Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Arzator dublu aragaz.

Presiune Centrala Ariston.

DVR 4 canale functioneaza cu un ...
 Redactare CV

Limite maxime amenzi contraven...

Folie protectoare pentru ecrane (...

Spalare masina sau nu
 Alternative la "we are sunset...

Încheiere penala dezinvestire

Traducere limba spaniola

Family Sharing "Ask to buy...
 CI+ (Telekom) și TV JVC

Umiditate Beci

Ariston decupleaza incalzire calo...

Retea interioara CATV proasta. So...
 

Important - instalare slack 10.1

- - - - -
  • Please log in to reply
21 replies to this topic

#1
soare

soare

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 14
  • Înscris: 22.02.2005
sal,
ma poate ajuta cineva cu instalarea pt slack 10.1 (cat hdd e nevoie, etapele instalarii, etc) pentru ca nu am folosit niciodata linux...
multumesc anticipat :worthy:

#2
cianura

cianura

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,754
  • Înscris: 19.01.2004
Nu iti recomand Slackware daca nu ai mai avut de-a face cu linux niciodata. Daca nu stii pachetele, vei avea probleme mari cu dependintele de biblioteci, slackware face treaba proasta in a rezolva aceste dependente intre binare si biblioteci. Vezi si tu un suse, Fedora, mandrake, Ubuntu...

#3
Ciurica

Ciurica

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 854
  • Înscris: 08.12.2004
Nu te mai lua dupa cei ce spun sa nu incepi cu Slackware... este intradevar mai greu.. insa vezi exact ce poate sa faca Linuxul... daca incepi cu o distributie care nu cere nimic de la tine... si e drept, iti da un OS perfect functional si stabil, nu o sa afli niciodata ca se poate si altfel.
Slackware... cere maxim 3 Gb... asta daca sunt instalate toate managerele de ferestre (KDE, Gnome.. ). Bine acum nu stiu daca 10.1 mai are Gnome inclus pe CD.

La instalare.. este relativ simplu.
Din meniul frumos colorat, scris in ncurses, iei toate optiunile in ordinea in care apar: alegi partitia de swap, selectezi unitatea optica de unde iei pachetele... si de preferat alegi full install.. nu ocupa mult si in mare pentru un Home user care vrea sa invete din toate cate ceva.. iti trebuie cam tot ce e pe acolo. Oricum... gasesti in /usr/doc/Linux-HOWTO foarta multa documentatie... faci o mica lectura 2-3 ore si o sa te descurci foarte bine. Bafta!

Later Edit: apropo... mai intai sa citesti ceva despre recompilarea kernelului... Slackware nu prea stie de module suplimentare pentru diverse componente hardware (mai putin sunetul -- te ajuta ALSA) .. la restul esti pe cont propriu.. ori cauti pe net binare de drivere pt. fiecare in parte.. ori (make dep ; make modules; make modules_install ; make bzImage ..) mai departe te descurci!

Edited by Ciurica, 31 March 2006 - 09:02.


#4
retele

retele

    Acest etern fabulos

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,788
  • Înscris: 29.04.2004
și eu cred că pentru un începător e esențială o distribuție cât mai accesibilă și mai automatizată în instalare, Slackware în mod evident e pentru avansați.
Îmi aduc aminte de acum mulți ani, când am pus mâna pe un cd cu Suse de încercare de la Chip, cred că se instala pe o partiție FAT. La instalare, n-a reusit să detecteze placa video, astfel încât a rămas în linia de comandă. Am tastat la întâmplare niște comenzi de Dos, sperând să meargă ceva. După vreo juma de oră de joacă, eram ferm convins că Linuxul era pentru experți, și în același timp total neinteresant, ceea ce în esență e complet eronat.

Pentru un începător total năuc, eu unul cred că ceva gen Knoppix e mult mai indicat.

#5
adissan

adissan

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 99
  • Înscris: 13.06.2005

View Postsoare, on Mar 21 2006, 07:56, said:

sal,
ma poate ajuta cineva cu instalarea pt slack 10.1 (cat hdd e nevoie, etapele instalarii, etc) pentru ca nu am folosit niciodata linux...
multumesc anticipat :worthy:
http://www.slackware...Essentials2.pdf   Cartea "Slackware Linux Essentials" editia a doua tradusa in limba romana.
www.slackware.com.ro - adresa de web a Comunitatii Slackware din Romania
Versiunea curenta este 10.2 si se asteapta lansarea versiunea 11.

#6
linuxake

linuxake

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 64
  • Înscris: 15.12.2005

View Postcianura, on Mar 21 2006, 14:04, said:

Nu iti recomand Slackware daca nu ai mai avut de-a face cu linux niciodata.

Si de ce ma rog?

View Postcianura, on Mar 21 2006, 14:04, said:

Daca nu stii pachetele, vei avea probleme mari cu dependintele de biblioteci, slackware face treaba proasta in a rezolva aceste dependente intre binare si biblioteci. Vezi si tu un suse, Fedora, mandrake, Ubuntu...
Esti sigur?
Ai auzit de swaret sau slapt-get?

Recomand pentru inceput o distributie minimala, ca de ex. SLAX, care este bazat pe slackware, dar in acelasi timp este si un excelent cd-live.
Pe DistroWatch.com se poate gasi versiunea 5.0.6, care are un installer usor de folosit.
Doritorilor de a avea un dual-boot windows+slax, le ofer asistenta tehnica pana la reusita deplina, chiar si la multiboot (windows+mai multe linux-uri), evident free  :D

#7
cianura

cianura

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,754
  • Înscris: 19.01.2004

View Postlinuxake, on Apr 9 2006, 23:18, said:

Si de ce ma rog?
Tocmai pt ca sta foarte prost la capitolul rezolvare de dependente. Un incepator de linux nu cred ca s-ar descurca sa lanseze la linie de comanda, sa vada ce biblioteca ii lipseste si sa caute pe net biblioteca. Instalarea insasi a Slackware poate duce la dependente nesatisfacute.

View Postlinuxake, on Apr 9 2006, 23:18, said:

Esti sigur?
Ai auzit de swaret sau slapt-get?
In momentul de fata folosesc swaret dupa ce am folosit o perioada slapt-get. Crede-ma ca stiu ce spun si swaretul da chix-uri la rezolvarea dependentelor. Nu se compara cu ce are debianul sau redhat. Slackware e mai curat decit alte distributii dar asta e marea buba a lui. Lipsa unui instrument puternic de management de fisiere il face un "no go" pt cineva care nu a vazut in viata lui un linux.

#8
linuxake

linuxake

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 64
  • Înscris: 15.12.2005

View Postcianura, on Apr 10 2006, 08:51, said:

Tocmai pt ca sta foarte prost la capitolul rezolvare de dependente. Un incepator de linux nu cred ca s-ar descurca sa lanseze la linie de comanda, sa vada ce biblioteca ii lipseste si sa caute pe net biblioteca. Instalarea insasi a Slackware poate duce la dependente nesatisfacute.

In momentul de fata folosesc swaret dupa ce am folosit o perioada slapt-get. Crede-ma ca stiu ce spun si swaretul da chix-uri la rezolvarea dependentelor. Nu se compara cu ce are debianul sau redhat. Slackware e mai curat decit alte distributii dar asta e marea buba a lui. Lipsa unui instrument puternic de management de fisiere il face un "no go" pt cineva care nu a vazut in viata lui un linux.
Si totusi orice efort, merita!

Nu vreau sa par rautacios, dar un incepator se poate descurca destul de usor in slack, citind inainte, cu mare atentie aceasta carte, eventual si cu putin ajutor din alta parte (ex. acest forum)
Personal, cand am instalat prima data Slax, nu stiam mare lucru, nu ca acum as fi guru in materie, dar am invatat sa ma descurc pe cat posibil singur.

In alta ordine de idei, inainte de a incepe sa postez pe acest forum, am incercat sa ma loghez cu userul folosit pe celelalte forumuri, romikele, dar nu am reusit, nu stiu de ce... poate ma ajutati sa schimb din linuxake in romikele, asta doar daca se poate, evident.
Nu in ultimul rand, tin sa felicit intreaga echipa pentru aportul adus la promovarea linuxului, si nu numai. Sa aveti spor in toate!!!

Edited by linuxake, 10 April 2006 - 09:52.


#9
maradona13

maradona13

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,222
  • Înscris: 27.06.2005
Instalez dar imi da o eroare la LILO si dupa terminarea instalarii nu vede sistemul de operare.
Cum sa fac sa mearga? Sa editez fisierul ala din /etc/lilo.conf dar ce sa modific?
e vorba de Slackware 10.2 si am folosit pasii de aici:http://www.bitbenderforums.com/vb22/showthread.php?s=&threadid=60154
Ps: Instalez pentru prima oara linux

Edited by maradona13, 12 May 2006 - 11:57.


#10
cianura

cianura

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,754
  • Înscris: 19.01.2004

View Postmaradona13, on May 12 2006, 12:43, said:

Instalez dar imi da o eroare la LILO si dupa terminarea instalarii nu vede sistemul de operare.
Cum sa fac sa mearga? Sa editez fisierul ala din /etc/lilo.conf dar ce sa modific?
e vorba de Slackware 10.2 si am folosit pasii de aici:http://www.bitbenderforums.com/vb22/showthread.php?s=&threadid=60154
Ps: Instalez pentru prima oara linux

Cel mai probabil scriptul a dat chix la instalarea bootloaderului. Incearca sa te asiguri ca ai specificat corect in lilo.conf partitia de pe care se lanseaza linuxul. Dupa ce ai verificat, rulezi ca root lilo ca sa rescrii manual partitia de boot. Daca nu merge, va trebui sa ne specifici ce eroare iti da. E descris pe forum o procedura de bootare in linux folosind cdromul de instalare (in cazul in care nu ti-ai creat un floppy de rescue).

#11
malonga

malonga

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 64
  • Înscris: 07.04.2006
La Slackware m-a incurcat setarea marimii partitiilor dupa cilindrii hdd-ului... eu invatat in MB...

#12
Eminem

Eminem

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 206
  • Înscris: 11.01.2004
poate sa ne explice careva cum e cu acesti cilindri? ca si pe mine ma incurca, si banuiesc ca nu sunt singurul... sunt la inceput
o adresa utila de web ..ceva ..  :cursing:
ce se stie despre Slackware 11 ? cam la ce data se preconizeaza ?
multumesc anticipat

#13
Eminem

Eminem

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 206
  • Înscris: 11.01.2004
mai am vreo doua intrebari:
1. am doua HDD-uri in PC, iar pe unul vreau sa tin windows si pe celalalt sa instalez linux.. pot instala pe Master - Windows iar pe Slave - Linux ? sau trebuie amandoua sistemele de operare pe master?
2. pentru inceput este mai bine sa fac 4 partitii, respectiv: / , /home, /usr/local si swap ? sau e mai bine sa ma opresc la 2 partitii: / si swap.
3. daca tot nu ma descurc cu partitionarea cu metoda cilindrilor, pot folosi sa fac partitiile din windows, cele 4 sau cele 2 ?
tnx  :worthy:

Edited by Eminem, 15 May 2006 - 08:18.


#14
DJ MOraleSs

DJ MOraleSs

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 638
  • Înscris: 16.01.2006

View PostEminem, on May 15 2006, 09:15, said:

mai am vreo doua intrebari:
1. am doua HDD-uri in PC, iar pe unul vreau sa tin windows si pe celalalt sa instalez linux.. pot instala pe Master - Windows iar pe Slave - Linux ? sau trebuie amandoua sistemele de operare pe master?
2. pentru inceput este mai bine sa fac 4 partitii, respectiv: / , /home, /usr/local si swap ? sau e mai bine sa ma opresc la 2 partitii: / si swap.
3. daca tot nu ma descurc cu partitionarea cu metoda cilindrilor, pot folosi sa fac partitiile din windows, cele 4 sau cele 2 ?
tnx  :worthy:

Pai ia sa vedem..
La intrebarea 1 raspunsul e ca poti sa pui si linux si windows pe acelasi HDD atata timp cat e partitionat prin comanda cfdisk de pe CD1 de setup al Slackware-ului .

2 pentru inceput e recomandabil sa faci o partitie swap (foarte recomandata mai ales daca ai putin RAM si nu numai) si inca una / in care se instaleaza root-ul tot ce tine de sistem. Celelalte partitii cum ar fi /home si /usr sunt recomandate pentru servere in care vor fi mai multi useri ceea ce in aceasta situatie nu cred ca e cazul.

3 NU Partition Magic. Repet. Booteaza de pe CD1 de instalare Slackware, si o data ce te loghezi ca root foloseste cfdisk pentru a face partitionarea. Este foarte usor si intuitiv. Totul e sa te duca capul (scuzati cacofonia). Ori daca doresti sa treci la Linux nu cred ca nu te duce capul :)

Succes!

#15
cianura

cianura

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,754
  • Înscris: 19.01.2004

View PostEminem, on May 14 2006, 22:50, said:

poate sa ne explice careva cum e cu acesti cilindri? ca si pe mine ma incurca, si banuiesc ca nu sunt singurul... sunt la inceput
o adresa utila de web ..ceva ..  :cursing:

uite-ti si clindrii

#16
Eminem

Eminem

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 206
  • Înscris: 11.01.2004
merci pt raspunsuri
am facut partitiile cu 7.. respectiv / = 1.5 GB pe care nu s-a instalat decat 800MB .. si o alta partitie /usr pe care s-a instalat 2.4 GB.. ..facusem si partitia /home.. dar nu s-a instalat nimic pe ea asa ca am sters-o ... acolo e alta treaba.. insa pt inceput ar fi trebuit sa ma limitez doar la / si swap..
pana la Slackware am mai folsit redhat 6.2 si 7.. la vremea cand au aparut.. si Knoppix foarte putin.. insa cu slackware-ul asta am avut ceva probleme cu driverele placii video, care pana la urma le-am gasit pe net si nu mai am probleme, si inca sunt probleme cu driverele (cred) ale placii de sunet.. e chestia ca am bagat alsa emu10k1 si merge sunetul.. insa nu pot obtine o calitate slaba doar 4 sateliti ai sistemului din cei 5 .. iar subwoofer-ul parca nici nu merge.. o sa caut pe google..... am vazut ca si aici sunt o gramada de topicuri pe seama asta.. insa.. se poate auzi oare sunetul la fel de bine.. sau macar 80% bine.. ca cel din windows? caci de auzit se aude.. dar nu f.spectaculos..
nu inteleg de ce insistai sa nu folosesc Partition Magic ? stiu sa lucrez si cu fdisk sau cu cfdisk.. insa nu sunt prea mult in tema si mi-era sa nu fac ceva la partitiile ntfs
:worthy:  multumesc inca o data pt raspunsurile voastre
sa mai intreb inca o data.. se poate auzi oare sunetul la fel de bine.. sau macar 80% bine.. ca cel din windows?  am o placa Creative SB Live 5.1 + sistem de boxe Creative inspire 5.1 .. in windows sunt f. multumit de ele... insa in linux nu am reusit sa aud subwoofer-ul  :cursing:
:worthy:

Edited by Eminem, 25 May 2006 - 22:34.


#17
Eminem

Eminem

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 206
  • Înscris: 11.01.2004
ce "ciudat" este fluxbox si blackbox..
totusi.. ce parere aveti ? se poate obtine o calitate buna a sunetului in linux ?
^_^

#18
yule

yule

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 833
  • Înscris: 13.04.2003

View PostEminem, on May 26 2006, 00:21, said:

ce "ciudat" este fluxbox si blackbox..

Daca tot te joci cu window manager-e, incearca icewm. Mi se pare un compromis bun intre viteza si usurinta in utilizare.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate