Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Mezina familiei, Merida BigNine

The Tattooist of Auschwitz (2024)

Se poate recupera numar de telefo...

Upgrade de la MacBook Pro M1 cu 8...
 Ce tip de monitor am nevoie pt of...

Resoftare camera supraveghere

Cu ce va aparati de cainii agresi...

Nu imi platiti coletul cu cardul ...
 Exista vreun plan de terorizare p...

Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024
 Suprasolicitare sistem electric

CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...
 

Cel mai iubit dintre pamanteni

- - - - -
  • Please log in to reply
34 replies to this topic

#19
jimi91

jimi91

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,929
  • Înscris: 08.01.2018

View PostInvoc, on 25 septembrie 2020 - 19:37, said:

În perioada publicării romanului în cauză, regimul comunist adoptase o nouă metodă pentru acele timpuri, aceea de a mima democrația. Dacă sunteți atenți veți vedea că doar unii scriitori, mereu aceeiași - au fost citați mai sus - aveau dreptul la o  anume critică, pentru care drept e posibil să fi acceptat alte compromisuri în schimb, nu știu, presupun. Presupun, pentru că din mesajul lor răzbate dorința limitată de reformare și nu de schimbare politică a regimului. Ca urmare “anticomunismul“ lor a fost un anticomunism “de catifea“, cu “voie de la partid!“.

S-a votat in perioada comunista ? Sa se duca lumea la urne, sa puna stampila pe Ceausescu , avea oponent ?

#20
Affini

Affini

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 25.09.2020
1. Nu a fost dracul asa de negru pe cat se spune.
2. Au mai fost carti anticomuniste sau chiar despre moravurile politistilor si a membrilor de partid, care s-au publicat totusi. Repede acum, imi amintesc de un autor Constantin Munteanu care publica tot dintr-astea. Si foarte explicit.
Lui Preda i-au facut multa publicitate colegii de la Asociatia scriitorilor. Ca doar beau la greu impreuna. Nu e un mit! Altfel erau la fel de cunoscute si celelalte carti.

#21
vladut01

vladut01

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,429
  • Înscris: 23.12.2015
Mai trebuie avut in vedere si impactul cartilor de atunci in general. Volumul tirajului era limitat si deci si impactul. Daca un tiraj se vindea rapid nu era chiar asa de simplu sa mai tiparesti o alta comanda. Intr-o vreme tirajul era mentionat pe undeva pe la sfarsitul cartii. In ultima perioada a comunismului tirajele se redusesera drastic si ca urmare nu s-au mai publicat

#22
inius

inius

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,960
  • Înscris: 02.02.2011
Cel mai iubit dintre pământeni nu e doar un roman anticomunist, e bombă. Cine ar mai fi avut curaj să prezinte un personaj, Petrini, pentru care instaurarea comunismului însemna „era ticăloșilor”?...

Dar Preda era o somitate, era greu de cenzurat. Era director la Cartea Românească și un semizeu printre scriitori. Regimul îi putea cenzura relativ ușor pe scriitori minori, dar cenzurarea lui Preda ar fi declanșat un scandal de pomină. În plus, scriitorul a fost suficient de abil ca să o dea așa, cotită, chipurile că era împotriva abuzurilor din anii '50, care erau oficial denunțate chiar de Ceaușescu. Povestea se încheie undeva la începutul anilor '60, deci înainte de venirea la putere a lui Ceaușescu.

În plus și cenzorii, din câte am mai citit și auzit, erau destul de proști. În Cel mai iubit dintre pământeni sunt vreo trei episoade-cheie în care Preda se pișă cu boltă pe comunism, țin minte că la un moment dat Petrini discută cu tatăl celei de-a doua gagici importante din viața sa, Suzi, și ăla, fost patron de fabrică, îi explică în detaliu de ce capitalismul e mai eficient decât comunismul și de ce naționalizarea a fost o tâmpenie... Întotdeauna m-am întrebat cum a fost posibil să treacă de cenzură acele pagini?! Probabil din prostia cenzorilor, altfel nu-mi explic.

Deși moartea lui trece și acum drept naturală, nu ar fi exclus să fi fost „ajutat” să moară. Ar fi urmat să scrie partea a doua din Delirul, în care cel mai probabil sărăntoaca aia pe care o *ute Ștefan în debutul cărții ar fi ajuns ceva ștăboaică la Partid, iar gagica de la oraș a lui Ștefan probabil urma să și-o fure rău de la noul regim. Iar personajul principal, Ștefan, probabil ar fi pendulat între ele dezvoltând, ca și Petrini, o inevitabilă silă față de noul regim. Și dacă Preda îi făcuse deja portretul lui Antonescu, poate că urma să scrie și despre Dej, Pauker, Teohari Georgescu. Că așa era Preda, scria bildungsromane. Și cine știe ce ar fi scris.

View Postjimi91, on 25 septembrie 2020 - 19:05, said:


Am inteles ca ficatul lui Nichita a fost studiat Posted Image))....era negru si de 3-4 ori mai mare Posted Image)...dar Ceauseasca cica il iubea Posted Image...I-a platit tratamentul , aparent i-a castigat cativa ani

Cunosc pe cineva, acum bătrân, care a fost taximetrist pe timpul lui Ceaușescu și l-a dus de multe ori pe Nichita acasă. Cică avea permanent o sticlă de votcă la el din care trăgea mereu. Când a murit i s-a făcut brusc rău pe undeva, în afara Bucureștiului, parcă undeva prin Oltenia, și a fost adus de urgență la București... doctorii cică s-au îngrozit când i-au văzut ficatul și au știut imediat că e pe moarte și nu mai au ce să salveze.

#23
zurLee

zurLee

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 259
  • Înscris: 30.11.2014
Deci era cel mai betiv dintre pamanteni si cel mai filosof dintre betivi.

#24
Invoc

Invoc

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 223
  • Înscris: 25.07.2013
@ inius   Nu toți cenzorii erau simpli animatori culturali pe la județeana de partid, unii erau scriitori, alții doar încercau scrisul literar; iar cenzurarea se făcea în unele cazuri de către 2-3 cenzori, lectori avizați. Astfel că nu cred că pe Marin Preda îl cenzura oricine, de-aia nu văd “romanul bombă“ la el, ci doar (o)poziția de catifea. De altfel, după Decembrie 1989,  n-a scos nimeni din sertar măcar un singur roman care să fie cu adevărat un “roman bombă“ al epocii cenzurii, al perioadei revolute. Astfel că putem presupune ce ar mai fi scris și Marin Preda.

#25
vrajitoruldinoz

vrajitoruldinoz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,685
  • Înscris: 21.06.2016

View PostAffini, on 25 septembrie 2020 - 19:56, said:

1. Nu a fost dracul asa de negru pe cat se spune.

Nooo, deloc. Preda a murit misterios imediat dupa publicare, dar asta e lejer. Un fleac.

#26
vrajitoruldinoz

vrajitoruldinoz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,685
  • Înscris: 21.06.2016

View Postcristiany, on 25 septembrie 2020 - 18:51, said:

Nu stiu cum a murit, dar cu siguranta a avut grave probleme cu bautura.
La inceputul anilor '70 a fost vazut de multe ori de locuitori din Cotroceni dormind, mort de beat, pe banca in parc.
Si el, ca si Nichita, nu au stiut cum sa-si tempereze dorinta de alcool.

Un om intelgent, mai ales un creator, traind in comunsim are probleme mari de depresie si gasirea unui sens al vietii. De unde dorinta de alcool.

#27
Donald_Duck

Donald_Duck

    Active Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 1,431
  • Înscris: 09.11.2014

View Postvrajitoruldinoz, on 25 septembrie 2020 - 23:01, said:


Un om intelgent, mai ales un creator, traind in comunsim are probleme mari de depresie si gasirea unui sens al vietii. De unde dorinta de alcool.

zi-ne un scriitor d-ala baban, din capitalism, care n-a fost alcoolic.

marin preda si-a publicat "cel mai iubit dintre pamanteni" la editura pe care-o conducea. eu cred ca nici macar n-a fost supusa cenzurii, de altfel cred ca titlul a fost cel care a suparat. marin preda era om de incredere al partidului, parlea direct cu ceausescu, care il respecta. nu intelegeti pe deplin ce insemna in epoca sa fii director de editura.

in alta ordine de idei, titlul, "cel mai iubit dintre pamanteni", e luat din bulgakov, "maestrul si margareta", cuvant cu cuvant. daca s-au prins aia de la partid si au facut conexiunea cu ce a vrut rusul sa spuna :) s-au ingrozit. nu stiu daca e asa, cu siguranta ca preda l-a citit pe bulgakov, coincidenta e mare. dar cati romani l-au citit pe bulgakov? niciunul dintre voi, destul de multi pe atunci. oricum, va dau o informatie in premiera, nici nu stiu daca a mai spus cineva asta, multi stiu.

#28
Alex432

Alex432

    sit at big tables

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,212
  • Înscris: 28.05.2020

View PostInvoc, on 25 septembrie 2020 - 19:37, said:

Ca urmare “anticomunismul“ lor a fost un anticomunism “de catifea“, cu “voie de la partid!“.
Asa este. Era un fel de autocritica, dar asa... soft, a comunistilor marunti de dinainte de Ceausescu.

Nici romanul 'Cel mai iubit dintre pamanteni', nici autorul M. Preda nu au fost anticomunisti.

In roman sunt mentionate niste 'greseli' care s-au facut in prima perioada a comunismului, numita 'stalinista', inclusiv justificarea nevoii comiterii acelor greseli: ca era o necesitate politica atunci sa tii intelectualii si varfurile fostei societati capitaliste inauntru (in puscarie) si nu in libertate, munca fortata la canal, desfiintarea catedrei de Filozofie, punerea de tarani prosti si grobieni in functii de conducere, etc.

Cum putea fi anticomunist acelasi M.P. autor al culegerii de novele "Intalnirea din Pamanturi" care preamareste colectivizarea fortata si combate in  mod stalinist taranii ( "niste ciocoi, chiaburi, scursori ale societatii") care nu vroiau sa li se confiste utilajele agricole, recolta stransa si terenurile - toate fiind proprietatea lor privata ?

#29
Invoc

Invoc

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 223
  • Înscris: 25.07.2013

View PostAlex432, on 26 septembrie 2020 - 04:20, said:

Asa este. Era un fel de autocritica, dar asa... soft, a comunistilor marunti de dinainte de Ceausescu.

Nici romanul 'Cel mai iubit dintre pamanteni', nici autorul M. Preda nu au fost anticomunisti.

In roman sunt mentionate niste 'greseli' care s-au facut in prima perioada a comunismului, numita 'stalinista', inclusiv justificarea nevoii comiterii acelor greseli: ca era o necesitate politica atunci sa tii intelectualii si varfurile fostei societati capitaliste inauntru (in puscarie) si nu in libertate, munca fortata la canal, desfiintarea catedrei de Filozofie, punerea de tarani prosti si grobieni in functii de conducere, etc.

Cum putea fi anticomunist acelasi M.P. autor al culegerii de novele "Intalnirea din Pamanturi" care preamareste colectivizarea fortata si combate in  mod stalinist taranii ( "niste ciocoi, chiaburi, scursori ale societatii") care nu vroiau sa li se confiste utilajele agricole, recolta stransa si terenurile - toate fiind proprietatea lor privata ?

Da, se putea ”critica”, și asta limitat, doar perioada Groza și Dej, până la ”iepoca” lui Ceaușescu! Mai încoace, nu! Se vede clar în toată literatura publicată a vremii!

Edited by Invoc, 26 September 2020 - 08:20.


#30
vrajitoruldinoz

vrajitoruldinoz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,685
  • Înscris: 21.06.2016

View PostDonald_Duck, on 26 septembrie 2020 - 01:23, said:

zi-ne un scriitor d-ala baban, din capitalism, care n-a fost alcoolic.


Unul singur? Umberto Ecco, mort la 84 de ani :D

Poftim, inca unul, ca sa nu zici ca-s rau: Thomas Mann, mort la 80 de ani.
Nu zic ca multi nu au avut probleme cu alcoolul (si altele), ci ca astia ai nostri aveau motive in plus.

#31
rim80

rim80

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,172
  • Înscris: 06.04.2020

View PostzurLee, on 25 septembrie 2020 - 20:39, said:

Deci era cel mai betiv dintre pamanteni si cel mai filosof dintre betivi.
Aceeasi constatare se poate aplica si lui Fanus Neagu.

#32
inius

inius

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,960
  • Înscris: 02.02.2011

View PostInvoc, on 25 septembrie 2020 - 20:50, said:

@ inius   Nu toți cenzorii erau simpli animatori culturali pe la județeana de partid, unii erau scriitori, alții doar încercau scrisul literar; iar cenzurarea se făcea în unele cazuri de către 2-3 cenzori, lectori avizați. Astfel că nu cred că pe Marin Preda îl cenzura oricine, de-aia nu văd “romanul bombă“ la el, ci doar (o)poziția de catifea. De altfel, după Decembrie 1989,  n-a scos nimeni din sertar măcar un singur roman care să fie cu adevărat un “roman bombă“ al epocii cenzurii, al perioadei revolute. Astfel că putem presupune ce ar mai fi scris și Marin Preda.

Serios, încearcă să-l recitești. Eu chiar l-am recitit recent, la începutul anului. Îl am proaspăt în cap. Sunt câteva pagini (un episod l-am evocat mai sus) pe care în tinerețe ai tendința să le sari, că sunt „teoria chibritului”, dar acum mi-e imposibil să înțeleg cum au putut să treacă. Numai un tâmpit nu înțelegea că substanța cărții nu e despre anii 50 ci despre comunism în general.

View PostAlex432, on 26 septembrie 2020 - 04:20, said:

Asa este. Era un fel de autocritica, dar asa... soft, a comunistilor marunti de dinainte de Ceausescu.

Nici romanul 'Cel mai iubit dintre pamanteni', nici autorul M. Preda nu au fost anticomunisti.

In roman sunt mentionate niste 'greseli' care s-au facut in prima perioada a comunismului, numita 'stalinista', inclusiv justificarea nevoii comiterii acelor greseli: ca era o necesitate politica atunci sa tii intelectualii si varfurile fostei societati capitaliste inauntru (in puscarie) si nu in libertate, munca fortata la canal, desfiintarea catedrei de Filozofie, punerea de tarani prosti si grobieni in functii de conducere, etc.

Cum putea fi anticomunist acelasi M.P. autor al culegerii de novele "Intalnirea din Pamanturi" care preamareste colectivizarea fortata si combate in  mod stalinist taranii ( "niste ciocoi, chiaburi, scursori ale societatii") care nu vroiau sa li se confiste utilajele agricole, recolta stransa si terenurile - toate fiind proprietatea lor privata ?

La fel cum a devenit anticomunist unul ca Dan Deșliu! Ai citit Lazăr de la Rusca? Poți să-ți închipui că autorul acestui poem-gunoi, că altfel nu poate fi numit, a ajuns ulterior anticomunist?

#33
Alex432

Alex432

    sit at big tables

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,212
  • Înscris: 28.05.2020

View Postinius, on 26 septembrie 2020 - 17:38, said:

La fel cum a devenit anticomunist unul ca Dan Deșliu! Ai citit Lazăr de la Rusca? Poți să-ți ĂŽnchipui că autorul acestui poem-gunoi, că altfel nu poate fi numit, a ajuns ulterior anticomunist?
N-am citit acel poem, scuza-mi ignoranta, nici nu-l voi citi - viata e prea scurta pentru a pierde vremea cu gunoaie, de orice fel.

#34
Invoc

Invoc

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 223
  • Înscris: 25.07.2013

View Postinius, on 26 septembrie 2020 - 17:38, said:

............................................. Sunt câteva pagini (un episod l-am evocat mai sus) pe care în tinerețe ai tendința să le sari, că sunt „teoria chibritului”, dar acum mi-e imposibil să înțeleg cum au putut să treacă. Numai un tâmpit nu înțelegea că substanța cărții nu e despre anii 50 ci despre comunism în general.



Prin mici complicități ale momentului, care n-au nimic de a face cu naivitatea. La vremea respectivă calitatea romanului politic săltase binișor pe la vecini.

Edited by Invoc, 27 September 2020 - 18:28.


#35
Turnatoriu_de_orza

Turnatoriu_de_orza

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,872
  • Înscris: 14.10.2010

View Postjimi91, on 25 septembrie 2020 - 16:57, said:

In orice caz, cum a fost publicat romanul ? Mai ales ca Marin Preda era anticomunist...cum l-au lasat astia sa traiasca ?

Intreaga viata a lui Marin Preda sta sub semnele necunoasterii. Pe la inceputul anilor 50  M.P a fost la un pas sa faca puscarie.
Practic, s-a lansat semnificativ odata cu nuvela Desfasurarea, unde face vorbire de " inghesuiala" taranilor romani pentru a se inscrie in GAC(CAP)
Astfel, a intrat in gratiile partidului si a fost numit director la Editura Viata Romaneasca.
Totodata s-a lupta cu cenzura in apararea confratilor scriitori.

Moartea lui este, inca, invaluita in mister. I-am auzit pe M. Dinescu si E, Simion vorbind despre aceasta dar fara a fi convingatori. Daca imi amintesc bine, rezultatele autopsiei nu au fost date publicitatii.
De curand, intr-o revista de istorie, s-a scris ca, in mod cert, M.P. a fost omorat de securitate, dar fara a se prezenta dovezi indubitabile.

Oricum, el a fost gasit mort in camera lui de la Mogosoaia, dupa o seara peterecuta cu colegii de breasla.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate