Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Buna dimineata, ma poate ajuta si...

pentru cine a mai facut visinata

Ax hidrofor invarte greu
 Problema recepție

Credit nou,refinanțare,etc...

Incalzire procesor.

Plecari Grecia 2022
 Problema recuperare parola yahoo ...

Parere Ultrabook Asus Vivobook 14...

Problema AC Ford Focus MK3

Recomandare firma vanzare si inst...
 Bolt sau Uber

Temperatura vara in casa

Modem-stick care nu mai merge

cat costa renovarea unui apartame...
 

MacBook Pro cu procesor M1 pentru dezvoltare aplicatii

* - - - - 1 votes
  • Please log in to reply
33 replies to this topic

#1
OClaudiu

OClaudiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,636
  • Înscris: 17.09.2003
Buna dimineata,

Am vazut cu au aparut noile MacBook Pro cu procesor M1 . Deobicei dezvolt aplicatii folosind Visual Studio 2019 for Mac si IntelliJ pe o platforma MacBook Pro cu procesor Intel I5 (MacBook Pro 2018). Cat de performante sunt noile laptopuri cu M1 ? Nu prea inteleg ce inseamna 8 GB unified memory si daca ma vor trage in jos, memoria fiind partajata cu placa video si procesorul ? Raman la Intel sau merita sa trec pe M1 ? Este diferenta mare de performanta dintre MacBook Air cu M1 si MacBook Pro cu acelasi procesor, cu exceptia cooler-ului de pe MacBook Pro ?

Va multumesc !

#2
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 229,403
  • Înscris: 08.10.2015
La cpu nu cred sa fie mari probleme, ideea e ca la asta nu mai poti face upgrade la absolut nimic, deci pentru uz profesional ar trebui sa te uiti direct la varianta cu 16GB ram.

#3
born2lose

born2lose

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,188
  • Înscris: 06.09.2004
a facut tipul de la zona it un test comparativ intre macbook-ul air cu m1 si cel pro cu m1. plus inca multe altele, inclusiv un macbook pro cu i9 si niste laptop-uri cu windows. concluzia este ca merita m1 din toate punctele de vedere. diferenta mare nu este intre air si pro cu m1, decat poate in full load pe perioada lunga, dar la ce spui tu ca il folosesti, nu vad de ce ai avea nevoie de performanta in full load.

unified memory nu te va trage in jos. dimpotriva, este un avans major in tehnologie care e cam trecut cu vederea, mie mi se pare extrem de important ce au reusit din punctul asta de vedere.

#4
d4m4g3

d4m4g3

    The best or nothing.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,133
  • Înscris: 23.05.2013
Sunt pe tema asta clipuri si teste comparative cu sutele. Este foarte performant pentru ce este. Si eficient.

Chip-ul M1 e un fel de SoC, are CPU/GPU/RAM/etc integrat. Memoria RAM este integrata in acelasi chip.
Partajata era in general la sistemele fara GPU dedicat care vine cu memoria lui video, dar aici e integrata in acelasi chip M1.

La anumite task-uri mai grele de lunga durata, precum export video dupa editare, tot va fi mai ok un i9 pe un MacBook Pro, dar altfel astea noi cu M1 sunt foarte rapide pentru cam orice.
Diferente intre MacBook si MacBook Pro nu prea sunt la utilizare normala (foarte mici), vei vedea diferentele in taskuri care solicita mult procesorul pe durata lunga, unde coolerul va ajuta pe cand in celalalt caz frecventele pot scadea. Ah, si touchbarul... Daca conteaza.

#5
george_alexandru

george_alexandru

    `·.¸¸ ><((((º>.·<((((º>

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,842
  • Înscris: 30.08.2017
E plin netul de teste comparative. Pe scurt, merita M1, cam asta va fi viitorul.

#6
d4m4g3

d4m4g3

    The best or nothing.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,133
  • Înscris: 23.05.2013
Si Apple testeaza acum M1 cu 16 sau 32 de nuclee cica, care vor ajunge probabil in alte device-uri care sunt mai puternice prin definitie.

M1 e doar inceputul, prima iteratie, si deja e excelent. Urmatoarele versiuni, inclusiv cele cu mai multe core-uri, vor imbunatati vizibil iarasi.

#7
OClaudiu

OClaudiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,636
  • Înscris: 17.09.2003
Va multumesc de raspunsuri. Pentru programare recomandati deci varianta MacBook Air cu M1 in detrimentul MacBook Pro ? Nu se incalzeste prea tare MacBook Air cu M1 ?

#8
george_alexandru

george_alexandru

    `·.¸¸ ><((((º>.·<((((º>

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,842
  • Înscris: 30.08.2017
Din ce am vazut prin review-uri, la o folosire obisnuita nu. Daca lucrezi intensiv, atunci se recomanda PRO pentru ca AIR la un moment dat se va incinge.

#9
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,916
  • Înscris: 24.02.2007
Cel putin 16 GB RAM pentru programare serioasa.

#10
d4m4g3

d4m4g3

    The best or nothing.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,133
  • Înscris: 23.05.2013

View Postdani.user, on 08 decembrie 2020 - 13:41, said:

Cel putin 16 GB RAM pentru programare serioasa.
Daca ia M1, nu exista cel putin, ci maxim 16GB.

Asadar atentie inainte la configuratia aleasa - RAM/SSD. Nu poti upgrada nimic.

View PostOClaudiu, on 08 decembrie 2020 - 12:27, said:

Va multumesc de raspunsuri. Pentru programare recomandati deci varianta MacBook Air cu M1 in detrimentul MacBook Pro ? Nu se incalzeste prea tare MacBook Air cu M1 ?
Este o achizitie destul de serioasa, cel putin dpdv financiar la noi in RO. Asadar uita-te la niste review-uri, citeste, ca sa stii cum e.

Citeste si vizioneaza ce postez mai jos, pentru ajutorul tau. :)

Daca folosesti programe care INCA nu sunt scrise pentru ARM, vor merge dar prin rosetta, emulate, asadar performanta lor va fi mai scazuta fata de ceea ce poate chipul pana cand vor fi updatate de developeri pentru ARM.

Temperaturile sunt ok, este foarte eficient M1, cam ca A14 din iPhone. Doar ca vizibil mai performant.
Daca este tinut in load mare, pot aparea probleme ca la orice alt SoC/CPU, caz in care varianta PRO va fi mai varianta mai buna.

https://www.anandtec...a14-deep-dive/4

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/3XpK9fM_HDM?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/ShKzPbaps5E?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/JAZdUmsCvsw?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/f4g2nPY-VZc?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#11
Catean

Catean

    Humble Homo Sapiens

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,046
  • Înscris: 11.09.2002

View PostOClaudiu, on 08 decembrie 2020 - 10:14, said:

Deobicei dezvolt aplicatii folosind Visual Studio 2019 for Mac si IntelliJ pe o platforma MacBook Pro cu procesor Intel I5 (MacBook Pro 2018). Cat de performante sunt noile laptopuri cu M1 ?

Sa nu uiti ca noile M1 Apple sunt bazate pe arhitectura ARM. Nu stiu daca tu ai pipelineul de testare/compilare pe computerul local sau te folosesti de VM's sau containere in cloud, dar sa nu uiti ca e o diferenta majora de la x86 la ARM.

#12
OClaudiu

OClaudiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,636
  • Înscris: 17.09.2003
Compilarea si testarea o fac de cele mai multe ori local, dar si in cloud. Cam cand pronosticati ca Microsoft, Oracle vor scoate produsele lor compatibile cu noile M1 ? merita sa trec acum la M1 de la MacBook Pro 2018 sau mai astept ?

#13
OClaudiu

OClaudiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,636
  • Înscris: 17.09.2003
SI inca o intrebare : pe noile procesoare M1 se mai poate instala WIndows 10 prin Bootcamp ?

#14
Catean

Catean

    Humble Homo Sapiens

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,046
  • Înscris: 11.09.2002

View PostOClaudiu, on 08 decembrie 2020 - 21:14, said:

SI inca o intrebare : pe noile procesoare M1 se mai poate instala WIndows 10 prin Bootcamp ?

Nu se mai poate.

View PostOClaudiu, on 08 decembrie 2020 - 20:47, said:

Cam cand pronosticati ca Microsoft, Oracle vor scoate produsele lor compatibile cu noile M1 ? merita sa trec acum la M1 de la MacBook Pro 2018 sau mai astept ?

Microsoft deja are Office compatibil cu ARM. Oracle nu stiu, dar toate softurile functioneaza si acum pe M1 prin emulare cu Rosseta 2.

Eu as zice sa mai astepti pana la urmatoarele variante. La anul vom avea modele noi cu M1X si redesign fizic.

Edited by Catean, 08 December 2020 - 21:23.


#15
OClaudiu

OClaudiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,636
  • Înscris: 17.09.2003

View PostCatean, on 08 decembrie 2020 - 21:22, said:

Nu se mai poate.



Microsoft deja are Office compatibil cu ARM. Oracle nu stiu, dar toate softurile functioneaza si acum pe M1 prin emulare cu Rosseta 2.

Eu as zice sa mai astepti pana la urmatoarele variante. La anul vom avea modele noi cu M1X si redesign fizic.
Multumesc de raspunsuri !

Cum merg softurile emulate in comparatie cu ce am eu acum ? Exista o diferenta vizibila de performanta ?

#16
d4m4g3

d4m4g3

    The best or nothing.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,133
  • Înscris: 23.05.2013
20-30%, depinde. Dar se vor updata, ca lumea nu va lasa software-ul fara sa fie compatibil cu ceea ce a facut Apple acum.

Cat despre Windows, se lucreaza, din ce am auzit, la alte metode de instalare pe el.

#17
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,916
  • Înscris: 24.02.2007
Ce dezvolti? Daca treburi strict pentru Windows, uita de M1 deocamdata.

#18
OClaudiu

OClaudiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,636
  • Înscris: 17.09.2003
Aplicatii in Visual Studio 2019 si Visual Studio Code (.Net core Web applications) si Java (Spring) , Angular.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate