Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Tractor Case 4210 fum in radiator

Cazul de la Sp Pantelimon

Recomandare ciclocomputer cu GPS

Pensiune linistita "all inclu...
 recomandare acumulator auto >...

RCCB +RCBO

Importanta numarului de RPM la ma...

Baterii auto recuperare bani
 Vopsele de interior respirabile

Deconectare controller consola PS4

Punte dentara ocluzie deschisa

Izolație coș de fum
 Un imn al iubirii (spirituale)

Depistare cartela ?

TV Samsung nu recepționeaza ...

Reconventionala la apel?
 

Folk

- - - - -
 • Please log in to reply
19 replies to this topic

#1
painea_calda

painea_calda

  Junior Member

 • Grup: Junior Members
 • Posts: 67
 • Înscris: 25.12.2016
Nu inteleg de ce Muzică folk nu este nu este un  sub forum la muzică. Avem rock, electronică,  hip-hop etc dar muzica folk o gasim ca un  topic la muzica romaneasca. Pai pe Kennye Rogers unde-l punem? Dar pe Dollie Parton?
Ma rog, am revazut un video mai vechi cu Daniel Iancu - Mandru ca sunt roman. Recunosc ca nu prea cunosc Daniel Iancu, pana pe la sfarsitul cantecului eu aveam dubii daca este Florin Chilian sau nu. Ce sa-i faci asta este media care in ultimul timp ne baga in față cam aleatoriu diverse melodii/muzicieni când vine vorba de folk. Poate ca folku-ul insasi nu este facut pentru o asemenea promovare, adica pe multi-media. La noi acest tip de muzica s-a promovat in ultimul timp pe canale vechi traditionale: concerte obscure nemarketizate mergand pana la adunari private ( stiu pe cineva care participa la cantari de chitari de munte pe munte si prin Bucuresti). In felul acesta total aleatoriu, pe media si canale video, ajunsese la un moment dat Pavel Stratan cel mai mare folk-ist mainstreamPosted Image . Pana când au intervenit cunoscătorii de gen și au arătat că noi aveam deja pe cineva mult mai bun decât el Florin Chilian, la vremea aceea mai puțin popular. Intre timp Florin Chilian a devenit unul dintre cei mai cunoscuti si binenteles ca l-a lasat mult in urma pe Stratan in numar de difuzari in media ( hai s-o spunem pe șleau: număr de difuzări la radio sau pe canalele video). Sa fi fost Stratan o trambulina pentru Chilian? Posibil dar in orice caz una intamplatoare, nimeni nu cred ca a prevazut asta. Nu stiu cum au moldovenii astia au un fel de a se promova extraordinar in RO, nu spun ca nu sunt unii chiar buni.
Revenind la cantecul Mandru ca sunt român -Daniel Iancu, este ceva interesant dar destul de slab pe langa altele in domeniu. Stilul folk ironic, amuzant, local, etno este abordat la greu de Ada Milea si de mai marele Andries. Ce am mai ascultat este Emeric Imre la un concert. Clujeanul este fulminant din start prin stilul abordat , canta exclusiv muzica de dragoste. Daca nu ma insel parca are si cevaa versuri Paunescu. Mizează ma puțin pe umor, pe ironie. Poate mai mult aduce vorba de ironia sorții. Îndrăgostiții ăștia parcă au ceva deznădejde molipsitoare: suntem fără speranță dar n-avem ce face! Un curaj extraordinar, in felul asta nu va fi niciodata in media, probabil nici nu-si propune asta.
Practic folku-ul pare a fi versuri recitate mai lent, cantate. Astfel, pentru unii ca mine care nu pun mana pe carti de poezie, sa fie intelese mai bine, mai usor. Compozitia sau gradul de dificultate la chitară, maestria intrumentala, de multe ori este lasata pe planul doi. Mergand catre extrem as spune ca folk-ul este cel mai pur stil de poezie in comparatie cu toate celelalte stiluri de muzică. Si poate ca visul ascuns al oricarui poet din toate timpurile a fost ca poezia lui sa devina intr-o zi cantec. Cantecul a fost pentru poezie o treapta superioara la care poate ca orice poet viseaza, cum este fluturele pentru omizi. Sau cum este filmul pentru scriitori. Cred ca orice scriitor isi doreste un film dupa cartea lui. Parca se mai si spunea: o carte atât de bună că s-a și făcut film după ea. Ceva asemanator s-ar putea spune și despre poezie, o poezie atât de bună că s-a și făcut folk după ea.
Din punctul meu de vedere cei mai buni in domeniu, repet este doar parerea mea umilă, sunt Ada Milea și Alexandru Andrieș. Să încep cu locul 2, Andrieș este genial prin toate sub stilurile pe care le-a abordat: dragoste, ironic (si auto-ironic, are un vers ” lumea a-nceput să-mi zică/ Că semân cu Ștefan Bănică”), protest. Ascultând muzica lui uneori parcă ascult reggae, cântece de protest împotriva mezeriilor dintr-o societate, împotriva unor guverne, pentru drepturi civile, revoluții culturale, anti-razboi. Asemănarea nu este întâmplătoare , este chiar intenționat făcută de către autor. Pare a fi un mare ascultător de reggae, jazz, folk american, britanic. Ceea ce a făcut el extraordinar a fost traducerea fină a unor versuri Bob Dylan și alții, lucru pe care, astfel am mai înțeles și eu mesaje de la niște genii pe care , hai să recunosc, sunt greu de prins. A mai făcut și Florian Pitiș una două, dar na, pe Pitiș nu-l putem considera cântăreț, el s-a jucat cu asta.
Apropo de chestia cu preluarea din occident a cantecelor. S-a gandit poate vreodată Andrieș că poate nu o să ne dăm seama ? S-a gandit el vreodată câtuși de puțin că ne prostește?Posted Image Nu cred. Totuși este dificil să te pui în postura unui ascultător din vremea aceea, răspândirea muzicii era foarte limitată chiar și în occident. Apărea o melodie în state, nu era instant și în Europa. Am auzit că au scos Iron Maiden un LP? Păi un francez mai aștepta ceva până să îl cumpere de la un magazin. Să mai vorbim în cât timp ajungea el în estul comunist? Să mai vorbim cât timp trecea până ajungea pe sub mână în RO? . Au mai fost și alții care o făceau pe atunci, pe la Cenaclu parcă, cântau cover-ruri în română. Poate  că era o modă în a-i prosti pe ăia de la cenzură de  nu-i lăsau să cânte cover-uri în engleză dar erau praf în a o recunoaște, darămite în a o înțelege Posted Image . Și vorbim de melodii celebre și vechi, nu de ultimile noutăți.
Mi se pare că spiritul cântecelor lui Andrieș este ”  de acolo”, de peste ocean, de peste graniță. Este cel mai aproape de asta dintre toți foolk-iștii români. Parcă este de la mama folk-ului , raggae-ului, de unde s-au născut ele.
Numarul 1 data viitoare Posted Image

#2
sandel1

sandel1

  Avat de 4 kg/75 cm. Ultimul, balastierele usl au distrus râul.

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 5,071
 • Înscris: 24.02.2011
Interesantă abordare despre folk. Părerea mea este că genul acesta nu poate exista decât "underground", la foc de tabără și în spații restrânse pentru hipsterii de oraș. Orice încercare de a-l aduce în atenția unui public numeros ar trebui să fie sortită eșecului. Nu poți cânta folk în boxe și difuzoare în fața unor mase mari de oameni care nu rezonează cu mesajul și  interpretul. Adică poți, dar este o minciună.

Edited by sandel1, 20 December 2020 - 12:14.


#3
coniac

coniac

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 497
 • Înscris: 17.12.2019
Daca mai traia nea Pittis iti spunea in fata "Folk you"

#4
lucianburjuiul

lucianburjuiul

  Unserious member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 3,604
 • Înscris: 12.06.2010
Incepusem sa scriu,  am sters ca am avut altele de facut...
Nici Kenny nici Dolly nu sunt folkisti adevarati, cel mult country, desi au soft rock, jazz, etc in styles, genres. Bob Dylan este.
Sa-i uiti pe Baniciu si Vintila mi se pare lipsit de respect. Tatiana Stepa, Vali Sterian si multi altii.
In rest, un capitol pt folk pe SP e binevenit.

#5
superm

superm

  The difference is...

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 2,770
 • Înscris: 30.07.2008
..cam asta este ideea :

Om bun/Sfinx

Om bun, deschide-ne poarta
Dă-ne o coajă și nu ne goni
În schimb îți vom alunga tristețea
Cu vesele cântece și ghidușii
Venim de departe și mergem departe
Tocmai în zare, sus la castel
Ne-am oprit aici, pe drum ne-a prins noaptea
Dă adăpost unor bieți menestrei
La castel mâine va fi sărbătoare
Prințesa-mplinește ani douăzeci
Vom bea mult vin, vom goli tăvi cu mâncare
Ce va fi acolo, să tot petreci
Noi vom cânta noaptea întreagă
Oaspeții veseli vor dănțui
Și-n toiul petrecerii, preț de o clipă
Om bun, și la tine ne vom gândi
Deschide poarta și dă-ne o coajă
Ai milă de niște bieți menestrei
Veșnic pe drum, asta ni-i soarta
Veșnic pe drum căutând un castel

..emotie, liniste , simplitate si omenie...folk-ul este si va fi, indiferent de vreme si vremuri... Posted Image

Attached Files#6
LuvRaluK

LuvRaluK

  Active Member

 • Grup: Members
 • Posts: 1,579
 • Înscris: 27.09.2006
Acum 20 de ani, daca mergeai la festivalul de la Sighisoare, jos in oras (nu in cetate) era o scena la care seara era doar muzica folk ... si in fiecare seara concertul se incheia cu "Om bun" in boxe ...

Edited by LuvRaluK, 20 December 2020 - 14:15.


#7
ericmario

ericmario

  Fenomembru

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 39,921
 • Înscris: 14.12.2007

View Postlucianburjuiul, on 20 decembrie 2020 - 13:24, said:

Vali Sterian
Amintiri cu haiduci?
Păi pistoalele-s la BUG. Mafia.

”. Unde s-au dus, cand au apus
Anii de sus ai gloriei lor
Unde-s pistoalele unde-s pumnalele
Caii si flintele haiducilor”

Le-a luat miliția.

Edited by ericmario, 20 December 2020 - 14:27.


#8
stefan1976

stefan1976

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 354
 • Înscris: 13.07.2011

View Postsandel1, on 20 decembrie 2020 - 12:12, said:

Interesantă abordare despre folk. Părerea mea este că genul acesta nu poate exista decât "underground", la foc de tabără și în spații restrânse pentru hipsterii de oraș. Orice încercare de a-l aduce în atenția unui public numeros ar trebui să fie sortită eșecului. Nu poți cânta folk în boxe și difuzoare în fața unor mase mari de oameni care nu rezonează cu mesajul și  interpretul. Adică poți, dar este o minciună.
Asa crezi tu!Ai fost vreodata la concertele Folk You,in Vama Veche unde erau peste 10.000 de spectatori?!Acolo se aduna pasionatii de gen(si nu sunt in nr mic).

#9
sandel1

sandel1

  Avat de 4 kg/75 cm. Ultimul, balastierele usl au distrus râul.

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 5,071
 • Înscris: 24.02.2011
Acolo era atmosfera locului (mare, dormit la cort) dar concerte și festivaluri de folk în orașe mi se pare lăbăreală.

#10
painea_calda

painea_calda

  Junior Member

 • Grup: Junior Members
 • Posts: 67
 • Înscris: 25.12.2016

View Postsuperm, on 20 decembrie 2020 - 13:53, said:

..cam asta este ideea :

Om bun/Sfinx

Intotdeauna m-am intrebat de unde le-a venit ideea asta. Poate de la serialele Shakespeare?
Asa cum am înțeles, totul în folk pornește de la o poezie. Nu un text , așa cum spun muzicienii când încearcă să dea un răspuns la veșnica întrebare ” cum faceți muzica, întâi textul și apoi muzica sau invers?” Iar ei se simt ca atunci când eram copii și cine știe ce deștept de adult ne necăjea cu ”cine a fost mai întâi oul sau găina?”
Eu cred că în cazul folk-ului, în general , este vorba de o poezie. Nu de un text, făcut la comandă sau regăsit de un textier printr-un sertar. De o poezie.  Aici, nu știu de ce, am impresia că este invers, s-a pornit de la un cântec, poate mi se pare mie, dar seamănă un pic cu genericul acelui serial și s-a făcut textul care este foarte bine scris de parcă ar fi scris de Will insuși. Trebuie că sună foarte bine între zidurile cetății.

#11
ALEXTheTrap22

ALEXTheTrap22

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 484
 • Înscris: 19.04.2020
Referitor la folk,acum câteva zile am auzit la Supersonic Radio (radioul ala online din Buzău) o emisiune dedicată lui Valeriu Sterian. Consider că ,,Amintiri cu haiduci" și ,,Vino, Doamne" sunt cele mai bune piese ale lui. Emisiunea despre el a fost pe 18 decembrie

#12
sandel1

sandel1

  Avat de 4 kg/75 cm. Ultimul, balastierele usl au distrus râul.

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 5,071
 • Înscris: 24.02.2011
Au pomenit și de faptul că marele folkist se afla în stare de ebrietate când a omorât cu bemveul niște oameni nevinovați?

Edited by sandel1, 22 December 2020 - 22:23.


#13
pufonel

pufonel

  Oglinda, oglinjoara, cine-i cel mai pufos din tara?

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 27,868
 • Înscris: 28.11.2006
Si asta ii face automat muzica de neascultat sau cum?

On: la noi folkul e legat in primul rand de cenaclul Flacara. Indiferent cat de mult kkt patriotard a mancat Paunescu si cum ajungeau unii (si mai ales unele) sa cante pe scena, nu i se poate contesta faptul ca a lansat cel putin 30 de folkisti de mare clasa: Seicaru, Sterian, Hrusca, Bertzi, Alifantis, Tatiana Stepa si altii, care mai activeaza si azi (desigur cei care mai sunt in viata).

#14
sandel1

sandel1

  Avat de 4 kg/75 cm. Ultimul, balastierele usl au distrus râul.

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 5,071
 • Înscris: 24.02.2011
Jumătate din ăia au fost securiști iar acum îs susținători ai ciumei roșii. Posted Image

Edited by sandel1, 22 December 2020 - 23:39.


#15
ALEXTheTrap22

ALEXTheTrap22

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 484
 • Înscris: 19.04.2020
@sandel1, n-au pomenit decât despre biografia muzicală, atât! Nu despre altceva, ce spui tu acolo. Mie mi se pare mai bună muzica folk rock românească decât porcăriile din ziua de azi

#16
sandel1

sandel1

  Avat de 4 kg/75 cm. Ultimul, balastierele usl au distrus râul.

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 5,071
 • Înscris: 24.02.2011
Eram sigur! Halal jurnaliști! Trebuiau să spună tot și cu bune și cu rele ca lumea să poată alege dacă le mai place sau nu în cunoștință de cauză.

#17
painea_calda

painea_calda

  Junior Member

 • Grup: Junior Members
 • Posts: 67
 • Înscris: 25.12.2016

View Postpufonel, on 22 decembrie 2020 - 23:22, said:

Si asta ii face automat muzica de neascultat sau cum?
Eh, greu de răspuns la astfel de întrebări. Inițial așa zic și eu dar cred că fiecare caz diferă. De ex de când am auzit de Bertrand Cantat de la trupa Noir Desire că și-a ucis din bătaie iubita într-o cameră de hotel, nu am mai ascultat. In general profesia este separată de viața personală, mai ales când este vorba de meserii tehnice, ingineri sau economiști, brokeri, dar când este vorba despre artă, lucrurile se schimbă. Mai pot eu asculta versurile de dragoste pe care le scria când era îndrăgostit și apoi să aud despre el că trage picioare în burtă tocmai femeii care l-a făcut poate să scrie acele versuri sau voi începe să cred că textul nu este altceva decât elucubrațiile unui dement ? A, un om care a greșit, regretă și acum s-a apucat de artă, s-ar putea să mai meargă.

View Postpufonel, on 22 decembrie 2020 - 23:22, said:

On: la noi folkul e legat in primul rand de cenaclul Flacara.
Din păcate cam așa este. Eu aș fi curios să aflu ce mare folkist nu a avut nici măcar o mică legătură cu Flacara. Dar cred că acea perioadă a fost una dintre cele mai prolifice perioade folk de la noi și asa ceva nu se va mai putea întâmpla în viitor. Folkul ca și bluessul (pe care din greșeală l-am uitat mai sus) sunt destul de bine legate de ideea de protest.

#18
lucianburjuiul

lucianburjuiul

  Unserious member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 3,604
 • Înscris: 12.06.2010
Ce va opreste sa puneti piesele preferate?

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/AqNRdT85aJA?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/VXS9-i9cmM4?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/12Nwn1rNf7Y?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/C5eusmEqeb0?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/E5TakfMiJ4I?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate