Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...
 probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National
 Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...
 Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...
 

Facultate UMF Cluj

- - - - -
  • Please log in to reply
45 replies to this topic

#19
RedDev

RedDev

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,924
  • Înscris: 29.10.2014
Multa lume face mai multe rezidentiate fiindca nu sunt posturi in orasele in care vor sa stea/in care locuiesc. Si nici nu vrea toata lumea sa plece din tara.

Am fost si eu in Franta cu sotia. O plateau cu 1200 - 1400 de euro ca rezident/intern, ceea ce era la fel sau mai putin ca in Romania. Apoi media salariala la un medic tanar in Franta e vreo 2200 de euro. Sotia nu are garzi in specializarea ei deci nu poate castiga mai mult. Cinci mii de euro castigau medicii care erau pusi pe post prin sistemul ala al lor - decret de la ministerul sanatatii francez. Iar pentru noi doi 5000 de euro nu inseamna mare chestie la ce cheltuieli aveam in Franta. Ca fapt divers medicii francezi merg in vacanta cu conserve de mancare facute acasa - ei nu merg la restaurant sa manance cand sunt in concediu cum facem noi. De ce? Ca iese prea scump pentru 2 adulti si 2-3 copii. Asadar Franta iese din discutie pentru noi.

Sotia inca nu a terminat rezidentiatul (primul) si apoi chestia e ca fiecare tara cere limba sa proprie. Vrei Germania, tre' sa stii germana, vrei Franta, trebuie franceza, vrei Norvegia, trebuie sa stii norvegiana. Plus ca noi avem deja de toate in Romania. Si case, si masini si job-uri platite ok. Ma rog, ea e platita ca rezident in Romania care e totusi vreo 1500 de euro. Sa plecam din Romania, sa ne cautam chirie, sa stam iarasi in ceva apartament minuscul, cam totul e un downgrade fata de ce avem deja.

Cand vor limita si vesticii tot importul de oameni fara calificare astfel ca piata inchirierilor sa fie la fel de laxa ca in Romania (unde am sunat la numarul din anunt, ne-am intalnit cu proprietarii si in 2 zile ne si mutam) atunci poate o sa vedem de alte tari. Altfel, cel putin in Franta, trebuia sa mergi prin agentie, acolo sa ai acte doveditoare a venitului, sa castigi cel putin de 3 ori pretul chiriei si chiar si asa sa fie un concurs. Nu multumesc. Nu sunt un irakian fara calificare pus pe furat asteptand ajutorul social.

#20
vrajitoruldinoz

vrajitoruldinoz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,362
  • Înscris: 21.06.2016
Nicaieri in lumea asta nu gasesti posturi in orasele in care vrei decit poate daca esti chelner, vinzator sau ceva asemanator. Oamenii normali se muta dupa slujba, schimba orasul, tara etc. Permanent. Daca nu aveti mobilitate nic macar acum la tinerete, faceti rezidentiate pina va iese pe nas la 45 de ani...

Quote

O plateau cu 1200 - 1400 de euro ca rezident/intern,

Rezidentii sint platiti d emizerie peste tot, iarasi... E la limita supravieturii, daca.

Quote

Sotia inca nu a terminat rezidentiatul (primul) si apoi chestia e ca fiecare tara cere limba sa proprie.

Vai cita miorlaiala... Ia interba-l pe Karhu ce llimba stie, sa ridem putin.

Quote

Altfel, cel putin in Franta, trebuia sa mergi prin agentie, acolo sa ai acte doveditoare a venitului, sa castigi cel putin de 3 ori pretul chiriei si chiar si asa sa fie un concurs. Nu multumesc. Nu sunt un irakian fara calificare pus pe furat asteptand ajutorul social.

Atunci nu te duce in Franta, du-te in UK sau SUA sau Germania ... a da stai ca peste tot e greu si trebui sa inchiriez apartament mici miau miau.
Problema la voi e ca sinteti impotenti ma, nu meseria. Vreti sa ramineti in Romania ca atita puteti, am inteles. Dar atunci de ce va mai plingeti?

#21
RedDev

RedDev

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,924
  • Înscris: 29.10.2014
Well, nu toti cautam sa dam din coate in sensul ala, ca altfel nu se poate.

In alta ordine de idei, care e problema sa raman in Romania, aducand bani? Nu e necesar toti sa emigreze.

Vestul nu m-a impresionat. O fi punctul de pornire. Am vorbit cu romani plecati in Franta care au pornit de la WC-ul in curte, saracie, noroi. Eu se pare ca am plecat din lux iar in vest nu am gasit mai mult lux. Doar un nivel inferior mai bun, loc unde oricum nu ma invarteam nici aici.

Pana la urma sotia nu trebuie neaparat sa faca medicina. Fiecare isi alege ce ii place. Eu stiam ce-mi place de cand eram in generala, pentru altii dureaza mai mult, iar altii nu descopera niciodata. Daca omul vrea sa stea in Cluj, Iasi, Timisoara si nu sunt posturi, iar el da rezidentiat dupa rezidentiat, cine sunt eu sa-l trag maneca?

Cat despre limbi, dupa engleza, franceza, italiana, germana, ceva rusa, olandeza, norvegiana si japoneza acum ma amuz cu greaca. La un moment dat (cand nu am sa ma tavalesc pe jos la cuvantul 'pupu') am sa fac si finlandeza. Dar niciuna n-am studiat-o ca "trebuie". Eh, anyway.

Edited by RedDev, 01 October 2020 - 08:30.


#22
vrajitoruldinoz

vrajitoruldinoz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,362
  • Înscris: 21.06.2016
Nu e nici o problema pentru mine ca vrei sa ramii in Romania, problema insa pare a fi pentru tine.
Ori iti place in Romania si accepti ca asta e varianta optima pentru tine, dar are minusurile ei.
Ori nu, si pleci. Ma rog, eu cred ca trebuie sa pleci oricum, in scop educational, dar asta e alta treaba.
Vaicareala nu rezolva niciodata nimic. Actiunea, da.

Quote

Daca omul vrea sa stea in Cluj, Iasi, Timisoara si nu sunt posturi, iar el da rezidentiat dupa rezidentiat,

E halucinanta abordarea asta. Te duci tu dupa post nu vine postul la tine. Pina termini rezidentiatul dispare si postul ala. Se prespune ca faci un rezidentiat din niste criterii de interes, nu incercind sa urmaresti posturi care poate nu mai sint in citiva ani.

#23
RedDev

RedDev

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,924
  • Înscris: 29.10.2014
Nu ma plangeam pe cat evidentatiam niste standarde la care vestul trebuie sa adere sa fiu eu interesat. Bineinteles ca lumea nu se invarte in jurul meu si asta e ok. Se invarte in jurul sectorului 1.

Cat despre repetarea rezidentiatului, nu e nimic ilegal sau imoral sa faci rezidentiate pana la pensie. Teoretic lucrezi pe timpul rezidentiatului - adica tratezi/salvezi oameni. Cat iti permit medicii pe post. Desigur, e ciudat sa nu profesezi in specializarea aleasa, dar asta e. Nu e ca si cum oamenii astia care vor sa ramana in acest oras sunt prea multi. In timpul rezidentiatului era evident ca e nevoie de mai multi oameni, dar statul si directorii de spital zic ca "merge si asa".

Pana la urma toate deciziile astea sunt rezultatul a felului in care intregul functioneaza. Daca statul se "pupu" pe tine, la o adica si tie iti vine sa te ... in stat. De parca eu ma duc la ANAF/trezorerie cu zambetul pe buze.

Edited by RedDev, 01 October 2020 - 10:18.


#24
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,792
  • Înscris: 25.06.2007

 vrajitoruldinoz, on 01 octombrie 2020 - 05:09, said:

Atunci nu te duce in Franta, du-te in UK sau SUA sau Germania ..
Asta voiam si eu sa-i zic.
Sunt destul tari unde se fac bani mai multi decat in Franta in medicina (chiar si in Europa, nu mai zic de SUA, Australia etc).
Acum vreo 10 ani a trebuit sa fac niste stagii de spital aici (pe vremea aia erau obligatorii pt toti medicii straini, acum nu mai sunt) si am fost incadrat ca rezident, ca asa era procedura. Daca bine retin aveam pe la 2700-2800 euro net, deci aproape dublu cat se ia acum in Franta.
Cand am terminat stagiile alea m-am angajat la stat, apoi am inceput si la privat, ulterior am trecut cu totul la privat, pe cu totul alte sume.

#25
a_diaconescu

a_diaconescu

    Junior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 88
  • Înscris: 04.10.2020

 AndreiMitrasca25, on 29 septembrie 2020 - 08:05, said:

Salut! Prietena mea se pregătește pentru a intra la UMF Cluj la medicina generală, e clasa a 12-a. Îi place biologia și chimia organica in mare parte. Ca și un plan de rezervă, dacă nu reușeste din prima, ce altă variantă ar putea opta pentru a nu pierde un an? Mulțumesc!

Pe vremea mea ,Brasovul si Aradul erau considerate facultati de rezerva ( grad ARACIS B,fata de UMF Bucuresti,Iasi si Cluj care aveau grad A) pentru a nu pierde un an...au am intrat la facultate in 1997 ( cu toate ca sunt din Bucuresti,am urmat UMF Grigore T. Popa din Iasi).

#26
a_diaconescu

a_diaconescu

    Junior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 88
  • Înscris: 04.10.2020

 Karhu, on 30 septembrie 2020 - 09:07, said:

Nu si-a cautat in strainatate? E cerere uriasa pe orice specialitate.

Si la noi (Romania) e cerere uriasa pe anumite specialitati chirurgicale in special ( chirurgia transplantului hepatic,renal,cardiac,pulmonar,pancreatic ).
.

#27
a_diaconescu

a_diaconescu

    Junior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 88
  • Înscris: 04.10.2020

 RedDev, on 30 septembrie 2020 - 12:39, said:

Am fost si eu in Franta cu sotia. O plateau cu 1200 - 1400 de euro ca rezident/intern...

Eu am facut rezidentiatul in Franta ( 2003-2008,specialitate Hematologie,spital universitar )...ca si rezident castigam lunar ~2700 Euro net.
1200-1400 Euro lunar mi se pare extrem de putin...

#28
RedDev

RedDev

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,924
  • Înscris: 29.10.2014
Din 2008 incoace s-au facut mai cu moț francezii. Platesc rezidentii straini cu cat e platit rezidentul francez in anul I, fara cresterile ulterioare. Plus lipsa garzilor. Iar program, de la 9 dimineata la cat o fi. Nici macar in contractele medicilor pe post de acolo nu scria numarul de ore pe saptamana. Ca sunt 50, ca sunt 80, era legal. Bine ca sotia vazand primul salar, a zis ca sta pana la 17:00 si nimeni nu a comentat.

#29
vrajitoruldinoz

vrajitoruldinoz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,362
  • Înscris: 21.06.2016
La rezidentiat te duci sa inveti. Stai maximul posibil ca asa inveti s e o oportunitate rara. Cit despre platit, e grozav daca nu ii platesti tu pe ei.

#30
In_sunetul_muzicii

In_sunetul_muzicii

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 228
  • Înscris: 30.07.2019

 vrajitoruldinoz, on 04 octombrie 2020 - 10:47, said:

Stai maximul posibil ca asa inveti s e o oportunitate rara.

Sa fim seriosi, in 90% din cazuri stai pentru birocratie si hartogaraie.

#31
vrajitoruldinoz

vrajitoruldinoz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,362
  • Înscris: 21.06.2016
Adică se face medicina de specialitate in facultate la nivelul din rezidențiat? Se operează, de exemplu?

#32
RedDev

RedDev

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,924
  • Înscris: 29.10.2014
Nu se operează la nici un nivel. Nici ca student, nici ca rezident. Unii nu operează nici ca doctori.

Edited by RedDev, 04 October 2020 - 19:07.


#33
vrajitoruldinoz

vrajitoruldinoz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,362
  • Înscris: 21.06.2016
Știu, in România nu. La altii sa e obligatoriu.
Pot să-ți dau multe exemple dar cel mai simplu e ca fii-miu a fost născut printr-o cezariana făcută de doua rezidente. Am fost de fata.

#34
a_diaconescu

a_diaconescu

    Junior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 88
  • Înscris: 04.10.2020

 RedDev, on 04 octombrie 2020 - 10:01, said:

Din 2008 incoace s-au facut mai cu moț francezii. Platesc rezidentii straini cu cat e platit rezidentul francez in anul I, fara cresterile ulterioare. Plus lipsa garzilor. Iar program, de la 9 dimineata la cat o fi. Nici macar in contractele medicilor pe post de acolo nu scria numarul de ore pe saptamana. Ca sunt 50, ca sunt 80, era legal. Bine ca sotia vazand primul salar, a zis ca sta pana la 17:00 si nimeni nu a comentat.

Ciudat...inseamna ca s-au schimbat multe...eu de exemplu,din anul 1 pana in anul 5,aveam programul bine stabilit,de fapt toti rezidenti,nu numai eu :
-la ora 07:30 - raport de garda ( tinea cam 30 de minute,cateodata mai mult daca intervenea ceva peste noapte)
-de pe la ora 08:00,vizita la patul pacientilor internati impreuna cu medicul indrumator...dura cam 45 de minute
- in intervalul 09:00 - 14:00 era intervalul de internari pacienti noi ( se faceau analize,etc )
- in jurul orei 14:30,venea seful clinicii ( Prof.Univ) cu care se discutau toate cazurile existente ( pacienti deja internati sau care au fost internati in decursul zilei sau a noptii ) dura cam doua ore
- programul unui rezident se termina in mod normal la 16:30...asta daca nu era de garda...cine era de garda,ramanea pana a doua zi dimineata la 07:30
- legat de garzi, toti rezidentii,faceau 3 garzi lunar pe sectie prin rotatie sub coordonarea a doi medici primari si o garda la triaj pacienti
- norrmal garzile erau platite ( cine cadea de garda sambata sau duminica era platit dublu fata de o zi din cursul saptamanii)

#35
RedDev

RedDev

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,924
  • Înscris: 29.10.2014
Depinde de specializare probabil. La anatomie-patologie era de dimineata pana seara. Nu exista garzi, doar extemporaneene, dar alea sunt in timpul normal de munca si nu ii priveste pe rezidenti neaparat.

Am fost cu sotia in doua locuri, langa Paris si in sudul Frantei si in ambele locuri medicii bagau de dimineata pana se innopta.

Dar oricum in tara aia nu exista viata. Am vrut la 5 si ceva dupa-amiaza sa iesim la o plimbare intr-un parc din oras, era baricadat. Ca se inchide la 16:30. De fapt in Bordeaux la 7 seara eram numai noi doi in parc. Lumea se baricadeaza efectiv in casa/masina cum se lasa seara. Prin Romania de nenumarate ori eram pe la 10 seara la plimbare prin parc, de la 6-7 seara incepea viata, ne intalneam cu prietenii si mergeam la o masa in oras.

Ca sa nu mai zic ca toate restaurantele (care nu cer 50 de euro pe persoana) ofera aceeasi mancare. Cel mai bine am mancat de la Subway in Franta. In rest orice restaurant oferea doar: un hamburger, ceva salata, ceva cu peste, friptura de vita. Pizza proasta (intr-un loc efectiv ne-a adus-o arsa si pentru ei era normal), benzina la 7+ lei litrul, taxe pe autostrada la greu, un dus-intors de vreo 400 km pe A8 ne-a usurat de 50 de euro, ce sa mai zic, de evitat.

Edited by RedDev, 05 October 2020 - 07:27.


#36
vrajitoruldinoz

vrajitoruldinoz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,362
  • Înscris: 21.06.2016
Mai, nici in DUbai nu se face scho so nici in Finlanda plaja in iunie (ok, stiu ca se face, dar nu la aceleasi temperaturi). Si arabii se pling ca nu-s camile in Bordeuax si indineii ca nu gasesti o ricsa cind ai nevoie. Ideea de a transanta acelasi stil de viata 100% in alta tara cu cultura diferita e prosteasca.
Nu poti s ale ai pe toate, si cu buzele unse si cu salnina in pod. Nu pti s aai intr- alta tara o Romanie din care ai taiat ce nu-ti place si ai lasat ce iti place.
Daca nu-ti placecultura altira in asa hal incit crezi ca nu te poti adapta niciodata, e ok, dar nu poti in acelasi timp sa te plingi ca e nasol pentru medici in Romania. Viata cere niste eforturi, ori una ori alta. Daca ai ales una, nu te mai plingi ca nue ca alta, ai facut-o cu ochii decshisi.

Deci mesajul tau trebuie reformulat asa:
Medicina e o pierdere de timp daca vrei sa stai numai intr-un anumit oras de pe lumea asta, faci rezidentiat in ce nu se cauta in orasul respectiv si dupa aia te apuci si mai faci unul ca poate se cauta, om vedea.
Pentru alti oameni insa care au un minim de vointa de  a face o cariera la nivel cit mai de sus medicina e ok. E mult stres si chin, de aia cere pasiune, adica nu o faci pentru ca o sa cistigi bine ci pentru ca-ti place, altefl nu ai cum sa rezisti. Dar pentru cine face alegerile corecte si are vointa si pasiune, e o profesie deosebita.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate