Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Banca imi cere justificativ fondu...

schema pcb ELECTRA CIM150 PAS

Probleme stomac

Sfat achizitie bicicleta oras
 Canalele Sky Showtime 1 și S...

Recomandare anvelope lexus rx

Extindere rețea wireless int...

Configuratie PC
 Mufa TV

PPC Energy

Camera conferinta Tenveo tevo-vl12u

Recomandare rulouri exterioare us...
 Gaoyue 858

Telefon performant pe parte audio...

Aspecte legale https://registratu...

Filtru de apa curata apa de miner...
 

Seedrs - platformă de crowdfunding

* * * * - 4 votes
  • Please log in to reply
122 replies to this topic

#73
yndy

yndy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,447
  • Înscris: 17.05.2010
Un update destul de pozitiv din partea mea:

Crowdcube
Chip strange o runda de finantare pe crowdcube si spune ca este urmatorul Revolut sau Monzo. Au strans deja 10 milioane de la 7500 de investitori. M-am gandit mult inainte sa decid ce sa fac si pana la urma am pus sub 100 GBP, mai mult ca sa nu regret in viitor decat pentru ca am incredere in firma. Desi sunt mii de investitori, mie mi se pare ca e mai mult un efect de turma, iar fondatorii incurajeaza acest comportament.

Seedrs
Tradingul pe piata secundara si pe termen scurt a atins noi recorduri in aceasta luna, am avut 23 de tranzacții de vânzare cu valori între 10 si 900 de lire. Tragand linie, profitul marcat a fost de aproximativ 500 euro, de la participații Cushon vândute după o lună cu profit între 9-25% per pachet, la participații Lick cu profit 20% în 4 luni, savvy navvy cu profit între 40-118% în șapte luni și pâna la FoodMarble, care s-a tranzacționat pentru prima oară în cele 9 luni de la finanțare și unde am vândut o parte din acțiuni cu profituri între 48-149%.

savvy navvy și FoodMarble sunt al patrulea și respectiv al cincilea start-up unde reușesc să vând acțiuni cu mai mult decât dublul prețului de cumpărare.

Pe partea de cumpărare am prins două pachete mici la Eversend, unde aștept în continuare vești bune și unul tot mic la Cushon la un preț mult mai bun decât cel la care am vândut.

Datorită vânzărilor, am recuperat până acum 17% din sumele investite, multiplul de bani a scazut puțin, ajungând la 1.29 (deci 29% profit), dar IRR-ul a crescut datorită perioadei scurte de investiție, acum sunt la 82%. Tot ce scriu aici sunt sume nete, după toate comisioanele, sunt departe de zilele când profitul ajungea doar de o înghețată.

Îmi evaluez portofoliul rămas undeva la 1.15 multiplu de bani, dacă o să am destul timp, o să încerc să fac calculele de randament pe întreg portofoliu, nu doar pe partea vândută.

Din noile oferte n-am investit nimic semnificativ, au fost mai multe care m-au tentat, am pus suma minima pe AVATR si Equipsme, dar voi decide mai târziu dacă măresc suma, sau chiar mă retrag.

Pe lângă toate aceste vești bune sunt și câteva mai puțin încurajatoare, patru din start-up-urile în care am investit câte 100 lire sterline au rezultate sub așteptări, pe unele poate le-aș vinde, dar nu există cumpărători.

Tot 5 dețineri (57% din investitii)
1. Passion Capital Fund
2. Eversend
3. Cushon
4. Camptoo
5. Seedrs

Următoarele 5 dețineri reprezintă 23% din investiții.

Edited by yndy, 12 October 2021 - 17:53.


#74
yndy

yndy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,447
  • Înscris: 17.05.2010
A mai trecut o lună de investiții în crowdfunding, parcă n-a mers așa bine, dar au fost mai multe investiții care pot confirma în viitor.

Crowdcube
Deși au fost multe companii care au căutat finanțare, singurii care m-au atras au fost cei de la Plum Guide, care se vrea un fel de AirBnB cu proprietăți de lux. M-a atras faptul că au convins trei fonduri de investiții să participe.

Seedrs
N-am reușit să vând decât de vreo 70 de lire pe piața secundară, parcă a scăzut apetitul, iar câteva firme pe care le monitorizez  au scăzut la preț. Pentru mine însă au fost oportunități de cumpărare, așa că am cumpărat Cushon la un preț foarte bun, precum și Eversend la preț maxim, dar cât să ajung la expunerea pe care mi-o doresc în acest moment.

Datorită variațiilor de curs valutar, cifrele mele arată că am vândut în total 18% din sumele investite până acum, cu un multiplu de bani tot de 1.29 și IRR tot de 82%. Portofoliul rămas îl evaluez la 1.14, cum spuneam, prețurile au scăzut puțin pe piața secundară.

Au fost destul de multe oportunități noi pe Seedrs în care am investit, majoritatea prin drepturi de preemptiune: (1) Peckwater Brands (dark kitchens) care a avut o rundă cu drepturi de pre-emptiune după ce compania a atras 3 milioane de la alți investitori; (2) The Neighbourhood Kitchen (tot dark kitchens) care au avut prima rundă și evaluarea a fost destul de jos; (3) allplants (mancare din plante) care a facut tot o runda de pre-emptiune dupa ce au intrat acolo mai multe VC funds, inclusiv Draper Esprit; (4) Karshare (AirBNB pentru masini), tot runda de pre-emptiune dupa ce au intrat fonduri; (5) Fortu Wealth (digital private banking) - un imprumut converitibil; și (6) TransferGo (transfer de bani), runda de pre-emptiune după Series C în care au strâns 40 milioane de la fonduri, inclusiv Black River Ventures.

Așa cum se vede, am mers destul de mult pe mâna altora, dar de fiecare dată în domenii pe care le urmăresc.

Eversend rămâne investiția de la care am cele mai mari așteptări, au venit și niște știri noi, datorită creșterii fenomenale au avut diverse probleme, spun că le-ar fi rezolvat acum, spun că au reluat discuțiile cu fondurile de investiții, pentru mine cel mai important ar fi să existe o nouă validare a valorii companiei care mă aștept să confirme o creștere de cel puțin 5-7 ori în ultimele 12 luni. În continuare compania este menționată pe diverse canale de știri, ca o confirmare a succesului firmelor de IT din Africa.

#75
yndy

yndy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,447
  • Înscris: 17.05.2010
Luna decembrie este o nouă lună deosebită pe piața secundară mai ales. Mai mult de jumătate din companiile pe care le urmăresc sunt suspendate de la tranzacționare, așa că am avut puține oportunități de cumpărare și vânzare. Prețurile au fluctuat, unele au scăzut, unele au crescut.

Crowdcube
Singura investiție a fost în Freetrade, supranumit și Robinhood-ul Europei, deși modelul lor de business este ceva mai conservator. Evaluarea a fost foarte mare, dar asta nu a împiedicat alocarea pentru Marea Britanie să se epuizeze în numai câteva ore. Din cauze evaluării ridicate n-am mizat o sumă prea mare.

Seedrs
Marea știre a lunii este că Seedrs se vinde ... din nou! De data asta către Republic.co platforma de crowdfunding din Statele Unite, mai tânără, dar mult mai dinamică și cu un număr de fonduri de investiții în spate. Seedrs era în top 5 dețineri și mă așteptam la un profit consistent, dar detaliile tranzacției nu sunt chiar extraordinare. Prețul se va plăti în rate, o parte pe parcursul a trei ani, iar partea de profit din creșterea de valoarea a portofoliului (numit "carry" sau "carried interest" în jargonul de business), se va distribui pe parcursul materializării sale în următorii 15 ani. În cifre, profitul meu pe hârtie este cam 80%, dar voi recupera costul investiției peste 2 ani, iar profitul va fi eșalonat pe viitor. Asta înseamnă un randament de cam 10% anual, nu e rău, dar nu e nici bine, mai ales că dacă Republic va avea probleme, eu risc să pierd banii, dar dacă va merge bine, eu nu voi câștiga nimic în plus. Un punct bun însă este că dacă valoarea "carry"-ului va crește, și profitul meu va crește în aceeași proporție. Cel mai bun exemplu este Revolut, cota mea este aproximativ egală cu o participație de 100 GBP în Revolut. Dacă Revolut mai crește de 5 ori în următorii ani, așa cum își propun, voi beneficia de încă 400 GBP la momentul listării sau vânzării Revolut.

Revenind la tranzacții, am cumpărat de pe piața secundară un pachet Super U și am vândut un pachet Glint cu aproximativ 25% profit.

Am avut mai multe investiții prin Seedrs, (1) LearnAmp - software de training si engagement; (2) Equipsme - asigurări de sănătate; (3) DeadHappy - asigurări de viață, mi se va converti împrumutul de anul trecut cu aproximativ 30% profit și am mărit alocarea în această rundă condusă de fonduri de investiții; (4) Threedium - software 3D, o rundă de pre-emption și (5) Nova Innovation - energie mareemotrică - mai mult ca test pentru că sunt sprijiniți semnificativ de Guvern pe o technologie care nu este încă profitabilă, dar ar putea fi în viitor.

Patru companii în care am investiții au anunțat runde în viitorul apropiat, care probabil vor aduce o creștere a evaluării, cea mai interesană pentru mine este Cushon, care este una din investițiile mele cele mai mari și unde mă aștept să se valideze prețurile ridicate de pe piața secundară.

Datorită achizițiilor mai mari, procentul din portofoliu deja vândut este de 17%, atât multiplul (1.29) cât și IRR-ul (82%) rămân nemodificați pentru că vânzările noi au fost mici. Portofoliul rămas este evaluat tot la 1.14x.

#76
yndy

yndy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,447
  • Înscris: 17.05.2010
Voi scrie în cele de mai jos un sumar al anului 2021, despre activitatea intensă pe piața secundară la început de ianuarie și despre viitor.

Sumar 2021
Anul trecut am început să consider crowdfunding-ul o investiție, nu numai un experiment.
Am crescut investițiile prin Seedrs de peste 5 ori comparativ cu ceea ce aveam la începutul anului. Mi-am construit o strategie și am perfecționat-o pe parcurs.

Am investit în 33 companii din care 18 noi și 15 investiții în companii din portofoliu. Valoarea investițiilor a fost de 5 ori mai mare față de 2020.
  • In 2020 am investit in 19 companii din care 15 noi si 4 investitii in companii pe care deja le aveam.
  • In 2019 am investit in 11 companii.
Am vandut actiuni in 10 companii, fata de 7 in 2020, iar valoarea vanzarilor a crescut de 4 ori.

Am mai lucrat la platforma prin care îmi gestionez investițiile în crowdfunding și astfel am calculat atât randamentul investițiilor vândute (IRR, 82%) și multiplul de bani obținut (1.29x), dar pentru prima dată și randamentul total cu tot cu investitiile din portofoliu (IRR, 28%) .

Investițiile sunt împărțite aproape în proporții egale între emisiuni principale (47%) și achiziții pe piața secundară (48%), cu diferența mergând către împrumuturi convertibile (5%). De asemenea, fac investiții suplimentare atât pe piața secundară cât și în emisiuni principale, acolo unde companiile merg foarte bine, astfel consider că îmi diminuez riscul - 60% din investițiile din 2021 au fost follow-ons.

Sunt mulțumit și de strategia "10"-"100"-"1000"-"10000", prin care investesc un câte un ordin de mărime mai mare în funcție de cât de convins sunt de companie. Mai mult, am început să trec la un ordin de mărime mai mare la companiile care au confirmat, în general de la "100" la "1000", dar și de la "10" la "100". Am început însă și invers, să reduc ordinul de marime prin piața secundară dacă o companie performează sub așteptări, în general de la "1000" la "100".

Tot în 2021 am început să investesc și prin Crowdcube, am investit în 9 companii prin platforma respectivă.

La final de 2021 portofoliul arata astfel:
  • 3 companii - spre "10000" (40% din portofoliu): Passion Capital, Cushon, Eversend
  • 11 companii - "1000" (37% din portofoliu): Foodmarble, Seedrs, Camptoo, Tiimo, Curve, Allplants, Taster, DeadHappy, Glint, We Build Bots, TransferGo, GuestReady
  • 32 companii - "100" (22% din portofoliu)
  • 15 companii - "10" (1% din portofoliu)
Piata secundara din ianuarie (Seedrs)
Principala activitate din ianuarie a fost piața secundară deschisă chiar pentru acțiunile Seedrs. Vânzarea către Republic se va face împărțită în diverse clase de acțiuni, fondurile de investiții vor primi doar acțiuni Republic, investitorii crowdfunding mari vor primi 50% acțiuni Republic, 50% plata in rate, iar mici acționarii vor primi 100% plata la finalizarea tranzacției. Toți vor primi și veniturile din carry ale Seedrs pe următorii 15 ani. În acest context s-a deschis pentru ultima dată piața secundară pentru acțiunile Seedrs și activitatea a fost foarte intensă cu tranzacții de 780,000 euro. Eu am cumpărat la prețuri între 21-23 GBP/acțiune, prețuri bune, având în vedere că voi primi cash 23.59/acțiune în câteva luni și voi rămâne și cu veniturile din carry. Îmi asum însă riscul de eșec al tranzacției, caz în care acțiunile vor valora mai degrabă spre 19 GBP/acțiune.

De asemenea, profitând că au apărut iar acțiuni Eversend în piață, am mărit cu 50% suma investită, după câteva ore în care am mai studiat compania, inclusiv recitind toate mesajele din trecut și răspunsurile la întrebările adresate fondatorului în 2020 când s-a finanțat. Pentru mine este foarte important să se valideze independent valoarea companiei, dar fondatorilor (care au 90% din acțiuni) nu prea le pasă, cât timp ei continuă să crească și nu au nevoie de bani nu este relevantă eticheta de preț. Totusi Eversend au 550k useri, ceea ce automat ar însemna o valoare a companiei de peste 100 milioane euro și continua sa creasca cu 30k useri pe luna.

Pe lângă cele două de mai sus, am luat un pachet Super U și un micro-pachet Lupe, ambele la discount față de prețul pieței.

Vânzările pe piața secundară ar fi fost vedetele lunii, dacă n-ar fi fost achizițiile Seedrs și Eversend de mai sus. Am avut un record de vânzări de aproape 1400 euro, inclusiv We Build Bots (profit intre 21-39%), Glint (profit intre 13-40%), Lick (+38%) dar și Doordeck (pierdere de 60%). Principalul obiectiv al acestor vanzari a fost de a redimensiona portofoliul si a rearanja importanta unor companii. Asa cum spuneam mai sus, am tot mai multe companii cu investitii de "1000" si vreau sa ma concentrez mai mult pe ele, de aceea doua au fost retrogradate la "100". De asemenea Doordeck a fost retrogradat la "10" pentru că nu a arătat nimic în 18 luni de când am investit. Aici am vandut cu o pierdere mare, dar acolo a fost piața și e mai bine să pierzi 60%, decât 100% dintr-o investiție.

Pe piața principală am investit în ultima lună în Hectare, o firmă de agritech care a cucerit piața britanică și iese în Europa. De asemenea, mi-am exercitat drepturile de pre-emptiune pentru Pass The Keys, campania este încă în derulare.

În acest moment procentul din portofoliu vândut rămâne la 17%, dar multiplul scade puțin la 1.27, iar randamentul ceva mai mult, până la 62% IRR, care reprezintă în continuare totuși un rezultat excelent. Portofoliul rămas scade la 1.10x datorită atât investițiilor mari recente care au mărit baza, cât și unor scăderi de prețuri pe piața secundară. Pentru prima oară am calculat randamentul pe întreaga investiție și sunt la 1.13x multipul de bani și 26% IRR - au scăzut puțin față de finalul anului trecut datorită noilor tranzacții.

In viitor
În acest moment crowdfundingul este un domeniu important pentru mine și deoarece sunt foarte mulțumit de rezultate, o să merg la nivelul următor în 2022. Am avut pana acum discutii cu fondatorii a 7 companii din portofoliu, o sa încerc să țin legatura cu fondatorii tuturor companiilor în care investesc sume importante. De asemenea mi-am facut cont și pe seedblink și o sa încerc să investesc și în start-up-uri românești, dacă mi se par la fel de bune, sau mai bune decat cele de pe alte piețe. Nu în ultimul rand, am folosit acest forum ca un fel de jurnal de investiții, dar voi lua în considerare să trec la nivelul urmator, probabil un blog, posibil în limba engleză. Am început să primesc și oferte de bani și colaborari pentru a forma un club de investiții. O să studiez implicațiile juridice și comerciale în cursul anului 2022.

#77
mdlII

mdlII

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 49
  • Înscris: 27.02.2009
Salut @yndy

Am descoperit recent acest topic si iti multumesc pentru toate informatiile pe care ni le-ai furnizat pana acum - sper sa ne mai faci cate un update din cand in cand Posted Image

Cat despre mine am investit si eu pe aceasta platforma (s-a facut deja un an, fara achizitii pe second market) si astept sa vad ce o sa iasa.

BUSINESS          INVESTMENT SHARES CURRENT PRICE
----------------- ---------- ------ -------------
MacRebur          £104.30     5.00  £20.86
Hydro Wind Energy £100.00        -       -
Loowatt           £100.00    10.00  £10.00
NEVOMO            €220.00        -  €21,500.00
QED Naval         £115.32     6.00  £19.22
Screach           £100.00        -       -
Solivus           £105.00    50.00   £2.10
Wavepiston        €109.40    10.00  €10.94


Este pacat ca nu avem cum sa beneficiem de reducerile de impozit similar cu situatia din UK dar le trecem la "ce bine era daca ..."

Toate bune,
Ioan

#78
yndy

yndy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,447
  • Înscris: 17.05.2010
După două luni de reflecție și aprofundare, am decis să rămân totuși la nivelul la care am ajuns. N-o să am timp de blog în engleză, cluburile de investiții de la noi sunt mai mult cluburi de prieteni care își fac calculele pe un excel, iar din discuții cu persoane apropiate domeniului, este foarte greu să obții o profitabilitate care să justifice riscurile.

Am ca obiectiv să rămân cu investiția la nivelul de la începutul anului și să reciclez capitalul. Având în vedere contextul economic, mă aștept ca multe din companii să meargă mai rău în perioada următoare, o să încerc să ies din cele care nu performează pe măsura așteptărilor, chiar dacă trebuie să îmi asum pierderi.

#79
yndy

yndy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,447
  • Înscris: 17.05.2010
Deși am zis că nu mai investesc bani noi, am mai cumpărat acțiuni de pe piața secundară, mai mult decât am vândut. Am cumpărat Cushon și The Cheeky Panda în primele minute în care s-a deschis piața, la un preț mai mic decât aș cel la care aș putea să le revând. Ambele companii au oricum potențial bun de creștere.

Am "descoperit" DryGro, o companie care produce linte pentru a extrage proteine pe care le vinde pentru a fi folosite în diverse produse alimentare vegane. Au avut o rundă de finanțare în februarie 2021 care a fost probabil adresată acționarilor existenți pentru că nu îmi amintesc să o fi văzut. Am cumpărat însă de test niște acțiuni în martie și astfel am citit că au avut rezultate foarte bune și vor ridica o nouă rundă de finanțare în următoarele luni. Toate informațiile indică o valoare a companiei peste cea din runda anului trecut, așa că săptămâna trecută, mi-am mărit semnificativ expunerea.

A doua "descoperire" a fost SwipeStation, o companie care oferă o soluție de plată pentru stadioane (și alte evenimente de mare amploare) care adresează problemele specifice (lipsă internet, cozi mari pe o perioadă scurtă de timp, etc). Compania a dus-o rău pe parcursul pandemiei, dar a supraviețuit și ultimele mesaje arată că începe să prindă tehnologia pe tot mai multe stadioane britanice. Acțiunile se vând cu un discount mare așa că am construit un mic pachet la un preț care mi se pare rezonabil și care va aduce profit dacă într-adevăr compania începe să crească acum.

În același timp am continuat să vând anumite acțiuni: (i) Glint, unde prețul continuă să crească, am vândut mai multe pachete cu profit de peste 100%; (ii) Crua, unde am marcat o pierdere semnificativă de 20%, dar mi-am pierdut încrederea în companie așa că am vândut jumătate din expunere, (iii) diverse micro pachete cumpărate de test și care nu au confirmat - Crypterium, TheVeganKind, The British Snack Co.

Revenind la statistici, am vândut 16% din investițiile făcute, o pondere care nu a fluctuat mult în ultimele 5 luni, dar tot aș vrea să o cresc. Multiplicarea banilor obținuți rămâne la 1.27 și IRR-ul scade la 56%.

Portofoliul rămas este evaluat de mine la un multiplu de 1.12x, iar dacă adăugăm vânzările sunt la 1.15x și la un IRR de 21%.

Închei spunând că mi se pare tot mai mult că e foarte greu de obținut profit semnificativ din investiții crowdfunding. Am văzut foarte puține companii noi care să mă convingă să investesc în acest an, poate una dintr-o sută. Mai degrabă am investit în companii care deja au început să confirme, sperând să continui creșterea alături de ele. Dar cu cât vii mai târziu, cu atât mai mic este profitul potențial, deși riscurile sunt în continuare mari, practic toate companiile în care am investit pot da faliment în criza economică de care se discută în aceste zile.

#80
figo1988

figo1988

    Guru Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,874
  • Înscris: 10.10.2003
yndy, cam toti investitorii venture pe care-i urmaresc raporteaza scaderi dramatice de evaluari si recomanda companiilor in care au investitii sa isi extinda runway-ul (daca pot) pana in 2023. Sfatul meu (daca imi permiti) e sa te limitezi la companiile care dau semne ca inteleg ce se intampla si care au suficient cash pentru a rezista macar 12 luni

#81
yndy

yndy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,447
  • Înscris: 17.05.2010
De acord figo, iar apropo de scăderi de evaluări și de runway, mi se pare că acele companii care sunt mai mici ca evaluare și ca burn rate, se vor descurca ceva mai bine decât cele care ard milioane de euro în fiecare lună. Vom vedea, deocamdată pentru mine important este să se încheie tranzacția dintre Republic și Seedrs, care îmi va elibera o sumă importantă. De asemenea tot aștept confirmarea la Eversend, se fac deja 9 luni de când anticipez vești foarte bune, știu că pare deja problematic, dar este compania pe care o urmăresc cel mai îndeaproape și fac foarte bine ce fac, fiind deja profitabili.
Și ca să închei top 3, la Cushon pot să marchez încă cel puțin 15% profit în ultimele 3 luni, dar aștept mai mult înainte să încep să reduc expunerea.

#82
yndy

yndy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,447
  • Înscris: 17.05.2010
În câteva ore se închide piața secundară pentru luna mai și e timpul să trag linie. Noul mod de a limita investițiile pe Seedrs a fost să aloc o anumită sumă și să mă opresc când se epuizează. Așa că  pe piața secundară am vândut mai mult decât am cumpărat, dar totuși am mai făcut câteva mici investiții în runde lansate în ultima lună, așa cum detaliez mai jos.

Mi-a plăcut dotte, un marketplace pentru haine de copii second hand, ideea este bună, implementarea pare bună și ea, iar evaluarea nu era exagerată. Ca dovadă, vor opri anticipat runda, pentru că au strâns mai mulți bani decât și-au propus. Ca și în cazul Lick, anul trecut, o să vând o parte din acțiuni când apare pe piața secundară pentru un profit rapid. Am fost convins să investesc și în Pixii, un producător de bărci electrice, în principal pentru că fondatorii cunosc foarte bine domeniul.  Și nu în ultimul rând, Lupe a dat drepturi de pre-empțiune dar numai pentru acționarii existenți, compania așteaptă să devină profitabilă în acest an și noua evaluare este suficient de atractivă pentru a mă convinge să particip. Lupe este o altă oportunitate pe care am descoperit-o investind 14 lire de curiozitate și mi-a plăcut ce am găsit.

Revenind la piața secundară, de această dată am răscumpărat Glint, la același preț cu cel de finanțare. În același timp am și vândut Glint cu +122% față de același preț. Niște marje foarte bune de trading, dar pachetul vândut a fost de 10 ori mai mic decât cel cumpărat. Am început să vând Cushon, la +22% față de ultimul preț. Totuși am marcat profit pe pachete între 0-9% pentru că am vândut din pachetele cumpărate cel mai scump. Pe pachetul inițial, dacă aș vinde azi aș face de trei ori banii. O să continui să vând gradual la preț tot mai mare. Am mai vândut niște mici pachete savvy navvy, abia am investit și am mari așteptări, dar profit de peste 30% în 3 luni mi s-a părut suficient de atractiv. Am diverse pachete la vânzare peste ce consider că este prețul pieței și astfel am vândut un pachet la SuperU cu 24% profit, imediat ce compania a anunțat o dublare a vânzărilor anualizate și o marjă interesantă de profit. Nu am regretat însă pentru că era un pachet cumpărat de pe piața secundară în decembrie, deci am marcat un profit bun pentru 6 luni de deținere. Tot la categoria surprize a fost și vânzarea unui pachet Equipsme cu 28% profit la 6 luni de la investiție. O să încerc să îl răscumpăr mai ieftin și între timp nu mai vând alte pachete.

Principalii mei indicatori nu s-au schimbat: 16% din investiții vândute; 1.27x multiplicator pentru acestea și 56% IRR. portofoliul actual îl evaluez la 1.12x multiplicator de bani.

Am urmărit evoluția pieței în contextul scăderilor de pe bursă. Au fost companii al căror preț au scăzut, au fost investitori care au vândut pachete mari cu discount (dar nu suficient de mare să mă convingă), dar alte companii au crescut pe baza știrilor foarte bune așa că per total portofoliul meu a rămas la aceeași valoare.

#83
yndy

yndy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,447
  • Înscris: 17.05.2010
Piețele financiare au continuat să scadă și efectul se vede și în crowdfunding. Pe de-o parte unele companii au început să dea rezultate sub așteptări, iar pe de altă parte, o parte din investitori forțează obținerea de lichiditate cu discount-uri de 20% sau chiar mai mult față de prețurile de referință.

Am participat la o singură campanie, care este încă în desfășurare, în Cuvva, o companie care vinde asigurări auto fracționate.

Pe piața secundară am vândut mai mult decât am cumpărat. De fapt, singurele acțiuni pe care le-am cumpărat la Pass the Keys le-am și vândut cu +30% în aceași săptămână. De asemenea am vândut un pachet Grndhouse cumpărat în februarie. Nu am avut decât un câștig marginal de 2%, le cumpărasem destul de scump. În fine, am ieșit din încă una din companiile în care investisem din 2019, Fleet marcând o pierdere de 35% pentru că pur și simplu compania nu a făcut nimic notabil în 3 ani de activitate.

Prețurile de pe piața secundară au fost însă în scădere clară, 70% din acțiunile pe care le am au scăzut față de 30% care au crescut și asta se vede în indicatorii pe care îi urmăresc:
- sunt tot la 16% din portofoliu deja vândut, multiplicatorul este tot 1.27x dar IRR-ul este 53% acum.
- Estimez actiunile pe care le am la 1.09x fata de pretul de cumpărare
- Ajustarea in jos a preturilor a dus la diminuarea IRR-ului general la 17% anual.

#84
yndy

yndy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,447
  • Înscris: 17.05.2010
În continuare sunt presiuni pe zona de crowdfunding și cred că această luna a fost prima de foarte mult timp în care nu am cumpărat nimic. Aveam pe listă un mic pachet Glint dar n-am reușit să îl iau. În schimb am reușit să fac un exit la prima mea investiție în crowdfunding, am dat 5 din cele 6 acțiuni Agewage cumpărate în 2019. Am păstrat o acțiune doar ca să monitorizez compania, dar nu îi aloc vreo valoare. Prin urmare profitul a fost un mic 5.6%. Clar sub așteptări, de altfel aveam compania pe lista de vânzări de ceva timp, mă bucur că am ieșit pe plus și nu pe minus.

Deși sunt foarte precaut cu investițiile, am avut o oportunitate care m-a convins, Fishbrain, una dintre cei mai mari companii online din zona de pescuit.

N-au fost prea multe vești bune pentru companiile din portofoliu, excepția fiind Seedrs, unde tranzacția cu Republic se va încheia în august urmând să îmi elibereze o investiție semnificativă făcută în ianuarie. Totuși profitul inițial va fi destul de mic, în jur de 5% pentru 7 luni de așteptare.

Prețurile pe piața secundară au continuat să fluctueze, dar trăgând linie, portofoliul meu nu a pierdut din valoare în ultima lună, însă lichiditatea a scăzut semnificativ.
Exituri: Rămân la 16% din portofoliu deja vândut, multiplicator 1.26x, IRR 49%.
Portofoliu total: Multiplicator 1.09x, IRR 16%

Edited by yndy, 12 July 2022 - 14:07.


#85
yndy

yndy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,447
  • Înscris: 17.05.2010
O nouă lună interesantă pentru portofoliul meu de crowdfunding. Este a doua lună consecutivă în care nu am cumpărat nimic de pe piața secundară, în schimb am reușit să vând mult peste medie. Însă am investit în emisiuni noi, în principal ca și investiții ulterioare în companii deja în portofoliu.

Cea mai importantă sumă nouă alocată a fost în Thalamos, acolo sunt la a treia rundă de investiții, de data aceasta evaluarea companiei a crescut cu 71% într-un an și pare că sunt pe drumul cel bun așa că i-am promovat la o categorie superioară ca și pondere în portofoliu. Am investit o sumă relativ mică în Propelair, din păcate compania nu o duce foarte bine, sunt pe minus per total dar totuși încă am încredere că își pot reveni, produsul este foarte bun. Am continuat să investesc în Karshare, în runda aferentă drepturilor de pre-empțiune, îmi place cum se mișcă și îi trec și pe ei într-o categorie superioară de interes. În fine, singura companie nouă este de fapt un fond, SuperSeeder Fund II, am pus suma minimă, dar în cazul lor minimul este 100 GBP. Vreau să îi urmăresc în ceea ce fac, sperând că vor disemina date pentru micii investitori.

La vânzările pe piața secundară capul de afiș este ținut de Cushon unde am vândut un pachet reprezentând cam 10% din expunere, una din cele mai mari ale mele. Contabil, nu am marcat profit, pentru că am vândut din cel mai scump pachet, cumpărat în septembrie 2021. La City Falcon mi s-a convertit în acțiuni împrumutul și am vândut imediat la cel mai bun preț. Din păcate, tot în pierdere, de 8% de această dată. Interesant este că aparent City Falcon merge bine, dar în opinia mea este vorba doar de aparențe și presiunea la vânzare rămâne mare, ceea ce ar fi însemnat un preț și mai mic dacă așteptam. Am păstrat o expunere minimă ca să urmăresc compania, dar lecția pe care am învățat-o este că nu e suficient să fie un antreprenor comunicativ, pentru a avea succes. În rest numai vești bune, am vândut pachete mici dar cu profit bun în câteva investiții făcute în 2022: Nettle, dotte și Cuvva. Profitul a fost între 28-60% pe fiecare pachet, în mare un profit speculativ, în cazul în care companiile de fapt confirmă dezvoltarea accelerată, mai am destule acțiuni de pe urma cărora să profit.

Vânzările de mai sus îmi confirmă impresia că s-a dezmorțit puțin piața secundară, prețurile nu au crescut mult, dar au crescut volumele, mai ales pe unele companii din portofoliul meu. Ca urmare a acestor semnale, am pus câteva companii pe lista de cumpărături pentru luna viitoare. Pe de altă parte au continuat să apară problemele la alte companii, Houst a anunțat o restructurare care reprezintă o pierdere de 99% pentru micii acționari, dar încă dă o speranță de revenire sau vânzare ulterioară. Pentru mine deocamdată înseamnă o pierdere de aproape 1% din portofoliu dintr-un foc.

Ca și rezultate ale portofoliului a crescut rata de exituri la 18% dar a scăzut multiplicatorul la 1.23x și IRR-ul la 42% (toate datorită vânzării Cushon).
Portofoliul rămas are acum un multiplicator de  1.1x și un IRR de 15% - primul indicator a crescut datorită creșterii evaluărilor, dar al doilea a scăzut pentru că acestea n-au crescut suficient de mult și pierderea de pe Houst a contat.

Luna în curs ar trebui să aducă niște fluctuații interesante datorită tranzacției Seedrs - Republic.

#86
yndy

yndy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,447
  • Înscris: 17.05.2010
Tranzacția de achiziție a Seedrs de către Republic s-a încheiat la începutul lunii septembrie și astfel am primit o sumă importantă cash, care afectează puternic principalii indicatori ai portofoliului.

Nici în această lună nu am cumpărat de pe piața secundară, nu am văzut pachete la prețurile pe care eram dispus să le plătesc. În schimb am investit sume semnificative în tranzacții noi atât pe Seedrs, cât și pe Crowdcube și în premieră pe Seedblink. Vânzările pe piața secundară nu au fost semnificative, aș putea spune chiar sub așteptări.

Cea mai importantă investiție a fost pe Seedblink unde ocazia de a investi în Alcatraz AI alături de alți investitori importanți m-a convins să fac o primă investiție pe platforma românească. Tot co-investiția alături de nume mari m-a convins să pun o sumă ceva mai mare în Peckwater Brands - am investit în mai multe companii care se dezvoltă în jurul conceptului de dark kitchen, dar Peckwater Brands s-a dezvoltat cel mai bine, triplându-și prețul într-un an și atrăgând în acționariat Stonegate Group - cel mai mare grup de baruri și restaurante din Marea Britanie și SoftBank Investments - cel mai mare fond de investiții axat pe tehnologie din lume. Runda de finanțare actuală este dedicată extinderii masive pe piața din Marea Britanie precum și pentru o prezența în mai multe orașe din Statele Unite. Compania deja a înzecit banii celor 260 de investitori care au investit în 2020. Eu nu i-am remarcat potențialul în acel moment, investind abia la runda din 2021 și doar 100 de lire. Mergând mai departe, am investit în noi runde de finanțare pe Seedrs în DryGro (la preț neschimbat), Houst (într-o rundă "pay-to-play" cu discount de 99.4% - fiind soluția pentru evitarea falimentului). Am investit de asemenea într-o nouă companie din domeniul energiei regenerabile, Ripple, companie căreia i-am zis pas de patru ori în ultimii trei ani și care acum într-adevăr m-a convins că și-a descoperit o nișă în piața, sunt bucuros să plătesc un preț dublu față de cel de acum trei ani, pentru că riscurile s-au diminuat, iar potențialul este mai clar. Am investit și pe Crowdcube, într-o nouă rundă la TipJar, compania a mers foarte bine, și-a triplat vânzările, dar prețul din această rundă este neschimbat. Tot prin Crowdcube am investit în Cuyna un alt concept de dark kitchen care crește accelerat în Spania și se extinde în Portugalia și Italia.

Multe investiții, mai ales în acest context nesigur, cred totuși că am fost precaut și că am investit la prețuri bune. Portofoliul Seedrs nu mi-a făcut surprize neplăcute, însă una din investițiile din Crowdcube - Plum Guide are probleme serioase. Încă mai sunt speranțe să evite insolvența, dar prețul s-a ajustat în jos cu 95%.

Vânzările de pe piața secundară au fost pachete mici la prețuri bune la Cuvva, Thalamos și savvy navvy (profit între 14-37%), precum și două pachete cu profit nesemnificativ, la Lick, în care mi-am pierdut încrederea și am vândut majoritatea acțiunilor după ce a publicat rezultate mult sub așteptări, precum și la SwipeStation unde am vândut o parte dintr-un pachet cumpărat mai scump.

După vânzarea Seedrs, pachetele cele mai mari pe care le am sunt la Cushon și Eversend. Amândouă sunt lăudate în presă și câștigă premii și noi utilizatori și rămân optimist cu privire la rezultatele lor viitoare.

Ca să închei cu cifrele, rata de exituri a crescut la 29% - un nou record, dar multiplicatorul a continuat să scadă la 1.19x și IRR-ul la 33% (toate datorită vânzării Seedrs).
Portofoliul rămas are acum un multiplicator de  1.11x și IRR total rămâne la 15%.

Mă aștept ca IRR-ul la exituri să rămână peste 30%, momentele când era peste 60% erau de conjunctură și știam asta. De asemenea IRR-ul total este sub așteptările mele, au fost prea puține companii care și-au îmbunătățit evaluările în această perioadă, totuși cred că are potențialul să revină peste 20%.

Portofoliul Crowdcube este mult mai greu de evaluat în lipsa unei piețe secundare, dar ajustarea negativă de pe Plum Guide a anulat cam tot profitul acumulat până acum.

#87
yndy

yndy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,447
  • Înscris: 17.05.2010
În ultima lună bursele au mai încasat niște lovituri, pe care nu le așteptam neapărat și asta mi-a cam tăiat apetitul de investiții. Totuși, aveam în obiectiv să cumpăr anumite pachete pe piața secundară Seedrs, însă absolut toate cele interesante s-au dat imediat. Așa că nu am cumpărat nimic și n-am vândut decât un mic pachet.

Singurul pachet vândut a fost la Cuvva cu un profit de 15%, dar care nu afectează portofoliul decât după virgulă. Singura investiție a fost un follow-up la Tiimo, compania daneză de care eram entuziasmat când am investit cu doi ani în urmă. Tiimo și-a crescut valoarea cu 60% în doi ani, un rezultat cu siguranță mulțumitor, însă creșterea pare să se fi temperat recent. Expunerea mea este către ei este cam de 3% din portofoliu, deci s-a simțit puțin la evaluare.

Piața secundară din această lună s-a manifestat prin prețuri în scădere la aproape toate companiile pe care le monitorizez. De asemenea, din șirul veștilor rele, a fost rândul Camptoo să anunțe că au fost suferit o fraudă de câteva sute de mii de euro, ceea ce a adus compania în pragul insolvenței. Cumva au făcut rost în numai o săptămână de fonduri suplimentare pentru a ține compania pe linia de plutire, dar este foarte probabil să fi acceptat o scădere importantă a valorii. Camptoo este a treia cea mai mare deținere din portofoliu cu aproape 5% și mă aștept să tragă în jos rezultatele întregului portofoliu atunci când va fi actualizat prețul.

În acest context cifrele au fost puțin afectate, rata de exit rămâne la 29%, multiplicatorul la 1.19x și IRR-ul la 33%. Portofoliul rămas are multiplicator de 1.09x și IRRul total a ajuns la 12%.

Mă aștept să continue diverse vești rele și nu pot decât să sper că se vor intercala și cu unele vești bune.

Edited by yndy, 11 October 2022 - 14:45.


#88
yndy

yndy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,447
  • Înscris: 17.05.2010
Loviturile pe bursă au continuat și în ultima lună, mai ales pe sectorul tehnologiei și asta a influențat întreg mediul economic, iar unele din companiile din portofoliul meu au fost semnificativ afectate. Am avut totuși activitate, atât vânzări și cumpărări pe piața secundară, cât și participarea la noi finanțări.

În ultima lună au apărut informații noi la cam jumătate din cele mai importante companii din portofoliul meu:
- Taster - au crescut de aproximativ 4 ori în ultimul an și continuă să crească
- Eversend - continuă să crească, dar acum destul de încet
- Camptoo - după știrea privind fraudă, nu au reușit să găsească o soluție și au intrat în insolvență
- Deadhappy - nu au atins cifrele din buget, dar au totuși o creștere de 15% față de anul trecut, se concentrează pe reducerea pierderilor
- TransferGo - a atins 5 milioane de clienți și a crescut cu peste 60% față de anul trecut
- The Cheeky Panda - lansează o nouă rundă de finanțare la un preț neschimbat față de anul trecut deși au crescut vânzările cu 40%, au renunțat la campania de finanțare din SUA datorită interesului limitat.
- Pass the Keys - și-au dublat veniturile față de anul trecut, sunt acum profitabili și încep extinderea internațională
- Super U - și-au triplat veniturile față de anul trecut, rămân profitabili, continuă să crească accelerat și se pregătesc să se extindă în Statele Unite.

Este un amestec de știri de la foarte proaste la foarte bune, dar trăgând linie la indicatorii financiari la care am acces, rezultatul ultimei luni este de fapt foarte slab.

În săptămâna în care piața secundară a fost deschisă, am vândut agresiv investiția în Deadhappy deoarece în urma ultimelor informații mi-am pierdut încrederea în ei. Am vândut mai multe pachete înregistrând de la 3% profit la 19% pierdere și lichidând 90% din deținere. Am cumpărat un pachet TransferGo, cu discount de 30% față de prețul de referință, se pare că este o presiune mare la vânzare acolo, având în vedere că fondatorii nu sunt foarte comunicativi cu micii investitori. Am cumpărat de asemenea un pachet Karshare cu 10% discount, dar în mod șocant ieri compania a anunțat că în urma anulării unor investiții promise are nevoie de urgență de fonduri și va ridica o nouă rundă cu 66% discount față de prețul de acum două luni.

Singura investiție nouă a fost in Dinoski (care e în curs de schimbare a numelui în Roarsome), un brand de haine pentru copii, unde am fost impresionat de fondator, care este extrem de bine conectat la piața pe care activează.

În general prețurile de pe piața secundară au continuat să scadă și am decis să actualizez prețul de piață de la Camptoo la 0 așa că iată ce a rezultat:

Rata de exit a crescut la 30%, multiplicatorul realizat scade la 1.17x și IRR-ul realizat la 29%, toate datorită vânzării Deadhappy.

Încă nu am considerat Camptoo ca fiind vândut la 0, aștept mai multe clarificări în urma procesului de insolvență. Însă am luat în calcul valoarea 0 la portofoliul actual așa că acesta are acum multiplicator de 1.03x și IRR de 7,5%.

#89
yndy

yndy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,447
  • Înscris: 17.05.2010
Pe de-o parte îmi spun că voi reduce investițiile în crowdfunding având în vedere situația economică, dar pe partea cealaltă, sunt unele oportunități pe care nu vreau să le scap și astfel în luna care a trecut am investit mai mult decât am vândut. Având în vedere că și stirile au fost per total ceva mai bune, portofoliul curent a crescut în valoare, după trei luni consecutive de scădere.

Pe piața secundară doar am vândut cam 1% din portofoliul total, respectiv  Lick (cu sub 2% pierdere lichidând participarea cu această ocazie); savvynavvy (cu 40% profit); MacRebur (cu 10% pierdere); Typewise (cu 60-80% profit) și Cushon (cu 1-5% profit la pachetele cumpărate cel mai scump). Impresia mea este că prețurile pe piața secundară au crescut în această lună.

Am făcut însă două investiții noi, în Sustainable Acelerator, primul accelerator în care am investit și care îmi va da înapoi acțiuni în companiile în care investește și în Electric Assisted Vehicles (un startup de microcars). De asemenea, am participat la două runde follow-on la Laundryheap - împrumut convertibil și Karshare, un fel de pay-to-play având în vedere că s-a făcut la un preț cu 70% mai mic decât ultima rundă.

The Neighborhood Kitchen a anunțat că lichidează firma, nereușind cu modelul de livrare la domiciliu în zona rurală.

Rata de exit crește cu încă un procent până la 31%, multiplicatorul realizat rămâne 1.17x și IRR-ul realizat scade ușor la 28%. Portofoliul rămas îl evaluez la 1.05x, în creștere față de luna trecută, iar IRR-ul general de până acum a crescut puțin până la 8%.

Sunt aproape hotărât să nu mai fac investiții în companii noi în anul următor, urmând să fac doar follow-ons acolo unde are sens și să continui să lichidez portofoliul în ritm de cel puțin 1% pe lună.
Luna viitoare vreau să fac niște analize mai detaliate pe tot anul 2022, în speranța că voi trage niște concluzii utile.

Edited by yndy, 13 December 2022 - 20:44.


#90
yndy

yndy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,447
  • Înscris: 17.05.2010
A venit momentul pentru sumarul anului 2022 si pentru gândurile de viitor.

Sumar 2022
Mă bucur că am luat decizia de a menține portofoliul pe de crowdfunding relativ constant pentru că după un început bun, anul trecut s-a dovedit fi foarte prost pentru investițiile de toate felurile. Teza mea este în continuare că investind în firme la început de drum randamentul chiar și într-o perioadă de recesiune este mai bun decât investind în firme listate la bursă. Îmi este evident acum că pentru a verifica această teză trebuie sa treacă recesiunea și companiile de succes să crească în valoare.

După un început în forță în primele trei luni, am lăsat-o mai moale cu noile investiții și la final de an reiese că doar am reciclat capitalul, fără să aduc bani noi de acasă, dar și fără să recuperez din investiții.

De fapt obiectivul pentru anul 2023 este să investesc foarte rar și în mare majoritate în companiile în care deja am investit. Practic vreau să consider că am creat un fond în care am investit în perioada 2019-2022 și urmează să îl gestionez și să recuperez banii cu profitul relevant până în 2027. Încă nu sunt 100% convins de această abordare, dar vom mai vedea.

De asemenea, vreau să continui cu disciplina strictă a investițiilor și să ies din investițiile care nu confirmă, fără să aștept vreun miracol. În practică asta înseamnă că până la finalul anului 2023, vreau să vând toate investițiile făcute în 2019, cu excepția acelora care au în continuare un potențial extraordinar de creștere.

Am investit în 45 companii din care 21 noi și 24 investiții în companii din portofoliu.
  • În 2021 am investit în 33 companii din care 18 noi și 15 investiții în companii din portofoliu.
  • În 2020 am investit în 19 companii din care 15 noi și 4 investitii in companii pe care deja le aveam.
  • În 2019 am investit în 11 companii.
Am vandut actiuni in 27 de companii din care 8 exituri totale.
  • In 2021 am vandut actiuni in 10 companii
  • In 2020 am vandut actiuni in 7 companii din care 4 exituri totale
Pe măsură ce am vandut și în pierdere și am avut și companii care au dat faliment, randamentual anualizat al investițiilor vândute prin Seedrs (IRR) a scăzut la 27% cu un multiplu de bani de 1.17x, iar pe măsură ce multe prețuri s-au ajustat semnificativ în ultimul an, randamentul portofoliului a scazut la 7% cu un multiplu de bani de 1.04x. Rata de exit este 30% până acum.

Tot pe Seedrs proporția investițiilor între emisiuni principale (47%), achiziții pe piața secundară (48%) și împrumuturi convertibile (5%) a rămas neschimbată.

Ca număr investițiile s-au împărțit între Seedrs (34), Crowdcube (10) și pentru prima oară SeedBlink (1).
  • În 2021 am investit prin Seedrs (23) și Crodwcube (9).
În continuare Seedrs mi se pare cea mai bună platformă atât datorită pieței secundare care este cea mai dezvoltată, cât și datorită comunicării din partea companiilor dar și din perspectiva calității companiilor și a prețurilor.

La final de 2022 portofoliul arată așa:
  • 3 companii – spre 10000 euro fiecare (45% din portofoliu): Cushon, Passion Capital, Eversend
  • 12 companii – in jur de 1000 euro fiecare (33% din portofoliu): Alcatraz, Laundryheap, Tiimo, Pass the Keys, Curve, Savvy Navvy, The Cheeky Panda, Taster, Super U, FoodMarble, Transfer GO, GuestReady
  • 42 companii – in jur de 100 euro fiecare (21% din portofoliu)
  • 24 companii – in jur de 10 euro fiecare (1% din portofoliu) – pe acestea nu le consider la statisticile de vanzari, cumparari de mai sus.
Față de finalul anului trecut, a crescut ponderea primelor 3, în principal pentru că am mai investit în Cushon care este acum cea mai importantă deținere din portofoliu. Între companiile de 1000 sunt șase companii noi față de anul trecut, fie investiții noi, fie foste companii de 100 în care am mărit investiția. Din cele șase care au ieșit din top, Camptoo e ce mai mare tristețe, fiind în insolvență Posted Image, la patru dintre ele am vândut tot sau mare parte din acțiuni, iar allplants a pierdut din valoare atât de mult încât a ajuns la categoria inferioară.

Piața secundară din ianuarie (Seedrs)
Mă bucur că am reușit să fac unele vânzări, am vândut toată deținerea Sophia Techonologies (+5%) și câteva acțiuni MacRebur (-13%), DeadHappy (-22%) și Cuvva (+12%). Am avut mai multe acțiuni pe lista de cumpărături, dar nu reușit să iau decât câteva acțiuni Tiimo cu discount față de runda recentă.

Separat am făcut investiții noi în Hambro Perks – un fond de Venture Capital și în FoodMarble, care au făcut o rundă de follow-on.

Edited by yndy, 07 January 2023 - 00:51.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate