand compar o zi in care am cules 35kWh cu una in care ies 200Wh. Ca sa raspund la intrebarea din topic, ma astept sa convietuiesc cu sistemul, nu masor la virgula, intre timp sa ma bucur de viata, familie, prieteni, natura.

#14
RaulPV

RaulPV

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,597
  • Înscris: 26.06.2016
Un pret de 1000/ kwp instalat este cam media. Pretul e influentat de hardware ul necesar instalarii si alegerea componentelor. Sigur un fronius e mai scump decat solamax, etc.
Cum a spus si colegul ROI e relativ de la user la user. On grid are cel mai bun ROI. Site ul ala pe care simulezi productia, consideral ca aproximativ cu o marja de pina la 20% plus minus. Se bazeaza pe data din trecut. Viitorul cateodata mai fluctueaza. Am trait propria experienta si cam asa da.

#15
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007

 moridichiu, on 31 ianuarie 2021 - 17:10, said:

   Pentru ca in aceste conditii, in afara de o puternica motivatie ecologica, ce altceva v-ar motiva sa le instalati ?
Exemplu personal: eu sunt "eco" si de cand a aparut litiu fier fosfat-ul pe piata visul meu a fost sa fiu independent energetic, dar de curiozitate am intrebat la Electrica cat m-ar costa bransamentul la locatia viitoarei case. Raspunsul a fost cca 10k euro, pentru vreo 400 m distanta, intre doua dealuri (traversand un parau minuscul si un drum de pamant). Asa ca m-am considerat si ma consider extrem de multumit de alegerea mea care m-a costat cca 3000 euro ptr 3kW panouri / 3kW invertor / 3kWh storage, si care s-a amortizat efectiv in avans. Adica am castigat bani, in loc sa astept sa-i recuperez. Cred ca se intelege.

#16
stdalionutpwr

stdalionutpwr

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,410
  • Înscris: 08.04.2020
Pentru puteri foarte mici si de la o anumita putetre in sus e mai ieftina fotovoltaica, 3 kwp PERC mono half cell au fost in jur de 1500  eur, luate de unde este scump, se putea si mai ieftin,  cumparta energia produsa de ele ar fi fost ajuns la pretul lor pe o perioada de 2 ani, evident le voi folasi mai mult de 2 ani, deci este mai ieftina.

Electronica nu mai este atit de scumpa, dar sa inveti te poate costa, am ajuns cu DIY sa ma apropii de costul unora de fabrica, dar am avantajul redondantei, si ca de acum inainte ma costa putin.

Acum va pot inpartasi din experinta personala de offgrider de 3 Kwp.

Pentru cei cu puteri foarte mici e simplu si ieftin, cand puterea creste electronica incepe sa puna probleme.

Un aspect urmarit este reducerea pierderilor, cu carbura de siliciu acest lucru devine posibil, acum si ieftin, dar deviceurile difera in functie de producator, ce amers cu unele ai putea avea surpriza neplacuta sa nu mearga cu altele.

Cele mai ieftine sunt cele de la ON semi, dar si cele mai problematice oricum sunt mult peste dispozitivele cu siliciu.

Cresterea fiabiliatii seface tot utilizanda carbura de siliciu.

Problemele EMI tin de design, sunt mai severe la carbura de siliciu, dar rezolvabile, le voi expune ulterior deoarce in mare parte le-am rezolvat, am desiguri stabilite care rezolva aceste probleme.

Edited by stdalionutpwr, 01 February 2021 - 18:09.


#17
marius_vfp

marius_vfp

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,130
  • Înscris: 14.07.2008

 Leo2006, on 30 ianuarie 2021 - 14:13, said:

Concluzia e ca e mai ieftin s-o cumperi decat s-o generezi.
hmmm, esti prea sigur pe tine si nu e bine .
cand ai stalpul in poarta clar ca e mai ieftin so cumperi , dar cand esti la 1km de ultimul stalp altele sunt datele din ecuatie .nici nu cred ca vrei sa stii cat costa un bransament de 500m , peste 10k euro , cu banii astia daca stii sai dramaluiesti cu cap poti avea energie practic gratis , ca tu defapt proprietar al respectivei retele esti doar 24ore si urmeaza sa platesti facturi asta e marea problema dupa ce dai o cârca de bani urmeaza facturile Posted Image si nimic din ce practic ai investit nu va fi al tau .

#18
stdalionutpwr

stdalionutpwr

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,410
  • Înscris: 08.04.2020
Nici chiar cu stalpul la poarta  nu este mai ieftina daca pui la socoteala si pagubele colaterale care le aduce, in plus e mizeria aia de alternativ 50 hx cu armonicele de de rigoare, daca vrei altceva te ingnora, daca vrei sa o convertesti singur in altceva cu pierderi rezonabile te costa o carca de bani, e ca un cartof din ala stricat din care trebuie sa arunci o gramada.

Si mai este ceva, am incercat sa alimentez contorul electronic pe o linie de 300 curent continuu, si nu se aprinde si nu masoara nimic, nu se aprinde nici daca pun trei diode de pe fiecare faza, si pastrez nulul, adica o jumatate de punte trifazica.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate