Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...
 Bing-Content removal tool

Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit
 Routere detinute in trecut si in ...

Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...

Modul alimentare rulou/jaluzea ex...
 Recuperare fișiere dupa form...

Aplicatii stress test RAM

Asigurare auto hibrid

Asus B550M - PC-ul nu porneste di...
 

Optiuni - tratament HERNIE HIATALA

- - - - -
  • Please log in to reply
18 replies to this topic

#1
RedDisciple

RedDisciple

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 68
  • Înscris: 23.04.2017
Buna ziua/Buna seara!

Recent in urma unor simptome "suparatoare" precum - eructatii si gust acru in gura am efectuat un tratament medicamentos cu IPP's si cu prokinetice. Dupa terminarea acestuia, la 1 luna, doctorul mi-a recomandat o endoscopie digestiva. Am efectuat endoscopia, iar rezultatul a fost urmatorul: Hernie Hiatala prin alunecare de 2cm si Esofag cu desen de esofagita de gradul A.

Alte simptome nu am, precum pirozis sau ceva mai specific GERD. Pur si simplu eructez des, cateodata trebuie sa inghit in gol pentru a nu scoate continut, ceea ce este foarte rar spre deloc sa regurcitez mancare in gura.

Acum nu stiu daca aceasta HH este ereditara sau formata. Tind sa cred ca este ereditara.
Am primit vestea cam nasol, cu un gust amar. Am inceput sa ma documentez despre posibilele tratamente, dar fara rezultat.

Am gasit ca o noua procedura este iesita pe piata care poarta numele de MUSE sau TIF - care este efectuata prin abord endoscopic, ceea ce este extraordinar. Din cate am inteles introduc un endoscop special prin care iti pliaza stomacul si ti-l prinde in niste cleme (exprimare cam barbara), dar problema cea mai mare este ca IN Romania sau in EUROPA nu am gasit ca se efectueaza....Intr-adevar, interventia este mult mai usor de suportat, este nevoie de o HH de maxim 2cm si costa pe masura.

Alta metoda ar fi cea clasica/laparoscopica - fundoplicatura nissen, de care multi cred ca ati auzit. Sunt multe riscuri - tipice interventiilor, dar nu m-as arunca la asa ceva,

Pe langa metodele de mai sus mai exista si altele, dar si acestea sunt minim-invazive.

Ceva mai neortodox ar fi sa incerc sa fac anumite exercitii pentru a retrage stomacul inapoi si pentru a intarii diafragma. Nu stiu daca exista asa ceva, dar merita incercat. - ceva gen osteopatie.



Ma adresez in general celor care au HH sau au avut. Stiu ca nu primesc neaparat sfaturi medicale autorizate, dar merita sa ascult si sfaturile altor suferinzi.


Va rog sa lasati mistourile. Posted Image

#2
aeon

aeon

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,487
  • Înscris: 05.08.2002
In mod curios, o buna parte din populatie pare sa aiba HH.. cel putin cei cu 35+ ani
Cauzele as crede ca sunt mai degraba alimentatia si sedentarismul..

#3
RedDisciple

RedDisciple

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 68
  • Înscris: 23.04.2017

View Postaeon, on 10 noiembrie 2020 - 14:39, said:

In mod curios, o buna parte din populatie pare sa aiba HH.. cel putin cei cu 35+ ani
Cauzele as crede ca sunt mai degraba alimentatia si sedentarismul..

Alimentatia chiar incerc sa o tin cat se poate de normala si sanatoasa. Prajelile sunt ocazionale spre excluse, la fel si fast food-ul (mai mult de pofta).

Dar, cu sedentarismul este posibil sa ai destul de mare dreptate.

#4
the_ice_master

the_ice_master

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 849
  • Înscris: 20.03.2008
Coleg de suferință cu boală de reflux aici, medic rezident (nu pe gastro).
Ca să citez un gastroenterolog, boala de reflux e considerată boala secolului. La unii apar pe fond de factori anatomici favorizanți, cum e în cazul tău, hernia. La alții apare pe fond de factori funcționali. Și evident că e un subset de pacienți la care îs ambele.
Acuma, orice om poate avea reflux după o masă copioasă și/ sau mese bogate în alimente cu lipide (lipidele stimulează eliberarea de colecistokinină, care să stimuleze contracția colecistului pt. a elibera bila spre a digera lipidele. Însă aceeași colecistokinină scade tonusul Sfincterului Esofagian Inferior (SEI).
SEI e o porțiune mai groasă a tunicii musculare a esofagului, el stă contractat tonic, adică, în mod normal stă închis și face o anumită presiune. (10 to 45 mm Hg in adults) Evident că acesta trebuie să se relaxeze ca să poți să înghiți bolul alimentar sau lichide. Există o boală în care el nu se deschide, achalazia- e urâtă.
Mna, dar să spui că tot mecanismul antireflux e doar o bucată mai îngroșată ce stă închisă e o supersimplificare.
Mecanismul antireflux e foarte finuț și complex, parcă-mi vine să zic uneori că e cumva un design prost fiindcă-i predispus la eșec. Astfel, pt funcționarea normală trebuie:
- o porțiune suficientă din esofag să fie în abdomen (cum și e în mod normal) în așa fel încât presiunea pozitivă din abdomen să se exercite pe pereții esofagului și să ajute sfincterul să stea închis.
- ba mai mult, dacă destul esofag stă în abdomen, mai trebuie să facă un unghi ascuțit cu fundusul gastric (porțiunea aia de sus a stomacului unde este și aer)- unghiul lui His, tot mecanism antireflux. Unghiul respectiv devine mai obtuz cu hernia hiatală și nu își mai face treaba.
- apoi hiatusul diafragmatic- gaura în diafragmă prin care trece esofagul, trebuie și ea să fie destul de strâmtă pe esofag ca să ajute ca mecanism antireflux și, împreună cu ceva ligamente de acolo, să NU permită urcarea esofagului în sus. Dacă gaura se mărește, apare hernia hiatală (și asta e de mai multe tipuri: prin alunecare- când merge esofagul în sus în axul tubului- cel mai bine cauți pe google ca să vezi, prin rostogolire sau paraaxială- când conținutul herniat merge "lângă" esofag și mixtă. Tu ai axială, fiindcă asta e asociată cu refluxul cel mai adesea.) Tot ca mecanism antireflux, când inspiri aerul, se strânge ușor hiatusul diafragmatic și crește presiunea SEI.
Ce poate să cauzeze hernia hiatală? Cel mai adesea apare în timpul vieții, mulți oameni o au și totuși nu au simptome, mai ales cea de 2 cm. Asta nu înseamnă că nu au reflux, sunt oameni care au reflux și nu au simptome- silent reflux, la fel cum sunt oameni care au simptome și histologie normală la endoscopie. Tu, din păcate, ești ghinionist și parcă ar fi cazul tău copie la indigo cu al meu.
Revenind la hernie, odată făcută, nu mai ai ce să-i faci tu ca să scapi de ea. Erau niște studii pe Pubmed cu exerciții de respirație abdominală (nu toracică) cu presiune pe abdomen și care raportau o îmbunătățire a simptomelor după 2-3 săpt de exerciții. Ideea era ca să reușești cumva să hipertrofiezi diafragmul astfel încât să închizi din hiatusul diafragmatic. Mna, e clar că așa ceva nu se folosește pe scară largă și nu îți recomand să te bazezi pe asta. S-ar putea să faci mai mult rău decât bine.
Ca o mică concluzie: hernia hiatală afectează unghiul His, duce esofagul mai sus în torace (în cazul tău cu 2 cm), ceea ce înseamnă că mai puțin din esofag e în abdomen (mediu cu presiune pozitivă ce ajută la închiderea sfincterului) și mai mult în torace (mediu cu presiune negativă ce tinde să deschidă sfincterul).
Apoi, sfincterul respectiv se și deschide la un moment dat: dacă stomacul e prea plin și crește presiunea. De aia, e bine să ai mese mici și dese. NU bea apă în timpul mesei și după masă. Pe lângă că crești volumul gastric, diluezi acidul gastric (și așa scăzut de la medicația antisecretorie pe care probabil o iei). NU ai voie cu băuturi cargobazoase, fiindcă eliberează dioxid de carbon ce crește volumul gastric.
Iar un vol gastric crescut, pe lângă că favorizeză refluxul (prin presiunea crescută), favorizează și creșterea herniei. E mai complicat de explicat cum apare hernia prin destinderea gastrică, dar pe scurt, stomacul se destinde, "trage" de esofag în jos și lărgește hiatusul. (pt. detalii, recomand capitolul de hernie hiatală din cartea de chirurgie Schwartz fiindcă explică bine acolo.
Așadar, MESE MICI ȘI DESE+ NU MÂNCĂ CU MINIM 4 ORE ÎNAINTE DE SOMN.  E evident că în timpul zilei gravitatia ajuta ca sa nu aiba loc refluxul alimentelor, dar cand te intinzi in pat gravitatia nu mai e de partea ta. De ex. pe mine cel mai tare ma deranjeaza noaptea.
Tot ca sa fie gravitatia de partea ta, poti incerca sa dormi ridicat CU TOT TORACELE: pui niste perne sub saltea. Pt. imagini, poti cauta pe google cu termenii "wedge sleep up GERD". Te poate ajuta mult, insa dezavantajul e ca te poate durea spatele de nu-i adevarat, ca nu-i o pozitie prea fiziologica.
Alternativa mai blanda e sa dormi intins PE PARTEA STANGA  fiindca e o pozitie antireflux. (google "antireflux position" si o sa vezi imagine exemplificatoare). Poate pt. tine ajunge dormitul doar pe partea stanga.
Incearca la ultima masa sa consumi alimente care cresc tonusul SEI: lapte degresat, chestii cu proteine, NU lipide, NU prajeli. Daca o sa cauti pe net "foods that raise LES pressure" vei gasi tabele.
Tot asa, evita mancaruri acide, sucuri, otet.

continuare:
toate masurile prezentate mai sus= masuri igieno-dietetice te pot ajuta, insa, daca ai esofagita (cum ai avut) si te supara arsura in piept, NU VOR AJUNGE. Ele sunt adjuvante, tot tratamentul medicamentos e baza aici.
Sunt 2 variante de tratament: STEP UP: adica initial masuri-igieno-dietetice, apoi, nu merg, treci la antiacide, apoi la antisecretorii. Mai este step down: incepi direct cu medicamentele cele mai potente. (asta e varianta mai recomandabila pt ca:
- in ciuda trat. medicamentos, refluxul tot va continua, doar ca nu va mai fi asa de acid si atunci esofagul nu va mai fi la propriu digerat- oricum un anumit grad de reflux e fiziologic si esofagul distal e facut sa reziste, insa in cazul tau refluxul clar e patologic). Cel mai bine e sa previi orice dauna asupra esofagului, fiindca, desi se poate vindeca, daca refluxul tot continua netratat (vorbim de ani de zile), acele celule ale mucoasei vor suferi o metaplazie Barret, o situatie precanceroasa ce creste mult riscul de adenocarcinom. In plus, cu fiecare esofagita, vindecarea se poate realiza cu cicatrici, cicatrici ce tind sa scurteze esofagul, esofag ce devine mai scurt, deci mai putin esofag in abdoment, deci va agrava boala de reflux. Ca sa nu spun ca poate afecta filete nervoase, care sa afecteze motilitatea si sa duca apoi la tulburari de motilitate sau chiar sa evolueze la reflux laringian (Laringo-Pharingeal-Reflux- mult mai greu de tratat fiindca laringele nu prea rezista deloc la acid, pe cand esofagul poate) din cauza ca apare si o disfunctie la Sfincterul Esofagian Superior. (p.s. la refluxul laringian NU se prea stie nici acum patogeneza).
Asadar, trat medicamentos doar iti scade aciditatea gastrica (adica iti creste pH-ul gastric).
Cum?
Prin Inhibitori de Pompa de Protoni: omeprazol, esomeprazol, pantoprazol, lansoprazol, bla bla. Toti au cam aceeasi eficacitate in doze echivalente, insa omeprazol nu il dai cu clopidogrel (daca cumva iei). Se iau cu 30 de minute inainte de masa absolut musai, altfel eficacitatea lor scade. Chiar si asa, eficacitatea maxima apare dupa 3 zile. Ele blocheaza "unealta" prin care stomacul isi face acidul, pompa de protoni (ATP-aza H+/K+). Is inhibitoare potente ale secretiei gastrice, de aici si eficacitatea lor la vindecarea esofagitei si la prevenirea simptomelor de reflux. (refluxul continua,dupa cum am zis).
Efectele adverse le gasesti pe prospect si, da, pe termen lung nu-s prea ok: cresc bacterii in stomac, cum nu mai ai acid, pot duce la malabsorbtie de calciu, B12, cresc riscul de boala renala cronica prin nefrita interstitiala pe care o cauzeaza, duc la hipergastrinemie ce creste riscul de polipi gastrici, cresc riscul de cancer gastric prin faptul ca nu ai e acid.
Dar is multi pacienti ce le iau si nu au nicio problema. Is medicamente destul de sigure. Daca te ajuta pt simptome, nu renunta la ele sau vorbeste cu medicul tau pt alternative.
Mai sunt si blocantii H2, mai putin potenti, despre care nu intru in detalii ca nu o sa termin postarea nici maine :D .

Chirurgia e optiunea ce iti vindeca boala de reflux.
Se repara hernia, apoi se face:
1)Fundoplicatura Nissen laparoscopica e standardul de aur- cu eficacitate dovedita si despre care se stie cum evolueaza pe parcursul anilor (tried and tested).
Dezavantaje:
nu mai ragai dupa aia, nu mai poti sa vomiti (si daca mananci ceva stricat si iti vine sa vomiti, se pot desface suturile).
unii nu pot sa inghita nici dupa ce se recupereaza si trebuie sa li se dilate esofagul endoscopic.
Daca nu poti da aerul afara prin ragait, aerul o sa iasa pe la polul sudic al tractului digestiv: flatulenta
modifica anatomia stomacului, scade capacitatea stomacului (fundoplicatura= impaturirea fundusului gastric in jurul esofagului ca sa-l tina inchis, pe ideea ca in timpul contractiei stomacului si fundusul se contracta si deci ajuta la tinerea esofagului inchis- idee geniala, sincer)
(sunt si variante de fundoplicaturi partiale care scad din aceste efecte adverse, insa si eficacitatea pe simptome e mai redusa- aicii trebuie sa te intelegi cu chirurgul)
sau mai este
2)LINX, o metoda noua in care iti pune niste margele magnetice:
eficacitate buna, nu modifica anatomia
dezavantaj: ai corp strain, la unii pacienti aluneca si nu sta la loc.
tot risc de disfagie- sa nu mai poti inghiti cum se cuvine.
3) TIF: mai greu de facut, nu se face pt hernii mari > 2 cm.
________________
Cam atat: ideea e in felul urmator:
Tine-te de stilul de viata si cu mancatul cum ti-am zis mai sus ca sa nu se agraveze boala.
Pt. chirurgie, asigura-te ca mergi la un chirurg bun, care a facut sute sau mii de operatii, indiferent ce varianta o alegi. Chirurgia antireflux e ca o arta, insa o arta functionala si e greu de facut. Trebuie un chirurg FOARTE EXPERIMENTAT fiindca daca nu e destul de puternic mecanismul antireflux, o sa ai in continuare reflux. Prea puternic: o sa ai disfagie. "it's a fine balancing act".
Oricum, cu chirurgul trebuie sa te consulti cu privire la optiune: pentru unii se poate face doar repararea herniei (insa e rar).
Bafta, daca mai ai intrebari, scrie aici sau in privat. Nu promit ca rasp prompt, fiindca am examen de rezi duminica.
Sanatate multa!
P.S. pt autodocumentare, recomand PubMed.

#5
RedDisciple

RedDisciple

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 68
  • Înscris: 23.04.2017
Spoiler

Chiar am stat si am citit cu mare atentie tot ce ai scris. Vreau sa iti zic ca probleme cu pirozisul nu exista. Singurele lucruri cu adevarat suparatoare sunt: regurgitarile sau eructatii, un gust acid - nu mereu si o mica durere in partea stanga sub coaste. In trecut am avut un reflux biliar care vad ca nu a mai aparut la noua endoscopie, undeva la 3 ani diferenta.
Tratamentele urmate au fost cu Controloc, Famotidina, Nexium, dar nu au avut niciun efect. Tot aveam eructatii, facand tratament undeva la 2-3 luni. Ulterior am fost la alt doctor care a spus ca nu e problema de reflux, pentru ca nu am aciditate si nu trebuie sa iau IPP-uri. Mi-a recomandat motilium, debridat, normix si gastrofait. Am urmat tratamentul, dar nimic. Doar motiliumul si debridatul ma ajutau la modul vizibil pentru digestie si scaun regulat. Dupa ce am terminat si tratamentul cu drebridat, normix etc... mi-a recomandat endoscopia actuala pentru ca simptomele nu au disparut.

Nu este ceva care sa imi puna viata in pericol, dar este suparator sa tot ai regurgitari si eructatii.

Adica tratamentul cu IPP-uri cade, la spusele medicului.

Totusi din cate am citit, o relaxare a SIE poate sa fie data de o deficienta de magneziu. O sa incerc sa vad daca nu cumva asta sa fie cauza.

Adica in 2~3 ani de zile sa fac o hernie hiatala de toata frumusetea? La prima endoscopie nu a zis nimic, doar reflux biliar, acum la a doua dupa ceva timp, esofagita si hernie hiatala...

#6
the_ice_master

the_ice_master

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 849
  • Înscris: 20.03.2008
Esofagita aia poate fi și pe fond de reflux biliar, mult mai nasol și mai greu de tratat decât refluxul acid. (sărurile biliare au o acțiune tip detergent).
Pirozis nu există, deci nu te arde în piept, probabil ești în categoria de silent reflux.
Doctorul cel ce a zis că nu ai reflux, pe baza a ce a zis că nu ai reflux?
Doar pentru că nu ai pirozis?
Tocmai ce ziceam mai sus, esofagul distal poate rezista la acid, însă tu tot să ai reflux. Iar simptomele tale: regurgitările, gustul acid.
Eructațiile sunt genul de eructații mici de tot?
Posibil să fie eructații supragastrice- Supragastric belching- posibil semn al bolii de reflux.
https://www.ncbi.nlm...les/PMC4496903/
Nu magneziul, ci calciul. SEI e mușchi neted, iar mușchiul neted are nevoie de calciu pt contracție. De altfel un studiu zicea că după antiacidul carbonat de calciu crește tonusul SEI.
Posibil la prima endoscopie să nu fi văzut hernia hiatală (pt. că e prin alunecare) sau posibil să fi fost < 2 cm - la endoscopie nu se măsoare super super mega precis, se vede ca ascensionarea liniei Z când se uită în retroviziune și se măsoare în fcție de lungimea tubului.
___________
În fine:
1) Consult și tratament NU vrei primi aici, doar o orientare, în cel mai bun caz.
2) Tot trebuie să ajungi la un doctor până la urmă, la un gastroenterolog bun, care le are cu refluxul.
3) S-ar putea să trebuiască să îți faci o pH-metrie, e cea mai sensibilă investigație pt. diagnosticul refluxului acid. (endoscopia poate rata refluxul, fiindcă ea vede doar efectele refluxului- esofagita)
4) Nu în ultimul rând, vezi și încearcă să reduci stresul dacă e. Poate ajută.
În mod normal ar trebui o anamneză exhaustivă aici, să se vadă exact de unde o început, cum o început boala, etc.
Din păcate, marea majoritate a medicilor din ziua de azi nu au timp/ nu au răbdare, etc, ceea ce e păcat, e în detrimentul pacientului și a investigației medicale.
Sănătate!

#7
RedDisciple

RedDisciple

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 68
  • Înscris: 23.04.2017

View Postthe_ice_master, on 10 noiembrie 2020 - 21:04, said:

Esofagita aia poate fi și pe fond de reflux biliar, mult mai nasol și mai greu de tratat decât refluxul acid. (sărurile biliare au o acțiune tip detergent).
Pirozis nu există, deci nu te arde în piept, probabil ești în categoria de silent reflux.
Doctorul cel ce a zis că nu ai reflux, pe baza a ce a zis că nu ai reflux?
Doar pentru că nu ai pirozis?
Tocmai ce ziceam mai sus, esofagul distal poate rezista la acid, însă tu tot să ai reflux. Iar simptomele tale: regurgitările, gustul acid.
Eructațiile sunt genul de eructații mici de tot?
Posibil să fie eructații supragastrice- Supragastric belching- posibil semn al bolii de reflux.
https://www.ncbi.nlm...les/PMC4496903/
Nu magneziul, ci calciul. SEI e mușchi neted, iar mușchiul neted are nevoie de calciu pt contracție. De altfel un studiu zicea că după antiacidul carbonat de calciu crește tonusul SEI.
Posibil la prima endoscopie să nu fi văzut hernia hiatală (pt. că e prin alunecare) sau posibil să fi fost < 2 cm - la endoscopie nu se măsoare super super mega precis, se vede ca ascensionarea liniei Z când se uită în retroviziune și se măsoare în fcție de lungimea tubului.
___________
În fine:
1) Consult și tratament NU vrei primi aici, doar o orientare, în cel mai bun caz.
2) Tot trebuie să ajungi la un doctor până la urmă, la un gastroenterolog bun, care le are cu refluxul.
3) S-ar putea să trebuiască să îți faci o pH-metrie, e cea mai sensibilă investigație pt. diagnosticul refluxului acid. (endoscopia poate rata refluxul, fiindcă ea vede doar efectele refluxului- esofagita)
4) Nu în ultimul rând, vezi și încearcă să reduci stresul dacă e. Poate ajută.
În mod normal ar trebui o anamneză exhaustivă aici, să se vadă exact de unde o început, cum o început boala, etc.
Din păcate, marea majoritate a medicilor din ziua de azi nu au timp/ nu au răbdare, etc, ceea ce e păcat, e în detrimentul pacientului și a investigației medicale.
Sănătate!

Sunt constient ca nu gasesc aici tratament si consultatie, dar apreciez efortul de a raspunde.
Doctorul respectiv a spus initial ca nu am nevoie de IPP-uri pentru ca in trecut i-am specificat ca am luat, dar nu s-a vazut niciun rezultat. Ulterior mi-a spus sa administrez Nexium 40mg/1 pe zi pentru esofagita respectiva. De hernia hiatala aspus ca este prea mica 2cm sa dea astfel de simptome si ca nu prea crede el. Mi-a recomandat sa continui tratamentul cu nexium 2 luni de zile cu posibilitatea de a lua debridat si motilium. Inainte am luat si gastrofait - sucralfat, teoretic ajuta sa nu se faca ulceratii etc...
Am fost la multi medici, dar niciunul nu a spus nimic concret, doar tratamente fara rezultate sau alt fel de indicatii. M-am si saturat cate tratamente am incercat. Totul a inceput brusc.
In trecut, acum 3 ani am avut reflux biliar care ulterior nu a mai aparut la endoscopia noua.  

Eructatiile sunt mici, nu sunt de cantitate mare, dar sunt dese.

PH-metria este la fel de "insuportabila" precum endoscopia fara sedare totala?

Oricum multumesc mult de raspunsuri, dar din pacate pentru mine inca nu stiu ce e de facut. Am fost la peste 5 doctori, fiecare cu parere diferita....

Tu de exemplu, ai spus ca ai aceleasi lucruri, ai la fel esofagita sau doar reflux? Cum te tratezi, la fel cum mi-ai explicat mai sus? Ai luat in calcul operatia? Mersi frumos! Apreciez mult raspunsul tau!

#8
the_ice_master

the_ice_master

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 849
  • Înscris: 20.03.2008
Aceeași poveste mi-au zis-o și mie, că hernia de 2 cm e mică, că să nu-mi fac griji, că bla bla bla. Repet, hernia e doar o parte din tot ce e acolo. (poate doctorii sunt obișnuiți cu hernii mult mai mari și de asta spun că cea de 2 cm e mică și așa presupun că nu are cum să dea simptome, dar are)
S-ar putea să fie ceva cauză funcțională la tine pe lângă anomalia anatomică, iar doctorilor nu le prea plac cauzele funcționale fiindcă sunt ft greu de tratat: în primul rând trebuie excluse cauzele organice (ceea ce cred că s-a făcut la tine la prima endoscopie, când ziceai că nu era hernia hiatală) Chiar și așa, tulburările funcționale sunt greu de tratat.
Ecografie abdominală ai făcut? (m-ar interesa mai ales colecistul)
Motilium te-a ajutat doar pt digestie sau și cu eructațiile? Fiindcă motilium crește și tonusul sfincterului esofagian inferior și dacă ți-a redus din nr-ul de eructații, ar putea să fie un indiciu ca eructațiile să din cauza scăderii tranzitorii a tonusului. (sunt relaxări fiziologice ale SEI și relaxări patologice- astea se văd pe manometrie).
Ph-metria nu ar trebui să fie la fel de incomfortabilă ca endoscopia fără sedare (nu mi-am făcut pH-metrie, însă endoscopie fără sedare da), totuși, vorbim de niște electrozi vs endoscop, însă sonda se introduce pe nas, ceea ce poate fi deranjant.
Am avut esofagită la început, așa mi-a debutat boala, cu pirozis nocturn (arsură retrosternală) apoi pe stomacul gol, calmată de apă, alimente, reapărând la vreo 30-40 de minute postprandial.  La endoscopie mi-au văzut esofagita și hernia. Hernia e că am avut o perioadă în care am mâncat mult + băuturi carbogazoase, așadar, aviz tuturor care citesc aici NU mâncați mult deodată și NU destindeți exagerat stomacul, că riscați să vă distrugeți viața.
Inițial mi s-a dat empiric 1 lună IPP doză întreagă (2x20 omeprazol), ceea ce a ajutat, dar simptomele au revenit, deci a trebuit să merg la endoscopie. Au găsit hernia și esofagita, doctorița nu părea deloc îngrijorată de hernie, apoi mi-a dat încă 1 lună de Nexium 40 mg. Și, după aceea, m-am tratat singur. Trecut pe IPP, am început să dorm ridicat, am alternat cu ranitidină, ulterior famotidină, scopul era să nu am simptome de pirozis. (cu mențiunea că nu la toate persoanele lipsa simptomelor e sinonimă cu lipsa esofagitei- la mine e)
După vreo 2 ani mi s-a agravat și am început să am simptome de reflux laringian, ceea ce m-a făcut să cresc tratamentul și mă duce cu gândul serios la intervenția chirurgicală.
Undeva pe la vară, după ce se mai liniștește COVID-ul.
Deci da, ce ți-am scris mai sus ca opțiuni e în mare ce am acumulat de la facultate + experiența mea.
Legat de doctori, oricât de bine ar fi pregătiți, nu au de multe ori să știe exact ce trăiește și simte bolnavul și nu e vina lor aici- una e să înveți din carte sau să auzi de la bolnav, alta e să trăiești pe pielea ta.
Dacă mai ai întrebări, nu ezita.
Also, ia în calcul doctori din afară dacă nu te mulțumesc cei de aici. Vorbesc serios.

#9
RedDisciple

RedDisciple

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 68
  • Înscris: 23.04.2017

View Postthe_ice_master, on 11 noiembrie 2020 - 00:11, said:

Aceeași poveste mi-au zis-o și mie, că hernia de 2 cm e mică, că să nu-mi fac griji, că bla bla bla. Repet, hernia e doar o parte din tot ce e acolo. (poate doctorii sunt obișnuiți cu hernii mult mai mari și de asta spun că cea de 2 cm e mică și așa presupun că nu are cum să dea simptome, dar are)
S-ar putea să fie ceva cauză funcțională la tine pe lângă anomalia anatomică, iar doctorilor nu le prea plac cauzele funcționale fiindcă sunt ft greu de tratat: Ă®n primul rând trebuie excluse cauzele organice (ceea ce cred că s-a făcut la tine la prima endoscopie, când ziceai că nu era hernia hiatală) Chiar și așa, tulburările funcționale sunt greu de tratat.
Ecografie abdominală ai făcut? (m-ar interesa mai ales colecistul)
Motilium te-a ajutat doar pt digestie sau și cu eructațiile? Fiindcă motilium crește și tonusul sfincterului esofagian inferior și dacă ți-a redus din nr-ul de eructații, ar putea să fie un indiciu ca eructațiile să din cauza scăderii tranzitorii a tonusului. (sunt relaxări fiziologice ale SEI și relaxări patologice- astea se văd pe manometrie).
Ph-metria nu ar trebui să fie la fel de incomfortabilă ca endoscopia fără sedare (nu mi-am făcut pH-metrie, Ă®nsă endoscopie fără sedare da), totuși, vorbim de niște electrozi vs endoscop, Ă®nsă sonda se introduce pe nas, ceea ce poate fi deranjant.
Am avut esofagită la Ă®nceput, așa mi-a debutat boala, cu pirozis nocturn (arsură retrosternală) apoi pe stomacul gol, calmată de apă, alimente, reapărând la vreo 30-40 de minute postprandial.  La endoscopie mi-au văzut esofagita și hernia. Hernia e că am avut o perioadă Ă®n care am mâncat mult + băuturi carbogazoase, așadar, aviz tuturor care citesc aici NU mâncați mult deodată și NU destindeți exagerat stomacul, că riscați să vă distrugeți viața.
Inițial mi s-a dat empiric 1 lună IPP doză Ă®ntreagă (2x20 omeprazol), ceea ce a ajutat, dar simptomele au revenit, deci a trebuit să merg la endoscopie. Au găsit hernia și esofagita, doctorița nu părea deloc Ă®ngrijorată de hernie, apoi mi-a dat Ă®ncă 1 lună de Nexium 40 mg. Și, după aceea, m-am tratat singur. Trecut pe IPP, am Ă®nceput să dorm ridicat, am alternat cu ranitidină, ulterior famotidină, scopul era să nu am simptome de pirozis. (cu mențiunea că nu la toate persoanele lipsa simptomelor e sinonimă cu lipsa esofagitei- la mine e)
După vreo 2 ani mi s-a agravat și am Ă®nceput să am simptome de reflux laringian, ceea ce m-a făcut să cresc tratamentul și mă duce cu gândul serios la intervenția chirurgicală.
Undeva pe la vară, după ce se mai liniștește COVID-ul.
Deci da, ce ți-am scris mai sus ca opțiuni e Ă®n mare ce am acumulat de la facultate + experiența mea.
Legat de doctori, oricât de bine ar fi pregătiți, nu au de multe ori să știe exact ce trăiește și simte bolnavul și nu e vina lor aici- una e să Ă®nveți din carte sau să auzi de la bolnav, alta e să trăiești pe pielea ta.
Dacă mai ai Ă®ntrebări, nu ezita.
Also, ia Ă®n calcul doctori din afară dacă nu te mulțumesc cei de aici. Vorbesc serios.
Pentru inceput, voi încerca să mai iau 2 luni de nexium împreună cu debridat si motilium. Incerc sa fiu mai activ, sa nu mai fiu asa de sedentar. Voi incerca sa mănânc mai putin, dar des.

Imi voi analiza simptomele in aceasta perioada. Dacă nu se rezolva nimic si nu mai apar alte simptome in plus fata de: un disconfort in partea stanga sub coaste, flegma in gat, eructatii si regurgitari, dar aici nu pot sa fac o diferenta intre ele. Pentru ca eu simt cum se ridică ceva, apoi înghit în sec si scot aerul. Ce sunt astea? Eructatii sau regurgitari?


O sa incerc sa o duc asa o perioada de timp, astept sa treaca tensiunile actuale si voi lua in calcul optiunile rămase.

De doctori buni chirurgi am auzit de dl. Dr. STEFAN TUCA, ca fiind un profesionist in chirurgie generala si laparoscopica.

Sper doar sa nu se agraveze, iar esofagita sa nu avanseze.

Intrebare: este posibil ca problema să fie doar la SIE, respectiv, HERNIA HIATALA? Adică să nu fie hiperaciditate,BRGE. Sa fie doar ceva functional care să permită trecerea bolului alimentar in esofag.

Atunci in situatia expusă mai sus nu se poate face doar o reparare a herniei? sau este acelasi lucru precum Nissen.


În legătură cu Nissen, sunt foarte rezervat, adică d.P.d.v are mai mult dezavantaje, sa nu poti sa ragai si sa vomiti, plus riscul de a se rupe si a revenii, nu suna foarte viabil. Totusi as aștepta sa apara si la noi LINX si TIF, consider ca sunt superioare. Totusi la LINX am auzit ca parerile sunt împărțite, unora le ramane mâncarea blocată, altora nu, unora le ramane silent reflux, altora nu si tot asa. Însă la TIF nu m-am documentat destul.

Problema este ca in Romania, foarte putini fac PH-metrie si Manometrie.

De luat in calcul operația din afara, nu dispun de sumele care se cer acolo, iar alta solutie de a ma trata in strainatate "gratis" sau "ieftin" nu cred ca exista.

Dacă știi, spune-mi si mie.



#10
the_ice_master

the_ice_master

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 849
  • Înscris: 20.03.2008
Hiperaciditate nu ai cum să ai, exceptând situațiile în care ai avea
o tumoră secretantă de gastrină (sdr. Zollinger-Ellison- care merge și cu ulcere- ajută dozarea gastrinemiei, dar care ți-ar fi crescută cât iei IPP ca răspuns al stomacului la faptul că i-ai inhibat modalitățile prin care-și face acid și astfel că nu poate să-și țină conținutul acid)
o infecție H. pylori. Bacteria, prin infecție, duce și ea la creșterea gastrinei (prin perturbarea homeostaziei gastrice locale).
Se poate ca problema să fie doar la SIE, diagnosticul sigur se pune prin manometrie, care vede exact ce tonus face SEI și cum se contractă/ relaxează.
Se poate face și o reparare a herniei, dar se face mai rar, am auzit rar de asta. Nu știu de ce nu se face, probabil pt că nu e la fel de eficace fără fundoplicatura care să augmenteze mecanismul antireflux. Este un dr. Ablassmaie în germania care face procedura Bicorn (Biological Conservative Reconstruction) ce are ca scop să refacă anatomia normală a stomacului, mă refer mai ales unghiul Hiss. Tot minim invaziv, desigur.
Pe site la dânsul e o lucrare de dizertație a unei studente/ rezidente pe cazuri de-ale lui, e în germană, nu am studiat-o, încă.
Nu știu dacă încă în RO se face LINX, am vorbit cu un chirurg și nu auzise despre asta. Plus că și dacă se face, nu cred că e acoperit de asigurare.

#11
RedDisciple

RedDisciple

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 68
  • Înscris: 23.04.2017

View Postthe_ice_master, on 11 noiembrie 2020 - 13:11, said:

Hiperaciditate nu ai cum să ai, exceptând situațiile în care ai avea
o tumoră secretantă de gastrină (sdr. Zollinger-Ellison- care merge și cu ulcere- ajută dozarea gastrinemiei, dar care ți-ar fi crescută cât iei IPP ca răspuns al stomacului la faptul că i-ai inhibat modalitățile prin care-și face acid și astfel că nu poate să-și țină conținutul acid)
o infecție H. pylori. Bacteria, prin infecție, duce și ea la creșterea gastrinei (prin perturbarea homeostaziei gastrice locale).
Se poate ca problema să fie doar la SIE, diagnosticul sigur se pune prin manometrie, care vede exact ce tonus face SEI și cum se contractă/ relaxează.
Se poate face și o reparare a herniei, dar se face mai rar, am auzit rar de asta. Nu știu de ce nu se face, probabil pt că nu e la fel de eficace fără fundoplicatura care să augmenteze mecanismul antireflux. Este un dr. Ablassmaie în germania care face procedura Bicorn (Biological Conservative Reconstruction) ce are ca scop să refacă anatomia normală a stomacului, mă refer mai ales unghiul Hiss. Tot minim invaziv, desigur.
Pe site la dânsul e o lucrare de dizertație a unei studente/ rezidente pe cazuri de-ale lui, e în germană, nu am studiat-o, încă.
Nu știu dacă încă în RO se face LINX, am vorbit cu un chirurg și nu auzise despre asta. Plus că și dacă se face, nu cred că e acoperit de asigurare.


Chiar voi cauta informatii despre ce ai spus tu referitor la doctorul din Germania.
Citisem ca doreste un doctor chirurg sa aduca acel dispozitiv LINX, dar inca era in tatonaru cu firma producatoare.
Imi dau seama ca nu sunt acoperite de asigurare, dar  nici ca in afara sa fie ~10.000 de euro.

Am facut N teste de H. pylori, tot timpul negative. Deci si asta pica.
Totusi, in 2 ani de zile sa se produca aceasta

Chiar am dat de tine pe Reddit, cu intrebarea despre procedura.

#12
RedDisciple

RedDisciple

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 68
  • Înscris: 23.04.2017
EDIT:

Totusi ma gandeam, asa cum exista Reflux cauzat de aciditate, nu ar putea exista si Reflux cauzat de nonaciditate? Din acest aspect sa nu se inchida bine sfincterul si sa am eu atat de multe gaze.

#13
Hygge

Hygge

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 13.12.2020
Exista reflux biliar,am eu de un an si ceva, este groaznic si cred ca am dat in altele. E mai periculos decat xrl acid, ralcalin si ataca pancreasul. Am dureri abdomninale din primavara, deaaupra ombilicului, durere in umarul stang de un an si mai nou dureri lombare. Pentru reflux biliar este alt tratament, cu Ursofalk.
La noi se practica fundoplicatura Nissen sau Toupet (partiala) dar da, trebuie sa discuti cu chirurgul. Manometria se face pentru motilitate, se face fara sedare profunda pentru ca trebuie sa coopereziin timpul investigatiei, bei apa cu paiul in timp ce se introduce cablul ala prin nas pana in stomac. Teoretic ar tine in jur de 10 minute, trebuie sa prinda un numar de secvente pe monitor care sa fie concludente. PH mettria cu impedanta se face numai in privat la noi si costa destul de mult pentru ca este cu internare, stai cu furtunul ala bagat prun nas in stomac vreo 12 sau 24 de ore, nu mai stiu exact. Aata arata daca refluxul este acid sau alcalin. Mie mi-a fost indicata pebtru ca nu am hernie hiatala mare si nu te poti "califica" la operatie altfel.

#14
RedDisciple

RedDisciple

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 68
  • Înscris: 23.04.2017

 Hygge, on 13 decembrie 2020 - 22:05, said:

Exista reflux biliar,am eu de un an si ceva, este groaznic si cred ca am dat in altele. E mai periculos decat xrl acid, ralcalin si ataca pancreasul. Am dureri abdomninale din primavara, deaaupra ombilicului, durere in umarul stang de un an si mai nou dureri lombare. Pentru reflux biliar este alt tratament, cu Ursofalk.
La noi se practica fundoplicatura Nissen sau Toupet (partiala) dar da, trebuie sa discuti cu chirurgul. Manometria se face pentru motilitate, se face fara sedare profunda pentru ca trebuie sa coopereziin timpul investigatiei, bei apa cu paiul in timp ce se introduce cablul ala prin nas pana in stomac. Teoretic ar tine in jur de 10 minute, trebuie sa prinda un numar de secvente pe monitor care sa fie concludente. PH mettria cu impedanta se face numai in privat la noi si costa destul de mult pentru ca este cu internare, stai cu furtunul ala bagat prun nas in stomac vreo 12 sau 24 de ore, nu mai stiu exact. Aata arata daca refluxul este acid sau alcalin. Mie mi-a fost indicata pebtru ca nu am hernie hiatala mare si nu te poti "califica" la operatie altfel.

Am inteles ca s-ar fi adus si la noi in tara dispozitivul Linx, acea banda magnetica. Astept sa treaca anul nou cum pot si dupa vad ce urmeaza.

#15
pitbulian

pitbulian

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 15
  • Înscris: 27.01.2007
Salutare,
O sa scriu si eu povestea mea aici: 29 de ani, ma chinui cu "usturimile" de stomac inca de pe vreme liceului (12-13 ani). In urma cu 3 ani (2018) diagnosticat cu boala de reflux si o hernie de 2cm (facut endoscopie fara anestezie). Tratament cu Nexium timp de 2-3 luni si apoi sintomele se ameliorau. In 2019 sintomele au aparut din nou in septembrie-octombire, am luat tratament cu Nexium 2 luni si totul a fost ok apoi (in 2019 nu am mai facut endoscopia). Insa, in 2020 deja totul a devenit mult mai critic. Din septembire, usurimi din ce in ce mai puternice si mai nou, am o iritatie in gat de care nu mai scap. De aceasta data am refacut endoscopia (cu anestezie) care arata o hernie de 3-4cm acum (poate era si inainte de dimensiunea asta, nu stiu ce sa spun). Sunt pe tratament de 3 luni cu Controloc, debridat, gaviscon gel si Mezym. De asemenea, am mers si la ORL, diagnosticat cu laringinta, tot folosesc spary-uri pe baza le Omega3 si acid hialuronic insa fara rezultat. Indiferent ce mananc, nu scap de usturimea din gat. Dupa fiecare masa simt arsuri puternice in gat, in unele zile chiar apare tusea seaca.

Sincer, a ajuns ca problema mea principala sa fie iritatia din gat. Cum spuneam, indiferent de ce mananac, ma ustura (poate sunt gaze din stomac dupa fiecare masa care nu imi dau pace). "Usturimile" de stomac mai apar insa nu ca inainte de tratament. Am ajuns in situatia in care as prefera oricand sa am usturimi de stomac in detrimentul celor de gat. Deci aveti mare grija in ce situatie ajungeti cu starea voastra de sanatate.

Am tot cautat pe internet toate inteventiile care se pot face (TIF, LINX, Stretta) insa asa cum ati spus si voi, in RO este una singura, cea clasica. Sunt curios daca a facut cineva vreo interventie in afara de cea clasina (funduplication Nissen) si care ar fi costurile. O sa incerc sa ma interesez si la cei de la asigurare (medicala) daca acopera o interventie de acest tip.

#16
the_ice_master

the_ice_master

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 849
  • Înscris: 20.03.2008

View Postpitbulian, on 18 ianuarie 2021 - 21:18, said:


Sincer, a ajuns ca problema mea principala sa fie iritatia din gat. Cum spuneam, indiferent de ce mananac, ma ustura (poate sunt gaze din stomac dupa fiecare masa care nu imi dau pace). "Usturimile" de stomac mai apar insa nu ca inainte de tratament. Am ajuns in situatia in care as prefera oricand sa am usturimi de stomac in detrimentul celor de gat. Deci aveti mare grija in ce situatie ajungeti cu starea voastra de sanatate.

Am tot cautat pe internet toate inteventiile care se pot face (TIF, LINX, Stretta) insa asa cum ati spus si voi, in RO este una singura, cea clasica. Sunt curios daca a facut cineva vreo interventie in afara de cea clasina (funduplication Nissen) si care ar fi costurile. O sa incerc sa ma interesez si la cei de la asigurare (medicala) daca acopera o interventie de acest tip.
Vezi pe FB grupurile straine de pacienti operati.
Cel mai probabil ai reflux laringian. Acesta e mult mai greu de tratat decat refluxul esofagian pt ca laringele e mult mai sensibil.
Incearca:
- doza intreaga de esomeprazol 40 mg/ alt IPP luat cu 30 de minute înainte de masă (crucial asta pt eficacitatea maxima a medicamentului)
- evita alimentele acide, carbogazoase, grase, cafeaua, fumatul
- NU manca cu < 4 ore inainte de somn
- poti sa iei un dicarbocalm+ gaviscon seara inainte de somn
- dormi cu toracele ridicat/ numai pe partea stanga (pozitie antireflux)
alternativ, poti sa mai iei blocanti anti H2 (ex. famotidina 40 de mg seara pe langa IPP ) daca ce am scris mai sus nu functioneaza. (de preferat dupa un consult la doctor).
Orice interventie ai alege, ai grija ca medicul respectiv sa fie foarte familiarizat cu procedura.

#17
exegesis

exegesis

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 21.03.2006
Salut the_ice_master!

Ce s-a mai intamplat intre timp, ai reusit sa te programezi pentru operatie?

Ai aflat mai multe detalii despre procedura BICORN? Pare a fi cea mai buna solutie chirurgicala pentru hernia hiatala. Nu stiu insa ce costuri presupune si care sunt dezavantajele ei. Netul nu e foarte ofertant in detalii despre aceasta procedura, si eu am gasit tot threadul tau de pe reddit, ca si RedDisciple mai sus...

Am gasit si o clinica elvetiana unde se practica o varianta modificata a Bicorn, nu-mi dau seama daca in rau sau in bine: https://pyramide.ch/...ominal-surgery/

Eu sunt la inceput cu cautarile fiindca problema mea a aparut de curand, si inca strang informatii. Iti multumesc pentru toate detaliile pe le-ai postat aici, m-au ajutat foarte mult sa inteleg mecanismul lucrurilor.

#18
RedDisciple

RedDisciple

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 68
  • Înscris: 23.04.2017
Vezi în Anglia sau Germania de TIF, asta vreau sa o fac în 2-3 ani când fac rost de bani. Dispozitivul costa undeva la 3-4k euro. Eu mi-am luat o marja de 10k euro sa am când plec.

De Bicorn, nu exista dovezi, totul e neclar acolo, idea e buna, dar cam degeaba, fără prea multe informații.

Mai apare ceva pe poată, cauta RefluxStop de la Implantica, asta încă e în teste pe oameni.

În rest va urez numai de bine.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate