Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...
 probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National
 Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...
 Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...
 

Minunea de la Măgurele: "A fost tras primul puls laser de 10 PW"!

* * * * * 2 votes
  • Please log in to reply
139 replies to this topic

#73
karax

karax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,839
  • Înscris: 14.10.2017

View Postmaccip, on 22 august 2020 - 15:30, said:

Viteza curentului electric e un concept diferit de viteza electronilor.

Viteza curentului electric e viteza cu care se propaga campul electric care pune in miscare electronii. Si e egala cu viteza cu care circula semnalul electric printr-un fir.
Aceasta e un procent bun din viteza luminii( zeci de procente, pana spre 99%, ca idee), dar nu e egala cu viteza luminii, decat daca consideram vidul ca fiind mediul de propagare.
Viteza de propagare intr-un alt mediu e data de permeabilitatea si permitivitatea mediului. Conceptul e extins si cand vorbim de linii de transmitere(cabluri coaxiale), unde aceasta viteza nu e tocmai permitivitatea materialului (cupru) prin care circula efectiv curentul, ci depinde si de geometria liniei de transmitere, frecventa.

Daca vorbim despre viteza cu care se misca electronii intr-un fir, atunci temperatura e cea care conteza cel mai mult. Viteza de drift a electronilor (aia care genereaza curentul, fluxul electronic) e absolut neglijabila in raport cu viteza termica a electronilor, de miliarde de ori ai mica. Pentru o imagine mai clara, electronii se misca cu viteze date de temperatura in mod haotic pe-acolo, iar componenta sistematica(data de curentul electric) e extrem de mica pentru curenti de valori uzuale.

Dar acea viteza de drift e data de densitatea de curent prin fir, de numarul de purtatori de sarcina, nu depinde separat de temperatura. Ma rog, neglijam efecte de ordin inferior gen dilatarea termica care produce o scadere a densitatii de curent din motiv ca creste aria conductorului.
nu exista si o potentare reciproca a electronilor cu campul electric emis?

View PostVincentiu_1981, on 22 august 2020 - 14:41, said:

Ce prostii spui acolo? Curentul sa circule cu viteza luminii? Asta e de tot rasul, nu exista asa ceva. Viteza de deplasare a curentului nu este dependenta de temperatura si nu are nicio legatura cu racirea pana spre 0 K.
Superconductorii se pot obtine prin scaderea temperaturii sub o anumita valoare critica pentru un anumit material, iar atunci cand un material devine superconductor semnifica faptul ca el nu mai opune nicio rezistenta in fata curentului, dar asta n-are treaba cu viteza de deplasare a curentului.

Electronii pot fi accelerati prin alte metode, nu asa. Si ca idee: in spatiu exista electroni care se deplaseaza liber cu viteza care nu are nicio treaba cu temperatura mediului ambiant, ci cu energia care le-a fost imprimata. E ca si cum ai zice ca daca in spatiu sunt 2,7 K, atunci ar trebui ca electronii sa se deplaseze de nebuni cu viteza luminii.
In univers electronii pot fi accelerati pana la viteze relativiste, apropiate de viteza luminii prin efectul compton, prin ciocniri cu alte particule care le imprima energie sau prin explozii de supernove care ii accelereaza puternic. Dar legatura cu temperatura este fix zero.
temperatura inseamna agitatie termica nu? si agitatie termica = miscare. ceea ce in conductori inseamna miscare haotica

View Postmaccip, on 22 august 2020 - 20:31, said:

Stie si el astea, dar face pe desteptul. Ce sa mai inteleaga bietul Karax cand vede ca nici noi nu ne punem de-acord?
vad ca niste useri se contrazic in argumentele lor
ba depinde de temperatura, ba nu are legatura cu temperatura

Spoiler
si viteza in conductor depinde de fiecare electron, deci  depinde de voltaj

#74
Vincentiu_1981

Vincentiu_1981

    Locatie: Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,259
  • Înscris: 02.11.2012

View Postenergizer777, on 22 august 2020 - 21:04, said:

Viteza cu care se propaga ansamblul de electroni în cablu este viteza de drift!

- The individual electron velocity in a metal wire is typically millions of kilometers per hour.
- In contrast, the drift velocity is typically only a few meters per hour.
-The signal velocity is a hundred million to a trillion kilometers per hour.
- In general, the signal velocity is somewhat close to the speed of light in vacuum, the individual electron speed is about 100 times slower than the signal velocity, and the electron drift speed is as slow as a snail.
Citat: http://www.wtamu.edu...city/index.html

Orice încercare de a calcula intensitatea unui curent printr-un fir electric (cu formula I=Q/t) duce la rezultate aberante dacă te apuci sa iei viteza electronilor altceva decât cea de drift, de câțiva metri pe ora.

Viteza curentului electric este cea de drift a electronilor. Va rog sa nu mai aberați. De altfel, vad ca nivelul discuțiilor de aici este foarte jos. Am de-a face cu indivizi care habar nu au de fizica.

Formula aia cuantifica catitatea de sarcini electrice care trece printr-un circuit in unitatea de timp. Si acea cantitate depinde de densitatea sarcinilor electrice si de viteza lor de deplasare. Dar acea viteza de deplasare nu este viteza de deplasare a curentului electric, ci este viteza medie de deplasare a electronilor, care reprezinta acea viteza de drift.

Insa viteza de deplasare a curentului electric nu este data de viteza medie de deplasare a electronilor de-a lungul cablului, ci este data de viteza cu care se propaga semnalul de miscare a electronilor, atunci cand apare o forta care ii impinge. Si in acel moment se formeaza un val de miscare, care va avea o viteza mult mai mare decat viteza de drift cu care se deplaseaza electronii.

Ca daca spui ca viteza cu care se deplaseazsa curentul prin cablu este data de viteza de drift a electronilor, care este de doar cativa m/h, pai atunci am deschide lumina si ar trebui sa treaca baba cu colaci pana se aprinde becul.

Edited by Vincentiu_1981, 22 August 2020 - 23:51.


#75
energizer777

energizer777

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 556
  • Înscris: 27.05.2015

View PostVincentiu_1981, on 22 august 2020 - 23:50, said:

Ca daca spui ca viteza cu care se deplaseazsa curentul prin cablu este data de viteza de drift a electronilor, care este de doar cativa m/h, pai atunci am deschide lumina si ar trebui sa treaca baba cu colaci pana se aprinde becul.

Electronii se pun în mișcare toți odată, de la un capăt la celalalt al firului, cu viteza de drift de ~1mm/s.

Curentul este debitul de sarcina prin secțiunea transversala a unui conductor. Sarcinile nu curg însă cu viteza luminii ci cu viteza de drift.

Un exemplu simplu:

Ai niște electroni liberi, un număr redus, aflați în vid intre plăcile unui condensator și distribuiți uniform în spațiu. Daca aplici tensiune pe condensator, toți electronii încep sa se miște simultan într-o direcție dar nu cu viteza luminii. Curentul de electroni dintre placi apare însa instantaneu din cauza mișcării lor sincrone.

--------
Daca ai niște mingii grele jumătate scufundate în apa si distribuite uniform pe un lac mic, lung de 100 m, deasupra căruia începe sa sufle un vânt constant pe toată întinderea sa cu viteza de 20 m/s, dintr-o singura direcție, mingiile vor începe toate sa se miște în direcția vântului într-un interval de maxim 5 secunde dar nu cu 20 m/s ci cu câțiva cm/s viteza limita peste care nu mai pot accelera din cauza frecărilor cu apa. Cam asa se comporta și curentul electric dintr-un conductor, ca acel flux de mingii împinse de vânt și care merg cu o viteza mult inferioara acestuia.

#76
YalFa

YalFa

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 618
  • Înscris: 02.05.2020
Dar nu-s romanii, ci  prestatori romani angajati la Thales, stiam eu ca proiectul este al celor de la Thales si a fost externalizat catre forta de munca cea mai eftina.
Nu-i romanesc, doar mana de munca, in rest toate drepturile intelectuale apartin Thales, de fapt benificiarul este Thales Alenia subcontractor pt AirbusDefense and Space.
N-au nici o treaba romanii.Aici se vor face testele pt deseuri radioactive pt a se vedea puterea noi arme, dupa care va fi mutata din Romania, daca se confirma puterea acesteia.Posted Image

Iar premiile stiintifice vor fi luat de savantii straini pe baza muncii facute de romani.Romanilor nimic nu li se va da.Nici macar numele pe ultime pagini, doarece totul este Thales.

#77
YalFa

YalFa

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 618
  • Înscris: 02.05.2020
Sa vina deseurile radioactive...
Citam:
La Măgurele, în România, ELI Nuclear Physics (ELI-NP) se va concentra asupra unor aplicații științifice în domeniul fizicii nucleare pe baza unor lasere ultraintense și a unei surse de raze gamma. Acest centru va lucra îndeosebi în domeniul tratării deșeurilor radioactive.

Insusi CNCAN spune:
Potrivit informaţiilor disponibile, sunt mai multe aplicaţii industriale ale unui laser cu dimensiunile celui de la Măgurele, dar unele dintre acestea nici măcar nu sunt cunoscute. Spre exemplu, par­ticulele accelerate cu lasere pot fi folosite în tratarea deşeurilor radioactive.

http://www.cncan.ro/...ructure-eli-np/

So, Franta , Germania de fapt cauta o groapa de gunoi radioactiv, iar acest proiect este o oportunitate deosebita in a se debarasa de  deseurile radioactive din tara lor si de a le depozita in tara lui nimanui, in humele in  "stiintei".
Adevarul este ca in tara lui nimanui fara politici de mediu, se poate absolut orice,Posted Image

View Postkarax, on 20 august 2020 - 10:39, said:

eu nu inteleg o chestie , de ce e nevoie de laser de 10 petawati pentru studii medicale , pentru tratat cancerul?
tu trebuie sa intelegi o chestie fundamentala. Niciodata dar niciodata o tehnologie  high-tech  cand a fost proiectata, nu a fost facuta cu scop
beneific, ci malefic.Ulterior, si-a gasit si aplicabilitate benefica , insa scopul principal a fost scopul malefic,acela de distrugere, de moarte.

Asta inseamna ca laserul tau, nu este pt domeniul medical sau civil , no,este pt domeniul militar.Vezi mai sus ca sunt am dat si sursa finantarii.
Sunt firme din domeniul militar. Acest laser se doreste sa devina o arma cu laser.

Ulterior poate isi va capata  un uz benefic, insa  beneficiarul proiectului este o corporatie militara si nu una civila.

Edited by YalFa, 23 August 2020 - 04:11.


#78
karax

karax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,839
  • Înscris: 14.10.2017

View PostVincentiu_1981, on 22 august 2020 - 23:50, said:

Formula aia cuantifica catitatea de sarcini electrice care trece printr-un circuit in unitatea de timp. Si acea cantitate depinde de densitatea sarcinilor electrice si de viteza lor de deplasare. Dar acea viteza de deplasare nu este viteza de deplasare a curentului electric, ci este viteza medie de deplasare a electronilor, care reprezinta acea viteza de drift.

Insa viteza de deplasare a curentului electric nu este data de viteza medie de deplasare a electronilor de-a lungul cablului, ci este data de viteza cu care se propaga semnalul de miscare a electronilor, atunci cand apare o forta care ii impinge. Si in acel moment se formeaza un val de miscare, care va avea o viteza mult mai mare decat viteza de drift cu care se deplaseaza electronii.

Ca daca spui ca viteza cu care se deplaseazsa curentul prin cablu este data de viteza de drift a electronilor, care este de doar cativa m/h, pai atunci am deschide lumina si ar trebui sa treaca baba cu colaci pana se aprinde becul.
electronii nu is impinsi ci tind ca sa ocupe locurile libere din gaurile de la capatul ce atrage , pe circuitul de intoarcere. ca sa zic asa voltajul este dat de anod. cu cat anodul este mare si are multe gauri , electron holes pe engleza, cu atat electronii pot intra usor si astfel nu is impiedicati sa circule lejer. depinde si de marimea , raza, conductorului , care el insusi este o sursa de voltaj

#79
YalFa

YalFa

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 618
  • Înscris: 02.05.2020
buey karax ia invata tu electricitate din carti si lasa compozitiile poetice Posted Image

#80
Vincentiu_1981

Vincentiu_1981

    Locatie: Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,259
  • Înscris: 02.11.2012

View Postenergizer777, on 23 august 2020 - 02:44, said:

Electronii se pun în mișcare toți odată, de la un capăt la celalalt al firului, cu viteza de drift de ~1mm/s.

Curentul este debitul de sarcina prin secțiunea transversala a unui conductor. Sarcinile nu curg însă cu viteza luminii ci cu viteza de drift.

Un exemplu simplu:

Ai niște electroni liberi, un număr redus, aflați în vid intre plăcile unui condensator și distribuiți uniform în spațiu. Daca aplici tensiune pe condensator, toți electronii încep sa se miște simultan într-o direcție dar nu cu viteza luminii. Curentul de electroni dintre placi apare însa instantaneu din cauza mișcării lor sincrone.

--------
Daca ai niște mingii grele jumătate scufundate în apa si distribuite uniform pe un lac mic, lung de 100 m, deasupra căruia începe sa sufle un vânt constant pe toată întinderea sa cu viteza de 20 m/s, dintr-o singura direcție, mingiile vor începe toate sa se miște în direcția vântului într-un interval de maxim 5 secunde dar nu cu 20 m/s ci cu câțiva cm/s viteza limita peste care nu mai pot accelera din cauza frecărilor cu apa. Cam asa se comporta și curentul electric dintr-un conductor, ca acel flux de mingii împinse de vânt și care merg cu o viteza mult inferioara acestuia.
Electronii nu se pun in miscare toti deodata, ci valul acela de electroni provocat de campul electric pus la capatul unui fir are o anumita viteza, care este acel semnal despre care se spune in articol "The signal velocity"

"The speed at which the shove travels through the line represents the signal velocity. Based on this simple analogy, we would expect the signal velocity to be very fast, the individual velocity to be somewhat fast, and the drift velocity to be slow."

Pe mine ma intereseaza care este viteza de deplasare a curentului prin cablu odata ce cablul a fost conectat la o anumita tensiune. Ori acea viteza trebuie sa cuantifice cat de repede ajunge curentul de la sursa si pana la locul in care isi va produce efectele, cum ar fi un bec.

Din observatie am vazut ca atunci cand se da drumul la curent si se aprind becurile intr-un oras mare se poate vedea cum se propaga aprinderea becurilor in lant, dar viteza aia este mult mai mare decat viteza de drift, care este de doar cativa m/h si mult mai mica decat viteza semnalului sau a propagarii valului, care aia se apropie de viteza luminii.

Pana la urma tot raman niste semne de intrebare si din evidente viteza cu care becurile se aprind intr-un oras nu este nici viteza de drift si nici viteza semnalului, care este prea mare.

#81
maccip

maccip

    45 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,066
  • Înscris: 06.01.2007
Intarzierile alea sunt de la statiile de transformare care au tot felul de electronica si relee ce cupleaza si decupleaza cu o anumita intarziere.

#82
Vincentiu_1981

Vincentiu_1981

    Locatie: Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,259
  • Înscris: 02.11.2012
Ma gandeam ca ar trebui sa se produca o ingatuire pe la fiecare legatura.

#83
energizer777

energizer777

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 556
  • Înscris: 27.05.2015
1) Electronii se pun în mișcare cu viteza luminii dar asta înseamna ca cei de la capătul firului unde se aplica tensiunea V încep sa circule cu 1 mm/s acum iar cei de la 300000 km distanta se pun în mișcare cu 1 mm/s deabia peste 1 secunda (se presupune ca firul conductor are rezistenta zero).

La lungimi realiste ale cablului, mult mai mici ca 300000 km, electronii se pun în mișcare toți instantaneu cu viteza de 1 mm/s.

2) Hai sa zic ca voi ca electronii merg cu viteza luminii, sau apropiata de ea.
O sa calculez curentul printr-un fir de cupru cu secțiune pătrat având latura L=1 mm.

Distanta medie dintre doi atomi de cupru este d=0.258 nm (se găsește pe internet) iar fiecare furnizează câte un electron liber cu sarcina q=1.6*10^(-19) C (sarcina electronului).

Într-o secțiune a firului sunt (L/d)^2 electroni (și atomi).

Daca electronii se deplasează în lungul firului cu viteza luminii, c, atunci prin secțiunea respectiva trec într-o secunda (c*1s / d) * (L / d)^2 electroni adică prin fir trece un curent:

I = q * c * L / d^3 =  2.795 * 10^12 A - o imposibilitate! (viteza electroni presupusa 300000 km/s)

Acum sa zicem ca electronii se deplasează cu v=1mm/s

Va rezulta:

I = q * v * L / d^3 = 9.317 A (viteza electroni presupusa 1 mm/s)

​Este așadar evident ca viteza de drift a electronilor în lungul conductorului de cupru cu secțiunea 1 mm x 1 mm trebuie sa fie foarte mica. Chiar dacă v ar fi 1 m/s, curentul ar ajunge la I = 9317 A.

Edited by energizer777, 23 August 2020 - 18:02.


#84
ech

ech

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 15,667
  • Înscris: 01.09.2006

View Postenergizer777, on 23 august 2020 - 18:00, said:

2) Hai sa zic ca voi ca electronii merg cu viteza luminii, sau apropiata de ea.
Nu a spus nimeni asa ceva. Doar tu repeti ca o moara stricata ca ar spune ceilalti asta.
Ceilalti vorbesc de viteza curentului electric ca ar fi apropiata de viteza luminii..

#85
energizer777

energizer777

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 556
  • Înscris: 27.05.2015

View Postech, on 23 august 2020 - 18:14, said:

Nu a spus nimeni asa ceva. Doar tu repeti ca o moara stricata ca ar spune ceilalti asta.
Ceilalti vorbesc de viteza curentului electric ca ar fi apropiata de viteza luminii..
Tocmai asta am presupus mai sus, ca viteza curentului electric este 300000 km/s și am ajuns la acea aberație scrisa cu rosu.
Nu știți fizica nici la nivel de clasa a 8-a. Nu se poate discuta cu voi ca nu înțelegeți nimic. Nu ai ce sa vorbești cu unul care nu face deosebirea dintre sarcina electrica și camp electric.

Edited by energizer777, 23 August 2020 - 18:36.


#86
ech

ech

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 15,667
  • Înscris: 01.09.2006
Fix asta e problema. Toti vorbesc de camp electric si tu esti singurul care vorbeste de sarcina electrica sustinand ca ceialti vorbesc de sarcina electrica.
Tu cand ceialalti vorbesc de "curent electric" ca ar avea viteza apropiata de viteza luminii tu de ce la bagi in gura ca ar sustine ca electronii ar avea viteza luminii? Doar ca sa faci pe interesantul? Nu prea iti iese ...

Cred ca macip s-a inselat cand spunea ca faci pe prostul ...

#87
energizer777

energizer777

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 556
  • Înscris: 27.05.2015

View Postech, on 23 august 2020 - 18:14, said:

Ceilalti vorbesc de viteza curentului electric ca ar fi apropiata de viteza luminii..

View PostVincentiu_1981, on 22 august 2020 - 23:50, said:

Insa viteza de deplasare a curentului electric nu este data de viteza medie de deplasare a electronilor de-a lungul cablului, ci este data de viteza cu care se propaga semnalul de miscare a electronilor, atunci cand apare o forta care ii impinge. Si in acel moment se formeaza un val de miscare, care va avea o viteza mult mai mare decat viteza de drift cu care se deplaseaza electronii.

Ca daca spui ca viteza cu care se deplaseazsa curentul prin cablu este data de viteza de drift a electronilor, care este de doar cativa m/h, pai atunci am deschide lumina si ar trebui sa treaca baba cu colaci pana se aprinde becul.

Tocmai asta spun analfabeții în fizica de pe forum ca viteza curentului electric nu este cea de drift a electronilor, de câțiva metri pe ora, ci mult mai mare, apropiata de cea a luminii.

Viteza curentului electric este tocmai viteza de drift a electronilor, aia de 1 mm/s sau câțiva metri/ora, ca dacă o faci chiar și 1m/s ajungi la aproape 10 mii amperi într-un fir de 1mm x 1mm secțiune iar dacă o iei cât viteza luminii sau apropiata de ea (chiar și 1/3 din 300000km/s) iți dau valori ale curentului de ordinul a 10^12 A.

Subiectul este despre Laserul de la Măgurele și s-au trezit sa comenteze niște indivizi care nici definiția curentului electric nu o știu.

Edited by energizer777, 23 August 2020 - 19:06.


#88
ech

ech

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 15,667
  • Înscris: 01.09.2006
Toti asociaza notiunea de "curentul electric" cu cea de "camp electric", vitezele lor fiind diferite de viteza de drift a electronilor.
Tu esti singurul pe dos si te mai si crezi destept tare.

Edited by ech, 23 August 2020 - 19:12.


#89
energizer777

energizer777

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 556
  • Înscris: 27.05.2015

View Postech, on 23 august 2020 - 19:12, said:

Toti asociaza notiunea de "curentul electric" cu cea de "camp electric", vitezele lor fiind diferite de viteza de drift a electronilor.
Tu esti singurul pe dos si te mai si crezi destept tare.

Aici este prostia.

Aia toți (niște clone) care asociază curentul electric cu câmpul electric fac o greșeala. Curentul este dat, în realitate, de viteza de drift a electronilor, aia de 1 mm/s, iar câmpul electromagnetic se propaga cu o viteza apropiata de cea a luminii.

Ce mai vreți mai mult decât calculele pe care le-am făcut (vezi postarea mea având text scris cu rosu).

Vino cu calcule, poveștile pe mine nu ma conving. Zici ca iți merge curentul cu ~ 2 - 300000 km/s, pai aplica formula I=Q/t (intensitatea = sarcina supra timp) și vezi ce curent iți curge printr-un conductor de 1 mm^2 în secțiune. Nu iți plac calculele mele vino tu cu altele mai bune. Te aștept cu rezultatele, dar aștept degeaba ca nu știi fizica.

#90
maccip

maccip

    45 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,066
  • Înscris: 06.01.2007

View Postenergizer777, on 23 august 2020 - 18:00, said:

2) Hai sa zic ca voi ca electronii merg cu viteza luminii, sau apropiata de ea.
O sa calculez curentul printr-un fir de cupru cu secțiune pătrat având latura L=1 mm.
Hahha, nu multumim. Nici eu, nici Vicentiu n-am zis asa ceva. Si apoi dintre cei care au citit, tu esti singurul care a inteles asa ceva.
Deci nu mai calcula ca calculezi dejaba.

View Postenergizer777, on 23 august 2020 - 19:27, said:

Ce mai vreți mai mult decât calculele pe care le-am făcut (vezi postarea mea având text scris cu rosu)..
Calculele sunt facute in ipoteza ta cu care nu e nimeni de acord, dupa cum vezi.
Deci vorba nevestei pescarului: tu ai prins pestele, tu sa-l gatesti, tu sa-l mananci!
Eu nu voiam calculele alea.

Edited by maccip, 23 August 2020 - 20:33.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate