Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Manea cu saxofon si tipa misto

Fedex tot imi trimite facturi de ...

Portretul combinatorului la tiner...

Fals/ uz de fals?
 Credit pe cartele

Nu pot sa prelungesc un domeniu, ...

Sfc scannow blocat la 99 la suta

hdd 2,5" sata 250GB unallocat...
 Comparatie consum inverter vs non...

Hidrofor defect arunca apa inapoi...

Apa la sticla din sticla

Întrebuințare telefoane vechi...
 Dacia Lodgy sau Dacia Docker ?

Valeriu Nicolae

Exista vreun dezavantaj la constr...

Senzori de miscare ce nu aprind l...
 

1997/1998 sfârșitul unor epoci.

* * - - - 7 votes
 • This topic is locked This topic is locked
38 replies to this topic

#1
djl

djl

  Lustră cu ventilator. Oile au votat cuțitul.

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 113,060
 • Înscris: 13.06.2004
Mă simt ca și cum aș tasta la o mașină de scris (sau vreun dispozitiv cu coală și bandă perforată) ori poate la vreun computer vechi. Ca un jurnalist de pe vremuri, o meserie care azi s-a topit în căldura răului. Despre anii '90 s-a mai discutat, deschid subiectul într-o arie pe care știu că nu sunt mulți vizitatori, dar simt nevoia de a-mi spune anumite păreri, deși probabil unii au să zică că am mai făcut descrieri din astea, dar e dreptul lor să o zică, că de aia e sentiment de anii '90, când încă te mai puteai exprima liber în anumite privințe; rog a nu se înțelege că exprimarea liberă se confundă cu incitiarea la rele, dar era acel sentiment de libertate, care a mai prins și anii '000 pe la noi.
De ce am ales anul 1997? Motivul de început e unul personal. În 1997 am terminat clasa a VIII-a și pentru mine a fost un sfârșit de epocă, deși probabil atunci nu am perceput lumea așa, pentru că mă așteptam la alte vremuri. Probabil tot pe atunci începuse schimbare modului de tipărire a amintirilor (mă refer la tipografii). Fără să cunosc, tot în 1997 au avut loc ultimele cursei ale mocăniței de pe liniile Târg Mureșului. Un eveniment neînsemant la ce însemna forța C.F.R. pe atunci, dar un fenomen ce o dată cu trecerea timpului avea să se schimbe; dar încercam să ne trăim viața și cine se gândea la din astea? Despre acea excursie prin țară nu are rost să menționez pe aici, deși poate și atunci am trăit sfârșitul unei epoci.

1998. Cam ultimul an cu Euro-Dance la putere. Dar și el era erodat de prin 1997. De ce sfârșitul unei epoci în acest caz? Privind de acuma, era un stil extrem de comercial, multe videoclipuri tâmpite (majoritatea le-am văzut abia recent), uneori exagerare cu sexul. În același timp era și un stil care printre chestiile menționate ne îndemna și la dragoste, iubire, pace. Câte stiluri mai fac asta? Ăsta e unul dintre principalele aspecte ale stilului. Celălalt, care e valabil și în cazul în care ingorai versurile, era faptul că unea oamenii. Stop pentru moment. Sunt de acord că nu era ascultat de toți, că unii nu-l plăceau pe motiv de exagerare a comercialului și nu pot să zic că-s supărat pe ei, că în 1998 deja o dădusem în muzica anilor '50, așă că vă înțeleg. Repornind ideea, cred că a fost ultimul stil care a unit oamenii, dar nu ocazional, când a fost lansată o piesă sau au fost lansate câteva, nu, atunci aproape fiecare piesă era un fenomen de masă, în sensul pozitiv (că avem și sensul negativ, când de exemplu se bat suporterii). Genius avea cam ultimele piese care au prins la masă, deși și ce au mai lansat în 1999 a prins.
Iar dispariția Euro-Dance a fost un fenomen care în câțiva ani a schimbat și radioul. Pentru că nu mai era acel ceva care să ne unească. Au urmat chestii care au mai unit oamenii în materie muzicală, dar au fost mai puține, iar pe măsura trecerii anilor au devenit cană cu cană mai puține, până când sticla s-a golit de materie.

Cei doi ani au fost participanții la apariția revistei "Liceenii", în plină putere. A mai prins și anul Eclipsei, an care i-a dus eclipsa, desprățind-o în orele zilei și orele nopții, fiecare cu spiritul ei, dar în cele din urmă și urmașele au plecat spre eternitate. Ca și orice nebunie a anilor '90 dedicată tinerilor era plină de prostii. Ca alte reviste. Dar, hmm, o cunoașteai, vedeai că e persoană în două, că cine citea, găsea și cultura și spiritualitatea și o anumită libertate, pe care în alte reviste de mare tiraj nu știu dacă le găseai. A fost o ultimă strălucire a ceva ce ar fi putut să mai fie, dar nu a mai fost. Se asemănă oarecum cu unele posturi tv, care erau și ele cu dublă personalitate, dar care au ales să rămână cu aia urâtă, că din păcate urâțenia atrage.
Tineri, citiți.

O poveste de final nu am. Dacă am dat însă un sfat la sfârșitul paragrafului anterior, mai dau unul acuma, pentru voi: când dați un răspuns, fiți civilizați cu minte, că pe termen lung ieșiți mai ieftin decât cu răul. Gândiți-vă și cei care nu mă înghiți la asta: dacă aș fi d.j., mi-ar plăcea să vă bucur diminețile. Dacă aș fi v.j. sau crainic, la fel, pentru a vă face să vedeți spiritul lumii.

#2
rid

rid

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 3,785
 • Înscris: 23.02.2006
Nu te mai citesc de prin 70, vroiam doar sa zic ca in '97 cantam Banii n`aduc fericirea, Barbut si Suta prin scarile blocului Posted Image

#3
curentalternativ

curentalternativ

  Active Member

 • Grup: Members
 • Posts: 1,163
 • Înscris: 09.02.2008
Eram sigur ca tu deschizi asemenea topic. Stiam eu.
cspot ai cuvantul.

#4
doxan

doxan

  Disident politic

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 16,535
 • Înscris: 22.12.2015
E doar nostalgia, ai devenit batran. Timpul e nemilos, e cel mai crunt adversar al omului.

#5
MembruAnonim

MembruAnonim

  MembruAnonim

 • Grup: Banned
 • Posts: 399,717
 • Înscris: 08.10.2015

View Postdoxan, on 13 iunie 2020 - 23:14, said:

E doar nostalgia, ai devenit batran. Timpul e nemilos, e cel mai crunt adversar al omului.

Batran? :)) Djl are undeva pana in 37 ani. Dar vrea el sa para batran ca si cum s-ar fi scurs peste el foarte multe zeci de ani. Si asta se intampla doar din cauza ca nu are loc de munca si sta pe ajutor social. Cand ai enorm de mult timp te plictisesti si mai si deviezi.

#6
djl

djl

  Lustră cu ventilator. Oile au votat cuțitul.

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 113,060
 • Înscris: 13.06.2004
Şi cei care muncesc şi îşi pun întrebări cum sunt? De ei te legi.
Ia enumeră schimbările de 37 de ani încoace ca să arăţi de ce ar trebui să nu mă simt bătrân. Îţi dau ocazia de a arăta că eşti inteligent, nu o persoană care dă răspunsuri de 2 Bani vechi.

#7
Bernard77

Bernard77

  Active Member

 • Grup: Members
 • Posts: 1,040
 • Înscris: 14.04.2017
Stefan, tu te-ai nascut batran.

Fii mandru, unii cheltuie multi bani pe multe chestii ca sa ajunga sa cugete asa deep ca tine. :cigar:

#8
dsarewq

dsarewq

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 2,370
 • Înscris: 04.06.2020
dji - Eu sunt mai mare cam cu 10 ani ca tine și sunt născut crescut și trăiesc în centru.

De anii 1997 - 1999 îți spun doar că era sărăcie cruntă să trăiești din salariul de atunci de la stat.

Mai aveam alte venituri dar din banii de salariu mâncam parizer cu pâine că așa mâncau și ceilalți colegi de muncă.

La nimeni nu-i ardea să facă ce trebuia la muncă și toți umblau după șpăgi.

Au fost ani urâți și era sărăcie cruntă atunci în București.

#9
djl

djl

  Lustră cu ventilator. Oile au votat cuțitul.

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 113,060
 • Înscris: 13.06.2004
@ Bernand77 : Uite colegule că tu gândeşti.  Recunosc că nu-mi face plăcere să fiu criticat. Dar cui îi place? Însă pot să zic că nu mă supăr sau înghit mai uşor o critică dacă este făcută cu cap. Dacă cineva e agresiv, atunci şi eu pot fi agresiv, în loc să caut pace. Eu din adolescenţă am gândit diferit. Asta poate fi pierea mea, dar poate fi şi salvare mea.
@ dsarewq : ştiu că era sărăcie. Şi eu îmi doream unele lucruri şi nu le puteam avea. Nu eram sărac, dar nici să-mi permit apăreţele. Însă unii lua şpagă la modul nesimţit şi pentru asta nu-i pot ierta. Am vrut să descriu unele lucruri care în ciuda sărăciei puteau exista şi despre care mă întreb de ce au trebuit să dispară. Dacă am evoluat financiar ar fi trebuit să menţinem anumite evoluţii, nu să le tăiem. Probabil ţine de prostia umană, de nepăsare, dar acest răspuns este atât de îngrozitor, încât uneori refuz să-l cred, pentru că-mi taie orice speranţă de bine.

#10
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 20,434
 • Înscris: 28.08.2005
Daaaa, ca acum e bogatie maxima.

#11
djl

djl

  Lustră cu ventilator. Oile au votat cuțitul.

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 113,060
 • Înscris: 13.06.2004
Nu e bogăţie maximă. Sunt din păcate încă destui care o duc prost. Dar şi un nostalgic ca mine trebuie să recunoască că faţă de atunci, sunt mai mulţi cei care îşi permit unele lucruri. Şi că anumite lucruri s-au îmbunătăţit.
Pentru că totuşi doresc să fie un dialog, nu un monolog, aş dori să vă gândiţi cam ce epocă a început să se sfârşească şi ce epocă a început să înceapă. E vorba despre nişte epoci care păreau că ne leagă, dar care pe măsura trecerii timpului au ajuns să ne îndepărteze sau nu mai au acelaşi efect de apropiere.

Edited by djl, 14 June 2020 - 00:24.


#12
dsarewq

dsarewq

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 2,370
 • Înscris: 04.06.2020

View Postdjl, on 14 iunie 2020 - 00:20, said:

Probabil ţine de prostia umană, de nepăsare, dar acest răspuns este atât de îngrozitor, încât uneori refuz să-l cred, pentru că-mi taie orice speranţă de bine.

Îți spun eu cum era ca să nu mai crezi baliverne că lumea lua șpăgi să se îmbogățească.

Era unul care așa zicea după maxim 3 zile după ce lua salariul - bă, nu am mâncare acasă, nu are nevastă-mea ce să dea de mâncare la copii, hai să facem rost de bani.

Până seara umplea portbagajul cu mâncare pe care o ducea acasă, murea lumea de foame atunci, erau salariile foarte mici, nu se îmbogățea nimeni din șpăgi.

Edited by dsarewq, 14 June 2020 - 00:28.


#13
djl

djl

  Lustră cu ventilator. Oile au votat cuțitul.

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 113,060
 • Înscris: 13.06.2004
Ăia micuţii... pe ăia îi pot înţelege. Dar când furi fabrica cu totul sau dai voie să se fure, atunci nu o mai faci din supravieţuire.
Credeam că o dată cu victoria C.D.R. se va sfârşi epoca de furturi a P.D.S.R., dar de unde? A neverding nightmare.
În 1998 începea să apună epoca casetei audio. Tocmai când deveniseră un picuţ mai ieftine unele aparate. A mai prins ceva ani caseta totuşi. Dar deja intrau C.D.-urile (o dată cu răspândirea computerelor), şi tot pe bază de computere (cine îşi cumpăra C.D. player staţionar?), m.p. 3-urile.
Cine se gândea în 1998, când vedeai reclame la monitoare L.C.D. (extrem de scumpe şi slabe ca şi performanţe) că vor deveni accesibile şi mai bune? Culmea, eu mă gândeam că au să se răspândească. Nu ştiu dacă în 1998, dar în 1999-2000 da.

Edited by djl, 14 June 2020 - 00:37.


#14
doxan

doxan

  Disident politic

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 16,535
 • Înscris: 22.12.2015

View PostIon_de_la_Raion, on 14 iunie 2020 - 00:20, said:

Daaaa, ca acum e bogatie maxima.
Este, fata de anii 90.

#15
belemistul

belemistul

  Active Member

 • Grup: Members
 • Posts: 1,485
 • Înscris: 03.06.2020

View Postdjl, on 13 iunie 2020 - 22:46, said:

De ce am ales anul 1997? Motivul de început e unul personal. În 1997 am terminat clasa a VIII-a şi pentru mine a fost un sfârşit de epocă
si pentru mine a fost un sfarsit de epoca.
Tocmai sfarsisem a fi multimilionar in dolari.
asta pe Dambovitsa.
Sfarsisem in a ma lafai in cele mai scumpe restaurante, hoteluri, etc.
Si ajunsem falit, fara nici un ban in buzunar.

Bun de luat viata de la capat.
Pe alte meleaguri, cat mai departe de Dambovitsa.
Si a trebuit sa invat totul de la capat, nou nascut, dar cu riduri pe fata.

Edited by belemistul, 14 June 2020 - 01:05.


#16
Neaceasca85

Neaceasca85

  Power grid enthusiast

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 89,547
 • Înscris: 14.10.2008
La mine nu era sfarsit de epoca, ci anul 2000 a fost un inceput, inceputul unei vieti mai bune, care a fost tot mai buna, tot mai buna, pe an ce trecea, pana in 2014, cand atinsese un maxim de fericire si apoi a dat mult inapoi.

Anii '90 saracie si autoritate, fugeam la tzara cu prima ocazie, cu parintii la bloc nu era deloc OK, dar din 2000 mutandu-ma la casa, s-au schimbat lucrurile si am inceput sa iubesc Slatina, la care am revenit cu drag si de la Bucuresti din facultate.

#17
sandel1

sandel1

  Avat de 4 kg/75 cm. Ultimul, balastierele usl au distrus râul.

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 5,124
 • Înscris: 24.02.2011
Pentru mine anul 1998 a fost șfârșitul generației de aur, odată cu golul marcat din fault în atac de către Dan Petrescu împotriva Angliei la mondiale. Tocmai dădeam bacul, dar discuția cu colegii era de genul : "Ai văzut meciul de ieri?" Posted Image

Edited by sandel1, 14 June 2020 - 04:37.


#18
EMPP

EMPP

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 10,920
 • Înscris: 12.01.2018

View Postdsarewq, on 14 iunie 2020 - 00:13, said:

dji - Eu sunt mai mare cam cu 10 ani ca tine și sunt născut crescut și trăiesc în centru.

De anii 1997 - 1999 îți spun doar că era sărăcie cruntă să trăiești din salariul de atunci de la stat.

Mai aveam alte venituri dar din banii de salariu mâncam parizer cu pâine că așa mâncau și ceilalți colegi de muncă.

La nimeni nu-i ardea să facă ce trebuia la muncă și toți umblau după șpăgi.

Au fost ani urâți și era sărăcie cruntă atunci în București.
stii ce-i trist pentru ceilalti?salariile bugetarilor au crescut dar si SPAGA s-a umflat mai tare si sunt nesatui deja si tot nimeni nu face ce trebuie in continuare sa asta-i mentalitatea stam la stat
RARELE exceptii se exclud

si da era o mare saracie pe care ti-o aduci aminte mai greu si nu multi se gandesc  si privesc in urma

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate