Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Avocatul Poporului vs European Om...

Recomandari firme pentru draperii...

Receptie Eutelsat 5 West. Este po...

Poti receptiona semnal de la mai ...
 Cabluri HDMI 2.1 de 4m-5m care sa...

Zoom comparat cu Google Meet

Monitor/Display wireless?

Pornire greoaie dupa cateva zile ...
 De la un proiect scris in python ...

Audi A4 B9 quattro 190 CP!

Tepari la pariuri pe TikTok

Banca imi cere justificativ fondu...
 schema pcb ELECTRA CIM150 PAS

Probleme stomac

Sfat achizitie bicicleta oras

Canalele Sky Showtime 1 și S...
 

Despre munca pe timpul facultatii

- - - - -
  • Please log in to reply
69 replies to this topic

#55
aaaa4567

aaaa4567

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,490
  • Înscris: 18.10.2011

View Postvrajitoruldinoz, on 07 august 2020 - 03:34, said:

Se incalzeau cu bani, plateai sute de lei la curent, motorina etc.



Ca de obicei pare ca nu ai iesit din casa in viata ta.
Foarte multi (majoritatea?) fac facultati asa, aiurea, ca sa fie o hirtie. N-au nici un interes in facultate, se copie la examene de se rupe, au restante si rereuri si rerereuri etc.
Profesorii nici ei nu s eomoara deloc cu interesul, ii doare la basca de multe ori, nu stiu sa predea, citesc din cartea lor, eventual o si vind, sint insi care nu au nici o publicatie importanta, nici o vocatie etc. Nu toti, dar destui.

Sau ma rog, asa era pe vremea mea, o fi altfel acum?
Bineinteles, vezi ce am zis mai sus.

O data, ca majoritatea facultatilor nu au un debuseu profesional bun, real, majoritatea industriilor sunt moarte sau instabile, la stat se intra pe pile si asta vizeaza multi (dau fiindca au pe cineva in sistem etc etc). Pe parcursul anilor, studentii incep sa realizeze asta, ca sansele de angajare sunt reduse, sau ca e multa pilaraie, sau ca salariile sunt proaste etc etc si atuni se demotiveaza (asta in afara celor care au intrat si ei ca sa fie). Si continua cu un job pe care il gasesc in timpul facultatii. Cel putin ala merge, e in mana, au deja experienta... Mai sunt si cei care se angajeaza si invata la fata locului ce au nevoie, dar chestia ca e ca ce se face in facultate are tangente prea vagi cu ce vor sa faca ei. Sunt oameni care au dat la politehnica si vor sa se faca designeri grafici. Nu prea le foloseste ce se face in facultate, raman pentru diploma...

Profesorii lasa vadit studentii sa copieze - laboratoare, teme, in fapt sa si vrei sa faci si nu esti lasat, nu ai pe cine intreba uneori. Multi s-au bagat in profesorat pentru ca era cam singura optiune comoda (industriile erau chiar moarte in anii 90) sau s-au bagat spre pensie ca sa aiba job de backup, destul de comod si part time, in paralel cu cel din industrie sau mici afaceri pe care le mai au. Nu au nicio valenta academica, e suficient sa iasa banul, sa aiba un curs stufos ca sa para ca e materie importanta etc etc.

Edited by aaaa4567, 07 August 2020 - 09:29.


#56
MinettoMatoi

MinettoMatoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,004
  • Înscris: 04.09.2018
vraji, ai dreptate ca e dezastru, se face scoala aiurea si de forma la noi in majoritatea cazurilor, insa eu ma referam intr-o societate unde se invata cum e in afara, am mai precizat ieri inainte sa raspunzi cu mesajul unde zici ca profii  nu isi dau interesul, am precizat ca nu vb de invatamantul de la noi unde e praf. Ma refer in afara unde se face carte in facultati, dar una doua ii vezi la terase aducand bere la oameni pe vacante, cand puteau sa se distreze, sau mai rau, dupa ore, cand si asa e enorm de invatat. Nu ma refer la aia care au placere sa faca asta, ci la cei nevoiti. Si asta e ideea, ca intr-o societate buna, nu va fi nevoie sa se ajunga la asta.
De ex in Germania multi abandoneaza deja din liceu de greu ce este, ca au si 10 ore pe zi parca, chiar un coleg de forum aici undeva a zis ca are copilul acolo si stau ei acolo, si ca Realschule deja din clasa 9-a e dezastru de greu.
Si daca iti termina unii destepti, lasa-i sa invete ! Fa sa nu mai fie nevoie sa dea cola la oameni pe unde o da, si daca ei nu vor asta. Lasa-i dupa ore sa se distreze adica timpul ala infim care le mai ramane, lasa-i in vacante sa se distreze, ca apoi tot tu ai nevoie de ei in societate. Dupa aia 40 ani sa-i tot pui la munca.

Pe ce se bazeaza o tara ? Pe industria grea, electronice, etc de exportat, si aia ti-o tin desteptii aia. Aia le proiecteaza si asa mai departe. Medicii iti tin o societate sanatoasa, magistratii tin ordinea, etc. Dar nemtii fac asta din fericire, desi nu chiar cum ar trebui. Dupa mine banii aia de la stat ar trebui sa fie cat un salariu de debutant, deci cam 1000 Euro, nu 600, la niv anului 2000 cum stiu eu, adica la vremea aia, ca si studentul trebuie sa stea undeva, sa manance, sa isi faca vacanta ca si unu care lucreaza.
Si dupa aia iei tu jumate inapoi, plus ca te scoti din cauza la cat bine face societatii, scoti de 10 ori mai mult.
Ca vrea el 3000 Euro, e treaba lui, aia este deja altceva, sa lucre daca vrea.

#57
vrajitoruldinoz

vrajitoruldinoz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,609
  • Înscris: 21.06.2016
Nu ce spui tu MMule se afara, ca in Germania sa lucrezi ca student la munca de jos e standardul nu excepția! Ca și in America.
Și văd ca se descurca și cu învățatul. Nu poti sa spui ca realizările absolvenților noștri sint mai prețioase. Atunci se pare ca munca aia e buna.
Părerea mea e ca studentul trebuie sa aibă skin in the game, chiar dacă e gratis sa facă eforturi ca numai așa își da interesul.

#58
sSorsy

sSorsy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,360
  • Înscris: 24.03.2017

View Postredmartian, on 06 august 2020 - 17:43, said:

Eu nici acum, cand am 27 ani, n-am apucat sa sarut o femeie!
La curve ai incercat?

#59
MinettoMatoi

MinettoMatoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,004
  • Înscris: 04.09.2018
vraji, si daca muncesc nu e normal, stiu si eu ca muncesc si in Germania dar ca vor mai mult, asta e altceva, insa da, poate nu le ajunge cum ar trebui, am zis ca trebuia ajutorul sa fie cat salariul unui debutant ca sa ajunga mai ca lumea. Dar nu inteleg cum esti deacord cu asta cand e atata de invatat, ce sa aiba in game ? Sa munceasca ca prostul in prostie, nu vad utilitatea daca nu munceste pe domeniul lui macar, dar in domeniul lui am zis, facultatea are grija sa faca practica si tot ce trebuie pentru asta. Doar sa se imbogateasca niste unii in loc sa le dea 3-400 Euro in plus la aia 600, sa mai aiba si ei viata, daca parintii nu au posibilitate.

Ai zis o prostie, scuze ca spun ! Mare prostie, in Germania nu se duc la facultate tot prostii, de forma, care vor doar diplome, se duc doar cei ce vor sa invete, care simt ca ala le e drumul, pentru aia ca e gratis si au ajutor de la stat sau de la parinti, nu e un criteriu pentru a stabili doza de seriozitate si interes, ci din contra, le da posibilitatea ca in putinul timp liber sa se distreze, relaxeze, si in vacante.
Gandeste-te ca din liceu nu ies decat mai putini, am zis din clasa 9-a in colo chiar si din Realschule pana la licetu e crunt, si pana sa inceapa liceul intr-a 11-a, cine trece de aia e elita cam, destept, ala nu se duce la fac si sa fie motivat doar ca nu ar fi gratis sau ca ar trebui sa munceasca ptr cazare si altele.
E munca omule, studentul nu trebuie sa faca altceva decat sa se duca la cursuri, sa scrie, sa invete la greu, sa se duca la biblioteca sa studieze personal, sa scoata informatii, sa faca proiecte, sa le prezinte, sa se duca la practica, sa invete, sa fie atent, atat ! Asta e munca lui titanica, ramane f putin timp liber.
Eu am impresia ca tu nu ai trecut pe la inginerie sa vezi ce munca ai, si ca nu ai nevoie de o alta inutila. Ai impresia ca acolo e joaca si de ce sa piarda timpul acas, sa munceasca domne ca si cum dincolo nu e munca.

Edited by MinettoMatoi, 09 August 2020 - 14:37.


#60
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,772
  • Înscris: 20.10.2015

View PostMinettoMatoi, on 09 august 2020 - 14:35, said:

Ai zis o prostie, scuze ca spun ! Mare prostie, in Germania nu se duc la facultate tot prostii, de forma, care vor doar diplome, se duc doar cei ce vor sa invete, care simt ca ala le e drumul, pentru aia ca e gratis si au ajutor de la stat sau de la parinti, nu e un criteriu pentru a stabili doza de seriozitate si interes, ci din contra, le da posibilitatea ca in putinul timp liber sa se distreze, relaxeze, si in vacante.

Nu "vor sa invete" doar, vor sa stie sa faca fata muncilor cerute.
In Germania cand mergi la interviu nu conteaza varsta, sexul si diploma. Asta pentru ca cei care te evalueaza SUNT COMPETENTI.
In Romania sunt slabi si folosesc diploma pe post de justificare.

#61
vrajitoruldinoz

vrajitoruldinoz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,609
  • Înscris: 21.06.2016
Nu stau sa caut acum statistici dar garantez că-s mai mulți cu studii superioare in Germania ca in România deci ma îndoiesc ca se duc numai cei ce vor sa învețe e o afirmație valida.

#62
MinettoMatoi

MinettoMatoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,004
  • Înscris: 04.09.2018
Tsunami, sa stii ca le si place, pe multi am auzit "vreau sa devin un inginer bun man", il pasiona, normal ca paralel era si sa fie competent, clar asta. Ai dreptate, la angajare nu prea conteaza diploma, sexul si varsta, insa discutabil, sincer nu cunosc chestia asta ca sa-ti zic sigur, ca nu am avut tangenta cu asta acolo.
Insa de ex daca vrei sa faci scoala profesionala cumva ptr banca, nu poti daca nu ai bacul. Daca vrei sa te angajezi la un magazin de calculatoare nu prea merge fara bac, nu te ia in seama de la inceput. De parca nu pot sa ma pricep la calucri fara bac, e doar un exemplu.
De ex la oficiu de munca. cand sa te recomande catre ce ramura sa mergi, iti da un test de inteligenta din ala abstract, daca nu-l faci ca lumea zice ca ai nivelul x, nu conteaza ca nici unii profi univ nu fac testele alea, sau ca te pricep f tare in retele sau calculatoare. Au probleme acolo, poate in SUA e cum zici tu, adica sa te ia strict pe competente in domeniul cerut.

Nu are cum sa fie procent de cei cu studii superioare din populatie (nu nr de persoane) mai mare in germania decat in ro, dat fiind ca la noi mai toti fac o facultate ca se face cum se face la noi, la noi pana in 2011 se lua bacu cam cu 80-90 %, acum cu un 65-70, tot destul de mult. In Germania multi nu intra in bac, abandoneaza pana la bac ca e criminal de greu, lucru care la noi nu este. Avem aici dar am uitat useru, care e acolo cu copilul si confirma asta, de fapt de la el stiu, s-a discutat la topicul Germania despre asta din poiana.

#63
AlexEn

AlexEn

    Spoiled brat

  • Grup: Moderators
  • Posts: 21,903
  • Înscris: 18.12.2007

View Postvrajitoruldinoz, on 09 august 2020 - 21:22, said:

Nu stau sa caut acum statistici dar garantez că-s mai mulți cu studii superioare in Germania ca in România deci ma îndoiesc ca se duc numai cei ce vor sa învețe e o afirmație valida.

Depinde daca iei in calcul facultatile facute pe bune sau doar diplomele emise, si de universitatile traditionale cat si de fabricile de diplome.
Cantitate rareori inseamna calitate.

#64
carolinaherera

carolinaherera

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,343
  • Înscris: 18.12.2019

View Postbusiness11, on 06 august 2020 - 15:58, said:

In Austria in timpul meu de studentie, aproape toti studentii munceau cate 12-15-20 de ore pe saptamana pe langa facultate. Putini studenti stateau cu cucul la soare, asta doar atunci cand parintii aveau destui bani sa le plateasca un apartament copilului si pe langa asta sa ii mai si ofere bani de cheltuiala (un student in Viena, care sta la camin sau intr-un apartament, are nevoie lunar de cel putin 800eur ca sa se intretina, fara sa mai iau in considerare cheltuieli precum iesitul la o cafea, o haina sau stiu eu ce).

Si eu am fost nevoit sa lucrez timp de 6 ani de zile, in paralel cu facultatea, deoarece parintii nu erau in stare sa imi plateasca un apartament la Viena, banii pentru mancare si alte cheltuieli. Am lucrat in diferite domenii care nu aveau nici o legatura cu domeniul pe care l-am studiat. Dar fiecare experienta capatata m-a ajutat intr-un fel sau altul sa ma dezvolt. Si asta este faza cea mai importanta, in primul rand capeti experienta in diferite domenii (spre exemplu ca si vanzator pe undeva, esti obligat sa vorbesti si sa comunici cu clientii, lucru care te ajuta sa devi mai social, sa te deschizi mai mult) si in al doilea rand inveti sa iti administrezi bugetul lunar.
felicitari!

#65
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,772
  • Înscris: 20.10.2015

View PostMinettoMatoi, on 09 august 2020 - 23:16, said:

Tsunami, sa stii ca le si place, pe multi am auzit "vreau sa devin un inginer bun man", il pasiona, normal ca paralel era si sa fie competent, clar asta. Ai dreptate, la angajare nu prea conteaza diploma, sexul si varsta, insa discutabil, sincer nu cunosc chestia asta ca sa-ti zic sigur, ca nu am avut tangenta cu asta acolo.
Insa de ex daca vrei sa faci scoala profesionala cumva ptr banca, nu poti daca nu ai bacul. Daca vrei sa te angajezi la un magazin de calculatoare nu prea merge fara bac, nu te ia in seama de la inceput. De parca nu pot sa ma pricep la calucri fara bac, e doar un exemplu.

Mi-ar placea sa vod posibilitatea unei certificari, nu neaparat o diploma de bac sau inginer
Adica, daca esti competent sa fii in stare sa sustii cateva teste in inginerie fara obligativitatea scolii.

Seful meu din Canada nu avea nici liceul terminat (Engineering Manager)
La fel in petrol gasesti multi oameni cu experienta fara facultate dar cu multa experienta in spate, ingineri

#66
vrajitoruldinoz

vrajitoruldinoz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,609
  • Înscris: 21.06.2016

View PostAlexEn, on 10 august 2020 - 16:44, said:

Depinde daca iei in calcul facultatile facute pe bune sau doar diplomele emise, si de universitatile traditionale cat si de fabricile de diplome.
Cantitate rareori inseamna calitate.

In general tarile ddezvoltate au multi oameni procenbtual cu studii "superioare" . Romania era foarte jos pina in 2000 si nu stiu daca a recuperat chiar si cu fabricile de diplome.

Daca te uiti aici, Germania are procentaj dublu:

https://ourworldinda...tiary-education

#67
MinettoMatoi

MinettoMatoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,004
  • Înscris: 04.09.2018
Tsunami, depinde ce inseamna inginer in SUA. De ex prietenul nostru de fam zice ca e inginer, a facut scoala 6 luni si e inginer in administrarea piscinei de la bloc, instalatiei de la bloc, adica admnistrator in toate problemele blocului, poate la ei inseamna cumva calificat, specialist, nu in sens de om care inoveaza. Sigur ca in cazuri multe se poate cere o testare pe domeniu ca e mult mai bine asa cum zici.
Si chiar m-a deranjat ca nu exista asa ceva in Germania, nu te test pe domeniu, daca n-ai scoala de meserii nu te ia chiar daca te pricepi f bine. Iti da nu stiu ce teste de inteligenta, iti cere bacu, niste aberatii.
Dar sa proiectezi un pod, tren, bloc, motor, vapor, avion, nu poti face fara 4-5-6 ani de facultate dura. Ca eu in sensul ala am zis inginer.

Edited by MinettoMatoi, 12 August 2020 - 15:10.


#68
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,772
  • Înscris: 20.10.2015

View PostMinettoMatoi, on 12 august 2020 - 15:09, said:

Tsunami, depinde ce inseamna inginer in SUA. De ex prietenul nostru de fam zice ca e inginer, a facut scoala 6 luni si e inginer in administrarea piscinei de la bloc, instalatiei de la bloc, adica admnistrator in toate problemele blocului, poate la ei inseamna cumva calificat, specialist, nu in sens de om care inoveaza.

Inginer nu inseamna administrator sau tehnician
Poate se ocupa de intretinere preventiva, face statistica si probabilitati, propuneri de economisirea energiei in functie de utilizarea piscinei
Propune periodizarea verificarilor instalatiilor de epurare, a aparateor de control a calitatii apei, a temperaturii si alte metode de eificentizare
Verifica tehnicienii care se ocupa fizic de intretinere/curatare/colectare de date si face prezentari pentru a propune solutii noi cu calculul bugetului, etc, raspunde in fata controalelor primariilor si raspunde de siguranta utilizarii piscinei

Cam la asta ma gandesc cand zici ca e inginer la piscina
Daca piscina e mare, se justifica salariul unui inginer d-asta

#69
MinettoMatoi

MinettoMatoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,004
  • Înscris: 04.09.2018
Pai asta zic, deci ma tromboneste cu "am facut 6 luni de curs si am iesit inginer", nu ?

#70
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,772
  • Înscris: 20.10.2015

View PostMinettoMatoi, on 15 august 2020 - 17:42, said:

Pai asta zic, deci ma tromboneste cu "am facut 6 luni de curs si am iesit inginer", nu ?

Nu stiu Minetto.
Poate avea experienta si a invatat in 6 luni doar ce trebuie sa faca.
Pentru mine cloegiul de n ani nu e necesar sa faci inginerie.
Il poti intreba ce face anume. Daca CREAZA indiferent ce, specificatii pentru furnizori, sisteme de calitate pentru eficientizare, proceduri de conservare a energiei, de siguranta etc, atunci poti spune ca e inginer, daca face doar munca de intretinere PE BAZA SPECIFICATIILOR, atunci nu e inginer

Uite inca una, la mine in lumea mea ingineria se numeste cel care APLICA stiinta in munca lui.
Daca vrei iti dau si un exemplu de la mine de la munca

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate