Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Sfat achizitie NAS

- - - - -
  • Please log in to reply
108 replies to this topic

#91
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,537
  • Înscris: 07.03.2006
cache-ul te ajuta cand scrii multe fisiere mici
s-ar putea sa te ajute si cand citesti de pe hdd multe fisiere mici.
nu te ajuta la filme/fisiere mari.
ca o concluzie, depinde pt ce folosesti hdd-ul dar ca rule of thumbs, bigger is better (nu stii ce iti rezerva viitorul).

syno se pot upgrada daca vb de nr de bay-uri: cauta expansion units (de exemplu): dx517 sau dx1215ii dar  sunt si alte modele (rackform).
subiectul oricum e prea VAST....

#92
daleh

daleh

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 56
  • Înscris: 11.08.2007
Nu, fisiere mici in mod constant nu scriu. De fapt, poti include la 'fisiere mici in mod constant' back-up-ul de pe telefon/telefoane, dar facut saptamanal/lunar, nu e un criteriu definitoriu.
Ca upgrade, ma refer strict la adaugarea a inca doua HDD-uri, nu alte unitati, pentru ca nu am nevoie. Daca au fost suficienti 2TB in ultimii ani, sper ca nu va creste exponential necesitatea de spatiu.

O sa dau un quote sa nu ramana pe pagina anterioara :(

View Postdaleh, on 16 august 2021 - 11:34, said:

SalutarI!
Sunt si eu in cautarea unui NAS, ca o metoda de upgrade de la MyCloud 2TB single-drive.
Intai de toate, momentan folosesc Cloud-ul pe care-l am pentru back-up media (poze/filmulete de familie), back-up documente si media server (downloadez seriale pe laptop, copy-paste pe cloud si apoi le vizionam pe TV). In general, back-up il fac saptamanal, iar seriale urmarim aproape zilnic. Suntem 4 persoane ce utilizam cloud-ul, dar simultan, n-au fost mai mult de 2 care sa se uite la seriale/filme.
Aplicatia de mobil sau desktop e ceva antic, ca sa accesez niste fisiere remote (gen PDF sau DWG) e un chin, mai ales de pe mobil...
Asa ca am facut o lista cu cerintele mele:
- interfata intuitiva - am reusit sa accesez doar demo-ul de la synology si mi-a placut
- aplicatie mobila decenta - nu vreau sa mearga ca dropbox/google drive, dar sa pot accesa usor un fisier PDF/DWG si sa-l pot afisa pe telefon destul de usor si cel mai important sa pot crea foldere de pe telefon sa pot face din cand in cand back-up la pozele din telefon
- back-up pentru poze - din nou, nu ma astept la nivelul de dropbox/google photos, dar sa poata realiza relativ rapid un back-up al pozelor de pe telefon, sa nu stea saptamani intregi pentru 100 de poze (asa mi s-a intamplat cu aplicatia mycloud)
- player pentru seriale/filme - toate tv-urile sunt conectate prin fir in retea, doar de acolo vor fi accesate si filmele; clodu-ul de la wd are twonky player, ceea ce face cloud-ul vizibil pentru tv-uri si stream-ul merge ca uns. Am vazut si varianta de plex, dar am inteles ca e pe bani (n-am investigat mai mult)
- acces separat pentru 6 useri. Aici e un pic mai complicat, pentru ca vreau ca fiecare user sa aiba folderul lui. Dar, vreau doua grupuri: FAMILY si WORK. Grupul FAMILY sa aiba acces la folderele personale si la un folder comun, numit FAMILIE, iar grupul WORK sa aiba acces doar la folderele proprii si la folderul comun WORK. Grupul FAMILI nu vreau sa aibe acces la folderul comun WORK si vice versa.
- supraveghere video - asta nu e musai, pentru ca am un DVR separat si nu stiu cum as putea sa conectez camerele la NAS, fiind niste camere no-name, iar alt motiv pentru care le-as lasa pe DVR e ca n-as vrea sa-mi scrie constant 24/24 pe HDD... Ar fi o chestie interesanta, daca as sti ca in timp nu dauneaza HDD-urilor.
- este posibil ca pe NAS sa tin un site. Dar o sa fie ceva super-basic, probabil un wordpress simplu, cu niste pagini de prezentare si una de contact
- vreau sa fie minim 2-bay. Acum, cu asta single-bay, vechi de 5-6 ani, cam stau cu morcovul, asa ca imi doresc cel putin inca o copie de rezerva.
- ca spatiu de stocare, daca in 5 ani am umplut 1.7TB, sa zicem ca 4TB ar fi limita inferioara.
Eu am citit un pic pe diagonala despre Synology si Qnap, insa Qnap neavand DEMO si citind ca suportul lor e cam greoi, am inclinat usor spre Synology, constient ca e un pic mai scump. Si asa am ramas la 4 variante:
1) cel mai ieftin, fara posibilitate de upgrade: Synology DS720+ cu 2 HDD-uri Seagate IronWolf 4TB 64MB cache
2) cel mai scump, cu posibilitate de upgrade: Synology DS 920+ cu 4 HDD-uri Seagate IronWolf 4TB 64MB cache
3) la jumatea bugetului, cu stocare mai mare, dar fara a putea face upgrade: Synology DS 720+ cu 2 HDD-uri IronWolf 6TB 256MB cache
4) la jumatea bugetului, cu posibilitatea de upgrade: Synology DS 920+ cu 2 HDD-uri Seagate IronWolf 4TB 64MB cache
Este vreo diferenta sesizabila (la nivelul meu de folosire) intre 64MB si 256MB cache?
Ar ajuta daca cumpar HDD-uri cu 64MB cache si sa adaug 2 SSD-uri in sloturile dedicate?
Dupa ce am citit in topicul asta, ma arunc prea departe pentru ce am eu nevoie?
Pe langa asta, vazand ca NAS-urile sunt destul de potente, cam ce as putea sa mai fac cu el in afara de cele specificate mai sus?
Multumesc!

Edited by daleh, 16 August 2021 - 13:09.


#93
me_iauras

me_iauras

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,377
  • Înscris: 08.01.2009
@daleh

In principiu orice NAS generatie actuala iti poate satisface nevoile (actuale) ; in functie de ce servicii aditionale vei mai hotara sa folosesti atunci posibil ca variantele mai ieftine (nu cele mentionate de tine ) sa nu aiba totusi resursele hardware necesare sa acomodeze si acele functionalitati suplimentare .

QNAP demo live aici ; a trecut de mult vremea cand Synology era simtitor mai user friendly comparat cu QNAP/ASUSTOR/TerraMaster . Nu o sa neg ca inca are mai multi clienti/utilizatori deci posibil ca forumurile lor sa fie mai active .
Cam toti producatorii au in oferta expansion bays USB pt. a suplimenta numarul de HDD-uri in cazul in care descoperi ca nu mai ai spatiu pe HDD-urile existente ( aiciun exemplu QNAP pt. ca cu acest producator am eu experienta precum @ogo cu Synology ) .
Motivul de a lua un NAS cu 4 bay-uri e de a folosi RAID 5/10 vs RAID 1 ; exista HDD-uri de capacitati suficiente pt. nevoile normale ale unui utilizator (atentie totusi sa nu iei WD RED cu tehnologie SMR ) .
Pt a accesa DWG nu cred ca are vreunul viewer integrat in aplicatiile proprietare deci vei avea nevoie de aplicatie dedicata pe telefon ; poti accesa fisierul de pe NAS insa pt. vizualizare va tebui cel mai probabil aplicatie separata 3rd party .
PLEX-ul e pe bani doar daca vrei sa accesezi bibleoteca din afara retelei tale ( pt. asta poti cumpara aplicatia mobila pt. 5$/device sau licenta lifetime pt. vreo 200$ pt. oricate device-uri ) ; din LAN-ul propriu e free pt media streaming simplu deci eu zic ca merita sa il implementezi via DLNA/Twonky (acelasi pas l-am facut si eu in trecut ) .

NAS-urile sunt NVR-uri nu DVR-uri ; ai nevoie de camere IP pt. a le putea inregistra in solutiile de Video Surveilance ; QNAP ofera 2 licente gratuite pt. 2 camere . Daca vrei mai multe camere cumperi licente suplimentare (cred ca la Syno situatia e la fel ).

In ceea ce priveste HDD-uri cu cache 256 MB sau SSD-uri utilizate pt. caching acestea isi vor arata sporul de performante in cazurile de IOPS mare ; un astfel de use case ar fi sa rulezi VM-uri ( daca dai banii pe NAS-uri x86 cu procesoare quad core  si 8/16 GB RAM cam ar trebui sa te gandesti sa ai niste VM-uri sau instante Docker sa merite banii cheltuiti) .

Astea fiind spuse in principiu QNAP/ASUSTOR more bang 4 buck decat Synology si mai multe optiuni de personalizare a hardware-ului ( de obicei poti face upgrade la RAM , ai slot-uri PCIE pt. placi expansiune care la Syno nu prea sunt prezente , porturi ethernet 2,5 Gb/s vs 1 Gb/s , implementare HDMI care poate transforma un TV intr-un mediu desktop , etc ).
Pt home use as spune ca un QNAP 253D este si va fi arhisuficient pt. multa vreme de aici incolo daca vrei sa ai optiunea de a rula VM-uri /Docker (va trebui sa faci upgrade RAM in functie de cat vei consuma ) sau daca te vei limita la cerintele actuale inclusiv un QNAP 230 va fi suficient (review aici)

#94
daleh

daleh

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 56
  • Înscris: 11.08.2007
Multumesc pentru timpul alocat raspunsului. Acum, pe rand.
Saptamanile trecute am tot citit si incercat demo-ul de la qnap si nu mergea. La jumate de ora dupa ce-am postat, am intrat si am butonat un pic.

As fi optat pentru cel cu 4 bay din motive de buget. Adica, merg pe 2x 4TB acum, ulterior mai suplimentez cu inca 2x4TB. Si am mai aflat azi ca NAS-ul de la Synology are optiunea ca fiserele video surveillance sa fie salvate pe un alt HDD decat cele doua principale, ceea ce e o optiune interesanta. Daca merg camerele, doar scot HDD-ul din DVR, bag in NAS si am setat sa-mi scrie acolo fisierele, eu nedorind sa afectez HDD-urile principale.

DWG-urile da, le vad cu Autocad Mobile, nu asta e problema. Pe mine ma ingreuneaza tare la Cloud partea de accesare si downloadare a fisierelor. Pe dropbox sunt limitat cu spatiul, pe drive la fel. Nu pot tine multe proiecte acolo, desi sunt foarte usor accesibile, iar de deschis, tot cu o aplicatie separata.

Nu stiu (inca) daca sunt camere IP sau alt fel. Si acolo e necesar un upgrade, dat fiind faptul ca au crescut pomii si au inceput sa mascheze camerele, dar inca nu m-am interesat sa vad ce-mi permite infrastructura pe care o am si nu stiu ce produse sunt pe piata.

VM nu am de gand sa rulez, am asa o vaga idee despre ce e vorba, insa nu ma ajuta mai deloc pe mine.

Intr-adevar, qnap e mai accesibil ca synology, salvez cam 5-600 de lei, cu care pot suplimenta bugetul la HDD-uri.

Multumesc pentru raspuns, mai astept 1-2-3 pareri, ca stii cum e...

#95
me_iauras

me_iauras

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,377
  • Înscris: 08.01.2009
Sincer cred ca este mai scump sa iei NAS (din gama x86 4 core cum ai dat tu exemplu ) 4 bay + 2xHDD 4 TB decat NAS 2 bay +2xHDD 8TB(sau mai mult) dar bani tai alegerea ta ; oricum nu lua nimic cu doar mai putin de 2 GB RAM pt. ca nu mai e suficient in ziua de azi (decat daca e cu slot sa poti face singur upgrade mai ieftin la RAM) .

Locul/volumul pe care va scrie aplicatia/serviciul NVR e configurabil la absolut orice NAS ; din disk-urile fizice creezi storage pool-uri si volume pe care le folosesti in functie de dorinte . Poti chiar folosi de la bun inceput in NAS HDD-uri din seria surveilance ( la nivel hardware sunt in principiu identice cu cele destinate NAS dar difera in firmware prioritizarea la nivel de scriere/citire  ).

De accesat fisierele din NAS toate au apicatii dedicate insa in functie de iscusinta ta personala viteza poate fi mai mare sau mai mica ; toti producatorii pun la dispozitie servicii de intermediere conexiune catre NAS-ul tau cand esti de pe un device in afara retelei proprii insa fiind vorba de o situatie man in the middle viteza nu va fi mereu cea mai grozava si mai e si problema faptului ca practic au acces la fisierele tale daca nu le criptezi (la fel cum si acum Google /Dropbox au) . Daca te descurci sa faci niste port fw si sa pui un dynamic DNS poti elimina necesitatea serviciului cloud al producatorilor pt. un spor de viteza/intimitate (dar evident mai anevoios de pus la punct)

#96
daleh

daleh

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 56
  • Înscris: 11.08.2007
Da, la aceeasi capacitate de 16TB, ies mai ieftin cu 2bay decat cu 4bay.

Din discutie iese partea de supraveghere momentan, camerele nu sunt camere IP :)

#97
TS030

TS030

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,193
  • Înscris: 25.06.2012
16TB fara redundanta?

Cu redundanta, iesi mai bine cu 4 bay - chiar si cu 3x8TB in RAID 5, fata de 2x16TB in RAID 1.

#98
daleh

daleh

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 56
  • Înscris: 11.08.2007
Stai... Nu te duce asa mult cu capacitatile, ca nu am atat de mult... Doar RAID 1 o sa fac pentru inceput, nu-mi permite bugetul sa iau din prima 4 HDD-uri...

#99
TS030

TS030

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,193
  • Înscris: 25.06.2012
Pai ai spus la aceeasi capacitate de 16TB, asa am calculat :)
RAID 1 cu capacitate de 16TB inseamna 2 HDD de 16TB. Sau vorbim de 8 TB capacitate de stocare, adica 2 HDD de 8TB?

Nu trebuie sa pui din prima 4 HDD-uri. E bine sa te gandesti cat ti-ai dori sa te extinzi pe viitor.

#100
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 24,123
  • Înscris: 22.05.2003
Problema de fapt nu e musai la ram, ci problema e adesea la procesorul ARM, care sunt foarte lente.

Pune un xpenology pe un system PC si gata.

Costuri mult diminuate, stabilitate si se misca excelent.

#101
daleh

daleh

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 56
  • Înscris: 11.08.2007

View PostTS030, on 19 august 2021 - 16:49, said:

Pai ai spus la aceeasi capacitate de 16TB, asa am calculat Posted Image
RAID 1 cu capacitate de 16TB inseamna 2 HDD de 16TB. Sau vorbim de 8 TB capacitate de stocare, adica 2 HDD de 8TB?

Nu trebuie sa pui din prima 4 HDD-uri. E bine sa te gandesti cat ti-ai dori sa te extinzi pe viitor.
Vreau sa incep cu doua, dar ma gandesc daca sa incep cu doua de 8TB pe unul cu 2bay sau sa iau unul cu 4bay si 2hdd de 4tb si poate ulterior sa mai pun inca doua

#102
TS030

TS030

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,193
  • Înscris: 25.06.2012
OK. Ai grija la WD-urile de capacitati mai mici, chiar daca-s Red le-au facut SMR.

#103
Bx-ul

Bx-ul

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 176
  • Înscris: 04.01.2009
Pentru home useri, recomand un 4 bay pentru comoditatea de lucru cu hdd-urile; dar poti lua daca gasesti oferte bune si doua de doua bay-uri si ai castig ca poti diversifica modul de lucru; in plus la 2 x 2 bay ai posibilitatea sa faci upgrade de capacitatea a RAID-ului mult mai usor, asta daca nu folosesti mai multe storage pool-uri pe unul singur (nu recomand), si totodata ai si mai multe scenarii de folosire, plus doua licente camera in plus si posibilitatea unul sa fie NVR unul NAS daca vrei. Au fost niste oferte la Altex anul trecut de luai Synology cu pret de nimic ca aveau lichidare de stoc (astea mici - jucarelele pt acasa), sau un Qnap cu 4 bay la 1000 lei.
Pentru home use - versiune de buget la 4 bay as lua un 420j Synology care chiar daca are doar 1 GB ram e ok pt un uz normal, pt mai multe pretentii creste bugetul - un DS418, 2GB fiind sesizabil mai scump.
Synology 2 bay-uri un 220+ sau play sunt super iarasi.
Qnap 2 bay as merge indubitabil pe 230.
Qnap 4 bay-uri probabil 431K.

Synology cu QNAP la ram identic nu se compara 1 la 1, Synology se descurca mai bine cu mai putin RAM, QNAP are nevoie el de mai mult RAM decat omologul Synology de obicei. Limitarea ta e data de placile de retea de obicei, aici ai avea avantaj cu 2 x 2 bay-uri pentru un trafic mai consistent. La versiunea 2 x 2 bay nu amesteca producatorii, nu e indicat, ci din contra, ai avantaje cu doua de la acelasi producator.

Personal as merge pe Synology, desi imi place mai mult QNAP ca posibilitati de configurare. Oricare o fi, pentru accesare din afara locatiei nu recomand cloud-ul lor, ci prin VPN spre reteaua ta, apoi din retea de pe o resursa locala catre el. Pentru NAS-uri - no internet inafara momentelor cand faci update-uri de OS sau aplicatii, pe care de obicei le poti face si manual offline.
Pentru video playback - nu toate modelele suporta PLEX, trebuie sa te uiti cand alegi, la unele se pot pune versiuni mai vechi de PLEX Server insa nu prea m-am jucat cu asa ceva. Transcodarea gandeste-te ca o faci pe TV, nu pe NAS, daca nu, se poate sa sari la bugete pe care inca nu le realizezi.
Qnap 4 bay-uri as merge pe 431K.
Hot swap nu e musai pt acasa, e doar "nice to have".
HDD doar CMR, nu lua SMR. Poti gasi ieftine si Constellation-uri vechi refurbished (de buget) care sunt bune, vezi doar sa fie pe SATA nu SAS ca nu o sa le poti folosi. Am folosit si WD si Seagate si Toshiba si HGST in timp, toate sunt ok, pt acasa e bun orice, dar nu pune de desktop pe NAS ca iti vei pierde datele cand nu te astepti.

Edited by Bx-ul, 21 February 2022 - 00:17.


#104
Bx-ul

Bx-ul

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 176
  • Înscris: 04.01.2009
Inainte de a cumpara vreunul, intereseata-te si cum il setezi si cum il securizezi, NAS-urile vin cu OS proprietar, dupa cum ai vazut, iar fiecare OS are particularitatile lui si setarile proprii, toate insa folosesc storage pool-uri, vloume, accesare din retea, etc. E bine sa il pregatesti de la inceput pentru toate tipurile de OS-uri (win / linux / mac), sa stii care sunt implicatiile folosirii unui tip de volum, ce e un storage pool, etc, de asemenea sa stii cum gandeste fiecare userii / grupurile de useri, setarile de securitate si de networking.. Interfetele de obicei sunt asemanatoare cu android-ul, ai aplicatii pe care le poti aplica peste OS, insa nu toate sunt proprietare sau suportate oficial, e recomandat sa nu instalezi decat ceea ce ai nevoie strict fata de ceea ce ofera el default. NAS-ul te sfatuiesc sa il folosesti ca backup storage, nu de lucru pe el direct, adica ceva de genul, noaptea un script sa ruleze un sync automat to NAS de pe fiecare PC spre locatia aferenta fiecarui user / PC, sau sa pui pe el la nevoie in timpul zilei in shared folders predefinite, o varianta pentru backup zilnic este FreeFileSync care e f popular. Nu as lucra direct pe NAS fisiere mai ales vectoriale care sa zicem ca sunt mari si mai au si xref-uri catre alte asemenea fisiere si sa lucreze si mai multe persoane pe acelasi fisiere - nu e deloc o idee buna.

#105
kretzu77

kretzu77

    Custom title

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,436
  • Înscris: 06.06.2006
NAS-urile nu sunt pt backup sincer.

#106
TS030

TS030

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,193
  • Înscris: 25.06.2012
NAS-urile pot fi pentru backup. Doar sa fie backup, adica nu singurul exemplar al datelor respective ;) Oricum, as lua in considerare (si) offline backup + cloud backup.
Si, cu atacurile ransomware, sa nu fie expuse catre Internet. Nu update-urile de software sunt problema, ci e.g. porturile deschise ce permit conexiuni inbound.

Poti lucra si direct pe NAS, doar ca daca ai nevoie de viteza de acces s-ar putea sa creasca pretul echipamentului... 10GbE, SSD...

#107
Bx-ul

Bx-ul

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 176
  • Înscris: 04.01.2009
NAS = Network-attached storage
Adica este o depozitare in retea, fiind depozitarea ta faci ce vrei cu ea, insa eu unul nu agreez de regula lucrul "in comun si la gramada" pe un device care are capacitati destul de limitate totusi. Iar ciclurile de scriere/rescriere/suprascriere din utilizarea directa uzeaza mai mult. Nu recomand nici power off zilnic si pornire cu o ora inainte de backup, mi-au picat doua plombe cand am vazut asta la cineva. In plus poti sa ai fluctuatii pe retea ca probabil nu toti sunt cu super retea in mediul ambient si sa ai probleme de networking care uneori pot ajunge destul de suparatoare ducand chiar si la corupere de fisiere.
Am recomandat backup-ul automat ca nu mai stai sa cauti unde merge fiecare chestie sa pui tu sa faca copie. Eu recomand de regula gandirea unei structuri de directoare si apoi aplicarea sa pe PC-uri si pe NAS, apoi un soft/script care sa faca sync-ul automat dupa necesitati. Atentie cum se fac regulile alea sa nu faca sync automat dupa "ultima" versiune in orb, ca daca stergi de pe PC iti sterge si de pe NAS si te feliciti singur dupa ce te mai felicita si altii, ca...asa e in tenis.
Daca se pierde ce ai lucrat o zi de obicei e un timp decent recuperabil si nu este ceva de ne-recuperat; insa sa ai un fisier corupt in doua hdd (minim) care sunt in RAID si nimic pe PC este mai dureros pentru ca pierzi totul.
Regula backup-ului este 3-2-1, daca lucrezi pe PC si faci back-up pe NAS ai deja "doua copii locale". Ce e important mai pui si altundeva (nu pe stick - nu, nu, nu)
NAS poate fi si de multe ori este folosit fix pentru back-up, si toate au fix aplicatii dedicate pentru asta cerute de useri si facute de producatori.
Ce mai simpla modalitate de a ii rupe legatura la internet este sa nu ii pui gateway-ul, insa atentie cu TFA-ul ca poti avea desincronizari de ceas cu PC-ul, mai ales daca ai si sisteme cu dual-boot.
Personal nu am incredere in niciun producator de NAS ca va tine mereu piept si va fi inaintea ransomware-ului gandit de cineva pt el, asa ca no gateway, plus blocat din router orice incercare de conectare cu WAN in amble sensuri. Nu fac decat update-uri manuale. Nu folosesc PLEX, torenti si sau alte chestii de genul, daca vreau sa vad un film dau drumul la TV sau la "Netflix". Nu recomand virtualizari pe NAS-uri, sunt slabe, pentru aia bagi un linux pe PC si ...ta-da...merge treaba unsa.
Doua NAS de 2 bay-uri pot fi folosite pentru backup din unul in altul la mai toti producatorii.
Am zis de FreeFileSync pt ca este open-source si tinut la zi si imi place mie. Nu folosesc app-uri de la producatori pentru asta.

Edited by Bx-ul, 25 February 2022 - 00:16.


#108
TS030

TS030

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,193
  • Înscris: 25.06.2012
Cred ca discutia trebuie purtata un pic pe dos: care sunt nevoile fiecaruia, bugetul, si cum (daca) i s-ar potrivi un NAS.

Apoi, desi cam orice NAS QNAP/Synology merge pentru chestiile de baza, trebuie constientizat ca pentru mai mult pretul creste.
Lucrul direct pe NAS, cum ziceam, e foarte posibil. Dar cati au retea de 10Gb, sau macar 2.5Gb? Si un NAS mai high-end?

NAS ca mediu de stocare, trebuie musai acompaniat de backup.
Atat sincronizarea, cat si backup-ul pot fi facute cu sincronizare; apoi mai sunt si snapshot-urile. Bine mentionat, utilizatorii sunt una din cauzele principale ale pierderilor de date.

Acum am un entry level ce nu poate prea multe, dar intentionez sa-l schimb (intr-un moment convenabil). Si sa pun si vreo doua masini virtuale pe el, de ce nu... acces de oriunde (prin VPN, urmeaza), reduc dependenta de PC....
Planul este: ZFS (fara deduplicare), volumul sistem pe 2xSSD in RAID1, datele pe RAID5; acces local prin retea 2.5GbE (upgrade posibil pana la 10, dar nu fac editare video, e OK). De rulat... toate chestiile de stocare de baza (inclusiv backup automat), cum ziceam vreo doua containere (sau chiar VM-uri) Linux pentru "joaca". Si voi vedea mai departe.
As avea cu ce sa experimentez un pic...

As zice ca e exagerat sa nu permiti NAS-ului sa acceseze Internetul; invers e buba.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate