Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Recomandare firma vanzare si inst...

Bolt sau Uber

Temperatura vara in casa
 Modem-stick care nu mai merge

cat costa renovarea unui apartame...

Cutie automata Hyundai 7DCT - cu ...

Memorie plina file Documents
 Stie cineva utiliza foarte bine s...

Optiuni Suzuki Grand Vitara

Transport container

deducerea impozit de 15% pentru t...
 Problema restore iTunes!

Predominanta IPhone vs Android pe...

81 de ani de la unul dintre cele ...

Sfat achizitie aparat foto - obie...
 

Minunea de la Măgurele: "A fost tras primul puls laser de 10 PW"!

* * * * * 2 votes
 • Please log in to reply
139 replies to this topic

#19
bumpocbum

bumpocbum

  Senior Member

 • Grup: Banned
 • Posts: 8,853
 • Înscris: 01.10.2004

View Postmirel3003, on 20 august 2020 - 07:32, said:

Faceti-ma si pe mine sa inteleg ca nu sunt la curent cu acest subiect....

Pentru ce a fost proiectat acest laser de 10PW?

Si eu sunt curios pentru ce s-au bagat 356 milioane euro in traznaia aia de la Magurele ? In conditiile in care economia Romanicii e pe butuci, merge doar pe imprumuturi rambursabile...

#20
Vincentiu_1981

Vincentiu_1981

  Locatie: Bucuresti

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 10,251
 • Înscris: 02.11.2012

View Postmaccip, on 20 august 2020 - 03:11, said:

Bai Vicentiule, raxe X nu insamna tratament.
Aia cu deseurile radioactive  e pentru gradinita iar aia cu cancerul e pentur presa.

In aia cu oglinda nu ma bag, tu esti expertul in lasere se pare.
Pe Zamfir l-au dat jos astia de la guvern in urma vocilor celor de-acolo. Eu ziceam acum vreo luna ca n-or sa-l dea, dar uite ca l-au dat.
Guvenrul Romaniei, da?

Avem si un coleg de forum care lucreaza acolo si stie mai bine care-s problemele la locul lui de munca. Ia intreaba-l daca a fost platit de cei de-afara sa-l discrediteze pe Zamfir pe forum.

Si ca idee, de radioterapie cu raze X contra cancerului ai auzit? Nu intru in detalii despre cat de eficiente sau cat de daunatoare sunt la aceasta data terapiile pe baza radiatiilor, dar ca idee la tine raze X nu inseamna nici tratament si nici posibilitatea de a distruge cancerul, adica esti total pe dinafara.
Pentru deseuri ar trebui sa argumentezi ca ar fi pentru gradinita, ca pe celelalte deja ti le-am demonstrat ca sunt minciuni scrise la indicatiile unor cercetatori #rezist, altfel nu se explica minciunile din "minciunele de marketing".

Deci da, astia din guvern l-au dat jos pe Zamfir in urma vocilor de acolo, dar ne referim la niste voci manipulatoare, da?
Si nu am zis ca ar fi fost cineva platit sa faca sau sa zica, ci pur si simplu au fost impotriva lui. Iar discreditarea principala nu s-a facut pe forum, ca forumul este irelevant in comunicarile publice, ci s-a facut cu ajutorul mass mediei care a imprastiat niste voci manipulatoare din sistem, atata tot.

Edited by Vincentiu_1981, 20 August 2020 - 09:16.


#21
energizer777

energizer777

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 550
 • Înscris: 27.05.2015
La intrebarea daca Nicolae Zamfir a ramas directorul ELI-NP (Laserului de la Magurele) dupa demiterea sa din functia de director al IFIN-HH redactia ziarului Hotnews raspunde ca DA!

Citat:
"Deci Zamfir a rămas director al ELI-NP?! (Joi, 20 august 2020, 2:04)

Am găsit un articol din Noiembrie 2019 în care Nicolae Zamfir este citat ca director al IFIN-HH și al proiectului ELI-NP.
Deci pe 14 August 2019 l-au demis din funcția de șef al IFIN-HH dar a rămas director la ELI-NP?!

Citat:
"ELI-NP IS NOW READY TO WELCOME WORLD SCIENTISTS!
11/27/2019
...
"The success of the HPLS (High Power Laser system) implementation is the result of an excellent collaboration between ELI-NP and Thales started in 2013", Professor Nicolae Victor Zamfir, Director of IFIN-HH and of the ELI-NP project. "
https://www.thalesgr...d-scientists-0"

Raspunsul Hotnews:

"N.R. Da. Proiectul ELI-NP nu este inca independent si tine de IFIN-HH. Ar trebui sa devina independent candva. Domnul Zamfir a fost director la IFIN cu un salariu de 13.500 de lei pe luna si conducea si proiectul ELI-NP cu un salariu de... nu stim ca nu vrea sa-l faca public Posted Image"

Sa înțeleg de aici ca Nicolae Zamfir a tras repede, la disperare, niște pulsuri cât încă mai este director al Laserului ca sa rămână în istorie drept primul om care a generat 3, 7, 8 și 10 PW cu un laser?! Ce s-a întâmplat în data de 19 August 2020 la Măgurele rămâne un mister. Trebuiesc clarificări serioase și o echipa internațională cu oameni din tari care nu sunt implicate deloc în ELI-NP care sa certifice ca laserul generează într-adevăr pulsuri de 10 PW care pot fi folosite la experimente.

Edited by energizer777, 20 August 2020 - 09:30.


#22
Lowrider

Lowrider

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 4,111
 • Înscris: 22.05.2005
Vicentiu, tu in ce calitate scrii pe acest topic? Adica e clar ca 90% din cei care scriem aici suntem relativ observatori (ca sa nu spun bagatori de seama), dar tu ce legatura ai cu IFIN-HH si proiectul ELI-NP?
Intreb pt ca te zbati destul de tare sa ne convingi de niste lucruri si sa-l speli pe colegul de joaca al lui Tutankhamon si ar fi fair sa stim cu cine stam de vorba, pt ca altfel poti fi banuit de ceea ce-i acuzi pe altii: ca manipulezi din diverse interese mai mult sau mai putin obscure.

#23
Vincentiu_1981

Vincentiu_1981

  Locatie: Bucuresti

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 10,251
 • Înscris: 02.11.2012

View Postmaccip, on 20 august 2020 - 03:11, said:

Aia cu deseurile radioactive  e pentru gradinita…
De fapt ca sa stabilim mai clar si aici nivelul de gradinita la care te referi: https://www.recyclin...oped-in-vilnius

"We do believe that lasers like SYLOS can be adapted to solve the nuclear waste issue globally without leaving it for future generations to deal with. How soon this could be achieved will depend on the political will of governments, since lasers and infrastructure of this kind could cost up to billions of euros per unit," said Gadonas.

Iata ca despre posibilitatea de a fi tratate deseurile radioactive se vorbeste in mediul stiintific la nivel international, dar numai la noi apar pseudocercetatori #rezist la care posibilitatea nu exista, doar pentru a se pune contra unui om si pentru a se crea scandaluri bazate pe fake news si manipulare.

Daca tu crezi ca e bine sa inghiti pe nedigerate toate manipularile si scandalurile din presa de balta, asta ramane la latitudinea ta sa decizi.

Edited by Vincentiu_1981, 20 August 2020 - 10:16.


#24
karax

karax

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 21,479
 • Înscris: 14.10.2017
eu nu inteleg o chestie , de ce e nevoie de laser de 10 petawati pentru studii medicale , pentru tratat cancerul? si laserul si sursa gamma ar trece prin tumora oamenilor ca prin branza , ori ca sa tratezi iti trebuie de fapt materie pusa intre sursa laser si tumora sau intre sursa gamma si tumora. si prin efectele de imprastiere sa scada puterea razei laser sau a sursei gamma
in cazul asta insa de ce apeleaza la laser de 10 petawati ca sa ii scada puterea cand puteau obtine lucrul asta cu laser obisnuit insa fara materie intre fascicul si tumora? si 1 petawat este prea mult pentru tratarea tumorilor

in problema deseurilor e altceva. nu poti focusa laserul pe fiecare atom sa il dezintegrezi astfel ca te bazezi pe fenomenul de imprastiere. se baga laserul in mediu ce reflecta fasciculul in deseul respectiv spre toti atomii
ce se intampla cand multi fotoni lovesc simultan cativa atomi? exista vreo schimbare in ceva? ce zic schemele lui feyman despre asta?

avand in vedere ca vorbim de deseuri n-ar fi posibil ca laserul sa potenteze prea mult splituirile si sa avem o explozie?

#25
karax

karax

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 21,479
 • Înscris: 14.10.2017
exista ceva calcule cu sanse despre cat de multi atomi din deseuri pot primi prea multi fotoni raportat la puterea laserului, densitatea deseului si felul cum e dispusa structura atomilor si moleculelor?

#26
energizer777

energizer777

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 550
 • Înscris: 27.05.2015
Sunt necesare 10^17 pulsuri de 1 PW pentru neutralizarea a 46 grame Iod 129.

Cu alte cuvinte neutralizare deșeurilor radioactive cu laserul este impractica.

Sursa: https://www.newscien...clear industry.

#27
Vincentiu_1981

Vincentiu_1981

  Locatie: Bucuresti

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 10,251
 • Înscris: 02.11.2012
Tu vezi ca articolul ala e din 2003, iar ce am pus eu e din 2019?

Evident ca sunt obstacole cu atat mai mari cu cat ne aflam la un timp mai indepartat de atingerea nivelului tehnologic necesar pentru realizarea anumitor obiective care necesita un grad avansat de cunoastere, dar asta nu inseamna ca progresul tehnologic nu va putea sa aduca solutiile care acum inca nu sunt puse in practica. Ca daca asa abordam situatia, atunci ar trebui ca cercetarea sa dispara, ca tot ceea ce a fost inventat inainte de a fi inventat nici nu se concepea sa existe.

Propaganda din presa si de la Magurele ne spune ca nu exista cercetare stiintifica si ca nu poate sa existe progres tehnologic, ca daca acum inca nu stim ce va fi peste 1-2 ani sau peste 100 de ani, asta inseamna ca asa va ramane pentru totdeauna. Astia sunt doar niste impostori care nu fac altceva decat sa minta societatea, sa creeze scandaluri fortate si artificiale, sa fie boicotata cercetarea din tara noastra doar pentru scnimbarea unui om din functie prin metode neortodoxe.

Edited by Vincentiu_1981, 20 August 2020 - 12:29.


#28
karax

karax

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 21,479
 • Înscris: 14.10.2017

View Postenergizer777, on 20 august 2020 - 11:29, said:

Sunt necesare 10^17 pulsuri de 1 PW pentru neutralizarea a 46 grame Iod 129.

Cu alte cuvinte neutralizare deșeurilor radioactive cu laserul este impractica.

Sursa: https://www.newscien...clear industry.
pulsurile laserului de la magurele se intampla cu viteza luminii, sau viteza luminii este cea a fasciculului nu si a pulsatiilor? din cate stiu eu singurele lasere capabile sa poata scoate pulsuri atat de repezi is cele cu diode laser, ceea ce nu e cazul la magurele. posibil laserul de pornire ca sa fie dioda laser ca sa obtii pulsuri atat de repezi

cum e la nif de exemplu, se incepe cu laser normal , ce trece prin niste cristale

#29
Tidel_wave

Tidel_wave

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 365
 • Înscris: 17.10.2019
din ce am citit: "Este vorba de construcția a două lasere cu pulsuri ultrascurte de 10PW și a celui mai strălucitor fascicul reglabil de raze gama."
"N-avea cum să ”tragă” într-o țintă cu un puls de 10 petawați, pentru că unele echipamente abia se instalează. Sistemul de transport fascicul nu e gata, trebuie instalate camera de reacție, tinta, detectorii și oglinzile de focalizare, pentru pulsul de 10 PW. Testele care s-au realizat până acum s-au făcut pentru o putere de 0.1 PW, deci de 100 de ori mai mica decat cea anuntata; nu s-a mers mai departe pentru ca este foarte probabil ca oglinda să fie distrusă de un puls cu putere mai mare.
Oglinda costa cam un milion de euro, si fabricarea unei oglinzi noi necesită un timp de circa un an - un an și jumătate, aflăm de la un cercetător ELI-NP, care nu a dorit să îi dăm numele (în partea a treia a articolului vom explica și frica cercetătorilor de a apărea in mass-media). Asta înseamnă că laserul, ca atare, este funcțional în sensul că el poate produce fascicul. Iar, când Nicolae Zamfir spune: “rezultatele testelor de săptămâna trecută confirmă atingerea acestei puteri” de 10 PW, ceea ce vrea să spună, în realitate, e că laserul poate, are capacitatea, in principiu, de a atinge o asemenea putere, nu că a și atins-o printr-un puls de 10 PW ”tras” efectiv."

#30
Lowrider

Lowrider

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 4,111
 • Înscris: 22.05.2005
Bun, deci colegul evita sa ne spuna ce legatura are cu proiectul respectiv, prin urmare se poate deduce ca-l apara cu atata indarjire pe dinazaurul ala batran pt ca el e vreun asistent de-al lui si tocmai a pierdut accesul la niste fonduri numai bune de tocat in vechiul stil mioritic ;)

#31
Corl

Corl

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 529
 • Înscris: 11.04.2006

View PostVincentiu_1981, on 19 august 2020 - 23:15, said:

Sa fim seriosi, tragea laserul singur un puls de 10 PW exact ca a plecat fostul director, Nicolae Zamfir.

Au fost alte interese la mijloc, s-a dorit cu orice pret inlaturarea lui Zamfir, iar asa zisele probleme cu laserul au fost create inclusiv din afara si au avut ca scop exact aceasta inlaturare a lui Zamfir de acolo. Adica toti s-au aliat impotriva lui Zamfir si au sabotat laserul de la Magurele.

As zice sa nu ne mai luam dupa toata propaganda din presa, din UE si de unde mai vine, e doar pentru prostit turma.

Deci o conspiratie care depaseste granitele Europei ca sa il dea jos pe Zamfir . Ma gandesc ca facea el ceva rau din moment ce s-au aliat toti . Si avand in vedere ca nu s-a intamplat nimic in ultimii 10 ani cred ca asta facea . Nimic .

#32
maccip

maccip

  44 ani

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 28,963
 • Înscris: 06.01.2007
Vicentiule, tu nu prea intelegi mare lucru, dar esti tare in clont. Vii, ma plimbi, ma rasucesti, daca erai femeie m-ai fi tinut captiv, ar asa, nope.
Laserul ala foloseste la cercetare stiintifica in domeniul fizicii. Fizica mai apoi e folosita in fel si chip, inclusiv la obtinerea de soiuri de porumb, reparatii de sandale, dar nu obtii soiuri de porumb cu laserul, nici nu tratezi covid, nici nu distrugi deseuri, nici nu repari sandale cu el. Sau nu in mod direct.

Tu poti spune orice prostie iti trece prin cap, pana la un punct esti chiar simpatic, nush de ce am eu simpatia ast apentru tine. Dar de la Zamfir ar fi trebuit sa avem niste pretentii. In opinia mea declaratiile lui sunt de cancan, eu am alte aspteptari si ma bucur ca l-au dat jos.
Stai linistit ca are pensie babana, nu trebuie sa-i duci zacusca. Nu trebuie sa stea acolo 50 de ani ca Isarescu. Lasa sa mai vina si altul, poate mai bun. Ca nu se termina fizica, nici menegmentul odata cu pensionarea lui Zamfir.
Apoi, vazand cine-l apara, tare mi-e ca-i pesedist Zamfir pana in maduva oaselor, comunist chiar. Afara cu el, pesedeul tre sa dispara. Ramane cu titlurile stiintifice, dar cu functiile de management sa ramana cu amintirea. Daca guvernul zice ca nu-i bun, sa-l dea afara si cu asta->basta. Daca nu guvernul, atunci cine?

Uite ca nu se termina fizica odata cu Zamfir. I-au pus baietii retrovizoare, l-au pornit, merge, il mai regleaza. Viata merge inainte. Laserul e o institutie europeana de cercetare, nu-i nici regie autonoma, nici privata nici proprietate de stat. Sunt alte standarde de gandire pe care se pare ca Zamfir nu le indeplineste. Cand s-o face laserul pesedist al lui Burebista de la cazanele Dunarii, sa-l puneti pe el sef acolo.

View PostLowrider, on 20 august 2020 - 13:18, said:

Bun, deci colegul evita sa ne spuna ce legatura are cu proiectul respectiv, prin urmare se poate deduce ca-l apara cu atata indarjire pe dinazaurul ala batran pt ca el e vreun asistent de-al lui si tocmai a pierdut accesul la niste fonduri numai bune de tocat in vechiul stil mioritic Posted Image
Nu. Vicentiu e un baiat bun, eu il cunosc bine, dar cateodata ramane blocat, ruleaza in bucla. A apucat sa intre in discutie si acum se vede obligat sa joace. Cauta pe net, baga citate in engleza. De gandit nu gandeste ca gandirea e in romana si s-ar fi vazut. Din ce am vazut eu, el lucreaza cu ipoteza ca pesedistul e bun si vrea sa demonstreze plecand de la aceasta ipoteza ca .. pesedistul e bun. Adica se invarte in cerc.

Acum e cu Zamfir ca asa a nimerit. Dar maine o sa-l vezi ca e pă probleme dă politica,, deci numitorul comun e in altă zona, n-are treaba el cu laserele, dar desigur, poate gasi citate prin presa  care se potrivesc cu ce vrea el sa sluj-easca.

Edited by maccip, 20 August 2020 - 14:02.


#33
Lowrider

Lowrider

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 4,111
 • Înscris: 22.05.2005
Aaa, ok :D

#34
iladi

iladi

  Guru Member

 • Grup: Moderators
 • Posts: 27,985
 • Înscris: 29.04.2008
Apropos de gradinita, explicati-mi si mie cu ce si cum se alimenteaza laserul pentru a genera o asa putere, ca banuiesc ca nu e de la priza.

#35
Vincentiu_1981

Vincentiu_1981

  Locatie: Bucuresti

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 10,251
 • Înscris: 02.11.2012
De cunoscut de unde sa ma cunosti tu pe mine, Maccip? Aberezi si nu-ti merge sa manipulezi.

Nu stiu pe ce se bazeaza minciunile cu scandalul de la Magurele si ce probleme aveau ei cu Zamfir, insa ceea ce nu-mi place este ca propaganda externa si interna se bazeaza pe niste explicatii ridicole, nedemne de cercetatorii de top care ar trebui sa fie acolo la Magurele.
Adica sa vina ei si sa demonteze toate afirmatiile facute de Zamfir, care erau corecte, cu prezentarea deformata a realitatii si bazata strict pe ceea ce exista acum, inseamna subminarea oricarei cercetari viitoare si a progresului stiintific. Adica o bataie de joc pentru nimic, doar pentru schimbarea unui director?

Pai daca existau anumite probleme cu Zamfir ar fi trebuit sa ni se spuna mai clar care sunt alea si sa fie transparenti, dar nu sa vina cu cercetatori care raman sub anonimat cu declaratii facute ca si cum ar fi niste habarnisti de pe niste forumuri.

View Postmaccip, on 20 august 2020 - 14:14, said:

Vicentiule, tu nu prea intelegi mare lucru, dar esti tare in clont. Vii, ma plimbi, ma rasucesti, daca erai femeie m-ai fi tinut captiv, ar asa, nope.
Laserul ala foloseste la cercetare stiintifica in domeniul fizicii. Fizica mai apoi e folosita in fel si chip, inclusiv la obtinerea de soiuri de porumb, reparatii de sandale, dar nu obtii soiuri de porumb cu laserul, nici nu tratezi covid, nici nu distrugi deseuri, nici nu repari sandale cu el. Sau nu in mod direct.

Tu poti spune orice prostie iti trece prin cap, pana la un punct esti chiar simpatic, nush de ce am eu simpatia ast apentru tine. Dar de la Zamfir ar fi trebuit sa avem niste pretentii. In opinia mea declaratiile lui sunt de cancan, eu am alte aspteptari si ma bucur ca l-au dat jos.

Uite aici, daca nu intelegi sau te faci ca nu intelegi ce spun:

View PostVincentiu_1981, on 20 august 2020 - 01:04, said:

Nu a spus nimeni ca laserul ar vindeca cancerul, ci ca cu ajutorul cercetarii intreprinse cu laserul acesta si cu altele exista posibilitatea de a se gasi tehnologii care sa duca la vindecarea cancerului, deci asta nu este nicio dezamagire si nu este nici minciuna. Posibilitatea exista.

Si am treaba cu stiinta, dar vad ca-ti place si tie sa minti la fel ca cercetatorii aia care raman sub anonimat, ca sa nu se faca de ras ca au facut niste rapandule de afirmatii care nu au nicio legatura cu cercetarea stiintifica, ci cu o gandire primitiva mai degraba sau cu minciunile #rezist.

Edited by Vincentiu_1981, 20 August 2020 - 14:43.


#36
maccip

maccip

  44 ani

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 28,963
 • Înscris: 06.01.2007
Nu te-ai schimbat deloc Vicentiule. Indaratnic ca un catar in mijlocul drumului.
Nu ai la suflet cercetatorii, doar pe pesedisti. N-ai niciun motiv sa fii ca mamae, totusi ai mai multe clase ca ea, ultima data stiam ca erai intr-a 12a.

View Postiladi, on 20 august 2020 - 14:36, said:

Apropos de gradinita, explicati-mi si mie cu ce si cum se alimenteaza laserul pentru a genera o asa putere, ca banuiesc ca nu e de la priza.
Puterea respectiva e in impulsuri foarte scurte, daca ar scoate 10PW in continuu, ar trebui alimentat de vreo 5000 de planete Pamant, la productia curenta de vreo 2TW.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate