Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...
 

NASA a descoperit un univers paralel

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
53 replies to this topic

#37
doxan

doxan

    Disident politic

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,502
  • Înscris: 22.12.2015
Mirror matter, ipoteza veche. S-a vehiculat inclusiv ideea ca ar fi compus din particule efemere care le putem observa doar in cadrul ciocinirilor din acceleratoare...arome exotice ale fermionilor si bosonilor.

Edited by doxan, 21 May 2020 - 21:47.


#38
derikarrow

derikarrow

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 189
  • Înscris: 17.05.2020
Sa banuim ca s-ar fi descoperit un univers oglinda al carui timp curge invers.
S-ar putea calatori  in timp daca am inventa "ceva" care sa ne transporte in acel univers, chiar sa modificam trecutul  ?

#39
doxan

doxan

    Disident politic

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,502
  • Înscris: 22.12.2015

View PostNaoto, on 21 mai 2020 - 20:04, said:

Atunci, de ce nu doar două? Posted Image


Daca admitem ideea ca universul la care ne raportam noi ( diametru 8.8×1026 m ) este infinit, implicit exista o posibilitate reala ca sa fie izotrop doar local...deci pot exista nenumarate regiuni care prezinta caracteristici fizice diamteral diferite de cele pe care noi le-am masurat in aceasta bula.
Aceasta anizotropie s-ar putea sa nu se limiteze doar la parametrul densitatii crtice, Λ si alte constante ci inclusiv la fortele fundamentale ale naturii care guverneaza acele bule distincte. In concret, daca ar avea asemenea proprietati...acele regiuni pe care nu le vom putea observa niciodata, constituie alte lumi separate de a noastra....parte din acelasi Univers.
Asta poarta denumirea de ensembles sau u-Worlds, modelul inflationist  Big Bang revizit de catre fizicianul Guth propavaduieste asa numita inflatie perpetua eterna care a generat nenumarate ensembles, le poti imagina ca un fractal. Daca stam bine si analizam obiectiv, noi cunoastem inclusiv in cadrul universului observabil regiuni restranse unde legile fizice devin irelevante(gaurile negre). In nici un caz nu se mai poate vorbi de o izotropie a materiei in cazul acestor corpuri, chiar daca cosmologii idiscuta de izotropie doar in privinta clasificarii structurilor foarte mari, precum filamentele si voidurile.
Deci, inclusiv cele mai mainstream modele astrofizice pornesc de la premiza existentei unor alte lumi, desigur nu in sensul imaginat de Everett! Asta din simplul motiv, ca aceasta ipoteza este necesara pentru validitatea modelului, pentru a putea oferi un raspuns satisfacator pentru cea mai importanta intrebare: de ce exista ceva atat de improbabil precum aceasta lume complexa, cand probabilitatea definitorie era sa evolueze intr-una sterila si lipsita de organizare inalta a materiei.
Daca admitem ipoteza existentei bulelor ensemble sau a interpretarii many worlds, aceasta problema este partial rezolvata deoarece exista o infinitate de alte lumi care au umat calea fireasca de a nu capata complexitate, mergand pana la viata si observatori.
PS Totoata, daca este infinit...este firesc sa speculam ca orice eveniment cu improbabilitate statistica enorma a avut loc de nenumarte ori, inclusv posibilitatea ca intr-un asemenea ensemble sa existe o planeta unde replici identice cu a ta si a mea...fac exact acelasi lucru ca si noi in aceste momente.
Si asta fara ca sa exploram concepte care intra in sfera fringe science, precum interpretarea many worlds.

Edited by doxan, 21 May 2020 - 22:31.


#40
doxan

doxan

    Disident politic

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,502
  • Înscris: 22.12.2015

View PostFailsafe, on 21 mai 2020 - 17:11, said:

nu-s doar tabloidele:

We may have spotted a parallel universe going backwards in time
https://www.newscien.../#ixzz6N5b3Fcpy

Povestile astea-s destul de vechi, de multa vreme se tot chinuie unii-altii sa sugereze ca ar fi "dovezi" de universuri paralele(cam ca si dovezile pentru materie/energie intunecata - canci in realitate, niste presupuneri si interpretari fortate)
Nu sunt chiar presupuneri fortate, energia neagra a fost prima oara propusa de Einstein inca din anii 30 (constantul cosmologic)...pentru a sustine modelul sau de Univers static. Chiar daca ulterior a considerat-o cea mai mare greseala din cariera sa, observatiile experimentale din anul 1998 sustin existenta fizica reala a acestui fenomen, despre care se speculeaza ca ar actiona anti-graviaional.
Poate sa fie considerata inclusiv a cincea forta fundamentala a naturii, chiar daca efectele sale sunt resimtite doar in cazul celor mai mari dintre structuri si altminteri sunt irelevante local.
Particula care ar putea sa o genereze ramane un mister, la fel si in privinta inflatiei. Sau poate ca nici nu e generata de o paricula ci e un efect al vidului intergalactic care prezinta proprietati de accelerare a expansiunii. Nimeni nu stie, speculatii.

Edited by doxan, 21 May 2020 - 22:54.


#41
YalFa

YalFa

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 618
  • Înscris: 02.05.2020

View PostAtreides7, on 21 mai 2020 - 16:31, said:

Da fuck???

Deci nu mai e sf, nu mai tine strict de stiinta teoretica, au dovezi???

Sunt consternat, nici nu stiu de unde si cum sa apuc stirea

Ce credeti?

https://nypost.com/2...niverse-theory/

Ca iti trebuie  sa descoperi un nou set de legi fizice, legi care sa valideze si acel univers paralel dar si legile clasice ale fizicii de pana acum.

Edited by althea, 22 May 2020 - 06:41.
editare citat dublat


#42
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,261
  • Înscris: 06.01.2007
Doxane, ce spui tu acolo nu e falsificabil. Pot sa existe binemersi sau sa nu existe. La fel cum pot si eu spune ca "eu sunt" si sunt singurul care sunt si voi restul impreuna cu tot universul sunteti niste plasmuiri ale mele. Si eu stau de vorba cu una din aceste plasmuiti pentru ca asa vreau si asa m-am obisnuit.

Sau multe si multe altele.

Fiecare putem gandi cel putin o duzina de astfel de "teorii" nefalsificabile. Pentru unii au devenit chiar maligne, vezi userul abc, momentan e inactiv pana intra cu o clona, probabil mai pe la toamna.

Universul cunoscut noua cuprinde de fapt o multime de simetrii care pot fi reprezentate printr-un grup (respecta toate conditionalitatile de grup). Matematic, oOrice produs cartezian cu un alt grup de simetrii, ales aleator, va furniza infrastructura universului.pe care-l cunoastem, dar acel univers va fi redundant si inutil in explicarea celui pe care-l populam.
Asta insamna ca degeaba circumscriem noi cele cunoscute unui ipotetic nou crup de simetrii, nu ne ofera niciun avantaj in cunoastere. Cunoastere insemnand capacitate a de a face predictie oferita de similitudinea realitate-model. Adica ceea ce matematicienii numesc izomorfism.

#43
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,261
  • Înscris: 06.01.2007
O reteta interesanta de cunoastere, oarecum legata de ceea ce am spus mai sus cu grupurile, e reteta dupa care s-a construit modelul standard in cadrul QFT.
Exista o parte de infrastructura matematica ce trebuie asimilata, dar partea de reteta dumnezeiasca e una ce se sprijina pe realitatea observabila. Ea doar foloseste frameworkul matematic pentru a pasgtra logica intacta, e destul de dificil altfel. De-aia e si extrem de greu de explicat in cuvinte, dar reteta dupa care e obtinut modelul standard al particulelor ofera un suport mental, intuitiv, speculativ, cel putin pentru mine, pentru o schema mai larga a lucrurilor. Odata asimilata, e foarte greu sa generalizezi inca si mai mult o eventual areteta care sa circumscrie metoda de aici.


Cursul care mi-a deschis ochii este urmatorul.
http://inside.mines....ticle/423.shtml
Sunt o serie de lecturi video de fapt.

Si ca orice chestie care e grea, intelegerea vine dupa atingerea unei borne, pana atunci ea nu se formeaza.
Una din bornele fundamentale, unde se pune pentru prima data tottul cap la cap si se obtine ceva, e in Lecture 2.27 The Higgs Mechanism. Pana atunci sper sa te tina captiv chestii partiale.
E greu cursul. E nevoie si de un background, dar e singura sansa de a inmuia putin botul pentru a prinde un pic gustul a ceea ce au inteles oamenii care au gandit aceasta impresionanta capodopera de gandire umana.
Greu, dar mie mi s-a parut cel mai accesibil pentru un diletant. Am avut mai multe tentative esuate de a parcurge un curs pe tema asta. Asta a fost primul pe care l-am putut intelege cat de cat.


Si, se stie deja, exista fizica si in afara modelului Standard. Deci povestea nu e toata. Reteta e aplicata la o alta scara si in teoria stringurilor. Teorie care se zice ca n-a fost testata si nici nu va putea fi. Eu n-am ajuns acolo.

Cati ani zici ca ai? Pana la batranete, daca te apuci acum, ajungi sa cunosti macar cateva mistere ale creatiei. Eu cel putin asta mi-am propus.

Edited by maccip, 22 May 2020 - 01:21.


#44
waterman

waterman

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,372
  • Înscris: 17.05.2004
În sfârșit un univers unde energiile gratis ale lui Karax funcționează.

#45
Failsafe

Failsafe

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 844
  • Înscris: 25.04.2020

View Postdoxan, on 21 mai 2020 - 22:52, said:

observatiile experimentale din anul 1998 sustin existenta fizica reala a acestui fenomen
Nici vorba!. Nu a demonstrat nimeni niciodata experimental existenta chestiilor gen materie/energie intunecata, sunt niste chestii pur inventate pt. ca nu le ies calculele cu teoria generala a relativitatii, de care se tin scai ca idiotii si vor sa-i generalizeze aplicabilitatea la intreaga scara a universului. Insa e doar prostie pura, anti-stiinta in toata regula

#46
Corl

Corl

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 599
  • Înscris: 11.04.2006

View PostMikeSpike, on 21 mai 2020 - 17:12, said:

EU(majuscule din modestie) inca mai sper ca in viata mea pe bolovan, sa vad o alta civilizatie ca vine ,,in vizita,,.  Va fi ....nu vreau sa ma gandesc prea mult.  Dar toate doctrinele vor fi resetate.  COOOL.
Imi si imaginez urmatorul dialog
-De ce ati ajuns acum?
-Veneam mai demult dar Pamantul fiind plat nu se vede bine din spatiu
-Senzational dar e bine ca ati ajuns
-Oricum am aterizat cu greu aveti 5g care e foarte periculos
-Este bine de stiut o sa-l anulam
-Da ne-a fost frica si de virusi dar am descoperit ca nu exista , vaccinurile sunt doar placebo pentru imbogatirea unora.
-Oricum ne intalneam pana la urma si oamenii au ajuns pe Luna
-De fapt nu au ajuns  nu e nicio urma probabil au regizat totul .

#47
DeathRipple

DeathRipple

    communist vampire

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,937
  • Înscris: 11.08.2002

View PostAtreides7, on 21 mai 2020 - 16:31, said:

Da fuck???

Deci nu mai e sf, nu mai tine strict de stiinta teoretica, au dovezi???

Sunt consternat, nici nu stiu de unde si cum sa apuc stirea

Ce credeti?

https://nypost.com/2...niverse-theory/

neutrino sunt un byproduct al reactiei de fuziune produsa doar in stele. mai departe de basina aia n-am citit.
te credeam om serios :) vino dincolo la gagici, lasa prostiile aici :)

#48
Ramuran

Ramuran

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,790
  • Înscris: 16.01.2017
N-au descoperit decat niste fenomene "anormale" (respectiv care nu pot fi explicate in baza cunostintelor actuale) si au sarit cu o explicatie aiurea pe care nici macar ei nu o cred.

#49
derikarrow

derikarrow

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 189
  • Înscris: 17.05.2020

View PostFailsafe, on 22 mai 2020 - 13:31, said:

Nici vorba!. Nu a demonstrat nimeni niciodata experimental existenta chestiilor gen materie/energie intunecata, sunt niste chestii pur inventate pt. ca nu le ies calculele cu teoria generala a relativitatii, de care se tin scai ca idiotii si vor sa-i generalizeze aplicabilitatea la intreaga scara a universului. Insa e doar prostie pura, anti-stiinta in toata regula
Si care ar fi parerea ta pana la urma?
Cum functioneaza universul asta?  
Ce alternative ai tu la materie/energie intunecata si la teoria relativitatii?

#50
Infinitty

Infinitty

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,401
  • Înscris: 14.12.2008

View PostNaoto, on 21 mai 2020 - 20:04, said:

Atunci, de ce nu doar două? :lol:

E ipoteza lui Neil Turok, bazată pe prezumția conservării simetriei CPT.

https://journals.aps...Lett.121.251301

Așadar, ar exista un univers pereche, format din antiparticule și care s-ar fi născut odată cu universul nostru (Big Bang), dar cu săgeata timpului Ăźn direcție opusă.

Nu are cum sa mearga sageata timpului in directia opusa deoarece curgerea negativa anuleaza evenimentele care au creat aceasta curgere negativa a timpului.

In schimb timpul se poate scurge foarte lent spre zero fara sa atinga zero propriu-zis.

View PostMikeSpike, on 21 mai 2020 - 17:12, said:

EU(majuscule din modestie) inca mai sper ca in viata mea pe bolovan, sa vad o alta civilizatie ca vine ,,in vizita,,.  Va fi ....nu vreau sa ma gandesc prea mult.  Dar toate doctrinele vor fi resetate.  COOOL.

Peste cativa ani o noua sonda va fora cativa metrii in solul martian posibil deasupra unui lac subteran, iar alta va culege gheata ejectata de gheizerele de pe marile lui Enceladus.

Probabil vor descoperi organisme vii.

Peste cativa ani buni se va lansa in spatiu un nou telescop cu un parasolal coronator parca si care va putea vedea planetele de timp terestru din apropierea stelelor putand focaliza inclusiv emisiile radio-tv din perimetrul discului planetar.

#51
Infinitty

Infinitty

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,401
  • Înscris: 14.12.2008
https://www.spaceflightinsider.com/

https://www.research..._fig1_228532103


Edited by Infinitty, 25 May 2020 - 13:41.


#52
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005

View Postwaterman, on 22 mai 2020 - 13:19, said:

În sfârșit un univers unde energiile gratis ale lui Karax funcționează.

Alea functioneaza doar in universul perpendicular.

#53
Phobos

Phobos

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,039
  • Înscris: 23.09.2005

View Poston64, on 21 mai 2020 - 16:40, said:

sper doar ca in universul ala paralel eu nu chelesc si imi functioneaza jucaria

Asa si este, dar din cauza unor conexiuni neexplicate inca, de cate ori iti folosesti jucaria in celalalt univers, chelesti si mai tare in universul asta. :)

#54
KiloW

KiloW

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,196
  • Înscris: 08.01.2021
Eu am auzit ca orbesti...

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate