Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Constructie P+2E pe perna de balast

* * * * * 7 votes
  • Please log in to reply
1587 replies to this topic

#793
anothertwo

anothertwo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,906
  • Înscris: 07.06.2019
Se pare ca am mai uitat ceva... unde se amplaseaza de obicei hub-ul pentru alarma? Ma uit la Ajax Systems. Majoritatea componentelor sunt wireless si alimentate pe baterii, mai putin HUB-ul, caruia trebuie sa ii pregatesc priza si cablu de retea. Any hints?

#794
don_King

don_King

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,039
  • Înscris: 26.11.2001
Mie imi place cum e lucrata instalatia electrica (si nu sunt de meserie). O mica precizare, daca imi ieste permis, desi e deja un pic tardiv. In zona usilor as fi pus cablurile in teava metalica. O mica protectie in plus impotriva bormasinii ...

Macar ceva metalic peste tevi cand faci turnarea, habar nu am ce se mai poate face acum.

#795
anothertwo

anothertwo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,906
  • Înscris: 07.06.2019
Nu va suparati pe mine, dar citesc si ma minunez. Ok, cablurile electrice traverseaza o zona predispusa la bormasina (zona usilor). Dar ghice ce? Tot pe acolo, la o diferenta de nivel de aproximativ 10cm in sus vor veni o gramada de tevi pentru incalzire in pardoseala. Normal ca bormasina e interzisa in zona respectiva, si nu din cauza cablurilor electrice care in final vor fi la minim 18 cm de pardoseala finita, ci din prisma altor instalatii care se vor poza pe acolo. Tot pe acolo va trece si ventilatia. Liniile albastre trasate pe pardoseala reprezinta viitorul traseu al ventilatiei centralizate.

Cu tot respectul, intr-o casa n-avem doar specialitatea X. Avem o tocanita, care trebuie asezonata asa cum trebuie. Eu, in calitate de beneficiar trebuie sa tin cont de mult mai multe aspecte decat expertul/specialistul de la instalatia X. Eu trebuie sa iau in calcul toate instalatiile avute in plan, toate inchiderile ulterioare cu gips/carton, toate echipamentele ce se vor instala in incaperea Y, asa incat la final sa am toate instalatiile functionale.

Cat despre posibilitatea de a schimba cablurile si tevile, eu personal o consider un moft. Testarea izolatiei (sau cum se numeste verificarea) inainte de acoperire, obligatorie! Testarea sub presiune a instalatiei sanitare si de incalzire in pardoseala, obligatorie! In rest, sa auzim numai de bine!

#796
manghels

manghels

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,894
  • Înscris: 27.02.2008

 anothertwo, on 17 martie 2022 - 09:44, said:


Cat despre posibilitatea de a schimba cablurile si tevile, eu personal o consider un moft. Testarea izolatiei (sau cum se numeste verificarea) inainte de acoperire, obligatorie! Testarea sub presiune a instalatiei sanitare si de incalzire in pardoseala, obligatorie! In rest, sa auzim numai de bine!
Nu stiu daca e un moft..ca uneori nu vrei doar sa-l schimbi..poate mai ai nevoie de un cablu sa-l adaugi printr-un traseu din asta..si-ti ies ochii din timpane de nervi ca nici cu un 'berbec' nu reusesti sa mai strecori ceva pe acolo. Mai mult de atat..daca omu' trage  x fire printr-un circuit..apoi torni sape..si toate cele..si-ti dai seama ca un fir e bushit din nastere..ce mai poti face?

Cel mai bine e sa fie trasee cat mai drepte cu putinta..fara multe coturi..etc. Eu acu tre sa dau inca o gaura in placa de la parter..sa duc in mini-demisol inca un traseu de 5*6 sau 5*10..pt ca prin cel existent nu mai incap firele de care am nevoie. Idei iti vin pe parcurs..si dai de greu daca vrei sa le pui in practica.

#797
anothertwo

anothertwo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,906
  • Înscris: 07.06.2019

 manghels, on 17 martie 2022 - 15:58, said:

Mai mult de atat..daca omu' trage  x fire printr-un circuit..apoi torni sape..si toate cele..si-ti dai seama ca un fir e bushit din nastere..ce mai poti face?
Aici e cum zici tu si cum zice toata lumea, si cum zice bunul simt. Testezi izolatia inainte de a acoperi circuitele (tencuiala sau sapa). Si e inclusa in serviciile contractate. Se vor masura circuitele inainte de tencuiala si sapa.

 manghels, on 17 martie 2022 - 15:58, said:

Eu acu tre sa dau inca o gaura in placa de la parter..sa duc in mini-demisol inca un traseu de 5*6 sau 5*10..pt ca prin cel existent nu mai incap firele de care am nevoie.
Aici am profitat pe deplin de ajutorul vostru. Mi-am notat ce circuite imi sunt necesare, si le-am tras, sau le-am notat pentru a fi trase in zilele urmatoare.
Spre exemplu, in camera tehnica am tras circuite individuale pentru fiecare priza. Apoi, conform proiect IPAT, s-ar putea ca pe viitor sa fie nevoie de alimentare electrica in distribuitoare. Am tras cablu la viitoarea pozitie a acestor distribuitoare. Tre' cumva un senzor de gaz? Sigur ca trebuie daca pun gaz. Asa ca am tras alimentare pentru gaz. Imi trebuie alimentare pentru deblocare yala usa intare? Sigur ca da! Si am instalat cablul inca de la instalarea acestei usi. Si asa mai departe.
Pentru ca nu stiu care va fi sursa de caldura, dar stiu unde va fi amplasata, am tras alimentare pentru CT gaz si alimentare separata pentru o eventuala pompa de caldura. Monofazata sau trifazata.
La fel si pentru bucatarie. Am tras circuit 3x1.5mmp pentru aprindere plita gaz, si circuit alimentare plita inductie 5x4mmp. Am dublat unele circuite? Cu siguranta!

Sincer, eu sunt putin dezamagit de modul in care se pune problema. Nu toti electricienii sunt dorei, si daca n-am facut instalatia cu o anumita echipa, nu inseamna ca restul echipelor nu stiu sa traga circuite electrice. Nu am electrozugravi care executa instalatia electrica. Fata de alte santiere pe care le-am vazut pentru a alege echipa, eu sunt ferm convins ca lucrarea este mai mult decat decenta.

Am mai avut o tentativa in trecut de a renunta in a mai posta detalii despre instalatia electrica, se pare ca nu m-am invatat minte. De data asta, imi ajunge! Nu mai intreb absolut nimic legat de electrica.

Si nu in ultimul rand, le multumesc celor care au avut sugestii si observatii constructive!

Recomandare pentru beneficiari:
- Folositi copex pe tot traseul. Nu va incurcati cu copex sub 750N. Folositi copex de minim 25mm diametru daca instalati cabluri, sau minim 20mm diametru pentru conductori.
- Nu va incurcati cu copex de 16mm nici macar pentru CATV si NET. Pentru a minimiza traseele de cablu pentru CATV si NET, amplasati puncte de distributie pentru fiecare nivel. Altfel consumati mult cablu degeaba. Eu am depasit 500m, doar pentru 1x interfon, 9x camere, internet in fiecare camera (de cele mai multe ori, dublat), conectica pentru diverse echipamente (invertor, ventilatie, alarma).
- Pentru NET, folositi minim Cat6A, max Cat6A. Da, nu e o greseala de tipar. Pana n-apare 40Gbps electric, Cat6A functioneaza perfect si la 10Gbps pentru trasee mai scurte de 50m.
- Nu luati materiale electrice din supermarket. Preturile la distribuitori sunt aceleasi ca la supermarket, dar calitatea este net superioara. Puteti cumpara NYY-J la bani de CYY-F. In plus, marfa e la un telefon distanta, nu trebuie sa alergati dupa ea.

#798
mircea812

mircea812

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,967
  • Înscris: 08.06.2005
Cum o sa pui incalzirea in pardoseala aici. Cablajele vor fi ingropate in polistiren apoi sapa?

Intreb pentru un prieten :)

Attached Files



#799
anothertwo

anothertwo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,906
  • Înscris: 07.06.2019
Spatiul acela are 20cm, si stratificarea e asa (de jos in sus):
- placa de beton
- spatiu tehnic de 10cm pentru:
  - circuite electrice
  - circuite sanitare
  - ventialtie
  Acest spatiu tehnic va fi nivelat cu placi de EPS200, 10cm grosime. Peste cabluri si tevi voi turna termobeton sau spuma, in functie de nivel. La parter, as vrea sa pun spuma pentru golurile mici, dupa care sa adaug polistiren de 6 sau 8 cm, in functie de necesar.
- placa XPS 3cm
- incalzire in pardoseala prinsa in cleme tacker
- sapa peste instalatie
- finisaj

Poze cu termobeton aplicat (nu la mine):
Attached File  23C7388B-92B8-41B7-AE48-A97B837ABD22.jpeg   351.94K   80 downloads
Attached File  7D5F048D-CCB6-478A-9560-40BF67A36A91.jpeg   310K   84 downloads
Attached File  6664BE40-23B4-4A9F-8FA3-AFD564355EE9.jpeg   464.73K   73 downloads
Attached File  17BC2857-E36B-49BA-B06C-1AC64320000A.jpeg   385.31K   70 downloads

Edited by anothertwo, 17 March 2022 - 18:05.


#800
mircea812

mircea812

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,967
  • Înscris: 08.06.2005
Aia 13cm de polistiren (EPS+XPS) nu or sa ''sune'' a gol cand mergi prin casa? :)

#801
manghels

manghels

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,894
  • Înscris: 27.02.2008

 anothertwo, on 17 martie 2022 - 16:59, said:

Sincer, eu sunt putin dezamagit de modul in care se pune problema. Nu toti electricienii sunt dorei, si daca n-am facut instalatia cu o anumita echipa, nu inseamna ca restul echipelor nu stiu sa traga circuite electrice.
N-a zis nimeni ceva de echipa..ci doar de faptul ca cu putina grija ..poti apoi sa mai tragi usor inca ceva fire prin copexurile existente daca-s insirate bine pe placa..In viitor sigur mai apar si alte idei..pe masura ce locuiesti acolo..iti vin ideile garla, gen "ce bine era faca mai puneam si aia". Eu unu..desi am dus zeci de circuite..tot mai gasesc locuri unde mi-ar fi prins bine sa mai trag cate un fir doua  in plus prin copexuri..De exemplu, scenariul prizelor verzi/rosii din companii..unde alea rosii sunt dublate de UPS (pui in ele doar device-uri critice)..iar in cele verzi..pui orice alte banalitati care nu 'mor' daca pica tensiunea..etc. Daca am dus doar 3 fire intr-un copex..cum masa' sa le mai dublez acu?

Eu unu zic din patite si testate..nu ca nu ar fi bine cum e la tine.

Edited by manghels, 17 March 2022 - 19:12.


#802
bobitzaaa

bobitzaaa

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,192
  • Înscris: 23.02.2007
Mie nu-mi suna cei 5 de eps.

#803
anothertwo

anothertwo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,906
  • Înscris: 07.06.2019

 manghels, on 17 martie 2022 - 19:12, said:

Frustrările mele au început puțin mai înainte, și nu sunt la adresa ta, nicicum. Îți mulțumesc ca ne împărtășești din experiența ta. Am sa încerc sa las cate un copex gol pe ici-colo între tablou și un punct in încăpere. Treaba e ca am doar copex de 20mm, și ca sa ma asigur ca trag un eventual cablu ușor, parca as pune copex de 25mm. Am sa studiez puțin acest aspect.

Am mai făcut o prostie, de care am fost atenționat in prealabil. N-am făcut doze colectoare sub tablou, și acum ma gândesc cum anume vor încăpea 30+ circuite aduse într-un singur tablou.

 mircea812, on 17 martie 2022 - 19:07, said:

Aia 13cm de polistiren (EPS+XPS) nu or sa ''sune'' a gol cand mergi prin casa? :)
In visele mele, aveam de gând sa pun vata bazaltica de pardoseala Hardrock. Dar după ce am citit fisa tehnica și am văzut încărcarea acceptata, am zis pas. Sper sa nu sune.

 bobitzaaa, on 17 martie 2022 - 19:54, said:

Mie nu-mi suna cei 5 de eps.
Doamne ajuta! Mulțumesc pentru clarificare. Chiar îmi făceam griji la un moment dat.

#804
l_stoian79

l_stoian79

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,779
  • Înscris: 29.08.2006

 mircea812, on 17 martie 2022 - 19:07, said:

Aia 13cm de polistiren (EPS+XPS) nu or sa ''sune'' a gol cand mergi prin casa? Posted Image

Am 3+5cm de XPS sub sapa&gresie. Nu suna a gol.
Cu cei 3cm am adus la nivelul copexurilor si al traseelor de apa calda/rece, iar peste am nivelat totul cu XPS de 5cm (IPAT cu cleme takker)

Edited by l_stoian79, 18 March 2022 - 09:39.


#805
Bottecchia

Bottecchia

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 245
  • Înscris: 26.03.2013

 l_stoian79, on 18 martie 2022 - 09:38, said:

Am 3+5cm de XPS sub sapa&gresie. Nu suna a gol.
Cu cei 3cm am adus la nivelul copexurilor si al traseelor de apa calda/rece, iar peste am nivelat totul cu XPS de 5cm (IPAT cu cleme takker)
Si peste copexuri cu ce ai nivelat pana la placa de 5 de XPS?

#806
l_stoian79

l_stoian79

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,779
  • Înscris: 29.08.2006
Cu spuma din loc in loc, si in rest cu nimic.
XPS5 a venit din perete in perete, strat continuu (XPS-ul era cu nut/feder).

#807
nightmare392

nightmare392

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,499
  • Înscris: 20.09.2007

 anothertwo, on 17 martie 2022 - 21:05, said:

Am mai făcut o prostie, de care am fost atenționat in prealabil. N-am făcut doze colectoare sub tablou, și acum ma gândesc cum anume vor încăpea 30+ circuite aduse într-un singur tablou.

Nici nu se face asa ceva, dozele alea sub tablou mi se par cea mai proasta inventie. Orice circuit care ajunge in tablou trebuie sa aiba propria lui protectie, nu trebuie facute legaturi, nu trebuie bagate mai multe conductoare in aceeasi siguranta. Unde sunt mai multe prize pe un circuit, legaturile ar trebui sa fie facute in spatele lor, fara doze de legaturi, care arata inestetic dupa parerea mea (eu unul nu suport capace pe pereti din loc in loc, chiar daca sunt rare). Daca nu incap toate circuitele in tablou, nu inseamna ca trebuie o doza sub el, inseamna ca trebuie un tablou mai mare.

Edited by nightmare392, 18 March 2022 - 12:09.


#808
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,244
  • Înscris: 17.03.2009
Dozele respective au rolul lor ,pt acces,etc,nu au legatura cu protectiile dedicate pe fiecare circuit,pe SIEAR poti cere opinii de la specialisti de cel mai inalt nivel

#809
anothertwo

anothertwo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,906
  • Înscris: 07.06.2019
Încep și eu sa dau de problemele inerente in șantier…
Azi am reziliat unilateral contractul cu firma de tencuit interior, care trebuia sa înceapă pe 14 Martie, și poate începe abia pe 1 Aprilie. Așa ca, pas, nu îmi trebuie.

#810
roman_roman

roman_roman

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,997
  • Înscris: 27.07.2017
Doar pentru atât ?

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate