Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Intrebari srl nou

Amenintat cu moartea de un numar ...

La multi ani @AndReW99!

Alegere masina £15000 uk
 TVR vrea sa lanseze o platforma d...

Strategie investie pe termen lung...

Modulator FM ptr auto alimentat p...

orange cablu f.o. - internet fara...
 Robinet care comuta traseul

A fost lansata Fedora 40

Samsung S24 plus

Imi iau un Dell? (Vostro vs others)
 Abonati Qobuz?

transport -tren

Platforma electronica de eviden&#...

Cot cu talpa montat stramb in per...
 

Hrana uscata pisici - Royal Canin

* * * * * 2 votes
  • Please log in to reply
28 replies to this topic

#1
robertino2

robertino2

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 22
  • Înscris: 09.10.2006
Caut de ceva timp informatii despre hrana uscata pentru pisici. Fac precizarea ca pisicii mele ii dau strict bobite, nu mancare gatita, nu soareci, nu soparle, si nu mancare la conserva.

Deocamdata, pentru ca asta manca la crescator, ii dau Royal Canin kitten (pisica are 3 luni jumate), insa o renunt la acest tip de mancare (am mai avut o pisica, a trait 12 ani, tinuta strict in casa, mancare doar bobite).

Am evaluat multe tipuri de mancare, pornind de la principiul ca hrana trebuie sa includa, pe cat posibil, ingredientele pe care le mancau pisicile si acum cateva milenii. De asemenea, am considerat ca trebuie sa evit aditivii chimici problematici si celelalte substante emergente cu potential nociv din hrana uscata.

Bineinteles, nu e cazul nici sa o luam razna si sa exageram, insa va pot spune ca o pisica bolnava te va chinui si emotional, dar financiar (medicii veterinari merg si ei ”la ghici”, domeniul lor fiind totusi mai putin important decat medicina umana, care si ea intr-un stadiu pe care il stim cu totii).

Asadar, avand in vedere ca pisicile, in urma cu 9 -10,000 de ani erau exclusiv CARNIVORE, cred ca ingredientele principale trebuie sa fie formate din carne.

Am trecut peste marcile foarte ieftine, analizandu-le pe fiecare in parte: cata carne contin, ce procent de cereale, ce legume, ce vitamine, ce minerale etc. Pentru 20-30 de lei in plus, merita luata o mancare super-premium, care sa nu fie atat de nociva.

ROYAL CANIN.

Royal Canin kitten are ca principal ingredient ”proteina de pasare”, nu carnea propriu-zisa. Alte marci includ ”carne de pasare”, nu si Royal Canin. Proteina inseamna de fapt resturile de la procesarea carnii de pasare (tendoane, zgarciuri, oase, mate, organe, gheare, piele, dar si bucati de carne improprii consumului uman). Nu ar fi o problema: pana la urma e vorba de o pisica, nu de un copil. Insa, daca zilnic mananca tendoane, oase, gheare, piele topite si procesate, in cativa ani se va vedea in ficatul ei, in rinichi, in stomac etc. Apar problemele...

Mai gasim aici si altfel de proteine: ”de origine animala”, adica nu doar de pui, ci resturile de la taierea porcilor, vitelor, pasarilor, etc sunt stranse si procesate, pentru o proteina animala la gramada, folosita la mancarea pentru animale.

Royalul contine orez, probabil in aceeasi cantitate cu proteina de pasare. O aberatie. Orezul are doar rol de umplere a boabelor, fara sa aduca niciun aport pisicii, in afara zaharurilor din el.

Royalul mai include soia (izolat de proteine vegetale), ca sa fie mai satios.

Mai gasim in Royal Canin si malai, dar furaje de porumb (coceni, adica!). Totusi, parca nu as vrea sa ii dau prea multi coceni, furaje din astea industriale.

Unde au pus orez si malai, au pus si faina! Deja nivelul de cereale e exagerat.

Mai include sfecla rosie, drojdie, hidrolizat de drojdie si extraxt de drojdie  - toate astea fiind improprii consumului pisicii.

Per total, Royal Canin este o hrana cu aport calitatv mic.

Deci, o se termin sacul asta de 2kg de Royal kitten si adio! Trecem la alt tip de mancare, despre care o sa scriu in scurt timp, in functie de decizia pe care o iau. Inca stau in dilema, osciland intre 3-4 tipuri de mancare foarte buna.

#2
smoke

smoke

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,741
  • Înscris: 08.10.2004
asa e. royal canin e o mancare slaba si nu trebuia ditai topicu pt asta :)

ia si tu purina, hills daca te tine buzunaru :)

#3
mariovrs

mariovrs

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,393
  • Înscris: 27.09.2013
Nu-ti bate capul prea mult.. Ca idee...am avut o pisica care a trait 17 ani doar cu whiskas si carne de pui.
Motanul actual mananca royal exigent si purina. Ca asa vrea muschii lui..

#4
AWE

AWE

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,559
  • Înscris: 12.10.2005
Royal Canin e o porcarie. Am incercat cam toate marcile, in final m-am oprit la Acana dar dupa cativa ani am constatat ca nu mai are calitatea initiala iar de vreo 2 ani am trecut pe Husse, cred ca pe asta raman. Nu e reclama, doar o recomandare!

#5
orlandobarbulescu

orlandobarbulescu

    Craiova

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,342
  • Înscris: 26.02.2008
„Am evaluat multe tipuri de mancare, pornind de la principiul ca hrana trebuie sa includa, pe cat posibil, ingredientele pe care le mancau pisicile si acum cateva milenii”Nu te supăra dar mii de ani în urmă pisicile chiar mâncau șoareci, șopârle....păsări. Nu transforma pisica într-un „obiect de vitrină”

#6
SmurfK

SmurfK

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,149
  • Înscris: 11.04.2015

 robertino2, on 27 decembrie 2020 - 10:41, said:

Asadar, avand in vedere ca pisicile, in urma cu 9 -10,000 de ani erau exclusiv CARNIVORE, cred ca ingredientele principale trebuie sa fie formate din carne.

Ok, dar pisicile în urmă cu 9-10.000 de ani, când nu erau domestice, trăiau 2-5 ani. Pisica sălbatică la fel, are o viață scurtă în sălbăticie, mult mai scurtă decât în captivitate. Asta aduce anumite probleme cu care nu se confruntau când trăiau mult mai puțin. În sălbăticie, e normal ca un animal prădător să prefere dieta care-i oferă cel mai bun aport proteic. Are gheare, colți ascuțiți, e absurd să ronțăie paie toată ziua. Și capra, dacă ar avea colți și gheare, ar vâna și ar deveni carnivor.
Mâncarea mixtă e posibil să aducă anumite beneficii pe care nu le aduce o dietă pur carnivoră. Poate nu aduce beneficii dacă trăiește 4 ani, afară. Dar când trăiește 14 ani, în casă, deja problemele cu care se confruntă sunt mult diferite.

Ca și în cazul câinilor, cred că e o linie. Ai mâncare proastă și ieftină, în general cea pe care o găsești în supermarket, care au cereale la greu. Pe urmă ai mâncare decentă, unde ai un mixt, care e corectă din punct de vedere al prețului. Iar la capătul opus, ai marketingul, cu chestii de genul "cereale ancestrale", "carne de vânat", unde plătești mult prea mult pentru ce este de fapt. Cel mai bine e să iei din mijloc, mai ales mărci care sunt deja folosite de alți deținători de animal. Nu-ți face pisica un cobai, pe care să încerci tot felul de mărci obscure doar pentru că scrie pe alea că folosesc carne bio sau alte prostii, că așa au apărut și anumite probleme cardiace la câinii care mâncau boabe grain free.

#7
alionte

alionte

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 977
  • Înscris: 23.06.2005
Eu zic ca trebuie sa le dai variat , ca si la om.Doar omul nu maninca doar fasole sau  friptura....

#8
Bingo

Bingo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,455
  • Înscris: 13.04.2006
Pacat de animalutul ala .
Sa traiasca inchis in casa doar cu bobite .....
Ai incercat si cu carne ?

#9
corina_geo

corina_geo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,093
  • Înscris: 30.09.2008
Ale noastre prefera Purizon si Orijen ca boabe (le cumparam diverse sortimente si alternam), am incercat sa le dam mostre inclusiv de Royal Canin dar au cam intors nasul la aia. Le dam destul de des, zilnic as zice si altceva, ca un fel de masa festiva/treat Posted Image , si anume peste, piept de pui (gatit cat mai simplu, de obicei la abur). Un prieten de-al nostru care are si el vreo 3 pisici s-a apucat sa prepare acasa mancare bio cu carne de pui tocata si toate cele, mi-a dat o mica portie sa incerc alor mele dar s-au uitat la carnea aia ca la mațe de crocodil, nici nu s-au atins-nici ale lui nu au adoptat repede si acum dupa multe luni le da si altceva pentru ca nu mananca cu pofta aia hopime-made.

Stiu ca nu e foarte sanatos sa manance boabe ca sursa principala, dar pisica noastra mai mare pe care o avem de aproape 6 ani e foarte obisnuita cu mancarea asta, desi mananca si alte cele, mai ales pieptul de pui ii place destul de mult, in rest nu e mare fan, poti sa-i dar sushi de cea mai mare calitate ca dupa ce mananca putin din ala se duce sa manance si ceva boabe. Cand era mica principalul motiv pentru care le mai dadeam si mancare umeda e pentru ca citisem despre posibilele probleme la rinichi, mai ales daca nu bea apa cum trebuie - din fericire pisica cu pricina este o lighioana semi-acvatica de mica, iubeste apa, sa se joace in ea, intra in cada dupa noi cand facem dus, sare si in chiuveta cand te speli pe dinti si cateodata se aseaza acolo ca o regina in chiuveta, se face fleasca. Are 2 fantani plus vreo 3 boluri in fiecare camera plus pe holuri si bea apa ca o vaca, cand se apuca se vede cum scade apa in bol/fantana, asa ca deocamdata nu ne facem griji

#10
Wotan

Wotan

    Io n-am cerut sa ma nasc argyelean. Amu, am avut noroc...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,760
  • Înscris: 01.10.2002
Noi ii punem la motan jumate de cutie sau plic de harana umeda (o prefera pe cea de la DM) plus la discretie hrana uscata, amestecat bobite de la Purina plus ceva mai ieftin. Ocazional cate un pic de lebar, conserva de ton sau carne de pui, cand isi manifesta interesul. Nu ar trebui sa fie tinut doar pe hrana uscata, e prea monotona, zic eu.

#11
corina_geo

corina_geo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,093
  • Înscris: 30.09.2008

 Wotan, on 27 decembrie 2020 - 18:23, said:

Noi ii punem la motan jumate de cutie sau plic de harana umeda (o prefera pe cea de la DM) plus la discretie hrana uscata, amestecat bobite de la Purina plus ceva mai ieftin. Ocazional cate un pic de lebar, conserva de ton sau carne de pui, cand isi manifesta interesul. Nu ar trebui sa fie tinut doar pe hrana uscata, e prea monotona, zic eu.

Pai cam asa facem si noi, desi majoritatea veterinarilor zic ca nu e bine lasata mancare ”la discretie”, au avut de mici si nu mananca prea mult, nu sunt nici slabanoage cu siguranta dar nici prea grase pentru talia lor, cred ca are de-a face si cu faptul ca desi nu ies afara (intersectie busy in mijlocul orasului unde locuim, n-as avea incredere iar cu lesa am incercat cand stateam intr-un alt apt dar a fost complete failure Posted Image ), se alearga inauntru ca gazelele Springbok 24/7 Posted Image .

#12
Wotan

Wotan

    Io n-am cerut sa ma nasc argyelean. Amu, am avut noroc...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,760
  • Înscris: 01.10.2002
Eu il mai scot cu ham si lesa retractabila. Vecinii s-au obisnuit. :)

#13
corina_geo

corina_geo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,093
  • Înscris: 30.09.2008

 Wotan, on 27 decembrie 2020 - 19:12, said:

Eu il mai scot cu ham si lesa retractabila. Vecinii s-au obisnuit. Posted Image
Mi-as fi dorit foarte mult si eu asta, le-am cumparat lese lungi, ”de firma” la momentul respectiv, hamuri comfortabile la fel mai scumpe, si desi una dintre ele parea ca cu ceva efort s-ar fi obisnuit, cealalta pisica, neagra, pe care o cheama Corleone, ne-a lasat sa intelegem ca daca mai incercam sa o scoatem la plimbat o sa ne sfasaie de-a binelea Posted Image atat de inversunata era. N-am mai insistat atunci mai ales ca stateam intr-un apartament care avea un balcon de vreo 16m lungime roata, asa ca alergau acolo ca nebunele amandoua...apt. curent e maricel de asemenea dar cu un balcon mai normal ca dimensiuni, asa ca acum alearga direct din camera in camera, patul, masa mare din living fiind pentru ele cursa cu obstacole Posted Image

#14
spooky51

spooky51

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,815
  • Înscris: 29.09.2006
Ale mele au doua solutii, un bol cu Royal Canin si unul cu Whiskas, pentru ca de la Royal Canin cam vomita si culmea, de la Whiskas nu. Mancare umeda primesc doar de doua ori pe zi, cate un pliculet amandoua, Sheba sau Whiskas, tot din cauza ca se intampla sa nu manance Sheba in schimb sa aibe chef de Whiskas. Nu cred sa se fabrice mancare de pisica din carne, mai ales ca mancarea, atat cea uscata cat si cea umeda nu stiu daca au un termen de valabilitate.
Eu le las mancare la discretie, pisicile sa mai ingrasa, mai slabesc, acum am una cam grasa insa e vorba si de varsta, are vreo 10 ani. Cealalta are 16 ani si tocmai a suferit o operatie de mastectomie dupa care recupereaza bine,

#15
george_alexandru

george_alexandru

    Mwe Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,493
  • Înscris: 30.08.2017

 smoke, on 27 decembrie 2020 - 10:49, said:

asa e. royal canin e o mancare slaba si nu trebuia ditai topicu pt asta Posted Image

ia si tu purina, hills daca te tine buzunaru Posted Image

Sunt cam la acelasi pret cu Royal Canin.

Acana, Taste of the Wild sunt peste astea si cam ce trebuie in materie de alimentatie (adica au carne fara adaosuri de cereale), dar ceva mai scumpe.

Eu momentan ii dau Royal Canin, dar ma gandesc sa schimb dupa ce termin punga actuala.

Edited by george_alexandru, 28 December 2020 - 19:23.


#16
diasul

diasul

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,314
  • Înscris: 06.03.2006
Din exeperienta personala. Royal Canin e "Mercedes-ul" mancarii pentru animale, fara exagerare. Pentru probleme la tractul urinar la pisici, nimic nu se apropie macar de Royal Canin Urinary High Dilution spre exemplu. Am incercat mai toate mancarurile pentru cei cu probleme la tractul urinar de pe piata si a tot avut probleme. Dupa ce a inceput sa consume doar Royal Canin, zero probleme!

#17
Clovis

Clovis

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,215
  • Înscris: 24.04.2007

View Postsmoke, on 27 decembrie 2020 - 10:49, said:

asa e. royal canin e o mancare slaba si nu trebuia ditai topicu pt asta Posted Image

ia si tu purina, hills daca te tine buzunaru Posted Image
Hills e doar reclama la ea. E proasta. Buna e " Taste of the wild", "Carnilove" si mai e una care din nefericire e numai on-line...dar imi scapa acum numele. Orijen e ...am gasit.
Oricum depinde cu ce e invatata pisica. Al meu nu mananca Purina Proplan in schimb nu face nazuri la Purina One desi e mai slaba calitativ decat Proplan

Edited by Clovis, 23 March 2021 - 20:55.


#18
WhimsicalPeanut

WhimsicalPeanut

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 427
  • Înscris: 14.05.2008
La un moment dat cineva mi-a reprosat cand a auzit ca dadeam pisicului Royal Canin mother & baby cat (ala mi se recomandase pt 2 luni) intrebandu-ma daca vreau sa-i dau cancer pisoiului Posted Image
Dupa faza aia  m-am documentat si eu si am aflat ca Royal Canin nu e foarte ok nici pt pisici nici pt caini. Intradevar pe  cantitatea de cereale din mancare pare sa o depaseasca pe cea a ingredientelor de origine animala la un pret de mancare premium.

Din ce am citit este important ca procentul total de ingrediente animale trebuie sa fie cat mai mare iar cel al carbohidratilor ar fi bine sa fie sub 30%. De asemenea de preferat sa te feresti  te producatorii care nu spun clar procente si de cei care scriu ceva la modul "carne si derivate de origine animala" si sa ai grija la adaugarea mai multor tipuri de carbohidrati de exemplu o eticheta la modul: proteină de pasăre uscată, porumb integral, orez, jumări, grăsime de pasăre aici cantitatea de carbs poate fi dubla fata de cantitatea de ingrediente de origine animala.(nu mai zic de proteina)

Noi ii dam acum Purizon kitten la discretie si un pliculet de supa Cosma pe zi, insa veterinarul  ne-a spus ca mazarea si cartoful nu sunt cu mult mai OK decat cerealele pentru ca mazarea in timp poate creea un fel de pelicula pe intestin si impiedica miscarea cililor intestinali care poate cauza probleme digestive iar aportul glucidic din cartof este similar celui din cereale pe langa o problema ca la mazare, si ca cerealele nu sunt neaparat rele daca sunt in procent de sub 20%

In curand va trebui sa-l trecem la mancare de adult asa ca am inceput sa ma uit de alternative care sa nu contina mazare (pe cat posibil), in continuare iau in considerare Purizon pt ca ii place dar ma gandesc si la Wild Freedom, Farmina si Orijen.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate