Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...
 

Facultate sau pe cont propriu?

- - - - -
  • Please log in to reply
25 replies to this topic

#1
scootch98

scootch98

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 694
  • Înscris: 18.11.2014
Salut! Peste o luna fac 22 de ani.
La 18 ani am luat bac-ul
7.93 medie: 8.15 romana, 9.35 mate, 6.30 chimie si m-am inscris la o singura facultate(pentru ca nu m-am gandit sa aplic la mai multe). Am intrat la plata,ma simteam super nasol,pornisem deja cu stangul, dar parintii m-au sustinut si mi-au spus sa merg asa. Acolo am observat eu niste..nedreptati, eu invatand in fiecare zi cu gandul sa trec la buget. Toata ziua stateam in biblioteca, laborator sau in amfiteatre goale sa invat..si ma trezeam tot restantier si in imposibilitatea de a lua bursa sau sa trec la buget.
Anul 1 a trecut, am ajuns anul 2. Pot spune ca semestrul 1 din anul 2 a fost ok, apoi in urmatoarea sesiune aveam 4 restante. Fix atunci am zis ca ma las..si asa am facut.
Ma simteam super prost pentru banii pierduti de parintii mei si rusinat sa imi mai dea bani si pentru restante.

Ideea e urmatoarea. De anul trecut pana acum, m-am mutat in orasul natal. Si mi-am luat un gap year. M-am gandit ca invat programare. Mi-am luat niste cursuri pe udemy, le-am tot vizualizat, dar nu am reusit sa fac nimic concret. Intre timp am cautat si job, ca designer UI/UX, insa nu am reusit. Am inceput sa ajut un prieten, cu cabinetul(psihologie), cu documente, reclama si ce am mai putut face, iar el imi da bani..cand poate.

Acum, vorbind cu mama, m-a intrebat daca as vrea sa ma intorc la o facultate. Eu privind la un an in care parca am facut cate ceva, dar nu pentru mine..m-am gandit ce fac eu cu viata mea? Si tot am cautat facultati care mi-ar placea, dar cu o oarecare prudenta, chiar frica fata de data trecuta. Imi este teama sa nu patesc acelasi lucru. Chiar m-am intrebat de multe ori daca sunt eu cu adevarat prost sau ceva chiar nu era in regula la acea facultate..incercand sa ne tina la plata.

In contextul asta, nu ma pot hotari daca sa stau sa invat programare,grafica,UI/UX si tot ce ma pasioneaza si intereseaza pe mine singur, acasa. Sau sa mai incerc o data la facultate, dar de data asta una la buget.

Optiunile mele sunt Ingineria Petrolului și Gazelor, Informatica (astea din Ploiesti-UPG) , sau ceva de pe la Politehnica Bucuresti, desi am inteles ca nu ar primi decat elevi de la mate-info anul acesta, eu am fost pe stiintele naturii.
In orice caz, tind sa vad toata treaba cu design-ul si ce am facut pana acum, ca un hobby, care nu mi-a adus prea multe beneficii. Nu prea imi gasesc locul, imi placea ce faceam inainte, am fost la medicina veterinara, insa cand vedeam ca scriu 3 pagini la examen si tot ma pica spunandu-mi ca nu e suficient..ma termina psihic. D-asta am spus ca nu mai merg pe domeniul medicinii.

Daca a fost cineva la IPG Ploiesti sau Informatica in Ploiesti, spuneti-mi cum vi se pare ca facultate.

La IPG ma intereseaza daca profesorii chiar isi dau interesul, daca exista carti si manuale scrise bine. Si eventual, daca la o invatare constanta in timpul semestrului as avea probleme in sesiune.

La Informatica Ploiesti ma intereseaza daca programa este comparabila cu universitatile mari din tara (Iasi, Bucuresti, Cluj) si daca exista parteneriate, posibilitati, de practica, in tara sau in afara.

In rest, daca ati mai avea sugestii de facultati..din toata tara sau absolut orice opinie, m-ar ajuta foarte mult.

Va rog, nu dati cu pietre, incerc doar sa imi creez un viitor mai bun, cat mai am timp.

Multumesc daca ati citit pana aici.

#2
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,857
  • Înscris: 20.10.2015

 scootch98, on 03 iulie 2020 - 04:59, said:

Salut! Peste o luna fac 22 de ani.

Anul 1 a trecut, am ajuns anul 2. Pot spune ca semestrul 1 din anul 2 a fost ok, apoi in urmatoarea sesiune aveam 4 restante. Fix atunci am zis ca ma las..si asa am facut.
Ma simteam super prost pentru banii pierduti de parintii mei si rusinat sa imi mai dea bani si pentru restante.

Ideea e urmatoarea. De anul trecut pana acum, m-am mutat in orasul natal. Si mi-am luat un gap year.

Ce ai muncit in anul asta in care nu ai fost la facultate?

#3
laffin

laffin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,528
  • Înscris: 16.03.2007
din ce zici, nu esti tu de cont propriu.. mergi la scoala.
am pretini care au terminat foraj la ipg. unii lucreaza la constanta pe platforma, altii prin africa, altii la mcdonalds. depinde cat esti tu de serios, nu facultatea.
informatica e apa de ploaie, fa automatica daca vrei ceva mai ok. apoape toti cunoscutii care au terminat au ajuns okish. sormea si prietenul ei sunt in irlanda pe 5k euro/luna, la johnson johnson iar eu am ramas in tara programator din ala care freaca duda pe bani multi.

Edited by laffin, 03 July 2020 - 05:54.


#4
orlandobarbulescu

orlandobarbulescu

    Craiova

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,342
  • Înscris: 26.02.2008
Depinde de ce vrei în viață. La 22 de ani poate ai intuit deja. Se spune că dacă ajungi să faci ceea ce îți place nu vei mai munci toată viața. Dacă informatica îți este plăcerea vieții, mergi întru-acolo.

#5
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,603
  • Înscris: 30.07.2003

 scootch98, on 03 iulie 2020 - 04:59, said:

daca profesorii chiar isi dau interesul, daca exista carti si manuale scrise bine, daca programa este comparabila cu universitatile mari din tara
Facultatea e un altfel de sistem decat liceul/generala, iti iei introducerea de la cursuri, ai bibliografie si mai departe destule resurse la biblioteca, librarie, pe net. Nimeni nu te invata ca pe un copil la nici o facultate, doar tu descoperi plecand de la cele mentionate. Tu esti cel interesat si nimeni altcineva.

 scootch98, on 03 iulie 2020 - 04:59, said:

imi placea ce faceam inainte, am fost la medicina veterinara
Degeaba cauti alte profesii daca pe tine te atrage tot ce vrea inima!

Edited by neagu_laurentiu, 03 July 2020 - 06:04.


#6
http

http

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 359
  • Înscris: 26.06.2008
Eu am fost genul de student care mergea la toate cursurile si asta m-a ajutat sa am bursa in fiecare an, invatand doar in sesiune. Facultatea, in principiu, o sa iti puna doar niste baze, peste care tu trebuie sa cladesti cunostinte. Daca vrei orice legat de informatica, incearca sa fii serios cand vine vorba de proiectele pe care le ai de facut. Acolo "inveti meserie", cum ar veni (nu multa, dar ajuta). Acel gap year nu o sa te incurce cu nimic, bine ai facut ca te-ai oprit daca nu iti placea, pentru ca n-avea rost sa te chinui intr-un domeniu care nu e pe gustul tau.

#7
AlexD2

AlexD2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,573
  • Înscris: 10.01.2019
Informatica este o facultate grea, automatica la fel, IPG cred ca e pe aproape. Lucrand la un moment dat impreuna pt o rafinarie imi spunea un coleg, mare petrolist, toba de carte, cu state vechi  in petrol in tarile arabe, ca IPG este singura facultate din tara care intradevar te invata inginerie. Sigur parerea lui era subiectiva. Pt unii unele lucruri sunt grele, pt mine de ex care cred ca informatica este grea, pt altii, ca si colegul informatician, informatica este usoara. Ai facut un liceu cu profil uman si ai vrut sa faci o facultate tehnica, de la inceput ai avut un mare handicap din cauza lipsei unor cunostinte. Ai trecut cu multa munca de anul 1 de facultate, este de inteles dat fiind situatia. Dupa anul 1 ar fi trebuit sa te acomodezi si sa-ti completezi cunostintele, probabil nu ai reusit si te-ai impotmolit in anul 2. Pt orice lucru ca sa-l faci usor ai nevoie de talent. De mult timp, intr-un interviu, regretatul Dumitru Farcas (marele taragotist) spune ca el nu e de acord cu ce a spus Enescu ca “in muzica este nevoie de talent cam 30%, restul de 70% este munca”,  parerea maestrului Farcas fiind ca fara un talent de geniu nu poti ajunge un mare muzician. Sigur comparatia este deplasata, dar eu zic ca pe langa pasiune si munca pe care inteleg ca esti dispus sa o faci, sa-ti cauti talentul ca daca il gasesti sigur munca ta va fi mai usoara si sansele de reusita mai mari.

Edited by AlexD2, 03 July 2020 - 07:27.


#8
murdar

murdar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,862
  • Înscris: 24.05.2020

 laffin, on 03 iulie 2020 - 05:53, said:

din ce zici, nu esti tu de cont propriu.. mergi la scoala.

Pai a fost si la scoala, nu reuseste sa tina capul deasupra.

Si pana la urma vorba aia, nu e obligatoriu sa aiba toti facultate. Mai e nevoie si de palmasi pe lumea asta.

Eu zic sa ia viata in piept.

#9
-Diana-

-Diana-

    Happy Zone

  • Grup: Moderators
  • Posts: 19,736
  • Înscris: 06.10.2012
Eu votez pentru facultate.
Pe cont propriu, se pare ca e mai greu sa aprofundezi, din cate povestesti.
In plus, traim intr-o tara in care ai nevoie de hartii, daca ramai in Ro, iti trebuie diplome, certificate etc.

Parerea mea e ca ai putea sa dai la facultate la buget, mai ales ca acum nu se mai sustin examene grele la admitere.
Informatia asta cu Politehnica ca nu mai primeste studenti decat la de Info, nu stiu de unde ai primit-o, insa s-ar putea sa fie falsa, ar insemna ca fac discriminare intre copii.
Problema e ca Automatica nu e usoara in Poli, daca asta crezi.

Daca tu esti atras de ceva, fa ceva-ul ala, altfel vei fi nemultumit toata viata.

#10
spider8

spider8

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 834
  • Înscris: 14.01.2006
Sunt niste probleme aici pe care probabil ar fi trebuit sa le înțelegi până la 22 de ani. In primul rand daca spui că învățai toată ziua și aveai note slabe înseamnă că undeva este o problema, adică fie de fapt nu învățai chiar așa mult, fie stateai acolo cu o carte în mana dar te gândeai la ale tale, că sa zic așa, fie chiar încercai să înveți dar atâta poți.
Oricum ar fi in doi ani de facultate trebuia să înțelegi unde ești, să te evaluezi realist și fie să înveți mai mult fie să accepți că asta este situația, nu toți oamenii învață la fel

In loc sa fii realist, tu ai ales sa renunți la facultate și să îți iei un gap year, adică de fapt sa stai un an degeaba pe banii părinților iar acum, după acest an constați că nici cu programarea pe care ai vrut să o înveți singur nu prea merge și ai vrea un fel de scurtatura spre succes.
Nu prea exista așa ceva iar părerea mea este că dacă la facultate nu prea ți-a mers, programare nu ai reușit să înveți singur aia e, accepta situația așa cum este, adică cel mai probabil de unul singur nu o sa înveți mare lucru, mergi la o facultate, învață cum poți, accepta că o să mai ai restante și gaseste un drum în viață

#11
Kean

Kean

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,883
  • Înscris: 14.09.2016

 scootch98, on 03 iulie 2020 - 04:59, said:




, am fost la medicina veterinara, insa cand vedeam ca scriu 3 pagini la examen si tot ma pica spunandu-mi ca nu e suficient..ma termina psihic.,


Esti convins ca ai scris la subiect,ca asa si eu pot umple 4 pagini cu Morometii si tot nu as lua nici un examen.Conteaza calitatea,concizia si nu cantitatea.

#12
murdar

murdar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,862
  • Înscris: 24.05.2020

 -Diana-, on 03 iulie 2020 - 08:07, said:

In plus, traim intr-o tara in care ai nevoie de hartii, daca ramai in Ro, iti trebuie diplome, certificate etc.

Se vede din plin chestia asta. Tram intr-o tara plina de idioti blindati de diplome. O gramada de interlopi care dau bacul la 45 de ani pentru ca le trebuie hartia sa acceada la ciolan.

#13
-Diana-

-Diana-

    Happy Zone

  • Grup: Moderators
  • Posts: 19,736
  • Înscris: 06.10.2012

 murdar, on 03 iulie 2020 - 08:30, said:

Se vede din plin chestia asta. Tram intr-o tara plina de idioti blindati de diplome. O gramada de interlopi care dau bacul la 45 de ani pentru ca le trebuie hartia sa acceada la ciolan.

Aici gresesti, interlopul de 45 ani era deja la ciolan, bacul era asa de pamplezir, credea ca il ia in anul pandemiei!

Apoi, sa nu uitam ca majoritatea au diplome cumparate de la fabricile de diplome, ca multi ocupa pozitii pe care nu le merita.
Dar, ce putem sa facem, eu, tu, altii cativa?

In afara de sa ne rugam, sa nu ajungem pe mana unor astfel de oameni? Incompetenta este peste tot, pentru ca e plin de prosti, in toate domeniile: spitale, scoli, administratie publica, cabinete medicale private, restaurante etc.
Iar de etica, nici nu pomenesc, unii nu stiu ce este aceea!

Cu totii cunoastem persoane care n-au dat pe la scoala, dar au diplome, eu am cunostinte care detin diplome in domeniul psihologiei si care nu stiu sa scrie corect in limba materna si as mai putea da exemple...

Edited by -Diana-, 03 July 2020 - 08:44.


#14
cristirg

cristirg

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,711
  • Înscris: 16.11.2012
incearca sa inveti mai mult web design, programare,grafica,UI/UX...poate castigi din freelancing,sau te angajezi undeva...

#15
-Diana-

-Diana-

    Happy Zone

  • Grup: Moderators
  • Posts: 19,736
  • Înscris: 06.10.2012
scootch98,

mai poti incerca sa faci voluntariat undeva, ca sa poti invata.
Voluntariatul e gratis, nu primesti bani, dar nici nu dai. Daca esti destept si prinzi repede, e posibil sa iti ofere un post pe acolo si te-ai scos.

#16
CaptainBladeRunner

CaptainBladeRunner

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 69
  • Înscris: 17.06.2020
@intiator: eu as tine cu dintii sa intru la facultatea de petrol si gaze.
Si daca ajungi sudor, poti sa emigrezi in Norvegia sau Qatar si sa castigi mii de euro pe luna.  

Tot e mai bine decat sa faci nu stiu ce facultate teoretica obscura  de tip  filosofie de exemplu si sa stai pana la 30 ani pe banii parintilor, fara prieteni , masina si iubita, sa nu ai  bani cu ce sa iesi prin oras si singurele oportunitati e lucratul la supermarket pe bani putini.  

Politehnica nu mai e demult facultatea de altadata cand vezi ca tineri care invata Java si Python in cateva luni de la Link Academy si UDEMY se angajeaza imediat pe 1000 euro in companii IT.

#17
laffin

laffin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,528
  • Înscris: 16.03.2007
ce sudor ma, ajunge inginer si se poate duce unde vrea. atata doar ca iti trebuie cunostinte solide despre matematica si fizica/chimie, acolo nu sta nimeni dupa tine sa inveti, mai greu daca ai facut liceul la uman.
in africa sau tari arabe sunt bine vazuti inginerii europeni.
upg-ul colcaie de niggari si arabeti. din aia cu situatie buna materiala, demnitari unsi cu toate alifiile in tarile lor isi trimit odraslele la ploiesti sa faca facultatea.
cand am fost acum cativa ani eu era si un lot de nord coreeni, stateau aia in permanenta cu paznic de partid dupa ei. nu puteai sa intrii in contact cu ei, jucau fotbal doar intre ei, cursurile le faceau doar ei, isi gateau singuri, aduceau orez cu tir-ul.

Edited by laffin, 03 July 2020 - 09:47.


#18
persona695

persona695

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,599
  • Înscris: 17.07.2014

 scootch98, on 03 iulie 2020 - 04:59, said:

sa invat programare,grafica,UI/UX ma pasioneaza
Optiunile mele sunt Ingineria Petrolului şi Gazelor, Informatica
eu am fost pe stiintele naturii
am fost la medicina veterinara
sugestii de facultati
sa nu uitam ca liceul are materii care te pregatesc pentru facultate
ideal ar fi sa mergi pe domeniul in care ai cunostintele de baza din liceu, ti-ar fi mai usor

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate