Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

Sofia

- - - - -
  • Please log in to reply
12 replies to this topic

#1
epetroiu

epetroiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,530
  • Înscris: 05.08.2016
Merita o vizita, eventual ptr cei in  trecere catre alte destinatii (Grecia etc).
Ma rog, ptr cei care urmaresc si altceva decat mare, mare si doar mare in BG sau GR.
A evoluat mult in bine in ultimii 10-15 ani, practic cam ia fata Bucurestiului in momentul asta.
Si la arhitectura (cladiri nu atat de masive si agresive dar gri precum in Bucuresti, dar parca cu mai mult farmec si mai placute ochiului).
Dar mai ales la infrastructura, nu exista cosmarul traficului bucurestean nici pe departe. Au pasaje, zeci de pasaje, toate intersectiile de 2 bulevarde mari la ei au pasaje, si sunt vechi, nu construite acum.
Curatenie exemplara.
Exista 2-3 bulevarde radiale periferie-centru pe care nu stai la niciun semafor, au numai pasaje si mergi ca pe autostrada aproape.
Cum ar fi la noi sa intri de pe A2 si sa ajungi la Dristor fara sa dai de nicio intersectie.
Si nu e un oras  mic, ca suprafata e mai intinsa decat Buc, dar ca populatie e cam la jumatate, probabil si de asta e mult mai aerisit.
In plus, orasul e  la poalele unui munte de 2300m, pe care se poate face si traseu.
Apoi, la 55 km de Sofia exista sttaiunea borovets, care nu e cine stie ce, dar se poate urca pe cel mai inalt varf din Balcani, Vf Musala 2925 m, un traseu nu foarte greu avand in vedere ca pana la 2300 urci cu gondola.
Deasemenea frumusel e si Plovdiv-ul ,nu mai zic Veliko Tarnovo, o adevarata perla, iar pe traseul Plevna-Sofia exista o pestera imensa, pestera Prohodna, nu avem asa ceva in Romania.

A, am uitat, in centru au , pe o raza de 200m, catedrala ortodoxa, catedrala catolica, moschee si sinagoga, practic una langa alta.
Plus statia centrala de metrou, Serdika unde se intalnesc cele 2 linii de metrou, practic statia e un muzeu subteran cu vestigii antice, ma rog, ptr cei care apreciaza asa ceva.
In plus, se poate urca relativ usor pe un varf de langa oras de unde se admira panorama intregului oras de la 1800 m, iar ptr cei pasonati de astfel de lucruri.
Exista un muzeu de arta socialista interesant ptr cei care nu au apucat perioada respectiva, curtea sa fiind un adevarat "cimitir" unde au ajuns toate statuile comuniste ridicate.
Un alt lucru dragut ar fi ca ambasada Romaniei la Sofia se gaseste pe bulevardul Mihai Eminescu .

Edited by epetroiu, 20 July 2020 - 12:41.


#2
epetroiu

epetroiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,530
  • Înscris: 05.08.2016
Eu am mers si intr-un restaurant situat la etajul 18 (Pri Orlite="La vulturi") de unde se poate admira panorama de jur imprejur.
Pot sa spun ca e un oras frumusel desi aveam impresia ca e un oras comunist ponosit si ar fi fost cam ultimul oras european unde sa merg daca nu era situatia asta cu epidemia si faptul ca alte tari nu ne primesc sau ne cer teste covid etc.

Edited by epetroiu, 20 July 2020 - 12:49.


#3
business11

business11

    Info Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,720
  • Înscris: 13.07.2011
Acum vreo 20 de ani treceam prin Sofia intr-un drum catre Grecia. Ne-am oprit cateva ore si ramasesem socat (mai ales ca eram si tinerel pe vremea aia) cum putea sa arate orasul. Nici Bucurestiul nu era frumos pe vremea aia, dar Sofia era un ghetto. 5 ani mai tarziu, prin 2005-2006, am revenit in Sofia si incepusera modernizarea. Se vedea ca se pregatesc sa intre in UE, chiar daca orasul inca avea o fatada comunista. In 2018 am fost ultima oara in Sofia si mi-a cazut fata cat de civilizat putea sa fie comparativ cu Bucurestiul. Aveau piste de biciclete frumoase, traficul civilizat, nu claxoane, nu cozi. Au facut un pas urias in 15 ani de UE, lucru pe care in Bucuresti il poti spune cu jumatate de gura.

Se vede ca sunt sustinuti de nemti.

#4
aaron111

aaron111

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 433
  • Înscris: 14.12.2007
Am vizitat-o anul trecut (inainte am fost numai in trecere prin Sofia) si pot spune ca nu mi-a displacut deloc. Mi se pare mai ingrijita decat orasul ciobanului (nu Becali, ci Bucur!). Merita 1-2-3 zile acordate, in functie de disponibilitatea fiecaruia.

#5
capodecina

capodecina

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 246
  • Înscris: 15.03.2009

View Postbusiness11, on 20 iulie 2020 - 15:07, said:

traficul civilizat, nu claxoane, nu cozi.

Asta am remarcat si eu, sa stii. Totusi... mie mi s-a parut destul de scumputa.

#6
GlCA_Contras

GlCA_Contras

    Master Mind

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,262
  • Înscris: 21.03.2020
Depinde cu ce esti obisnuit, Caracal, Odorhei, sau Ciorogarla?

#7
epetroiu

epetroiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,530
  • Înscris: 05.08.2016

View Postcapodecina, on 20 iulie 2020 - 18:15, said:


Asta am remarcat si eu, sa stii. Totusi... mie mi s-a parut destul de scumputa.

N-as zice, preturile sunt cam ca la noi sau mai mici.

#8
business11

business11

    Info Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,720
  • Înscris: 13.07.2011
Nici mie nu mi s-au parut preturile mari. La haine si alte servicii sunt comparative cu Bucurestiul, la mancare si bautura chiar putin mai mici ca la noi. Nu stiu cum sunt chiriile, internetul, etc.

#9
dansysro

dansysro

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,499
  • Înscris: 13.06.2005
Pe langa obiectivele clasice mie mi-a placut foarte mult muzeul de "mineralogie" - Earth and people.... Am fost in iarna 3 nopti, un apartament la sub 1 km de centru, am dat 18$ pe noapte dar e cam nasol cu parcare a in zonele verzi si albastre - eu am lasat masina pe o alee langa un Kaufland si acolo a stat 3 zile

#10
epetroiu

epetroiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,530
  • Înscris: 05.08.2016

View Postdansysro, on 22 iulie 2020 - 21:34, said:

dar e cam nasol cu parcare a in zonele verzi si albastre - eu am lasat masina pe o alee langa un Kaufland si acolo a stat 3 zile

E adevarat, in centru ai zonele verzi si albastre cu parcare maxim 4 ore respectiv 2, dar se poate lasa masina imediat in afara lor, iar abonamentul zilnic la toate mijloacele de transport e 4 leva ceea ce inseamna sub 10 lei.
Au o parcare gratuita prin zona Garii.

In general parcarile sunt scumpe, aici da, sunt mai scumpe ca in Bucuresti cele cu plata.

Si atentie la vigneta lor, dar probabil asta stiti cei care tranzitati, amenda e 150 euro daca te prinde fara.

Edited by epetroiu, 22 July 2020 - 22:13.


#11
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,853
  • Înscris: 04.07.2010

View Postdansysro, on 22 iulie 2020 - 21:34, said:

... mie mi-a placut foarte mult muzeul de "mineralogie" - Earth and people ...

Nu am avut încă şansa să-l vizitez, dar nu o să-l mai ratez data viitoare, e un "must-see". Fusesem de revelionul 2007-2008 la greci şi la ducere autocarul a făcut oprire de vreo 2 ore. Era duminică şi era bazarul deschis - superb, chiar lângă catedrala Alexandr Nevski, la vest de ea, pe bd. Oborişte, în lungul bisericii Sf.Sofia. Am vizitat şi catedrala Al. Nevski atunci, ghida ne spusese că e cea mai mare catedrală ortodoxă din Europa (habar n-am dacă e adevărat sau nu, că nu am verificat).
Apoi, pe 3 mai 2009, când mergeam spre Peloponez, ne-am oprit din nou în Sofia tot pentru vreo 2 ore, cu care prilej am vizitat Galeria Naţională de Artă (cu picturi de maeştri din întreaga lume - totuşi, nu foarte reprezentativi, un singur Van Dyck ţin minte că am văzut), aflat tot lângă catedrală, dar în estul ei. Şi evident, fiind tot duminică, hălăduisem puţin tot prin bazar. Era vreme frumoasă şi călduroasă. Ţin minte că mi-a schimbat un tip de la o tarabă 20 de euro în 40 de leva, şi cu o parte din ei am intrat la muzeu.

Mai am în vedere Biserica Boyana, aflată puţin la sud de centura sudică a Sofiei, pe care aş fi vrut s-o vizitez în 2008 în august, dar nu a fost să fie.


Sănătate şi toate cele bune !

Edited by OvidiuNS, 22 July 2020 - 22:39.


#12
AdrianHH

AdrianHH

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,363
  • Înscris: 23.04.2007
Sambata sunt in Sofia la concertul lui Konstantinos Argiros. Duminica ar putea fi o fereastra de cca 2-3h timp liber de umblat prin capitala.
Un traseu prin centru pe fast-foward? Recomandari?

#13
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,853
  • Înscris: 04.07.2010
2 - 3 ore pot fi insuficiente pentru o dimineaţă de duminică în Sofia, mai ales dacă te plimbi în jurul Catedralei Alexander Nevski. Catedrala este un must-see ea însăşi.
Dar eu am mai vizitat şi Galeria Naţională de Artă duminică 3 mai 2009, în drum spre Peloponez. Galeria e situată chiar lângă Catedrală, în partea de est.
De fapt ideea principală este că duminica se desfăşoară Târgul (Bazarul) în aer liber, chiar pe strada de la vest de Catedrală. E ceva memorabil, atât în finalul lui decembrie 2007, cât şi pe 3 mai 2009 nu mă mai săturam să mă plimb pe la tarabele de acolo. Pe partea de nord a străzii, lângă flacăra Soldatului necunoscut este şi Biserica Sfânta Sofia, copie nu prea fidelă a mai celebrei omonime din Istanbul, iar dincolo de bazar (la vest) Biserica rusă Sf. Nicolae şi mai cu seamă Muzeul de Istorie Naturală sunt alte 2 obiective de prim rang ale capitalei bulgare.
Cred că va trebui să alegi ce doriţi să vizitaţi, fiindcă 2 - 3 ore sunt insuficiente, mai degrabă ai nevoie de vreo 6 - 7 - 8 ore, nu mai zic că vi se va face şi foame.


Sănătate şi alegeri inspirate !

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate