Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Boxa membrana tweeter infundata

ajutor

Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay
 Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...
 De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...

Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?
 polita RCA ONLINE

Termostat frigider - verificare

Mai au PC-urile vreun viitor?

Centrala termica immergas
 

Jurnal “home, sweet home” P+1E

- - - - -
  • Please log in to reply
51 replies to this topic

#19
shihan

shihan

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 32
  • Înscris: 03.12.2003
Salutare

Reactivez acest topic dupa mai bine de 9 luni de la ultima postare.

Ca rezumat a ce s-a intamplat intre timp:

Abia la jumatatea lunii iulie am reusit sa inchei actele cu casa.
Am schimbat pompa de apa de la foraj (cu cantec si peripetii), dar aveam nevoie de apa curenta si un wc provizoriu pentru a continua lucrarile.
Pe la inceputul lui august am gasit un electrician autorizat ANRE si am inceput realizarea instalatiei electrice.
Dupa ceva buleli si chestii dubioase facute pe principiul "lasa ca merge si asa" ne-am despartit amiabil. Eu cu ceva bani pierduti si instalatia electrica la stadiul "asa nu".
Dupa o perioada de documentare si cautari am gasit un electrician bun si o firma de instalatii electrice care sa supervizeze profesionist lucrarea.

Detalii despre patanii in postarile urmatoare (voi pune si fotografii relevante).

Intre timp am descoperit si alte diverse probleme la casa pe care va trebui sa le remediez. Voi documenta pe parcurs si aceste probleme.
Revin cu detalii.

#20
shihan

shihan

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 32
  • Înscris: 03.12.2003
Sa incepem cu "previously":

Imediat dupa ce mi-au fost inmanate cheile m-am gandit sa rezolv cu apa si un wc provizoriu. Na, la cati "meseriasi" se vor perinda, sa aiba oamenii minime conditii, sa nu-i trimit prin tufe, plus ca de apa va fi nevoie oricum. Pompa de apa, pusa de fostul proprietar in urma cu ceva mai multi ani, isi dadu-se obstescul sfarsit. Am atasat poze cu ea, ca sa vedeti cum arata ruginitura...

Dupa ceva cautari neinspirate, nestiind care este calitatea apei din put, am zis sa iau ceva tot provizoriu, daca o fi ceva nisip in apa sau altceva sa nu pocnesc o pompa scumpa.
Am luat o bomba de Ruris, care a crapat la cateva zile dupa inaugurare. Initial avea presiune buna, apa nu avea nisip deloc. Am rechemat instalatorul sa verifice lucrarea, a repornit la un moment dat, a mai mers cateva ore si apoi ... la revedere. Noroc ca o luasem de pe emag si am putut sa o returnez. Am pus poza si cu ea, sa o fac de rusine.

La urmatoarea vizita a instalatorilor, presat de timp si de lipsa de cunostinte in domeniu, la "recomandarea" unui vanzator dintr-un magazin de bricolaj, am luat o pompa de capacitate mica. Asta pentru ca, citez, "pentru santier n-ai nevoie de presiune... luati o pompa buna la final". Judecata parea ok, dar socoteala de acasa ...
pompa asta noua, APC, merge foarte bine, dar iar nu am nimerit deloc ce trebuie ... are presiune cat este apa in vasul de expansiune de 80 litri. Cand se termina ce-i acolo curge cu lingurita. Si nu ma gandesc decat la faptul ca pentru tencuiala mecanizata o sa fie nevoie de presiune buna ...

Una peste alta, distractia asta cu uite pompa, nu e pompa, nepriceperea mea si sfaturile mai putin avizate m-au facut sa pierd timp si bani. In teorie, daca as fi avut detaliile tehnice ale forajului as fi putut fi sfatuit care era pompa ideala, asa insa, a trebuit sa merg pe bajbaite.

Forajul de apa iese intr-un beci de aproximativ 9mp. Mai jos vedeti si poze before si after cu beciul. Mentionez ca totul a fost facut provizoriu. Am dorit sa am apa la dispozitie, o cismea in curte si un wc functional. Wc-ul l-am montat in baia de la parter. Exista fosa septica conectata.
Ultimele poze: legatura din casa la apa si cismeaua provizorie.

Dincolo de detaliile tehnice specifice, daca stiti ceva marci de pompe de calitate la care ar trebui sa ma uit cand voi schimba si "pipeta" actuala, nu va sfiiti.

off topic: O intrebare tehnica legata de pozele postate: la mine pe calculator pozele apar ok, aici dupa postare apar intoarse. Stiti cum pot rezolva asta?

Attached Files



#21
shihan

shihan

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 32
  • Înscris: 03.12.2003
Dincolo de toate problemele cu care m-am confruntat, sau ma confrunt, e ceva legat de viata la curte care merita orice efort.

Mai jos, de prin curte adunate:

Attached Files



#22
shihan

shihan

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 32
  • Înscris: 03.12.2003
Vara trecuta am facut si cateva modificari de configuratie la parter. Am daramat camara din bucatarie, incurca foarte mult ideea mea de amenajare a bucatariei.
In prima pagina a topicului am pus o schita de amenajare a parterului.

Am daramat de asemenea si doua ziduri de la spatiul tehnic si baie, nu aveam nevoie de hol intre ele, marind astfel ambele spatii.

In schita atasata am hasurat cu rosu zidurile pe care le-am daramat, iar cu negru am desenat noua configuratie. Modificari relativ minore, desi generatoare de mult moloz, dar pe care le-am considerat utile.
Cu albastru apar ziduri facute deja de fostul proprietar.

Am renuntat la ideea acelui garaj, jumatate din spatiul alocat initial acestuia il voi transforma intr-o magazie de diverse inchisa.

Zidurile le-am facut din BCA de 15, fiind ziduri interioare neportante. Intre baie si camera tehnica am astupat golul de usa cu caramida de 11 pentru ca asa era si zidul.
Pentru usile noi am folosit boiandrugi prefabricati. Ceva detalii in pozele atasate.

Attached Files



#23
shihan

shihan

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 32
  • Înscris: 03.12.2003
Pentru ca nu eram multumit de dimensiunea golurilor de usa, le-am largit, mai ales ca vreau sa pun si incalzire in pardoseala.

Am pregatit toate golurile de usa la dimensiunile 220x100 pentru camere si 220x90 pentru bai. La usile pe care vreau sa le pun, cerintele pentru gol sunt de 206x100 si 206x90. M-am gandit ca 14 cm sunt suficienti pentru incalzirea in pardoseala la etaj, iar foile de usa vor avea 80 cm la camere si 70 la bai. Mi se par ok, traiesc cu astfel de usi.

Pentru a largi golurile (aici cred ca o sa ma criticati grav) am taiat din boiandrugi pentru verticala. Boiandrugii erau cu 4 bare de otel, au mai ramas cu cate 2.
Am facut spaleti la fiecare gol de usa, pentru ca prefer usile cu pervaz, montate dupa finisaje. Am taiat din boiandrugi doar la etaj. Oricum, ce a ramas din boiandrugi e mai solid decat un boiandrug prefabricat. La unele usi grida trece chiar peste boiandrug, fiind turnate odata. Acolo chiar nu imi fac griji.

Spaletii au fost facuti din BCA, pe diverse grosimi, functie de zidurile corespondente, ancorati cu banda metalica. Vor fi prinsi si in tencuiala, cred ca sunt ok. Pareri?

Attached Files


Edited by shihan, 22 February 2021 - 19:28.


#24
roman_roman

roman_roman

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,997
  • Înscris: 27.07.2017
O micã observație - când scrii suprafețe de goluri pune in primul rand lãțimea și apoi înãlțime . 90x220 , nu 220x90
Pentru cã ai tãiat buiandrugii nu te certam pentru cã e casa ta și tu vei locui în ea. Semnezi pe propria rãspundere acțiunile fãcute de unul singur :)


#25
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013
Cum / cu ce ai taiat buiandrugii de beton?

#26
shihan

shihan

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 32
  • Înscris: 03.12.2003
Am gasit niste baieti pe olx care au venit cu o masina gen flex uriasa... nu stiu cum se cheama, dar era ceva special pentru taiat beton.
Au legat la ia si furtun cu apa ca sa nu scoata praf si probabil sa si raceasca panza... Tot ei mi-au daramat si zidurile. Cu asta se ocupau, demolari, carotari, taieri betoane.

#27
shihan

shihan

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 32
  • Înscris: 03.12.2003
Ehhh... si acum sa va povestesc de instalatia electrica.

Pe la inceputul lui august am apelat la un electrician pentru infrastructura instalatiei electrice. Imi spusese cineva de el ca este ok, desi nu facuse decat niste interventii cu el. Din recomandare pãrea ok, autorizat ANRE, l-am verificat pe site-ul ANRE, am zis ca gata, am gãsit meseriasul potrivit.
Omul a început lucrarea dar pe parcurs anumite lucruri nu mi s-au pãrut prea ok la ceea ce fãcea, iar la observațiile mele primeam rãspunsuri de genul "hai mai ...., tu stii la cate zeci, sute de case am lucrat eu, crede-ma ca știu foarte bine ce fac".

În urma mai multor frustrãri acumulate de mine legate de subiectul instalatia electrica a casei, am început sa caut pe internet/youtube pe subiectul dat sa vad si eu "cum se face" si sa ma lamuresc dacã omul este un "dorel" sau un specialist.
Asa am ajuns sa ma uit la diverse canale de youtube, sau sa citesc articole legate de cum ar trebui sa arate o instalatie electrica. Deși sunt un profan in domeniu, dupã ce am vizionat mai multe filmulete mi-am dat seama ca omul este departe de a fi un specialist, iar eu sunt departe de a fi cineva care accepta o lucrare pe principiul "lasa ca merge si asa". Mai ales o lucrare legata de instalatia electrica. In opinia mea nu este ceva cu care sa te joci ca „merge si asa”.

Dintre nemultumirile mele: tablou pe etaj facut cu picioarele o mataraie de conductori amestecati fara noima, copex de plastic pozat pe lemn la acoperis fara sa foloseasca o solutie cu intarziere la propagarea focului, culori la fire folosite alandala (ca na, „ce crezi ca daca este de culoarea asta nu curge curentul prin el   ... ha, ha”). A trebuit sa ma rog efectiv de el sa faca circuit separat pentru cuptorul electric, dar oricum l-a dimensionat prost, a dat gauri aiurea prin grinzi cand erau solutii mai bune de pozare, dar, era putin mai greu. Mi-a propus idei stupide pe care eu, nestiutor le-am acceptat, ca omu’ era autorizat si facuse sute de case (gen spart placa de beton in mijlocul camerei etc)...
La final a returnat doar un sfert din manopera. Eu am pierdut restul plus materialele ...

Una peste alta, m-am enervat si am chemat pe cineva de la o firma specializata sa faca o expertiza. Jale.

Cei de la firma, dupa ce au tras concluziile, pentru ca nu aveau oameni disponibili si timp, mi-au recomandat sa gasesc un electrician care sa lucreze strict sub supervizarea lor. Am gasit pe cineva care, desi initial a fost reticent sa lucreze supervizat de o terta parte, in final a acceptat. Desi nu era autorizat, a facut o treaba foarte buna.

Am dat toata instalatia electrica jos si am refacut tot. Macar dorm linistit, ca am vazut atatea nenorociri cu incendii cauzate de instalatii electrice prost executate sau exploatate.

Atasat o sa pun, intr-o prima faza, poze cu „asa nu”.

Attached Files



#28
Prototype2

Prototype2

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,913
  • Înscris: 20.11.2008
Parca au fost prezentate imagini ale instalatiei tale intr-un clip de pe YT
Poza cu traseul oblic de la mansarda mi-a ramas in minte.

Edited by anaki, 22 February 2021 - 22:48.


#29
shihan

shihan

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 32
  • Înscris: 03.12.2003
Si acum instalatia electrica actuala, la stadiul de infrastructura.

Singurele elemente din instalatia anterioara care au mai ramas, au fost 2-3 circuite de curenti slabi, trase prin grinda... raul era deja facut.
Au fost folosite cabluri cu intarziere la propagarea focului, au fost eliminate dozele de legatura, au fost facute multe circuite dedicate.
De asemenea s-a cablat infrastructura pentru instalatie de alarma si s-a cablat pentru camere video. S-a pregatit circuit pentru poarta, magazie/atelier, s-a pregatit trifazic pentru beci (acolo va mai fi un tablou pentru diverse alte circuite in spatele casei, foisor etc).
Cabluri folosite: (N)YM-J 3X1.5; (N)YM-J 3X2.5; CYY-F 5X2.5; CYABY-F 5X4; CYABY-F 3X2.5; CYY-F 5X16.

Attached Files


Edited by anaki, 22 February 2021 - 22:54.


#30
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,244
  • Înscris: 17.03.2009
Cablul asta de ce nu este bagat in copex,ce tip este si unde duce?

Attached Files

  • Attached File  S.jpg   246.47K   65 downloads


#31
shihan

shihan

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 32
  • Înscris: 03.12.2003
Cred ca este un CYABY 5x4, nu sunt sigur, este lasat intre camera tehnica si tabloul principal pentru eventuale extinderi ulterioare cu panouri fotovoltaice.
Aproape toate cablurile de acolo inteleg ca puteau fi puse si fara copex, ingropate direct in sapa, dar s-a ales sa fie bagate si in copex ca masura de protectie suplimentara.
Obligatoriu sa fie prin copex este doar pentru conductori, pentru pozare pe lemn chiar copex metalic, dar in acest caz nu au fost conductori, cablul folosit are deja protectie de intarziere la propagarea focului.

Instalatia electrica nu este inca gata, deocamdata doar partea de infrastructura, o sa mai postez pe masura ce se vor realiza si celelalte etape.

#32
edi10000

edi10000

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,883
  • Înscris: 06.09.2008
Unde este casa?

#33
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,244
  • Înscris: 17.03.2009

View Postshihan, on 23 februarie 2021 - 00:35, said:

Cred ca este un CYABY 5x4, nu sunt sigur, este lasat intre camera tehnica si tabloul principal pentru eventuale extinderi ulterioare cu panouri fotovoltaice.
Asta este un lucru bun,dar indicat era sa fie unul fara manta metalica si prin copex.
Aproape toate cablurile de acolo inteleg ca puteau fi puse si fara copex, ingropate direct in sapa, dar s-a ales sa fie bagate si in copex ca masura de protectie suplimentara.
Doar NYM-ul ala se preta pt pozare directa,
Obligatoriu sa fie prin copex este doar pentru conductori, pentru pozare pe lemn chiar copex metalic, dar in acest caz nu au fost conductori, cablul folosit are deja protectie de intarziere la propagarea focului.
Asta este doar un aspect al modului de executie dar din punct de vedere al calitatii,fiabilitatii,mentenantei este un mare minus.
Pozarea asta directa este aleasa atunci cand solutia cu tubulatura afecteaza structura cladirii,peretilor,etc,si asta o face proiectantul.
Daca o face un electrician pt ca e mai usor pt el  ..,bine ca asta al tau a bagat prin copex.
Instalatia electrica nu este inca gata, deocamdata doar partea de infrastructura, o sa mai postez pe masura ce se vor realiza si celelalte etape.
Lucrul care nu mi-a placut este asta cu absenta dozelor de legatura.
Exploatarea in siguranta a instalatiilor electrice este un principiu de baza si el este asigurat doar atunci cand metodele de executie sunt corecte,iar calitatea si complexitatea protectiilor face diferenta,un exemplu simplu este acela in care vezi majoritatea tablourilor electrice fara protectii adecvate si cele cu protectii complexe,acolo se vede diferenta dintre petarde de tablouri si cele facute de profesionisti si firme de tablotieri.

Edited by anaki, 23 February 2021 - 13:03.


#34
shihan

shihan

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 32
  • Înscris: 03.12.2003
@ edi10000 in zona Buftea

@ anaki
Dozele de legatura executate ca in exemplul meu cu "asa nu" nu sunt decat un hazard in plus.

Am optat ca majoritatea circuitelor de priza (cele care au consumatori medii sau mari) sa fie legate direct in tablou, iar celelalte inseriate conform normativelor si standardelor in vigoare (sper ca nu gresesc: nu mai mult de 2-3 prize, nu mai mult de 6 aparate). Imi pare rau ca nu am avut poze cu dozele de la parter sa vezi acolo culori diferite legate intre ele ca, na, curge curentul pe orice culoare. Sa vezi siguranta in exploatare daca venea peste n ani altcineva sa umble intr-o doza. Ar fi trebuit sa verifice toata instalatia din nou. Chestia ca poate mai schimbi un conductor si ai nevoie de doza, iar nu mai tine ... poate doar sa fie instalatia pe tuburi si sa ai maxim 2-3 coturi pana in doza.
Altceva: estetic ce faci cu dozele? Varuiesti peste ele? ... Cu sau fara glet? Nu este mai simplu la o interventie sa dai o priza jos?

Pe scurt, in opinia mea, nu este adevarat ca o instalatie corect executata (conform normative si standarde) trebuie sa aiba doze.

Quote

Exploatarea in siguranta a instalatiilor electrice este un principiu de baza si el este asigurat doar atunci cand metodele de executie sunt corecte,iar calitatea si complexitatea protectiilor face diferenta,un exemplu simplu este acela in care vezi majoritatea tablourilor electrice fara protectii adecvate si cele cu protectii complexe,acolo se vede diferenta dintre petarde de tablouri si cele facute de profesionisti si firme de tablotieri

Aici perfect de acord. Posted Image

#35
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,244
  • Înscris: 17.03.2009
Nu vreau sa-ti schimb opiniile,dar conform normativelor chiar trebuiePosted Image ,in rest tu stii ce faci in casa ta.

#36
shihan

shihan

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 32
  • Înscris: 03.12.2003
Nu e vorba ca eu stiu ce fac in casa mea, scopul forumului este cred, dincolo de povesti, sa dezbatem idei, sa auzim sfaturi etc. Eu, nefiind specialist in domeniu, imi bazez opinia pe diverse surse, YT, firme specializate etc. Daca chiar crezi ca e ceva gresit, ti-as fi recunascator daca mi-ai da o trimitere la normativ (articol, paragraf) ca sa le dau la cei de la firma care a supervizat lucrarea cu "cartea in cap".
Multumesc anticipat.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate