Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
La multi ani @AndReW99!

Alegere masina £15000 uk

TVR vrea sa lanseze o platforma d...

Strategie investie pe termen lung...
 Modulator FM ptr auto alimentat p...

orange cablu f.o. - internet fara...

Robinet care comuta traseul

A fost lansata Fedora 40
 Samsung S24 plus

Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?

transport -tren
 Platforma electronica de eviden&#...

Cot cu talpa montat stramb in per...

Sfat achizitie sistem audio pentr...

tavan fals rigips
 

Universul in miniatura - de la concept la realitate

* * * * - 5 votes
  • Please log in to reply
13 replies to this topic

#1
Dany_Darke

Dany_Darke

    ✠ Fear of the dark ツ

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 21,821
  • Înscris: 07.06.2014
Salutare,

Dupa ceva ani in care am copt ideea, am hotarat sa o pun in practica si am trecut la treaba. Ideea principala este ca doresc sa-mi creez propriul ansamblu de sistem solar. Stiu ca nu sunt prima si nu revolutionez nimic, ori ca sunt unele la preturi destul de mici, 200 lei chiar, insa nu doresc un plastic fara noima, ci un ansamblu cat mai aproape de realitate si o oarecare complexitate care sa poata fi customizabila.

Asa ca am aprofundat cercetarile in materie de astronomie pt a putea face si ceva calcule in ideea proiectarii ansamblului. Nu a fost usor, insa recunosc ca am reusit sa gasesc ceva info pe net pt mecanism si m-am inspirat si de acolo. Aspectul exterior poate parea similar, insa in interior va fi diferit totusi. Din motive financiare nu ma pot intinde prea mult, astfel ca pe parcurs am redus putin din elementele ce le doream, insa voi vedea in timp cat voi putea pune acolo.

Urmeaza finalizarea modelarii 3D, inca nu e completa, dar o voi arata pe aici cand ajunge intr-o forma ceva mai de inteles. Inca nu m-am hotarat daca va avea doar actionare mecanica, ori va fi si electronica. Desi nu e greu sa am pregatite pe ambele si sa pot jongla cu ele dupa cum as dori.

#2
myshyk

myshyk

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,812
  • Înscris: 26.11.2006
Astept cu interes amanunte.

#3
ursamajor

ursamajor

    Anonymous

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,410
  • Înscris: 08.12.2005
Vrei sa-ti faci un astrolab? De fapt, nu un model al Universului, ci al Sistemului Solar. Dupa parerea mea, pierdere de timp: mai bine faci observatii ale corpurilor ceresti... poate foto...
...nici macar al galaxiei (Caii Lactee)... Posted Image

Edited by Dany_Darke, 09 October 2020 - 14:59.


#4
Dany_Darke

Dany_Darke

    ✠ Fear of the dark ツ

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 21,821
  • Înscris: 07.06.2014
sistemul solar, nu intreg universul, insa ai prins ideea si am scris in prima postare. vreau sa includ calendar, fazele lunii, etc.

#5
ursamajor

ursamajor

    Anonymous

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,410
  • Înscris: 08.12.2005
Deranja asa tare link-ul catre blog? Al meu, necomercial...

#6
Dany_Darke

Dany_Darke

    ✠ Fear of the dark ツ

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 21,821
  • Înscris: 07.06.2014
ursa - stii care e regulamentul vizavi de link-urile catre paginile personale. nu e cu nici o intentie rea, insa ...

cat despre ansamblu ... un mic angrenaj in acest scop. mai sunt de adaugat componente inca, vor fi completari

Attached Files



#7
71cristian

71cristian

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,197
  • Înscris: 26.12.2019
Sunt si eu curios unde vei gasi sa faci asemenea mecanisme/pinioane de ceasornicarie de dimensiuni maricele la un pret rezonabil ,Si inainte era o problema cu astea . Si eu vreau sa fac niste pinioane ceva asemanatoare vreo 20 la numar pentru sistemul de panouri solare . vreau ca pinionul sa fie subtire sa aiba interiorul sa poata intra pe tuburi si sa-l pot lipi. Pe unde am gasit sa le fac erau destul de scumpe . Am luat in calcul pinioane din plastic , dar alea nu rezista in timp la radiatii solare . La tine cred ca varianta mai ieftina sunt totusi pinioanele din plastic .

#8
Dany_Darke

Dany_Darke

    ✠ Fear of the dark ツ

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 21,821
  • Înscris: 07.06.2014
de aceea am inceput mai devreme cu topicul, pt a putea avea timp sa ma interesez de unele si altele, schimbari de design daca e musai necesar, etc. nu exclud si varianta plasticului printat 3D, insa chiar si pt acelea e nevoie de precizie destul de mare in executie.

desi respecta intocmai standardul unui profil de dinti, restul dimensiunilor rotilor sunt specifice. toate rotile dintate sunt construite de la 0 cu formule si ecuatii. nu am folosit nimic din librarie. un exemplu

Attached File  Capture 3.PNG   4.75K   6 downloads

problema cu plasticul este chiar frecarea. am nevoie de materiale ce suporta o anume frecare intre ele, rugozitate, nu am nevoie sa se agate in vreun fel si evident cu tolerantele necesare. este nevoie de tolerante stricte pt a reusi sa obtin si ambreajele necesare.

ideea este ca unele elemente trebuie montate prin presare, unele cu suruburi, etc. in functie de materialul ales vor rezulta si ele in final si respectiv costul de productie. cu cat mai multe operatiuni, cu atat costul mai ridicat.

un mix de materiale poate duce si la dezechilibre, centre de greutate ce pleaca aiurea, etc. ma intreba cineva din cercul particular ce mare chestie e sa fie puse niste pinioane cu brate pe un ax? nu e chiar asa, totul se calculeaza si se analizeaza. cum ar fi sa se lase ceva si sa ajungi sa blochezi mecanismele din cauza asta? o fi pt mine, dar nu inseamna ca poate sa iasa si o prostie inutilizabila. nu se stie cum poate ajunge si prin alte parti un astfel de design si nu se limiteaza la unicat.

#9
Dany_Darke

Dany_Darke

    ✠ Fear of the dark ツ

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 21,821
  • Înscris: 07.06.2014
si avem deja ceva ansambluri functionale. urmeaza ajustarile necesare

cine are idei de imbunatatire, ori chiar intrebari despre procesul de modelare ...

Attached Files



#10
71cristian

71cristian

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,197
  • Înscris: 26.12.2019
Tot nu sunt lamurit la ce vrei sa faci !! In primul rind daca le faci din plastic la imprimanta 3D , normal ca o sa iasa dantura la precizie . A -doua chestiune este ca intradevar plasticul folosit este mai moale/maleabil ca sa zic asa in asa fel sa se topeasca mai repede pentru a se imprima . Dar ce-ti trebuie asa de rezistent? Mecanistul trebuie sa functionese perioada de timp indelungata si in sarcina ? De ce spui ca mixul de materiale duc la dezechilibre ? ai turatie asa de mare ? Vibreaza ceva ?
Sunt Mixere de tocat carne care tot angrenajul este din plastic , Inclusiv in electromotoarele de pornire a motorului masinilor mai noi reductorul este dintr-un plastic compozit rezistent si nu se strica .Am o masina de indreptat si rindeluit METABO care este plina de plastic , adica reductorul de tractiune , asa zisele lagare pe care se invirt valturile sunt din plastic, suporti de presare sunt din plastic  . Am constatat ca plasticul pe care l-au folosit chinezi in cazul de fata este cam prost si vad ca totusi rezista . Am inlocuit pinioanele de plastic de la valturi ca sa ras dantura datorita unor forte foarte mari . La sistemul solar pe care pretizi ca vrei sa=l faci nu cred ca este asa forte mari in angrenaje ! Cred ca toata treaba este cum proiectezi acele pinioane si asa cum ai spus precizia si divizarea danturi .In plasticul asta poti baga si rulmenti mai mici , inclusiv suruburi ca banuiesc ca sunt de dimensiuni mici si niciun caz nu vor fi metric 12 --18 ? Cum ti-am mai spus in cazul meu nu pot sa fac pinioane din plastic pentru sistemul de panou solar pentru ca dupa maxim 1 an din cauza UV solar ,dantura se va strica . Daca ar fi stat la umbra fara sa le vada soarele plasticul era varianta ideala . La mine este mai simplu ca la tine in sensul ca am pinioane vreo 20 la numar cu interiorul de 58,5 mm , exteriorul 75mm si grosime de 5 mm  dantura exterioara pentru lant putin mai mic decit ala de bicicleta . Mi sa cerut pentru 1pinion  120 lei si daca imultesc cu 20 bucati depaseste frumos valoarea unui panou solar , asa ca ma reorientez la alta metoda in asa fel incit sa-mi ating scopul .

#11
Dany_Darke

Dany_Darke

    ✠ Fear of the dark ツ

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 21,821
  • Înscris: 07.06.2014
momentan sunt facute ansamblele pt verificarea motrica, ajustarea de echilibru va urma si ea dupa ce se vor aduna si alte ansamble, verificarea impactului pe ansamblu, etc.

cristian - discutam de un lant cinematic. tolerantele nu pot fi create la fel la plastic vs metal. oricat ai crede ca nu e nevoie de precizie, doar in imaginea de mai sus sunt deja 16 roti angrenate, fiecare isi face treaba pt a putea lucra toate in tandem. si inca nu am ajuns la cele mai fine. idem si la ansamblarile ulterioare, ce necesita toleranta precisa pt a avea frecarea dorita in ansamblu. oricat ai zice, materialul se alege in functie de finalitatea si cerintele lucrarii.

vezi ca o roata dintata e diferita de lagarele mentionate de tine. amsi eu ceva lagare si acelea sunt din plastic, insa cam pe acolo se opreste momentan partea de plastic. am mai dibuit eu ceva locuri unde as putea folosi plastic, insa acelea vor fi detalii finale ce se vor alege in functie de pretul final. cat va fi extra la cost cu o metoda sau alta.

partea de echilibru este si ea foarte importanta. evident ca am in vedere daca anumite materiale imi duc peste limita admisibila de deplasare a centrului. iar un material plastic ce flexeaza, zi-mi si mie unde ajung cu el daca incepe sa se lase. ce angrenaj mai fac eu cu el? din nou, discutam de un lant cinematic, raze maricele de rotatie, iar 1 ax trebuie sa sustina totul si totul sa se tina de el. sa vezi ca ori se blocheaza, ori se misca balalau ....... ma impusc singura in picior.

oricum, pana nu fac toata magaoaia, nu fac ajustari prea mari de materiale. eu sunt de principiu ca daca am posibilitatea si cunostintele necesare, imi construiesc si testez in programul de CAD orice posibilitate si aduc imbunatatirile necesare.

de altfel, in procesul de cercetare, nu am gasit astfel de sisteme facute din plastic. cine si le-a facut in regie proprie, au ajuns la concluzia ca asa e cel mai bine. culmea e ca nici nu m-am batut capul prea mult sa aflu cat or exista din plastic (prototipuri functionale), pt ca imi gandesc singura principiile si le vad exact la fel. experienta zice la fel si ea.

atentie, nu neg ca nu ar fi si din orice altceva decat metal, insa cate respecta efectiv realitatea (cat mai aproape de ea)? e un concept pana la urma. pretul conteaza, insa hai sa nu distrugem entuziasmul.

Edited by Dany_Darke, 11 October 2020 - 20:06.


#12
71cristian

71cristian

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,197
  • Înscris: 26.12.2019
Si inca ceva , vad ca se practica ideologia asta , vezi doame ca este scump , ca in turcia, spania sau nustiu ce tara este mai ieftin . Mai baieti lasati-o mai moale ! Daca ati fi voi in situatia de a avea un atelier de prelucrare si a-ti executa voi asemenea comenzi si sa raspundeti pentru ceea ce faceti ,atunci sa va vad cu ce tret a-ti fi facut ??
Toata treaba este ca trebuie pusa in balanta rezultatul final si daca ceea ce vreti sa faceti este important sau aproape vital in proiectul sau produsul finit , si insasi acest produs este valoros . La piesele sau produsele unicat pretul este pe masura . Parca este aiurea ca proiectul propus sa nu fie gindit suficient si rezultatul final sub asteptari.

#13
Kean

Kean

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,883
  • Înscris: 14.09.2016

View PostDany_Darke, on 09 octombrie 2020 - 11:31, said:

,

Asa ca am aprofundat cercetarile in materie de astronomie pt a putea face si ceva calcule in ideea proiectarii ansamblului.,

Ai aprofundat dar n-ai pus o poza ceva sa vedem ce vrei sa faci si cat de mare va fi.O fi ceva ca in poza de mai jos?

Attached Files



#14
Dany_Darke

Dany_Darke

    ✠ Fear of the dark ツ

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 21,821
  • Înscris: 07.06.2014
este ceva asemanator, dupa cum am si scris in deschidere, am cautat si pe net info despre mecanism si am si inspiratie din modelul din poza. nu reinventez roata, insa vreau sa fac si ceva propriu. momentan e pe pauza proiectul, niste probleme personale m-au facut sa stau deoparte.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate