Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...
 BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...

De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...

Scor FICO minim
 Tonometru compensat CAS?

polita RCA ONLINE

Va rog recomandati echipa serioa...

Termostat frigider - verificare
 Mai au PC-urile vreun viitor?

Centrala termica immergas

Amenda in Lipsa ?

Acoperire gol extrior intre termo...
 

Casa VIDA 120mp NZEB

- - - - -
  • Please log in to reply
47 replies to this topic

#1
ionutvladoiu

ionutvladoiu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 139
  • Înscris: 26.09.2007
A venit timpul sa deschid si eu jurnalul de casa. Daca la prima casa nu am avut timp sper ca măcar acum la a doua casa sa îmi fac un pic de timp. Numele casei vine de la inițialele familiei plus inițiala de la numele de familie (daca o sa fie cineva curios Posted Image ).
Prima casa am făcut-o in 2013, începuta in Martie si ne-am mutat in casa in Octombrie același an. Casa veche (nu are nume) este tot așa micuța , este amplasata pe un teren de 600mp, doar pe parter , are 103mp si placa de beton armat peste parter cu acoperiș in 4 ape  si pod de depozitare. A fost zidita cu Ytong A+ de 40cm si izolație de 10cm polistiren grafiat la pereți si pe elevație am pus in exterior extrudat de 10cm. Gata despre casa veche sa încep totuși jurnalul casei noi ca deja le-am dat-o socrilor si trebuie sa fac un upgrade la casa.
Am reușit printr-o întâmplare fericita sa cumpăr fix parcela alăturata mie dar aceasta are doar 500mp si deschidere la alt drum. Cu acesta "achiziție" am reușit sa rezolv mai multe probleme dar sa am si alte noi (o sa stau lângă socrii Posted Image Posted Image ).
De când am cumpărat terenul am avut un singur gând sa fac casa un pic mai mare(cei doi copii au crescut si ei intre timp), mai eficienta  dar sa fie cat mai simpla si simplu de întreținut( cică sunt minimalist Posted Image )
Nu înjurați arhitectul , noi am dat planul cam cum vrem sa fie si ea făcut ce putut sa iasă cat de cat bine. Trebuie sa recunosc ca nu prea dau doi bani pe ce zic vecinii sau prietenii de design , noi trebuie sa ne simțim bine in casa si mai ales cu casa.
Destul cu introducerea ca sunt multe de spus si recunosc ca fac acest jurnal pentru a ajuta si pe alții si poate si alții sa mă ajute pe mine cu sfaturi , am citit o grămadă de jurnale/articole/YouTube si așa am aflat de o grămadă de lucruri folositoare pentru casa noua(restul informațiilor le am de când am făcut prima casa).
Am uitat sa menționez ca si a doua casa va fi tot "electrica" adică tot ce am prin casa inclusiv mașina soției funcționează cu energie electrica. Chiar daca pot sa bag gaze la a doua casa tot consider ca electricul este cel mai bun pentru nevoile mele. De la obsesia mea cu energia electrica vine acoperișul in doua ape deoarece vreau sa pun panouri fotovoltaice pe jumătatea sud-estica a acoperișului.
Mai am si alte "obsesii" cu care am venit de la prima casa , una din ele este sa o vâjâi pe soție Posted Image cu diferite aparate gen aer condiționat ( casa "trebuie" sa stea pe 23 gr in permanenta) , purificator de aer (de la aspirator si purificator am devenit si fan Xiaomi), ventilație controlata (la casa veche am descentralizate) si multe altele astfel de "mici obsesii" ca stau si eu câteodată si mă gândesc  cum naiba mă mai suporta Posted Image .
O sa fac un rezumat la cum o sa fie casa in postul următor si pe urma daca va pasionează va aștept cu comentarii , chiar daca o sa fie răutăcioase , constructive sa fie Posted Image  ca de dat cu părerea nu costa pe nimeni prea mult.

Attached Files



#2
ionutvladoiu

ionutvladoiu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 139
  • Înscris: 26.09.2007
Acum sa detaliez un pic cam cum as vrea sa construiesc, unele detalii mai mult ca sigur se vor mai schimba.
Fundația va fi pe piloți izolați care vor fi îmbrăcați in polistiren extrudat de 10 cm ( un fel de cofrag pierdut)iar sub talpa de fundare va fi spuma de sticla in strat de 17-20 cm după compactarea cu placa vibratoare. Sub placa de la cota 0 va fi pus pe lângă pământul de umplutura , pietrișul pentru ruperea capilarității si 20 cm de polistiren grafitat expandat. Cred ca la restul casei mai pot face modificări dar la fundație este foarte greu spre imposibil daca vreau sa modific ceva așa ca pentru unii sigur le si va părea ca este cam mult.
Pereții exteriori si lucarnele de la acoperiș vor fin din Ytong A+ de 30 cm , izolate cu vata bazaltica de 20 cm. Pereții interiori tot din BCA dar de 15 cu "tencuiala" gen Adera Fybro si strat de finisaj.
Peste placa de beton armat de la parter voi izola cu 20-30cm de polistiren expandat iar peste polistiren va fi sapa ușoara sau osb ( încă nu sunt decis).
Acoperișul va fi din lemn (logic Posted Image ) acoperit cu tabla , așa am si acum si sunt mulțumit.
Voi continua si mâine ca mai sunt de povestit  si voi încerca sa iau fiecare parte in detaliu cu costuri si mai ales cu raportul cost/beneficiu/confort.

#3
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,748
  • Înscris: 29.11.2007
Astept detaliile despre NZEB.
Intre timp ... imi place cum ai mobilat; ca-n Narnia Posted Image

#4
Octaviansiiu

Octaviansiiu

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 27
  • Înscris: 06.01.2021
Salutare,

Este primul jurnal care il urmaresc chiar de la bun inceput , ceea ce ma bucura.
Si eu o as vreau sa construiesc o casa pe parter, similara, dar anul ce vine. (Si tot langa soacramea, dar ea ne da pamantul).


Mult succes iti doresc !

#5
ionutvladoiu

ionutvladoiu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 139
  • Înscris: 26.09.2007

View PostDIY, on 26 ianuarie 2021 - 00:33, said:

Astept detaliile despre NZEB.
Intre timp ... imi place cum ai mobilat; ca-n Narnia Posted Image
Am zis ca daca tot este open-space livingul cu bucătăria si o parte din hol sa nu se vadă prea multe uși. Așa ca am decis împreuna cu soția la varianta Narnia sa le ascundem in mobila desi intrarea in baia de serviciu o sa fie un pic mai ciudata( o sa fie ușa si iar ușa de la baie), la camera tehnica este o solutie ok, mai mult ca sigur nu-i voi pune inca o usa pentru acces facil. Ușile de la camere si baie vor de tip filomuro sau porta hide la culoarea peretelui, la fel sa nu iasă prea mult in evidenta ușile camerelor.

#6
Prototype2

Prototype2

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,913
  • Înscris: 20.11.2008
Doua eventuale probleme remarc la ideile expuse:

- Orientarea panourilor solare SE nu e eficienta, nu cred ca merita investitia in sensul de amortizare, putere solara se obtine mai usor pe SV.
"Pentru acoperisurile cu expunere Est / Vest se prefera instalarea panourilor pe partea indreptata spre Vest, deoarece va fi mai expusa la pranz și, prin urmare, va fi mai putin supusa la ceata / pâcla de dimineata, se vor inregistra temperaturi mai mari la sol si, prin urmare, eficienta totala va creste."
https://www.instalat...ourilor-solare/
Schimba eventual invelitoare in 4 ape si pui panouri mai multe pe SV si cateva si pe SE sau intorci cele 2 ape la 90 de grade.

- Poate nu am inteles eu bine, dar am impresia ca doresti fundatii izolate (cuzineti), nu fundatie continua (talpa). Recomand un studiu geo serios daca doresti izolare cu spuma de sticla, eu personal nu prea m-as risca decat daca as avea cel mai bun sol de fundare si cea mai buna echipa care sa-l compacteze, binenteles ma refer la o experienta consistenta cu asa ceva, ceea ce nu cred ca exista. Deocamdata imi pare destul de experimentala solutia dar poate nici nu e aplicabila la fundatii izolate in functie de sol. Oricum ai nevoie de un structurist ce a mai proiectat si supervizat un santier cu spuma de sticla gen Soflete.

Spor!

Edited by danciusergiu84, 26 January 2021 - 11:17.


#7
ionutvladoiu

ionutvladoiu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 139
  • Înscris: 26.09.2007
Acum sa dezvolt un pic NZEB-ul.
Pe lângă o izolare cat mai buna începuta de la fundație si continuata cu pereții si acoperișul/(placa peste parter in cazul meu) sunt si alte aspecte la fel de importante.
Una ar fi tripanele, care la casa veche au fost BLUE92 Salamander cu rulouri exterioare , la casa noua voi merge cred  tot pe mana lor dar as vrea sa fie placate cu aluminiu deoarece nu mă ajuta culoarea (gri antracit)  si rulourile aplicate tencuibile genul pozei atașate si acționate electric.
Alt aspect important este ventilația controlata care in cazul meu va fi centralizata si mai mult ca sigur de la Atrea. Acest lucru vine si cu o grija mai mare la montajul tripanelor si realizarea unei cat mai bune etanșeități la nivelul întregii case.
Încălzirea/răcirea casei voi merge ca la casa veche pe sistemul cu AC-uri care funcționează pe căldura si la -25 gr(5 buc, una in fiecare camera si 2 in open-space) iar ca si supliment am renunțat la șemineu(l-am folosit destul de rar, sper ca măcar socrii sa se bucure mai mult de el) si voi monta sub gresia din toata casa covorașe electrice pentru mai mult confort atunci când este cazul. In bai pe lângă covorașele electrice voi avea si aeroterme pentru a creste temperatura repede înainte de dus sau când ai nevoie.
Am optat pentru gresie in toata casa deoarece îmi place la nebunie ce face roboțelul in privința curățeniei si nici nu sunt un mare fan al covoarelor. Sper ca voi găsi măcar un model de gresie sa semene cat mai mult cu parchetul pentru a da o nota de căldura a casei.
In camera tehnica voi avea un boiler pompa de căldura, încă nu m-am decis la model dar as vrea mai ales acesta opțiune pentru ca va face răcoare in acea camera si va fi astfel mulțumita si soția cu "murăturile" ei Posted Image . In plus va avea un randament mai mare la prepararea apei calde fata de boilerele normale.
La partea de iluminat voi merge tot pe led-uri atat in interior cat si in exterior ,in plus electrocasnicele ar trebuie sa fie cat mai eficiente (A+, A++, A+++)
Mai este pus in proiect si montarea de panourile fotovoltaice, de aceea am renunțat la acoperișul in 4 ape pentru a avea o suprafața cat mai mare a parții unde vor fi montate. După estimarea mea îmi trebuie un sistem fotovoltaic ONGRID 9.6 kW -11kW ongrid dar asta las ultima data poate am noroc si mă ajuta si statul cu un program de genul casa verde, mai ales ca UE acorda fonduri destul de mari in acest sens.
Cam astea ar fi in mare aspectele NZEB, eu cred ca le bifez pe toate după punerea in opera a tuturor, in principiu la sfârșit ar trebui sa mă încadrez in normativ la consumul de 45kwh/m2/an(parca asta era valoarea).

Attached Files



#8
ionutvladoiu

ionutvladoiu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 139
  • Înscris: 26.09.2007
La acoperiș nu prea am ce sa-i mai fac , in curând iese autorizația de construcție iar peste o luna mă apuc de treaba. Am făcut așa acoperișul sa pot intra ușor in pod din camera tehnica, ce am făcut in plus am un 33 gr la inclinație , sper sa-mi fie de folos.
Nu am mari speranțe in sistemul fotovoltaic, deoarece din propria experiența iarna am cea mai mare nevoie de energie electrica si ele nu prea au randament iar vara când au panourile surplus eu nu am consum așa de mare. Mașina electrica a soției poate in weekend sa prindă energie de la panouri fiindcă ajunge acasă după ora 18 când iar panourile nu prea au randament.
In legătura cu spuma de sticla a fost agreata de structurist fiindcă eu doream sa pun extrudat sub fundațiile izolate (cuzineți)dar a zis ca este mai buna soluția cu spuma de sticla. Stratul nu o sa fie prea mare , după tasarea cu placa vibranta va avea ca strat final 17-20cm iar încărcările nu vor fi foarte mari pe cei 17 stâlpi, casa va fi din BCA , placa din beton armat peste de 13cm si deasupra tabla.

#9
anothertwo

anothertwo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,906
  • Înscris: 07.06.2019
Salut! Interesant titlu! Se pare ca zilele astea, orice text are nZEB inclus, genereaza multa valva.

Cateva sfaturi prietenesti:
- Daca poti trage gaz, trage gaz! Calcul simplu si empiric, casa are un necesar de x kWh termic pentru a fi placuta. 1 kWh electric costa in medie de cel putin 4 ori mai mult decat 1kWh din gaz. 1 kWh electric costa 0,65 lei, iar un kWh gaz costa 0,15 lei. Treaba cu consumatorii electrici (inclusiv masina electrica nu tine), pentru ca nZEB inseamna eficienta, in primul rand. Si ca sa ne intelegem, eu consum >500kWh lunar, dar niciun kWh electric nu se duce in incalzire (mai putin alimentare pompa CT).
- Daca vrei panouri solare, incearca o orientare spre Sud, cu un azimut de 10. Un simulator foarte bun este cel ai comisiei europene https://re.jrc.ec.eu.../en/tools.html. Iti permite sa setezi pozitia casei, orientarea, si inclinatia acoperisului. Din simularile mele, cel mai eficient este un unghi de 35 grade (Bucuresti). Te pot ajuta cu detalii despre ce trebuie setat in acel simulator daca nu te descurci.
- consumul unei case nZEB trebuie sa se limiteze la 111kWh/m2/an, in niciun caz 45 kWh. 45kWh este pentru birouri. E foarte bine ca iti setezi tinte si mai agresive, dar vezi daca se amortizeaza investitiile. Subliniez, nZEB este in primul rand axat pe eficienta. Extras pentru cei 111kWh: "Clădire de locuit unifamilială – zona climatică II (energie primară specifică maxim admisă, proprie clădirii de tip NZEB = 111 kWh/m2an) – clădire dotată cu Spaţiu Solar ventilat şi cu instalaţie solară de preparare a apei clade de consum inclusă în Spaţiul Solar"
- Fotovoltaice, pentru a avea o putere instalata de 9-11kWp, trebuie sa ai si sufrafata mare. Un panou decent de 300-330W ocupa ~1,7mp (1650mmx940mm). Pentru 9kWp reiese ca ai nevoie de minim 27 panouri, ceea ce in suprafata ocupata inseamna >45mp. Simulator de asezare panouri ai aici https://calculator.eu.esdec.com/ (trebuie inregistrare, gratis).

In rest, voi urmari cu interes topicul.

#10
ionutvladoiu

ionutvladoiu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 139
  • Înscris: 26.09.2007
Mulțumesc anothertwo pentru sfaturile foarte bune dar nu-mi ies la calcul o grămadă de calcule din punct de vedere economic. O sa încep prin ați spune ca acum stau in casa veche care are 103mp si este tot așa pe parter, 4 camere, cu placa de beton armat peste. Casa a fost construita cu BCA Ytong A+ 40 cm , izolata cu grafitat de 10cm. Grinzile de elevație pana la cota 0 pe exterior sunt izolate cu 10 cm extrudat , am tripane BLUE92 inclusiv la usile de intrare si la camere respectiv living  rulouri exterioare. Sub sapa mai am 10cm de extrudat, cam atât este izolația la acesta casa iar întreținerea  mă costa in medie cam 120E/luna(factura la Enel) aici intrând boilerul electric (un Velis de 100l) , lumini exterioare , gătit la pliata cu inducție , cuptor electric, mașina de uscat rufele (care o folosesc inclusiv vara),4 TV, 4 Prana , 5 invertere pentru căldura/răcire Hitachi RAK25PPA, pompa de apa(nu am apa de la rețea Posted Image )si încărcări ocazionale ale mașinii electrice. Casa sta cel puțin 9 luni pe an cu aerele pornite datorita "obsesiei mele" de a sta pe 23 gr in permanenta. Mie unul mi se pare un preț decent la cați consumatori am, si in plus in 2013 când mi-am făcut casa mi-au cerut 5000Euro doar pentru conducta principala de gaz. De banii ăștia mi-am cumpărat cele 5 invertere(au costat aproximativ 500E/bucata), am făcut un șemineu in regim DIY care a costat aproximativ 800E cu tot cu placat cu piatra si mi-au rămas si ceva bani pentru mobila la fetița. Pare ciudat dar inverterele nu consuma chiar așa de mult precum aerotermele (sunt pana la urma mici pompe de caldura aer-aer) , in general ai un SCOP bunicel adica peste 3 iar la AC-urile bune se duc la 5 si te aproprii de prețul gazului. Ca avantaj la AC-uri este ca iți fac si răcoare daca iți trebuie ca dezavantaj major 23gr de la aere nu se simt ca cele 23 gr de la calorifere sau încălzire in pardoseala.

#11
DDooGG

DDooGG

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,568
  • Înscris: 29.11.2020
Imi place ca nu are zorzoane si nu e intortocheata !
O sa-ti fur proiectu pt casa Posted Image .
Referitor la incalzirea electrica ( si eu sunt fan inrait si la casa de la munte am ipel peste tot ) gandeste-te serios la ipel , alt confort cand umbli in talpile goale si te uiti pe geam si vezi zapada si ger . Iar daca termoizolezi casa cum trebuie factura va fi ok .
Atat am avut de opinat !

#12
anothertwo

anothertwo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,906
  • Înscris: 07.06.2019
Uite, cand am spus Daca poti trage gaz, trage gaz! facem referire la costurile de bransare. Normal ca nu este rentabil sa platesti 5000 Eur bransament + extindere retea, cand in banii astia poti sa instalezi chiar o pompa sol/apa si sistemul geotermal orizontal.

Daca esti departe de gaz, poate ca ti-ar fi mai bine sa vorbesti cu un specialist ( nu un afon ca mine) si sa faci niste simulari de costuri totale pentru 3-5-7 ani. Da, e fain IPEL cu al ei raspuns rapid, dar cred ca un efort financiar mai mare initial se poate amortiza in urmatorii ani. Tot ca si in documentatia nZEB, deciziile tale trebuie sa tina cont de costul total de utilizare pentru x ani (nici chiar 30, dar macar 5 ani). https://www.mlpda.ro...a_iulie2014.pdf

#13
ionutvladoiu

ionutvladoiu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 139
  • Înscris: 26.09.2007
Cu consumul stau destul de bine, aici o sa mă refer la casa veche unde daca folosesc 111kWh/m2/an am intrat chiar si cu aceasta casa "veche "in normativul NZEB. Eu am acum o medie de aproximativ 1000Wh pe luna la Enel, chiar si cu consumatori suplimentari ca mașina electrica.
Panta la acoperiș va rămâne la acoperiș de aproximativ 33 gr , iar ca suprafața am 75 mp pe latura SE suficienți sa pun panouri solare pentru un sistem de 9-11kWp.
Am o fobie si ar trebui sa plătesc pentru asta la gazul metan dar pana acum stau destul de bine din punct de vedere economic.
De felul meu nu sunt ecologist mai mult economist așa ca  fac calcule si încerc sa fac astfel încât  sa transpun totul intr-o  optimizare economie/ eficienta cat mai mare.
Gazul metan nu pot sa-l produc la locația casei dar este ieftin după ce m-am  racordat la rețea, in schimb curent electric pot sa-l produc la locație dar costurile de punere in arta sunt mari.
Nu sunt un mare fan al curentului electric , dar îmi conferă mai multe avantaje. Aici o sa intervin daca îmi permiteți cu argumentul mașinii la soție. Înainte a avut o Alfa 159 150Hp, consuma lunar aproximativ 600lei (pentru motorina) doar pentru mers la serviciu -acasă si mentenanța pe an de minim 2000lei. Acum cu DIVA (Renault Zoe) are consum in factura de Enel de maxim 100 lei la casa (in rest încarcă gratis) si mentenanța pe an in jur 100Euro.

#14
ionutvladoiu

ionutvladoiu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 139
  • Înscris: 26.09.2007
Pentru cei ce se întreabă de ce ar fi bine sa termoizolam casa foarte bine ,inclusiv la fundație, am pus câteva poze cu casa veche unde se vede cam ce pierderi de căldura am prin fundație. Aproape de casa parcă am sistem de degivrare, este chiar uscat. Sper sa nu exagerez cu izolatul fundației dar in același timp este locul cel mai greu accesibil după construcția casei pentru a aduce îmbunătățiri.

Attached Files



#15
Ca Castelul Bran

Ca Castelul Bran

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,360
  • Înscris: 15.01.2007
Ce izolatie ai in momentul de fatza la "casa veche" ?
Perete, placa samd? Ai coborit cu polistiren perete sub nivelul cotei inferiaore a placii?
Ai beculete sau led.uri de jur imprejur? Si vreo zona in care lipsesc sau nu functioneaza? Acolo cum se prezinta aleea?




#16
ionutvladoiu

ionutvladoiu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 139
  • Înscris: 26.09.2007
Cred ca am mai scris mai sus, casa este din BCA 40A+ izolata cu polistiren grafitat de 10 la pereți, la elevație cred ca au pus o placa de extrudat de 10 pe lat deci cam 60cm este izolata pe exterior la nivelul grinzilor de fundare, sub placa nu am izolație , am doar peste placa 5cm extrudat iar podul nu este izolat cu nimic. Ledurile sunt doar pe o parte a casei intre intrarea principala si terasa , in rest am proiectoare led pentru iluminat exterior. Ledurile perimetrale nu sunt aprinse toata noaptea , se aprind când aprinzi lumina de exterior la intrarea principala.

#17
lllllll

lllllll

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 361
  • Înscris: 11.12.2020
Sigur sunt pierderi prin fundatie si nu caldura radiata de LED-urile alea perimetrale? Mi se pare cam mare distanta de casa sa pierzi caldura pana acolo, dar nu sunt tocmai expert :)

#18
Ca Castelul Bran

Ca Castelul Bran

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,360
  • Înscris: 15.01.2007
Peretele/zidul de bca este iesit in afara fundatiei?


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate