Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD
 Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...
 Bing-Content removal tool

Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit
 

Rețelele de cartier - de ce s-au extins așa de repede?

* * - - - 4 votes
  • Please log in to reply
24 replies to this topic

#19
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 24,040
  • Înscris: 22.05.2003
Eu am prins in plin acea perioada.

Situatia statea cam asa:
- Romtelecom (sa putrezeasca in iad) tinea cu dintii de monopolul sau, si avea preturi exorbitante la serviciile de dial-up.
- aparusera timid liniile de 56 sau 128 kbs "garantate"; erau pt firmele mari sau videochat. Aveau niste preturi de lesinai.
- computerele erau din ce in ce mai populare, dar era problematic accesul la informatie, exceptand CD-urile piratatate de la metrou si revista CHIP.

Eu si alti copii din bloc ne-am hotarat sa cumparam un switch de 8 porturi Ethernet Surecom (am facut cheta) si am intins cabluri UTP pe fatada blocului.
Desigur, administratorul facea urat ca furam curent de la asociatie, deci a fost bagat si el in retea Posted Image

Mai greu a fost ca niciunul dintre noi nu aveam cleste de sertizat UTP si nici nu exista google sau aliexpress, dar unul a invatat si de aici a fost doar un pas pana sa rulez pe al meu K6-II un hub DC++ pentru cei 8 din bloc.

Apoi a venit momentul cand tata mi-a facut o surpriza si a bagat internet Astral 128 kbs, best effort.

Moama, a fost sarbatoare in bloc, pt ca le dadeam si lor, contra unei taxe modice.
Ei dadeau requesturi, iar eu descarcam si puneam la share.

Apoi am plecat la facultate si altii au preluat reteaua, care intre timp se conectase cu alte switch-uri, trecute de la un bloc la altul si devenise mult mai profesionista.

#20
toto_riina

toto_riina

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,560
  • Înscris: 20.08.2014
Apropo de retelele de cartier si de Borgchat unde conversam cu totii, schimbam fisiere si puteai vedea ce asculta fiecare in Winamp...Borgchat are ultima versiune in 2007, dupa aia Ionut Cioflan nu s-a mai ocupat de el. Dar cine credeti ca a "omorat" Borg-ul? Aparitia routerelor wireless (in momentul in care iti bagai cablul de net in router iti faceai propria ta retea si te izolai practic de reteaua de cartier, nu-i mai puteai vedea pe ceilalti la Network Neighborhood ci doar dispozitivele tale)? Apartia conexiunilor ppoe, in care si cu cablul bagat doar in calculator si conexiunea realizata pe desktop tot nu-i mai puteai vedea pe ceilalti? Sau mai degraba faptul ca administratorii de retea au ascuns posibilitatea asta de a mai folosi reteaua LAN si de a-i vedea pe ceilalti? Sau cate putin din toate astea la un loc?
In ultimii ani la reteaua de cartier ne trecuse de pe utp pe gpon netis fibra optica pana in casa dar tot nu-i mai puteam "vedea" pe ceilalti (decat unul singur il vedeam cateodata seara, probabil era pe acelasi switch cu mine), DAR pe restul 40 inca ramasi in retea nu-i mai vedeam la Network Neighborhood, ci doar cu NirSoft Network Watcher, doar ip-urile (nu si numele calculatorului ca altadata: MIHAI, maria etc. ce nume aveau aia).

Edited by toto_riina, 04 August 2020 - 05:33.


#21
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,945
  • Înscris: 17.01.2012
da mey toto, dar vremurile au cerut așa ceva:
-odat' că creștea individualismul
-odat' că creștea furtul și intruziunea-n privat
-nu la urmă e dezvoltarea virusachilor

(hihi, io scosei la imprimanta vecinei de dedesubt 2 pagini cu un referat, apoi i-am sunat la ușă să o rog să mi le dea!!!)
(îți dai seama că un răuvoitor putea face orice prostie p-acolo :( )

#22
toto_riina

toto_riina

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,560
  • Înscris: 20.08.2014
Se poate si asta sa fie cauza, de fapt l-am intrebat pe seful retelei de cartier de ce nu-i mai pot vedea pe cei din retea ca altadata cand eram noi la inceput si ne jucam CS si a zis ceva de genu' "pai nici nu ar mai trebui sa-i vezi fiindca acum sunt norme de securitate, alte protocoale etc." dar ca nu el a restrictionat functia asta de vizibilitate, ci asa e protocolul.
Oricum nu mai folosea nimeni "reteaua" nu din cauza ca n-ar mai fi vrut sa faca share de fisiere sau partide de jocuri in retea, ci din cauza ca fiecare avem router wireless si nu mai statea sa scoata cablul din router sa-l tot bage direct in pc, dupa aia iar inapoi ca sa aiba wireless in casa etc.
Teoretic ii mai poti vedea, ti-am zis, dar doar ip-urile cu NirSoft Network Watcher, de ce nu mai apar si in Windows la Network nu stiu! Daca ar fi restrictionat adminu vizibilitatea nu i-as mai fi putut vedea deloc deloc, cu nici un program. Mai eram 42, cu tot cu calculatorul lui si al meu. E mult, e putin, pentru un oras de 10.000 locuitori care asta i-a inghitit rand pe rand pe prietenii lui care aveau alta retea in cealalta parte a orasului? Eu zic ca a rezistat destul de bine, la provider imi arata ca-s ip-uri de Tennet, probabil el le-a cumparat de la aia.

#23
The Stressmaker

The Stressmaker

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,275
  • Înscris: 25.10.2005
Stiti cum era ca din cauza unui port traznit la un switch sa cada aproape un sfert de retea din cauza buclelor de date realizate intern si propagate inapoi in retea? il am si acum...3 sw in linie congestie 98% (atat am putut vedea de la mine cat a fost incarcata reteaua)... a durat cateva ore pana si-a revenit...
Am trait si eu vremurile acelea plus ca atunci mai puteai realiza ceva, o retea locala in interiorul altei retele locale pe o distanta de multe cartiere. Era o chestie inimaginabila dar era posibila deoarece reteaua unde eram eu era formata in majoritate din switch-uri (care deveneau hub-uri la conectare intre ele). Legatura directa intre ip-uri locale si alte alea... Vremuri frumoase...
Vanatoarea hotilor de IP-uri fugarindu-i dupa mac si dupa numele de PC cu commview pe un ip secundar creeat in aceeasi placa de retea...
Vizualizarea "insulei" la deconectarea de la reteaua principala cu fiecare IP in parte, sunat apoi la admin...
Borgchat...PCphone...windows messenger (mesaje "pacalici" de genul "virus warning" erau la moda)...
Share pe C:/ in retea si cotrobaitul in arhiva Ymess sau in poze, plantat fisiere cu avertizare pe desktop sa-si inchida share-ul la C:/, ascultat muzica din share-ul altuia, vazut filme de la altul direct din share...
Si da...virusii... mai ales cand se propagau cu repeziciune si nu mai tin minte cum se numea viermele ala care folosea portul 135, parca, ca backdoor si il luai indiferent ce antivirus aveai, folosea direct un serviciu prioritar al win si trebuia sa inchizi porturile ca sa ramai protejat si asa te izolai de retea... a fost prapad atunci, era jale cu scanarea porturilor deschise de pe fiecare PC infectat...
Era o placere sa studiezi dinamica unei asfel de retele ca sa-i simti pulsul...dar adminii retelei gandeau total diferit de mine...

@toto_riina: primele retele de cartier nu foloseau routere ci switch-uri clasice care se transformau in huburi daca erau conectate intre ele asa ca toata reteaua era o mare retea LAN cu aceeasi clasa de ip-uri. De aceea functionau Network Neighborhood, Borgchat si windows messenger pe PC-uri si erau vazuti toti la Network Neighborhood cu numele de retea. Odata cu aparitia routerelor, acestea filtrand automat porturile 135 si 137, functionalitatea acestor programe a fost redusa aproape la zero, acesta era de fapt acel faimos "protocol de securitate", doar o functie implicita a unui router asa cum il cunoasteti acum.

@Adm: si la mine a fost la fel, tot cu pustanii si CS-ul lor am inceput dar si sfarsit... Am cumparat un switch, cablu si ne-am apucat iarna de intins cabluri pe fatada mai ceva ca sarmele de rufe apoi am gasit pe cineva sa ne sertizeze conectorii, dura prea mult sertizarea cu surubelnita. Odata cu primul abonament la CATV al unuia dintre pustani a venit si internetul pe fir de la un modem de cablu. Eu am tinut alimentate switchul si serverul (athlon950) iar el tinea alimentat modemul de cablu cu singura conditie ca reteaua sa functioneze, nu am cerut nimic la schimb. O strutocamila care a functionat pana cand toata lumea vroia mai mult si calitatea a scazut foarte mult asa ca urmatorul pas a fost conectarea la reteaua de cartier cea mai apropiata. Si ati punctat un lucru interesant pentru acea perioada, invatai retelistica pe paine pentru ca aveai interesul.

#24
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,289
  • Înscris: 07.02.2003

View Posttoto_riina, on 04 august 2020 - 09:52, said:

"pai nici nu ar mai trebui sa-i vezi fiindca acum sunt norme de securitate, alte protocoale etc." dar ca nu el a restrictionat functia asta de vizibilitate, ci asa e protocolul.
E logic, era NAT-ul. Chatul ala se baza pe open lan... nu era routabil protocolul, nu stia sa treaca de nat-uri.
Cat despre a fi vazut, fiecare client normal (adica nu mini-hackeri) lua masuri ca sa nu fie vazut, se scoteau administrative shares, samba si inca ceva si erai anonim. Oricine se abona pentru internet la retea avea macar un gand sa nu fie abordabil de altii.

View PostThe Stressmaker, on 05 august 2020 - 02:11, said:

Stiti cum era ca din cauza unui port traznit la un switch sa cada aproape un sfert de retea din cauza buclelor de date realizate intern si propagate inapoi in retea?
Buclele nu erau singura explicatie, oricum cine facea lan calumea stia sa nu bucleze... problema era ca switchurile low end in general nu aveau capacitate mare in tabela de mac-uri, nu erau gandite sa mearga in lanuri asa mari sau cascade mare asa ca dupa ce se saturau deveneau huburi.
Da, se spunea port busit... ce e aia port busit ? Posted Image E un simplu io. Se putrea arde fizic dar el singur sa faca bucle nu prea. Doar cand clientii aveau si ei switcurile lor sua routere si faceau greseli de cablare in house, propagau dhcp sau dns in retea.

Edited by andreic, 05 August 2020 - 07:50.


#25
The Stressmaker

The Stressmaker

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,275
  • Înscris: 25.10.2005
Portul 1 si 8 erau troznite si partial functionale (adica clipoceau ledurile putin si cam atat iar portul 1 se conecta ca 100 dar lucra ca 10 sau deloc,era cu toane, si portul 8 in afara ledurilor care clipoceau putin nu se conecta). Ciudat era ca atat timp cat le evitam pe astea doua, switch-ul functiona normal dar fara sa-l pot conecta la alte switch-uri orice as fi incercat. Dar daca puneam cablul in portul 1, cel pentru conectare cu alte switch-uri, incepea distractia iar singura explicatie a comportamentului pe care am gasit-o era o bucla interna intre aceste doua porturi ca si cum s-ar fi facut o punte cu cablu intre doua porturi si care genera broadcast storm prin dublarea pachetelor primite. Da, celealte switch-uri din retea erau dintre cele ieftine, mai ales cele terminale.
Oricum efectul era cateva ore de "pauza" pana reteaua isi revenea. Trebuiau scoase multe switch-uri din priza ca sa se "linisteasca"...
Cand mi-am dat seama ca switch-ul asta este vinovatul pentru faptul ca nu am eu net a fost rapid inlocuit. Cred ca "trozneala" a schimbat ceva prin softul lui pentru ca portul nu era ars fizic ci logic iar pachetele erau cumva transmise de doua ori din buffer, probabil pachetul pentru portul 8 ajungea la 1, era vazut ca pachet nou si reincepea distractia plus ca celealte switchuri ajutau si ele la propagare.
Treaba cu deschiderea porturilor 135 si 137 in retea am incercat-o la mai multe routere. Pur si simplu acestea ieftine refuza sa faca conexiunea corecta indiferent ce setari as fi facut asa ca pana la urma am renuntat la borgchat si altele asemanatoare trecand la individualism...

PS: chestia asta cu transformarea unui switch in hub am observat-o de fiecare data cand cuplam doua switch-uri intre ele, commview putea vedea pachetele de date din toata reteaua. Asa puteam sa-i vanez pe rahatii care-mi furau ip-ul ca sa aiba ei net (erau unii care plateau doar pentru acces local la retea sau care nu plateau abonamentul si care clonau ip-ul si mac-ul pentru a avea acces la net). Mai un DDOS, ii blocam placa de retea (ddos cu bittorent si dc++ era combinatia letala in windows) apoi recuperam IP-ul, mai o discutie pe Borgchat sau la final un telefon la admin daca nu reuseam "cu vorba buna"...

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate