Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Lamurire bec led h7

Preturi momeala ? (dar care e sme...

Alternative pod Giurgiu - Ruse

Cat spatiu stocare aveti in total...
 Centrale termice compacte

Portofoliu incepator pe Bursa New...

Probabil inselatorie pe OLX

Istoric Google
 Copil cu temperament sangvinic

ADA TEL SERVICES

inlocuire bara fata clio 4

Ce avem de platit in 2024 la cump...
 La mulți ani @Arader!

La mulți ani @gabiroa!

La mulți ani @gerbil!

La mulți ani @Therockstar!
 

MacBook Pro A1260 - cum instalez MacOS?

- - - - -
  • Please log in to reply
34 replies to this topic

#19
Silent_Runner

Silent_Runner

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,634
  • Înscris: 29.05.2004
Update: vineri a sosit alimentatorul MagSafe 1 de 85W.
1 - acum se încarcă bateria! Nu știu cât ține, dar după încărcare pornește și fără alimentator!
2 - Windows-ul pornește! Se pare că HDD are Windows 7 luat de pe un alt laptop... nu Bootcamp, nu nimica.
Culmea e că totuși funcționează, a găsit drivere la toate alea cu excepția camerei iSight. Da, inclusiv wifi, se poate intra pe net!
3 - tot nu reușesc să bootez cu DVD-RW cu Mac_OS_X_Lion_10.7.2.dmg, nu îmi apare unitatea DVD în lista de boot (cu OPTION/ALT apăsat la pornire), doar HDD.
Se aude cum rotește discul, dar după vreo jumătate de minut îl dă afară. Oare nu-i place DVD-RW?...
4 - acum downloadez El Capitan de la Apple și am instalat TransMac, încerc să creez USB bootabil. Revin cu info :)

#20
Silent_Runner

Silent_Runner

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,634
  • Înscris: 29.05.2004
Am creat stick-ul USB bootabil, dar nu am reușit să conving Mac-ul să booteze de pe el. Țin apăsat OPTION/ALT dar nu îmi apare ca opțiune, doar HDD marcat ”Windows”.
Am folosit TransMac pentru a restaura imaginea de El Capitan pe SSD, și am pus SSD-ul în locul HDD.
Tot nu intră sistemul de operare, pe ecran clipește simbolul unui folder cu semnul întrebării pe el. După o vreme nu mai clipește, rămâne stabil pe ecran.
Ce să-i mai fac?...
Mă enervează că nu există un BIOS clasic, să-i bifez pe acolo chestii, să văd ce vede și ce nu vede...

#21
Silent_Runner

Silent_Runner

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,634
  • Înscris: 29.05.2004

View Posttrandafirdoru, on 26 mai 2020 - 10:01, said:

Vreo idee, ținând cont de cele încercate deja?... Mulțumesc!

#22
trandafirdoru

trandafirdoru

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,596
  • Înscris: 11.03.2010
Cd-ul sau usb-ul bootabil nu-l faci bine, de asta nu-ti apare ca bootabil.
Cd ul cu lion este posibil sa-l faci din windows, eu l-am facut acum cativa ani dar nu stiu sa-ti mai zic metoda. La vremea respectiva stiu ca am respectat pasii din torrent (sau tonymacx86 cel mai probabil).
Usb cu ceva mai nou, il faci doar dintr-un sistem de operare apple, nu din windows. Ti-a zis si Adm.
Idee? Nu incerca altceva in afara de lion daca ai doar windows.

Ps: Nu ai ce sa faci cu biosul clasic. E setat bine deja, nu ai nevoie de el.

#23
Silent_Runner

Silent_Runner

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,634
  • Înscris: 29.05.2004
Până la urmă am pus OS X Mavericks, cel mânărit de Niresh, pe un BD-RW dacă tot nu aveam DVD-R DL, și am bootat
cu un BD-player extern.
S-a instalat, apoi am făcut update la El Capitan.
Acum am SSD de 120 GB și 2 GB RAM, pe care am să-l măresc la 4 GB cât de curând (suportă 6 GB dar nu cred că voi
găsi ușor plăcuță de 4 GB DDR2...
Pe hardware-ul ăsta (procesor Core2Duo T8300, la 2.4 GHz) pot să instalez ceva mai nou decât El Capitan, sau rămân așa?

Edited by Razvan_N, 31 May 2020 - 03:20.


#24
altuser09

altuser09

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,467
  • Înscris: 25.08.2009
Teoretic, e conform tabelului din link-urile urmatoare:
https://eshop.macsal...X_Compatibility
https://everymac.com...-supported.html
Practic, la unele mai ai niste posibilitati.De ex. eu pe un macbook middle 2010 (model A1342) am pus catalina os. Am folosit ce mi-a trebuit de aici:
http://dosdude1.com/mojave/
Pe un macbook pro 2006 (model A1226) am pus prin bootcamp w10/32. Merge dar trebuie precizat ca nu am mai gasit drivere pt video, sunt cele generice.
Recunosc ca nu sunt utilizator de mac-uri, "jongleriile" le-am facut din curiozitate, macbook-urile le deschid rar, cam o data la o saptamana sau chiar mai rar. Am incercat si distributii linux pe ele dar am revenit la mac os.
Modelul ceva mai recent, middle 2010 (A1342) l-am dotat cu ram 2+4=6GB, mai gasesti ram de ddr2/4GB dar la frecventa superioara, asa e si la mine. Poti monta 2 module de frecvente diferite, cel de frecv mai mica(cea data de producator) va "trage" in jos si pe cel de frecv superioara. De ex eu am un modul de 2GB/1066MHz   + un modul de 4GB/1600MHz. Mac-ul mi le vede pe ambele la 1066, vede totalul de 6GB. I-am inlocuit unitatea optica cu un caddy pt hdd(320GB). Nu am reusit atunci sa instalez w10 pe hdd suplimentar asa cum doream si am renuntat. Nu stiu daca faceam eu vreo greseala sau chiar nu se putea alfel dar ca sa pot face boot  alternativ mac os  sau windows, mergea numai daca instalam tot pe ssd-ul cu mac os (acesta fiind de doar 120 GB). Cand o sa am timp, o sa reiau tentativa de a instala pe al 2-lea hdd.

#25
Silent_Runner

Silent_Runner

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,634
  • Înscris: 29.05.2004
Mda... după ce azi-noapte (vorba vine) m-am culcat la 4:30 meșterind la laptop, azi a început din nou să facă figuri placa video, tocmai când începeam să fac cunoștință cu El Capitan.
Cred că reflow-ul făcut de mine nu e suficient, și ar fi nevoie de reballing, pe care nu-l pot face singur și nu cred că merită investiția.
Chestia e că... a început să-mi placă. Se mișca foarte bine azi-noapte El Capitan.

Ce opțiuni aș avea pentru un Macbook Pro care să îndeplinească condițiile de mai jos?

1 - să folosească MagSafe 1 (adică să fie de dinainte de iulie 2012, când s-a introdus MagSafe 2), ca să pot folosi alimentatorul pe care tocmai l-am achiziționat.
2 - să nu fie o generație cu probleme de reflow-reballing pe placa de bază.

De restul (SSD, upgrade memorie, instalare OS) mă ocup eu.

#26
altuser09

altuser09

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,467
  • Înscris: 25.08.2009
Si eu am in asteptare un macbook pro A1211, l-am luat in sacosa, incomplet, demontat, tastatura defecta, baterie dusa, etc. Am zis atunci ca daca-l fac sa mearga, il donez unui persoane despre care stiam ca are nevoie de el. Pana am reusit sa-l fac sa mearga (minus tastatura, merge cu una externa sau virtuala, a lui are vreo 8 taste defecte), omul si-a rezolvat problema. Nu am reusit sa gasesc o tastatura pt el la un pret mic, deja am bagat bani in memorii, hdd, suruburi si altele. Fiind si un model vechi, nu are toate driverele video si audio pt windows. Omul caruia ii era destinat e destul de inaintat in varsta, nu are chef sa se apuce acum sa utilizeze mac os. Nici macar incarcator pt el nu am (daca-l dau), acum il incarc pe unicul existent in casa, noroc ca e de 85W si suorta orice macbook. Are el capitan, pusesem w10 prin bootcamp dar l-am scos. Bineinteles ca nu mai primeste nici o actualizare........
Intamplator sau nu, desi nu folosesc mac, am in casa 3 macook-uri.
Macbook A1342, mid2010, ram de 6GB, ssd/120GB + hdd 320GB, cel pe care am pus catalina, este 100% ok, bateria cam obosita, cred ca duce pana la 1,5 ore.
Macbook pro A1226,  dual boot el capitan/w10, ram de 4GB, ssd/120GB-lipsa baterie.
Macbook pro A1211, lion, ram de 2GB, hdd/200GB-tastatura defecta, lipsa baterie.
Ce 2 mac-uri pro cu carcasa Al si display 15" imi plac mult dar deja sunt depasite.

#27
Silent_Runner

Silent_Runner

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,634
  • Înscris: 29.05.2004
Cât poate să coste o tastatură de A1211, față de cât ți s-ar părea un preț OK?
Bănuiesc că prin tastatură se înțelege tot ce e acolo, adică touchpad, bluetooth, senzori etc., nu?

#28
altuser09

altuser09

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,467
  • Înscris: 25.08.2009
Nu. La mine e defecta strict tastatura, are niste taste cu capacele topite, le-am scos iar cand apas, functioneaza. Una din taste e dusa total, nu reactioneaza la apasare. Eu avand cele 2 macbook-uri pro asemanatoare (A1211 vs A1226), am schimbat capacul superior (upper case) care avea tastatura buna de pe unul pe celalalt, e identica. Asa am reusit sa lucrez mai usor, nu am mai detasat tastatura din capac,e mai complicat de pus la loc.
Am gasit la dezmembrari capacul superior (upper case) dar iar m-am oprit la pret.
Entuziasmul meu in a pune pe picioare mac-ul a scazut din mai multe motive:
-Este un model vechi, se misca dar destul de greu.
-Nu se poate instala windows 10 in totalitate, lipsa driver audio. Deci utilizatorul de windows nu dispune de sunet. Sunt destul de putini amatori de mac os. De linux, cred ca la fel.
-Munca depusa de mine nu am de gand sa o cuantific, am facut-o din pasiune, am avut parte de satisfactia asteptata cand am vazut mac-ul functionand. Deci nu se pune la socoteala. Dar sa mai bag bani, nu am de gand, nu am motivatie. Uitasem mac-ul A1221, nu are memorie, o folosesc cu schimbul intre acesta si celalalt pomenit mai devreme.  Deci ca sa poata fi dat cuiva care sa-l folosesca, mai are nevoie in afara de tastatura de ram, incarcator. Presupunand ca va fi folosit numai la priza, eu asa fac.
Mai am in vedere pe cineva pt donatie dar nu se pune problema sa il dau in starea asta.

Edited by altuser09, 31 May 2020 - 16:25.


#29
Silent_Runner

Silent_Runner

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,634
  • Înscris: 29.05.2004
Revin cu noutăți despre „epopeea” mea cu A1260, în caz că mai are nevoie vreun suflet chinuit:

- o rezolvare temporară a problemelor video o constituie pornirea laptopului înfășurat într-o pătură (doar monitorul rămâne afară),
fără baterie (n-are rost să se încingă atât), astfel încât temperatura chipului video va ajunge pe la 70 grade. După mai puțin de o
oră, laptopul va ieși din bucla de boot și va intra în OS X. Trebuie închis și lăsat să se răcească natural cât mai lent.
Dacă nu încingeți din nou chipul video, o să meargă bine între ore sau zile. Am văzut metoda pe youtube și am zis să o încerc,
că n-am de pierdut, și am fost surprins să văd că funcționează!

- problema nu e lipirea chipului video Nvidia GeForce 8600M GT, ci ÎNSUȘI chipul! Așa că degeaba fac reflow sau reballing, chipul
trebuie înlocuit cu versiunea corectată de Nvidia, cea pe care o instala Apple atunci când retrăsese modelul pentru service.
Chipul cu probleme este notat cu G84-600-A2, iar revizia care REZOLVĂ problemele este G84-603-A2.

- la un service în București, cu reputație bună, mi s-a cerut 650 lei pentru reballing și 850 pentru înlocuirea chipului.
Probabil e un preț corect, habar n-am, problema e că nu merită investit atâta în laptop, așa că am cumpărat 2 chipuri din China
cu 10 dolari bucata ($9,68 mai precis), și voi încerca să duc la un service mai aproape de zona mea, doar placa de bază.
Îmi voi asuma riscul dar voi scuti costul demontării-remontării laptopului. Din câte am înțeles, simpla înlocuire a chipului ar costa
vreo 150 lei „direct la meșter”, ceea ce ar fi OK. Din toate review-urile citite, se pare că noul chip e bulletproof.

Revin când mai am noutăți :)

#30
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 24,266
  • Înscris: 22.05.2003
Zau ca e cam mare zbaterea pentru o relicva.

Inteleg ca vrei sa il salvezi, insa nu ai nicio garantie ca va merge bine dupa ceea ce iti propui sa faci.

#31
Silent_Runner

Silent_Runner

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,634
  • Înscris: 29.05.2004
Nu toate acțiunile au ca scop profitul sau performanța... E o mașină care arată foarte bine, la fel de bine
ca în 2008, și poate rula un sistem de operare mai bun decât atunci.
Am învățat multe despre Mac de când mă ocup de laptopul ăsta, și sunt convins că mai sunt multe altele.
Mi-a plăcut mult El Capitan, abia aștept să pot experimenta mai mult.

Apropo, nu am putut instala Pages sau Numbers, zice că trebuie OS mai nou.
E vreo metodă să pot instala versiunile mai vechi, care erau compatibile? Mulțumesc!

#32
altuser09

altuser09

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,467
  • Înscris: 25.08.2009
Buna dimineata Razvan,
Ma bucur ca am gasit inca o persoana care e pe aceeasi frecventa cu mine. Iti apreciez insistenta, eu mi-am cam pierdut-o. Si eu am resuscitat destule pc-uri, etc, despre care se spunea ca nu se mai pot salva. Asta o spuneau specialistii abordati inaintea mea nu ca nu ar fi putut sa o faca, ei apreciau just dpdv financiar: multa munca, rezultat modest.
Eu o faceam din curiozitate profesionala, de fapt puneam un pariu cu mine insumi, sa vad daca reusesc. Uneori reuseam, alteori nu. Dar satisfactia de a fi trezit la viata un vechi computer era a mea, nu mi-o putea lua cineva. Si recunosc ca atunci apreciam ca a meritat munca depusa.
Unii isi petrec o parte din timpul liber la pescuit, la meciuri de fotbal, la carciuma, drumetii montane. Altii prefera sa depaneze calculatoare. Fiecare cu alegerea lui.
Succes!

#33
iullius

iullius

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 785
  • Înscris: 03.08.2003
Sa dau un pic de viata la topic, A1211 merge brici pe windows si sunt drivere inclusiv pe 64 de bit desi 64 bit  este prea mult avand in vedere ca chipsetul nu poate gestiona mai mult de 3Gb RAM.
Pe A1211 am testat to ce s-a putut in materie de OSX, Lion este ultimul utilizabil, hilar avand in vedere ca windows 10 LTSC merge brici, ######### to mapple!
A1226 este un alt animal, merge chiar mai bine decat a1211, se incinge un pic mai mult decat varianta cu ati, multumita tehnologiei "superioare" nvidia oferind zero castig la video... El Capitan este ultimul OSX utilizabil, chiar OK cu 3GB ram si SSD, windows 10 LTSC zburda, multumim mapple...
A1260 este in liga urmatoare(nu cu mult) insa si el sufera din aceeasi proata inspiratiea mapple de a utiliza nvidia, reflow/reball is the word...
Si cam aici se incheie era apple in care faceau lucruri de calitate, a urmat ce stiti deja.
Pacat de ele cand ma uit, chiar si acum dupa atatia ani la ele, tot ma simt "in love".
O sa aduc la viata cat de mult pot din ele, chiar merita!

#34
maxb2000

maxb2000

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,452
  • Înscris: 14.01.2011

View Postiullius, on 14 ianuarie 2021 - 22:25, said:

Sa dau un pic de viata la topic, A1211 merge brici pe windows si sunt drivere inclusiv pe 64 de bit desi 64 bit  este prea mult avand in vedere ca chipsetul nu poate gestiona mai mult de 3Gb RAM.
Pe A1211 am testat to ce s-a putut in materie de OSX, Lion este ultimul utilizabil, hilar avand in vedere ca windows 10 LTSC merge brici, ######### to mapple!
A1226 este un alt animal, merge chiar mai bine decat a1211, se incinge un pic mai mult decat varianta cu ati, multumita tehnologiei "superioare" nvidia oferind zero castig la video... El Capitan este ultimul OSX utilizabil, chiar OK cu 3GB ram si SSD, windows 10 LTSC zburda, multumim mapple...
A1260 este in liga urmatoare(nu cu mult) insa si el sufera din aceeasi proata inspiratiea mapple de a utiliza nvidia, reflow/reball is the word...
Si cam aici se incheie era apple in care faceau lucruri de calitate, a urmat ce stiti deja.
Pacat de ele cand ma uit, chiar si acum dupa atatia ani la ele, tot ma simt "in love".
O sa aduc la viata cat de mult pot din ele, chiar merita!

Bateria cat tine ?

#35
iullius

iullius

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 785
  • Înscris: 03.08.2003

View Postmaxb2000, on 16 ianuarie 2021 - 15:12, said:


Bateria cat tine ?
Nu am testat.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate